Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#5576 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

King Theoden wrote: 12/04/2020 11:18 @Irsar
Je li ta milost o kojoj pišeš generalna tj obuhvata sva bića, ili je selektivna?
Milost je općenita, po nužnosti. Trivijalizirajući stvari, rekao bih da je nešto od te Milosti (sa velikim slovom "M") općenita, ali nešto je i selektivna; no selektivnost ovisi naravno i o čovjeku. Da ne bude zabune, prema Islamu prvi i najbolji među ljudima je poslanik Muhammed, ali ako se vidi njegov život na Dunjaluku on i nije bio baš neka uživancija, pogotovo u usporedbi sa nekim "velikanima" historije: postao siroče, proganjan i izgnan iz svog rodnog kraja zbog pozivanja na istinu, borba za goli opstanak, razna neprijateljstva i ratovi, te naposlijetku i smrt većine od njegove djece (mislim da su mu ostala samo 2 djeteta od njih 5-6).

No najveća Allahova milost, zapravo, nije uopšte vezana za Dunjaluk, pa čak ni za Ahiret. Najveća je vjera kao takva. Nije u milosti bogataš koji je daleko od Boga, već siromah "bijednik" koji je zadovoljan svojom Sudbinom *makar* u okviru te Sudbine bio i Džehennem (tim više jer, prema Islamskoj Tradiciji, Džehennem nije vječan i postoje razlozi i svrha Džehennema kao samo jednog od Allahovih Stvorenja, ali da ne dužim).
Irsar

#5577 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

zijancer wrote: 12/04/2020 12:44
jer da bi bilo onda Bog mora prvo ne biti Bogom, a Bog ne može istovremeno biti i ne biti, biti i ne biti Bogom. I pitanje šta je moguće a šta ne se tiče Boga, Bog sam sobom unaprijed definiše šta jeste moguće a šta ne, i Bog sam sobom definiše da ne može biti boga osim Boga, te samim time Bog ne može ne biti Bog.

Meni se ponekad cini da Irsar nije jedna osoba. Isto kao da neko drugi povremeno preuzme kontrolu nad komandnom tablom.
Haha, je li ovo dobro ili loše? :run: Ustvari, kontam da kakav god odgovor bude ispat će uvreda na moj račun (unaprijed oproštena doduše, ali opet...).
zijancer

#5578 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

Možda neću uspjeti baš dobro objasniti ali evo, u ovom gore citiranom segmentu, kao da si u razgovoru sa samim sobom došao na sam prag jednog modela koji bi mogao biti rješenje, i onda si odustao da to istražiš do kraja. Teško je gledati ovog drugog tebe koji ti se obraća, a kojeg ne čuješ.

Eh, uvrede su laskanje, ulizivanje, popuštanje, šta ja znam, pa sam prosudi.
Irsar

#5579 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Vala su i ovakve polovične izjave vid uvrede, ako ćemo realno, mada je meni svejedno. Nigdje ne tvrdim da znam sve, ali ono što znam to i kažem. Možda time budem na "pragu rješenja" kojeg ne pređem, ali svejedno jer to je moj doseg.

Ti izvoli i pređi prag pa odgovori ljudima koji za znanjem žude, umjesto ovog besmislenog komentarisanja ko je kakav i zašto.
zijancer

#5580 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

Čuj, taj drugi lik ti je skroz okej, sudeći po razgovoru koji ponekad vodite ali ni on neće da ti nacrta, poziva te tom lopticom koju ti je dobacio za razmišljanje i čeka.

I ja sam mislila da su polovični odgovori uvreda, ustvari zajebancija, ali nisu, nije to bila stvar dometa već my own pasjaluk :P
King Theoden

#5581 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Irsar wrote: 12/04/2020 21:24 Milost je općenita, po nužnosti
Ne slažem se. Mislim da je itekako selektivna.
Poznata je predaja koja kaže kako je Allah spustio jednu milost na dunjaluk, a 99 dijelova zadržao za ahiret.
Ako će ta milost biti stopostotna na ahiretu, a ljudi će biti bacani u dzehenem, ispadne da je veći ovaj jedan dio koji je na dunjaluku od cijele milosti koja je na ahiretu.
To je nonsens, zar ne?
Ok, neki će kazati da će Allah na ahiretu pravedno tj po pravednoj presudi ljude slati u dzehenem.
Ako je tako, znači li d Allah nije pravedan dok su ljudi na dunjaluku?
Ako nije pravedan, onda nije Bog.
Naravno da ne znači.
Allah je uvijek pravedan, ali istovremeno i milostiv.
Da bi se ušlo u milost, potrebno je sljedeće:

