Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ludzak

#5551 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Yenna wrote: 12/04/2020 13:46
Ludzak wrote: 12/04/2020 12:49
Yenna wrote: 06/04/2020 20:16 16 dana do Ramazana :sad:
Baš mi je tužna ta činjenica i ovo stanje koje nas okružuje.
Ne treba da ti je tužna činjenica. Pa sve vam je od boga. Virus, ova situacija, ovaj sistem u državi, sve je to određeno od njeg. Ne znam zašto bi trebala biti tužna. :?
Ne bih komentirala.
To je bio moj osjećaj, što apsolutno nema veze sa tvojom provokativnom teorijom.
I da, naravno da je odredjeno, što ne mora značiti da nemam pravo biti u momentu tužna.
Zašto bi bila tužna kada je sve sto se događa događa se božijim određenjem? Sve što je od boga, lijepo je. Bog je vjerovatno htio ovakvu situaciju za Uskrs, Ramazan i Vaskrs.
HakanSukur

#5552 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HakanSukur »

Pa ko te uvjerava? Boli me qurac vjeruj i da je šećerna repa božanstvo, dubi na glavi da joj udovoljiš, spreman sam i braniti tvoje pravo da to radiš, ali kad' krene misionarenje prvi ću je sasjeći u korijenu.

Moje pravo je da kažem klanjate se crnom kamenu, izgovarate arapske stihove, gubite vrijeme i očekujete neku pomoć, to su činjenice.
Eh, sad' što ti u svojoj glavi taj kamen vidiš kao neku božansku sponu, nije moj problem, i nemam ništa protiv tvog ličnog uvjerenja, samo ti iznosim činjenično stanje, a da li to tebe vrijeđa ili ne vrijeđa, i to me stvarno ne zanima, ako lažem, ispraviš me argumentovano, a ako ti je jedina odbrana vrijeđaš moje deluzije, onda jbg, klikni block i nastavi po svom.
Ludzak

#5553 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

skafiskafsnjak wrote: 12/04/2020 13:12
Yenna wrote: 06/04/2020 20:16 16 dana do Ramazana :sad:
Baš mi je tužna ta činjenica i ovo stanje koje nas okružuje.
Ne treba da ti je tužna činjenica. Pa sve vam je od boga. Virus, ova situacija, ovaj sistem u državi, sve je to određeno od njeg. Ne znam zašto bi trebala biti tužna. :?
Pa ne mora znaciti da moras biti sretan sa svim .
Sretan sam sto sam vjernik i sto lakse shvatam ovu situaciju .... i shvatam da je sve od NJega . Ali to sve ne mora znaciti da ne mozes tuzan biti . Naravno da rastuzuje cinjenica da nece biti namaza itd itd .
Covjek nekad mora uraditi neko stvari koje ne voli, a da bi mu poslije bilo dobro ...to ne mora nuzno biti vezano za vjeru .
Aa kako nece biti namaza? Ne moze te ni virus spriječiti da obavljaš namaz u kuci, i da postiš Je li se to namaz samo broji ako se u dzamijama obavlja?
Yenna

#5554 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Yenna »

Ludzak wrote: 12/04/2020 14:09

Sretan sam sto sam vjernik i sto lakse shvatam ovu situaciju .... i shvatam da je sve od NJega . Ali to sve ne mora znaciti da ne mozes tuzan biti . Naravno da rastuzuje cinjenica da nece biti namaza itd itd .
Covjek nekad mora uraditi neko stvari koje ne voli, a da bi mu poslije bilo dobro ...to ne mora nuzno biti vezano za vjeru .
Aa kako nece biti namaza? Ne moze te ni virus spriječiti da obavljaš namaz u kuci, i da postiš Je li se to namaz samo broji ako se u dzamijama obavlja?
:roll: tebi je bas dosadno.
Lajk za nick. :thumbup:
skafiskafsnjak

#5555 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Ludzak wrote: 12/04/2020 14:09

Aj nemoj molim te eto da pametujes . Podrazumjeva se da namaz kuci imas .
Ludzak

#5556 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Pa šta onda govoriš da neće biti namaza?
skafiskafsnjak

#5557 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

HakanSukur wrote: 12/04/2020 14:08 Pa ko te uvjerava? Boli me qurac vjeruj i da je šećerna repa božanstvo, dubi na glavi da joj udovoljiš, spreman sam i braniti tvoje pravo da to radiš, ali kad' krene misionarenje prvi ću je sasjeći u korijenu.

