Pa napiši ponovo majka mu stara...Dozer wrote: ↑11/04/2020 20:56 Jel' ovo znaci da se na ovoj temi smije pisati samo ako se pise afirmativno za sve o "pandemiji" i mjerama vlasti?
Brise se post koji je vezan za temu, nikoga ne vrijedja i izrazava samo misljenje autora, i pri tome je odgovor/komentar na neciji prethodni...ne kontam koje je pravilo foruma prekrseno...
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- GAU8
#19176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- insaneinthebrain
#19177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ovom dati da vremensku prognozu radi, mozda sta ubode
&list=WL&index=4
&list=WL&index=4
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#19178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kako god, ali vjerovatno ce imati visok % imuniteta "krda" i manje problema tokom slijedece sezone.freelancerBIH wrote: ↑11/04/2020 20:11Ispast ce na kraju jedini Svedjani pametni, ostatak svijeta namagarcen...
Plus, manji impakt na ekonomiju, a time i brzi oporavak iste.
Sve u svemu, svidja mi se njihov pristup rijesavanja problema pandemije.
Da li su ostali trebali slijediti njihov model?
Cijeli svijet je namagarcen od Kine, to stoji.
-
breba
#19179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Interesantno.insaneinthebrain wrote: ↑11/04/2020 21:38 zanimljiv video i misljenje na cijelu situaciju![]()
&list=WL&index=8
-
tindbe
#19180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gotovo istu stvar je pričao i onaj makedonski infektolog u emisiji još prije nekoliko sedmica.insaneinthebrain wrote: ↑11/04/2020 21:38 zanimljiv video i misljenje na cijelu situaciju![]()
&list=WL&index=8
-
last mohicans
#19181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sweda je bruku bilo zarazeno da i ne znaju. Konstatno pratim statistiku kod njih. Britanci su nesto slično pokušali, ali nisu isti mentalitet, postivanje socijalne distance, puno naseljeniji gradovi, London se ne moze porediti ni sa cijelom Swedskom, recimo. Kako bi bilo zanimljivo, kad bi bilo mogucnosti, uraditi studiju kao sto je ovaj njemački virolog uradio u ovom malom mjestu sa 1000 stanovnika u vecim gradovima i zemljama. Kad je u tako malom mjestu 14% ljudi steklo imunitet na virus. U gradovima je puno veci procenat zarazenih. Od početka sam lično za ovaj recept rjesavanja s belajem, ali nije svugdje primjenljiv. Puno je čimbenika i faktora u opticaju, od odgovornosti građana, polozaja zemlje, njene zatvorenosti ili otvorenosti, naseljenosti, susjeda, mogucnostima zdravstvenog sistema itd,itd.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑11/04/2020 21:49Kako god, ali vjerovatno ce imati visok % imuniteta "krda" i manje problema tokom slijedece sezone.freelancerBIH wrote: ↑11/04/2020 20:11Ispast ce na kraju jedini Svedjani pametni, ostatak svijeta namagarcen...
Sve u svemu, svidja mi se njihov pristup rijesavanja problema pandemije.![]()
Da li su ostali trebali slijediti njihov model?Zavisi od slucaja do slucaja.
Cijeli svijet je namagarcen od Kine, to stoji.![]()
- Cherry-Cherry
#19182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo više nije normalno. Ne misle nas valjda vječno držati zatvorene... Moramo nekad izaći, jebo im virus mater, da im jebo više.
Last edited by Cherry-Cherry on 11/04/2020 22:16, edited 2 times in total.
- CikCikCikPogodi
#19183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vjeruj mi da bi te Solak volio drzat.Cherry-Cherry wrote: ↑11/04/2020 22:08 Ovo više nije normalno. Ne misle nas valjda vječno držati zatvorene... Moramo nekad izaći, jebo im virus mater da im jebo više.
- armin071
#19184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sljedeće dvije sedmice su presudne....Cherry-Cherry wrote: ↑11/04/2020 22:08 Ovo više nije normalno. Ne misle nas valjda vječno držati zatvorene... Moramo nekad izaći, jebo im virus mater da im jebo više.