"One koji budu u Allaha vjerovali i čvrsto se Njegovih propisa pridržavali – On će, sigurno, u milost Svoju i blagodat uvesti, i pravim putem Sebi uputiti"

Isto tako, u suri a'raf nalazimo interesantan dijalog između Allaha i musa, a.s., gdje musa moli za milost i oprost.
dosudi nam milost na ovome svijetu, i na onome svijetu – mi se vraćamo Tebi!' – 'Kaznom Svojom Ja kažnjavam koga hoću' – reče On – 'a milost Moja obuhvaća sve; daću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali, i onima koji u dokaze Naše budu vjerovali,
onima koji će slijediti Poslanika, Vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati
Ovdje je objasnio hazreti musau šta treba učiniti da bi se dobila milost(čuvanje od grijeha, zekat i vjerovanje) i onda je tu milost tačno ograničio na jednu skupinu, a to su oni koji budu slijedili poslanika.

A što se tiče nevjernika, oni nemaju ništa do vrijeme.
Dakle, dato im je vrijeme na dunjaluku.
Preteča toga je razgovor između Allaha i iblisa u kojem je iblis tražio da mu se da vremena do sudnjeg dana.
Recimo u suri sad:
Gospodaru moj–reče on–daj mi vremena do Dana kada će oni oživljeni biti!

"A one koji Naše riječi poriču Mi ćemo malo-pomalo, a da oni neće ni znati, u propast voditi i davaću im vremena... "

Isto tako u suri ra'd:

"I prije tebe se poslanicima rugalo, pa sam Ja onima koji nisu vjerovali vremena ostavljao, i poslije sam ih kažnjavao, a kakva je samo bila kazna Moja!"

Ili u suri muzemil gdje kaže:

"otrpi ono što oni govore i izbjegavaj ih na prikladan način, a Mene ostavi onima koji te u laž ugone, koji raskošno žive i daj im malo vremena"

Ili u suri tarik:

"zato nevjernicima još vremena dadni, još koji trenutak ih ostavi"

Kao što vidimo, nevjernici nemaju ništa do vrijeme koje je obećano još u doba kada je iblis zamolio da mu se da vremena do sudnjeg dana.
Irsar

#5582 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

King Theoden wrote: 14/04/2020 13:51 Ne slažem se. Mislim da je itekako selektivna.
Poznata je predaja koja kaže kako je Allah spustio jednu milost na dunjaluk, a 99 dijelova zadržao za ahiret.
Ako će ta milost biti stopostotna na ahiretu, a ljudi će biti bacani u dzehenem, ispadne da je veći ovaj jedan dio koji je na dunjaluku od cijele milosti koja je na ahiretu.
To je nonsens, zar ne?
Ok, neki će kazati da će Allah na ahiretu pravedno tj po pravednoj presudi ljude slati u dzehenem.
Ako je tako, znači li d Allah nije pravedan dok su ljudi na dunjaluku?
Ako nije pravedan, onda nije Bog.
Naravno da ne znači.
Allah je uvijek pravedan, ali istovremeno i milostiv.
Da bi se ušlo u milost, potrebno je sljedeće:

"One koji budu u Allaha vjerovali i čvrsto se Njegovih propisa pridržavali – On će, sigurno, u milost Svoju i blagodat uvesti, i pravim putem Sebi uputiti"
Ako ćemo već o ajetima, ima i onaj koji kaže da kada bi Allah ljude kažnjavao odmah (tj. dok su na Dunjaluku) onda ništa živo ne bi ostalo (sura Pčele, ajet 61.). Tu bi Allah svakako postupio po pravdi, ali očito da bi bila odsutna milost.

Ovo je daleko šira tema nego se na prvu čini, nije baš ispravno reći kako zbog toga što će ljudi biti "bacani u Vatru" da slijedi da je milost na Dunjaluku veća nego na Ahiretu, upravo zato što biti "bačen u Vatru" je nužna posljedica djela koja neko na Dunjaluku čini, odnosno to je praktično uzročno-posljedična veza koju ni sam Allah ne može (niti želi) da poništi, jer bi poništio samu vrijednost djela i ljudskog izbora (izbora u mjeri u kojoj čovjek može imati izbor). Isto i sa pravednošću, već sam rekao da Dunjaluk je nužno nesavršen i nikada ne može imati unutar sebe ideal bilo čega (pravde, milosti, dobra i tako dalje), plus i ovdje se upliće čovjekovo djelovanje i šta to samo po sebi znači; a znači da se i čovjek, dok je na Dunjaluku, pita kakva će pravda (ili "pravda") biti; krajnja kompenzacija za nepravde je na Ahiretu, ne na Dunjaluku.

