Ako su svi blizu vlasti otpustili radnike, ne znam šta ostali očekuju.
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
maha_xy
#2126 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
-
coco1
#2127 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
pa, dobro, jel to znaci da i ti tvoji oponenti trebaju uzvratiti istom mjerom? i oni iznose svoja misljenja i argumente, s kojim se ti ne slazes.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 18:27Jesi li nekada čuo za ime began turbić?coco1 wrote: ↑14/04/2020 15:54nastupom i nacinom komunikacije, ubio si se za predstavnika vlasti u BiH.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 15:44
Zvekane, hajde u 10k da je upravo ovako kao što sam napisao.
Ako smiješ, još danas prebacujemo novac tomi moderatoru i neka pokupi ko bude u pravu.
@Tomahawk11
To je naš poznati slikar i vajar, svrsenik beogradske akademije za primjenjene umjetnosti.
I jednom prilikom se raspravljao sa mojim djedom, akademskim građaninom i, između ostalog, nosiocem plakete grada tuzla.
I u jednom trenutku kada je began počeo iznositi argumente poput argumenata mojih oponenata tj kada je počeo sa provociranjem, moj djed ga je poslao u pizdu materinu.
Znaš, postoji momenat u kojem si prinuđen da nekome na grub način kažeš da je prešao sve mjere.
Što se tiče mojih sagovornika, primjetno je da su bezobrazni.
Nijedan opponent se nije udostojio da odgovori na postavljeno pitanje. Diskusija se svodi na ismijavanje i vrijeđanje.
I onda se čude zašto federacijom vladaju bake, dragan i fadil![]()
Za onog koji me čitavo vrijeme ubjeđuje da griješim.
Može li njemački, ili mora engleski?
Bank of England ili njemačka Bundesbank?
https://taz.de/Debatte-Geldschoepfung-d ... 6304000000
https://www.bankofengland.co.uk/knowled ... ey-created
https://positivemoney.org/2014/03/bank- ... n-economy/
https://www.socred.org/s-c-action/socia ... of-nothing
tema je svakako otisla mimo onoga sto je trebala predstavljati, tako da sam i prestao pisati na istoj, iako me se, itekako, direktno dotice.
-
maha_xy
#2128 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Procitaj ovo što piše na bankofengland.org, pa se javi opet. Ne razumiješ druže i ćao.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 18:27Jesi li nekada čuo za ime began turbić?coco1 wrote: ↑14/04/2020 15:54nastupom i nacinom komunikacije, ubio si se za predstavnika vlasti u BiH.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 15:44
Zvekane, hajde u 10k da je upravo ovako kao što sam napisao.
Ako smiješ, još danas prebacujemo novac tomi moderatoru i neka pokupi ko bude u pravu.
@Tomahawk11
To je naš poznati slikar i vajar, svrsenik beogradske akademije za primjenjene umjetnosti.
I jednom prilikom se raspravljao sa mojim djedom, akademskim građaninom i, između ostalog, nosiocem plakete grada tuzla.
I u jednom trenutku kada je began počeo iznositi argumente poput argumenata mojih oponenata tj kada je počeo sa provociranjem, moj djed ga je poslao u pizdu materinu.
Znaš, postoji momenat u kojem si prinuđen da nekome na grub način kažeš da je prešao sve mjere.
Što se tiče mojih sagovornika, primjetno je da su bezobrazni.
Nijedan opponent se nije udostojio da odgovori na postavljeno pitanje. Diskusija se svodi na ismijavanje i vrijeđanje.
I onda se čude zašto federacijom vladaju bake, dragan i fadil![]()
Za onog koji me čitavo vrijeme ubjeđuje da griješim.
Može li njemački, ili mora engleski?
Bank of England ili njemačka Bundesbank?
https://taz.de/Debatte-Geldschoepfung-d ... 6304000000
https://www.bankofengland.co.uk/knowled ... ey-created
https://positivemoney.org/2014/03/bank- ... n-economy/
https://www.socred.org/s-c-action/socia ... of-nothing
- Hajvan
#2129 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
primjetio sam da vecina firmi s kojima suradjujem(o) je u fazi "damage controla”…
najistureniji primjer je jedna avio-kompanije u kojoj je u citavom odjelu, s kojim suradjujemo na servisu koji smo kreirali i odrzavamao za njih, ostao samo jedan uposlenik… svi ostali poslati kuci/otpusteni.
najistureniji primjer je jedna avio-kompanije u kojoj je u citavom odjelu, s kojim suradjujemo na servisu koji smo kreirali i odrzavamao za njih, ostao samo jedan uposlenik… svi ostali poslati kuci/otpusteni.
