MMF: BiH ide u recesiju, ekonomija pada 5 posto
https://www.biznisinfo.ba/mmf-bih-ide-u ... a-5-posto/
Hrvatska isto lose stoji, za Srbiju iznenadjujuce dobre prognoze, nemam pojma na cemu utemeljene

Moderator: O'zone

imao sam priliku tako voditi komunikaciju s tobom, pa te samo iskulirao.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 22:00Slobodno, molim te. Ako ikada na nečiji argumentovani upis odgovorim ismijavanjem ili napišem da je u pitanju glupost bez da argumentovano dokažem da je tako, slobodno me pošalji u pm i otjeraj sa teme.
Ja ću otići i vratiti se tek ako budem imao argumente, ili da se izvinim što sam se nekom gluposti posrao na nečiji trud koji je uložio dok je napisao post.
zippoo87 wrote: ↑14/04/2020 21:38 druze,nisam rekao da banke ovako rade,nego gradjani...ima mnogo nacina gdje da ulozis svoje pare i kako da zaradjujes
dakle ne mislim na banke,znamo kako one rade...eto i ti si opisao sistem
a ustvari su najvece zarade banaka na odrzavanju racuna i karticama i tako tim kratkorocnim glupostima...naplacivanju transakcija,obrae kredita i ostalih "usluga" koje ti nude![]()
Ma sve ok. Ono je bio šaljivi ton.
Fakat ne znam kako cemo se izvuci uz ovako nesposobnu vlast, koja zna samo traziti sadaku i dizati kredite. Nikakvog plana, nicega.Tambure wrote: ↑14/04/2020 22:23 Fadil svasta najavio obecao ... nista do sada evo mjesec prodje ... a ovdje se razglaba o globalnim ekonomijama i takmici se ko ce citirati bolju ekonomsku doktrinu. ... samo prvo pravilo ekonomije ... u doba krize ekonomska nacela i pravila ne vaze.
Fadila vi stisnite ne ny berzu i kineske investicione fondove
Baš tako, frajer nepopustljiv, razumije se od funkcije premijera do finansijskog eksperta. Samo nek' nam objasni koje to on poslovno iskustvo ima, reference, naučne radove i publikacije, pa da nam on može biti meritum i da se njegova pika. To postavljanje linkova s čičama koji isto pričaju da je korona zbog 5G mreže, bjelosvjetskim zavjerama itd. može mačku o rep objesiti...coco1 wrote: ↑14/04/2020 22:18imao sam priliku tako voditi komunikaciju s tobom, pa te samo iskulirao.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 22:00Slobodno, molim te. Ako ikada na nečiji argumentovani upis odgovorim ismijavanjem ili napišem da je u pitanju glupost bez da argumentovano dokažem da je tako, slobodno me pošalji u pm i otjeraj sa teme.
Ja ću otići i vratiti se tek ako budem imao argumente, ili da se izvinim što sam se nekom gluposti posrao na nečiji trud koji je uložio dok je napisao post.
zippoo87 wrote: ↑14/04/2020 21:38 druze,nisam rekao da banke ovako rade,nego gradjani...ima mnogo nacina gdje da ulozis svoje pare i kako da zaradjujes
dakle ne mislim na banke,znamo kako one rade...eto i ti si opisao sistem
a ustvari su najvece zarade banaka na odrzavanju racuna i karticama i tako tim kratkorocnim glupostima...naplacivanju transakcija,obrae kredita i ostalih "usluga" koje ti nude![]()
Ma sve ok. Ono je bio šaljivi ton.
mislim, pisi, pricaj, ponasaj se kako hoces i mislis da treba, tvoj izbor i nacin komunikacije. izbor druge strane u "diskusiji" je hoce li prihavtiti takav nacin. ali, na taj nacin, gubis argumentaciju da si neko ko mi moze sutra stvarno pomoci da lakse poslujem i zivim.