Sve sam ovo "zgusnuto" naveo, no osnovna poenta jeste kako sa pozicije Allaha nije bitna samo Milost, već i Pravda, kao i poštivanje uzročno-posljedične veze koju je On sam uspostavio. "Baciti u vatru" nije akt nepravde, a akt nemilosti je samo ako ćemo to gledati sa pozicije da je samo milost stvar koja se uzima u obzir; naravno kako milost nije jedina stvar koja definiše djelovanje Boga, već su tu primjerice i pravednost, ljudski izbor i td., onda nije ispravno reći da Bog ispoljava "manje milosti" na Ahiretu nego na Dunjaluku. Tim više što život na Dunjaluku svakako može biti "Džehennemski", jer ko je u Vatri, a ko u Raju nije stvar samo "mjesta" već i ontološkog stanja čovjeka.
Irsar

#5583 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Na par mjesta u Kur'anu se Allah obraća ne vjernicima, već svim ljudima (a to po definiciji su i nevjernici), jer Kur'an je Objava namijenjena ne muslimanima ili vjernicima, već ljudima općenito. I to je jedan vid milosti, da se Bog obraća svima, pa je onda izbor svakog ponaosob šta će sa tim pozivom i obraćanjem da učini.
King Theoden

#5584 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

@Irsar
Iako se ne mogu složiti u nekom od stavova koje zastupaš, ipak ću kazati da mi se sviđa način na koji rezonuješ. Aferim :thumbup:
Islam nije jednoumlje, nego sloboda izražavanja. Allah na više mjesta daje podsticaj ljudskoj kreativnosti, navodi da razmišljamo i istražujemo.
Ide se dotle da se ne smatra krupnim čak i kad griješimo na tom putu.
Irsar wrote: 16/04/2020 10:12 Ako ćemo već o ajetima, ima i onaj koji kaže da kada bi Allah ljude kažnjavao odmah (tj. dok su na Dunjaluku) onda ništa živo ne bi ostalo
Tako je. Nuh,a.s. je 950 godina pozivao ljude u vjeru.
Kasnije su uništeni, baš kao i neki drugi narodi.
Sad, usko gledano, imamo objašnjenje zašto ne budu kažnjeni po pravdi i momentalno.
Isto nalazim u suri sad.
Neki moj prijevod.
71. Kad reče Gospodar melekima: "stvorit ću čovjeka, smrtnika od ilovače."
72. "pa kad ga oblikujem i uredim, i udahnem mu od svoga duha, padnite mu na sedždu."
73. Pa učiniše meleci sedždu, svi, zajedno.
74. Osim iblisa koji je bio ponosan na sebe, ohol i postao onaj koji istinu prekriva neistinom.

Ovdje moram napraviti mali izlet u jednu drugu suru kako bih pojasnio ovo što na prvo izgleda kao kontradikcija.
Naime, da se pročita samo ova sura, čovjek bi pomislio da je iblis melek koji je odbio da posluša Gospodara.
Neke druge religije ga nazivaju palim anđelom.
Kur'an u suri kehf pojašnjava ko je ustvari iblis.
Jedan od naziva sure kehf jeste i sura otkrivanja, pojašnjenja.
U 50. ajetu te sure nalazimo da je iblis ustvari džin tj biće sa slobodnim voljom poput nas ljudi.

