Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
bunk

#2076 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Kesh is king.
I ostace do implozije Sunca.
Sanjarko

#2077 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Plate javnog sektora nisu problem do odredzene mjere naspram plata u privatnom sektoru. Omjer jedne i druge zasad mozda nije toliki problem osim ove politicara, koliki je problem dobijene usluge od strane javnog sektora i njihovog rada tj., nerada.
svjezi_ustipak

#2078 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

King Theoden wrote: 14/04/2020 00:58
elcaliente wrote: 14/04/2020 00:45 Mozes li ti meni reci jesi li ti zavrsio ekonomsku ili izvlacis infomacije iz yt?
Odgovoriću ti citatom čuvenog murinja: "Ako zelim da budem jahac, moram li pre toga biti konj?"
elcaliente wrote: 14/04/2020 00:45 Nista drugo nije ti ovdje objasnjeno nego sto sam ti ja objasino gore samo pojednostavljeno da ni razumio.
Ne vadi se5. Ništa ti meni nisi pojasnio. Cak nisi ni shvatio o čemu pričam pa si govorio o oročenom novcu.
Ovo o čemu pričaju eksperti ja trubim godinama.
Desetine mojih postova na forumu u kojim sam pisao kako nastaju pare iz ničega.
Davno naučio i nisam zaboravio. Dokaz su ovi eksperti koje sam citirao i koji potvrđuju ono što sam napisao.
Nije moj problem ako me ne razumiješ.
elcaliente wrote: 14/04/2020 00:45 jer sam ja Fachwirt für Versicherugen
Da si fachwirt, znao bi izračunati procenat.
1% od 10.000 nije 1000. Rezerva u eu je 1%
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:53 Banka y od tih 10.000 km ostavlja 1000 km kao minimalnu rezervu
Uživaj i laku noć ti želim. Nadam se da smo završili na ovu temu.
Ne bih da ti prisjedam na muku ali su te njih dvojica demolirali u raspravi. Sa strane gledano mislim da bi trebao poslušati savjet da se ti držiš svoje profesije jer o ovom znaš puno manje nego njih dvojica.
Škobo Habu

#2079 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Vrijeme je ovo ključati. Došlo je do masona i cionista.
Sanjarko

#2080 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Škobo Habu wrote: 14/04/2020 08:13 Vrijeme je ovo ključati. Došlo je do masona i cionista.
A sloboda govora, demokratija, ljudska prava i ostalo za sto se svijet zalaze pa i mi s njim jer smo potpisnici povelja od UNa do EUa.
Sanjarko

#2081 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Novac se moze stampati to svi znaju. Samo pitanje je koliko u taj novac imaju povjerenja ljudi i koliko taj novac ima pokrica. Kad to dvoje on nema nastupa hiperinflacija i on gubi na vrijednosti. Laik sam, nisam strucnjak, ali mogu prokomentirat.
emigrazione

#2082 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

Image
Ovome glupanu sa 106 lajkova treba neko da objasni da su u pitanju radna mjesta radnika, a ne poslodavaca...gazda će preživjeti konju, a od čega ćeš ti?!
allem_77

#2083 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

Škobo Habu wrote: 14/04/2020 08:13 Vrijeme je ovo ključati. Došlo je do masona i cionista.
:shock:

Rasprava nije zanimljiva bez masona.
Da li je neko spomenuo čipovanje i vakcine? :P
svjezi_ustipak

#2084 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svjezi_ustipak »

allem_77 wrote: 14/04/2020 09:14
:shock:

Rasprava nije zanimljiva bez masona.
Da li je neko spomenuo čipovanje i vakcine? :P
I Bila Gejtsa da ubace
Škobo Habu

#2085 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Sanjarko wrote: 14/04/2020 08:32
A sloboda govora, demokratija, ljudska prava i ostalo za sto se svijet zalaze pa i mi s njim jer smo potpisnici povelja od UNa do EUa.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hrBvDE7Up1g&t=204s [/youtube]

