lutko wrote: ↑16/04/2020 08:27 Mozete mislit koliko je ovo zdrava i odrziva firma kada im kljucni kupac mora godinu unaprijed uplatit citav godisnji ugovor (pa cak i vise od toga) samo da bi ostali likvidni. Ako igdje na svijetu ovo ima dokazite. A sta cemo sa nezakonitom obustavom rada bez najave i ostalih formalnosti. U normalnoj drzavi i ozbiljnoj firmi ovi bi vec na birou bili
SDA-All about
-
The BEN10
#46476 Re: SDA-All about
-
Novak20
#46477 Re: SDA-All about
Begovi uzvraćaju udarac koji su im kmetovi i raja nanijeli nakon 1945. 
-
zippoo87
#46478 Re: SDA-All about
sta ovo gamad predlaze...da poslodavci drze radnika u pripravnosti,kao rezervisan je za njih ako se pojavi posao a da ga ne placaju ni marke a opet da ne bude ni na teretu drzave 
ma u SDA u sve sami magovi i struĆnjaci,porodice se sjetim svakoga
i kao slag na tortu,Dodik izjavljuje da nece smanjivati plate a isto to ce uskoro reci i Fadil-beg,jer eno dogovaraju novi kredit kod MMFa od 700+ Milioncica
a jos ni ovaj od prije 10 dana od 670 miliona nisu dobili
znaci zaduzi sve gradjane za nove milijarde a te milijarde daj svojoj glasackoj masineriji,da njih corona i ne okrze...ipak je njihov glas zlatan
narode ako sada kada udari prava kriza ne ustanete i ne uzmete lopate,kamenice,ako neko ima i oruzje u rukama i ne udarite na ovu bagru,prvo na politicare a onda i na ove uhljebe koji misle da zive na Marsu a ne na zemlji,koja je cijela zakacena virusom i svi se solidarisu i trpe a ova nasa bagra budzetska sada i ne radi,dakle ili rade skraceno ili nikako a pune plate
i to od nasih para,nas zaduzuju za milijardu ipo da bi sebi i njima namakli pare
i kao slag na tortu,Dodik izjavljuje da nece smanjivati plate a isto to ce uskoro reci i Fadil-beg,jer eno dogovaraju novi kredit kod MMFa od 700+ Milioncica
znaci zaduzi sve gradjane za nove milijarde a te milijarde daj svojoj glasackoj masineriji,da njih corona i ne okrze...ipak je njihov glas zlatan
narode ako sada kada udari prava kriza ne ustanete i ne uzmete lopate,kamenice,ako neko ima i oruzje u rukama i ne udarite na ovu bagru,prvo na politicare a onda i na ove uhljebe koji misle da zive na Marsu a ne na zemlji,koja je cijela zakacena virusom i svi se solidarisu i trpe a ova nasa bagra budzetska sada i ne radi,dakle ili rade skraceno ili nikako a pune plate
i to od nasih para,nas zaduzuju za milijardu ipo da bi sebi i njima namakli pare
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#46479 Re: SDA-All about
UPRKOS APELIMA
Tokom dana u Sarajevu vatrogasci gasili desetak požara
gledaj seljadije sto ste dovukli u grad makju vam zeleno termitsku...
- madner
#46480 Re: SDA-All about
Fadil reformator. Sve moze da se ljudi ne prijave na biro. Radis a nemas platu. Na cekanju si a nema na biro. Jedino da zamolis poslodavca da se smiluje 
-
Škobo Habu
#46481 Re: SDA-All about
Koronavirus nam je došao u pravi momenat. Razotkrio je sve laži vladajućih struktura o ekonomskom napretku.zippoo87 wrote: ↑17/04/2020 20:00
Budžet se punio od svih mogućih nameta, hvalio se prikupljanjem milionskih sredstava od raznih poreza, a da ništa od toga na kolektivnom nivou nisamo imali. Od toga su samo profitirale kaste na vlasti ili blizu vlasti.
