SDA-All about

lutko

#46451 Re: SDA-All about

Post by lutko »

Ma uopste im nisu smanjili plate, satnica im se povecala za 8% pocevsi od marta, a prestali im isplacivati ko zna na cemu utemeljene stimulacije koje su dobijali par mjeseci. Uporedite plate rudara sa platama zaposlenika slicne strucne spreme u realnom sektoru, npr gradjevinarima. Slicna je to tezina posla, a ko misli da oni ozbiljno rade i kopaju nek malo uporedi produktivnost sa rudnicima u regionu ili u bivsem istocnom bloku.
Škobo Habu

#46452 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

lutko wrote: 15/04/2020 14:51 Ma uopste im nisu smanjili plate, satnica im se povecala za 8% pocevsi od marta, a prestali im isplacivati ko zna na cemu utemeljene stimulacije koje su dobijali par mjeseci. Uporedite plate rudara sa platama zaposlenika slicne strucne spreme u realnom sektoru, npr gradjevinarima. Slicna je to tezina posla, a ko misli da oni ozbiljno rade i kopaju nek malo uporedi produktivnost sa rudnicima u regionu ili u bivsem istocnom bloku.
How yes know. :-)

Kakve god da su stimulacije, rudnici rade u vanrednim uslovima. Ako se u realnom sektoruu mogle dati stimulacije i povećati plate zaposlenim u trgovačkim centrima tipa "Binga", "Konzum", "Belamionixa" itd. šta je problem sa rudarima?

Ovdje kukaju nastavnici kako su "budžetska sirotinja", a zabili se u karantin i iz njega rade, a svaki rudar izlaže svoje zdravlje samo što se nađe na jednom mjestu među sto ljudi, za koje niko ne može garantovati jesu li zaraženi ili ne, a da ne pričam dalje.
Styling

#46453 Re: SDA-All about

Post by Styling »

Haris.ba wrote: 14/04/2020 07:57 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sta- ... /200413196
Šta zemlje s najboljim odgovorom na koronavirus imaju zajedničko: Žene lidere!
Kako prigodno.

P.S.
Zna li iko što nema Srbije? Pa i one imaju ženu premijerku?
Ona je meni karikatura prava. Treba koja se fura da je frajer, pa jos i glasom pokusava izraziti muskost. Smijesno.
JThomas

#46454 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

ama marioneta, nebitna ličnost. nešto kao df kantonalni ministar zdravstva za zdravstvo kod nas.
skafiskafsnjak

#46455 Re: SDA-All about

Post by skafiskafsnjak »

Škobo Habu wrote: 15/04/2020 15:00
lutko wrote: 15/04/2020 14:51 Ma uopste im nisu smanjili plate, satnica im se povecala za 8% pocevsi od marta, a prestali im isplacivati ko zna na cemu utemeljene stimulacije koje su dobijali par mjeseci. Uporedite plate rudara sa platama zaposlenika slicne strucne spreme u realnom sektoru, npr gradjevinarima. Slicna je to tezina posla, a ko misli da oni ozbiljno rade i kopaju nek malo uporedi produktivnost sa rudnicima u regionu ili u bivsem istocnom bloku.
How yes know. :-)

Kakve god da su stimulacije, rudnici rade u vanrednim uslovima. Ako se u realnom sektoruu mogle dati stimulacije i povećati plate zaposlenim u trgovačkim centrima tipa "Binga", "Konzum", "Belamionixa" itd. šta je problem sa rudarima?

Ovdje kukaju nastavnici kako su "budžetska sirotinja", a zabili se u karantin i iz njega rade, a svaki rudar izlaže svoje zdravlje samo što se nađe na jednom mjestu među sto ljudi, za koje niko ne može garantovati jesu li zaraženi ili ne, a da ne pričam dalje.
Zar nije "how yes no" :D
Banksy

#46456 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Mićko Ljubičić Ana Brnabić :lol:
lutko

#46457 Re: SDA-All about

Post by lutko »

Ma slomise se rudari stvarno! 11 puta je rudnik Zenica neproduktivniji od rudnika Velenje! zar iko stvarno misli da njih ukupno 100 sidje u jamu u istoj smjeni i da su svi u 100 kvadrata. Pa samo kod nas ima da se nabavi siroko čelo i onda u tu jamu zaposli jos 50 ljudi dok u normalnom rudniku čelo mijenja 100-150 ljudi. Jel u bingu na trosak plata i drugih naknada otpada preko 90% prihoda?
muha_sa

#46458 Re: SDA-All about

Post by muha_sa »