Evo ti sloboda govora.
Sanjarko

#2086 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Škobo Habu wrote: 14/04/2020 09:58
Sanjarko wrote: 14/04/2020 08:32
https://www.youtube.com/watch?v=hrBvDE7Up1g&t=204s

Evo ti sloboda govora.
Ma ja to onako. Odmah sam napisao 5-6 tema sta nas ceka. Odmah ih izbrisali, nije niko ni stigo da prokomentarise.
coco1

#2087 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

banka "pravi" pare i zaradjuje na kamatama i drugim troskovima (vodjenje racuna, provizije, obrade zahtjeva...) i to sve, gotovo 100%, tudjim novcem. ispade nauka skontati ovo.

meni su, preko firminog racuna, u 2019., naplatili cca 1.250 KM za vodjenje racuna i obavljene transakcije. zanesvjestalo mi se, kad mi je knjigovodja izvukao taj podatak. a, firmica. koliko naplate "velikim", boga pitaj.
dzipalo

#2088 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by dzipalo »

aerodinamika wrote: 14/04/2020 01:25
elcaliente wrote: 14/04/2020 01:06 Niti sam ja pricao o orocenom novcu niti sam sta racunao.
Davao sam ti samo primjer da bi ti kao laik mogao shvatiti, ali nema veze ti si izvukao zakljucke za sebe.

Pojednostavljeno receno ti si primjer naseg drustva i zasto je situacija u BiH takva kakva je.
Jer svako misli da bez razreda skole o materiji o kojij prica moze diskutivati i misli da je u pravu.
Najplaktivniji primjer jer nas fudbal gdje ljudi koji su prije 20 godina sutnuli jednom loptu odjenom postaju ekspreti.
Tako je u svakom segmentu naseg drustva, svi su pametni svi se razumiju. Upalis yt, dobijes poluinformaciju i opleti kao ekspert.
Hajde dobro laku noc.
mozda si ti i upravu, ali sa druge strane King ima firme u tri razlicite drzave, govorio je o tome i veliki broj uposlenih, u praksi je primjenio yivot ekonomije, tako da mozda i pricate iste stvari ali razlicitim jezikom
Moze on imati i 10 firmi, to ne znaci da je doktorirao ekonomiju i da zna ista o ekonomiji. To sto ima firme znaci da je strucnjak u tome sto radi, a ne da je strucnjak za ekonomiju. Znam i ja lika koji ima 3 firme ali ima 8 razreda skole, o ekonomiji nema pojma i ne bi mi palo na pamet da ga poslusam bilo sta vezano za ekonomiju.

Kod Kinga upravo dolazi do izrazaja balkanski mentalitet, djaba sto zivi u Njemackoj ili gdje vec vani, ostalo je u njemu ono - ako sam gazda u svojoj firmi mogu sad svima prosipati pamet i o onome o cemu nemam pojma kao da sam gazda svima na svijetu.
King Theoden

#2089 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

svjezi_ustipak wrote: 14/04/2020 08:08 Ne bih da ti prisjedam na muku ali su te njih dvojica demolirali u raspravi. Sa strane gledano mislim da bi trebao poslušati savjet da se ti držiš svoje profesije jer o ovom znaš puno manje nego njih dvojica.
Gdje? Šta? Kako?
Nisam egomanijak koji će gurati neku svoju tezu iako mu ljudi argumentovano dokažu da nije u pravu.
Imaš primjer sa ovim maha il kako već bi.
Čovjek me ispravio, ja se zahvalio na ispravci i idemo dalje.
Ali, u slučaju kojeg si citirao, nema ni traga nekom argumentu kojim su me poklopili.
Sad, ako je vama argument "joj hamo, divi mu glave" onda nemamo šta pričati.
Čitavo vrijeme me poklapaju "argumentima" tipa nemaš pojma, nisi završio ekonomiju, širiš teorije zavjere i sl.

