Filadendron96 wrote: ↑08/04/2020 05:59
Pozdrav svima. Planiram uskoro da kupim prvo mtb biciklo i da i ja udjem u svijet mtb biciklizma.
Odlučio sam da kupim novo, ne korišteno i planiram ga koristiti većinom do posla i nazad, a često i za zahtijevniji off-road i duge voznje npr. Trebević, Barice, Bjelašnica i sl. Visok sam oko 185 cm i težak oko 93 kg, pa ne znam koji bi mi ram više odgovarao, L/XL ili 21/23, jer znam da su geometrije različite od proizvođača do proizvođača.
Istraživao sam malo i gledao ponude do 1700 KM, sto mi je max budzet, i nasao sam dva modela koji su po meni dobri primjeri uloženo-dobijeno:
CUBE ANALOG BLACK’N’FLASHYELLOW 2020
https://www.m-bikeshop.com/proizvod/cub ... ashyellow/
BICIKLO SCOTT SCALE 980 BLACK-RED
https://www.m-bikeshop.com/proizvod/bic ... -red-2020/
Prioritet mi je kvalitetna oprema koja može podnijeti i zahtijevnije terene i vožnje, tako da trazim sa:
- prednja suspenzija
- deore xt ili bolji zadnji mjenjač
- hidraulične disk kočnice
- rock shox ili suntour viljuška sa zaključavanjem
- udobno sjedište, po mogućnosti
- 29" točkovi sa kvalitetnim gumama
- pogon vise serije
Ukratko želim kvalitetno biciklo koje će bez problema podnijeti i grad i planinu, uz naravno redovno održavanje i čuvanje. Znam da sam beginner u ovome, ali eto biciklo ne planiram mijenjati dugo, bar 5-10 godina, tako da sam spreman platiti 1700 KM ili manje za kvalitet koji će trajati.
Htio bih još pitati da li je, prema vašem iskustvu, rock shox toliko bolji u odnosu na suntour ili se slično ponašaju tokom vožnje i koja bi kombinacija pogona i mjenjača bila najbolja u ovom cjenovnom rangu?
Ukoliko ima boljih modela za ovu cijenu bicu zahvalan na preporuci i mišljenju.
svaka čast za odluku da uđeš u svijet mtb-a

moj ti je savjet da kupiš polovno biciklo

za te pare koje misliš izdvojiti za nov bajk možeš kupiti polovnu (dobro očuvanu) zvijer samo takvu, da budeš rahat dugo dugo.
(ja za te pare kupio Bulls Copperhead 3 2019 model sa full xt m8000 opremom, gotovo pa nov bajk bio bez packe ijedne)
Po mom skromnom mišljenu, ukoliko želiš ipak nešto od ova dva bajka; ja bih ti preporučio ipak CUBE zbog bolje i kvalitetnije viljuške, ipak suntour i rock shox ne mogu u istu rečenicu.
savjetujem ti da odeš na stranice cube i scott i da na njihovim size charts provjeriš koja ti veličina paše za tvoju visinu (izmjeriš određene parametre na svom tijelu i uporediš sa njihovim tabelama i onda otprilike znaš koja ti veličina treba). naravno, opet vidi kako ti bajk lezi, pretpostavljam da ćeš probati bajk prije kupovine.
ove schwalbe smart sam su jako dobre gume, generalno je schwalbe top guma.
ostala oprema na bajku je onako, za moj pojam i moj ukus, sredina (kažem ovo iz razloga što vozim puno kvalitetniji bajk i zahtjevnije vožnje i neke amaterske trke) pa znam razliku između takve opreme i ove koja mi je trenutno na bajku.
kako god, svaki dio možeš uvijek nadograditi vremenom, kad podereš diskove kupiš neke bolje, kočnice itd itd.
sretno sa kupovinom, pitaj ako ti đta mogu pomoći

lp