Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Škobo Habu

#476 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Škobo Habu »

PM72 wrote: 14/04/2020 18:23 Ja na ovoj temi nisam pominjao rat ni svoj doprinos nego je to tvoj komentar kako ni na temi Historija "baš ne briljiram" a ovdje sam ušao radi komentara kako i biljke imaju svijest i osjećaje pa se grohotom smijao...
Bolan, zašto si tako naporan?

Nisam ja rekao da biljke imaju svijest. Znaš razliku između upitne i izjavne rečenice? Ako frajer tvrdi da džini imaju svijest, i to posve samouvjereno, odkud onda zna da je nemaju biljke, koje - za razliku od letećih džina - barem kako istraživanja pokazuju - iako ne posjeduju nervni sistem - razvijaju određene osjećaje prema vlastitoj okolini, odnosno "svjesno" (vidiš navodnike ) reaguju na različite uslove. Prilagođavaju se ili razvijaju odbrambene mehanizme. To moderna nauka još nije objasnila kako funkcioniše.

Prema tome, pametnjakoviću, bliže smo spoznaji da biljke osjećaju, nego li da mi osjećamo prisustvo nekih džina.

Kontaš?

Ako ne kontaš, imaš "Devedesete". Vazda možeš asocirati sjećanje.

I moj je otac ostavio zdravlje po rovovima, možda i gorim ratištima od tvoga, prema tome - idi ispuši jednu na balkonu.
Last edited by Škobo Habu on 14/04/2020 22:01, edited 2 times in total.
apsidejzi

#477 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

King Theoden wrote: 14/04/2020 15:15
broj dva wrote: 14/04/2020 14:41 Markus Aurelius, rimski car je bio moralniji od Muhameda po mom skromnom mišljenju.
E jbg sad, mogu i ja napisati da je meho jarac, inače lokalni nadničar, moralno superiorniji u odnosu na majku terezu i tu izvalu pravdati slobodom mišljenja.
Argumenti, prijatelju. Argumenti se traže.
Škobo Habu wrote: 14/04/2020 14:55 Prema tome, živimo li u moralno superirnom dobu u odnosu na Muhammeda s.a.v.s?
Teško je odgovoriti na ovo pitanje koje samo na prvu izgleda jednostavno.
Dakako da su predislamski arapi imali običaja od kojih se modernom čovjeku diže kosa na glavi, ali istovremeno su imali i vrlina na kojima im zavide ljudi iz XXI stoljeća.
Nemam vremena za detalje, ali ako insistiraš, onda nekom drugom prilikom mogu navesti konkretne primjere.
Ali, ono što muhammeda, a.s. čini posebnim jeste njegov moral koji je, kao što sam ranije kazao, nedostižan i za ljude našeg vremena.
Najmanji problem je argumentovano dokazati ovu tvrdnju.
I onda, slobodan sam kazati da je taj njegov moral jedan od dokaza da je neka viša sila u pozadini vukla konce.
Jer, nemoguće je da tek tako i samo od sebe budeš čovjek poput njega tj takav da ti nema ravnog ni prije tebe, ali ni poslije.
Kao što rekoh, možemo izabrati neku ličnost iz našeg vremena, dakle ca 1400 godina nakon poslanika i napraviti poređenje.
Bilo koju osobu.
BIl Gates.

Pored svega dobrog sto je napravio sa svojim novcem nikada nije ozenio djevojcice od 9 godina, nije imao privatne robove i ima monogamni brak. Covjecanstvu je ostavio alate koji obezbjedjuju posao najmanje 10% svjetske populacije. Svako od nas ko hljeb zaradjuje sa Excelom ili nekim drugim Office alatom se moze indirektno Billu zahvaliti. Silni crnci po Africi takodjer za silne vakcine i sl. Trenutno pravi 7 fabrika za mass proizvodnju vakcine za SARS-COV-2 virus jednom kada je naucnici naprave. Lik direktno radi na tome da ti svoju guzicu sto prije izvuces iz karantina jer to ces moci uraditi samo kada 60% stanovnistva bude imuno na koronu. Jal vakcinom jal da se zaraze i preboluju.
Škobo Habu

#478 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Škobo Habu »

Sa aspakta teističkog morala Bill Gates ne znači ništa. Ne posjeduje svetački oreol. Nije čini čuda. Nije razdvajao mora. Nije mu ukazao Bog u vidu platećeg grma. Nije na buraku stigao do Al Akse...

Bill Gates, i pored svog tog altruizma, ne posjeduje svetačku narav. Iako je učinio za čovječanstvo više od bilo kog svetog čovjeka ili poslanika.
apsidejzi

#479 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Škobo Habu wrote: 14/04/2020 19:02 Sa aspakta teističkog morala Bill Gates ne znači ništa. Ne posjeduje svetački oreol. Nije čini čuda. Nije razdvajao mora. Nije mu ukazao Bog u vidu platećeg grma. Nije na buraku stigao do Al Akse...

Bill Gates, i pored svog tog altruizma, ne posjeduje svetačku narav. Iako je učinio za čovječanstvo više od bilo kog svetog čovjeka ili poslanika.
Ma nisu ni ti sveci. DMT cini cuda ;)
Bloo
Globalna šefica

#480 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Bloo »

King Theoden wrote: 14/04/2020 15:15 meho jarac, inače lokalni nadničar, moralno superiorniji u odnosu na majku terezu
Majka Tereza baš i nije najsretniji primjer. :mrgreen:
Probaj sa svetim Franjom možda.
King Theoden

#481 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Škobo Habu wrote: 14/04/2020 19:02 Sa aspakta teističkog morala Bill Gates ne znači ništa
Ne, ne, nećemo gledati iz vjerskog ugla. Ta, vi ateisti svakako ne vjerujete da postoji Bog, a kamoli da je muhammed, a.s. poslanik.
Dakle, insan muhammed vs. gates.
Gates nikad nije vladao tako da ne znamo kakav bi bio kao vladar. Ali, na osnovu dosadašnjih poteza možemo iznijeti mišljenje i donijeti neke zaključke.

Ostavimo po strani razne teorije koje kruže o gejtsu i kažu da se zalaže za depopulaciju stanovništva.
Ostavimo i one koje kažu kako će biti veliki profiter ove krize.

Ako je istina da pravi te silne bolnice kako bi u njima pelcovao ljude, to nam govori da je paranoik.
Žure sa cjepivom iako eminentni stručnjaci tvrde da je više nego opasno koristiti cjepiva koja nisu prošla dugogodišnje testove.
Mali hint: roshe i vakcina protiv svinjske gripe.
Velika, dokazana laž koja je srećom razotkrivena.

Šta je sljedeći gejtsov korak? Možda gurati zakone poput onog u danskoj kojima se omogućava prisilno vakcinisanje, trpanje ljudi u mentalne ustanove, hapšenje i kažnjavanje onih koji odbiju pelc koji nije prošao kroz duge kliničke testove i sl.?

Šta je sa windowsom? Zar stručnjaci ne govore da su namjerno ostavili sigurnosne rupe kako bi određene službe uvijek imale pristup?
Zar se podaci ne ustupaju službama?
Zar kod google i youtube nisi predmet kojem se treba skrojiti profil kako bi ga bombardovao ciljnim reklamama?