75. Reče: "o iblisu, zašto nisi učinio sedždu onome koga sam stvorio snagom(moći)? Jesi li ponosan na sebe/ohol ili uzvišen, veći (od adema)?
76. Reče:" bolji sam od njega. Stvorio si me od vatre, a njega od zemlje."
Ono što je zanimljivo u ovom ajetu jeste to što se može prevesti i na drugi način. Može se prevesti kao "protiv njega sam..."
Na drugim mjestima, iblis kaže "zato što si dopustio da odem u zabludu"
Možda u smislu da kaže Allahu kako je znao da je njegovo stvorenje - Iblis, plahe naravi jer je od vatre, te da je kroz svoje biće tj samim stvaranjem direktni ili svakako neprijatelj čovjeka. (Ovo je neko opažanje prevodioca tj mene i kao takvo nije ništa do moje razmišljanje koje sam izvukao tumačeći dijelove ajeta, a ne činjenica)
77. Reče: "izlazi iz njega. Proklet/udaljen si.
78. Stavljam na tebe prokletstvo do dana vjere.
79. Reče:" Gospodaru, odgodi, prolongiraj, daj dozvolu do dana podignuća/oživljenja.
80. Reče: "ja sam onaj koji daje odgodu/prolongira.
81. do dana određenog/već poznatog.
82. Reče:" tako mi tvoje moći, sigurno ću ih sve zavesti
83. osim sluga tvojih koji su iskreni (možda i karakterni, oni koji se čvrsto, najčešće drže svojih ideala)

Da završim, reći ću da smatram kako je ovo razlog davanja vremena. To je ono što sam rekao iznad, onaj grubi prijevod.
Sad, može se dalje tumačiti tj tefsiriti razlozi svega, ali za to bi mi trebali dani, čak i sedmice i postovi veličine knjige, tako da ću se zadržati na ovome.
zijancer

#5585 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

https://kultivisise.rs/minimalizam-prev ... -umetnost/
jedan osvježavajući uvid (zakačio medo23 na drugom pdf-u)
Irsar

#5586 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Prevara, očito.
Irsar

#5587 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

King Theoden wrote: 16/04/2020 13:31 75. Reče: "o iblisu, zašto nisi učinio sedždu onome koga sam stvorio snagom(moći)? Jesi li ponosan na sebe/ohol ili uzvišen, veći (od adema)?
76. Reče:" bolji sam od njega. Stvorio si me od vatre, a njega od zemlje."
Ono što je zanimljivo u ovom ajetu jeste to što se može prevesti i na drugi način. Može se prevesti kao "protiv njega sam..."
Na drugim mjestima, iblis kaže "zato što si dopustio da odem u zabludu"
Možda u smislu da kaže Allahu kako je znao da je njegovo stvorenje - Iblis, plahe naravi jer je od vatre, te da je kroz svoje biće tj samim stvaranjem direktni ili svakako neprijatelj čovjeka. (Ovo je neko opažanje prevodioca tj mene i kao takvo nije ništa do moje razmišljanje koje sam izvukao tumačeći dijelove ajeta, a ne činjenica)
Ma u biti kada Iblis kaže "mene si stvorio od vatre, a njega od zemlje" hoće reći da je on (Iblis) bliži Bogu od čovjeka. Jer, gledano metaforički, vatra ima nešto zajedničko sa svjetlošću, a svjetlost općenito je vezana i za Božansku Svjetlost (Nur), koja je nešto, pa, Božansko i samim time uzvišenije od "obične ilovače".

Vatra je i generator/"stvoritelj" svjetlosti, što nekako nalikuje na Boga i Njegovo stvaranje, vatra je "osvjetitelj" puta (reklo bi se i "otkrivatelj" istine), vatra je i pokretač i "davatelj" života na određeni način (Sunce, u konačnici, upravo vatrom - tj. svjetlošću - "daje i održava" život).

Hoću reći, na prvu Iblisova primjedba čak i ima svoju osnovu i neku (internu) logiku. Iblis, zaista, na prvu izgleda "bliže Bogu" po nekim svojim osobinama od "običnog čovjeka". Ima nešto Božansko u Iblisu, da se tako izrazim. Naravno, nešto Božansko ima u svemu stvorenom ("bliži smo od žile kucavice"). Kada se na to doveže njegova oholost, pa možda i njegova uvrijeđenost na naredbu Boga (neki kažu da je čak i volio Boga i bio ljubomoran kada mu je Bog rekao da se pokloni nekome drugom mimo Bogu), onda je njegov izbor čak donekle i očekivan. Ne nužno opravdan, ali očekivan.

Na neki način, sa Iblisovog stanovišta, Bog čini apsurdan akt da traži od - na prvu - "višeg bića" (Iblisa) da se pokloni "nižem biću" (čovjeku), a taj apsurdan akt proizilazi, na kraju, iz Iblisovog manjka znanja. Jer zemlja, metaforički gledano, je i potencijal; ako je zemlja plodna i posije se na njoj nešto, onda mnoga dobra mogu izrasti; s druge strane, Sunce/vatra/svjetlost može grijati milione nebeskih tijela bez da će ikada ikakav plod (dobro) iz toga proizići i za koga. Ovdje se vidi da potencijal u čovjeku/zemlji je, zapravo, potencijalno superioran onom u vatri/svjetlosti/Iblisu, što je nešto što je znao Bog, ali nije nešto što Iblis može da prihvati.
King Theoden

#5588 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Zanimljivo tumačenje.
Ono što InshaAllah planiram kad ukinu ove restrikcije jeste da sjednem sa učenijima kako bismo dodatno tumačili ovaj ajet koji je fascinantan.