Kako do sad nismo bankrotirali :-) možda i jesmo samo ne znamo :(

Škobo Habu

#46459 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

skafiskafsnjak wrote: 15/04/2020 17:25

Zar ona baba u "Vatrenim ulicama" nije govorila "nou"? :lol:
muha_sa

#46460 Re: SDA-All about

Post by muha_sa »

Škobo Habu wrote: 15/04/2020 18:12

skafiskafsnjak

#46461 Re: SDA-All about

Post by skafiskafsnjak »

Škobo Habu wrote: 15/04/2020 18:12

Know i no se isto izgovaraju :D
Hau jes no - kako da ne :D
Škobo Habu

#46462 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

skafiskafsnjak wrote: 15/04/2020 18:16

Know i no se isto izgovaraju :D
Hau jes no - kako da ne :D
Znam kako se izgovara, samo što se raja šprdala sa tim kako je htjela. Za mene je to i dalje misterija.

Poslije rata i ne znam ništa autentičnije na tv-u od "Vatrenih ulica".
Škobo Habu

#46463 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

lutko wrote: 15/04/2020 17:49 Ma slomise se rudari stvarno! 11 puta je rudnik Zenica neproduktivniji od rudnika Velenje! zar iko stvarno misli da njih ukupno 100 sidje u jamu u istoj smjeni i da su svi u 100 kvadrata. Pa samo kod nas ima da se nabavi siroko čelo i onda u tu jamu zaposli jos 50 ljudi dok u normalnom rudniku čelo mijenja 100-150 ljudi. Jel u bingu na trosak plata i drugih naknada otpada preko 90% prihoda?
U pravu si.

Jebo rudare. To se po vazdan na Smetovima sunča, ha ja.
Tempo
ZeModerator

#46464 Re: SDA-All about

Post by Tempo »

muha_sa wrote: 15/04/2020 17:58 Kako do sad nismo bankrotirali :-) možda i jesmo samo ne znamo :(

kokosari i dzeparosi.
JThomas

#46466 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

:mrgreen: nemojmo se uživljavati u igrokaz kao da se to stvarno dešava. ako nisu smanjene nisu, a ako jesu premijer će bezgraničnom milošću vratiti.
lutko

#46467 Re: SDA-All about

Post by lutko »

Jer ipak je to par hiljada glasova, lokalni izbori su blizu Zenica je bitna, a nije iz njegovog privatnog dzepa. Meni je zivotna zelja vidjeti kolike su plate uporednih strucnih sprema u firmama gdje je Fadil formalni ili sustinski vlasnik i gdje se radi o njegovom vlastitom kapitalu.
drug_profi

