escobar__ wrote: ↑12/04/2020 20:39
Ja bih ovim kojima mjere nisu dovoljne i koji bi uvodili 24satni karantin preporučio da sami sebi uvedu takve mjere - nemojte iz kuće izlazit 24 sata, zabarikadirajte se i mirna Bosna - neće vam niko dolazit, nećete nigdje ić i samim tim ćete se spasit i onemogućit prijenos virusa na sebe.
Nas ostale pustite na miru i odjebite zajedno sa Solakom i ekipom.
Ja sam nekad na pocetku rekao da je 24h karantin jedina zaista prava mjera kojom se moze zaustaviti sirenje. Ne jer to zelim, nego jer je to cinjenica.
Ako hoces da sprijecis bubasvabe da ti hodaju po dnevnoj sobi, onda nemoj ostavljati hranu u njoj.
Princip je isti - ako neces da se neka zaraza siti, nemoj joj se izlagati, ili - nemoj nikome dozvoliti da je siri, svjesno ili nesvjesno..
Ovo je najprostija logika, nema nikakve veze sa zeljama.
Medjutim, s obzirom da kod nas nema ocekivanog eksponencijalnog rasta, kao i da nema stotina kriticnih slucajeva, onda je logicnije da se uvede ono sto napisah na prethodnoj stranici.
Naravno, ako je neka regija pogodjena, onda u njoj uvesti i neke drasticnije mjere.
Ali, sve ovo vazi tamo gdje se zna bar priblizno stvarno stanje. Kod nas se to, nazalost, ne zna ni izbliza jer niti se dovoljno ljudi testira, niti se prate i oni koji se prijave.
Kod nas vladaju razne nelogicnosti, poput cinjenice da su mnogi pozatvarani u karantine jer su dosli izvana, iako nemaju nikakve simptome, a oni koji imaju simptome se ne testiraju i upucuju u kucnu samoizolaciju.
Po nekoj logici, valjda bi trebalo da je obrnuto, tj. da se oni sa simptomima stavljaju u karantin, a povratnici izvana i bez simptoma u samoizolaciju...