- Cherry-Cherry
#19185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Morat ćemo da naučimo, da živimo sa ovim virusom, jer od infekcija ne možeš da se čuvaš vječno. One su tu, uvijek su tu, rizik uvijek postoji kao i za sve u životu. Nećemo sad da iskuliramo život i da sjedimo zatvoreni u četiri zida u ime života koji nije život. Iz staklenog zvona će jednog dana morati da se izađe i šta onda bez ikakvog imuniteta na ovu bolest i generalno oslabljenim imunim sistemom od dugotrajnog karantina.
-
last mohicans
#19186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma pustite Solaka, doslo njegovih 5 minuta. Lik uziva u ulozi, nesto i radi, ali je li dovoljno i da li je kompetentan, dovoljno stručan za jednu ovakvu epidemiju, ne bih se slozio. Nije sve ni do njega. Elena tu glavnu riječ vodi. Ne čekam njega da mi kaze hocu li izaci ili ne. Sebi nađem nekog oduska svaki dan, uz maksimalno distanciranje, izvedem djecu gdje ih mogu izvesti. Dovoljno je sto se oboje djece vec zabucilo i sto, masallah, dobro jedu. Mora se motorika djece razvijati, ubit ce ih kuca, zatvorenost, laptop za skolu i mob za razonodu.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#19187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam ovo sto si ti napisao rekao u 5 rijeci.last mohicans wrote: ↑11/04/2020 22:05Sweda je bruku bilo zarazeno da i ne znaju. Konstatno pratim statistiku kod njih. Britanci su nesto slično pokušali, ali nisu isti mentalitet, postivanje socijalne distance, puno naseljeniji gradovi, London se ne moze porediti ni sa cijelom Swedskom, recimo. Kako bi bilo zanimljivo, kad bi bilo mogucnosti, uraditi studiju kao sto je ovaj njemački virolog uradio u ovom malom mjestu sa 1000 stanovnika u vecim gradovima i zemljama. Kad je u tako malom mjestu 14% ljudi steklo imunitet na virus. U gradovima je puno veci procenat zarazenih. Od početka sam lično za ovaj recept rjesavanja s belajem, ali nije svugdje primjenljiv. Puno je čimbenika i faktora u opticaju, od odgovornosti građana, polozaja zemlje, njene zatvorenosti ili otvorenosti, naseljenosti, susjeda, mogucnostima zdravstvenog sistema itd,itd.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑11/04/2020 21:49Kako god, ali vjerovatno ce imati visok % imuniteta "krda" i manje problema tokom slijedece sezone.freelancerBIH wrote: ↑11/04/2020 20:11
Ispast ce na kraju jedini Svedjani pametni, ostatak svijeta namagarcen...
-
last mohicans
#19188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Haha, naumpade mi onaj film Buble boy, sa Jakeom. Mogao bi si i on iznova pogledati. Ispade da je sav svijet u balonu sad da se zaštiti od infekcije.Cherry-Cherry wrote: ↑11/04/2020 22:16 Morat ćemo da naučimo, da živimo sa ovim virusom, jer od infekcija ne možeš da se čuvaš vječno. One su tu, uvijek su tu, rizik uvijek postoji kao i za sve u životu. Nećemo sad da iskuliramo život i da sjedimo zatvoreni u četiri zida u ime života koji nije život. Iz staklenog zvona će jednog dana morati da se izađe i šta onda bez ikakvog imuniteta na ovu bolest i generalno oslabljenim imunim sistemom od dugotrajnog karantina.
-
neko_sa_strane
#19189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naredno žarište u Evropi mogla bi biti i Belgija. Imali su 327 umrlih danas.
- CikCikCikPogodi
#19190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta ako ti dode Solak (sto je vrlo vjerovatno poznavajuci takve kadrove) i produzi sve za 6 mjeseci ko u Australiji. On ti uziva u ovome i vjeruj mi da ce on oduziti sve mjere zajedno sa Cerkezom.Cherry-Cherry wrote: ↑11/04/2020 22:16 Morat ćemo da naučimo, da živimo sa ovim virusom, jer od infekcija ne možeš da se čuvaš vječno. One su tu, uvijek su tu, rizik uvijek postoji kao i za sve u životu. Nećemo sad da iskuliramo život i da sjedimo zatvoreni u četiri zida u ime života koji nije život. Iz staklenog zvona će jednog dana morati da se izađe i šta onda bez ikakvog imuniteta na ovu bolest i generalno oslabljenim imunim sistemom od dugotrajnog karantina.
