USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
ultima_palabra

#1826 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 10/04/2020 05:30 Kad smo kod tih 30%.... znao sam za Wisconsin al evo gledam ponovo....posto su bili neki dan u vijestima jer su naredili da se ipak odrzi tamo glasanje za predizbore iako smo usred virusne krize i iako su svi drugi odgodili. Helem, WI parlament drze Republikanci, lopatom. Znaci Republikanci imaju 63 od 99 mjesta u njihovom drzavnom donjem domu. Medjutim, u ukupnom broju glasova demokratski kandidati su uzeli 53% glasova na zadnjim izborima (2018-e) naspram 45% republikanskih.
Znaci pobjeda D od 8% u stvarnosti je ispala pobjeda R od preko 25% :-) . Toliko su gerrymanderovali granice izbornih jedinica. Zvuci skoro pa nevjerovatno. Do nedavno su imali guvernera (koji je isto izgubio te izbore prije godinu i po), koji je bio ranije i u trci za predsjednika (Scott Walker). Slicno se desilo i North Carolina, sjecam se kad je njihov guverner izgubio, u ona dva mjeseca do predavanja vlasti je njegov dom izglasao smanjenje ovlasti guvernera. Iste ovlasti koje je to zakonodavno tijelo dalo njemu samo par godina prije. Il je to isto bio Wisconsin....nebitno.
I, zasto je neki dan to tijelo primoralo da se ipak odrze izbori i te ugroze zivoti njihovih gradjana?...pa, nisu bitni Biden i Sanders, bilo je bitno da dobiju/zadrze mjesta na njihovom Vrhovnom sudu, da bi im taj sud i dalje omogucavano groteskno manipulisanje izbornim zakonima. (Sudije tog suda su bili kandidati na tim izborima neki dan.) A sto manje ljudi na izborima, to je za njih bolje.

Tako da, jos je tih 30% super. Mi se ibretimo kako je Trump predsjednik sa 3% manje glasova. Zamisli da je to 30% razlike. :-)
A otkud uopšte da se sudije biraju na izborima? :-)

Koliko sam skontao, Republikancima na početku nije odgovaralo da se održe izbori za tog sudiju, jer je bila aktivna trka kod Demokrata, a kod Republikanaca je Trump jedini kandidat, pa bi bio bolji odziv kod Demokrata. Međutim, kako se desila situacija sa koronom, skontali su da im odgovara da se održi jer će biti slabiji odziv. Bukvalno gaze preko mrtvih.

Jedino rješenje je ogroman odziv u novembru, i da se jasno stavi do znanja da većina više neće trpiti da im manjina kroji kapu. I onda 4 godine kao mravi raditi da se sve krive Drine ove administracije isprave, na svim nivoima.
jeza u ledja

#1827 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Svakih 10 godina se crtaju granice iznova, svaki put nakon popisa stanovnistva. Sam popis upravo postoji bas radi toga. Sada se odrzava, ja bad jutros popunio. Taj popis odredjuje koliko boba ide kojoj drzavi narednih 10 godina, i granice tih izbor ih jedinica odredjuju parlamenti drzava. Znaci ko ima vlast u kojoj drzavi odlucuje granice tih izbornih jedinica u bar naredna 2 izborna ciklusa.
Doduse, ne znam kakvu ovo ulogu igra u odredjivanju izbornih jedinica lokalno. Al donekle igra sigurno.
RunnerX

#1828 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by RunnerX »

Dobio izbore ili ne, nebitno je. Ovo je čovjek koji kod nas zaslužuje makar ulicu.

Sultanahmed

#1829 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Sultanahmed »

Mislim da (nažalost) Trump uzima lagano izbore.
Harun!

#1830 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Harun! »

RunnerX wrote: 10/04/2020 17:43 Dobio izbore ili ne, nebitno je. Ovo je čovjek koji kod nas zaslužuje makar ulicu.

