Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
svjezi_ustipak

#19326 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 20:22
NightWatchMember wrote: 12/04/2020 20:08
Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 16:11 A činjenica da se Kina uplusala 20 milijardi $ sa ovim virusom i sada prodaje muda pod bubrege ostatku svijeta nije nikakva teorija zavjere. Amerika postaje Dubioza kolektiv, a Kina osvaja Top of the pops :roll:
Možeš li mi objasniti kako si zaključio da se "Kina uplusala 20 milijardi"?
Šta to tačno znači?
Kada su na berzi grohnule cijene akcija kineskih kompanija oni su ih sve otkupili po bagatelnoj cijeni. Kad su podvukli crtu ispalo je da su sada gotovo u potpunosti vlasnici svojih kompanija i da su se još uplusali! Pa samo pokrajina koja je pogođena je bila u izolaciji ostatak Kine je radio punom parom nije to BIH jbt :-)

Nisi ti nikad trgovao na berzi, Jel tako?
NightWatchMember

#19327 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NightWatchMember »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 20:22
NightWatchMember wrote: 12/04/2020 20:08
Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 16:11 A činjenica da se Kina uplusala 20 milijardi $ sa ovim virusom i sada prodaje muda pod bubrege ostatku svijeta nije nikakva teorija zavjere. Amerika postaje Dubioza kolektiv, a Kina osvaja Top of the pops :roll:
Možeš li mi objasniti kako si zaključio da se "Kina uplusala 20 milijardi"?
Šta to tačno znači?
Kada su na berzi grohnule cijene akcija kineskih kompanija oni su ih sve otkupili po bagatelnoj cijeni. Kad su podvukli crtu ispalo je da su sada gotovo u potpunosti vlasnici svojih kompanija i da su se još uplusali! Pa samo pokrajina koja je pogođena je bila u izolaciji ostatak Kine je radio punom parom nije to BIH jbt :-)
Možeš li nam nabrojati imena kompanija, vrijednost i vlasnike prije krize, cijenu po kojoj ih je Kina otkupila i sadašnju vrijednost?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#19328 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Imaš ekonomista na forumu pa neka oni objasne detalje nije mi struka. Samo prenosim šta sam čuo.
svjezi_ustipak

#19330 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 20:33 Imaš ekonomista na forumu pa neka oni objasne detalje nije mi struka. Samo prenosim šta sam čuo.
Vidi se da to nije struka. Vidi se i da prenosiš nešto što ne razumiješ.
Ovo je iz 2014:

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.29 ... ih-tajkuna

"Rusija je napravila sjajan neočekivani “potez konjem”. Oko prsta je okrenula sve, za par dana je zaradila 20 milijardi dolara, plus povratila 30% akcija svojih monopolskih firmi. Putin je prevario EU i SAD i to ih lepo prevario. Pred očima čitavog sveta odigralo se sve po planu. Za takav plan treba mu aplaudirati stojeći.."

Samo imena diktatora zamjeni, umjesto Putina ubaci Xi. Samo diktaturu zamjeni, umjesto Rusije ubaci Kinu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#19331 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Bosanski_kralj wrote: 12/04/2020 20:25 Raja, zakazao sam svadbu krajem juna ove godine sa nekih 200tinjak gostiju? Šta mislite kolike su šanse da se održi?
Ako se gleda dosadasnja dinamika uvodjenja mjera zabrana okupljanja i drugih restrikcija, tesko da ce to moci.....
Mozda mognes, ali sa dosta manje gostiju, a na kraju, zašto bi ti to sad bilo i bitno??? Mladu, kumove, i pravac opština, a kad se sve vrati u normašlu onda napravis dernek... :mrgreen:
escobar__

#19332 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Ja bih ovim kojima mjere nisu dovoljne i koji bi uvodili 24satni karantin preporučio da sami sebi uvedu takve mjere - nemojte iz kuće izlazit 24 sata, zabarikadirajte se i mirna Bosna - neće vam niko dolazit, nećete nigdje ić i samim tim ćete se spasit i onemogućit prijenos virusa na sebe.

Nas ostale pustite na miru i odjebite zajedno sa Solakom i ekipom.
Domaci izdajnik

#19333 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

I dodao bi još dišite na slamičicu. Za svaki slučaj :oops:
Dozer

#19334 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

escobar__ wrote: 12/04/2020 20:39 Ja bih ovim kojima mjere nisu dovoljne i koji bi uvodili 24satni karantin preporučio da sami sebi uvedu takve mjere - nemojte iz kuće izlazit 24 sata, zabarikadirajte se i mirna Bosna - neće vam niko dolazit, nećete nigdje ić i samim tim ćete se spasit i onemogućit prijenos virusa na sebe.