Insan ima neke omiljene sure kojima se često vraća. Moje su nur, sad i kehf.
I često sam se vraćao na suru sad.
Meni je fascinantan ajet kojeg sam posebno označio u prethodnom postu.
Glagol je taj koji se može prevoditi na više načina.
Gore napisah da on misli da ga je Allah stvorio takve prirode da jednostavno mora biti neprijatelj čovjeku tj da ne može drukčije.
Sad, kad to ukombinuješ sa klasičnim prijevodom po kojem iblis smatra da je bolji, dobiješ sljedeće: bolji sam od njega, a po prirodi sam svakako njegov neprijatelj. Kako si, onda, mogao narediti da mu se poklonim?

Da li on tu, neuzubillah, implicira da je Allah pogriješio?
Jer, i na jednom drugom mjestu kur'an kazuje da mu se potkralo to da Allahu pripisuje manjkavost.
Ako je tako, kako je sebe uopšte mogao nazivati abdullah ako ne vjeruje da je Allah čist od bilo kakvih nedostataka?

Recimo u suri a'raf:

"zato što si odredio pa sam u zabludu pao" – reče – "kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,
pa ću im sprijeda, i straga, i zdesna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!"

Ono, kao da Allah ne zna budućnost pa tek treba da ustanovi.
Znači li to da iblis nije bio potpune vjere?
Odakle njemu uopšte vjera? Je li vidio Allaha? Naravno da nije. Nema bića koje ga može vidjeti.
Samo, iblisova vjera je drukčija od naše. Za razliku od nas, on ima mogućnost da vidi meleke. Isto tako, dobio je dug život.
On je aktivni učesnik od samog početka ljudskog roda.
Recimo predaja koja kaže da je prošao kroz adema i rekao "ovaj je šupalj iznutra" u značenju da ga je lako potpaliti iznutra.
U suri hidžr nalazimo potvrdu:

"Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog,
a još prije smo stvorili džine od vatre užarene."

Dakle, njegova vjera je neupitna. On vjeruje.
Isto tako, iz onoga što je došlo do nas, znamo i sljedeće...
Kad neki insan toliko griješi, desi se da iblis pobjegne od njega uz opasku da se boji Allaha.
Ali, ono što vidimo jeste da njegova vjera nije bila potpuna.

Jer, jednom vjerniku koji je upućen u vjeru se ne može potkrasti da Allahu pripisuje nedostatke.
Ili strah. Vjernik se ne boji. Iblis je pobjegao sa bedra kada je vidio džibrila.
Dakle, jedino logično objašnjenje jeste to da je nepotpune vjere.

Bića nepotpune vjere su velika opasnost za sebe lično, ali i okolinu.
Da, čak i ljudi. Haridžije su najbolji primjer. Ili današnji isilovci koji čvrsto vjeruju da su muvehidi i da je neupitno ono što rade.
Lalena

#5589 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Lalena »

Nouman Ali Khan ima odlična predavanja na temu spomenutih ajeta i sura :thumbup:
A dostupno je za pogledati na you tubu...
Posebno ako razumiješ engleski.
allem_77

#5590 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

King Theoden wrote: 17/04/2020 11:11 Zanimljivo tumačenje.
Ono što InshaAllah planiram kad ukinu ove restrikcije jeste da sjednem sa učenijima kako bismo dodatno tumačili ovaj ajet koji je fascinantan.

Insan ima neke omiljene sure kojima se često vraća. Moje su nur, sad i kehf.
I često sam se vraćao na suru sad.
Meni je fascinantan ajet kojeg sam posebno označio u prethodnom postu.
Glagol je taj koji se može prevoditi na više načina.
Gore napisah da on misli da ga je Allah stvorio takve prirode da jednostavno mora biti neprijatelj čovjeku tj da ne može drukčije.
Sad, kad to ukombinuješ sa klasičnim prijevodom po kojem iblis smatra da je bolji, dobiješ sljedeće: bolji sam od njega, a po prirodi sam svakako njegov neprijatelj. Kako si, onda, mogao narediti da mu se poklonim?