i solak misli da je najpametniji, da sve zna, da je nedodirljiv... i to je najveci razlog sto ga raja ne podnosi i sve od njega tesko pada. da je prizemniji, elokventniji, prirodniji... gledali bi ga drugim ocima. barem ja tako mislim
Ništa, tišina, raja je imala nade 15 dana, i to je to. Nesta Kucuk, UP, banke, ljudi se fokusirali da sami riješe što mogu riješiti.Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 22:32Fakat ne znam kako cemo se izvuci uz ovako nesposobnu vlast, koja zna samo traziti sadaku i dizati kredite. Nikakvog plana, nicega.Tambure wrote: ↑14/04/2020 22:23 Fadil svasta najavio obecao ... nista do sada evo mjesec prodje ... a ovdje se razglaba o globalnim ekonomijama i takmici se ko ce citirati bolju ekonomsku doktrinu. ... samo prvo pravilo ekonomije ... u doba krize ekonomska nacela i pravila ne vaze.
Fadila vi stisnite ne ny berzu i kineske investicione fondove![]()
MMF prognozira Hrvatskoj pad od 9%, a sami Hrvati kazu da ce pad vjerovatno biti dvocifren. Nezaposlenost ce se povecati na 11.5%
https://vijesti.hrt.hr/604148/mmf-hrvat ... e-smanjiti
I nije u tome problem, situacija je vanredna, svi biljeze minuse. Vazno je STA NAKON KRAJA PANDEMIJE? Nema sumnje da razvijene evropske zemlje vec kuju planoqve...
Sta li nasi cobani za to vrijeme rade?
Stvarno smo stoka od naroda, ko nas vodi.![]()
Legendo sve si u pravu 100%coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
sve s ciljem da skinu sebi troskove prema djelatnostima kojim je zabranjen rad, a ne da omoguce ljudima da zarade, jer tu zarade nema. samo daljnja dubioza.
Pad od samo 5% i već sljedeće godine plus? Ja bih odmah pjevajući potpisao taj scenarij... Ne znam, može biti da je do toga što sam po prirodi pesimist, ali meni se ovo čini preoptimističnoKikibombona wrote: ↑14/04/2020 22:18 MMF projekcije. Ne mogu vracati, da li ste ranije tipkali. Uglavnom, nisu dobre prognoze za BiH. Idemo 5% u minus i naredne godine samo 3.5% u plus. To je vaoma slabo. Pred nama je tezak period.
Hrvatska isto lose stoji, za Srbiju iznenadjujuce dobre prognoze, nemam pojma na cemu utemeljene
![]()
Dragi Kipranin, logika je da sljedece godine, nakon ovakvog potopa i zatvaranja ekonomije, sve zemlje idu u plus.cyprus wrote: ↑14/04/2020 22:48Pad od samo 5% i već sljedeće godine plus? Ja bih odmah potpisao taj scenarij... Ne znam, može biti da je do toga što sam po prirodi pesimist, ali meni se ovo čini preoptimističnoKikibombona wrote: ↑14/04/2020 22:18 MMF projekcije. Ne mogu vracati, da li ste ranije tipkali. Uglavnom, nisu dobre prognoze za BiH. Idemo 5% u minus i naredne godine samo 3.5% u plus. To je vaoma slabo. Pred nama je tezak period.
![]()
![]()
nisam do sada vidio taj formular i mislim da nema veze s ovim.kormax wrote: ↑14/04/2020 22:44Legendo sve si u pravu 100%coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
sve s ciljem da skinu sebi troskove prema djelatnostima kojim je zabranjen rad, a ne da omoguce ljudima da zarade, jer tu zarade nema. samo daljnja dubioza.
Znate li nekog da je nalazio i popunjavao ove formulare civilne zaštite po opštinama, evo konkretno za Novo Sarajevo
https://novosarajevo.ba/wp-content/uplo ... 20PR-S.pdf
da li se isplati ovo popunjavati, mislim stanje nesreće, gubici šta ja znam... svi smo nešto izgubili sa ovim stanjem
a niko ništa ne poduzima da se našali o nekoj pomoći, mislim smiješno... Možda bi trebalo pokušati predati pa ako bude i odbijenica,
čisto da se ima kakav trag ako bude došlo do tužbi.