I opet kažem, ako je ono što govorim tačno, kakve veze ima jesam li ekonom ili kopač grobova?
ili neko misli da sam se zatvorio u sobu i uz pomoć gljiva ludara došao do nekih ideja :lol:
Ne, naprotiv!
Za svaku napisanu tezu imam pokriće u riječima vrhunskih stručnjaka iz te oblasti.
Napisane su knjige o alternativama ovom sistemu. Recimo beskamatnom o kojem pišem.
Bezbroj ekonoma, profesora, doktora nauka, raznih bankara...govori o tzv fiat novcu.
Fino sam postavio linkove na kojima vrhunski stručnjaci govore o stvaranju novca iz ničega.
Moji oponenti u diskusiji nikada nisu čuli za pojam stvaranje novca iz ničega, a kamoli kako funkcioniše.
90% ljudi na svijetu vjeruje da banke posuđuju već postojeći kapital tj. da su anto, mujo, goran i meho oročili pare u banci, pa kad suljo dođe i aplicira za stambeni kredit, banka mu isplati od njihovih, oročenih para.
To je netačno.
I onda njih dvojica dođu i počnu mi objašnjavati da je upravo tako.
Fino sam dokazao da nije.

I onda je to ono što predlažem kao najbolji model za bosnu i hercegovinu.
Dakle, još jednom, vratiti nadležnost nad centralnom bankom i kopirati model koji imaju u eu.
Ko god smatra da je kreditno zaduženje kod stranih kreditora bolje, taj nema pojma.
Eto, zamolio bih da mi izračunaju koliko kamate bismo isplatili na kredit od 10 milijardi maraka.
Eto, samo to.
Dakle, da nam neko odobri kredit u iznosu od 10 milijardi (Msm, to je mokri san, al nek bude hipotetički) koji bismo upumpali u privredu, izračunajte mi kamatu.
high_volume

#2090 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

King Theoden wrote: 14/04/2020 10:27
Dakle, da nam neko odobri kredit u iznosu od 10 milijardi (Msm, to je mokri san, al nek bude hipotetički) koji bismo upumpali u privredu, izračunajte mi kamatu.
... i da kaže odakle vraćati taj novac, iz kojih sredstava, iz kojih prihoda. Plus kamata.

Vjerujem da će biti stručnjaka koji će predložiti povrat prethodnog kredita novim kreditnim zaduživanjem :-)
pinkman

#2091 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

high_volume wrote: 14/04/2020 10:37
King Theoden wrote: 14/04/2020 10:27
... i da kaže odakle vraćati taj novac, iz kojih sredstava, iz kojih prihoda. Plus kamata.

Vjerujem da će biti stručnjaka koji će predložiti povrat prethodnog kredita novim kreditnim zaduživanjem :-)
Postoje situacije kad je ispravno vratiti kredit novim kreditom :)
Haris.ba

#2092 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Pa nekako je obazac da ekonomisti koji se razumiju u makroekonomiju hljeba nisu zaradili na tržištu, a da oni što imaju prakse u mikroekonomiji ne znaju baš puno o makroekonomiji. :D
bunk

#2093 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Ljudi koji ne zive ovdje zaborave jedan fakat.
Mi imamo situaciju da otprilike 30% stanovnistva nase Drzave navece legne i ujutro se probudi ubijedjen da zivi u nekoj imaginarnoj pokrajini srbije koja se zove kako se zove a ne u medjunarodno priznatoj Drzavi Bosni i Hercegovini.
Da otprilike 10% stanovnistva uopce boli qrac sta pise u pasosu jer ima jos jedan.
Da od ono 55- 60% preostalih koji ovu Drzavu disu i zive je toliko podijeljeno izmedju sebe u ubjedjenju da je njihova strana u pravu u tolikoj mjeri da ponekad djeluje da im se dopusti da bi se medjusobno poubijali.
Jedni druge u tih 50-60% nazivaju imenima kojih se ne bi dosjetio ni ronioc risto djogo svojevremeno..
I sad valja funkcionisati.
Kljuc uspjeha i opstanka nas par miliona ovdje je u jednom.
Neupitna odanost i postovanje te slusanje rijeci naseg jedinog prijatelja i zastitnika na planeti zvanog SAD .
Oni ako kazu kredit onda kredit ,u vatru idemo u vatru.
Sve drugo je bacanje prasine u oci.
coco1