Da. A i promjenili a bi se politika na Balkanu, to je sigurno, kad bi Bieden pobjedio.
karanana

#1831 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by karanana »

na ovoj sam temi prije mozda 4-5 mjeseci rekao da ce ih trump pomesti koga god da stave pored njega. bas sam tada rekao nesto tipa "osim u slucaju ekonomske kataklizme nevidjenih razmjera, koja se nece dogoditi". e pa dogadja se, i mogo bi ga trump popusiti. osim ako pred izbore ne posalje jos poneki stimulus cek, jer ekonomija se nece tako lako popraviti iako se prica sa koronom zavrsi za mjesec-dva, a sumnjam i u to. i imacemo nezaposlenost od preko 20%. i onda bi se stvari i razmisljanja i kod manjeg dijela njegove baze mozda promijenili. i sad sto radi u michiganu, mislim da ga opasno pushi sa ovim zajebavanjem i ne slanjem pomoci. a treba mu michigan. vidjecemo sa ostalih nekoliko swing stateova sta ce biti tipa ohia i wisconsina.
B6Redhell

#1832 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by B6Redhell »

bazu njegovih sljedbenika tesko je poremetiti.. ja sto ih poznajem on ne moze nista uraditi da bi ga lose pogledali a kamoli sta drugo.. on za njih ne laze, ne manipulira.. evangelisti su spremni ga u bibliju ubaciti, za njih je svetac vec.. fox je tu da gladi stvari unutar kulta.. na izborima ovaj put ce puno ulogu da igra rasizam i nacionalizam. I medju tim njegovim kultašima mozda ima nekih kojima se ne svidja sta on blebeće, ali vazda im je izgovor, nema boljeg.. i inat se gura..
RunnerX

#1833 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by RunnerX »

karanana wrote: 12/04/2020 00:41i sad sto radi u michiganu, mislim da ga opasno pushi sa ovim zajebavanjem i ne slanjem pomoci. a treba mu michigan. vidjecemo sa ostalih nekoliko swing stateova sta ce biti tipa ohia i wisconsina.
Michigan mu je na prošlim izborima donio 16 elektora i teško da će ponoviti taj rezultat jer su bijesni na njega.

Florida je isto tako zanimljiva, koju on ne smije izgubiti a počeo se opasno zajebavati. Posljednja anketa koju je proveo University of North Florida je pokazala pad podrške Trampu i guverneru DeSantisu, a prije samo mjesec dana su i Demoarate bili pesimisti po pitanju Floride, i evo otvorila im se šansa.
sinuhe

#1834 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sinuhe »

U proslosti kada bi kuga ovladala zatvarale bi se granice i dizali bi se zidovi. Danas se govori sirom zapadnog svijeta o vracanju proizvodnje na Zapad. Nista od toga nije daleko od Trumpove politike.
ultima_palabra

#1835 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Ne kontam kako on moze “pomesti”, “lagano uzeti”, “lopatom”? Covjek je anomalija, predsjednik koji ni u jednom trenutku nije imao ni 50% podrske gradjana.

Jedino kako on moze dobiti je da opet udari grom kao prosli put, tj. da dobije nekoliko kljucnih drzava malom razlikom. Ali mislim da puno ljudi zivi za taj dan u novembru kad ce moci ispraviti istorijsku gresku.
jeza u ledja

#1836 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Prvo treba definisati “uzimanje lopatom” da bi o tome mogli raspravljati. :oops: :)
belfy

#1837 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by belfy »

Image
jeza u ledja

#1839 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ovo je onaj lik koji tvrdi da je izmislio email. :lol:
Tipicni indijski nacionalisticki freak. Ko ih imalo poznaje znao bi koja je to mraka, vrlo slicna americkim krscanskim fundamentalistima, koji je vjeruju u vakcine i vjeruju da ce ih spiritualnost spasiti. Ajurveda i to.
U stvari, ovi nasi freakovi su mila majka za njih.

Nabijem na kurac sve anti-vaxxere, najopasnija grupa ljudi. Od hipika do ovih ultrareligijskih frikova. Mrs!

