Zašto bi bila tužna kada je sve sto se događa događa se božijim određenjem? Sve što je od boga, lijepo je. Bog je vjerovatno htio ovakvu situaciju za Uskrs, Ramazan i Vaskrs.Yenna wrote: ↑12/04/2020 13:46Ne bih komentirala.
To je bio moj osjećaj, što apsolutno nema veze sa tvojom provokativnom teorijom.
I da, naravno da je odredjeno, što ne mora značiti da nemam pravo biti u momentu tužna.
Islam - pitanja i odgovori
- Ludzak
#5551 Re: Islam - pitanja i odgovori
- HakanSukur
#5552 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ko te uvjerava? Boli me qurac vjeruj i da je šećerna repa božanstvo, dubi na glavi da joj udovoljiš, spreman sam i braniti tvoje pravo da to radiš, ali kad' krene misionarenje prvi ću je sasjeći u korijenu.
Moje pravo je da kažem klanjate se crnom kamenu, izgovarate arapske stihove, gubite vrijeme i očekujete neku pomoć, to su činjenice.
Eh, sad' što ti u svojoj glavi taj kamen vidiš kao neku božansku sponu, nije moj problem, i nemam ništa protiv tvog ličnog uvjerenja, samo ti iznosim činjenično stanje, a da li to tebe vrijeđa ili ne vrijeđa, i to me stvarno ne zanima, ako lažem, ispraviš me argumentovano, a ako ti je jedina odbrana vrijeđaš moje deluzije, onda jbg, klikni block i nastavi po svom.
Moje pravo je da kažem klanjate se crnom kamenu, izgovarate arapske stihove, gubite vrijeme i očekujete neku pomoć, to su činjenice.
Eh, sad' što ti u svojoj glavi taj kamen vidiš kao neku božansku sponu, nije moj problem, i nemam ništa protiv tvog ličnog uvjerenja, samo ti iznosim činjenično stanje, a da li to tebe vrijeđa ili ne vrijeđa, i to me stvarno ne zanima, ako lažem, ispraviš me argumentovano, a ako ti je jedina odbrana vrijeđaš moje deluzije, onda jbg, klikni block i nastavi po svom.
- Ludzak
#5553 Re: Islam - pitanja i odgovori
Aa kako nece biti namaza? Ne moze te ni virus spriječiti da obavljaš namaz u kuci, i da postiš Je li se to namaz samo broji ako se u dzamijama obavlja?skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 13:12Pa ne mora znaciti da moras biti sretan sa svim .
Sretan sam sto sam vjernik i sto lakse shvatam ovu situaciju .... i shvatam da je sve od NJega . Ali to sve ne mora znaciti da ne mozes tuzan biti . Naravno da rastuzuje cinjenica da nece biti namaza itd itd .
Covjek nekad mora uraditi neko stvari koje ne voli, a da bi mu poslije bilo dobro ...to ne mora nuzno biti vezano za vjeru .
- Yenna
#5554 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ludzak wrote: ↑12/04/2020 14:09Aa kako nece biti namaza? Ne moze te ni virus spriječiti da obavljaš namaz u kuci, i da postiš Je li se to namaz samo broji ako se u dzamijama obavlja?skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 13:12Pa ne mora znaciti da moras biti sretan sa svim .
Sretan sam sto sam vjernik i sto lakse shvatam ovu situaciju .... i shvatam da je sve od NJega . Ali to sve ne mora znaciti da ne mozes tuzan biti . Naravno da rastuzuje cinjenica da nece biti namaza itd itd .
Covjek nekad mora uraditi neko stvari koje ne voli, a da bi mu poslije bilo dobro ...to ne mora nuzno biti vezano za vjeru .
Lajk za nick.
- skafiskafsnjak
#5555 Re: Islam - pitanja i odgovori
Aj nemoj molim te eto da pametujes . Podrazumjeva se da namaz kuci imas .Ludzak wrote: ↑12/04/2020 14:09Aa kako nece biti namaza? Ne moze te ni virus spriječiti da obavljaš namaz u kuci, i da postiš Je li se to namaz samo broji ako se u dzamijama obavlja?skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 13:12Pa ne mora znaciti da moras biti sretan sa svim .
- Ludzak
#5556 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa šta onda govoriš da neće biti namaza?
- skafiskafsnjak
#5557 Re: Islam - pitanja i odgovori
Necu te ni pokusavati ubijediti . Ali ako nekoga vrijedjas svojim stavovima , onda nije uredu da govoris , sta god ti mislio. Pri tome ne mislim mene kao jedinku, nego kao pripadnika neke grupe. Bio ja crnac, musliman, krscanin ili nesto dr.HakanSukur wrote: ↑12/04/2020 14:08 Pa ko te uvjerava? Boli me qurac vjeruj i da je šećerna repa božanstvo, dubi na glavi da joj udovoljiš, spreman sam i braniti tvoje pravo da to radiš, ali kad' krene misionarenje prvi ću je sasjeći u korijenu.
