Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
King Theoden

#2651 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote: 19/04/2020 23:286 godina
Aha, opet o ajšinim godinama.
Pa dokazao sam da je imala 19 godina.
Nećeš valjda da i ovdje pišem o tome :?
Plavo-bijeli

#2652 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

ama jel ovo smrcak
Ludzak

#2653 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Ludzak »

King Theoden wrote: 19/04/2020 23:36
Jedno je teorija koju napišeš, a drugo dokaz.
Dokaži onda da bog postoji ako si dokazao Ajšine godine.
King Theoden

#2654 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Ludzak wrote: 19/04/2020 23:53 Jedno je teorija koju napišeš, a drugo dokaz.
Ako ono nije dokaz, onda na svijetu nikada ništa nije dokazano.
Jedino nije dokaz za ljude koji ne žele dokaz, nego nešto što će utvrditi njihovu zabludu.
Ludzak wrote: 19/04/2020 23:53 Dokaži onda da bog postoji
Šta imam od toga ako ti dokažem?
apsidejzi

#2655 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

King Theoden wrote: 19/04/2020 23:36
Ti si to samo sebi dokazao. Rezultat tvojih vratolomija je teza da Buhariji nije bilo bitno sta prenosi nego ko prenosi. To je pretpostavka na kojoj se bazira tvoj dolaz, i to je pretpostavka u koju samo ti vjerujes.

Prema tome, nemoj se pozivati na dokaze kojih nema.
exampLe.

#2656 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

On dokazao. :lol:

Smrle brate jesi to ti? :mrgreen:
King Theoden

#2657 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Daj bolan, lažeš sam sebe i to je očigledno.
Želiš da vjeruješ u tu laž. Potrebna ti je ta laž.
Ne želiš da priznaš da su te grijesi savladali i istjerali onaj trun imana, ako ga je uopšte i bilo.
Jer, ako u neku posudu u kojoj je čista voda počnemo sipati nešto nečisto, logično je da će to nečisto nadvladati ono čisto.

Helem, dva najjača argumenta protiv buharije su imam malik, inače čovjek koji je sjedio na koljenima pred hišamom ibn urvom(e, to je onaj čije ime niste znali napisati) tj bio njegov učenik.
On nije zabilježio taj hadis.
Drugi je sahih hadis u kojem nalazimo da je esma 10 godina starija od aiše i da je godinu po hidžri imala 28 tj ušla u 29. godinu.

Tome se može dodati i izjava alima tog vremena koji su kazali da su odbacivali ono što je hišam govorio u iraku jer je bio senilan.
Ili ono da je u islamu nevažeći brak koji se sklopi bez pristanka mlade.

I onda dolazi buhari i nekih stotinjak godina nakon smrti bin urve bilježi taj hadis.
Dakle, preče je vjerovati njemu nego hišamovom učeniku, je li?
Isto kao da neko od nas napiše nešto o događajima iz vremena kraljevine shs u potpunosti ignorišući ljude koji su živjeli u tom vremenu. Ili, još gore, iznese nešto što su oni dobacivali.

Ovdje neću ponavljati ajišine riječi kad je rođena a vezano za suru "mjesec"
Ovo iznad je dovoljan argument.
Vama nije(u uvodu posta napisah zašto smatram da nije) i meni je to ok.
Imate neke svoje i vjerujte u njih.
Ja sam završio na ovu temu.
Odjevljujem se uz video i link bečkog univerziteta na diplomski rad (dio rada)
jednog od najpoznatijih alima današnjice koji je do u detalje pojasnio ono o čemu govorim.

http://othes.univie.ac.at/4867/

Škobo Habu

#2658 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Škobo Habu »

@King Theoden imaš problem sa razumjevanjem cijelog konteksta oko udaje. Postoji nekoliko predaja iz različitih izvora o dobu Aiše i njene udaje, ti za jedne, sa aspekta islamske teologije, tvrdiš da nisu pouzdane, dok za druge tvrdiš da su puka istina.

Ono što je evidentno jeste da je sve to u domenu pretpostavki, jer nema dovoljno historijski dokaza, ni materijalni, ni pisani, da bi se sa sigurnošću tvrdilo i jedno i drugo.
Ti, jednostavno, želiš nekoga ubjediti da je dovoljna usmena predaja da bi nešto bilo potpuna istina. Historija nas uči potpuno suprotno.
Last edited by Škobo Habu on 20/04/2020 12:07, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#2659 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

Znači za svaki potencijalni hadis, ili suru, ili šta god vezano za Islam, dovoljno je pronaći samo jednog pametnog i cijenjenog muslimanskog učenjaka, koji smatra da to ipak nije tako bilo na osnovu svojih nekih dokaza i onda otpadaju mišljenja i stavovi svih drugih, uzimamo samo ono što nam je logično. Sutra da kažu da je žena zrela tek sa 28 godina da smo griješili hiljadama godina, sutra će neki učenjak, a ima ih koliko hoćeš,na osnovu zbira sabiranja ovog onog doći do tog da je ona imala 29.