#2094 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zenicki ... /200414055

sta ono rekose i obecase za rudare?
King Theoden

#2095 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

dzipalo wrote: 14/04/2020 10:14 Moze on imati i 10 firmi, to ne znaci da je doktorirao ekonomiju i da zna ista o ekonomiji.
Taj koga si citarao laže. Imam jednu firmu koja ima dvije filijale i trenutno deset radnika.
U bosni nemam firmu, nego boravak i nekretninu.
U turskoj također.
Ne znaš me i zato ne pametuj.
Nisam magistar ekonomije, ali kad nešto iznesem, onda to mogu dokazati nekim argumentima u vidu izjava ljudi koji su dobrano upućeni u tematiku tj. imaju titule profesora, doktora i sl.
Ne znaš me i ne donosi zaključke.
Želiš da me upoznaš? Ok, dođi i budi moj gost.
Isto tako, možeš se obratiti forumašima koji me znaju u rl. Ovdje ih je barem desetak, pa neka ti kažu jesam li pametnjaković ili ne.
Stavove koje zastupam branim argumentima.
high_volume wrote: 14/04/2020 10:37 da kaže odakle vraćati taj novac, iz kojih sredstava, iz kojih prihoda. Plus kamata.
Ma, govorimo hipotetički.
Evo, zamisli nemoguće tj da fadil okupi tim eksperata koji bi napravili plan razvoja za koji su potrebna sredstva u visini od 10 milijardi.
Sad zamisli da nam neko pozajmi taj novac uz odgovarajuću kamatu.
Onda fadilova vlada uloži taj novac. Projekti uspiju, dobijemo rast od nekih 10-ak posto i od novih sredstava koja smo stvorili, regularno vraćamo kredit.
Koliko bismo kamate vratili?

To je prvi, odlični scenario.
Sad idemo na drugi koji nije tako dobar.
Dobiješ novac, uložiš ga i desi se nešto nepredvidivo, recimo nova kriza ili pandemija koja učini da projekti padnu u vodu tj propadnu.
Šta ćeš reći međunarodnim kreditorima?
Ono, shit happens, idemo dalje. ili, mir, mir, mir, niko nije kriv? Propali su nam projekti pa vas molimo da nam oprostite dug.
Znaš li šta će ti reći? Prvo će te zbunjeno gledati, pa onda prasnuti u smijeh.
Ne, nego ćeš smanjiti izdatke tj dodatno osiromašiti građane kako bi servisirao kredit.

Šta će se desiti ako naše projekte finansira naša, domaća, državna banka?
Prvo nemaš kredita, a drugo je to što će vraćeni novac ići u nova ulaganja.
Centralna banka je nezavisna i tu bi bila da garantuje monetarnu sigurnost, te da obezbijedi novac za potrebne projekte.
Plastični primjer.
Ja kao premijer priložim projekat koji želim da odradim. Recimo izgradnju autoputa između bihaća i mostara i od bihaća, preko centralne bosne pa do sarajeva.
Taj projekat priložim federalnoj banci i zatražim sredstva.
Isti ode na razmatranje u cb i ona odluči hoće li odobriti sredstva.