Da li on tu, neuzubillah, implicira da je Allah pogriješio?
Jer, i na jednom drugom mjestu kur'an kazuje da mu se potkralo to da Allahu pripisuje manjkavost.
Ako je tako, kako je sebe uopšte mogao nazivati abdullah ako ne vjeruje da je Allah čist od bilo kakvih nedostataka?

Recimo u suri a'raf:

"zato što si odredio pa sam u zabludu pao" – reče – "kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,
pa ću im sprijeda, i straga, i zdesna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!"

Ono, kao da Allah ne zna budućnost pa tek treba da ustanovi.
Znači li to da iblis nije bio potpune vjere?
Odakle njemu uopšte vjera? Je li vidio Allaha? Naravno da nije. Nema bića koje ga može vidjeti.
Samo, iblisova vjera je drukčija od naše. Za razliku od nas, on ima mogućnost da vidi meleke. Isto tako, dobio je dug život.
On je aktivni učesnik od samog početka ljudskog roda.
Recimo predaja koja kaže da je prošao kroz adema i rekao "ovaj je šupalj iznutra" u značenju da ga je lako potpaliti iznutra.
U suri hidžr nalazimo potvrdu:

"Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog,
a još prije smo stvorili džine od vatre užarene."

Dakle, njegova vjera je neupitna. On vjeruje.
Isto tako, iz onoga što je došlo do nas, znamo i sljedeće...
Kad neki insan toliko griješi, desi se da iblis pobjegne od njega uz opasku da se boji Allaha.
Ali, ono što vidimo jeste da njegova vjera nije bila potpuna.

Jer, jednom vjerniku koji je upućen u vjeru se ne može potkrasti da Allahu pripisuje nedostatke.
Ili strah. Vjernik se ne boji. Iblis je pobjegao sa bedra kada je vidio džibrila.
Dakle, jedino logično objašnjenje jeste to da je nepotpune vjere.

Bića nepotpune vjere su velika opasnost za sebe lično, ali i okolinu.
Da, čak i ljudi. Haridžije su najbolji primjer. Ili današnji isilovci koji čvrsto vjeruju da su muvehidi i da je neupitno ono što rade.
Ovi ateisti sa foruma često potežu pitanje sudbine?
Možda ih iblis hvata na istu foru/ispit na kojem je on pao :?:
Neki moj zaključak na osnovu ajeta ( boldiranog ) a kojeg si ti naveo.
Zar on ( iblis ) nije imao izbor? Dovoljno je bilo da učini sedždu čovjeku, odnosno da izvrši ono što mu je Allah naredio.
On ( iblis ) se uzoholio i počeo na razne načine da se opravdava - vadi - pametuje... :D I umjesto da traži oprost, on traži vremena. :-)
King Theoden

#5591 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Pa da, slično razmišljanje, pogotovo kod onih koji tek napuste islam.
Znaš li onu iblisovu izreku kako je emr izrečen, a tinta osušena? To je to.
Razlika je u tome što oni, za razliku od iblisa, naprave iskorak i postanu ateisti.
Jer, iblis nije nevjernik. Kada se kaže da je počinio kufr, ne cilja se na izvedeno značenje - nevjernik, nego na bukvalni prijevod riječi, a znači onaj koji prekriva(istinu)
Dakle,biće koje je zanijekalo istinu i zamijenilo je neistinom.
zijancer

#5592 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

A ne cima iskrene? Ne moze se reci da Iblis nije najkul vekerica ikad. (I da se prihvatio najtezeg posla).
Škobo Habu

#5593 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Škobo Habu »

allem_77 wrote: 17/04/2020 11:50
Ovi ateisti sa foruma često potežu pitanje sudbine?
Možda ih iblis hvata na istu foru/ispit na kojem je on pao :?:
Neki moj zaključak na osnovu ajeta ( boldiranog ) a kojeg si ti naveo.
Zar on ( iblis ) nije imao izbor? Dovoljno je bilo da učini sedždu čovjeku, odnosno da izvrši ono što mu je Allah naredio.
On ( iblis ) se uzoholio i počeo na razne načine da se opravdava - vadi - pametuje... :D I umjesto da traži oprost, on traži vremena. :-)
Haj'mo prostom logikom - ako je Bog svemoguć kako to da nema kontrolu nad Iblisom?