Svi prenosioci ne prenose samo to da je imala 9 godina kad je imala odnose nego i to da se igrala sa igračkama i to se non stop ponavlja. Provjereno hiljadam godina od provjerenih ljudi i zadržalo se i da ne znam kako cijenjen učenjak dođe i kaže eh na osnovu ovog i onog... ne može pored toliko dokaza i drugih stvari koji idu protiv njegovog mišljenja.

Kaže Aiša oženio me sa 6, imali odnose sa 9, ja se igrala sa igračkama, a Muhammed je umro kad sam imala 18 godina. Sahih.
Kako je neko mogao prvo fulit to kad je oženio, pa fulit kad su imali odnose, pa fulit to da se igrala sa igračkama i zašto je Aiša to naglašavala ak se igrala 10 godina ranije prije nego je upoznala Muhammeda i na kraju opet griješi da je Muhammed umro sa 18. Greška za greskom i svi ikad priznati prenosioci grijese i to baš griješe.. .zamislite neko pita vasu zenu kad ste se udali i ona kaze udala sam se sa 19 godina, a ko mala sam se znat igrat sa lutkama.. jok... priča o tome sto se desava u njenom zivotu za vrijeme takvog događaja.. pa brate trebaš malo i glavom razmisljat a ne samo gledat jednim smjerom i zacrtao u glavi da je Muhammed bezgriješan i 100%moralan i dići ćeš citav svijet i planetu samo da to dokazes , a sve sto drugo ide protiv toga ti trazis samo jednog, pa makar to bio Mujo iz piljare da kaze ma i ja ne vjerujem da je to tako i eto ga dosta.

Da je tu greška bila, pa valjda bi bilo hadisa koji prenose da je imala 19 i onih koji bi to opet potvrđivali... pa ako svi sahih hadisi kazu jedno, pa i drugi ih potvrde, pa treći potvrde, pa činjenice koje za taj narod su bile normalne ih potvrde, pa to sto ona kaze da se igrala u kadi sa igrackama, da je dovodila prijateljice kod nje da se igraju - potvrde, pa kad brojis godine po nekim informacijama kad je ona rođena, Esma, koja je godina bila .. i vidis da je po tome ona imala 19 .. pa buraz ne mijenjas te hadise i 100 drugih cinjenica, nego uzimas druge izvore za njenu godinu rođenja .. a ne obrnuto pa kakva je to logika?

Ili zabranite sve hadise, recite da n jedan nije validan , jer ako sahih od 3 izvora , na 15 različitih svi su netačni onda koji je tačan i ko moze garantovati za bilo koga??

PA Aisha kaze u svim tim prenesenim i zapamcenim hadisima da je Muhammed umro kad je ona imala 18 godina i odeš na wikipediju da je rođena 613/614 a vidis da je Muhammed umro 632.
2+2 =4.
Pa evo čitam sad neki drugi kaže pa prema njegovim istrazivanjima ona je u stvari imala 17. Pa jel 17 ili 19. Imaš znači hiljadu dokaza da je imala 6, i par što je neko sklapao po njegovom drumu da bude ili 17 ili 19. Da je 16 danas normalno valjda bi bilo 16 ili 18 ne znam...
Jesam i ja glup kad ovo pišem kad ces ti sad opet naci nekog ko je napravio istrazivanje i reci eto vam dokaza...

Na jebenih 100 validnih i provjerenih stranica islamskih stranica, autobiografskih knjiga, sto učenjaka islamskih poznatih, svi kažu da je rođena 614 godine i šta ja sad trebam na to sve zažmiriti i naći jednog koji kaze da je ona u stvari rođena 10 godina prije toga, sve znači negirati diskreditirati sva istrazivanja sve historijske cinjenice, a sto?