Naša prednost bi bila to što ćemo prikazati realno stenje tj stvarni protok vozila i putarine koje bi se naplatile tj nećemo frizirati brojeve.
A, centralna banka će raditi u korist naroda na način da neće tražiti ratu koja joj omogućuje zaradu, niti će tražiti da se eventualna razlika tj novac koji bi falio naplati iz budžeta federacije.

U drugoj situaciji, ja kao premijer zatražim novac tj kredit da pokrijem tekuće troškove, recimo plaće u administraciji.
Centralna banka odbije i priloži plan koji su skrojili eksperti u kojem su prijedlozi kako smanjiti troškove ili povećati prihode kako ne bi došli u situaciju da se zadužujemo kako bismo platili tekuće troškove.

Eto, ovo je ukratko objašnjenje onoga za što se zalažem i smatram da bi nas prije svega izvelo iz krize, a onda u vrlo kratkom roku katapultiralo i to toliko da bismo u roku dvije godine stigli sloveniju, a za pet do šest godina standardom stigli razvijene eu zemlje.
mirsek

#2096 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

elcaliente wrote: 13/04/2020 23:53 @kt Gore si napisao kako banke izadju 15 posto vise kredita nego sto imaju kapitala.
Upravo je to stvar minimalne rezerve.

Da ti objasnim:
Ti si klijent kod banke x i dobijes kredit od 10.000 km koje su uplacene na tvoj racun.
Uzmes te pare i platis auto koje si kupio na racun kod banke y.
Banka y od tih 10.000 km ostavlja 1000 km kao minimalnu rezervu i daje 9000Km nekome drugom sa kamatnom stopom od 5 posto. Kada toj drugoj osobi legnu novci na racun banka ostavlja 1000km i daje kredit od 8000 km nekome drugom kredita sa stopom od 5posto itd.itd sve dok ne ostanke zadnja hiljada.
Tako je banka napravilia od 10.000km 60- do 70.000km!
Vrlo jednostavno i transparetno.
Nisi u pravu, samo se od sredstava depozita(orocenih i po vidjenju) mogu davati krediti. To sto je prodavcu auta uplaceno na njegov racun banka ne smije koristiti za davanje kredita.
Škobo Habu

#2097 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

coco1 wrote: 14/04/2020 11:11 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zenicki ... /200414055

sta ono rekose i obecase za rudare?
Neki dan sam postavio link sa informacijom da od deset - jedanaest hiljada zaposlenih u rudnicima, oko 20 % otpada na administraciju!?

Znači, to je potvrda dubinske analize koju je uradila aktuelna vlada.

I, naravno, umjesto da sistematizuju radna mjesta, otpuštaju one koji su višak, baš kao u realnom sektoru, u javnim preduzećima režu plate svima.
Višak koji je trenutno zaposlen i dalje će primati plate, a rudare, kojima na uslove rada treba dodatno povećati cijenu rada, jer, pobogu, održavaju cjelokupan energetski sistem u vrijeme pandemije, "motiviše se" odbitkom od 200 km od plate!?
Last edited by Škobo Habu on 14/04/2020 13:58, edited 1 time in total.
dzipalo

#2098 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by dzipalo »

King Theoden wrote: 14/04/2020 11:17
dzipalo wrote: 14/04/2020 10:14 Moze on imati i 10 firmi, to ne znaci da je doktorirao ekonomiju i da zna ista o ekonomiji.
Taj koga si citarao laže. Imam jednu firmu koja ima dvije filijale i trenutno deset radnika.
U bosni nemam firmu, nego boravak i nekretninu.
U turskoj također.
Ne znaš me i zato ne pametuj.
Nisam magistar ekonomije, ali kad nešto iznesem, onda to mogu dokazati nekim argumentima u vidu izjava ljudi koji su dobrano upućeni u tematiku tj. imaju titule profesora, doktora i sl.
Ne znaš me i ne donosi zaključke.
Želiš da me upoznaš? Ok, dođi i budi moj gost.
Isto tako, možeš se obratiti forumašima koji me znaju u rl. Ovdje ih je barem desetak, pa neka ti kažu jesam li pametnjaković ili ne.
Stavove koje zastupam branim argumentima.
Za svakog strucnjaka koji se slaze s tim tvojim metodama, imas isto tako strucnjaka koji se zalaze za suprotno. Kako ti znas da je u pravu taj tvoj, i ako jest u pravu zasto ga onda svi ne slijede i zasto svi to ne vide ako ti vidis? Samo da ne bude razlog da ovi drugi ne vide zato sto s njima upravljaju Rockefelleri pa im se ne isplati.
Nisi magistar ekonomije, nego imas firmu i mislis da bolje znas od svih drugih ljudi koji se ne slazu s tobom? Zasto mislis da si u pravu a oni nisu iako imaju bolje reference od tebe (magistrirali ili doktorirali ekonomiju)?