Po prvi put nakon rata, nama prijeti kriza koja neće zaobići niti jedan sloj društva - od budžetskih korisnika do realnog sektora.
Pitanje je samo koliki ćemo pad osjetiti narednih mjeseci.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#46482 Re: SDA-All about
Ono sto sam ja nacuo je malo drugacije. Koliko sam cuo, neplaceno je do 15 dana i u vanrednim okolnostima tj za vrijeme vanrednog stanja.
Odmah da kazem da je to po meni van pameti i nije u skladu sa konvencijama ako je bez pristanka radnika.
I koliko sam cuo, za vrijeme cekanja se placa naknada, ali ne puni iznos plate.
Kad saznam vise, napisem.
Odmah da kazem da je to po meni van pameti i nije u skladu sa konvencijama ako je bez pristanka radnika.
I koliko sam cuo, za vrijeme cekanja se placa naknada, ali ne puni iznos plate.
Kad saznam vise, napisem.
-
Škobo Habu
#46483 Re: SDA-All about
Koliko znam i po zakonu je čekanje obavezno plaćeno uz saglasnost sa poslodavcem.
Tako da i je i meni ovo van svake pameti.
Tako da i je i meni ovo van svake pameti.
-
allem_77
#46484 Re: SDA-All about
Ja bih sada pristao na neplaćeno mjesec dana. I još bih platio poslodavcu 100 - 200 km.
- pici
- Ludzak
#46486 Re: SDA-All about
Kakav narod takva vlast. Od ovog naroda da očekuješ nešto? Sve je to isto. Meni naroda nije žao. Nije nista bolje ni zaslužio.zippoo87 wrote: ↑17/04/2020 20:00 sta ovo gamad predlaze...da poslodavci drze radnika u pripravnosti,kao rezervisan je za njih ako se pojavi posao a da ga ne placaju ni marke a opet da ne bude ni na teretu drzave
- Ludzak
#46487 Re: SDA-All about
Za platu koju primaju ne bih se ni ja lomio.lutko wrote: ↑15/04/2020 17:49 Ma slomise se rudari stvarno! 11 puta je rudnik Zenica neproduktivniji od rudnika Velenje! zar iko stvarno misli da njih ukupno 100 sidje u jamu u istoj smjeni i da su svi u 100 kvadrata. Pa samo kod nas ima da se nabavi siroko čelo i onda u tu jamu zaposli jos 50 ljudi dok u normalnom rudniku čelo mijenja 100-150 ljudi. Jel u bingu na trosak plata i drugih naknada otpada preko 90% prihoda?
-
channel10
#46488 Re: SDA-All about
Pa onda zatvoriti i nabaviti jeftiniji ugalj i svi dobri, osim glasacke masinerije stranke iz naslova ove teme. Kad nam idu doktori u Njemacku, neka brate idu i rudari. Ako nista, podici ce se prosjek inteligencije u drzavi, pa mozda nekad nesto i uradimo za sebe...Ludzak wrote: ↑18/04/2020 11:22Za platu koju primaju ne bih se ni ja lomio.lutko wrote: ↑15/04/2020 17:49 Ma slomise se rudari stvarno! 11 puta je rudnik Zenica neproduktivniji od rudnika Velenje! zar iko stvarno misli da njih ukupno 100 sidje u jamu u istoj smjeni i da su svi u 100 kvadrata. Pa samo kod nas ima da se nabavi siroko čelo i onda u tu jamu zaposli jos 50 ljudi dok u normalnom rudniku čelo mijenja 100-150 ljudi. Jel u bingu na trosak plata i drugih naknada otpada preko 90% prihoda?
