Sve će se lagano vratiti u normalu do jeseni. Ovaj famozni virus je obična "velika grudva snijega" koja je samo medijski navaljana i počinje lagano da se topi....neko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 19:31 Ja podržavam da se skoro sve otvori pod uslovom da se poštuje fizička distanca od dva metra, tamo gdje je potrebno da se koriste maske i rukavice i da se vrši redovna dezinfekcija objekata. Takođe svi obrti koji imaju mogućnost poslovanja online da uvedu i tu mogućnost pored kupovine u prodavnici. Ugostitelji da prepišu posluživanje gostiju kao u Švedskoj. Podržavam i otvaranje frizerskih salona jer su i do sada funkcionisali na principu zakazivanja termina. Podržavam i otvaranje fitness centara i drugih sportskih objekata koji bi takođe funkcionisali po principu zakazivanja termina. Mogu se izraditi kartice koje bi osoba koristila samo u terminu koji je bukirala. Ukinuti besmisleno nošenje maski i rukavica ako se držite distance. Maske i rukavice nametnuti samo onima koji se ne pridržavaju mjere fizičke distance. Idem po gradu i rijetki mi prolaznici dolaze u susret a moram nositi na licu prokletu masku pod kojom jedva dišem i rukavice na rukama pride. Maske i rukavice bar hirurške klix trebale bi biti dostupne ispred objekata koji zahtijevaju zaštitnu opremu prije ulaska u objekat. Opciono postaviti i dezinficijens. Tržne centre ne bih u potpunosti otvorio dok se ne smisli kako kontrolisati veliki protok ljudi na jednom mjestu. Možda da radnje rade po smjenama za početak. Na svakom spratu da radi određen broj radnji u jednom terminu a ostale u drugim terminima.
Ja nemam namjeru u sred ljeta na 30 i kusur stepeni nositi respiratornu masku na licu i klix rukavice od lateksa na rukama.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#14201 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Mustang1
#14202 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Najjaci su mi ovi sto rade intervjue po raznim tv kanalima, preko skypa od kuce a srede se kao da na svadbu idu 
-
neko_sa_strane
#14203 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zaboravio sam dodati uz rad obrta u tržnim centrima u smjenama ograničiti broj ljudi koji mogu ući u tržni centar u jednom trenutku. U tu svrhu angažovati zaštitarsku agenciju na ulazu. Svakoga kupca savjetovati da ne odugovlači sa kupovinom jer čekaju i drugi. Još bolje bi bilo da svaka radnja omogući kupovinu po brojevima. Broj bi dobili registracijom na web site-u firme ili na automatu ispred tržnog centra. Jedna osoba mogla bi dobiti samo jedan broj a količina brojeva bila bi ograničena po satu i danu(slično kao brojevi koje uzmete u bankama). Da bi se izbjegla zloupotreba uzimanja brojeva osoba bi priložila ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument. Mislim da je više nego dovoljno sat vremena da obavite kupovinu u jednoj radnji pogotovo ako se ne sudarate sa gomilom drugih kupaca. Sve se ovo može provesti u djelo.
Vrlo je bitno da radnja ima i web site koji se redovno ažurira kako bi mogli kupovinu brzo obaviti ako imate spisak sa sobom.
Vrlo je bitno da radnja ima i web site koji se redovno ažurira kako bi mogli kupovinu brzo obaviti ako imate spisak sa sobom.
Last edited by neko_sa_strane on 17/04/2020 20:06, edited 2 times in total.
-
daddy-kool
#14204 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro su ulovili ove slučajeve.NediM17 wrote: ↑17/04/2020 19:14 Za ove što se bune protiv karantina i Solakovih mjera.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tri-bh- ... /200417163
Karantin i to obavezni i pod nadzorom.
Inače ne razumijem ove što se bune protiv karantina ili izolatorija. U Kini je 85% klastera bilo u domovima, a čitam danas intervju sa talijanskim virlologom i veli da je i tamo slična situacija. Ako se već dokaže infekcija puno je bolje izdvojiti takve bolesnike i liječiti van kuće, koliko god to njima bilo psihički teško, valjda je i njima stalo da njihovi ukućani ostanu zdravi.