Ja sam nekad na pocetku rekao da je 24h karantin jedina zaista prava mjera kojom se moze zaustaviti sirenje. Ne jer to zelim, nego jer je to cinjenica.
Ako hoces da sprijecis bubasvabe da ti hodaju po dnevnoj sobi, onda nemoj ostavljati hranu u njoj.
Princip je isti - ako neces da se neka zaraza siti, nemoj joj se izlagati, ili - nemoj nikome dozvoliti da je siri, svjesno ili nesvjesno..
Ovo je najprostija logika, nema nikakve veze sa zeljama.

Medjutim, s obzirom da kod nas nema ocekivanog eksponencijalnog rasta, kao i da nema stotina kriticnih slucajeva, onda je logicnije da se uvede ono sto napisah na prethodnoj stranici.
Naravno, ako je neka regija pogodjena, onda u njoj uvesti i neke drasticnije mjere.

Ali, sve ovo vazi tamo gdje se zna bar priblizno stvarno stanje. Kod nas se to, nazalost, ne zna ni izbliza jer niti se dovoljno ljudi testira, niti se prate i oni koji se prijave.
Kod nas vladaju razne nelogicnosti, poput cinjenice da su mnogi pozatvarani u karantine jer su dosli izvana, iako nemaju nikakve simptome, a oni koji imaju simptome se ne testiraju i upucuju u kucnu samoizolaciju.

Po nekoj logici, valjda bi trebalo da je obrnuto, tj. da se oni sa simptomima stavljaju u karantin, a povratnici izvana i bez simptoma u samoizolaciju...
Last edited by Dozer on 12/04/2020 20:54, edited 1 time in total.
animals

#19335 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

escobar__ wrote: 12/04/2020 20:39 Ja bih ovim kojima mjere nisu dovoljne i koji bi uvodili 24satni karantin preporučio da sami sebi uvedu takve mjere - nemojte iz kuće izlazit 24 sata, zabarikadirajte se i mirna Bosna - neće vam niko dolazit, nećete nigdje ić i samim tim ćete se spasit i onemogućit prijenos virusa na sebe.

U Austriji je dozvoljeno 24 sata kretanje..
mozes setati, trcati, izlezavati se na klupama..
u Srbiji ili BIH, se zabranjuje bilo kakva kretanja..
Gdje Austrija a gdje su ove dviije zemlje..
escobar__

#19336 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 12/04/2020 20:48

Ja sam nekad na pocetku rekao da je 24h karantin jedina zaista prava mjera kojom se moze zaustaviti sirenje. Ne jer to zelim, nego jer je to cinjenica.
Ako hoces da sprijecis bubasvabe da ti hodaju po dnecnoj sobi, onda nemoj ostavljati hranu u njoj.
Ptincip je isti - ako neces da se neka zaraza siti, nemoj joj se izlagati. Ovo je najprostija logika, nema nikakve veze sa zeljama.

Medjutim, s obzirom da kod nas nema ocekivanog eksponencijalnog rasta, kao i da nema stotina kriticnih slucajeva, onda je logicnije da se uvede ono sto napisah na prethodnoj stranici.
Jeste ali 24-satni karantin za sve - a to ne može. Moraš ostavit na stotine ljudi u kojekakvim službama da imaju mogućnost kretanja, samim tim nisi 100% siguran da neko od njih negdje neće pokupit virus i širit ga dalje.

Dakle 24-satni karantin kao rješenje problema možda jeste najefikasnije ali ne 100% efikasno - i nerealno je. Džaba tebi 24-satni karantin ako ga nema u komšiluku, prije ili kasnije se opet moraš suočit sa zarazom i šta si napravio - ništa.
Bosanski_kralj

#19337 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bosanski_kralj »

konektovan wrote: 12/04/2020 20:39
Bosanski_kralj wrote: 12/04/2020 20:25 Raja, zakazao sam svadbu krajem juna ove godine sa nekih 200tinjak gostiju? Šta mislite kolike su šanse da se održi?
Ako se gleda dosadasnja dinamika uvodjenja mjera zabrana okupljanja i drugih restrikcija, tesko da ce to moci.....
Mozda mognes, ali sa dosta manje gostiju, a na kraju, zašto bi ti to sad bilo i bitno??? Mladu, kumove, i pravac opština, a kad se sve vrati u normašlu onda napravis dernek... :mrgreen:
To i nije loša ideja. :mrgreen:
Domaci izdajnik