Nije, ono što će se teže oporaviti je turizam, ostalo će se relativno brzo vratiti u tračnice. Ne znam koliko doticaja imaš s proizvodnjom, jeste smanjena ali i dalje je u pogonu. Narudžbe za izvoz i dalje idu, sporijom dinamikom ali niko nije obustavio sve dok ne prodje situacija.cyprus wrote: ↑14/04/2020 22:48Pad od samo 5% i već sljedeće godine plus? Ja bih odmah pjevajući potpisao taj scenarij... Ne znam, može biti da je do toga što sam po prirodi pesimist, ali meni se ovo čini preoptimističnoKikibombona wrote: ↑14/04/2020 22:18 MMF projekcije. Ne mogu vracati, da li ste ranije tipkali. Uglavnom, nisu dobre prognoze za BiH. Idemo 5% u minus i naredne godine samo 3.5% u plus. To je vaoma slabo. Pred nama je tezak period.
![]()
![]()
Ok hvala lijepococo1 wrote: ↑14/04/2020 22:54nisam do sada vidio taj formular i mislim da nema veze s ovim.kormax wrote: ↑14/04/2020 22:44Legendo sve si u pravu 100%coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
Znate li nekog da je nalazio i popunjavao ove formulare civilne zaštite po opštinama, evo konkretno za Novo Sarajevo
https://novosarajevo.ba/wp-content/uplo ... 20PR-S.pdf
da li se isplati ovo popunjavati, mislim stanje nesreće, gubici šta ja znam... svi smo nešto izgubili sa ovim stanjem
a niko ništa ne poduzima da se našali o nekoj pomoći, mislim smiješno... Možda bi trebalo pokušati predati pa ako bude i odbijenica,
čisto da se ima kakav trag ako bude došlo do tužbi.
Jasno je meni to, samo ja smatram da potop kako ga ti nazva neće završiti ove godine, niti će iznositi samo -5%... Volio bih da sam ukrivu, ali ovo meni ova kriza ne djeluje kao nešto iz čega se svijet može iščupati za godinu-dvije-tri...Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 22:53Dragi Kipranin, logika je da sljedece godine, nakon ovakvog potopa i zatvaranja ekonomije, sve zemlje idu u plus.cyprus wrote: ↑14/04/2020 22:48Pad od samo 5% i već sljedeće godine plus? Ja bih odmah potpisao taj scenarij... Ne znam, može biti da je do toga što sam po prirodi pesimist, ali meni se ovo čini preoptimističnoKikibombona wrote: ↑14/04/2020 22:18 MMF projekcije. Ne mogu vracati, da li ste ranije tipkali. Uglavnom, nisu dobre prognoze za BiH. Idemo 5% u minus i naredne godine samo 3.5% u plus. To je vaoma slabo. Pred nama je tezak period.
![]()
![]()
Nas plus od 3.5% je mali. Kada na to dodas inflaciju, znaci da cemo naredne 3-4 godine tapkati u mjestu.
![]()
Nakon ovakvog potopa i pada od 5%, za bilo kakav brzi oporavak potreban je rast u 2021. od minimalno 6%.
Edit
Statixx, kao pametan co'ek, je objasnio u jednoj recenici.![]()
Zasto ne vjerujes?cyprus wrote: ↑14/04/2020 22:59Jasno je meni to, samo ja smatram da potop kako ga ti nazva neće završiti ove godine, niti će iznositi samo -5%... Volio bih da sam ukrivu, ali ovo meni ova kriza ne djeluje kao nešto iz čega se svijet može iščupati za godinu-dvije-tri...
Opet kažem, nadajmo se da samo serem
Kako te bolan nije sramota da lažeš?