Nemoj iskljuciti da politicka elita ne iskoristi situaciju sa dodatnim mjerama da pometu sve protivnike i krenu sa ucijenama, i stvore policijsku drzavu sa etnickom diktaturom, oni su vrlo sposobni i spremni da to urade. I voli li bi i imaju jedinstvenu priliku.
-
last mohicans
#19191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I...? Sta hoces da kazes da si pametniji?Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑11/04/2020 22:21Ja sam ovo sto si ti napisao rekao u 5 rijeci.last mohicans wrote: ↑11/04/2020 22:05Sweda je bruku bilo zarazeno da i ne znaju. Konstatno pratim statistiku kod njih. Britanci su nesto slično pokušali, ali nisu isti mentalitet, postivanje socijalne distance, puno naseljeniji gradovi, London se ne moze porediti ni sa cijelom Swedskom, recimo. Kako bi bilo zanimljivo, kad bi bilo mogucnosti, uraditi studiju kao sto je ovaj njemački virolog uradio u ovom malom mjestu sa 1000 stanovnika u vecim gradovima i zemljama. Kad je u tako malom mjestu 14% ljudi steklo imunitet na virus. U gradovima je puno veci procenat zarazenih. Od početka sam lično za ovaj recept rjesavanja s belajem, ali nije svugdje primjenljiv. Puno je čimbenika i faktora u opticaju, od odgovornosti građana, polozaja zemlje, njene zatvorenosti ili otvorenosti, naseljenosti, susjeda, mogucnostima zdravstvenog sistema itd,itd.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑11/04/2020 21:49
Kako god, ali vjerovatno ce imati visok % imuniteta "krda" i manje problema tokom slijedece sezone.
![]()
![]()
-
NediM17
#19192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zbog ovakvih svi koji dodju pravo u karantin, nema više kućne samoizolacije. i jedino tako treba i mora.last mohicans wrote: ↑11/04/2020 19:10Naravno da jeste, ne kazem da tako treba. Nego je lakse uci u zemlju, vratiti se kuci, a ustavno pravo je da se svako vrati kuci. Izolacija je obavezna, u svakom slučaju i svi kao drustveno odgovorne osobe bi je trebali ispoštovati, ali nismo svi isti, niti cemo biti.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/04/2020 19:01To je kazneno djelo, ako si se vratio iz inozemstva moraš u samoizolaciju a ako si pozitivan liječenje.last mohicans wrote: ↑11/04/2020 18:57 Ja da sam na mjestu tih ljudi u dijaspori. Prvi avion do najblize tačke i kopnom uci na najmanje prometan prelaz, a koji nije zatvoren. Sam Dodik je rekao da se na Ivanici danima ulazilo bez izdatih mjera izolacije. Ivanica-Čilipi ni 30 km razdaljine,pod uslovom da aerodrom nije zatvoren totalno. Jeste da vise kosta, ali je nekako pouzdanije, nego čekati da te vlada vrati avionom u SA.
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/56 ... -bjelavama
-
Palmalma
#19193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I meni je nedostajalo, uzasno… Mozda zato sto sam kao curica od 14 godina, ne svojom voljom, otisla sa Skenderije u Dansku. I onda nakon 25 godina ucinim taj korak i radi drugog braka se vratim u Sarajevo. Ostavim i posao medicinske sestre u Danskoj i uredjenu zemlju Dansku i siguran zivot, a onda naleti i ovaj virus... I vidis sav haos ovoga grada, nemoc ljudi protiv ovakvog sistema gdje jedna porodica odlucuje ovolikoj masi ljudi u gradu i zivot i smrt. I sto je najgore, Sarajlije su na to pristale.Nisrin wrote: ↑11/04/2020 19:14 Nedostaje mi Sarajevo, ali kad se sjetim s kakvom govnoma sam okruzena bila bude mi odmah lakse - problem dijaspora, gradjani nase drzave, a nisu problem stranci, migranti i klasteri “guzonja”... Samo nek komsiji crkne krava i nek su sve ovce na broju ccc
A sto prave toralitarni rezim i policijsku drzavu, nesposobnjakovici... sve i jedna drzava organizuje evakuaciju svojih gradjana, a BIH zabranjuje ulazak, nekome ko nema novca za kiriju, zdravstveno, zivot! Pa niko se ne vraca ko ne mora, a i dalje su debilni! Krse i Ustav i ljudska prava... a one nehumane karantene, nove klastere necu vise komentarisati...