Toliko o tome.
apsidejzi wrote: 14/04/2020 18:48 nikada nije ozenio djevojcice od 9 godina
Ni poslanik nije ženio djevojčice. Davno sam na forumu oborio tu gnusnu laž.
Aiša, r.a. je imala 19 godina kada se udala.
Idemo dalje.
Gejts je bogataš čije bogatstvo nije učinilo da barem jedna američka mahala ne bude siromašna.
Pogledati kaliforniju koja ima više siromaha nego tuzla stanovnika.

Za razliku od njega, siromašni muhammed, a.s. je učinio da u vrijeme njegovog nasljednika omera iliti petog pravednog halife, NISI IMAO OSOBU KOJOJ BI DAO SADAKU.
Izvinjavam se na velikim slovima, ali je ovo toliko važno da sam ga morao naglasiti.

Poslanik je dao prava ženama. Tačnije, izjednačio ih je sa pravima muškaraca.
Bil se ne bori protiv trgovine ljudima, a kamoli da je uradio nešto da ukine praksu kojom se žene tjeraju na prostituciju.

Poslanik je zabranio kamatu tj pljačkanje naroda i cijelih država i enormno bogaćenje male grupe ljudi.
Gejts nije, naprotiv! Čovjek svojim djelovanjem podržava taj sistem.
Nikada nije digao glas protiv pljačkanja ljudi i država.

Poslanik je zabranio robovlasništvo.
Gejts podržava izrabljivanje radnika.
Nije osnovao fond koji bi se borio za prava radnika, pa u "zemlji slobodnih" imamo ljude koji imaju po dva posla, ali ne mogu da sebi i porodici priušte kuću.

Poslanik je zabranio izrabljivanje i mučenje životinja.
Je li bil gejts ustao protiv lova na trofeje?

Gejts se kupa u parama. Poslanik se vratio sa najveće dužnosti - namaza- kako bi podijelio jedan zlatnik kojeg je imao.
Čak je i vraćao dug drugih ljudi iako je i sam bio siromašan.
Nikada nikog nije odbio. De ti upitaj gejtsa da pomogne bosni preuzimajući plate realnog sektora. Za njega je to sitnica.

Poslanik je zabranio ratovanje protiv ljudi sve dok te tj tvoju državu ne napadnu.
Gejts nije ustao protiv američkih ratova koji su pokrenuti pod lažnim optužbama.
To nam govori da bi radio isto kada bi postao predsjednik.

Enes ibn malik je odrastao sa poslanikom i kaže da poslanik nikada nije podigao glas, a kamoli galamio na nekoga ili udario nekoga.
Oprostio najljućim neprijateljima iako je imao svu vlast i praksu tadašnjih vladara koji bi u identičnoj situaciji pobili sve protivnike.
I na koncu, ostavio nam je zakon koji je, tako mi Allaha, nakon toliko stoljeća još uvijek superioran u odnosu na sve zakone koji su bili ili trenutno vladaju.
Gejts podržava trenutne zakone.

Eto, toliko za uvod.
King Theoden

#482 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Bloo wrote: 14/04/2020 20:30
King Theoden wrote: 14/04/2020 15:15 meho jarac, inače lokalni nadničar, moralno superiorniji u odnosu na majku terezu
Vidi se da nisi upoznala mehu jarca :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#483 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Bloo »

King Theoden wrote: 14/04/2020 21:38
Bloo wrote: 14/04/2020 20:30
Vidi se da nisi upoznala mehu jarca :mrgreen:
A ni ti azurirao znanje o Terezi :mrgreen:
King Theoden

#484 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Bloo wrote: 14/04/2020 22:26 A ni ti azurirao znanje o Terezi
Šta su to otkrili?
Bloo
Globalna šefica

#485 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Bloo »

King Theoden wrote: 14/04/2020 22:39
Bloo wrote: 14/04/2020 22:26 A ni ti azurirao znanje o Terezi
Šta su to otkrili?
Ih, istrazi....ne bi ti trebao biti problem. Ti si ipak renesansni covjek. Ekonomski mag, poduzetnik, slasticar, sejh.,.
King Theoden

#486 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Bloo wrote: 14/04/2020 22:50 Ti si ipak renesansni covjek. Ekonomski mag, poduzetnik, slasticar, sejh.,.
Kratko rečeno, sve u jednom :kravata:
Bloo wrote: 14/04/2020 22:50istrazi
Ma jok, mrsko mi. Odlučujem da vjerujem katoličkoj crkvi.
apsidejzi

#487 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

King Theoden wrote: 14/04/2020 21:37 Dakle, insan muhammed vs. gates.
Nadam se da razumijes da sve sto znamo o Muhamedu dolazi sa jednog izvora koji je veoma uzak. Ne postoji mnogo Muhamedovih savremenika koji nisu pripadali arapskoj kulturi da su o njemu pisali. U nearapskom svijetu, za njega se saznalo tek nakon sto se islam prosirio. Ovo ostavlja dosta prostora za "filtriranje" sadrzaja koji je dosao do nas. Dalje, sve i da pretpostavimo da sve ono sto ima napisano o Muhamedu jeste istina i da su prenosioci hadisa odradili dobar posao u verificiranju istih i dalje imamo dva problema: 1) vecina hadisa se presnosi od veoma uskog kruga ljudi koji su okruzivali Muhameda i vecina hadisa je iz njegove zadnje tri godine zivota. Problem ovdje je sto odredjeni ljudi imaju odredjena gledista i primjecuju odredjena ponasanja. Neke stvari koje je Muhamed radio njima nisu bile zanimljive tako da one nisu bile ni prenesene do nas. TI sad uzmi svoju majku i zenu da nesto kazu o tebi i dobices skroz drugaciju sliku jedne te iste osobe. TIh pet sest ljudi od kojih se prenosi 90% hadisa su posmatrali muhameda sa odredjenog aspekta. Bili su istomisljenici i bili su uglavnom ista generacija i vecina su muskarci. Ti i ja BIl Gejtsa posmatramo sa potpuno razlicitih pozicija. 2) sest glavnih muhaddisa cije zbirke hadisa smatramo vjerodostojnim su odbacili mnogo hadisa dijelom sto su bili laz, dijelom sto su bili nepovjerljivi. Shodno tome, uopste ne zelim uzimati teorije zavjera kada se prica o Gejtsu jer je to na nivou nevjerodostojnih hadisa.
Gates nikad nije vladao tako da ne znamo kakav bi bio kao vladar.
Ovo je neistina.

BIl Gates je direktor najvece korporacije na svijetu koja broji 151.000 uposlenih. Mi i te kako znamo kakav je on vladar. Prosjecna plata u Microsoftu je 11.000 KM. Svi radnici je redovno prime. Vecina onih sto napuste Microsoft to urade jer osjecaju da ne mogu napraviti mnogo promjene i da su mali zupcanik u velikoj masini. Veoma mali broj radnika ode zbog nezadovoljstva i nepravednog odnosa. Danas je Bil napustio sve pozicije u samoj kompaniji i onda i dalje funkcionise i napreduje proizvodeci mnogo radnih mjesta sto direktno sto indirektno. Ja sam na ovom forumu i pisem na njemu koristeci operativni sistem koji je Bilova kompanija (i on sam) razvila.