#46468 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Danas je Dan Armije RBiH.
Krenuli smo goloruki da branimo svoje porodice, gradove i sela, drzavu i Ustav Republike.
Neko nas je izdao. Neko nas je prodao...
Prenosim tekst sa FB moga saborca, komšije, nekada male raje što su bili jedva punoljetni kad je počelo...
Danas je 15. april!
Raja dijeli sjećanja na Dan Armije RBiH, a ja se sjećam Borisa Jerkovića, Karla Ivandića, Elvira Žilića, Jasmina Pilava, Radeta - Lole Todorovića, Zoke Kozomare... Sjećam se i ludila svoje sestre Narcise. Sjećam se i mnogih kojih više nema. Ne, nisu nestali, ubili su ih!
To je istina.
Sjećam se da sam se čudio kad' kroz priče u rovu neko kaže da je mobilisan. Sjećam se i raje koja je otišla prije rata, i onih koji odoše u toku, pa i poslije rata. Još se sjećam smrdljivih "Yugosport" tena. Još uvijek me naljuti kad se sjetim svih onih šminkera naoružanih do zuba što su samo paradirali gradom. Sjećam se lanč paketa, nes kafe, one ljigave ribe u vodi. Na um mi pade i pivo iz kanistera što smo pili, cigarete bez filtera i zaklinjanje da ćemo do groba ostati vjerni Drini. Sjećam se rovova, tranšea... Sjećam se i kada je jaranu Refi mina raznijela nogu. Nisam mogao da vjerujem da neki s' ponosom govore kako šetajući gradom prkose agresoru, da postoji umjetnička četa i da kao rade ono što najbolje znaju i tako pružaju svoj vid otpora. Pa majku mu, nismo ni mi profesionalni vojnici!?
Sjećam se da me je Ismet Ćelo odveo u neki restoran na Koševskom Brdu gdje nisam mogao sebi doći gledajući pivo u limenci, čiste postavljene stolove, svirače... I sve to uz svjetla sijalica dok je cijeli grad trunuo u mraku. Još veći šok je bio kada je došao konobar vješto nosivši tacnu u ruci na kojoj je danas imao gips kad sam ga sreo u Ferhadiji. Sjećam se i da su iz grada izašli i Dino Merlin i Halid, te da sam par puta vidio pijanog Tifu u gradu. Sjećam se da sam tad zamrzio Nazifa Gljivu gledajući ga kako nonšalantno hrani pse lutalice ćevapčićima. Majke kad je ranjena dok je išla po vodu... I toga da smo na početku davali stražu na liniji, jedan dan, pa bili slobodni tri dana, a na kraju kad je Armija ustrojena, bili smo dva dana na liniji, dva u pripremi... Prolazaka kroz Tunel spasa, vode, blata u njemu i prečki od koje sam natovaren udarao glavom... Sjećam se i da smo mi vojska čekali dok Alemko i raja u grad uvuku svoju robu... Dajdže koji je sa svoja dva sina bio u Armiji, i da mu je kuću raznijela granata, a poslije je donaciju dobio naš moralista i komšinica čija su dva sina izašla u Njemačku. Sjećam se majčinih fiksatora kada je drugi put ranjena. Sjećam se kako joj se noga nekontrolisano valjala po podu kombija dok nas je vozio na KCUS. Sjećam se da sam joj kroz plač rekao da će joj vjerovatno odsjeći nogu, a ona meni:
– Neka će, mogu ja i bez noge, samo nek imam tebe, nek si mi ti dobro.
Sjećam se druga iz razreda kako gura prst u glavu na mjestu gdje mu je ušao geler. Tako mi u sjećanje dolaze i likovi ljudi koji su namjerno ostavljali dojam da su nesposobni i neupotrebljivi, a danas ih viđam i još su u pokretu i fino izgledaju. Sjećam se kako sam uz pjesmu:
"Nebom stupa, nebom lupa moja generacija,
jedan po jedan srešćemo se svi... ",
kao dijete plakao kada je u pripremu stigla vijest da je poginuo moj drug iz razreda, moj Tare. Sjećam se i svađa sa starijim ljudima iz komšiluka koji su izbjegavali Armiju, kao nesposobni, pa onda nosali teške vreće u civilnoj zaštiti koje ni mi sposobni možda ne bismo mogli podići. Sjećam se i da mi je bilo van pameti da puste JNA da isprazni kasarne i odvezu svo naoružanje pred našim očima... Naredbe jedne večeri iz Predsjedništva, dok smo bili na Kuli na Zlatištu, da niko ne smije ni metka ispaliti, jer će cestom prema Trebeviću proći Karadžić!? Naredbe o povlačenju nakon što su naši prošli Jevrejsko groblje... Sjećam se i povika na liniji sa druge strane:
– Čuvajte se, sutra dolaze vikendaši!
Majke dok mi priča kako stari za vrijeme granatiranja naše linije i naselja stoji bez zaklona ispred kuće i plače gledajući našu liniju na Vranjačama koju guta vatra. Sjećam se certifikata i začuđenih lica naših... Najgore je što se sjećam i onih koji su nam govorili “Neće rata biti” pa su nam poslije prodavali puške. Onih što su na svaki način izbjegavali doprinijeti odbrani, a danas polažu cvijeće na mezarja mojih drugova iz "Yugosport" tena i drže vaz o herojstvu goloruke Armije.
Ljuti me što se sjećam svega toga, a danas ne mogu da se sjetim onoga što mi se jučer desilo.
Oprostite nam, drugovi naši, mi smo pokleknuli i izdali smo ideju za koju ste vi položili živote i za koju smo mislili da se borimo. Dok smo mi slavili život poslije rata, podrumaši i zelenaši su zauzeli vlast i promijenili tok naše borbe.
Nema više Armije, niti Republike, ostali su spomenici Vama, pomiješani sa stećcima na poljima našim.
Ostali su da nas podsjećaju na to kako smo nekada živjeli i kako smo nekada bili ljudi.
Da nas opominju, da se stidimo kukavičluka i jeftinoće naše..

Jer je ovo tema o onima koji su nas izdali i prodali....
baglama

#46469 Re: SDA-All about

Post by baglama »

Grijesis drugi profi .
Nisu oni nas ni izdali ni prodali.Nisu oni nikada bili sa nama.
Mi smo sebe sami izdali i prodali.
Nas Mostarce na pokusaju deblokade Sarajeva u decembru 1992, neki (pod)pukovnik beglerovic sa starim armijskim pozdravom Alahu egber a sve ostale sa pjesmom, malo pomalo nista nije ostalo, nekoga prije, a nekoga kasnije.
Ovo pisem dan nakon nekada dana hrabrih i ponosnih,a sada dana trezorasa i kafe kuhara.
Novak20

#46470 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Pa ovako opstaje SDA.