#19338 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

animals wrote: 12/04/2020 20:50 U Austriji je dozvoljeno 24 sata kretanje..
mozes setati, trcati, izlezavati se na klupama..
u Srbiji ili BIH, se zabranjuje bilo kakva kretanja..
Gdje Austrija a gdje su ove dviije zemlje..
24 sata dnevno bez sunca može jedino Čovječija ribica. Džaba tupiti da je sunce i kretanje izvor imuniteta i vitamina D :zid:
Domaci izdajnik

#19339 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

escobar__ wrote: 12/04/2020 20:51 Dakle 24-satni karantin kao rješenje problema možda jeste najefikasnije ali ne 100% efikasno - i nerealno je. Džaba tebi 24-satni karantin ako ga nema u komšiluku, prije ili kasnije se opet moraš suočit sa zarazom i šta si napravio - ništa.
Kako nisi napravio? Danima ljude držiš bez sunca i kretanja i smanjio si imunitet. E onda zaraza od samo jedne osobe piči 200 na sat :run:
salik79

#19340 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 20:53
escobar__ wrote: 12/04/2020 20:51 Dakle 24-satni karantin kao rješenje problema možda jeste najefikasnije ali ne 100% efikasno - i nerealno je. Džaba tebi 24-satni karantin ako ga nema u komšiluku, prije ili kasnije se opet moraš suočit sa zarazom i šta si napravio - ništa.
Kako nisi napravio? Danima ljude držiš bez sunca i kretanja i smanjio si imunitet. E onda zaraza od samo jedne osobe piči 200 na sat :run:
Tamam tako.
invincible1921

#19341 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Sami ste krivi,,,,dizali ste tenzije, trazili na silu oboljele, trazili umrle, trazili statiske, trazili zabrane, psovali drugima jer govore drugacije, kupovali brasna tone....eh eto vam sad..

Hocete na silu sudnji dan

Zaiskali ste ga...eto vam ga :bih:
Last edited by invincible1921 on 12/04/2020 21:00, edited 1 time in total.
breba

#19342 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

svjezi_ustipak wrote: 12/04/2020 20:38
Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 20:33 Imaš ekonomista na forumu pa neka oni objasne detalje nije mi struka. Samo prenosim šta sam čuo.
Vidi se da to nije struka. Vidi se i da prenosiš nešto što ne razumiješ.
Ovo je iz 2014:

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.29 ... ih-tajkuna

"Rusija je napravila sjajan neočekivani “potez konjem”. Oko prsta je okrenula sve, za par dana je zaradila 20 milijardi dolara, plus povratila 30% akcija svojih monopolskih firmi. Putin je prevario EU i SAD i to ih lepo prevario. Pred očima čitavog sveta odigralo se sve po planu. Za takav plan treba mu aplaudirati stojeći.."

Samo imena diktatora zamjeni, umjesto Putina ubaci Xi. Samo diktaturu zamjeni, umjesto Rusije ubaci Kinu.
Pa to rade sve drzave i normalno je o ovim situacijama ekonomske krize. Sve drzave ubacuju kes na market da podignu likvidnost, uzimaju equity u kompanijama koji ce kasnije prodati uz zaradu.

Evo ti rezultata nakon frke iz 2008, 120 b profit drzave.
A i sada rade isto sa ovim novim finansijkim mjerama. Ne kazem je li dobro, lose, je li sistem nastiman, korporacije su vlast iz sjene itd. Samo kazem da to nije neki genijalni potez rezervisan za Putina i Xia.

https://projects.propublica.org/bailout/
Matzan

#19343 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matzan »

konektovan wrote: 12/04/2020 20:39
Kad okusi ljepotu bračnog života proći će ga želja da pravi svadbu. :mrgreen:
piupiu

#19344 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Lajavikrelac wrote: 12/04/2020 16:53
piupiu wrote: 12/04/2020 16:42 Farmaciji ne trebaju pandemije da bi bila ludo profitabilna.
Jok trebaju da žive od paracetamola :-) što onda liječenja težih bolesti košta desetine hiljada KM koje se skupljaju SMS porukama ili se to brzo zaboravilo? SVAKOJ klinici, bolnici, laboratoriji je na prvom mjestu profit pa sve ostalo! Ovo je 21 vijek!
Pa o kome pričaš - o farmaceutskim kompanijama ili o privatnim klinikama, bolnicama, laboratorijama ili o zdravstvenim sistemima. :?

Postoje još uvijek države gdje se zdravstvo finansira iz budžeta i nije mu je cilj da bude profitabilno. To što je neki genije u Federaciji odlučio da se zdravstvo treba finansirati i organizovati na nivou kantona, i iz njega krasti koliko se može, nema veze sa svjetskom farmaceutskom industrijom.