- Domaci izdajnik
#14205 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa bi ti sa tim mjerama članarina za teretanu koštala 150 KM mjesečno, kafa u lokalu 10 KM, a u tržnim centrima bi srbačka potkošulja koštala 200 KM da bi ti taj sistem bio održivneko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 19:59 Zaboravio sam dodati uz rad obrta u tržnim centrima u smjenama ograničiti broj ljudi koji mogu ući u tržni centar u jednom trenutku. U tu svrhu angažovati zaštitarsku agenciju na ulazu. Svakoga kupca savjetovati da ne odugovlači sa kupovinom jer čekaju i drugi. Još bolje bi bilo da svaka radnja omogući kupovinu po brojevima. Broj bi dobili registracijom na web site-u firme ili na automatu ispred tržnog centra. Jedna osoba mogla bi dobiti samo jedan broj a količina brojeva bila bi ograničena po satu i danu(slično kao brojevi koje uzmete u bankama). Da bi se izbjegla zloupotreba uzimanja brojeva osoba bi priložila ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument. Mislim da je više nego dovoljno sat vremena da obavite kupovinu u jednoj radnji pogotovo ako se ne sudarate sa gomilom drugih kupaca. Sve se ovo može provesti u djelo.
-
daddy-kool
#14206 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vala kad taksisti mogu vozati, može i frizer šišati pod uslovom da nosi masku.neko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 19:31 Ja podržavam da se skoro sve otvori pod uslovom da se poštuje fizička distanca od dva metra, tamo gdje je potrebno da se koriste maske i rukavice i da se vrši redovna dezinfekcija objekata. Takođe svi obrti koji imaju mogućnost poslovanja online da uvedu i tu mogućnost pored kupovine u prodavnici. Ugostitelji da prepišu posluživanje gostiju kao u Švedskoj. Podržavam i otvaranje frizerskih salona jer su i do sada funkcionisali na principu zakazivanja termina. Podržavam i otvaranje fitness centara i drugih sportskih objekata koji bi takođe funkcionisali po principu zakazivanja termina. Mogu se izraditi kartice koje bi osoba koristila samo u terminu koji je bukirala. Ukinuti besmisleno nošenje maski i rukavica ako se držite distance. Maske i rukavice nametnuti samo onima koji se ne pridržavaju mjere fizičke distance. Idem po gradu i rijetki mi prolaznici dolaze u susret a moram nositi na licu prokletu masku pod kojom jedva dišem i rukavice na rukama pride. Maske i rukavice bar hirurške klix trebale bi biti dostupne ispred objekata koji zahtijevaju zaštitnu opremu prije ulaska u objekat. Opciono postaviti i dezinficijens. Tržne centre ne bih u potpunosti otvorio dok se ne smisli kako kontrolisati veliki protok ljudi na jednom mjestu. Možda da radnje rade po smjenama za početak. Na svakom spratu da radi određen broj radnji u jednom terminu a ostale u drugim terminima.
Ja nemam namjeru u sred ljeta na 30 i kusur stepeni nositi respiratornu masku na licu i klix rukavice od lateksa na rukama.
U radnjama ograničiti broj osoba istovremeno prisutno.
Međutim za maske se ne slažem, da postoji mogućnost najbolje bi bilo da svi nosaju ffp2/3. Rukavice manje-više.
-
neko_sa_strane
#14207 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Što bi koštala 150. U dvije teretane u kojima sam bio član postojale su kartice sa terminima treniranja. Svaki obrt koji je u mogućnosti trebao bi preći na Internet umjesto što čeka da vlada ukine mjere. Žalosno je da u 2020. godini veliki tržni centri kao i firme poput Binga i Mercatora uopšte ne posluju na Internetu. Nisam siguran za Mercator u Sloveniji ali filijala u BiH nema tu mogućnost. Možda će ih pandemija konačno opametiti.