-
lacrima
#46489 Re: SDA-All about
1300-1400 km koliko primaju rudari je plata ljekara specijalizanta. Koliko bi trebali da imaju po tvom misljenju? 5000?Ludzak wrote: ↑18/04/2020 11:22Za platu koju primaju ne bih se ni ja lomio.lutko wrote: ↑15/04/2020 17:49 Ma slomise se rudari stvarno! 11 puta je rudnik Zenica neproduktivniji od rudnika Velenje! zar iko stvarno misli da njih ukupno 100 sidje u jamu u istoj smjeni i da su svi u 100 kvadrata. Pa samo kod nas ima da se nabavi siroko čelo i onda u tu jamu zaposli jos 50 ljudi dok u normalnom rudniku čelo mijenja 100-150 ljudi. Jel u bingu na trosak plata i drugih naknada otpada preko 90% prihoda?
-
channel10
#46490 Re: SDA-All about
Vidis da i njih ubijaju ovim potezom sa novim zakonom. Znaci oni ce sve da oderu, samo da njima gore bude dobro. Nije mi samo jasno o kavim novim zaduzenjima govore ako misle promijeniti zakon o radu? Sto ce im tolike pare ako ljudima misle uvesti cekanje i ne misle im davati platu? Ako nemas troska, onda nisi ni u minusu.zippoo87 wrote: ↑17/04/2020 20:00 sta ovo gamad predlaze...da poslodavci drze radnika u pripravnosti,kao rezervisan je za njih ako se pojavi posao a da ga ne placaju ni marke a opet da ne bude ni na teretu drzave
Oni su samo vidjeli priliku da navuku para za buduce nove tendere gdje su usavrsili pljacku, sto drzave to i naroda. Vjerovatno misle izbore odgoditi, a dotle smanjiti maksimalno potrosnju, a maksimalno se zaduziti i lagerovati novac. Pred izbore ispasti fini pa vratiti plate na stari nivo uz uslov da se glasa za njih. Kakva je to stoka i kako su samo glupi, nisu brate ni svjesni. Kakva bagra nas voda
Mislim da ce se narod na kraju dici, ukoliko uvedu ovo cekanje i uvodjenje neplacenog. A onda neka im je Bog na pomoci. Bice gore nego, jel ono 2014. i sad ce uz sve to i izgubiti vlast, a steta navucene love...
- pici
#46491 Re: SDA-All about
da to je to... naucilo na pljacku i otimacinu, to je ta sdO... nizasta drugo ih bog nije dao, u boga ne vjeruju cim hoce slagat, prevarit, ukrast.channel10 wrote: ↑18/04/2020 12:58Vidis da i njih ubijaju ovim potezom sa novim zakonom. Znaci oni ce sve da oderu, samo da njima gore bude dobro. Nije mi samo jasno o kavim novim zaduzenjima govore ako misle promijeniti zakon o radu? Sto ce im tolike pare ako ljudima misle uvesti cekanje i ne misle im davati platu? Ako nemas troska, onda nisi ni u minusu.zippoo87 wrote: ↑17/04/2020 20:00 sta ovo gamad predlaze...da poslodavci drze radnika u pripravnosti,kao rezervisan je za njih ako se pojavi posao a da ga ne placaju ni marke a opet da ne bude ni na teretu drzave
Oni su samo vidjeli priliku da navuku para za buduce nove tendere gdje su usavrsili pljacku, sto drzave to i naroda. Vjerovatno misle izbore odgoditi, a dotle smanjiti maksimalno potrosnju, a maksimalno se zaduziti i lagerovati novac. Pred izbore ispasti fini pa vratiti plate na stari nivo uz uslov da se glasa za njih. Kakva je to stoka i kako su samo glupi, nisu brate ni svjesni. Kakva bagra nas voda![]()
Mislim da ce se narod na kraju dici, ukoliko uvedu ovo cekanje i uvodjenje neplacenog. A onda neka im je Bog na pomoci. Bice gore nego, jel ono 2014. i sad ce uz sve to i izgubiti vlast, a steta navucene love...