Odnosno, Iblis se pobunio protiv Boga, Bog ga šalje na zemlju da ljude stavlja na kušnju?
Bog uopšte ne štiti ljude, već je u dosluhu sa Iblisom?
allem_77

#5594 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Ostavimo ovu temu vjernicima i normalnim ljudima koji žele nešto da nauče.
Potpuno ista rasprava je na dvije druge teme.
Vi nemate drugih argumenata, osim par spornih hadisa i samo njih ponavljate. :-)
zagortenej

#5595 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

A da hoće Allah, sigurno bi vas učinio ummom jednom. Međutim, zabluđuje koga hoće, a upućuje koga hoće. A sigurno ćete biti pitani za ono šta ste radili.(16:93)
Zar vam nisam naložio, o sinovi Ademovi, da ne obožavate šejtana? Uistinu, on vam je neprijatelj otvoreni. Već da Mene obožavate? Ovo je put pravi. I zaista je između vas zaveo mnoštvo veliko. Pa zar niste razumjeli? (36:60-62)
King Theoden

#5596 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

allem_77 wrote: 17/04/2020 14:44 nemate drugih argumenata, osim par spornih hadisa i samo njih ponavljate.
Za njih su to argumenti.
Allah kaže da su nevjernici gluhi i slijepi za istinu.
oni koji neće da vjeruju – i gluhi su i slijepi, kao da se iz daleka mjesta dozivaju
oni koji dokaze Naše poriču gluhi su i nijemi
Ako je tako, šta onda očekuješ?
Isto tako, rado slušaju laži i šire ih.
Oni mnogo laži slušaju i rado ono što je zabranjeno jedu
koji izmišljotine mnogo slušaju i koji tuđe riječi rado prihvaćaju
Priznat ćeš da su ovo loše osobine za nekoga ko bi trebao da shvati i napreduje :mrgreen:

Recimo kao kolega iznad koji ništa ne zna, pa iz tog neznanja potegne "argument" :mrgreen:
Škobo Habu wrote: 17/04/2020 14:23 Haj'mo prostom logikom - ako je Bog svemoguć kako to da nema kontrolu nad Iblisom?
Kako si došao do toga da nema kontrolu?
Ti nemaš kontrolu čak ni nad televizorom kojeg gledaš, a kamoli nešto više.
Taman kreneš da ugasiš i shvatiš da su potrošene baterije u daljinskom.
Da ti je život ovisio o tome da u toj sekundi ugasiš tv, izgubio bi ga :mrgreen:
Shvataš li?

E, kod Allaha je bilo dovoljno jedno fehrudž i iblis je završio karijeru.
Šta je iblis uradio nakon toga? Tražio vrijeme.
Je li slučajno rekao da si uzima vrijeme?
Naravno da nije. Rekao je: "daj mi vremena..."
Šta je rekao Allah? "Ja sam onaj koji daje!"
Ne, nije rekao uzmi si ili, već si uzeo. Jok.
Rekao je da će mu dati vremena.

Hudi iblis nije imao pojma da je mali djelić jednog velikog plana na koji je pristao isključivo svojom voljom.
Zato će biti pozvan na odgovornost, baš kao i ti. Ali, mali zeko neće :zoka:
Irsar

#5597 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

King Theoden wrote: 17/04/2020 12:58 Jer, iblis nije nevjernik. Kada se kaže da je počinio kufr, ne cilja se na izvedeno značenje - nevjernik, nego na bukvalni prijevod riječi, a znači onaj koji prekriva(istinu)
Dakle,biće koje je zanijekalo istinu i zamijenilo je neistinom.
Ne, Iblis jeste nevjernik. Ljude zbunjuje to da neko može nešto znati, a opet biti nevjernikom. Jedini način za Iblisa da "prekrije istinu" jeste da prvo zna šta je istina, pa onda da ide aktivno u svom djelovanju da je "prekrije".

Neko može znati da Bog jeste, kao što Iblis zna, a opet ne biti vjernikom. Jer "biti vjernikom" nije samo vjerovati u Boga i druge stvari, već i živjeti po tom vjerovanju. Zato Iblis može biti nevjernik, i jeste nevjernik, iako načelno ne samo da vjeruje - već i zna, a znanje je iznad "pukog" vjerovanja. To zato jer Iblis ne živi život vjernika, već nevjernika, a "djelovanje slijedi iz onoga što jeste", odnosno: neko će da radi sukladno onome kakav zaista jeste, pa će nevjernik raditi kao nevjernik makar se deklarisao kao vjernik.