Zato što hoćemo da napravimo da Muhammed ne bi nikad oženio curicu. Da si mu advokat dobro bi bio plaćen i fino bi ti to, i bilo bi i rasprave i suđenja, ali da je Muhammed na sudu, zbog toga bio bi osuđen jer dosta, dosta, dosta više dokaza ide protiv njega, a ne za njega. Ako je Allah fakat njega poslao i znao da će ga ova činjenica toliko diskretirati, što je dopustio da svi toliko griješe i pogriješe i zbog njega curice udavaju dole po Iranu i sasvim normalno...
ma joj :run:
Last edited by Plavo-bijeli on 20/04/2020 11:09, edited 1 time in total.
didovic

#2660 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by didovic »

123
Last edited by didovic on 16/02/2023 08:52, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#2661 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

@didovic... ma sad su jedva docekali jer na sve to imaju odgovore. Davno su sva ta pitanja bila i naravno kroz toliko historiju Islama nasli su se mnogi koji ce to njima logicki objasnit i neko ko hoce da vjeruje, ili neko ko je glup ce prihvatiti to njihovo misljenje i to je to.

Evo odmah da ti kazem ja - prelaze u drugim zemljama, džaba sto je u brazilu haman 100% naci ce se neki video klip gdje su neki iz Brazila presli na islam dovoljno jedan i eto vidis da bi i oni da su rodjeni u Brazilu presli.

Allahu nije potrebno to obozavanje, nego je to nama potrebno.
Mi smo dobili razum zato smo posebniji, ali svi su bitni.
Bog ne pomaže gladnim ljudima zato sto je ovaj svijet ne bitan i to je iskusenje i sta god da se desi ovdje nije bitno jer ces poslije doci na onaj svijet.
Plavo-bijeli

#2662 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

Image
bila na ljuljački curica...bila si na ljuljački? Koliko si tad imala godina ? 7,8? Nisi... pa kako nisam imala? PA po ovom sto mi znamo Esma se rodila 10 godina prije tebe i prema ovom sto mi mozemo prema nekim izvorima ti si imala 18 i igrala si se sa 18/19 godina... nemoj da nas lazes Aisha.

p.s ovo što je Muhammed rekao da u svakoj zeni lezi traitor i to je valjda pogrešeno preneseno 8)
Plavo-bijeli

#2663 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

To further corroborate, there was not a single prominent medieval Islamic scholar who took issue with her age; on the contrary, some of them went as far to state that there was a consensus. Ibn Hazm[5] says: “The age of ʿĀʾisha is recorded in the texts without a difference of opinion.”[6] Ibn Kathīr[7] says: “This is a matter in which there is no difference of opinion amongst people.”[8] Ibn Abd al-Barr[9] says: “I do not know of anyone differing on this.”[10] Thus, it can be concluded that the ages of six and nine constitute the default understanding and any evidence that contradicts this will have to be equally or more authentic.
Plavo-bijeli

#2664 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

ʿAbd al-Raḥmān ibn Abī al-Zinād states that Asmaʾ was ten years older than ʿĀʾisha. In addition, it has been confirmed that she passed away in the year 73 AH/ 692 CE at the age of one hundred.[20] If this was the case, that would make her twenty-seven years old at the time of hijra, meaning ʿĀʾisha would have been seventeen at the time of hijra. We know that ʿĀʾisha was married two or three years before hijra, thus placing her at fourteen or fifteen years old at the time of marriage and seventeen or eighteen when the marriage was consummated.

The math in this scenario provides a strong argument that ʿĀʾisha was in her late teens when the marriage was consummated. However, a number of scholars consider ʿAbd al-Raḥmān ibn Abī al-Zinād to be a weak narrator. Yaḥyā ibn Maʿīn said: “None of the ḥadīth scholars took him as an authority.” ʿAbd al-Malik ibn ʿAbd al-Ḥamīd al-Maymūnī said: “I asked Aḥmad ibn Ḥanbal about Ibn Abī al-Zinād. He said: ‘He is considered to be weak in ḥadīth.’” Al-Nasāʾī also considered him weak and not to be taken as an authority. Abū Aḥmad al-Ḥākim said: “He is not from amongst those who preserve ḥadīth.” Abū Ḥātim said: “We write down his ḥadīth, but do not take them as an authority.”[21] Many other scholars considered him to be weak as well.

