laly wrote: ↑19/04/2020 17:01
Pitanje je upuceno vjernicima
Hvala na pitanju.
Ne smatram da su žene zakinute ili u podređenom položaju, naprotiv!
Pazi, pitaš vjernika tj nekoga ko vjeruje da je kur'an božija objava i da su vjerodostojni hadisi govor poslanika.
Isto tako, vjeruje u ahiret, dzenet i dzehenem.
Što se tiče muškaraca i žena, pred Allahom su definitivno ravnopravni.
Sad, pitanje je nagrade na vječnom svijetu i truda koji se uloži kako bi se došlo do iste.
Znaš ono, ulog i dobitak.
Na osnovu onoga što sam dokučio izučavajući religiju, shvatio sam da ne postoji način da muško u mirnodopskom periodu dostigne nagradu koju imaju žene.
Recimo, trudnica dok nosi ima nagradu postača.
Ramazan je najbolji mjesec u godini i nema šanse da se van ramazana neko djelo izjednači sa ramazanskim taman da godina ima 120 mjeseci i da svaki dan radiš to djelo, opet je bolje jedno koje uradiš u ramazanu.
Dakle, trudnica ima nagradu postača.
Isto tako, trudnoća joj se računa kao da čuva granice svoje države.
Drugo, za svaki gutljaj mlijeka ima dobro djelo.
Allah je obećao ženama skrivene radosti o kojima nije nikoga upoznao, bilo to stanovnici nebesa, bilo oni na zemlji.
Žene su te koje će moći da biraju na koja će vrata ući u dženet.
Poslanik je triput spomenuo majku, pa onda oca.
Muškarcu je preče da brine o majci nego da ide u džihad.
Dobročinstvo prema majci briše velike grijehe.
Majčina dova te može uvesti u dženet.
Mnogi muškarci su upućivali dove ; mnogi su odbijeni, pa čak i poslanici.
Ali, jedna je majka tražila da Allah oprosti njezinom sinu koji se nije pridržavao vjerskih propisa, i Allah mu je oprostio.
Ranije sam pisao o pravima žena u islamu tako da neću ići u detalje.
Kratko rečeno, žena u islamu nije dužna da radi, da kuha, da pere, itd.
Što se tiče fizičke snage, smatram da ne bi bilo lijepo da su žene grube i jače od muškaraca.
Ne bi bilo međusobne privlačnosti.
Suma sumarum, ako nešto ovako na prvu izgleda kao loše, ne mora značiti da je tako.
I friško iskopan dijamant onako na prvu izgleda kao staro staklo ili kamen, a daleko je od toga.
Isto tako, muškarci imaju svoja iskušenja, žene svoja.