- mirsek
#2130 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pisi i na IT temi o ovome.Hajvan wrote: ↑14/04/2020 18:53 primjetio sam da vecina firmi s kojima suradjujem(o) je u fazi "damage controla”…
Jesu li vam sredstva za projekte i dalje odobrena ili je bilo rezanja budzeta i zaledjivanje projekata ?
-
biglebovski
#2131 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
malo šale, banksteri prokleti
Last edited by biglebovski on 14/04/2020 20:37, edited 1 time in total.
-
allem_77
#2132 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa u tome i jeste problem. Vas ekonomiste izgleda uče sve o pšenici.

Po završetku školovanja znate sve, ali ne znate koliko zrna ima u klasu pšenice.
Last edited by allem_77 on 14/04/2020 20:34, edited 1 time in total.
-
biglebovski
- mirsek
#2134 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
100 ljudi
-
allem_77
#2135 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
maha_xy wrote: ↑14/04/2020 17:08Ne znam od čemu ti pričaš, ja ti govorim o našem finansijskom sistemu,King Theoden wrote: ↑14/04/2020 14:25Druže, nisi shvatio ono što pišem jer sam u istom postu napisao prijedlog za sanaciju privrede(između ostalog i beskamatni sistem o kojem su napisane ogromne analize), ali i spomenuo NAČIN na koji nastaje novac za recimo kredite nekretnina.
O prijedlozima se da diskutovati. To je najbolje pojasnio kolega max koji je ekonom.
Ja ne znam kakav je u tome, je li stručnjak ili ima kupljenu diplomu. Ali je ima i iznio je najbolji PRIJEDLOG.
Sad, ne mogu ga citirati jer ne mogu naći post.
Rekao je, parafraziram, hajde da napravimo nešto. Ovo je moj prijedlog. Ako vi imate neki drugi, ja ću ga podržati.
Dakle, radi se o prijedlozima za sanaciju.
Neko tj ja() će predložiti skidanje ove vlade i instaliranje novog sistema u kojem će, između ostalog, biti i beskamatni sistem kreditiranja.
Drugi predlažu kreditno zaduživanje, treći kažu da je najbolje uraditi rebalans budžeta i finansirati iz postojećih sredstava, a neki se drugi opet zalažu za kresanje troškova.
Majku mu, ljudi smo koji žive u demokratskom društvu. Svako od nas ima pravo na mišljenje.
To je sve.
Što se tiče tzv stvaranje novca iz ničega, ono je fakt. Činjenica. Modus operandi ovih banaka.
Dakle, ne radi se o mišljenju.
Sad, to ne znači da banke mogu štampati kako hoće i koliko hoće.
Ono, dedera da naštampamo sebi za janjetine kod gojka i piće
Stvaranje novca znači da će isti biti pokrenut onog momenta kada ti kao mušterija dođeš i zatražiš kredit za kupovinu kuće ili stana.
Dakle, neće ti dati pare koje već imaju u trezoru ili na računima(ovdje ciljano naglašavam razliku) nego će jednim klikom na dugme stvoriti nove pare(prvo žiralne) koje ćeš ti svojim radom i trudom pretvoriti u pravu vrijednost i vratiti ih njima uz kamatu.
Zato mi je i smiješno to što moram koristiti riječ vratiti.
Prosto rečeno, kako ćeš im vratiti kad ti nisu posudili nešto svoje tj nešto što već posjeduju?!
Njihova jedina dužnost jeste to da 1% kredita ostave kod centralne banke i to je kao garancija.
Dakle, od 100.000 maraka, oni moraju ostaviti 1000.
-
biglebovski
#2136 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- mirsek
#2137 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Clan mjesnog staba CZ i vise puta clan savjeta MZ.biglebovski wrote: ↑14/04/2020 20:38sto ljudi, sto čudi... Drago mi je da si aktivan u zajednici![]()
![]()
![]()
-
biglebovski
#2138 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Last week, more than 16 million Americans applied for unemployment.
Šta misliš ako ovi krenu izlaziti na proteste...
- mirsek
#2139 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ako ako, vidjecemo.biglebovski wrote: ↑14/04/2020 20:47![]()
Last week, more than 16 million Americans applied for unemployment.
Šta misliš ako ovi krenu izlaziti na proteste...
