Aha, opet o ajšinim godinama.
Pa dokazao sam da je imala 19 godina.
Nećeš valjda da i ovdje pišem o tome
Jedno je teorija koju napišeš, a drugo dokaz.King Theoden wrote: ↑19/04/2020 23:36Aha, opet o ajšinim godinama.
Nećeš valjda da i ovdje pišem o tome![]()
Ako ono nije dokaz, onda na svijetu nikada ništa nije dokazano.
Šta imam od toga ako ti dokažem?
Ti si to samo sebi dokazao. Rezultat tvojih vratolomija je teza da Buhariji nije bilo bitno sta prenosi nego ko prenosi. To je pretpostavka na kojoj se bazira tvoj dolaz, i to je pretpostavka u koju samo ti vjerujes.King Theoden wrote: ↑19/04/2020 23:36Aha, opet o ajšinim godinama.
Nećeš valjda da i ovdje pišem o tome![]()

KRAJ PRIČE.ʿAbd al-Raḥmān ibn Abī al-Zinād states that Asmaʾ was ten years older than ʿĀʾisha. In addition, it has been confirmed that she passed away in the year 73 AH/ 692 CE at the age of one hundred.[20] If this was the case, that would make her twenty-seven years old at the time of hijra, meaning ʿĀʾisha would have been seventeen at the time of hijra. We know that ʿĀʾisha was married two or three years before hijra, thus placing her at fourteen or fifteen years old at the time of marriage and seventeen or eighteen when the marriage was consummated.
The math in this scenario provides a strong argument that ʿĀʾisha was in her late teens when the marriage was consummated. However, a number of scholars consider ʿAbd al-Raḥmān ibn Abī al-Zinād to be a weak narrator. Yaḥyā ibn Maʿīn said: “None of the ḥadīth scholars took him as an authority.” ʿAbd al-Malik ibn ʿAbd al-Ḥamīd al-Maymūnī said: “I asked Aḥmad ibn Ḥanbal about Ibn Abī al-Zinād. He said: ‘He is considered to be weak in ḥadīth.’” Al-Nasāʾī also considered him weak and not to be taken as an authority. Abū Aḥmad al-Ḥākim said: “He is not from amongst those who preserve ḥadīth.” Abū Ḥātim said: “We write down his ḥadīth, but do not take them as an authority.”[21] Many other scholars considered him to be weak as well.
Some use Ibn Kathīr as evidence to support this claim as he too mentions that Asmaʾ was ten years older than ʿĀʾisha.[22] However, there seems to be some confusion as he also states there was no difference of opinion concerning the fact ʿĀʾisha married at the age of six.[23] In this case, it seems Ibn Kathīr was unaware of the implications of Asmaʾ being ten years older coupled with the fact that he provides no chain (sanad) to substantiate the claim that she was ten years older. It is clear then that this narration cannot be accepted because its narrator is considered to be weak and the explicit age of six in Bukhārī is given precedence over the implicit age of fourteen or fifteen based on the difference in age between Asmaʾ and ʿĀʾisha.
https://mullasadra.ba/pitanja-i-odgovor ... nih-hadisaPlavo-bijeli wrote: ↑20/04/2020 12:05 Pa ti hoćeš da kazes eto ti znas vise od nas i sad mi moramo tebi da se pokoremo i da uvazimo tvoje misljenje na ovu temu. to bi mozda na ulici moglo proci ili nekad negdje bez interneta.
Danas internet prepun informacija i ljudi koji su obradili pitanje o kojem pricamo i dokaza milion i to sto ti danas vise znas od nas opcenito opsirno o islamu je dobro za tebe i niko to ne spori.
Koncenzus jebeni medju islamskim poznatim ucenjancima da je imala 6 kad se udala i ti sad dodjes pitas me za lanac prenosilaca... eto to meni bitno u zivotu... i ovo gubim vrijeme bespotrebno kad ti da ti Muhammed sam dođe u san i kaže jeste imala je 6, ti bi nasao nekog ucenjaka tamo vamo sto kaze da ipak u snu može doći neko ko nije Muhammed a tebi svjest ce pomislit da jeste...
Sličan primjer bi bio da meni dođe na forumu javi se profesor fizike i kaže eh to je ovako i onako. I nađemo mi da Albert Einstein kaže da nije to tako, a drugih 30 jačih profesora to potvrdi. I onda nama kaže profesor, ama ti ne znaš ni šta je crna rupa, ni kako se ovo krece, ni kako ono... a u ovom slučaju ovo je 100x manje kompleksno nego fizika ,hemija i matematika, pa ne samo što mogu da pročitam sta kazu svi najjaci islamski ucenjaci, nego da i ja sam to potvrdim kroz druge činjenice i dokaze.
Što znači u ovom slučaju gdje si ti profesor, diskutuješ sa pogrešnim osobama, obrati se najvećim i tamo diskutuj na arapskom, jer izgleda da si ti na većem nivou nego svi oni zajedno.
