A otkud uopšte da se sudije biraju na izborima?jeza u ledja wrote: ↑10/04/2020 05:30 Kad smo kod tih 30%.... znao sam za Wisconsin al evo gledam ponovo....posto su bili neki dan u vijestima jer su naredili da se ipak odrzi tamo glasanje za predizbore iako smo usred virusne krize i iako su svi drugi odgodili. Helem, WI parlament drze Republikanci, lopatom. Znaci Republikanci imaju 63 od 99 mjesta u njihovom drzavnom donjem domu. Medjutim, u ukupnom broju glasova demokratski kandidati su uzeli 53% glasova na zadnjim izborima (2018-e) naspram 45% republikanskih.
Znaci pobjeda D od 8% u stvarnosti je ispala pobjeda R od preko 25%. Toliko su gerrymanderovali granice izbornih jedinica. Zvuci skoro pa nevjerovatno. Do nedavno su imali guvernera (koji je isto izgubio te izbore prije godinu i po), koji je bio ranije i u trci za predsjednika (Scott Walker). Slicno se desilo i North Carolina, sjecam se kad je njihov guverner izgubio, u ona dva mjeseca do predavanja vlasti je njegov dom izglasao smanjenje ovlasti guvernera. Iste ovlasti koje je to zakonodavno tijelo dalo njemu samo par godina prije. Il je to isto bio Wisconsin....nebitno.
I, zasto je neki dan to tijelo primoralo da se ipak odrze izbori i te ugroze zivoti njihovih gradjana?...pa, nisu bitni Biden i Sanders, bilo je bitno da dobiju/zadrze mjesta na njihovom Vrhovnom sudu, da bi im taj sud i dalje omogucavano groteskno manipulisanje izbornim zakonima. (Sudije tog suda su bili kandidati na tim izborima neki dan.) A sto manje ljudi na izborima, to je za njih bolje.
Tako da, jos je tih 30% super. Mi se ibretimo kako je Trump predsjednik sa 3% manje glasova. Zamisli da je to 30% razlike.![]()
Koliko sam skontao, Republikancima na početku nije odgovaralo da se održe izbori za tog sudiju, jer je bila aktivna trka kod Demokrata, a kod Republikanaca je Trump jedini kandidat, pa bi bio bolji odziv kod Demokrata. Međutim, kako se desila situacija sa koronom, skontali su da im odgovara da se održi jer će biti slabiji odziv. Bukvalno gaze preko mrtvih.
Jedino rješenje je ogroman odziv u novembru, i da se jasno stavi do znanja da većina više neće trpiti da im manjina kroji kapu. I onda 4 godine kao mravi raditi da se sve krive Drine ove administracije isprave, na svim nivoima.