Some use Ibn Kathīr as evidence to support this claim as he too mentions that Asmaʾ was ten years older than ʿĀʾisha.[22] However, there seems to be some confusion as he also states there was no difference of opinion concerning the fact ʿĀʾisha married at the age of six.[23] In this case, it seems Ibn Kathīr was unaware of the implications of Asmaʾ being ten years older coupled with the fact that he provides no chain (sanad) to substantiate the claim that she was ten years older. It is clear then that this narration cannot be accepted because its narrator is considered to be weak and the explicit age of six in Bukhārī is given precedence over the implicit age of fourteen or fifteen based on the difference in age between Asmaʾ and ʿĀʾisha.
KRAJ PRIČE.
This is why the scholars discuss the difference between explicit (qat’ī) and implicit (ẓannī) narrations. An implicit ḥadīth, such as those ḥadīths that help calculate ʿĀʾisha’s age through other evidences, is not taken over an explicit ḥadīth that clearly and specifically details her age, as clearly explained in the claims above.[37]

https://yaqeeninstitute.org/faraz-malik ... sumptions/

Svaka mu čast! Više poštujem ovog muslimana nego hiljadu drugih ala Zakir Naik što izvlače neke svoje zaključke kako bi svoje stavove podržali.
Jedino što možete raspravljati sada jeste da li je moralno ženiti curicu sa 6 godina, ili nije.
King Theoden

#2665 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Hm, nikako da se usaglasimo oko jedne stvari, a to je da ja govorim iz ugla znanja tj onoga ko je proveo godine uz šejhove i sam izučavao kutubi site, a da ste vi ljudi koji niste bili u stanju da napišete ime čovjeka koji prenosi hadise o aiši a koje buharija smatra vjerodostojnim.
Evo, frišak primjer.
Ako kolega plavo-bijeli želi da govori iz ugla znanja, zamolio bih ga da nam napiše nešto o lancu prenosilaca predaje.
Dovoljno je ono što je ulema kazala o tim ljudima.
Kad to uradiš, pričamo dalje.

Drugo, ja sam izučavao kutubi-site. Vi bez gugla ne znate ni šta je to.
Nakon toga sam maltene svakom muslimanu kazao da se drži podalje od hadisa jer postoji opasnost da ga odvedu u zabludu.
Imamo sjeckanja i prekrajanja hadisa, nevjerovatne kontradikcije, itd.
Buharija je bio majstor u prekrajanju hadisa.
Ja želim da vjerujem kako je to radio iz najboljeg nijeta tj kako bi prekrio ono što je smatrao mahanama.

I, po ko zna koji put, bilježio je hadise bez konsultacija sa ulemom. Bilo mu je bitno ko kaže, a ne šta kaže.

Recimo, čuveni hadis kojeg prenosi od Ibn abasa u kojem stoji da je zadnje objavljeno bio ajet o kamati.

U istoj knjizi, par stranica poslije, prenosi da je kazao beraa (skroz drugi ashab) kako je ajet o kelali ono što je zadnje objavljeno.

Ili, ako mu već vjerujete, red je da vjerujete i ovaj hadis(mislim da vam neće teško pasti jer svakako vjerujete u teoriju evolucije :mrgreen:)

Hadis od amra bin mejmuna u kojem kaže kako je u doba džahilijeta(predislamski period) vidio grupu majmuna kako kamenuju majmunicu i to zbog bluda, pa je i on prišao i zajedno s njima kamenovao.

Možda su ovim htjeli da opravdaju kaznu koju lažno pripisuju islamu, a to je kamenovanje.
Plavo-bijeli

#2666 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

Pa ti hoćeš da kazes eto ti znas vise od nas i sad mi moramo tebi da se pokoremo i da uvazimo tvoje misljenje na ovu temu. to bi mozda na ulici moglo proci ili nekad negdje bez interneta.
Danas internet prepun informacija i ljudi koji su obradili pitanje o kojem pricamo i dokaza milion i to sto ti danas vise znas od nas opcenito opsirno o islamu je dobro za tebe i niko to ne spori.

Koncenzus jebeni medju islamskim poznatim ucenjancima da je imala 6 kad se udala i ti sad dodjes pitas me za lanac prenosilaca... eto to meni bitno u zivotu... i ovo gubim vrijeme bespotrebno kad ti da ti Muhammed sam dođe u san i kaže jeste imala je 6, ti bi nasao nekog ucenjaka tamo vamo sto kaze da ipak u snu može doći neko ko nije Muhammed a tebi svjest ce pomislit da jeste...

Sličan primjer bi bio da meni dođe na forumu javi se profesor fizike i kaže eh to je ovako i onako. I nađemo mi da Albert Einstein kaže da nije to tako, a drugih 30 jačih profesora to potvrdi. I onda nama kaže profesor, ama ti ne znaš ni šta je crna rupa, ni kako se ovo krece, ni kako ono... a u ovom slučaju ovo je 100x manje kompleksno nego fizika ,hemija i matematika, pa ne samo što mogu da pročitam sta kazu svi najjaci islamski ucenjaci, nego da i ja sam to potvrdim kroz druge činjenice i dokaze.
Što znači u ovom slučaju gdje si ti profesor, diskutuješ sa pogrešnim osobama, obrati se najvećim i tamo diskutuj na arapskom, jer izgleda da si ti na većem nivou nego svi oni zajedno.