Upravo na ovoj temi pisao sam o tome. Naša država nikad nije kreirala dugoročnu strategiju razvoja privrede, kako će planirati privredni oporavak nakon drastičnog pada ekonomije i naglog uvećanja nezaposlenosti. Nikako, ne teško, nego nikako. Jer, unatoč mogućnosti da kod pojedinaca i postoji politička volja, oni su u manjini, ne postoji stručnost u strukturama vlasti, ne postoji sposobnost predviđanja, ne postoji znanje kako zaustaviti pad ekonomije i kako je podići toliko brzo kako ne bi bio stvoren nepremostiv prostor. Jednostavno, ne postoji strategija razvoja privrede, ekonomije, društva, već se sve prepušta stihiji i nadi u međunarodnu pomoć, sadaku, kako ti napisa...Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 22:32
Fakat ne znam kako cemo se izvuci uz ovako nesposobnu vlast, koja zna samo traziti sadaku i dizati kredite. Nikakvog plana, nicega.![]()
MMF prognozira Hrvatskoj pad od 9%, a sami Hrvati kazu da ce pad vjerovatno biti dvocifren. Nezaposlenost ce se povecati na 11.5%
I nije u tome problem, situacija je vanredna, svi biljeze minuse. Vazno je STA NAKON KRAJA PANDEMIJE? Nema sumnje da razvijene evropske zemlje vec kuju planove...
Sta li nasi cobani za to vrijeme rade?
Znaci po ovome Kina ce da hebe znanje svima u naredne 2 godine.Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 23:12Zasto ne vjerujes?cyprus wrote: ↑14/04/2020 22:59Jasno je meni to, samo ja smatram da potop kako ga ti nazva neće završiti ove godine, niti će iznositi samo -5%... Volio bih da sam ukrivu, ali ovo meni ova kriza ne djeluje kao nešto iz čega se svijet može iščupati za godinu-dvije-tri...
Opet kažem, nadajmo se da samo serem
Ekonomija je zaledjana. Nije rat, nema devastacije. Nakon sto se odledi ponovo ce hvatati zalet, samo ce trebati neko vrijeme da dostigne punu brzinu. Tu naravno mislim na razvijene i ozbiljne drzave.
...
Sto se tice BiH, pad od 5% zaista nije strasan. Hrvatska i Crna Gora idu na 9%, a sami Hrvati se plase da moze biti 10 ili 11%. Jbg, turizam je najteze pogodjen i zato takav minus.
...
Naradne godine svi idu u plus. Ne moze naredna godina nikako biti gora od ove osim ako ne izbije III SR. Smratam da je plus koji se nama prognozira od 3.5% izrazito mali. Kao sto kaze Statixx, to znaci da cemo u 2021. biti u minusu u odnosu na 2019. Kada na to dodas inflaciju, onda jos i gore. Sa tako malim rastom na nivo 2019. cemo doci tek 2022. ili 2023. To je druze uzas.![]()
S druge strane, MMF za Srbiju prognozira pad od 3% i naredne godine rast od 7.5%. To je drasticno bolja prognoza nego za nas. Bugarska ove godine ide minus 4% a vec naredne godine plus 6%. Madjarska 3.1 minus i naredne 4.2 plus. Sve osjetno bolje od nas.
...
Evo Evropa... bgm lose... bice potrebne makar 2-3 godine da se vrati na nivo prije korone.
![]()
Kina i bez ovog ekonomskog reseta nezaustavljivo grabi ka tronu. Evropa je jos jednom pokazala da je rastiman orkestar. Daj boze da im ovo otvori oci, da se konsoliduju, mada sumnjam...