Istina je da će dijabetičar u Americi, gdje cijenu lijekova odredjuje tržište, inzulin platiti k'o zlato; a u Španiji, gdje država ima zadnju riječ, će pacijent taj isti inzulin platiti 5 eura, ali do njih je - Španci vole da im se država petlja, a Amerikanci, jok. Pa neka plaćaju.
CikCikCikPogodi

#19345 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

escobar__ wrote: 12/04/2020 20:51
Dozer wrote: 12/04/2020 20:48

Ako hoces da sprijecis bubasvabe da ti hodaju po dnecnoj sobi, onda nemoj ostavljati hranu u njoj.
Ptincip je isti - ako neces da se neka zaraza siti, nemoj joj se izlagati. Ovo je najprostija logika, nema nikakve veze sa zeljama.

Jeste ali 24-satni karantin za sve - a to ne može. Moraš ostavit na stotine ljudi u kojekakvim službama da imaju mogućnost kretanja, samim tim nisi 100% siguran da neko od njih negdje neće pokupit virus i širit ga dalje.

Dakle 24-satni karantin kao rješenje problema možda jeste najefikasnije ali ne 100% efikasno - i nerealno je. Džaba tebi 24-satni karantin ako ga nema u komšiluku, prije ili kasnije se opet moraš suočit sa zarazom i šta si napravio - ništa.
Opet ude u karanten medu cetri zida. Primjer New York, zarazi se policajac ili vatrogasac, ode kuci i zarazi porodici. A znac kakav je New York vecina zivi u zgradama, pa zaraze i komsije.
seoBIH

#19346 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Možda se i bude vjenčanje, ali od skupa nema ništa.
armin071

#19347 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Još jedna stvar je interesantna kako jedna prevara otkriva drugu. Zahvaljujući Covid-u tj. zabrani kretanja sa autima i sl. pravljena su mjerenja zraka u svim većim gradovima u Njemačkoj gdje su utvrdili da se nivo CO2 nije promjenio gotovo ništa. Znači prevara zvana Euro 3,4,5,6 na autima pada u vodu. G. Thunberg zgrnula milione na prodavanju magle, država zaradila milijarde na povećavanju poreza na goriva a sve fol sa ciljem zaštite planete zemlje :roll: Naravno ovo režimske medije u Njemačkoj ne zanima nego hajmo krečiti o maskama i socijalnom distanciranju. Nekada me tačno strah kako se ljudi polahko ali sigurno pretvaraju u životinjska stada....
escobar__

#19348 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

armin071 wrote: 12/04/2020 21:25 Još jedna stvar je interesantna kako jedna prevara otkriva drugu. Zahvaljujući Covid-u tj. zabrani kretanja sa autima i sl. pravljena su mjerenja zraka u svim većim gradovima u Njemačkoj gdje su utvrdili da se nivo CO2 nije promjenio gotovo ništa. Znači prevara zvana Euro 3,4,5,6 na autima pada u vodu. G. Thunberg zgrnula milione na prodavanju magle, država zaradila milijarde na povećavanju poreza na goriva a sve fol sa ciljem zaštite planete zemlje :roll: Naravno ovo režimske medije u Njemačkoj ne zanima nego hajmo krečiti o maskama i socijalnom distanciranju. Nekada me tačno strah kako se ljudi polahko ali sigurno pretvaraju u životinjska stada....
Imaš li neki izvor ovoga, baš me zanima? :thumbup:
armin071

#19349 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

escobar__ wrote:
https://www.tichyseinblick.de/daili-es- ... -es-nicht/
breba

#19350 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

escobar__ wrote: 12/04/2020 21:26
armin071 wrote: 12/04/2020 21:25 Još jedna stvar je interesantna kako jedna prevara otkriva drugu. Zahvaljujući Covid-u tj. zabrani kretanja sa autima i sl. pravljena su mjerenja zraka u svim većim gradovima u Njemačkoj gdje su utvrdili da se nivo CO2 nije promjenio gotovo ništa. Znači prevara zvana Euro 3,4,5,6 na autima pada u vodu. G. Thunberg zgrnula milione na prodavanju magle, država zaradila milijarde na povećavanju poreza na goriva a sve fol sa ciljem zaštite planete zemlje :roll: Naravno ovo režimske medije u Njemačkoj ne zanima nego hajmo krečiti o maskama i socijalnom distanciranju. Nekada me tačno strah kako se ljudi polahko ali sigurno pretvaraju u životinjska stada....
I mene. Sve sto sam ja dosada procitao na temu je da je CO2 opao u ovom periodu.
https://www.bbc.com/news/science-environment-51944780
Locked