- drug_profi
#46492 Re: SDA-All about
Ne mogu oni rjesit ovo. Moraju osloboditi poslodavce nameta i stimulisati zaposljavanje sa npr. placenim dadzbinama godinu dana za novog radnika pod uslovom da ima ugovor na dvije ili vise godina. Neka za to potrose kredite.
Inace ovdje ce poceti otimanje u sred bijela dana. Ovdje ce i posten svijet poceti pljackati banke i kladionice.
Ali SDA ima odavno glavu u guzici i misle da se sa 400 maraka moze prezivjeti mjesec.
Inace ovdje ce poceti otimanje u sred bijela dana. Ovdje ce i posten svijet poceti pljackati banke i kladionice.
Ali SDA ima odavno glavu u guzici i misle da se sa 400 maraka moze prezivjeti mjesec.
-
zippoo87
#46493 Re: SDA-All about
pa normalno da ne mogu...niti znaju niti mogu...rastejrali su svu pamet koju su imali,ostali su Sebija i slicni medju "udarnicima" da budu "masinovodje" i vuku "Lokomotivu"
Nista nije bolje stanje nije ni u ostala dva tabora...medju hrvatima nema nikog,mislim na HDZove struĆnjake...nema ih nigdje ni HDZa ni njihovih struĆnjaka...spala sveska na Milicevicku i onog vjecitog ministra finansija Bevandu...a Milicevicka vidno nesposobna i ne zna je li dosla ili posla
kod srba ista situacija...malo ih izvlaci onaj krizni stab ali manje vise,sve je to kopiranje Vucicevih mjera i gluposti
dakle,30 godisnja vladavina plemena je dovela da vise nema ni poglavice a uskoro nece biti ni plemena...pa ce ostati ova fina lefina (zemlja) za neka druga plemena koja ce se ovdje naseliti
dupelisci,klimoglavci,debili,lopovi,lazni vjernici,lazovi,manipulatori,bjelosvjetski sljam...to su trenutno "strucnjaci" u vlacajucim plemenskim strankama...zadatak je,gdje ,gdje hodza ili ti ga vodja plemena,tu i male mujice i nema talasanja
beskicmenjaci...najjadniji soj ljudi a najvise ih je trenutno...jer i njihov glas i glas doktora nauka jednako vrijede ,jbga
Nista nije bolje stanje nije ni u ostala dva tabora...medju hrvatima nema nikog,mislim na HDZove struĆnjake...nema ih nigdje ni HDZa ni njihovih struĆnjaka...spala sveska na Milicevicku i onog vjecitog ministra finansija Bevandu...a Milicevicka vidno nesposobna i ne zna je li dosla ili posla
kod srba ista situacija...malo ih izvlaci onaj krizni stab ali manje vise,sve je to kopiranje Vucicevih mjera i gluposti
dakle,30 godisnja vladavina plemena je dovela da vise nema ni poglavice a uskoro nece biti ni plemena...pa ce ostati ova fina lefina (zemlja) za neka druga plemena koja ce se ovdje naseliti
dupelisci,klimoglavci,debili,lopovi,lazni vjernici,lazovi,manipulatori,bjelosvjetski sljam...to su trenutno "strucnjaci" u vlacajucim plemenskim strankama...zadatak je,gdje ,gdje hodza ili ti ga vodja plemena,tu i male mujice i nema talasanja
beskicmenjaci...najjadniji soj ljudi a najvise ih je trenutno...jer i njihov glas i glas doktora nauka jednako vrijede ,jbga
- drug_profi
#46494 Re: SDA-All about
Ovdje samo budala moze ulagati u sebe i obrazovanje. jedino ako imas namjeru nakon toga ici vani, onda svaka cast. Ovdje je bolje kupiti diplomu i uclaniti se u stranku. Detektovati alfu i zavuci mu se u pakas. I nema ti kraja...