-
Enticer
#14208 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo tako. Nacinu zivota se treba vratiti kakav je bio prije korone. Nista oduzimati ni dodavati.Lajavikrelac wrote: ↑17/04/2020 20:05Pa bi ti sa tim mjerama članarina za teretanu koštala 150 KM mjesečno, kafa u lokalu 10 KM, a u tržnim centrima bi srbačka potkošulja koštala 200 KM da bi ti taj sistem bio održivneko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 19:59 Zaboravio sam dodati uz rad obrta u tržnim centrima u smjenama ograničiti broj ljudi koji mogu ući u tržni centar u jednom trenutku. U tu svrhu angažovati zaštitarsku agenciju na ulazu. Svakoga kupca savjetovati da ne odugovlači sa kupovinom jer čekaju i drugi. Još bolje bi bilo da svaka radnja omogući kupovinu po brojevima. Broj bi dobili registracijom na web site-u firme ili na automatu ispred tržnog centra. Jedna osoba mogla bi dobiti samo jedan broj a količina brojeva bila bi ograničena po satu i danu(slično kao brojevi koje uzmete u bankama). Da bi se izbjegla zloupotreba uzimanja brojeva osoba bi priložila ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument. Mislim da je više nego dovoljno sat vremena da obavite kupovinu u jednoj radnji pogotovo ako se ne sudarate sa gomilom drugih kupaca. Sve se ovo može provesti u djelo.Ti bi sahranio ekonomiju i još se posrao na grob. Mislim da je bolja solucija živjeti sa ovim "opasnim" virusom kao i sa mali milion ostalih u svakodnevnom životu...
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#14209 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kome ces bona prodavati preko interneta, pola ljudi kod nas nema oficce instaliranneko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 20:13 Što bi koštala 150. U dvije teretane u kojima sam bio član postojale su kartice sa terminima treniranja. Svaki obrt koji je u mogućnosti trebao bi preći na Internet umjesto što čeka da vlada ukine mjere. Žalosno je da u 2020. godini veliki tržni centri kao i firme poput Binga i Mercatora uopšte ne posluju na Internetu. Nisam siguran za Mercator u Sloveniji ali filijala u BiH nema tu mogućnost. Možda će ih pandemija konačno opametiti.
- Domaci izdajnik
#14210 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vidi se da nemaš pojma o troškovima poslovanja i održavanju istih. Sve i jedna teretana je puna virusa i bakterija iz razumljivih razloga i pored svih mogućih načina čišćenja i dezinfekcije objekta kada bi uzeo bris sa bilo koje sprave Petrijeva šolja bi se rascvetala ko kelerabaneko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 20:13 Što bi koštala 150. U dvije teretane u kojima sam bio član postojale su kartice sa terminima treniranja. Svaki obrt koji je u mogućnosti trebao bi preći na Internet umjesto što čeka da vlada ukine mjere. Žalosno je da u 2020. godini veliki tržni centri kao i firme poput Binga i Mercatora uopšte ne posluju na Internetu. Nisam siguran za Mercator u Sloveniji ali filijala u BiH nema tu mogućnost. Možda će ih pandemija konačno opametiti.
-
neko_sa_strane
#14211 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U vezi načina života prije korona virusa načekaćemo se dok se ne razvije vakcina a to je minimum za godinu dana ako i tada.
edit: danas su mi stigle patike koje sam kupio online i nije bio zajeb. Ne mislim na kupovinu preko olx-a i te zajebe.
edit: danas su mi stigle patike koje sam kupio online i nije bio zajeb. Ne mislim na kupovinu preko olx-a i te zajebe.
-
neko_sa_strane
#14212 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Krajnje je vrijeme da nauče više od Office paketa bona.Slo Burner wrote: ↑17/04/2020 20:17Kome ces bona prodavati preko interneta, pola ljudi kod nas nema oficce instaliranneko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 20:13 Što bi koštala 150. U dvije teretane u kojima sam bio član postojale su kartice sa terminima treniranja. Svaki obrt koji je u mogućnosti trebao bi preći na Internet umjesto što čeka da vlada ukine mjere. Žalosno je da u 2020. godini veliki tržni centri kao i firme poput Binga i Mercatora uopšte ne posluju na Internetu. Nisam siguran za Mercator u Sloveniji ali filijala u BiH nema tu mogućnost. Možda će ih pandemija konačno opametiti.![]()
- Domaci izdajnik
#14213 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Takave restrikcije i život pod staklenim zvonom prosto nisu mogući htjeli mi to ili ne. Sticanje imuniteta i živjeti sa njim kao sa gripom, kijavicom i ostalim sezonskim nametima...neko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 20:19 U vezi načina života prije korona virusa načekaćemo se dok se ne razvije vakcina a to je minimum za godinu dana ako i tada.