I niko nije protiv samoizolacije, lako se provjeri da li se postuje ili ne, ko ne postuje drakonske kazne i vidjet cemo... a ovako kako postupaju, mogu jos min 3 godine, jer u projekciji moguce sars pandemije iz 2012. koja se moze downloadovati na njem jeziku, stoji da ce trajati 3 godine.. da ce doci do karantena, ogranicenog kretanja, pada ekonomije, privrede, nereda itd itd Nije nesto sto ce se rijesiti za nekoliko mjeseci, niti je moguce!
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#19194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo tako kako kazes.Cherry-Cherry wrote: ↑11/04/2020 22:16 Morat ćemo da naučimo, da živimo sa ovim virusom, jer od infekcija ne možeš da se čuvaš vječno. One su tu, uvijek su tu, rizik uvijek postoji kao i za sve u životu. Nećemo sad da iskuliramo život i da sjedimo zatvoreni u četiri zida u ime života koji nije život. Iz staklenog zvona će jednog dana morati da se izađe i šta onda bez ikakvog imuniteta na ovu bolest i generalno oslabljenim imunim sistemom od dugotrajnog karantina.
Zamisli da ljudi ne postuju odredjena pravila i slobodno setaju po saobracajnicama, a vozaci voze kao sto voze. Koliki bi to rizik bio i koliko bi bilo mrtvih?
Neki prekrse ta pravila, izloze se riziku i boom-zavrse ili u bolnici ili mrtvacnici.
Pod stakleno zvono nije ni trebalo ulaziti, vec donijeti preporuke i pravila ponasanja bez uvodjenja diktature i tiranije, prihvatiti odredjeni rizik pa ko ziv ko mrtav.
-
NediM17
#19195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato cetvere oci treci put, valjda bude treca sreca.Palmalma wrote: ↑11/04/2020 22:36I meni je nedostajalo, uzasno… Mozda zato sto sam kao curica od 14 godina, ne svojom voljom, otisla sa Skenderije u Dansku. I onda nakon 25 godina ucinim taj korak i radi drugog braka se vratim u Sarajevo. Ostavim i posao medicinske sestre u Danskoj i uredjenu zemlju Dansku i siguran zivot, a onda naleti i ovaj virus... I vidis sav haos ovoga grada, nemoc ljudi protiv ovakvog sistema gdje jedna porodica odlucuje ovolikoj masi ljudi u gradu i zivot i smrt. I sto je najgore, Sarajlije su na to pristale.Nisrin wrote: ↑11/04/2020 19:14 Nedostaje mi Sarajevo, ali kad se sjetim s kakvom govnoma sam okruzena bila bude mi odmah lakse - problem dijaspora, gradjani nase drzave, a nisu problem stranci, migranti i klasteri “guzonja”... Samo nek komsiji crkne krava i nek su sve ovce na broju ccc
A sto prave toralitarni rezim i policijsku drzavu, nesposobnjakovici... sve i jedna drzava organizuje evakuaciju svojih gradjana, a BIH zabranjuje ulazak, nekome ko nema novca za kiriju, zdravstveno, zivot! Pa niko se ne vraca ko ne mora, a i dalje su debilni! Krse i Ustav i ljudska prava... a one nehumane karantene, nove klastere necu vise komentarisati...
I niko nije protiv samoizolacije, lako se provjeri da li se postuje ili ne, ko ne postuje drakonske kazne i vidjet cemo... a ovako kako postupaju, mogu jos min 3 godine, jer u projekciji moguce sars pandemije iz 2012. koja se moze downloadovati na njem jeziku, stoji da ce trajati 3 godine.. da ce doci do karantena, ogranicenog kretanja, pada ekonomije, privrede, nereda itd itd Nije nesto sto ce se rijesiti za nekoliko mjeseci, niti je moguce!