A treba poslusat ovu budalu do kraja. Ukratko Fauci i Birx su dio zavjere Deep State da se naudi predsjednik Trump koji je preuzeo unistenu ekonomiju i napravio cudo. :lol: Hajlajti ukljucuju borbu protiv virusa sa vitaminima, karantina samo starih i nemocnih (kojim treba dat vitamine), AIDS nije prouzrokovan HIV (virusom), sto je dio Faucijeve zavjere, kojeg pak treba zatvoriti.
Nije problem u virusima, problem je u nasem manjku imuniteta. Povecat imunitet i tijelo ce to samo rijesiti. :oops:

A jel ovo ona zenska sa one televizije NOA ovako nesto, sto je FOX na steroidima. Neki dan sam bas o njima slusao mescini na John Oliverovom showu. Mescini da je ovo ona zenska sto se pojavljuje na Trumpovim presicama, ciju televiziju on hvali na sva usta. Pitanja su joj nesto tipa “dragi predsjednice, hvala vam na vasoj casnoj borbi” (parafraziram). Do neki dan nisam cuo za njih.

Kakve budale ovo prate? Kakav freak trebas biti da vjerujes u ovakve stvari? Isto paralelni svjetovi jbt. :-)
Last edited by jeza u ledja on 13/04/2020 05:15, edited 1 time in total.
alijagoro

#1840 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

B6Redhell wrote: 12/04/2020 05:26 bazu njegovih sljedbenika tesko je poremetiti.. ja sto ih poznajem on ne moze nista uraditi da bi ga lose pogledali a kamoli sta drugo.. on za njih ne laze, ne manipulira.. evangelisti su spremni ga u bibliju ubaciti, za njih je svetac vec.. fox je tu da gladi stvari unutar kulta.. na izborima ovaj put ce puno ulogu da igra rasizam i nacionalizam. I medju tim njegovim kultašima mozda ima nekih kojima se ne svidja sta on blebeće, ali vazda im je izgovor, nema boljeg.. i inat se gura..
To je to.
jeza u ledja

#1841 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

alijagoro wrote: 13/04/2020 05:11
B6Redhell wrote: 12/04/2020 05:26 bazu njegovih sljedbenika tesko je poremetiti.. ja sto ih poznajem on ne moze nista uraditi da bi ga lose pogledali a kamoli sta drugo.. on za njih ne laze, ne manipulira.. evangelisti su spremni ga u bibliju ubaciti, za njih je svetac vec.. fox je tu da gladi stvari unutar kulta.. na izborima ovaj put ce puno ulogu da igra rasizam i nacionalizam. I medju tim njegovim kultašima mozda ima nekih kojima se ne svidja sta on blebeće, ali vazda im je izgovor, nema boljeg.. i inat se gura..
To je to.
Izbore odlucuje vrlo mali segment drustva, mozda 5% glasackog tijela u desetak krucijalnih drzava, ako i toliko. Povecat izlaznost za par procenata i promjenit misljenje par procenata ljudi u tim ciljanim drzavama i to odlucuje izbore. Znaci nekoliko miliona ljudi, od jedno 220mio potencijalnih glasaca.

Tako da, sva prica o dobijanju izbora ovako ili onako, eventualnim lopatama i slicno, se moze objektivno voditi samo u okvirima tih parametara. Sve drugo je fluff.
Baze su bitne sam utoliko ukoliko ce njih par posto manje ili vise izaci na izbore, a to s obzirom na vrlo ciljane i lokalizovane grupe drustva moze ovisiti od potpuno razlicitih faktora u Michiganu, Floridi, Arizoni, i tako.
video

#1842 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by video »

Kad smo vec kod tih freekova, ovo su ti koji "vedre i oblace"

jeza u ledja

#1843 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

video wrote: 13/04/2020 08:58 Kad smo vec kod tih freekova, ovo su ti koji "vedre i oblace"

Dobro ovaj barem trazi vakcinacije. :D

Ovaj do njega los pravo. Ne zna ni glumit kako treba.
GandalfSivi

#1844 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Evo jos belaja za Bidena:

https://www.nbcnews.com/politics/2020-e ... t-n1182296

Ovo uz njegovu senilnost ce ga pokopati i prije konvencije, o izborima i da ne pricam. Nadam se da se u DNC-u hvataju za glavu i rade na alternativnim rjesenjima...
jeza u ledja