-
daddy-kool
#14214 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da bi stekao imunitet na Covid19 moraš se zaraziti sa virusom.Lajavikrelac wrote: ↑17/04/2020 20:24Sticanje imuniteta i živjeti sa njim kao sa gripom, kijavicom i ostalim sezonskim nametima...
Zašto se onda ne inficiraš namjerno ako je to ono što se "mora"?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#14215 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dok nas nasi monarhi ubjedjuju da je testiranje nepotrebno, u medjuvremenu:
Do danas, u Italiji medicinsko osoblje je testiralo na koronavirus 1.244.108, a u protekla 24 sata čak 65.705 osoba
-
neko_sa_strane
#14216 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I puštati rijeke ljudi u tržne centre a zdravstvenim sistemom vedri i oblači nenormalna osoba koja odlučuje ko može a ko ne može ući u Klinički centar. Uzeti u obzir i zapušteno zdravstveno stanje stanovništva. Kod nas umiru ljudi od korona virusa u pedesetim godinama. Suspendovati ovu suludu mjeru zabrane kretanja starijima od 65 jer im je kretanje neophodno za imunitet. Pridržavanje mjera fizičkog distanciranja se podrazumijeva. Nema kafenisanja po komšiluku.
Last edited by neko_sa_strane on 17/04/2020 20:38, edited 2 times in total.
- Domaci izdajnik
#14217 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Otkud znaš da ga već nisam imao? Već sam pisao da me u februaru svalila gripa i da me nakon nje gušio kašalj još 15 dana da sam dobio konjske doze ljekova da ne pređe u upalu pluća. Mogu se kladiti da nas je već preko 50% imalo taj famozni virus i pregrmilo ga bez puno drame kao i svaku sezonsku gripu!daddy-kool wrote: ↑17/04/2020 20:28 Da bi stekao imunitet na Covid19 moraš se zaraziti sa virusom.
-
Officer Crabtree
#14218 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
trzni centri ne moraju raditi, barem kod nas u manjim gradovima gdje ima 20 prodavnica u trznom centru maksimalno... oni svi mogu naci objekt van trznog centra za prodavnicu..
prije corone sve uze gradske jezgre su ispraznjene jer su te prodavnice presle u trzne centre, sad bi trebali se samo vratiti... prostra ima dovoljno a mjere distance je lakse organizovati tako.
prije corone sve uze gradske jezgre su ispraznjene jer su te prodavnice presle u trzne centre, sad bi trebali se samo vratiti... prostra ima dovoljno a mjere distance je lakse organizovati tako.
-
last mohicans
#14219 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Niko se ne buni protiv karantena. Samo su okasnili, jedan mjesec, gdje su nam hiljade dijasporaca ušle bez strogo pracene karantene. Aerodrom radio do prije 15 tak dana. Zaboravih dodati sta im je sa Pasagicevim klasterom i karantenom? Jos niko zenu nije testirao, niti joj se obratio, ali je darnula u osijenje gnijezdo. Vjerovatno zato nije testirana.NediM17 wrote: ↑17/04/2020 19:14 Za ove što se bune protiv karantina i Solakovih mjera.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tri-bh- ... /200417163
Last edited by last mohicans on 17/04/2020 20:48, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#14220 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam ja da li si ga imao.Lajavikrelac wrote: ↑17/04/2020 20:36Otkud znaš da ga već nisam imao? Već sam pisao da me u februaru svalila gripa i da me nakon nje gušio kašalj još 15 dana da sam dobio konjske doze ljekova da ne pređe u upalu pluća. Mogu se kladiti da nas je već preko 50% imalo taj famozni virus i pregrmilo ga bez puno drame kao i svaku sezonsku gripu!daddy-kool wrote: ↑17/04/2020 20:28 Da bi stekao imunitet na Covid19 moraš se zaraziti sa virusom.
Ako jesi ga imao nećeš ga opet dobiti tako da slobodno možeš otići do nekog potvrđenog sa Covidom.
Ako nisi sad se možeš zaraziti da stekneš imunitet, tj otiđi do pozitivnog sa Covidom.
To su tvoje preporuke, što prije steći imunitet da se nastavi sa normalnim životom - otiđi do nekog pozitivnog sa Covidom.
