Avion ti je kad se idi na Black sand beach. Negdje Na pola puta izmedju svjetionika onog na liticama zaboravio sam kako se zove. Ima zaustavljanje pored ceste i jedno sat i 15 min pješačenja do njega ili da koristiš onaj neki ludi prevoz sto izgleda kao sa Marsa. Kamion sa ogromnim gumama. Onako na prvu kad skontas samo je olupina ali kontrast koji stvara sa crnim pijeskom i okolinom je bas nevjerovatan.exliberal-ex wrote: ↑12/04/2020 15:08 @Piko18 koliko je daleko avion od ice laguna, nekih par kilometara jel tako...
Ja sam planirao da ga obidjem ali taj sam se zadrzao dugo usput kod jednog vodopada, pa drugog...pa ajd malo do glecera kad sam dosao do ice laguna vec je bilo 2 sata a trebao sam se vracat nazad za rejkjavik ( sto je 5 sati voznje ovo za vjesticu kad bude isla) ...sad mi zao sto nisam obisao .
Black sand beach je ostavila utisak na mene, to je jedino mjesto gdje sam se smrznuo dok sam bio tamo ...vjetar odnese![]()
Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
-
Piko18
#3751 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- Pokusaj_sa
#3752 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kupio karte za USA, kraj juna.. LA, MIAMI, LAS VEGAS.. Sta sad :-(
-
Hakiz
#3753 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Traži povrat ili halali.Pokusaj_sa wrote: ↑12/04/2020 17:20 Kupio karte za USA, kraj juna.. LA, MIAMI, LAS VEGAS.. Sta sad :-(
- exliberal-ex
#3754 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
U evropi se pare vracaju, za americko trziste...zavisi od kompanije.Pokusaj_sa wrote: ↑12/04/2020 17:20 Kupio karte za USA, kraj juna.. LA, MIAMI, LAS VEGAS.. Sta sad :-(
Meni su dali kredit koji moram iskoristit u roku od godinu dana....sad ako budu napumpali cijene pa budu trazili da se doplati bit ce povuci potegni po regulacionim agencijama
- stakasa
#3755 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vrijeme je da prestanete pisati sta ste planirali a pocnete se prisjecati i vaditi slike iz steka. Tesko da ce do kraja godine iko igdje
- exliberal-ex
- exliberal-ex
#3757 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Evo par ono random....

- stakasa
#3759 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ne moze ovako komsija... Isto kao sto sportski kanali meze finala iz devedesetih tako je i ovih sedam slika sedam prica. Ti kada pocnes pisat ne znas stat
- alibaba_i_30_godina
#3760 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Danas sam otputovao malo do kancelarije. Poželio da je vidim.