Imas pravo da nesto kazes, ali ne sve . Kad bi svak govorio i radio sta misli, dokle bismo stigli.... pocevsi od rasizma itd itd.
Al upravu si, Foe .
Last edited by skafiskafsnjak on 12/04/2020 15:19, edited 2 times in total.
- skafiskafsnjak
- Ludzak
#5559 Re: Islam - pitanja i odgovori
Preslušaj ti sebe prvo. Jer očito ne znaš puno o religiji. Teravija namaz se može, u slučaju prepreke, klanjati i samostalno u kući. Posebno žene.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:16Kao sto rekoh, nemoj da pametujes, ocigledno ti ne ide.
Pricamo o ramazanu i misli se na teravih namaz ... koji se klanja iskljucivo u dzematu . I u dzematu ga biti nece, vjerovatno
- skafiskafsnjak
#5560 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zeni je svaki namaz vrijedniji kuci .Ludzak wrote: ↑12/04/2020 15:27Preslušaj ti sebe prvo. Jer očito ne znaš puno o religiji. Teravija namaz se može, u slučaju prepreke, klanjati i samostalno u kući. Posebno žene.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:16Kao sto rekoh, nemoj da pametujes, ocigledno ti ne ide.
Pricamo o ramazanu i misli se na teravih namaz ... koji se klanja iskljucivo u dzematu . I u dzematu ga biti nece, vjerovatno
Sada pricamo o namazu kojeg nece biti, onog u dzematu .
I dalje pametujes . Bezveze .
- King Theoden
#5561 Re: Islam - pitanja i odgovori
HakanSukur wrote: ↑12/04/2020 14:08 Pa ko te uvjerava? Boli me qurac vjeruj i da je šećerna repa božanstvo, dubi na glavi da joj udovoljiš, spreman sam i braniti tvoje pravo da to radiš, ali kad' krene misionarenje prvi ću je sasjeći u korijenu.
- King Theoden
#5562 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne budi tužan. Kijamu lejl je bolji od teravije iako ga klanjaš sam i u svojoj kući.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:16 Pricamo o ramazanu i misli se na teravih namaz ... koji se klanja iskljucivo u dzematu . I u dzematu ga biti nece, vjerovatno
- HakanSukur
#5563 Re: Islam - pitanja i odgovori
Šta se ti keslaš poslastičaru? Idi kmezi adminima.
- Ludzak
#5564 Re: Islam - pitanja i odgovori
Neće biti u dzematu. Pa šta?skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:33Zeni je svaki namaz vrijedniji kuci .Ludzak wrote: ↑12/04/2020 15:27Preslušaj ti sebe prvo. Jer očito ne znaš puno o religiji. Teravija namaz se može, u slučaju prepreke, klanjati i samostalno u kući. Posebno žene.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:16
Kao sto rekoh, nemoj da pametujes, ocigledno ti ne ide.
Što ne znači da ti namaz ne možeš obaviti u svojoj kući. Tako je kako je. Možeš šta promjeniti, ne možeš.
- Idemedosumom
#5565 Re: Islam - pitanja i odgovori
Napravimo grupni skajp call, svi osim imama mic na mute, i opleti 
-
allem_77
#5566 Re: Islam - pitanja i odgovori
A da nastave na drugim temama.
Ja sam prebacio post sa jedne teme na drugu nadajući se da na ovoj temi neće biti kolektivnog vrijeđanja svih vjernika.
Ja sam prebacio post sa jedne teme na drugu nadajući se da na ovoj temi neće biti kolektivnog vrijeđanja svih vjernika.
-
Zijo77
#5567 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja nisam vjernik! Ali, nikada ne bih uvjeravao vjernike da Bog ne postoji. Vjera je potrebna jer većina ljudi ne može prihvatiti činjenicu da poslije smrti nema ništa. Ljudi se boje smrti, to je veliki strah! Čak se i veliki vjernici strašno plaše smrti! Ljudi pate i u vjeri nalaze olakšanje! Zašto ih onda uvjeravati da Bog ne postoji. Isto tako ne vidim razlog zašto neki vjernici fanatično žele uvjeriti ateiste i agnostike da Bog postoji. Veliki i možda najveći problem je kada vjernici, sveštenici, teolozi i vjerske institucije požele vlast. Požele da budu glavni! Zašto je to problem? Jednostavno, oni nisu kompetentni da vode državu i društvo! vjerska država je doživjela krah još u srednjem vijeku, a danas vidimo da se nikako ne snalaze u Iranu i drugim državama. Veliki dio najpametnijih i najobrazovanijih u tim državama ispada iz igre jer nisu spremni učestvovati u diktatu ljudi iz vjerskog establištmenta! Islam, kao i sve druge religije treba da bude privatna sfera čovjeka što dalje od politike i ekonomije!