Gori si od Smrcka. Ubij me ako ikad vise i jedan post napisem na ovu temu,
https://yaqeeninstitute.org/faraz-malik ... sumptions/ čovjek je sve objasnio i opisao i kraj priče.
-daniel-

#2667 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -daniel- »

Plavo-bijeli wrote: 20/04/2020 12:05 Pa ti hoćeš da kazes eto ti znas vise od nas i sad mi moramo tebi da se pokoremo i da uvazimo tvoje misljenje na ovu temu. to bi mozda na ulici moglo proci ili nekad negdje bez interneta.
Danas internet prepun informacija i ljudi koji su obradili pitanje o kojem pricamo i dokaza milion i to sto ti danas vise znas od nas opcenito opsirno o islamu je dobro za tebe i niko to ne spori.

Koncenzus jebeni medju islamskim poznatim ucenjancima da je imala 6 kad se udala i ti sad dodjes pitas me za lanac prenosilaca... eto to meni bitno u zivotu... i ovo gubim vrijeme bespotrebno kad ti da ti Muhammed sam dođe u san i kaže jeste imala je 6, ti bi nasao nekog ucenjaka tamo vamo sto kaze da ipak u snu može doći neko ko nije Muhammed a tebi svjest ce pomislit da jeste...

Sličan primjer bi bio da meni dođe na forumu javi se profesor fizike i kaže eh to je ovako i onako. I nađemo mi da Albert Einstein kaže da nije to tako, a drugih 30 jačih profesora to potvrdi. I onda nama kaže profesor, ama ti ne znaš ni šta je crna rupa, ni kako se ovo krece, ni kako ono... a u ovom slučaju ovo je 100x manje kompleksno nego fizika ,hemija i matematika, pa ne samo što mogu da pročitam sta kazu svi najjaci islamski ucenjaci, nego da i ja sam to potvrdim kroz druge činjenice i dokaze.
Što znači u ovom slučaju gdje si ti profesor, diskutuješ sa pogrešnim osobama, obrati se najvećim i tamo diskutuj na arapskom, jer izgleda da si ti na većem nivou nego svi oni zajedno.

Gori si od Smrcka. Ubij me ako ikad vise i jedan post napisem na ovu temu,
https://yaqeeninstitute.org/faraz-malik ... sumptions/ čovjek je sve objasnio i opisao i kraj priče.
https://mullasadra.ba/pitanja-i-odgovor ... nih-hadisa

Evo i ja malo istraživao. :D
Ovdje piše da postoji 400 hiljada lažnih hadisa. :shock:

Lažni hadisi

Jasno je ustanovljeno mnoštvo patvorenih i lažnih hadisa koji se nalaze u hadiskim knjigama. U skladu sa mišljenjima hadiskih stručnjaka, možda čak 400 hiljada lažnih i izmišljenih hadisa kola po hadiskim knjigama. Nažalost, mnogi od ovih hadisa se nalaze i u onim hadiskim knjigama koji se smatraju utemeljenim (sahih).
King Theoden

#2668 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Plavo-bijeli wrote: 20/04/2020 12:05 Pa ti hoćeš da kazes eto ti znas vise od nas i sad mi moramo tebi da se pokoremo i da uvazimo tvoje misljenje
Neću. Samo kažem da ti nisi taj koji može reći ovako je ili onako. To može da kaže neko ko je učen. Dakle, ne možeš ti
Plavo-bijeli wrote: 20/04/2020 12:05 kraj priče.
Iako imam više znanja od učesnika ove teme, ipak nisam taj koji kaže šta i kako, niti sam osoba koja kaže šta je ispravno a šta nije.
To rade učenjaci.
I meni je nepoznato ovo zadnje što si citirao, pa sam pisao šejhu adnanu ibrahimu i pitao ga o tome.
I mene zanima odgovor.

Ono što mi je poznato u vezi te predaje o esmi jeste to da su je velikani hadisa ocijenili kao vjerodostojnu.
Imamo jednog askelanija, jednog arnauta, jednog, tirmizi i drugi.