A i inače, jezički gledano, "vjernik" se može dvojako tumačiti: kao onaj koji vjeruje u Boga, te kao onaj koji vjeruje u Boga i živi život vjernika. Na to se onda nadovezuje "Kur'anska definicija", koja se izvodi iz takvih ajeta kao što su:
Kažu beduini: “Vjerujemo!” Reci: “Ne vjerujete, ali recite: ’Pokoravamo se’, a još nije ušao iman u srca vaša. A ako poslušate Allaha i Poslanika Njegovog, neće vam umanjiti od djela vaših nimalo.” Uistinu! Allah je Oprosnik, Milosrdni. [49:14, Mlivo]
gdje se daje naznaka da "vjerovanje" ima više smislova i da "biti vjernikom" nije nužna posljedica "vjerovanja", te:
73. Pa su učinili sedždu meleci, svi oni zajedno,
74. Osim Iblisa. Uzoholio se i bio od nevjernika.
75. (Allah) reče: “O Iblise! Šta te je spriječilo da padneš na sedždu onom šta sam stvorio rukama Svojim? Jesi li se uzoholio ili si od uzvišenih?”
76. Reče: “Ja sam bolji od njega. Mene si stvorio od vatre, a njega si stvorio od ilovače. [38:73-76, Mlivo]
gdje se za Iblisa navodi da je nevjernik, iako je već u nastavku jasno da je on - kao nevjernik - znao za Boga i čak imao komunikaciju sa Bogom, iz čega proizilazi nužno da je Iblis nevjernik iako je znao ("vjerovao") u Boga.

~~~

U biti to sve nije toliko meni bitno niti važno. Iz mnogih drugih ajeta je vidljivo da postoji više smislova riječi "vjernik" i "vjerovati", te da onaj koji vjeruje ili zna za Boga nije nužno vjernik. Tim više što u samom Kur'anu se spominju ljudi, ili grupacije ljudi, koje aktivno rade na prekrivanju istine, iako oni znaju šta je istina; i tu se može vidjeti da ti ljudi nužno znaju ili vjeruju u istine koje prekrivaju, ali kako žive loše živote to ih ne čini vjernicima, već nevjernicima.

Poenta je da "vjerovati" i "biti vjernikom" su dvije vrlo različite stvari, a teško se svakom ko se samo deklariše kao vjernik i misli da je time, zaista, kod Allaha vjernik.
Irsar

#5598 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Škobo Habu wrote: 17/04/2020 14:23 Haj'mo prostom logikom - ako je Bog svemoguć kako to da nema kontrolu nad Iblisom?
Hajmo prvo prostom logikom definisati šta "svemoguć" znači, može? U stvari, da ti olakšam i sviju nas poštedim ponavljanja, evo ti moja tema na tu... erm... temu, uz par kasnijih mojih komentara koji to sve dopunjavaju. Provjeri, nije opširna, a rješava pitanje pojma "svemoć" koja je, ako ćemo iskreno, razlogom što se skoro svi redom blamiraju kad o njoj nešto žele reći.

Dakle link: o-definicijama-i-posljedicama-istih-na- ... 48152.html

Pa se obrazuj, i nisam nimalo sarkastičan ili ironičan ovdje.
King Theoden

#5599 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

@Irsar
Brate, mimoilazimo se :mrgreen:
To što si ti napisao, napisao sam i ja u skraćenom obliku pa nisi shvatio šta želim da kažem.
De da ti malo pojasnim.
Kad kod nas u bosni kažeš nevjernik, prvenstveno se misli na ljude koji ne vjeruju u postojanje Allaha. Dakle, ateiste.
Ono što sam htio da kažem u prethodnom postu jeste to da iblis nije taj nevjernik tj. da nije od onih koji ne vjeruju u postojanje Allaha. On itekako zna da Allah postoji.
Ajeti koje si citarao su iz sure sad.
Kad pogledamo taj ajet, nalazimo riječ kafir.
Korijen te riječi je kfr(kefere) i dolazi u značenju prekrivanja. Dakle, neko ko istinu prekriva neistinom.
Nevjernikom ga je učinilo to što je odbio da izvrši naredbu i što je sebe smatrao boljim.
zijancer

#5600 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

Ovdje se vidi da potencijal u čovjeku/zemlji je, zapravo, potencijalno superioran onom u vatri/svjetlosti/Iblisu, što je nešto što je znao Bog, ali nije nešto što Iblis može da prihvati.
Post Reply