Ne moram te znati u rl, po komunikaciji vidim da jesi pametnjakovic. Kad nekome kazes da ne pametuje, prvo bi sam trebao prestati ;)
saabsa

#2099 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

Kakvih se ovde nerealnih utopista nakupilo od početka teme da je ovo postalo cirkus i čitati...
King Theoden

#2100 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

dzipalo wrote: 14/04/2020 13:57 Za svakog strucnjaka koji se slaze s tim tvojim metodama, imas isto tako strucnjaka koji se zalaze za suprotno.
Druže, nisi shvatio ono što pišem jer sam u istom postu napisao prijedlog za sanaciju privrede(između ostalog i beskamatni sistem o kojem su napisane ogromne analize), ali i spomenuo NAČIN na koji nastaje novac za recimo kredite nekretnina.

O prijedlozima se da diskutovati. To je najbolje pojasnio kolega max koji je ekonom.
Ja ne znam kakav je u tome, je li stručnjak ili ima kupljenu diplomu. Ali je ima i iznio je najbolji PRIJEDLOG.
Sad, ne mogu ga citirati jer ne mogu naći post.
Rekao je, parafraziram, hajde da napravimo nešto. Ovo je moj prijedlog. Ako vi imate neki drugi, ja ću ga podržati.

Dakle, radi se o prijedlozima za sanaciju.
Neko tj ja( :mrgreen:) će predložiti skidanje ove vlade i instaliranje novog sistema u kojem će, između ostalog, biti i beskamatni sistem kreditiranja.
Drugi predlažu kreditno zaduživanje, treći kažu da je najbolje uraditi rebalans budžeta i finansirati iz postojećih sredstava, a neki se drugi opet zalažu za kresanje troškova.

Majku mu, ljudi smo koji žive u demokratskom društvu. Svako od nas ima pravo na mišljenje.
To je sve.

Što se tiče tzv stvaranje novca iz ničega, ono je fakt. Činjenica. Modus operandi ovih banaka.
Dakle, ne radi se o mišljenju.
Sad, to ne znači da banke mogu štampati kako hoće i koliko hoće.
Ono, dedera da naštampamo sebi za janjetine kod gojka i piće :mrgreen:
Stvaranje novca znači da će isti biti pokrenut onog momenta kada ti kao mušterija dođeš i zatražiš kredit za kupovinu kuće ili stana.
Dakle, neće ti dati pare koje već imaju u trezoru ili na računima(ovdje ciljano naglašavam razliku) nego će jednim klikom na dugme stvoriti nove pare(prvo žiralne) koje ćeš ti svojim radom i trudom pretvoriti u pravu vrijednost i vratiti ih njima uz kamatu.
Zato mi je i smiješno to što moram koristiti riječ vratiti.
Prosto rečeno, kako ćeš im vratiti kad ti nisu posudili nešto svoje tj nešto što već posjeduju?!
Njihova jedina dužnost jeste to da 1% kredita ostave kod centralne banke i to je kao garancija.
Dakle, od 100.000 maraka, oni moraju ostaviti 1000.
Locked