E, u tvom tekstu vidim da je citirao dva velikana hadisa, a to su ahmed i nesai koji kažu da je slab.
Sud prepuštam ulemi. Ja ću samo napisati ono što mi odgovori.
Samo me malo čudi to što faraz malik nije naveo ljude koji hadis smatraju ispravnim.
Da nije zbog toga što naginje selefizmu? Ne znam, samo pitam.
Drugo, čovjek nije kalibar jednog adnana ibrahima.
Ali eto, čekam odgovor.
King Theoden

#2669 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

-daniel- wrote: 20/04/2020 12:22 Evo i ja malo istraživao.
Ovdje piše da postoji 400 hiljada lažnih hadisa
Slabo si istraživao.
Koliko hadisa ima u buharijevom sahihu? Ako ne znaš, mogu ti pomoći. Ima ih oko 7000
Šta kaže buharija, koliko je hadisa sakupio? I ovdje ti mogu pomoći.
Rekao je da je sakupio 600.000
Dakle, preko pola miliona hadisa smatrao je lažnim iliti slabim. Tačnije, nešto oko 593.000
exampLe.

#2670 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ne isplati se raspravljati sa ovakvima.
U videu koji sam postavio je covjek naveo 1000 izvora i dokaza da je Aisa bila djevojcica ali jok, njega je strah da pogleda taj video od 20-ak minuta, lakse mu je pametovati kako su mene zaveli sejtani i da ja nisam nikad ni vjerovao bla bla bla bla.

Uzmi video od maskiranog i daj mi protudokaze...ne mozes? Tako sam i mislio. :D

Glavi izgovori ovih mumina su "hadis nije relevantan, zaveo vas sejtan, to ne znaci to sto vi mislite da znaci" itd. itd.

NIJEDAN vjernik mi dosad nije na ajmo reci dokaz dao jasan argument na nesto.

Ako si toliki mumin pogledaj video koji sam postavio i dokazi da maskirani laze, to ne bi trebalo biti toliko tesko ako si toliko siguran u ono sto govoris. Lako je prosipat suplje i davat izgovore tipa "ko ce ti to toliko sve odgledat". :lol:
apsidejzi

#2671 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

King Theoden wrote: 20/04/2020 10:31 Daj bolan, lažeš sam sebe i to je očigledno.
Želiš da vjeruješ u tu laž. Potrebna ti je ta laž.
Ne želiš da priznaš da su te grijesi savladali i istjerali onaj trun imana, ako ga je uopšte i bilo.
Jer, ako u neku posudu u kojoj je čista voda počnemo sipati nešto nečisto, logično je da će to nečisto nadvladati ono čisto.
Malo serotinina ne skodi jel da? U tvom svijetu tebe je Bog odabrao da mu budes odan a ja sam kafir koji nikada nije ni bio vjernik. Ti si taj koji je pravi vjernik. Ti si BOLJI u toj hijerarhiji od nas. Klik - serotinin.
Helem, dva najjača argumenta protiv buharije su imam malik, inače čovjek koji je sjedio na koljenima pred hišamom ibn urvom(e, to je onaj čije ime niste znali napisati) tj bio njegov učenik.
On nije zabilježio taj hadis.
KOliko se ja razumijem u islamske nauke, a razumijem se dovoljno da znam da nakon Kur'ana dolazi hadis a najvjerodostojnija hadiska zbirka je Buharijev Sahih. Ovaj hadis se tri puta spominje u toj zbirci. Ako ne valjaju ti hadisi, ne valjaju onda ni ostali. Sta ostane od islama? Ostane Kur'an. Prema misljenju vecine uleme, a pogotovo hanefijske uleme ovo nije dopustivo. Razlog: 90% serijatskih propisa pada u vodu. Od islama ostane samo vjera u Boga i ako hoces klanjat, klanjaj (sto je po mom cafirskom misljenju zapravo ispravno i takvu verziju islama bez hadisa bi mnogi mogli prihvatiti).

Helem, bez Buharije nema danasnjeg islama. Sa Buharijom imamo pedofiliju. Ima i opcija da izbacis tri hadisa iz buharije i pravis se da su ostali ispravni jer ih je mozda preni Imam Malik. Ili da odes u sije pa onda ignorises buhariju 100%. Sirok izbor.
-daniel-

#2672 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -daniel- »

King Theoden wrote: 20/04/2020 12:32
-daniel- wrote: 20/04/2020 12:22 Evo i ja malo istraživao.
Ovdje piše da postoji 400 hiljada lažnih hadisa
Slabo si istraživao.
Koliko hadisa ima u buharijevom sahihu? Ako ne znaš, mogu ti pomoći. Ima ih oko 7000
Šta kaže buharija, koliko je hadisa sakupio? I ovdje ti mogu pomoći.
Rekao je da je sakupio 600.000
Dakle, preko pola miliona hadisa smatrao je lažnim iliti slabim. Tačnije, nešto oko 593.000
Ovaj čovjek tvrdi i da među tih 7000 ima lažnih?
Lažni hadisi