Čiča novinar Dirk piše nešto, kao što Radončićevi novinari pišu po Avazu, i sad mi to postavljaš, deutsche links mich zu ueberzeugen, da taj novinar Dirk ima argumente kako nešto funkcionise, a 99,99% profesora ekonomije i bankara u svijetu nema. Evo ja ti kažem kao i ovih 99.99 a možda i 100% da nije tako, a kome ćeš ti vjerovati, tvoj problem. I na kraju zašto ti banka plaća bilo kakvu kamatu na štednju, kad sama može kreirati novac, objasni mi tu bankarsku glupost, ali da mi ne stavljaš opet link od Dirka, molim i hvala lijepo.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 23:17 Ne, bosna će 2021. imati rast od 20%
Mmf kaže da će rast biti 5% a ja kažem da će biti 20%
I moja i njihova prognoza je mudo labudovo.
Niko ne zna šta će biti u 2021. godini. Niko.
Da se neko u proljeće 2019. opkladio da ćemo u proljeće 2020. imati karanten i opasnu globalnu recesiju, taj bi danas bio bogat čovjek.
Ali, eto, da nije tako kako je tj da narod nije takav da vjeruje ubleharima, bitange poput azire ne bi imale posla.
Kako te bolan nije sramota da lažeš?
Čiče i 5g mreža?
Profesori i doktori nauka su čiče? Njemačka bundesbank širi teorije zavjere?
Svoje neznanje kriješ upućenim uvredama na račun sagovornika.
Sve to radiš kako bi sakrio svoje neznanje.
Neznanje po sebi nije problem, ali je problem tvrdoglavo ustrajavanje na vlastitim zabludama.
Bundesbank koriguje profesora sa harvarda i kaže da stvaraju novac iz ničega.
Ali jok, bošnjo zna da nije tako. Bundesbank širi teorije zavjere.
Ti ćeš, lijepi moj, fino na ignore.
Ma nemoguce da ne znaju, samo imaju neke svoje lopovske kalkulacije.Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 23:28Kina i bez ovog ekonomskog reseta nezaustavljivo grabi ka tronu. Evropa je jos jednom pokazala da je rastiman orkestar. Daj boze da im ovo otvori oci, da se konsoliduju, mada sumnjam...
...
Na kraju, lako cemo za Kinu, Ameriku i Evropu, sta ce biti sa nama?
Nasa drzava je nefunkcionalna. Vodi nas politicka mafija i totalno nesposobni ljudi. Parzno je sljedece saznanje; oni da hoce ne znaju.![]()
Ja mislim da te lopuze jednostavno ne znaju. Kada bi pokrenuli ekonomiju, napravili pare, mogli bi jos vise ukrasti. Oni druze ne znaju, nesposobni.mirsek wrote: ↑14/04/2020 23:41Ma nemoguce da ne znaju, samo imaju neke svoje lopovske kalkulacije.Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 23:28Kina i bez ovog ekonomskog reseta nezaustavljivo grabi ka tronu. Evropa je jos jednom pokazala da je rastiman orkestar. Daj boze da im ovo otvori oci, da se konsoliduju, mada sumnjam...
...
Nasa drzava je nefunkcionalna. Vodi nas politicka mafija i totalno nesposobni ljudi. Parzno je sljedece saznanje; oni da hoce ne znaju.![]()
Bi. Okupis 2-3 vrhunska savjetnika iz ekonomske struke i ima da zvucis i predlazes mjere kao predsjednik svjetske banke.Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 23:45Ja mislim da te lopuze jednostavno ne znaju. Kada bi pokrenuli ekonomiju, napravili pare, mogli bi jos vise ukrasti. Oni druze ne znaju, nesposobni.mirsek wrote: ↑14/04/2020 23:41Ma nemoguce da ne znaju, samo imaju neke svoje lopovske kalkulacije.Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 23:28
Kina i bez ovog ekonomskog reseta nezaustavljivo grabi ka tronu. Evropa je jos jednom pokazala da je rastiman orkestar. Daj boze da im ovo otvori oci, da se konsoliduju, mada sumnjam...
...
To je isto da mene postavis za ministra finansija a ja nemam blage veze. I pored najbolje volje ne bih znao uraditi dobar posao.