-
maha_xy
#2140 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
maha_xy wrote: ↑13/04/2020 22:31Ja u ploču ti u klin, nemoguće ljudi šta vam je, pa vi fakat mislite da je biti Premijer FBiH pokupiti par info s foruma poslušati par populisričkih novinara, par dokumentarnava o finansijama i bankarstvu, i eto ga (Fadil je kreten da se razumijemo). Znači tri stavke da im uskratiš prava odnosno smanjiš platu, po Zakonu o radu možeš, pa i po Općem kolektivnom možda bi mogao nekim ali po granskim ne možeš nikom ako pripada toj djelatnosti. Evo u nastavku imaš spisak kolektivnihi i ko porpisuje , pronadji negdje pa pročitaj ovaj granski za telekomunikacije za Federaciju, mislit ćeš da je za švicarsko područje. https://fmrsp.gov.ba/?page_id=4651statixx wrote: ↑13/04/2020 22:15Ali oni sa sindikatom dogovaraju osnovicu. Ja govorim da se promijene koeficijenti definisani u Zakonu o platama. Mislim nemoguce je da ne postoji legalan nacin smanjenja plata, odnosno bez rizika tuzbi.maha_xy wrote: ↑13/04/2020 22:03
Ne može bez sindikata niko mijenjati kolektivne, ima kolektivnih koji su istekli, potpisani na 3 godine, ali dok se ne potpišu novi važe stari. Sad su za neke djelatnosti htjeli mijenjati kolektivne ali nisu sindikalci pristali, i sve na čekanju. Pa evo npr.sad imaš sindikat obrazovanja, tamo plate nisu nešto, budimo realni, a njih ima puno, plus ljudi rade. I sad da si ti učitelj, radiš za tu neku prosječnu platu, i kaže rezanje 20%, udar ti je na egzistenciju, a takvih je tamo 70%, pa da vidim ko ima muda da potpiše smanjenje ispred sindikata, Sivro možda.
Vidim tebi agrar ide. Fakultet ti je temelj za nešto dalje, evo na Ekonomskom fakultetu u Sa 70% profesora nema blage veze o privredi, realnoj ekonomiji, a da ne govorim o ekonomistima bez iskustva. Vi svoju tezu pokušajte negdje dokazati, ti i King, pišite na Oxford, Cambridge, možda pobijete Samuelsona, dobijete Nobelovu nagradu, ko će ga znati kakav je potencijal u vama.
-
allem_77
#2141 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ma zezam se. Nisi ti kriv što je takav nastavni plan i program.maha_xy wrote: ↑14/04/2020 21:06
Vidim tebi agrar ide. Fakultet ti je temelj za nešto dalje, evo na Ekonomskom fakultetu u Sa 70% profesora nema blage veze o privredi, realnoj ekonomiji, a da ne govorim o ekonomistima bez iskustva. Vi svoju tezu pokušajte negdje dokazati, ti i King, pišite na Oxford, Cambridge, možda pobijete Samuelsona, dobijete Nobelovu nagradu, ko će ga znati kakav je potencijal u vama.
-
coco1
#2142 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
sve s ciljem da skinu sebi troskove prema djelatnostima kojim je zabranjen rad, a ne da omoguce ljudima da zarade, jer tu zarade nema. samo daljnja dubioza.
sve s ciljem da skinu sebi troskove prema djelatnostima kojim je zabranjen rad, a ne da omoguce ljudima da zarade, jer tu zarade nema. samo daljnja dubioza.
-
maha_xy
#2143 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sreća pa sam imao bilo kakav plan i program, vidim tebe kao da su čitav život online učili.allem_77 wrote: ↑14/04/2020 21:19Ma zezam se. Nisi ti kriv što je takav nastavni plan i program.maha_xy wrote: ↑14/04/2020 21:06
-
zippoo87
#2144 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
druze,nisam rekao da banke ovako rade,nego gradjani...ima mnogo nacina gdje da ulozis svoje pare i kako da zaradjujesKing Theoden wrote: ↑14/04/2020 15:42Nije mi poznato da se zapadne banke bave tim aktivnostima. oročene pare plode na drugi, jednostavniji način koji maltene nema rizika.
Ne, ne zatvaraju novčanicu od 200 i novčanicu od 100 eura u spavaću sobu, pa da dvjestotka nategne stoju i onda dobiju mladunce tj puno malih novčanica od 50 eura.
Kao što rekoh, tvoj oročeni novac posuđuju drugima.
Tako rade i osiguranja i drugi krimosi.
Takav način poslovanja je u islamu nazvan ribā i strogo je zabranjen jer u konačnici dovodi do toga da mali, izrazito mali procenat ljudi ima ogromna bogatstva dok istovremeno drugi ljudi žive u bijedi.
dakle ne mislim na banke,znamo kako one rade...eto i ti si opisao sistem
a ustvari su najvece zarade banaka na odrzavanju racuna i karticama i tako tim kratkorocnim glupostima...naplacivanju transakcija,obrae kredita i ostalih "usluga" koje ti nude
- mirsek
#2145 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Niti ima zarade sa jednom osobom za stolom plus kako se zastiti od sirenja virusa ako je zarazena osoba tu sjedila.coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
Jedino ako se glavesine uvjere da korona nece ugroziti njihove zivote a s obzirom na njihove godine, sumnjam da ce im strah tako lako splasnuti.