-
last mohicans
#14221 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sad Senad i Fahru pita ko ga šiša,lafo ima mašinicu. Ono što smo konstatovali i pisali za Solaka i comp. eno i Kifla danas isto pita. Podrzavaju rad na crno, a sere se o kaznama i nekim nebukoznim mjerama,isti onaj Ajdinovic uredno podašišan. Nisu valjda svima zene frizerke,jbt.daddy-kool wrote: ↑17/04/2020 20:07Vala kad taksisti mogu vozati, može i frizer šišati pod uslovom da nosi masku.neko_sa_strane wrote: ↑17/04/2020 19:31 Ja podržavam da se skoro sve otvori pod uslovom da se poštuje fizička distanca od dva metra, tamo gdje je potrebno da se koriste maske i rukavice i da se vrši redovna dezinfekcija objekata. Takođe svi obrti koji imaju mogućnost poslovanja online da uvedu i tu mogućnost pored kupovine u prodavnici. Ugostitelji da prepišu posluživanje gostiju kao u Švedskoj. Podržavam i otvaranje frizerskih salona jer su i do sada funkcionisali na principu zakazivanja termina. Podržavam i otvaranje fitness centara i drugih sportskih objekata koji bi takođe funkcionisali po principu zakazivanja termina. Mogu se izraditi kartice koje bi osoba koristila samo u terminu koji je bukirala. Ukinuti besmisleno nošenje maski i rukavica ako se držite distance. Maske i rukavice nametnuti samo onima koji se ne pridržavaju mjere fizičke distance. Idem po gradu i rijetki mi prolaznici dolaze u susret a moram nositi na licu prokletu masku pod kojom jedva dišem i rukavice na rukama pride. Maske i rukavice bar hirurške klix trebale bi biti dostupne ispred objekata koji zahtijevaju zaštitnu opremu prije ulaska u objekat. Opciono postaviti i dezinficijens. Tržne centre ne bih u potpunosti otvorio dok se ne smisli kako kontrolisati veliki protok ljudi na jednom mjestu. Možda da radnje rade po smjenama za početak. Na svakom spratu da radi određen broj radnji u jednom terminu a ostale u drugim terminima.
U radnjama ograničiti broj osoba istovremeno prisutno.
Međutim za maske se ne slažem, da postoji mogućnost najbolje bi bilo da svi nosaju ffp2/3. Rukavice manje-više.
- banjaluka078
#14222 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Novi klasteri, ovog puta crkveni, u Banjaluci u najavi!
Dok mi sjedimo kući, jer je na snazi policijski sad od 15:00 do ujutro, crkve su prepune i policija odbija da reaguje. Ljudi na fb i tw dijele slike, ne vjerujem u šta gledam.
Dok mi sjedimo kući, jer je na snazi policijski sad od 15:00 do ujutro, crkve su prepune i policija odbija da reaguje. Ljudi na fb i tw dijele slike, ne vjerujem u šta gledam.
- Domaci izdajnik
#14223 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja znam za nekoliko slučajeva zaraženih koji su već odavno izašli iz karantina i nisu ni kihnuli. Pazi, potvrđeno zaraženih! Već je svima jasno da je ovo medijski naduvano, ne postoji virus, bakterija ili ameba kojom se zaraziš a da ti apsolutno ništa ne bude osim ako si ono baš, baš sretan pa te zaobiđe, ali to je ravno dobitku na lutriji. Ako se inficiraš dizenterijom, malarijom, ebolom, dengom, lasom, streptokokom, kandidom, ešerihijom znaš li koliko su male šanse da se NE RAZBOLIŠ? A ove pogani su tu otkad je i ljudi i kose živote na hiljade svake godine!
- avenija
#14224 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto niko iz federacije ne napadne Dodika i njegove pravoslavce zbog ovoga sto rade ? Od kada je crkva veca od drzave ?
Direktno ugrozavaju bosnjake, hrvate svojim postupcima koji su zabranjeni samo na papiru dok im Dodik i policija dopusta da sire zarazu po crkvama?
Zasto se suti ?
Direktno ugrozavaju bosnjake, hrvate svojim postupcima koji su zabranjeni samo na papiru dok im Dodik i policija dopusta da sire zarazu po crkvama?
Zasto se suti ?
-
daddy-kool
#14225 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mene žena šišala, nije loše ispalo.