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#19196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
last mohicans wrote: ↑11/04/2020 22:26I...? Sta hoces da kazes da si pametniji?Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑11/04/2020 22:21Ja sam ovo sto si ti napisao rekao u 5 rijeci.last mohicans wrote: ↑11/04/2020 22:05
Sweda je bruku bilo zarazeno da i ne znaju. Konstatno pratim statistiku kod njih. Britanci su nesto slično pokušali, ali nisu isti mentalitet, postivanje socijalne distance, puno naseljeniji gradovi, London se ne moze porediti ni sa cijelom Swedskom, recimo. Kako bi bilo zanimljivo, kad bi bilo mogucnosti, uraditi studiju kao sto je ovaj njemački virolog uradio u ovom malom mjestu sa 1000 stanovnika u vecim gradovima i zemljama. Kad je u tako malom mjestu 14% ljudi steklo imunitet na virus. U gradovima je puno veci procenat zarazenih. Od početka sam lično za ovaj recept rjesavanja s belajem, ali nije svugdje primjenljiv. Puno je čimbenika i faktora u opticaju, od odgovornosti građana, polozaja zemlje, njene zatvorenosti ili otvorenosti, naseljenosti, susjeda, mogucnostima zdravstvenog sistema itd,itd.![]()
![]()
jer si napisao u pet riječi. Jbg, jarane, nismo svi inteligenti kao ti. To se ne smiju pisati duzi postovi koji donose isti zaključak? Svasta, svakavih ljudi. Ostani mi zdrav, nasmijan i tako konkretan.
Sto si se odmah upalio k'o umnjak.
Pisi sta hoces i koliko hoces, ali izbjegavaj stvari kao gore boldirane.
U mom postu sam ti htio reci da nisam isao objasnjavati u sirinu zasto taj model nije primjenjiv svugde jer bi trebalo nekoliko stranica za to.
Nista licno, ziv i zdrav mi bio.
-
Milenkov buraz
#19197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sa jednog od komentara sa videainsaneinthebrain wrote: ↑11/04/2020 21:38 zanimljiv video i misljenje na cijelu situaciju![]()
&list=WL&index=8
If this is true, judge for yourself. I just read it posted by someone. Anyway, sounds like this could be the explanation of what actually happens...
1. Covid-19 glycoproteins bind to heme, and without the iron ion, hemoglobin can no longer bind to oxygen, causing carbon monoxide poisoning, where CO is bound to hemoglobin, so cannot transport oxygen. In those cases, the fans are not treating the root cause; the patient's lungs are not "getting tired", they are pumping very well. Red blood cells simply cannot carry oxygen. The body compensates for this lack of oxygen and delivery capacity by causing your kidneys to release hormones such as erythropoietin, so that the bone marrow increases the production of new red blood cells with hemoglobin. This is why you find high hemoglobin and decreased blood oxygen saturation as one of the top 3 indicators.
2. Iron ions are highly reactive and cause oxidative damage. It turns out that this happens in a limited way in our bodies and we have cleaning mechanisms, but with COVID-19 the mechanisms are not enough too much iron and it begins to overwhelm your lung countermeasures, and so the process of pulmonary oxidative stress begins, which driving the ground glass-like lung images seen on CT scans of the lungs of COVID-19 patients. This extres loads the liver suffering damage! "By releasing an enzyme called alanine aminotransferase (ALT).
3. The only way to try to keep them running is maximum oxygen, including a hyperbaric chamber to give working hemoglobin a chance to get enough oxygen to the organs. and keep them alive.
-
Palmalma
#19198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vidis i sam sve. Danas mi prica jaranica da ce patolog dr. Aleksandra, sto je sinoc gostovala kod Senada, biti pozvana pred disciplinsku komisiju za pokretanje disciplinskih mjera na Klinickom. Ma, sve bolje od boljeg.
- skafiskafsnjak
#19199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bih se zakleo da sam ga cuo Juni da je rekao ...Nisrin wrote: ↑11/04/2020 19:14Pa neki dan Soder rece do kraja juLA, odmah pala u depresiju XDskafiskafsnjak wrote: ↑11/04/2020 19:12 Odakle ti to da do kraja Jula nece rsditi kafici itd ?
Koliko.ja znam a gledao sam , Minister rekao do kraja Juna![]()
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#19200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A u međuvremenu u Kongu:

Izvor VOA prevod je sa farsija pa je malo indijanski...
Što ovoga nema u medijima

Izvor VOA prevod je sa farsija pa je malo indijanski...
Što ovoga nema u medijima