Muhammed je imao oko 10.000 ashaba s tim da je bio blizak sa njih 50tak. Ako posmatramo sta se desilo nakon njegove smrti vidimo rasulo odmah vec prvi dan. Odmah je doslo do nesuglasica i do naguravanja ko ima vece pravo da ga naslijedi. Cak i dan danas imamo sukob sija i sunija upravo na tom pitanju. Dalje, imamo mnogo hadisa u kojem se spominje kako je glad bila tolika da su ljudi nosali kamenje na stomaku kako bi uklonili osjecaj gladi. Muhamed nije bio u stanju napraviti logistiku u kojoj ce napraviti zalihe kako ljudi ne bi gladovali. Mislim da imamo ogromnu razliku sa Bilovih 11.000 KM prosjecnom platom.

Zakljucak: organizacione sposobnosti Muhamed vs BIl 0:1. BIl kontrolise 15 puta vise ljudi mnogo efikasnije.

Ostavimo po strani razne teorije koje kruže o gejtsu i kažu da se zalaže za depopulaciju stanovništva.
Ne zalaze se za depopulaciju stanovnista. To je izmisljotina. Poslusaj neki njegov intervju i razumjeces da je ovo lazni hadis.
Ako je istina da pravi te silne bolnice kako bi u njima pelcovao ljude, to nam govori da je paranoik.
Žure sa cjepivom iako eminentni stručnjaci tvrde da je više nego opasno koristiti cjepiva koja nisu prošla dugogodišnje testove.
Nije on paranoik nego Fahrudin Solak koji vas je strpao u karantin zato sto nema pelca protiv korone.
Šta je sljedeći gejtsov korak? Možda gurati zakone poput onog u danskoj kojima se omogućava prisilno vakcinisanje, trpanje ljudi u mentalne ustanove, hapšenje i kažnjavanje onih koji odbiju pelc koji nije prošao kroz duge kliničke testove i sl.?
Spekulacija

Šta je sa windowsom? Zar stručnjaci ne govore da su namjerno ostavili sigurnosne rupe kako bi određene službe uvijek imale pristup?
Zar kod google i youtube nisi predmet kojem se treba skrojiti profil kako bi ga bombardovao ciljnim reklamama?
Toliko o tome.
Jesil znao da je i Muhamed imao spijune i pratio sta rade jevrejska plemena te da je imao odred koji je ubijao po zadatku? Procitaj malo hadise koji nisu toliko popularni ili pitaj kojeg alima u blizini. Nije ni Muhamed bio naivan koliko ti zamisljas. Bio je veoma lukav i postoji razlog zasto je uspio u svojoj misiji.
Moracu te razocarati i kazati da si ti samo SEBI dokazao nesto kako bi mogao ignorisati jasne hadise koji govore da je imala devet godina. Sto je najgore od svega ja nemam problem da razumijem taj njegov potez jer razumijem da je to bio obicaj tada. Iz danasnjeg ugla to je nemoralno i naziva se pedofilija. Nama niko ne garantuje da ce za 1500 godina smatrati da su djevojke od 19 godina premlade i da su danasnje generacije pedofili u ocima buducih generacija. Tada ce se opet javiti neko ko ce dokazati da je ona imala 29 godina. Mislim, ne moras objasnjavati zbog mene. Ja sam svjestan da je Muhamed bio veoma napredan za svoje doba ali ako cemo iskreno, ljestvica je bila veoma niska. Nije je bilo tesko preskociti.

Da budem posten, mozda bi i BIl Gejts htio djevojcicu od 9 godina al postoje zakoni i sudovi koji to zabranjuju tako da ih tu ne mozemo zapravo porediti. Moramo preskociti ovo poredjenje jer su u pitanju kruske i jabuke.
Idemo dalje.
Gejts je bogataš čije bogatstvo nije učinilo da barem jedna američka mahala ne bude siromašna.
Ovo je vec neistina i ignorantnost. Vec sam govorio kolika je prosjecna plata u Microsoftu i koliko radnika ima te nije tesko izracunati koliko je to mahala. Dalje, ja licno zaradjujem svoj hljeb iskljucivo na njegovim proizvodima i imas koliko hoces programera koji koriste programske jezike i alate koji dolaze iz Microsofta. Podatak koji dolazi iz samog MIcrosofta kazuje da 1,2 milijarde ljudi koristi njihove proizvode. TO je 17% SVJETSKOG stanovnista. Mislim da je to malo vise od jedne mahale. Bil Gejts nema izvrsnu vlast da moze rasporedjivati silne poreze koje uplati u americku ekonomiju. Mahale u kaliforniji kontrolise guverner kalifornije i on ima izvrsnu vlast i on koristi novac koji BIl Gates uredno plati.
Za razliku od njega, siromašni muhammed, a.s. je učinio da u vrijeme njegovog nasljednika omera iliti petog pravednog halife, NISI IMAO OSOBU KOJOJ BI DAO SADAKU.
Izvinjavam se na velikim slovima, ali je ovo toliko važno da sam ga morao naglasiti.
Da vazno je i dobro je sto si naglasio velikim slovima. Peti pravedni halifa kojeg spominjes rodio se 40 godina nakon smrti Muhameda. Nista njemu siromasni Muhamed nije ostavio nego je to doslo pljackom koju su proveli halife prije njega a nakon Muhamedove smrti. Neki posteniji neki manje posteni. Muhamed je kako napisa bio siromasan i vecinu zivota gladan. Nakon njega su njegovi sljedbenici poceli osvajati teritorije i dijeliti imetak medju sobom.

Ne vidim kako se ovdje porede Muhamed i Bil Gates. Ustvari vidi se sta rade nasljednici jednih i drugih. Muhamedovi nasljednici su bogastvo sticali otimacinom dok Bilovi nasljednici bogastvo sticu kreiranjem proizvoda koje 1,2 milijarde ljudi koristi svojevoljno placajuci iste. Ne bi me cudilo da ti to ne radis i da koristis krekovanu verziju Windowsa i Office-a. Ja sam svoje platio i jos se zahvalio Microsoftu sto je napravio takve proizvode da i meni omogucuju da zaradim svoj hljeb.
Bil se ne bori protiv trgovine ljudima, a kamoli da je uradio nešto da ukine praksu kojom se žene tjeraju na prostituciju.
Muhamed je dao prava zenama ali ih nije izjednacio. Jedan muskarac nasljedjuje kao dvije zene kada su pare u pitanju. Zene ne mogu glasati. Moraju biti odvojene i klanjati iza muskaraca i uglavnom u kuci da budu. Moraju se pokrivati a to pokrivanje ovisi o lokalnoj kulturi. Neke zene se skroz moraju pokriti. To je i dalje segregacija. No kao sto rekoh, ljestvica koju je Muhamed morao preskociti svakako je bila niska pa i ono malo prava sto je dao zenama je puna saka brade.