#1845 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 13/04/2020 15:26 Evo jos belaja za Bidena:

https://www.nbcnews.com/politics/2020-e ... t-n1182296

Ovo uz njegovu senilnost ce ga pokopati i prije konvencije, o izborima i da ne pricam. Nadam se da se u DNC-u hvataju za glavu i rade na alternativnim rjesenjima...
Kakvim "alternativnim rjesenjima"? :-)

Znaci zanemariti volju glasaca jer se nekom ne svidjaju rezultati. Bilo je 20 i kusur "alternativnih rjesenja" u zadnjih godinu dana, pa smo vidjeli dokle smo dogurali. Optuzbe postoje jos poodavno. Matori jarac garant pipkao dze ne treba. Moglo mu se. Bice ih garant jos.
Trump je optuzen za mnogo gore stvari, pa je glasace bolio kurac.
RunnerX

#1846 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by RunnerX »

Ms. Reade said that she could not remember the exact time, date or location of the assault but that it occurred in a “semiprivate” place in the Senate office complex.
Ovo mi je najjače. :lol:

Ma dobro, i narandžastog je 15 žena optužilo u posljednje 2-3 godine, čak imaju i listing poziva prema nekima od njih.
jeza u ledja

#1847 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Postoje mnogo gore teorije u vezi Bidena, tipa da je pedofil i slicno, koje obicno kruze po "alternativnim medijima". U moru takvih stvari tesko je razluciti objektivno i subjektivno.

Lik je 40 godina javna licnost, senator i potpredsjednik. Godinu i kusur dana se takmici u primaries i vecinu tog vremena je bio vodeci, pretpostavljeni pobjednik. I onda cekas sedmicu kad se to ozvanici da se javis. Mislim ono...

Ne kazem da joj ne treba vjerovati. Mislim boga pitaj, nista me ne bi iznenadilo. Ali ako trazis oportuno vrijeme da se javis, gubis dosta na kredibilitetu u ocima javnosti.

Inace apsolutno ne sumnjam da bi se kontroverze pojavile da je bilo koji kandidat u pitanju. Mozda ne ovakve prirode, ali izletio bi vec nesto. Ljudi ne kontaju kakve mrake prave oppo research...u stvari nije u pitanju vise ni to, vec jednostavno fabrike trolova smisljaju najgore moguce lazi, i u to ljudi vjeruju.
omar little

#1848 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by omar little »

gledaj kako curi gnoj iz ucrvalog licemjerstva.
RunnerX

#1849 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by RunnerX »

jeza u ledja wrote: 13/04/2020 15:57Inace apsolutno ne sumnjam da bi se kontroverze pojavile da je bilo koji kandidat u pitanju. Mozda ne ovakve prirode, ali izletio bi vec nesto. Ljudi ne kontaju kakve mrake prave oppo research...u stvari nije u pitanju vise ni to, vec jednostavno fabrike trolova smisljaju najgore moguce lazi, i u to ljudi vjeruju.
Upravo to, mada ne sumnjam da Demokrate čuvaju ono najbolje za kraj što se tiče Trumpa. Biće tu svakakvih podmetanja.
jeza u ledja

#1850 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

RunnerX wrote: 13/04/2020 16:15
jeza u ledja wrote: 13/04/2020 15:57Inace apsolutno ne sumnjam da bi se kontroverze pojavile da je bilo koji kandidat u pitanju. Mozda ne ovakve prirode, ali izletio bi vec nesto. Ljudi ne kontaju kakve mrake prave oppo research...u stvari nije u pitanju vise ni to, vec jednostavno fabrike trolova smisljaju najgore moguce lazi, i u to ljudi vjeruju.
Upravo to, mada ne sumnjam da Demokrate čuvaju ono najbolje za kraj što se tiče Trumpa. Biće tu svakakvih podmetanja.
Ma daj ba, ne postoji nista sto vise moze nauditi Trumpu. Da snime video kako guzi kakvu rusku prostitutku, ovi bi njegovi vikali to to, daj jos.
Post Reply