- drndalo
#3761 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Samo da prijavim da sam nocas sanjao da sam u Londonu, i nisam sreo @Betterman-a...
Koja budalastina, sanjam kako to da su me uopste pustili da udjem kad nemam vizu, a i istice mi pasos uskoro...? I kontam sta cu im na povratku smaslati da me ne pitaju kako to... Oznojih se...
Koja budalastina, sanjam kako to da su me uopste pustili da udjem kad nemam vizu, a i istice mi pasos uskoro...? I kontam sta cu im na povratku smaslati da me ne pitaju kako to... Oznojih se...
- exliberal-ex
#3762 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ma procitah sinoc sta si napisao pa me neka nostalgija udari...i tako poceo redom da se prisjecam gdje sam bio...zato sam i tako udrobio..
ovdje imas italije, malte, londona, deth valley, jordan, boston, izrael, bahame, grand canyon , mexico, jamaica......tako nesto...
- exliberal-ex
- stakasa
#3764 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Stani bolan malo na loptu, ne patises. Taman ti je vakat za retrospektive pa onda sa novim zaromexliberal-ex wrote: ↑17/04/2020 16:46ma procitah sinoc sta si napisao pa me neka nostalgija udari...i tako poceo redom da se prisjecam gdje sam bio...zato sam i tako udrobio..
ovdje imas italije, malte, londona, deth valley, jordan, boston, izrael, bahame, grand canyon , mexico, jamaica......tako nesto...
- exliberal-ex
#3765 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ma slomih se od posla pa mi onda gledanje slika malo povrati dusu....eto izlistao sam ti neka mjesta gdje sam bio...reci ako te sta interesuje pa cu potrazit slikestakasa wrote: ↑17/04/2020 17:08Stani bolan malo na loptu, ne patises. Taman ti je vakat za retrospektive pa onda sa novim zaromexliberal-ex wrote: ↑17/04/2020 16:46ma procitah sinoc sta si napisao pa me neka nostalgija udari...i tako poceo redom da se prisjecam gdje sam bio...zato sam i tako udrobio..
ovdje imas italije, malte, londona, deth valley, jordan, boston, izrael, bahame, grand canyon , mexico, jamaica......tako nesto.... Uduplaj
- exliberal-ex
#3766 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vidis to sa klosarima i narkomanima se meni isto tako desilo u SF, ostao sam zapanjen koliko ih ima .sherbett wrote: ↑17/04/2020 17:03Meni se Dublin jako svidio. Ima nestoexliberal-ex wrote: ↑17/04/2020 16:55meni bolja polovina hoce da ide u irsku...a mene nesto neprivlaci...radije bi u Norvesku.
Kako se tebi svidjelo ?
Il ke bilo do drustva.. evo ne znam
Cak i ono tmurno vrijeme ne znaci nista jer kad se smraci grad zivne
Sto se tice nekih znamenitosti, ima se sta obici, iako me nije bas sve impresioniralo.
Trinity college library obavezno posjetiti, bila sam u katedralama pa i sv. Patricka, to je lijepo za vidjeti, Dublin castle nis posebno naspram nekih koje sam drugdje vidjala, Temple bar obavezno vidjeti.. prosetat gradom ima fora kafica i restorana, svi su veseli i opusteni.
Imam samo jesnu zamjerku u tih par dana sto sam bila, ima puno narkomana po ulicama centra grada i fakat je ruzno to gledati. To mi je bilo sokantno jer nisam nigdje to imala prilike vidjeti.
I da, paziti na promet! Sva puta sam skoro poginula prelazeci cestu![]()
A za prelazak preko ceste...i mene umalo nesatrase u Londonu i Barbadosu...kad voze na krivoj strani
- drndalo
#3767 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Stara mudrost preko Lamanša nas uci, ne prelazi dje hoces ko ovdje, i na prelazima citaj sta pise na cesti, jel' Lool left ili right...
Ja kad prvi put odoh, svaki put kad sam pokusao "po naski" zamal' zaplatih... Ni slucajno ne potrefih stranu za gledanje. Ko Marfijevo pravilo... Jad god sam probao obratno od naseg ucenja, ista prica, puno jednosmjernih pa opet gledao pogresno... Onda skontah da treba citati...
Ja kad prvi put odoh, svaki put kad sam pokusao "po naski" zamal' zaplatih... Ni slucajno ne potrefih stranu za gledanje. Ko Marfijevo pravilo... Jad god sam probao obratno od naseg ucenja, ista prica, puno jednosmjernih pa opet gledao pogresno... Onda skontah da treba citati...
- exliberal-ex
#3768 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
drndalo wrote: ↑17/04/2020 22:11 Stara mudrost preko Lamanša nas uci, ne prelazi dje hoces ko ovdje, i na prelazima citaj sta pise na cesti, jel' Lool left ili right...