Gejts s druge strane, sa svojom zenom ima posebno odjeljenje u svojoj fondaciji koje ulaze ogromne sume novca u borbi za zenska prava upravo u nazadnim muslimanskim sredinama. U Bangladesu na primjer je povecana zaposlenost zena za 2% upravo zahvaljujuci njihovoj fondaciji. Tako su omogucili mnogim porodicama da izadju iz zone siromastva kroz dvije plate. Omogucili su im da skoluju djecu. Smanjili su preranu udaju curica zato sto roditelji nemaju sredstava da ih odgajaju posto se u tim sredinama zensko dijete tretira kao trosak a ne kao resurs. Zivi na tvojoj grbaci i onda se uda i ode raditi i odrzavati tudju kucu. Zato i gledaju da ih se sto prije kutarisu. BIl i Melinda rade upravo na tome da ekonomski ojacaju porodice zaposljavajuci zene. Procitaj vise o tome ovdje: https://www.gatesfoundation.org/what-we ... r-equality

Poslanik je zabranio kamatu tj pljačkanje naroda i cijelih država i enormno bogaćenje male grupe ljudi.
Istina je da je Muhamed zabranio kamatu ali nije zabranio pljacku drzava. Njegovi sljedbenici, pocevsi od Ebu Bekra, najboljeg ashaba, su drugacije od tebe razumjeli ovo. BUkvalno su opljackali danasnji Irak, Siriju i Iran. Slazem se da je kamata zabranjena.

Bil Gejts bukvalno radi provi pljackanja ljudi i drzava samo ti ne citas.
Nije! Ili ako jeste muslimanski svijet sve do prije 40 godina nije to razumio kako si ti razumio. Cak i danas imas robovlasnistvo u srcu Saudije. Ne zove se tako ali u praksi jeste. Raja iz Bangladesa su uglavnom robovi i tako se tretiraju.
BIl Gejts je vegetarijanac :D Muhamed je volio okrenuti janje za kurban bajram. Znas li koliko se kurbana zakolje za bajram? Sta je to nego mucenje istih.
Gejts se kupa u parama. Poslanik se vratio sa najveće dužnosti - namaza- kako bi podijelio jedan zlatnik kojeg je imao.
Nikada nikog nije odbio. De ti upitaj gejtsa da pomogne bosni preuzimajući plate realnog sektora. Za njega je to sitnica.
Hajde pazljivo procitaj koliko je BIl Gejts ubacio para u dobrotvorne svrhe. Pazi sada cifre: 64.000.000.000 KM. Znas li koji je ovo broj? Sto bi davao BOsni kad ima mnogo prioritetnijih mjesta.
Poslanik je zabranio ratovanje protiv ljudi sve dok te tj tvoju državu ne napadnu.
Gejts nije ustao protiv američkih ratova koji su pokrenuti pod lažnim optužbama.
Sad vec izmisljas ili se smatras boljim od Ebu Bekra. Znaci, bukvalno prvo sto je lik uradio kada je preuzeo hilafet bilo je da posalje vojsku na ono sto je danas Sirija. Znaci, Muhamedovo tijelo se nije ni ohladio kako treba a ovaj je vec podigao vojsku dalje. Procitaj malo historiju islama zaboga.
Enes ibn malik je odrastao sa poslanikom i kaže da poslanik nikada nije podigao glas, a kamoli galamio na nekoga ili udario nekoga.
Oprostio najljućim neprijateljima iako je imao svu vlast i praksu tadašnjih vladara koji bi u identičnoj situaciji pobili sve protivnike.
I na koncu, ostavio nam je zakon koji je, tako mi Allaha, nakon toliko stoljeća još uvijek superioran u odnosu na sve zakone koji su bili ili trenutno vladaju.
Enes Ibn Malik je imao 20 godina kada je Muhamed umro. Sta mislis kako omladina gleda svog idola? Pitaj danasnje omladince sta misle o Jala Bratu i Buba Koreliju pa ces vidjet da su to divni ljudi koji nikada ne dizu glas koji ne tuku nikoga i sl. Mladost je doba kada se idealiziraju stvari. Ja sam odrastao uz Tupaca i mislio sam da je lik pravednik i mucenik a sad vidim da je bio obicni ganster i hvalisavac. Moja sestra je odrastala uz Britney Spears i obozavala ju je. Kasnije ce se ispostaviti da je ona bila sponzorusa.

Zamisli drustvo u kojem svi vole glavnog lika i ti imas ulogu da budes njegov sluga i da ga pratis? ZNaci filtriraces sve sto ne valja svakako sam od sebe a i ono sto vidis da ne valja i kazes nece biti uzeto kao vjerodostojno 40 godina kasnije kad sakupljaci hadisa budu mjerili koliko je to istina.
Eto, toliko za uvod.
Nije problem. Trenutno je rezultat BIl vs Muhamed 7:0
King Theoden

#488 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Trenutno je rezultat BIl vs Muhamed 7:0
Ustvari je 7:0 za poslanika jer nisi dokazao ništa, osim što si iznio hvalospjeve na račun gejtsa i to one koji se ne mogu dokazati.
Mislim da znam i zašto. Jednostavno, na osnovu onoga što si napisao, očigledno je da moraš imati nekog idola.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Sta mislis kako omladina gleda svog idola?
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Ja sam odrastao uz Tupaca i mislio sam da je lik pravednik i mucenik
Sasvim je jasno da si jednog idola zamijenio drugim pa gejtsa gledaš kroz roza naočale.
Logika kaže da si osoba sklona biranju loših uzora.
Jednostavno, ako onomad nisi prepoznao ono što je očigledno, a to je da je tupac obični lokalni bandit i preljubnik, ne postoji šansa da si napravio zaokret od 180 stepeni i postao drugi čovjek.
Padaš na sitnice koje te zadive istovremeno ignorišući loše strane velike poput planina.

Idemo dalje...
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Nadam se da razumijes da sve sto znamo o Muhamedu dolazi sa jednog izvora koji je veoma uzak
U redu. Uzmimo to kao argument. Par hiljada prenosilaca hadisa od kojih su neki čitav život bili neprijatelji poslanika.
Znaš li šta je bilo zajedničko arapima tog vremena?
Zajedničko im je bilo to što su prezirali laž i to do te mjere da su govorili istinu čak i onda ako bi znali da će zbog iste izgubiti glavu.
Islam je potvrdio tu praksu i rekao da lažov ne može biti musliman.

Sad, hajde da pogledamo tvoje hadise iz kojih si učio o gejtsu.
Mislim da ti je poznato da hadis znači govor iliti priča.
Gejtsa nikad nisi vidio ni popričao s njim, a kamoli da si dio života proveo u njegovom društvu.
Odakle si pokupio znanje o dotičnom? Možda cnn, nbc, bbc, njt? Internet?
Informišeš se iz medija i od ljudi kojima je laž modus operandi? Svaka čast. Vrlo si naivan čovjek.
Isti ti mediji su brujali kako sadam husein ima oružje za masovno uništenje i kako u svakom momentu može napasti evropu, pa čak i ameriku.
Ljudi(?) su čak pred un-om širili bolesne laži držeći neke bočice.
Kad jedan od najjačih ljudi u državi kaže da su lažovi, varalice i kradljivci, a masa ga podržava smijehom i aplauzom, normalan insan će se zapitati jesu li to ljudi kojima će dati povjerenje. Ja definitivno neću. Znaš zašto? Zato što nikada nisam imao idole, niti sam nosio roza naočale. Ja kritikujem neka od djela ebu bekra ili omera, a kamoli nešto drugo.
Dakle, ipak biram da povjerenje ukažem ljudima koji su laž smatrali jednom od najgorih osobina koju čovjek može imati i grijeh koji izvodi iz vjere.