-
putokaz1
#46495 Re: SDA-All about
Čitav FB bruji:
Bakir u Trezoru
Solak bezveze
Fadil ni maske nezna stavit
Sebiaj ovo,Sebiaj ono
Ali kad bude glasanje svi će glasat za SDA te Privjeske
SBB DF SD BOSS SBIH BPS PDA itd
Bakir u Trezoru
Solak bezveze
Fadil ni maske nezna stavit
Sebiaj ovo,Sebiaj ono
Ali kad bude glasanje svi će glasat za SDA te Privjeske
SBB DF SD BOSS SBIH BPS PDA itd
- muha_sa
#46496 Re: SDA-All about
Prvo moramo znat kolika je izlaznost na izbore pa tek onda koliko je ko dobio glasova
Apstinente novcano kažnjavat.
- pici
#46497 Re: SDA-All about
pola miliona ne vazecih glasova... nije to malo, onda izmedju sebe se varaju a kamoli na izborima kad treba uzet vlast... afera asim pokazala kako se glasovi stimaju i kako je skaka izabran sa jednim kupljenim glasom... uzmu budjet i onda krčme...
gledaj lopovskih glOvudža
-
putokaz1
#46498 Re: SDA-All about
Skaka je postavljen glasom ''NIPOVCA'' Almedina Miladina(preuzeto sa Faktor.ba)
Da bi izlaznost bila veća mora postojati OPOZICIJA
U KS 2021 će biti veće izlasnost ali samo znog Bivšeg SDA ovca Kifle,jedino on će povećat izlaznost za max5%
U prosjeku je izlaznost 50% osim u Banovićima doseže i do 75% ali KUKO ucjenio sve
Čuo sam da u Trnovu SDA dobije više glasove nego što ima stanovnika
Za pobjedu nad SDA nam Treba Opozicija koja će povećat izlaznost i što manje Lažne Opozicije tipa DF SBB SD SBIH....
Na TK SDA je izgubila izbore a dobila vlast radi Lažne Opozicije ili SDA Spavača
Kako će sad Pandemija i Mjere utjecat na rezultat izbora je pitanje
Postoje dvije priče
1.Da će ovo sve podići nivo Načelnika(uglavnom SDA) da se pojavljuju više u Medijima,imaju kontrolu istih,ima Donacije da koriste u Izborne svrhe
2.Da će Nastat inat prodiv Fadila i Solaka te rezultirat glasovima KONTRASDA
Iako ja priželjkujem 2. REALNO je ,NAŽALOST,1.
Da bi izlaznost bila veća mora postojati OPOZICIJA
U KS 2021 će biti veće izlasnost ali samo znog Bivšeg SDA ovca Kifle,jedino on će povećat izlaznost za max5%
U prosjeku je izlaznost 50% osim u Banovićima doseže i do 75% ali KUKO ucjenio sve
Čuo sam da u Trnovu SDA dobije više glasove nego što ima stanovnika
Za pobjedu nad SDA nam Treba Opozicija koja će povećat izlaznost i što manje Lažne Opozicije tipa DF SBB SD SBIH....
Na TK SDA je izgubila izbore a dobila vlast radi Lažne Opozicije ili SDA Spavača
Kako će sad Pandemija i Mjere utjecat na rezultat izbora je pitanje
Postoje dvije priče
1.Da će ovo sve podići nivo Načelnika(uglavnom SDA) da se pojavljuju više u Medijima,imaju kontrolu istih,ima Donacije da koriste u Izborne svrhe
2.Da će Nastat inat prodiv Fadila i Solaka te rezultirat glasovima KONTRASDA
Iako ja priželjkujem 2. REALNO je ,NAŽALOST,1.
- Banksy
#46499 Re: SDA-All about
KAD VLAST PLAĆA MEDIJE: Šest miliona godišnje za reklamiranje patriotizma
https://zurnal.info/novost/22976/sest-m ... atriotizma
Samo “Dnevni avaz”, “Oslobođenje”, “Glas Srpske”, “Nezavisne novine”, “Alternativna televizija” i “Večernji list”, privatni mediji koji ne odustaju od podrške vlastima ili “patriotskog stava” u doba pandemije korona virusa, sliku o njima kreirali su za 2.214.974 KM.