Jasno je ustanovljeno mnoštvo patvorenih i lažnih hadisa koji se nalaze u hadiskim knjigama. U skladu sa mišljenjima hadiskih stručnjaka, možda čak 400 hiljada lažnih i izmišljenih hadisa kola po hadiskim knjigama. Nažalost, mnogi od ovih hadisa se nalaze i u onim hadiskim knjigama koji se smatraju utemeljenim (sahih).
Boldirao sam.
King Theoden

#2673 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote: 20/04/2020 13:15 Ne isplati se raspravljati sa ovakvima.
Eto, slažemo se u nečemu. Nemamo mi o čemu raspravljati.
Rekao sam ono što sam imao.
apsidejzi wrote: 20/04/2020 13:44 ja sam kafir
apsidejzi wrote: 20/04/2020 13:44 KOliko se ja razumijem u islamske nauke, a razumijem se dovoljno
:lol:
Nego, znaš li arapski?
-daniel- wrote: 20/04/2020 13:45 Ovaj čovjek tvrdi i da među tih 7000 ima lažnih?
Ne znam, nisam alim.
Sad, ako neko želi da vjeruje da je onaj čovjek zajedno sa majmunima kamenovao majmunicu, slobodno mu je da vjeruje.
To je otprilike u rangu vjere vas ateista kako je čovjek nastao od majmuna (da, to se učilo u školama u bivšoj jugi), a kasnije prešli na to da čovjek i majmun imaju zajedničkog pretka :mrgreen:
Dozer

#2674 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

King Theoden wrote: 19/04/2020 22:20 Gleda se ancient aliens, ili? :mrgreen:
Šta da je istina da nas je kreirao vanzemaljac?
Šta ćeš onda ako je on objavio kur'an i želi da živiš onako kako piše u kur'anu?
Ne, nije se nista gledalo. Ja ovo isto pricam vec godinama.
Nista. Osim sto je onda definitivno jasno da su religije ljudska izmisljotina (kao sto i jesu), tj. ljudska misinterperetacija nekih instrukcija, ili bolje reci savjeta koji su trebali posluziti za razvoj ljudske civilizacije.
Necu nista. Niti zivim po onome sto pise u vjerskim knjigama, niti sam, niti cu. Jedino zivotno pravilo mi je da ne radim nikome ono sto ne bih da neko radi meni, i da ljude cijenim iskljucivo po onome kako se ponasaju, a ne po onome kako se zovu ili u sta vjeruju ili ne vjeruju. Ne moze jednostavnije od ovoga.

A te instrukcije su, kako rekoh iznad, bile namijenjene ljudima s ciljem da im se u datom momentu i vremenu unaprijedi znanje i da im/nam se daju neki pravci za dalji razvoj. I zato smo imali v1 (Tora), pa v2 (Biblija), i na kraju v3 (Kur'an).
Sto se tice dokaza, mislim da u sve 3 knjige postoji gomila dokaza koji ukazuju na to da gore nema nikakvog boga u smislu kako ga prikazuju religije, nego da je sve to "spustila" vanzemaljska inteligencija. Jer, da postoji jedno takvo svemocno bice kakvim ga religije prikazuju, onda mu ne bi trebala nikakva prevozna sredstva da dodje do nas, ili da nase "poslanike" odvede negdje. A o ovim prevoznim sredstima postoje dokazi u sve 3 knjige, samo sto su ih tadasnji ljudi interpetirali i nazivlai u skladu sa svojim tadasnjim znanjem. A u tom znanju su letjeti mogle samo ptice (imamo poznate "vimane" u Indiji,, pa "vatrene kocije" kod Mojsija, itd.itd.). Na kraju krajeva, sve religije se obracaju bogu na nebesima, zar ne...? A i sve nam je "spusteno".

Problem sa sve 3 knjige je sto su ih ljudi svaki put pogresno shvatali, tj. u skladu sa svojim tadasnjim znanjem, pogresno su tumacili to sto im je prenoseno, pa su ljude koji su dobjali te "objave" smatrali "bozijim poslanicima", a ono sto su ovi zapisivali se smatralo (a i danas je tako) svetim slovom.
I onda su, nakon v3 i skoro 2.500 godina trajanja sve 3 "objave", oni gore shvatili da je taj nacin besmislen i da samo dovodi do podjela medju ljudima, i odlucili su da vise nece slati nove "objave", i tako i rekli u v3, posto mi sve to izvrnemo na neki nacin koji ocito nije bio njihov cilj.