Primjeri tvog slijepog branjenja idola:
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Ovo je neistina
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 To je izmisljotina.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Nije on paranoik
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Spekulacija
I tako dalje. Pričaš o njemu kao da si u najmanju ruku odrastao u njegovoj kući.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 BIl Gates je direktor najvece korporacije na svijetu koja broji 151.000 uposlenih
Ali nije vladar. Ne donosi zakone. Nismo ga vidjeli u iraku ili na kompletnom bliskom istoku.
Nismo ga vidjeli u borbi protiv siromaštva u americi, a kamoli na svijetu.
Pokaži mi samo jednu mahalu u kaliforniji ili detroitu koju je spasio siromaštva. Samo jednu.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Prosjecna plata u Microsoftu je 11.000 KM.
Ovo je katastrofa i potop za tebe.
Da ostanem na ovome, ti si izgubio u raspravi.
je li to bruto ili neto plaća?
Gdje rade? Seattle?
Šta Znaš o tom gradu? Jesu li ti poznata šatorska naselja? Znaš li da kirija za stan od 50-ak kvadrata košta oko 2000 dolara?
Znaš li da ručak u restoranu košta preko 130 dolara po osobi? Flaša šampanjca 9000 dolara?
Znaš li da kuhari, čistači i ostali imaju satnicu od 15 dolara što rezultira platom manjom od 3000?
Tako se gejts zahvaljuje ljudima koji su omogućili da ima to enormno bogatstvo.
Izrabljivanje u punom smislu te riječi.
Da je živio par stotina godina ranije, bio bi poput nere ili ivana bez zemlje.
Šta će se desiti sa radnikom mikrosofta koji izgubi posao (vidimo da je njihova plata jednaka plati od 2000 maraka u bosni)? Naravno da će završiti u šatorskom naselju.

Sad da vidimo kako je to uradio najveći koji je na oprosnom hadžu okupio 100.000 ljudi (da, prije ca 1400 godina. Danas bi na svakoj dzumi okupio stotine miliona)

Iako je sam bio operisan od dunjalučkih dobara (uporediti sa gejtsom i njegovom kućom), ljudima je davao ono što donosi trajne, doživotne prihode.
Tako imamo situaciju da je muaviji dao 100 kamila. Ebu sufjanu 100 kamila, nekima posjede koji donose rod, itd.

Pitam te, šta je vrednije, plata ili 100 kamila pa taman to bilo u današnjem vaktu?
Da je samo 80 kamila steono, sljedeće godine ćeš imati 180. Godinu iza 240. Opet godinu iza 320. Pa godinu iza 480. Za četiri godine najmanje peterostruko.
To ti daje osoba koja zna kako unaprijediti standard.

Nastavljam u drugom postu.
Veigar

#489 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Veigar »

King Theoden wrote: 14/04/2020 21:37
Škobo Habu wrote: 14/04/2020 19:02 Sa aspakta teističkog morala Bill Gates ne znači ništa
Ne, ne, nećemo gledati iz vjerskog ugla. Ta, vi ateisti svakako ne vjerujete da postoji Bog, a kamoli da je muhammed, a.s. poslanik.
Gates nikad nije vladao tako da ne znamo kakav bi bio kao vladar. Ali, na osnovu dosadašnjih poteza možemo iznijeti mišljenje i donijeti neke zaključke.

Toliko o tome.
Idemo dalje.

Nije osnovao fond koji bi se borio za prava radnika, pa u "zemlji slobodnih" imamo ljude koji imaju po dva posla, ali ne mogu da sebi i porodici priušte kuću.

Eto, toliko za uvod.
Ako nakon ovog i dalje budu insistirali na ovoj glupavoj komparaciji (mislim da se ta dva čovjeka ne mogu ni porediti), odustani od daljnjeg uvjeravanja, jer ako nastave istim tokom, znači da je patološka mržnja u pitanju i takve ljude možeš samo na ignore.
King Theoden

#490 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Ako posmatramo sta se desilo nakon njegove smrti
Ovo je skroz druga tema i ako želiš možemo o tome na drugoj temi.
De da se ovdje koncentrišemo na poslanika i gejtsa.
Hvala.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 imamo mnogo hadisa u kojem se spominje kako je glad bila tolika da su ljudi nosali kamenje na stomaku kako bi uklonili osjecaj gladi. Muhamed nije bio u stanju napraviti logistiku u kojoj ce napraviti zalihe kako ljudi ne bi gladovali.
Ovo se desilo u početku. Valjalo je napraviti državu, složit ćeš se.
I jedan gejts je počeo u garaži, ili?
Još jednom: poslanik je, reći ćemo vizionarski, uveo beskamatni sistem.
Gejts podržava kamatni. Kamatni rezultira siromaštvom OGROMNE većine stanovništva i država, ali i bogaćenjem malog, zanemarljivog broja ljudi.
To je ono čemu teži gejts.
Samim tim, gejts je protiv naroda, ali uz oligarhiju.
Ova stavka je dovoljna da ga se prekriži.
Najveći sin našeg roda je udario temelje za državu u kojoj nisi imao nijednog siromašnog.
Zamisli, niti jednog jedinog.
U gejtsovom gradu imaš više beskućnika nego što jedno goražde ima stanovnika. Ili gračanica. Ili visoko.

Ali ne, gejts se neće boriti protiv siromaštva u svome gradu, a kamoli u svijetu.
Svoju energiju je usmjerio u pelcovanje naroda neprovjerenim vakcinama koje neće proći kroz dugogodišnje kliničke testove i koje će ostaviti Bog zna kakve posljedice.
Kako spava u nekoj od svojih vila kad zna da čitave porodice na par metara od njega spavaju u šatorima?
To da se poredi sa muhammedom, a.s.?
Nemoguće.
Na osnovu dosadašnje radne prakse.
Čovjek je glavni finansijer i krojač politike kod who.
Vodi se parolom: pelc za sve.
Nije uradio ama baš ništa da sa svojom braćom po kapitalu iskorijeni glad u svijetu (mogu za tili čas, što jes jes), ali se digao da pelcuje svijet.
Hoće li barem vakcine biti besplatne, ili će poreski obveznici platiti ceh?
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Jesil znao da je i Muhamed imao spijune i pratio sta rade jevrejska plemena te da je imao odred koji je ubijao po zadatku?
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Moracu te razocarati i kazati da si ti samo SEBI dokazao nesto
Obraćaš se čovjeku koji je desetine sati proveo sjedeći na koljenima pred ulemom i koji hiljade hadisa zna napamet.
Nije fer, zar ne? Ne govorim ni ja tebi kako se programira.
Ali, ako misliš da si znalac, rado ću sjesti s tobom da se malo propitamo i porazgovaramo na temu.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 kako bi mogao ignorisati jasne hadise koji govore da je imala devet godina.
Kao što rekoh, ulema je argumentovano dokazala da su slabi hadisi koji kažu da je aiša, r.a imala 9 godina prilikom udaje.
Ovdje imaš moje postove u kojima sam citirao ulemu.
Sad, ako vjeruješ pojedinim vehabijama, to nije moj problem.
Ono što je zanimljivo jeste to da vjeruješ svemu onome što je protiv poslanika, a sumnjaš u svaki izvor koji ide u njegovu korist. Čudno :zoka:

Na osnovu dosadašnjeg, zaključili smo da je bil gejts jedan oligarh koji je ogromno bogatstvo iskoristio kako bi, prije svega, učvrstio svoju moć, dodatno se obogatio i progurao neke ideje koje ogroman broj stručnjaka odbacuje kao pogrešne, pa čak i štetne.
Nije uradio ništa kako bi se iskorijenilo siromaštvo ni u njegovom gradu, a kamoli globalno.
Nije uradio ništa kako bi se ukinuo lihvarski sistem koji pljačka građane, naprotiv! Zadovoljan je istim.
Nije uradio ništa da iskorijeni laž, prevare, otimanja i spriječi ratove vođene pod lažnim optužbama.
Nije iskorijenio prostituciju.
Nije ukinuo robovlasništvo u vidu vezanja radnika teškim ugovorima uz slabu ili nikakvu platu.
Sve u svemu, dolazimo do zaključka da nije dostojan da veže pertle na obući koju je nosio muhammed, s.a.v.s.

Za ostala islamska pitanja poput nasljednog prava i sl., imaš drugu temu pa bujrum.
King Theoden

#491 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Veigar wrote: 15/04/2020 08:32 Ako nakon ovog i dalje budu insistirali na ovoj glupavoj komparaciji (mislim da se ta dva čovjeka ne mogu ni porediti), odustani od daljnjeg uvjeravanja, jer ako nastave istim tokom, znači da je patološka mržnja u pitanju i takve ljude možeš samo na ignore.
Uvijek sam za neku kulturnu diskusiju i promjenu mišljenja.
Osim toga, počeli su sa moralom časnog poslanika tako da sam morao odgovoriti.
Sad ima taj tekst prihvatljiv muslimanima u kojem su iznesene neke činjenice i to je ok.
Ako nastavimo, dovoljno je da insistiram na dvije tačke iz gornjeg teksta i neće naći argument koji bi išao u njihovu korist.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#492 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

King Theoden wrote: 15/04/2020 08:11
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Trenutno je rezultat BIl vs Muhamed 7:0
Ustvari je 7:0 za poslanika jer nisi dokazao ništa, osim što si iznio hvalospjeve na račun gejtsa i to one koji se ne mogu dokazati.
Mislim da znam i zašto. Jednostavno, na osnovu onoga što si napisao, očigledno je da moraš imati nekog idola.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Sta mislis kako omladina gleda svog idola?
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Ja sam odrastao uz Tupaca i mislio sam da je lik pravednik i mucenik
Sasvim je jasno da si jednog idola zamijenio drugim pa gejtsa gledaš kroz roza naočale.
Logika kaže da si osoba sklona biranju loših uzora.
Jednostavno, ako onomad nisi prepoznao ono što je očigledno, a to je da je tupac obični lokalni bandit i preljubnik, ne postoji šansa da si napravio zaokret od 180 stepeni i postao drugi čovjek.
Padaš na sitnice koje te zadive istovremeno ignorišući loše strane velike poput planina.

Idemo dalje...
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Nadam se da razumijes da sve sto znamo o Muhamedu dolazi sa jednog izvora koji je veoma uzak
U redu. Uzmimo to kao argument. Par hiljada prenosilaca hadisa od kojih su neki čitav život bili neprijatelji poslanika.
Znaš li šta je bilo zajedničko arapima tog vremena?
Zajedničko im je bilo to što su prezirali laž i to do te mjere da su govorili istinu čak i onda ako bi znali da će zbog iste izgubiti glavu.
Islam je potvrdio tu praksu i rekao da lažov ne može biti musliman.

Sad, hajde da pogledamo tvoje hadise iz kojih si učio o gejtsu.
Mislim da ti je poznato da hadis znači govor iliti priča.
Gejtsa nikad nisi vidio ni popričao s njim, a kamoli da si dio života proveo u njegovom društvu.
Odakle si pokupio znanje o dotičnom? Možda cnn, nbc, bbc, njt? Internet?
Informišeš se iz medija i od ljudi kojima je laž modus operandi? Svaka čast. Vrlo si naivan čovjek.
Isti ti mediji su brujali kako sadam husein ima oružje za masovno uništenje i kako u svakom momentu može napasti evropu, pa čak i ameriku.
Ljudi(?) su čak pred un-om širili bolesne laži držeći neke bočice.
Kad jedan od najjačih ljudi u državi kaže da su lažovi, varalice i kradljivci, a masa ga podržava smijehom i aplauzom, normalan insan će se zapitati jesu li to ljudi kojima će dati povjerenje. Ja definitivno neću. Znaš zašto? Zato što nikada nisam imao idole, niti sam nosio roza naočale. Ja kritikujem neka od djela ebu bekra ili omera, a kamoli nešto drugo.
Dakle, ipak biram da povjerenje ukažem ljudima koji su laž smatrali jednom od najgorih osobina koju čovjek može imati i grijeh koji izvodi iz vjere.

Primjeri tvog slijepog branjenja idola:
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Ovo je neistina
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 To je izmisljotina.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Nije on paranoik
I tako dalje. Pričaš o njemu kao da si u najmanju ruku odrastao u njegovoj kući.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 BIl Gates je direktor najvece korporacije na svijetu koja broji 151.000 uposlenih
Ali nije vladar. Ne donosi zakone. Nismo ga vidjeli u iraku ili na kompletnom bliskom istoku.
Nismo ga vidjeli u borbi protiv siromaštva u americi, a kamoli na svijetu.
Pokaži mi samo jednu mahalu u kaliforniji ili detroitu koju je spasio siromaštva. Samo jednu.
apsidejzi wrote: 15/04/2020 01:20 Prosjecna plata u Microsoftu je 11.000 KM.
Ovo je katastrofa i potop za tebe.
Da ostanem na ovome, ti si izgubio u raspravi.
je li to bruto ili neto plaća?
Gdje rade? Seattle?
Šta Znaš o tom gradu? Jesu li ti poznata šatorska naselja? Znaš li da kirija za stan od 50-ak kvadrata košta oko 2000 dolara?
Znaš li da ručak u restoranu košta preko 130 dolara po osobi? Flaša šampanjca 9000 dolara?
Znaš li da kuhari, čistači i ostali imaju satnicu od 15 dolara što rezultira platom manjom od 3000?
Tako se gejts zahvaljuje ljudima koji su omogućili da ima to enormno bogatstvo.
Izrabljivanje u punom smislu te riječi.
Da je živio par stotina godina ranije, bio bi poput nere ili ivana bez zemlje.
Šta će se desiti sa radnikom mikrosofta koji izgubi posao (vidimo da je njihova plata jednaka plati od 2000 maraka u bosni)? Naravno da će završiti u šatorskom naselju.