-
kosponovodjeluje
#46500 Re: SDA-All about
Kriminal u doba koronavirusa. Ajnadžić nastavlja otimati narodne pare.
DOBRO ZA KAMPANJU, A MOŽE BITI PROFITABILNO: Načelnik, važniji od deset drugih, voli donirati bez tendera
Piše: A. Gutić
Gotovo pola miliona maraka potrošila je Općina Centar proteklih mjesec dana ubrzanim nabavkama za vozila, uređaje i drugu opremu, donirajućih ih državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama. Sve je iskorišteno za ličnu promociju i svojevrsnu predizbornu kampanju načelnika Nedžada Ajnadžića
Proteklih mjesec dana načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić imao je višestruku ulogu. Teško bi neupućeni spoznao obavlja li funkciju federalnog ili kantonalnog ministra zdravstva, djelatnika humanitarne organizacije ili pak dužnosnika državnog nivoa. Primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci koja je dopuštena za provođenje mjera na sprečavanju širenja opasnosti od korona virusa, shvatio je kao priliku kampanje za ovogodišnje lokalne izbore.
Naravno, kako mu je za stranačkog šefa ovo “općina važnija od deset drugih” donacije je počeo od “šefice”. Tako je Općina Centar prvo uplatila Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu novac za nabavku respiratora. Nedugo potom, načelnik je lično uručio sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata do izolatorija, vrijednosti 60 hiljada maraka. Sve je obrazloženo provođenjem mjera na spriječavanju širenja opasnosti od korona virusa i efikasnije zaštite ljudskih života. No, vozilo nabavljeno jednodnevnom procedurom od firme ”Berlijeta” prije svega nije sanitetsko nego klasično kombi dostavno vozilo u čiji je teretni prostor ubačena klupa!
Podršku KCUS-u Ajnadžić nastavlja, naravno po skraćenom postupku i angažmanom građevinske firme “Bosman” koja asfaltira pristupni put krilu zgrade Građevinskog fakulteta gdje je oformljen izolatorij. Sve je praćeno nizom medijskih objava, možda samo nedostaju fotografije gdje načelnik pomaže direktorici u postavljanju jednoskratnih posteljina koje je, pogađate već za KCUS nabavila Općina Centar. Naravno i posteljina je nabavljena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci od firme “Granoff”.
Ulogu “čelnika zdravstvene institucije” načelnik Ajnadžić nastavlja i sa donacijom Općoj bolnici za nabavku respiratora, u iznosu od 60.000 maraka te sanitetskog vozila u već navedenoj formi ubrzane javne nabavke od ponuđača “Auto moto centar VIBA” koja prema ponudi na svojoj web stranici uopće ne prodaje vozila tog ili sličnog tipa.
Uporedo je Ajnadžić sa pratećom svitom obilazio niz ustanova, od Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Sigurne kuće do Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, kako bi lično uručio zaštitne maske i rukavice te sredstva za dezinfekciju. Sličnu aktivnost obavljao je i na ulicama općine, naravno sa pripravnim fotoaparatima i kamerom koje će to ovjekovječiti i publikovati.
Naručio i uručio je načelnik Općine Centar i kamere, one termalne. Tako su za 115.000 maraka od “SYS Company” kupljena dva seta termalnih hibridnih kamera, namijenjenih zdravstvenim ustanovama, dok su od firme “Patrio” kupljene termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature vrijedne 40.000 maraka.
Nije zaboravio Ajnadžić donirati i državne institucije, pa se tako Općina Centar pohvalila uručenjem ručnih te stacioniranih kamera za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature za potrebe Granične policije BiH, u vrijednosti od gotovo 70.000 maraka.