- drndalo
- stakasa
#3770 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Konta je bila da se korigujemo spram koronom i da citava tema promjeni smjer, slika je puno postavljeno, da se produbljuje ovo sto je vec postirano. Ona prva slika na primjer, tvrdava ona na vrhu pecine, gdje je ono?exliberal-ex wrote: ↑17/04/2020 16:46ma procitah sinoc sta si napisao pa me neka nostalgija udari...i tako poceo redom da se prisjecam gdje sam bio...zato sam i tako udrobio..
- exliberal-ex
#3771 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ma nema frke drug.
Pitas za prvu sliku, to je opservatorij na planinskom vrhu iznad Chamonix u Francuskoj. Aiquile du Midi.
Ta osmatracnica je na malo ispod 3900 metara nadmorske visine .
Do osmatracnice mozes doci sa dvije strane, Francuske ( chamonih odakle sam ja dosao) i Italijanske.

Kao sto vidis krenes iz grada sa 1000 metara i do prve podstance je "normalna zicara" ono standardno kabal preko tornjeva i tako do te stanice.
Tu ima fin restorancic gdje mozes malo da dodjes sebi i odmoris ako je guzva prema vrhu, dosta ljudi se samo popne do ove stanice i onda polako seta ili se spusti do grada. Cijena do te stanice je dosta jeftina mozda 10 e po osobi nesjecam se tacno.
Ali glavni razlog sto turisti dolaze je da se popnes do vrha, znaci ajmo svi u kabinu..neznam tacno koliko nas je bilo 20 ili 40 ali kabine su velike, unutra imas operatora koji kontrolise brzinu uspona . Samo dvije kabine idu gore/dole jer do vrha kad se krene ima samo sajla koja je razvucena izmedju stanice, nema nikakvih tornjeva preko kojih se prelazi...

Ja sam mislio ok zicara ali dok nekrenes i nevidis da se penje skoro okomito onda ti nije bas
Dosli na vrh i primjetis kako nesto nestima...rijedak vazduh, ja ko hajvan poceo ajmo gore dole, uz neke stepenice...pocela glava da boli, manta ti se, teturas...vidis da ima dosta ljudi koji su ok ali neki sjede blijedi, drze se za glavu...tad sam prvi put osjetio visinsku bolest.
Elem pogled sa vrha....Chamonix je dole u rupi, ovo je glecer koji silazi sa Mont Blanc i tamo negdje u daljini je Zeneva

Ovo je vrh ali nisam isao gore nesto im lift nije radio a vjeruj mi nisam mogao pjeske

da bi dosao do lifta treba da prodjes preko ovog mosta kroz tunel pa onda da se penjes.

Kad prodjes na drugu stranu onda vidis gdje dolazi zicara iz Italije ali to se posebno placa. Da bi se popeo ovdje samo sa jedne strane ja mislim da je oko 100 E po osobi, ako zelis da ides na italijansku stranu onda moras drugi pass da uzmes, neznam tacno posto je to ali nije jeftino.
Ovo je pogled sa druge strane i gledas direktno u Mont Blanc, fakticki si malo preko 1000 metara ispod vrha , sa te strane ima i tunel iskopan kroz glecer i kroz taj tunel ulaze planinari koji se penju na ovaj vrh ako hoces potrazit cu sliku

a ispod tebe base camp za one sto se penju na njega.

Jesam se sad ispravio
- Damir0406
#3772 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Da li je ko od vas rezervisao za ovo ljeto neku destinaciju? Ja sam planirao Egipat u septembru i uplatio sam avans nekih 30%, međutim zbog ove situacije su mi javili da su sva putovanja otkazana i da mi ne mogu vratiti novac već da mi nude vaučere za 2021 godinu!
Tvrde da je donesen neki zakon i da nisu dužni izvršiti povrat, zna li neko o ovome nešto?
Jel postoji neki način da se izvrši povrat sredstava ili nekome da se obratim pored agencije?
Tvrde da je donesen neki zakon i da nisu dužni izvršiti povrat, zna li neko o ovome nešto?
Jel postoji neki način da se izvrši povrat sredstava ili nekome da se obratim pored agencije?
- zlo zlo
#3773 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Trakošćan je fin za izlet, dvorac, jezero, šetnja
-
immuno
#3774 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Portugal I Malta Sir Antony garden
-
immuno
#3775 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Qatar Doha islamski muzej I proslava Bajrama