Sad da vidimo kako je to uradio najveći koji je na oprosnom hadžu okupio 100.000 ljudi (da, prije ca 1400 godina. Danas bi na svakoj dzumi okupio stotine miliona)

Iako je sam bio operisan od dunjalučkih dobara (uporediti sa gejtsom i njegovom kućom), ljudima je davao ono što donosi trajne, doživotne prihode.
Tako imamo situaciju da je muaviji dao 100 kamila. Ebu sufjanu 100 kamila, nekima posjede koji donose rod, itd.

Pitam te, šta je vrednije, plata ili 100 kamila pa taman to bilo u današnjem vaktu?
Da je samo 80 kamila steono, sljedeće godine ćeš imati 180. Godinu iza 240. Opet godinu iza 320. Pa godinu iza 480. Za četiri godine najmanje peterostruko.
To ti daje osoba koja zna kako unaprijediti standard.

Nastavljam u drugom postu.
@King Theoden, upadas u zamku da neki od tvojih upisa postaju kontradiktorni.
Prvo tvrdis da je je Muhamed a.s. bio siromasan i "operisan od dunjaluckih dobara", a onda ide tvrdnja da je poklanjao po 100 kamila i posjede.
Ako je poklanjao znaci da je imao, sto opet znaci da nije bio siromasan kako tvrdis.
Istina je da je poklanjao i da je zivio skromno, ali je istina i da je bio uspjesan trgovac. U tome mu pomoglo iskustvu koje je stekao u mladosti prateci karavane svoga amidze, a docnije i iskustvo, mudrost i bogastvo prve mu supruge, Hatidze r.a.
Dosta toga sto je Muhahamed a.s.poklanjao je su bili i pokloni uruceni njemu, ali i dio ratnog plijena koji je dobio u raspodjeli.
Tvrditi da je bio siromasan, a toliko poklanjao bi moglo navesti nekoga na pomisao da je dijelio tudje ( ratni plijen u konacnici i jeste to, s tim sto su u to vrijeme svi podjednako koristili to obicajno pravo).
King Theoden

#493 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 15/04/2020 09:40 Prvo tvrdis da je je Muhamed a.s. bio siromasan i "operisan od dunjaluckih dobara", a onda ide tvrdnja da je poklanjao po 100 kamila i posjede.
Ako je poklanjao znaci da je imao, sto opet znaci da nije bio siromasan kako tvrdis.
Netačno. Prva islamska država nije bosna u kojoj bakir/dragan/mile državnu haznu smatraju privatnim vlasništvom.
Jedno je ono što je poslanik imao privatno i to je bilo malo, a nešto drugo je bejtul mal.
broj dva

#494 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Jedan nas je pomogao uvesti u 21 vjek, drugi je izmislio trecu varijantu istog produkta i skupo ga prodo.
Sada, ko je ko necu da kazem :D
King Theoden

#495 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Dobro, poštujem i uspješne plagijatore :mrgreen:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#496 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

King Theoden wrote: 15/04/2020 09:46
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 15/04/2020 09:40 Prvo tvrdis da je je Muhamed a.s. bio siromasan i "operisan od dunjaluckih dobara", a onda ide tvrdnja da je poklanjao po 100 kamila i posjede.
Netačno. Prva islamska država nije bosna u kojoj bakir/dragan/mile državnu haznu smatraju privatnim vlasništvom.
Jedno je ono što je poslanik imao privatno i to je bilo malo, a nešto drugo je bejtul mal.
Pa dobro, od cega je, po tebi, onda poklanjao - od svog privatnog (stotine kamila i posjed nije malo) ili iz fonda Bejtul-mala? :?:
Veigar

#497 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Veigar »

King Theoden wrote: 15/04/2020 09:22
Veigar wrote: 15/04/2020 08:32 Ako nakon ovog i dalje budu insistirali na ovoj glupavoj komparaciji (mislim da se ta dva čovjeka ne mogu ni porediti), odustani od daljnjeg uvjeravanja, jer ako nastave istim tokom, znači da je patološka mržnja u pitanju i takve ljude možeš samo na ignore.
Uvijek sam za neku kulturnu diskusiju i promjenu mišljenja.
Osim toga, počeli su sa moralom časnog poslanika tako da sam morao odgovoriti.
Sad ima taj tekst prihvatljiv muslimanima u kojem su iznesene neke činjenice i to je ok.
Ako nastavimo, dovoljno je da insistiram na dvije tačke iz gornjeg teksta i neće naći argument koji bi išao u njihovu korist.
Sve znam, ali također znam i da je nemoguće uvjeriti osobu koja nešto mrzi da nema razloga za svoju mržnju, pretežno su tu u pitanju podsvijesni uticaji određenih događaja iz djetinjstva ili rane mladosti koje su prouzrokovale taj mrzilački stav prema određenoj temi ili osobi. U Islamskom terminu rečeno, šejtan mu je stavio koprenu na oči od koje ne vidi ni pedalj ispred nosa. Meni je žao tih ljudi generalno, jer su zaluđeni svojim idejama i nisu ni svjesni koliko zrače negativnom aurom oko sebe radi toga. :(
Škobo Habu

#498 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Škobo Habu »

Što se tiče vjere, dovoljno je da vjeruješ. Što se tiče mog uvjerenja, dovoljno je da mi podstreš konkretne činjenice da bi imao predstavu o čemu pričaš. Kao prvo, premisa da je Muhmmed a.s bio običan čovjek je opasna, jer imaš dosta islamskih teologa koji se uopšte ne slažu sa tim. Primjera radi pripadnici ISIS-a bi te vjerovatno i obezglavili.

Neki drugi bi rekli da se na tom nivou Muhammed a.s predstavlja kao revolucionar tipa Chea ili sličnih, što je samo po sebi blasfemija, je je on ipak nadahnut Božanskim duhom i voljom. Znači, nije čovjek. U tom smislu ni tvoje poređenje sa običnim smrtnikom bilom Gatesom ne stoji.
Ne zbog mog mišljenja, već zbog mišljanja islamski teologa koji se ne bi složili sa tobom uopšte.

Što se tiče njegove vladavine. Je l' ona uspostavljana mačem ili putem misionara?

Kakve veze ima Roshe i Gates? Je li Gates njihov vlasnik?

Druga stvar, zar je to samo Gates upozoravao na pandemije? Imaš gomilu radova na interentu na tu temu. Pogotovo na temu čovjekovog okoliša, pretjeranog zagađenja i uništavanja biljni i životinjskih vrsta koje su vaoma bitne za ekološku ravnotežu.

Izbacimo Gatesa iz matematičke računice, šta nam ostaje? Opet gomila znastvenika koji tvrde da će priroda sve agresivnije odgovarati na čovjekovu agresiju spram nje. Svinjska, kokošija gripa, SARS, COVID - 19, ebola - prenosnici životinje na čovjeka.

Ili ćemo vjerovati kako MI6 u nekoj labaratoriji stvorio virus?

Toliko o tome.

Fakat sam došao u situaciju da branim Gatesa, ja neki sasvim nebitan lik po pitanju njegove reputacije i egzistencije?