-
Zijo77
#5568 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja nisam vjernik! Ali, nikada ne bih uvjeravao vjernike da Bog ne postoji. Vjera je potrebna jer većina ljudi ne može prihvatiti činjenicu da poslije smrti nema ništa. Ljudi se boje smrti, to je veliki strah! Čak se i veliki vjernici strašno plaše smrti! Ljudi pate i u vjeri nalaze olakšanje! Zašto ih onda uvjeravati da Bog ne postoji. Isto tako ne vidim razlog zašto neki vjernici fanatično žele uvjeriti ateiste i agnostike da Bog postoji. Veliki i možda najveći problem je kada vjernici, sveštenici, teolozi i vjerske institucije požele vlast. Požele da budu glavni! Zašto je to problem? Jednostavno, oni nisu kompetentni da vode državu i društvo! vjerska država je doživjela krah još u srednjem vijeku, a danas vidimo da se nikako ne snalaze u Iranu i drugim državama. Veliki dio najpametnijih i najobrazovanijih u tim državama ispada iz igre jer nisu spremni učestvovati u diktatu ljudi iz vjerskog establištmenta! Islam, kao i sve druge religije treba da bude privatna sfera čovjeka što dalje od politike i ekonomije!
- Yenna
#5569 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne vrijedi ludzaku objašnjavati.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:33Zeni je svaki namaz vrijedniji kuci .Ludzak wrote: ↑12/04/2020 15:27Preslušaj ti sebe prvo. Jer očito ne znaš puno o religiji. Teravija namaz se može, u slučaju prepreke, klanjati i samostalno u kući. Posebno žene.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:16
Kao sto rekoh, nemoj da pametujes, ocigledno ti ne ide.
Stvar je atmosfere Ramazana, zajedničkih iftara, mukabele, teravije i nocnih namaza, toga i da želiš obavljati, i bude organizovano (a neće) nećeš moći radi policijskog sata, i nemogućnosti kretanja.
- skafiskafsnjak
#5570 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ljepse je u dzematu ,i vrijednije.Ludzak wrote: ↑12/04/2020 15:59Neće biti u dzematu. Pa šta?skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:33Zeni je svaki namaz vrijedniji kuci .
Što ne znači da ti namaz ne možeš obaviti u svojoj kući. Tako je kako je. Možeš šta promjeniti, ne možeš.
Plus tesko je objasniti nekome ko nema taj osjecaj tj ne zna za njega.
-
zijancer
- Lalena
#5572 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znam taj osjećaj...
Nevjerovatno koliko nam se život promijenio, odjednom...
- Ludzak
#5573 Re: Islam - pitanja i odgovori
Vrijedi meni objašnjavati, ali ne vrijedi vama. Niste samo vi degradirani, degradirani su svi u globalu. Ni Uskrs, ni Vaskrs se ne održavaju u crkvama, tako da niste jedini. Je li ti postiš bogu, ili da bi upotpunila atmosferu ramazana?Yenna wrote: ↑12/04/2020 16:06Ne vrijedi ludzaku objašnjavati.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:33Zeni je svaki namaz vrijedniji kuci .
Stvar je atmosfere Ramazana, zajedničkih iftara, mukabele, teravije i nocnih namaza, toga i da želiš obavljati, i bude organizovano (a neće) nećeš moći radi policijskog sata, i nemogućnosti kretanja.
- Yenna
#5574 Re: Islam - pitanja i odgovori
To svakako, vjerovatno i oni tuguju na drugim temama.Ludzak wrote: ↑12/04/2020 16:44Vrijedi meni objašnjavati, ali ne vrijedi vama. Niste samo vi degradirani, degradirani su svi u globalu. Ni Uskrs, ni Vaskrs se ne održavaju u crkvama, tako da niste jedini. Je li ti postiš bogu, ili da bi upotpunila atmosferu ramazana?Yenna wrote: ↑12/04/2020 16:06Ne vrijedi ludzaku objašnjavati.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2020 15:33
Zeni je svaki namaz vrijedniji kuci .
Hajd malo sad tamo njih propituj ovdje više nisi interesantan...
- Irsar
#5575 Re: Islam - pitanja i odgovori
Istina se komunicira, sviđalo se to nekome ili ne. Ili možda nisi primijetila da živimo u najbezbožnijem dobu u zadnjih bar par hiljada godina, i da se neke istine više ne mogu "skrivati" od većine. Nekada se "skrivalo" jer je većina to krivo (tj. ekstremistički) interpretirala, ali danas većinu svakako istina i ne zanima, odnosno možda ih i zanima ali je niko ne predstavlja.
Nego, govorimo o osnovnoj logici, ali ja imam i apsolutno nepobitan argument baziran na Islamu, odnosno Tradiciji kao takvoj... zašto je ovo šta sam napisao prosta istina.
No da se ponovim: Bog ne može ne biti Bog. Izvoli i dokaži na osnovu Kur'ana i Sunneta gdje se tvrdi suprotno. Ako možeš.
Last edited by Irsar on 12/04/2020 22:42, edited 1 time in total.