Moje pravo je da kažem klanjate se crnom kamenu, izgovarate arapske stihove, gubite vrijeme i očekujete neku pomoć, to su činjenice.
Eh, sad' što ti u svojoj glavi taj kamen vidiš kao neku božansku sponu, nije moj problem, i nemam ništa protiv tvog ličnog uvjerenja, samo ti iznosim činjenično stanje, a da li to tebe vrijeđa ili ne vrijeđa, i to me stvarno ne zanima, ako lažem, ispraviš me argumentovano, a ako ti je jedina odbrana vrijeđaš moje deluzije, onda jbg, klikni block i nastavi po svom.
Necu te ni pokusavati ubijediti . Ali ako nekoga vrijedjas svojim stavovima , onda nije uredu da govoris , sta god ti mislio. Pri tome ne mislim mene kao jedinku, nego kao pripadnika neke grupe. Bio ja crnac, musliman, krscanin ili nesto dr.
Imas pravo da nesto kazes, ali ne sve . Kad bi svak govorio i radio sta misli, dokle bismo stigli.... pocevsi od rasizma itd itd.
Al upravu si, Foe .
Last edited by skafiskafsnjak on 12/04/2020 15:19, edited 2 times in total.
skafiskafsnjak

#5558 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Ludzak wrote: 12/04/2020 15:13 Pa šta onda govoriš da neće biti namaza?
Kao sto rekoh, nemoj da pametujes, ocigledno ti ne ide.
Pricamo o ramazanu i misli se na teravih namaz ... koji se klanja iskljucivo u dzematu . I u dzematu ga biti nece, vjerovatno
Ludzak

#5559 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

skafiskafsnjak wrote: 12/04/2020 15:16
Pricamo o ramazanu i misli se na teravih namaz ... koji se klanja iskljucivo u dzematu . I u dzematu ga biti nece, vjerovatno
Preslušaj ti sebe prvo. Jer očito ne znaš puno o religiji. Teravija namaz se može, u slučaju prepreke, klanjati i samostalno u kući. Posebno žene.
skafiskafsnjak

#5560 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Ludzak wrote: 12/04/2020 15:27
Preslušaj ti sebe prvo. Jer očito ne znaš puno o religiji. Teravija namaz se može, u slučaju prepreke, klanjati i samostalno u kući. Posebno žene.
Zeni je svaki namaz vrijedniji kuci .
Sada pricamo o namazu kojeg nece biti, onog u dzematu .

I dalje pametujes . Bezveze .
King Theoden

#5561 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

HakanSukur wrote: 12/04/2020 14:08 Pa ko te uvjerava? Boli me qurac vjeruj i da je šećerna repa božanstvo, dubi na glavi da joj udovoljiš, spreman sam i braniti tvoje pravo da to radiš, ali kad' krene misionarenje prvi ću je sasjeći u korijenu.

:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
King Theoden

#5562 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

skafiskafsnjak wrote: 12/04/2020 15:16 Pricamo o ramazanu i misli se na teravih namaz ... koji se klanja iskljucivo u dzematu . I u dzematu ga biti nece, vjerovatno
Ne budi tužan. Kijamu lejl je bolji od teravije iako ga klanjaš sam i u svojoj kući.
HakanSukur

#5563 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HakanSukur »

Šta se ti keslaš poslastičaru? Idi kmezi adminima.
Ludzak

#5564 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

skafiskafsnjak wrote: 12/04/2020 15:33

Neće biti u dzematu. Pa šta?
Što ne znači da ti namaz ne možeš obaviti u svojoj kući. Tako je kako je. Možeš šta promjeniti, ne možeš.
Idemedosumom

#5565 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Napravimo grupni skajp call, svi osim imama mic na mute, i opleti :thumbup:
allem_77

#5566 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

A da nastave na drugim temama.
Ja sam prebacio post sa jedne teme na drugu nadajući se da na ovoj temi neće biti kolektivnog vrijeđanja svih vjernika.
Zijo77

#5567 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zijo77 »

Ja nisam vjernik! Ali, nikada ne bih uvjeravao vjernike da Bog ne postoji. Vjera je potrebna jer većina ljudi ne može prihvatiti činjenicu da poslije smrti nema ništa. Ljudi se boje smrti, to je veliki strah! Čak se i veliki vjernici strašno plaše smrti! Ljudi pate i u vjeri nalaze olakšanje! Zašto ih onda uvjeravati da Bog ne postoji. Isto tako ne vidim razlog zašto neki vjernici fanatično žele uvjeriti ateiste i agnostike da Bog postoji. Veliki i možda najveći problem je kada vjernici, sveštenici, teolozi i vjerske institucije požele vlast. Požele da budu glavni! Zašto je to problem? Jednostavno, oni nisu kompetentni da vode državu i društvo! vjerska država je doživjela krah još u srednjem vijeku, a danas vidimo da se nikako ne snalaze u Iranu i drugim državama. Veliki dio najpametnijih i najobrazovanijih u tim državama ispada iz igre jer nisu spremni učestvovati u diktatu ljudi iz vjerskog establištmenta! Islam, kao i sve druge religije treba da bude privatna sfera čovjeka što dalje od politike i ekonomije!
Zijo77

#5568 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zijo77 »