Ono što je upitno, i što može biti predmetom provjere i Agencije za javne nabavke (AJB) pa i nadležnog tužilaštva jeste da li se, primjera radi ,nabavka kamera mogla ugovoriti za jedan dan, koliko je ponuđača pozvano da učestvuje u ponudi, koliko ih još može isporučiti te kamere i naravno koja je realna cijena. U svim pozivima doslovno je kopirano saopštenje AJB kao obrazloženje provođenja pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.
Ne sporeći potrebu da se efikasno zaustavi širenje korona virusa, čini se da su mnogi, a Ajnadžić posebno, sve ove donacije mogli knjižiti svojoj predizbornoj kampanji. Zdravstvene ustanove su svakako imale mogućnost i sredstva da same naručuju neophodnu opremu i material. Primjetno je da su na svim uručenjima potpuno nepotrebno bile prisutne brojne osobe, nekada po desetak i više, što je ukazivalo da je realna namjena donirane opreme u drugom planu.
Jedna od kupljenih termalnih kamera navodno je korištena za mjerenje temperature uposlenika općine pri ulasku u zgradu. No, prije nekoliko dana kod jednog od uposlenika dijagnosticirano je da je pozitivan na prisustvo korona virusa.
“Želimo posebno da naglasimo da navedenom uposleniku prilikom mjerenja tjelesne temperature putem termalnih kamera pri dolasku na posao nije utvrđena povišena temperature,” saopšteno je potom iz općine.
Treba tek utvrditi da li su mjerenja temperzture zaista obavljana dosljedno kod svih pri ulasku, ili je pak zakazala na brzinu nabavljena termalna kamera.
Upravo mogućnost skraćene procedure javne nabavke biva zloupotrebljena nauštrb niže kvalitete, a više cijene. Agencija za javne nabavke saopštila je da su u proteklih mjesec dana primjećene zloupotrebe, te da u saradnji sa tužilačkim tijelima provodi pojačano praćenje javnih nabava putem izuzeća od primjene Zakona i pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi na temelju hitnosti.
https://zurnal.info/novost/22979/naceln ... ez-tendera
DOBRO ZA KAMPANJU, A MOŽE BITI PROFITABILNO: Načelnik, važniji od deset drugih, voli donirati bez tendera
Piše: A. Gutić
Gotovo pola miliona maraka potrošila je Općina Centar proteklih mjesec dana ubrzanim nabavkama za vozila, uređaje i drugu opremu, donirajućih ih državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama. Sve je iskorišteno za ličnu promociju i svojevrsnu predizbornu kampanju načelnika Nedžada Ajnadžića
Proteklih mjesec dana načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić imao je višestruku ulogu. Teško bi neupućeni spoznao obavlja li funkciju federalnog ili kantonalnog ministra zdravstva, djelatnika humanitarne organizacije ili pak dužnosnika državnog nivoa. Primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci koja je dopuštena za provođenje mjera na sprečavanju širenja opasnosti od korona virusa, shvatio je kao priliku kampanje za ovogodišnje lokalne izbore.
Naravno, kako mu je za stranačkog šefa ovo “općina važnija od deset drugih” donacije je počeo od “šefice”. Tako je Općina Centar prvo uplatila Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu novac za nabavku respiratora. Nedugo potom, načelnik je lično uručio sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata do izolatorija, vrijednosti 60 hiljada maraka. Sve je obrazloženo provođenjem mjera na spriječavanju širenja opasnosti od korona virusa i efikasnije zaštite ljudskih života. No, vozilo nabavljeno jednodnevnom procedurom od firme ”Berlijeta” prije svega nije sanitetsko nego klasično kombi dostavno vozilo u čiji je teretni prostor ubačena klupa!