Nakon toga su presli na obracanje drugoj vrsti ljudi, tj. ne vise onima koji ce predvoditi ljude i koji su od instrukcija proizvodili religije, nego onima koji predvode nesto drugo, tj. nauku. Kako je poznato, i Tesla je tvrdio da on zapravo nije izumio/izmislio puno toga, nego da je samo slijedio ono sto mu se pojavljivalo u glavi u vidu nacrta i objasnjenja, a onda je on sve pravio po tome, cime je ljudski napredak drasticno ubrzan. Da li je Tesla, a u skladu s prethodnim primaocima "objava" koji su sve primali na isti nacin, nekad samo pojavom toga u glavi (znaci telepatski), a nekad i fizickim susretom, bio poslanik? Prostom religijskom logikom - jeste.
A obicnom logikom - nije. Jer, da je pripadao istom "miljeu" kao prethodni "proroci" i "poslanici", onda bismo danas imali i "elektro religiju".
Last edited by Dozer on 20/04/2020 14:36, edited 1 time in total.
-daniel-

#2675 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -daniel- »

King Theoden wrote: 20/04/2020 14:06
exampLe. wrote: 20/04/2020 13:15 Ne isplati se raspravljati sa ovakvima.
Eto, slažemo se u nečemu. Nemamo mi o čemu raspravljati.
Rekao sam ono što sam imao.
apsidejzi wrote: 20/04/2020 13:44 ja sam kafir
apsidejzi wrote: 20/04/2020 13:44 KOliko se ja razumijem u islamske nauke, a razumijem se dovoljno
:lol:
Nego, znaš li arapski?
-daniel- wrote: 20/04/2020 13:45 Ovaj čovjek tvrdi i da među tih 7000 ima lažnih?
Ne znam, nisam alim.
Sad, ako neko želi da vjeruje da je onaj čovjek zajedno sa majmunima kamenovao majmunicu, slobodno mu je da vjeruje.
To je otprilike u rangu vjere vas ateista kako je čovjek nastao od majmuna (da, to se učilo u školama u bivšoj jugi), a kasnije prešli na to da čovjek i majmun imaju zajedničkog pretka :mrgreen:
Ja nisam ateista.

Kur'an i mutevatir hadis.

Mutevatir hadis

Mutevatir hadis u mustalahu znači; hadis kojeg prenosi mnogobrojna skupina od mnogobrojne skupine i nemoguće je da su se dogovorili da slažu.
Učenjaci postavljaju četiri uslova za mutevatir:
1. Da prenosi veća skupina.
2. Da velika skupina bude u svim generacijama ( u svim karikama prenosilaca ) do zapisivanja. Podrazumijeva se skupina koja broji više od 10 ljudi.
3. Da je nemoguće da su se dogovorili da slažu tj. da nisu imali mogućnost dogovora.
4. Da oslonac bude osjetilni tj. da je on vidio ili čuo ( hadis ), a ne može biti da to neko snuje, pa kaže 30 ljudi sanjalo taj hadis.
Ako se ovi uslovi ispune, hadis je mutevatir.

Propis ovog hadisa je da se na osnovu njega izgrađuje potpuno ubjeđenje, bez trunka sumnje. Takođe mutevatir ne trpi da se gleda u sened zbog mnogobrojnosti prenosioca.
Mutevatir hadis se dijeli na dva dijela;
1. Mutevatir El-Lafzi ( mutevatir u terminu ) tj. hadis koji je prenešen mutevatirom, terminom onako kako ga je izgovorio Poslanik a. s. ''Ko na mene slaže namjerno, neka pripremi sebi mjesto u vatri.''
Ovaj hadis prenosi više od 80 ashaba, a imam Nevevi kaže da 100 ashaba prenosi ovaj hadis, zatim je došla ogromna skupina tabi'ina, zatim tabi-tabi'ina, pa sve dok nije došao do nas identično prenesen, doslovice.
Primjer hadis o potiranju po mestvama prenosi 40 ashaba, ili hadis o dizanju ruku u namazu prenosi više od 50 ashaba.

2. Mutevatir El Ma'nevijj; to je hadis u kojem je značenje prenešeno tevaturom, a termin nije isti, primjer dizanje ruku prilikom dove, međutim, ono nije prenešeno doslovice. Najpoznatije knjige koje pišu o ovome su:
El ezharu-l-mutenasire fi-l-ahbari-l-mutevatire od imama Sujutija.
El mutenasir fi-l-hadisi-l-mutevatire od imama Kitanija.

Zar nisu dovoljni Kur'an i gore navedeni hadisi? Ipak se radi o mnoštvu ljudi/ashaba koji su praktično prenijeli praksu poslanika. Od načina kako klanjati, post, hadž...
Post Reply