Rudari su im najvjernije biračko tijelo. 52 milijuna duga samo zdravstvu, a onda se kuka o nepravednim podjelama para u krizi i 200 KM kao razlog štrajka. Još kada bi se netko od novinara istražio koliko je novca ovaj rudnik dobio od Vlade F BiH kao pomoć, došlo bi se do cifre ravne onoj zbog koje je pao Aluminij.
Radi se dakle o stimulacijama koje su ranije Uprave dijelile radnicima na nerealnim osnovama. Bile su to pogodosti bez pokrića. Naime, ukupan dug RMU Zenica danas je 194 miloona KM.

Od tog iznosa, dug prema dobavljačima je preko 11 miliona KM. Dug za doprinose PIO je preko 60 miliona KM, za zdravstvo preko 52 miliona KM, za nezapolenost skoro 9 miliona KM, za porez i doprinose na dodatna primanja preko 1,6 miliona KM. Dug za poseban porez za zaštitu od nesreća je preko million KM, a dug prema bankama skoro 900 hiljada KM te brojna druga dugovanja.

Važno je naglasiti da je Elektroprivreda BiH izvršila avansnu uplatu od preko 41 milion KM za RMU Zenica, a da ovaj rudnik godišnje prihoduje 38 miliona KM i da čak 90 posto prihoda ide u troškove plata. To praktično znači da bi RMU Zenica u narednih nekoliko godina trebao raditi bez plate da bi samo uspio pokriti napravljene gubitke. To se naravno neće desiti, no ove činjenice je trebalo imati na umu kada su se radnicima dijelile nerealne stiumulacije. Svi ovi podaci nam govore i da je RMU Zenica firma kojoj je najrealniji scenarij stečaj.
Last edited by Novak20 on 16/04/2020 08:30, edited 2 times in total.
sumirprimus

#46471 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

aha pozitivne vijesti iz zenice. njima naravno vlada fbih nikad nista ne daje. ko je na celu vlade? gdje su rudnici? :D :izet:
lutko

#46472 Re: SDA-All about

Post by lutko »

Mozete mislit koliko je ovo zdrava i odrziva firma kada im kljucni kupac mora godinu unaprijed uplatit citav godisnji ugovor (pa cak i vise od toga) samo da bi ostali likvidni. Ako igdje na svijetu ovo ima dokazite. A sta cemo sa nezakonitom obustavom rada bez najave i ostalih formalnosti. U normalnoj drzavi i ozbiljnoj firmi ovi bi vec na birou bili
Bosanski_kralj

#46473 Re: SDA-All about

Post by Bosanski_kralj »

Mislim da je ovdje najprimjerenije govoriti o temi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o radu.

Ne znam je li ko od vas imao priliku čitati predložene izmjene u formi nacrta?? Poslodavci će faktički moći raditi šta žele.

Bravo Fadile. :thumbup:
kritikos

#46474 Re: SDA-All about

Post by kritikos »

Vlada FBiH predlaže: Poslodavci jednostrano radnika mogu uputiti na čekanje i neplaćeno
Vlada Federacije BiH predložila je izmjene i dopune Zakona o radu u kojem je ostavljena mogućnost poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u Federaciji BiH, jednostranom odlukom radnika uputi na čekanje.
Ohooooohooooooo!
Svaka čast!
Fantastično!
Konačno smo došli do toga da je radnik postao obespravljen rob. Ovo je samo uvertira pred finale.
Date su odriješene ruke da se kapariše radnik i po potrebi angaržuje. Kad imam posla, trebaš mi i bićeš plaćen, kad nemam posla ideš na čekanje i vodiš se da si moj ali nemam nikakve obaveze prema tebi. Ovim zakonom poslodavci postaju makroi. Samo da još uvedu u Zakon o radu kategoriju posudbe radnika na čekanju nekoj drugoj firmi i da zvanično budu makroi.
SDA uvodi mutirani kapitalizam identičan feudalizmu.
Haris.ba

#46475 Re: SDA-All about

Post by Haris.ba »

Bosanski_kralj wrote: 16/04/2020 11:05 Mislim da je ovdje najprimjerenije govoriti o temi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o radu.

Ne znam je li ko od vas imao priliku čitati predložene izmjene u formi nacrta?? Poslodavci će faktički moći raditi šta žele.

Bravo Fadile. :thumbup:
Bravo Fadile. Puna podrška. Kritikuju te oni što ništa u životu nisu radom postigli.

A ja se pitao što smo u školi iz historije toliko učili o begovima, kmetovima i raji. :bih:
Post Reply