Podršku KCUS-u Ajnadžić nastavlja, naravno po skraćenom postupku i angažmanom građevinske firme “Bosman” koja asfaltira pristupni put krilu zgrade Građevinskog fakulteta gdje je oformljen izolatorij. Sve je praćeno nizom medijskih objava, možda samo nedostaju fotografije gdje načelnik pomaže direktorici u postavljanju jednoskratnih posteljina koje je, pogađate već za KCUS nabavila Općina Centar. Naravno i posteljina je nabavljena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci od firme “Granoff”.
Ulogu “čelnika zdravstvene institucije” načelnik Ajnadžić nastavlja i sa donacijom Općoj bolnici za nabavku respiratora, u iznosu od 60.000 maraka te sanitetskog vozila u već navedenoj formi ubrzane javne nabavke od ponuđača “Auto moto centar VIBA” koja prema ponudi na svojoj web stranici uopće ne prodaje vozila tog ili sličnog tipa.
Uporedo je Ajnadžić sa pratećom svitom obilazio niz ustanova, od Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Sigurne kuće do Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, kako bi lično uručio zaštitne maske i rukavice te sredstva za dezinfekciju. Sličnu aktivnost obavljao je i na ulicama općine, naravno sa pripravnim fotoaparatima i kamerom koje će to ovjekovječiti i publikovati.
Naručio i uručio je načelnik Općine Centar i kamere, one termalne. Tako su za 115.000 maraka od “SYS Company” kupljena dva seta termalnih hibridnih kamera, namijenjenih zdravstvenim ustanovama, dok su od firme “Patrio” kupljene termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature vrijedne 40.000 maraka.
Nije zaboravio Ajnadžić donirati i državne institucije, pa se tako Općina Centar pohvalila uručenjem ručnih te stacioniranih kamera za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature za potrebe Granične policije BiH, u vrijednosti od gotovo 70.000 maraka.
Ono što je upitno, i što može biti predmetom provjere i Agencije za javne nabavke (AJB) pa i nadležnog tužilaštva jeste da li se, primjera radi ,nabavka kamera mogla ugovoriti za jedan dan, koliko je ponuđača pozvano da učestvuje u ponudi, koliko ih još može isporučiti te kamere i naravno koja je realna cijena. U svim pozivima doslovno je kopirano saopštenje AJB kao obrazloženje provođenja pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.
Ne sporeći potrebu da se efikasno zaustavi širenje korona virusa, čini se da su mnogi, a Ajnadžić posebno, sve ove donacije mogli knjižiti svojoj predizbornoj kampanji. Zdravstvene ustanove su svakako imale mogućnost i sredstva da same naručuju neophodnu opremu i material. Primjetno je da su na svim uručenjima potpuno nepotrebno bile prisutne brojne osobe, nekada po desetak i više, što je ukazivalo da je realna namjena donirane opreme u drugom planu.
Jedna od kupljenih termalnih kamera navodno je korištena za mjerenje temperature uposlenika općine pri ulasku u zgradu. No, prije nekoliko dana kod jednog od uposlenika dijagnosticirano je da je pozitivan na prisustvo korona virusa.
“Želimo posebno da naglasimo da navedenom uposleniku prilikom mjerenja tjelesne temperature putem termalnih kamera pri dolasku na posao nije utvrđena povišena temperature,” saopšteno je potom iz općine.
Treba tek utvrditi da li su mjerenja temperzture zaista obavljana dosljedno kod svih pri ulasku, ili je pak zakazala na brzinu nabavljena termalna kamera.
Upravo mogućnost skraćene procedure javne nabavke biva zloupotrebljena nauštrb niže kvalitete, a više cijene. Agencija za javne nabavke saopštila je da su u proteklih mjesec dana primjećene zloupotrebe, te da u saradnji sa tužilačkim tijelima provodi pojačano praćenje javnih nabava putem izuzeća od primjene Zakona i pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi na temelju hitnosti.
https://zurnal.info/novost/22979/naceln ... ez-tendera