Sve napisano mi tukne, da prostiš na alternativni univerzum teorija zavjere. Ali, pošto vidim da i na planu ekonomije zagovaraš neke pokuse koji dolaze iz istog univerzuma, ne bih me uopšte iznenadilo da se vodiš takvom vrstom zaključaka.

Znači, po tebi je Danska primjer zemlje koja teži kao sistemu kolektivnog nadzora od cyber prostora do spavaće sobe, Gates je mastermind Novog Doba u kom ćemo tumarati kao nacija borgova, dok, sa druge strane, zanemaruješ cio sistem totalitarnih i fundamentalističkih režima u svijetu, u kojimmse homoseksualci kažnjavaju smrćum, a meterijalizam, odnosno ekstremna raskoš je dominantna, dok se upravo takvi vladari pozivaju na učenje Muhammeda a.s?
King Theoden

#499 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by King Theoden »

Škobo Habu wrote: 15/04/2020 12:05 Kao prvo, premisa da je Muhmmed a.s bio običan čovjek je opasna, jer imaš dosta islamskih teologa koji se uopšte ne slažu sa tim. Primjera radi pripadnici ISIS-a bi te vjerovatno i obezglavili.
Prijatelju, dozvoli da ti odgovorim kao i kolegi iznad.
Nije fer da mi dolaziš iz ugla znanja isto kao što ne bi bilo fer da ja njemu kao programeru objašnjavam kako se programira.
O islamu sam učio pred tuzlanskim hadži-hafizom nurijom, pa onda pred adil-efendijom, pa od hafiza skejića koji je studirao hadis, hadži-hafiz haris-efendija itd.
Čak i od selefijskih alima poput zije ljakića.
Ako trebaju brojevi telefona da se provjeri, slobodno reći.
Dakle, nije fino da mi pametuješ.
Iznesi mišljenje i to je to.

Što se tiče drugog, pustimo da nam kur'an pojasni.

U suri bekara nalazimo sljedeći ajet:

"Mi smo vam jednog od vas kao poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči."

Ili kad se musa, a.s. obraća benu izraelu:

"O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio..."

"Došao vam je Poslanik, jedan od vas... "

"Reci: "Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog, jedan Bog"

"Glavešine naroda njegova, oni koji nisu vjerovali, rekoše: "Koliko mi vidimo, ti si čovjek kao i mi, a vidimo i da te bez ikakva razmišljanja slijede samo oni koji su niko i ništa među nama; ne vidimo da ste vi imalo od nas bolji, štaviše, mislimo da ste lažljivci"

"A ljude je, kad im je dolazila objava, odvraćalo od vjerovanja samo to što su govorili: "Zar je Allah kao poslanika čovjeka poslao?"
Reci: "Kad bi na zemlji meleki smireno hodili, Mi bismo im s neba meleka za poslanika poslali"
Škobo Habu

#500 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Škobo Habu »

Idemo dalje.

Imaš li kakav materijalni dokaz o godinama ili se vodiš kakvom objavom?
Sa pozicija kritičkog historicizma za određenu tvrdnju poterban nam je relevantan historijski dokument. Predaja nije dokument.

Da ne pretjerujem, ako uzmemo u obzir da je to tačno, zar ne stoji da se u vrijeme Muhammeda a.s mogao ugovoriti bark između odraslog muškarca i svake one djevojčice koja je već imala menstruaciju?
Je li za vrijeme Muhammeda a.s taj običaj ukunut?

Gates je bogataš koji je stekao razvojemsvojih ideja na informatičkom planu i od njegovih ideja ima koristi cio svijet. Naravno, na temeljima neo-liberalnog kapitalizma.

Sa druge strane, Muhammed a.s je bio trgovac, i to imućan trgovac. U svoje vrijeme je bio visoko rangiran član društva - kasta trgovaca.
Muhammed je, kada bi gledali njegovo vrijeme kroz neku mitsku prizmu BDP, bio privilegovan član društva i daleko od bilo kojega drugog pojedinca ispod - zanatlija, robova, vojnika...
Siromašni Muhammed? Je l' on bio rob, pa je bio siromašan? Ako je pripadao staležu trgovaca - onda nije moga biti siromašan?
U jednom momentu tvrdiš da je djelio deve, dok u drugom tvrdiš da je bio siromašan?
oslanik je dao prava ženama. Tačnije, izjednačio ih je sa pravima muškaraca.
Ako je izjednačio prava žena, zašto se i dan danas u islamskom svijetu žene bore za svoja prava?
Ili misliš da im je dao prava onoliko koliko ih mogu zapasti od patrijarhata?

Dalje, govoriš o robovlasništvu? Najveći trgovci robovima upravo postaju Arapi nakon Poslanikove smrti?

Druga stvar, kako znaš da Gates ne donira sredstva po pitanju kriumčarenja ljudi, zaštite ljudskih prava, borbi protiv gladi?
Na globalnom nivou, bez obzira na vjeru i naciju, a ne kao Muhammed, recimo, svom ummetu.
Ozbiljno? Kako su to rani Arapi širili svoje carstvo? Beskamatnim kreditima?
Zbog čega odmah nakon smrti Poslanika izbijaju krvavi sektaški sukobi oko njegove ostavštine?
Znači u doba Poslanika samo imali idealno društvo, ali po mjeri pravovjernih - muslimana.
Ostali su morali poštovati njihove zakone, ako ne onda kazna.

Kako se danas nazivaju ta društva?

Ovo za robovlasništvo neću ni komentarisati.
Klanje kurbana je vjerska obaveza svakog muslimana. Žrtvovanje životinje. Moraš pustiti životinjsku krv da bi nijet bio častan, zar ne?
Čovječe, pa de primjeni taj ekonomski model na sebi da nikoga ne odbiješ sa parama, a da si toliko siromašan?

Pričaš nešto u što ni sam ne vjeruješ.
Ovdje je već znak jednakosti između Gatesa i američke administracije.

Ako bi se takvom relativizacijom vodili onda se ne bi pogriješilo kada bi za ISIS rekli da ono što sprovode ima uporište u Kuranu. Razumiješm koliko ti je glupo poređenje?

Da muslimani nisu ratovali, već se vodili ovim tvojim premisama, pa Islam bi danas bio sekta i to sveden na prostor Saudijske Arabije.

Eto, toliko za uvod
Kazna javnog odrubljivanja glave ili kamenovanja je za tebe superiorna?

Da te pitam nešto - tvrdiš da posjeduješ vlastiti biznis, voziš Mercedesa od preko petsto konja, imaš imovibnu u više zemalja, i sve si to uspio ostvariti u zemlji koja je moralno inferiorna u odnosu na zakon u koji ti lično vjeruješ?

Je li ti to svakom zaposlenom kupiš auto na kraju godine zbog ekstra zarade koju ostvariš?
Pošalješ ga na Palma de Mayorku sedam dana da uživa o tvom trošku?

Na koncu, dosta logičan zaključak - zašto si se to ostvario, kao takav, u jednoj takvoj zemlji, a imaš priliku da to ostvariš u nekoj šeriatskoj?

Hipokrizija ili Allahova volja?

Kao racionalista, tipujem na ovo prvo.
Post Reply