Gori si od Smrcka. Ubij me ako ikad vise i jedan post napisem na ovu temu,
https://yaqeeninstitute.org/faraz-malik ... sumptions/ čovjek je sve objasnio i opisao i kraj priče.
Lažni hadisi
Jasno je ustanovljeno mnoštvo patvorenih i lažnih hadisa koji se nalaze u hadiskim knjigama. U skladu sa mišljenjima hadiskih stručnjaka, možda čak 400 hiljada lažnih i izmišljenih hadisa kola po hadiskim knjigama. Nažalost, mnogi od ovih hadisa se nalaze i u onim hadiskim knjigama koji se smatraju utemeljenim (sahih).
Neću. Samo kažem da ti nisi taj koji može reći ovako je ili onako. To može da kaže neko ko je učen. Dakle, ne možeš tiPlavo-bijeli wrote: ↑20/04/2020 12:05 Pa ti hoćeš da kazes eto ti znas vise od nas i sad mi moramo tebi da se pokoremo i da uvazimo tvoje misljenje
Iako imam više znanja od učesnika ove teme, ipak nisam taj koji kaže šta i kako, niti sam osoba koja kaže šta je ispravno a šta nije.
Slabo si istraživao.
Malo serotinina ne skodi jel da? U tvom svijetu tebe je Bog odabrao da mu budes odan a ja sam kafir koji nikada nije ni bio vjernik. Ti si taj koji je pravi vjernik. Ti si BOLJI u toj hijerarhiji od nas. Klik - serotinin.King Theoden wrote: ↑20/04/2020 10:31 Daj bolan, lažeš sam sebe i to je očigledno.
Želiš da vjeruješ u tu laž. Potrebna ti je ta laž.
Ne želiš da priznaš da su te grijesi savladali i istjerali onaj trun imana, ako ga je uopšte i bilo.
Jer, ako u neku posudu u kojoj je čista voda počnemo sipati nešto nečisto, logično je da će to nečisto nadvladati ono čisto.
KOliko se ja razumijem u islamske nauke, a razumijem se dovoljno da znam da nakon Kur'ana dolazi hadis a najvjerodostojnija hadiska zbirka je Buharijev Sahih. Ovaj hadis se tri puta spominje u toj zbirci. Ako ne valjaju ti hadisi, ne valjaju onda ni ostali. Sta ostane od islama? Ostane Kur'an. Prema misljenju vecine uleme, a pogotovo hanefijske uleme ovo nije dopustivo. Razlog: 90% serijatskih propisa pada u vodu. Od islama ostane samo vjera u Boga i ako hoces klanjat, klanjaj (sto je po mom cafirskom misljenju zapravo ispravno i takvu verziju islama bez hadisa bi mnogi mogli prihvatiti).Helem, dva najjača argumenta protiv buharije su imam malik, inače čovjek koji je sjedio na koljenima pred hišamom ibn urvom(e, to je onaj čije ime niste znali napisati) tj bio njegov učenik.
On nije zabilježio taj hadis.
Ovaj čovjek tvrdi i da među tih 7000 ima lažnih?King Theoden wrote: ↑20/04/2020 12:32Slabo si istraživao.
Koliko hadisa ima u buharijevom sahihu? Ako ne znaš, mogu ti pomoći. Ima ih oko 7000
Šta kaže buharija, koliko je hadisa sakupio? I ovdje ti mogu pomoći.
Rekao je da je sakupio 600.000
Dakle, preko pola miliona hadisa smatrao je lažnim iliti slabim. Tačnije, nešto oko 593.000
Boldirao sam.Lažni hadisi
Jasno je ustanovljeno mnoštvo patvorenih i lažnih hadisa koji se nalaze u hadiskim knjigama. U skladu sa mišljenjima hadiskih stručnjaka, možda čak 400 hiljada lažnih i izmišljenih hadisa kola po hadiskim knjigama. Nažalost, mnogi od ovih hadisa se nalaze i u onim hadiskim knjigama koji se smatraju utemeljenim (sahih).
Eto, slažemo se u nečemu. Nemamo mi o čemu raspravljati.
Ne znam, nisam alim.
Ne, nije se nista gledalo. Ja ovo isto pricam vec godinama.King Theoden wrote: ↑19/04/2020 22:20 Gleda se ancient aliens, ili?
Šta da je istina da nas je kreirao vanzemaljac?
Šta ćeš onda ako je on objavio kur'an i želi da živiš onako kako piše u kur'anu?
Ja nisam ateista.King Theoden wrote: ↑20/04/2020 14:06Eto, slažemo se u nečemu. Nemamo mi o čemu raspravljati.
Rekao sam ono što sam imao.
Nego, znaš li arapski?
Ne znam, nisam alim.
Sad, ako neko želi da vjeruje da je onaj čovjek zajedno sa majmunima kamenovao majmunicu, slobodno mu je da vjeruje.
To je otprilike u rangu vjere vas ateista kako je čovjek nastao od majmuna (da, to se učilo u školama u bivšoj jugi), a kasnije prešli na to da čovjek i majmun imaju zajedničkog pretka![]()