Ja nisam vjernik! Ali, nikada ne bih uvjeravao vjernike da Bog ne postoji. Vjera je potrebna jer većina ljudi ne može prihvatiti činjenicu da poslije smrti nema ništa. Ljudi se boje smrti, to je veliki strah! Čak se i veliki vjernici strašno plaše smrti! Ljudi pate i u vjeri nalaze olakšanje! Zašto ih onda uvjeravati da Bog ne postoji. Isto tako ne vidim razlog zašto neki vjernici fanatično žele uvjeriti ateiste i agnostike da Bog postoji. Veliki i možda najveći problem je kada vjernici, sveštenici, teolozi i vjerske institucije požele vlast. Požele da budu glavni! Zašto je to problem? Jednostavno, oni nisu kompetentni da vode državu i društvo! vjerska država je doživjela krah još u srednjem vijeku, a danas vidimo da se nikako ne snalaze u Iranu i drugim državama. Veliki dio najpametnijih i najobrazovanijih u tim državama ispada iz igre jer nisu spremni učestvovati u diktatu ljudi iz vjerskog establištmenta! Islam, kao i sve druge religije treba da bude privatna sfera čovjeka što dalje od politike i ekonomije!
Yenna

#5569 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Yenna »

Ne vrijedi ludzaku objašnjavati.
Stvar je atmosfere Ramazana, zajedničkih iftara, mukabele, teravije i nocnih namaza, toga i da želiš obavljati, i bude organizovano (a neće) nećeš moći radi policijskog sata, i nemogućnosti kretanja.
skafiskafsnjak

#5570 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Ludzak wrote: 12/04/2020 15:59

Neće biti u dzematu. Pa šta?
Što ne znači da ti namaz ne možeš obaviti u svojoj kući. Tako je kako je. Možeš šta promjeniti, ne možeš.
Pa ljepse je u dzematu ,i vrijednije.
Plus tesko je objasniti nekome ko nema taj osjecaj tj ne zna za njega.
zijancer

#5571 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

allem_77 wrote: 12/04/2020 16:03 A da nastave na drugim temama.
Ja sam prebacio post sa jedne teme na drugu nadajući se da na ovoj temi neće biti kolektivnog vrijeđanja svih vjernika.
Ali nije u pitanju vrijedanje. Samo malo pazljivije procitaj, molim te.
Lalena

#5572 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Lalena »

Yenna wrote: 12/04/2020 16:06
Stvar je atmosfere Ramazana, zajedničkih iftara, mukabele, teravije i nocnih namaza, toga i da želiš obavljati, i bude organizovano (a neće) nećeš moći radi policijskog sata, i nemogućnosti kretanja.
Znam taj osjećaj...
Nevjerovatno koliko nam se život promijenio, odjednom...
Ludzak

#5573 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Vrijedi meni objašnjavati, ali ne vrijedi vama. Niste samo vi degradirani, degradirani su svi u globalu. Ni Uskrs, ni Vaskrs se ne održavaju u crkvama, tako da niste jedini. Je li ti postiš bogu, ili da bi upotpunila atmosferu ramazana?
Yenna

#5574 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Yenna »

Ludzak wrote: 12/04/2020 16:44

Vrijedi meni objašnjavati, ali ne vrijedi vama. Niste samo vi degradirani, degradirani su svi u globalu. Ni Uskrs, ni Vaskrs se ne održavaju u crkvama, tako da niste jedini. Je li ti postiš bogu, ili da bi upotpunila atmosferu ramazana?
To svakako, vjerovatno i oni tuguju na drugim temama.
Hajd malo sad tamo njih propituj ovdje više nisi interesantan... :namigusa:
Irsar

#5575 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Yenna wrote: 12/04/2020 10:05
Irsar wrote: 12/04/2020 09:35
... sobom unaprijed definiše šta jeste moguće a šta ne, i Bog sam sobom definiše da ne može biti boga osim Boga, te samim time Bog ne može ne biti Bog.
Neuzubillah, ti si se malo zapetljao meščini, neke stvari se i ne izgovaraju a kamoli tvrde i pišu.
Istina se komunicira, sviđalo se to nekome ili ne. Ili možda nisi primijetila da živimo u najbezbožnijem dobu u zadnjih bar par hiljada godina, i da se neke istine više ne mogu "skrivati" od većine. Nekada se "skrivalo" jer je većina to krivo (tj. ekstremistički) interpretirala, ali danas većinu svakako istina i ne zanima, odnosno možda ih i zanima ali je niko ne predstavlja.

Nego, govorimo o osnovnoj logici, ali ja imam i apsolutno nepobitan argument baziran na Islamu, odnosno Tradiciji kao takvoj... zašto je ovo šta sam napisao prosta istina.

No da se ponovim: Bog ne može ne biti Bog. Izvoli i dokaži na osnovu Kur'ana i Sunneta gdje se tvrdi suprotno. Ako možeš.
Last edited by Irsar on 12/04/2020 22:42, edited 1 time in total.
Post Reply