-
maha_xy
#2146 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mislim da ćemo mi zadnji mjere popustiti, ako ljudi ne krenu samoinicijativno raditi. Ovo može još ovaj mjesec, ali idući neće moći, jednostavno niko od nas nema zalihe love da preživi duži vremenski period bez bilo kakvog prihoda.mirsek wrote: ↑14/04/2020 21:42Niti ima zarade sa jednom osobom za stolom plus kako se zastiti od sirenja virusa ako je zarazena osoba tu sjedila.coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
Jedino ako se glavesine uvjere da korona nece ugroziti njihove zivote a s obzirom na njihove godine, sumnjam da ce im strah tako lako splasnuti.
-
coco1
#2147 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
zato sam i rekao da ocekujem za ugostitelje samo baste, jer se napolju teze prenosi virus. mogu dodati i da se stolovi i stolice moraju dezinficirati nakon svake musterije.mirsek wrote: ↑14/04/2020 21:42Niti ima zarade sa jednom osobom za stolom plus kako se zastiti od sirenja virusa ako je zarazena osoba tu sjedila.coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
vjeruj da ocekujem ovakav scenario, jer u budzetu nema para za placanje nekakvih subvencija. spremni su oni sve uraditi da sebi olaksaju, skinu sa sebe obavezu i stvore privid kako su omogucili da se radi.
daj boze da se varam i da se pokaze kako nisam bio u pravu.
- mirsek
#2148 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Jedino kolektivni neposluh, to vjerujem da bi upalilo.maha_xy wrote: ↑14/04/2020 21:48Mislim da ćemo mi zadnji mjere popustiti, ako ljudi ne krenu samoinicijativno raditi. Ovo može još ovaj mjesec, ali idući neće moći, jednostavno niko od nas nema zalihe love da preživi duži vremenski period bez bilo kakvog prihoda.mirsek wrote: ↑14/04/2020 21:42Niti ima zarade sa jednom osobom za stolom plus kako se zastiti od sirenja virusa ako je zarazena osoba tu sjedila.coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
Ovako pojedinacno, ne znam, sumnjam da ce ovi na vlasti da popuste.
- mirsek
#2149 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
I ja se nadam jer bi tako oprali ruke a sve ugostitelje ukopali.coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:49zato sam i rekao da ocekujem za ugostitelje samo baste, jer se napolju teze prenosi virus. mogu dodati i da se stolovi i stolice moraju dezinficirati nakon svake musterije.mirsek wrote: ↑14/04/2020 21:42Niti ima zarade sa jednom osobom za stolom plus kako se zastiti od sirenja virusa ako je zarazena osoba tu sjedila.coco1 wrote: ↑14/04/2020 21:20 imam neku suhvu da ce nasi, vrlo brzo, recimo, pocetkom maja, ublaziti mjere zabrana. npr. da moze frizer raditi i jedna musterija, ugostitelji samo baste uz metar i pol razmaka medju gostima, itd, itd...
vjeruj da ocekujem ovakav scenario, jer u budzetu nema para za placanje nekakvih subvencija. spremni su oni sve uraditi da sebi olaksaju, skinu sa sebe obavezu i stvore privid kako su omogucili da se radi.
daj boze da se varam i da se pokaze kako nisam bio u pravu.
- King Theoden
#2150 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Slobodno, molim te. Ako ikada na nečiji argumentovani upis odgovorim ismijavanjem ili napišem da je u pitanju glupost bez da argumentovano dokažem da je tako, slobodno me pošalji u pm i otjeraj sa teme.
Ja ću otići i vratiti se tek ako budem imao argumente, ili da se izvinim što sam se nekom gluposti posrao na nečiji trud koji je uložio dok je napisao post.
zippoo87 wrote: ↑14/04/2020 21:38 druze,nisam rekao da banke ovako rade,nego gradjani...ima mnogo nacina gdje da ulozis svoje pare i kako da zaradjujes
dakle ne mislim na banke,znamo kako one rade...eto i ti si opisao sistem
a ustvari su najvece zarade banaka na odrzavanju racuna i karticama i tako tim kratkorocnim glupostima...naplacivanju transakcija,obrae kredita i ostalih "usluga" koje ti nude
Ma sve ok. Ono je bio šaljivi ton.