Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
RtrnOfSalisbury

#19126 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RtrnOfSalisbury »

Milenkov buraz wrote: 11/04/2020 10:30
Bluemore wrote: 11/04/2020 10:26
RtrnOfSalisbury wrote: 11/04/2020 02:48 sta kazu mislijoci i ovi drugi dje da strpamo ove iz juzne koreje sto pokazuju simptome ponovo a kobiva bili izlijeceni i testirati negativno :skoljka:
lagana prehlada ne popusca
Ne znam sta kazu mislioci
Ali strucnjaci kazu ti nisu mi bili izlijeceni do kraja.... nisu ni dobili antitijela....
Sto je i kod drugih zoombi bolescin tako

Nekad pomaze procitati clanak do kraja
Ko ostane na naslovu je medijski kurban svojevoljni
Da, istina, treba pročitati do kraja. To da nisu do kraja izliječeni je pretpostavka tj. ne znaju 100% sigurno, ispituje se još. No postoji i teorija koja kaže da se ne stiče imunitet. Je li tebi bolje ako zataškaš i tu mogućnost, zašto ne reći istinu?
plavomore nes vjerovat al sam procito od naslova pa do podapisa i to vise puta :D cak sam ucestvovo u diskusiji dje je huzeir iziso sa teorijom da su korejci koristili kineske polovne testove. imam i ja teoriju al se huzeir ne slaze pa necu da izlazim prije neg on odobri. i jes, radi se o simptomima, ne o jebenim testovima jer simptom je simptom a test je test. situacija je zajebata, i pitanje da li je imalo bolja u odnosu na onaj tuzan jesenji dan kad se demokratska kina suocila sa cudnom upalom pluca da ne kaem lakom prehladom ... po prirodi stvari vrijeme je na nasoj strani al ce da kosta :-x
Ironmen

#19127 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

hillbill wrote: 11/04/2020 16:36
Ironmen wrote: 11/04/2020 14:51 Informacija iz prve ruke juce u Tuzli dva pacijenta 70+ godina sa teskom upalom plucam, koji su skoro vec bili otpisani i na respiratoru danas uspjesno oporavljeni i skinuti sa intezivne njege :thumbup: :thumbup:

Malo i dobrih vijesti da objavimo evo i u Sarajevu jos dva teska slucajeva oporavljena od korone :thumbup:
ko su ti , u sarajevu ,sto su uspjeli dobaciti do respiratora?
2 pacijenta u klinici podhrastovima, nema imena, zastita podataka..

https://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-dva ... /200411066
Porodice Foht

#19128 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Porodice Foht »

Sorry za off topic iako ima veze i s ovim- zna li neko kako se obratiti ovim gazdama klix-a, braci Simic? Nigdje direktnog e-maila, samo [email protected] :?
GAU8

#19129 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

emigrazione wrote: 11/04/2020 12:10
noviclan wrote: 11/04/2020 07:12 Image

Popisan im se na odluku, kad ne mogu vise od dvoje da se prevoze automobilom i kad ne mozes u rs za vikend
Mortalitet u Italiju u prva tri mjeseca:
2017-192045
2018-187991
2019-185967
2020-166407

Jel' konačno došao vakat da se ovaj cirkus završi, sadisti uzjahali i manipulisu ljudima kao da igraju neku igricu, uzivaju u ovome i nadaju se da sto duze potraje...gledaj kako i gdje su strpali vijest da je 4 poginulo u Livnu :-)
Ovi brojevi van konteksta ne znače ništa. Treba vidjeti brojeve za svaki uzrok smrti. Šta ako se na primjer samo drastično smanjio broj nesreća u saobraćaju ili slično, usljed izolacije?
emigrazione

#19130 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emigrazione »

Pa eto dodaj jos komotno 20 hiljada u ovoj godini neka su mandrknuli od cega hoces, opet nije iznad prosjeka ove 4 godine...
hurmasica

#19131 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hurmasica »

Jeste li vi primjetili da je sve manje vijesti o brojevima zarazenih i umrlih u svijetu? Brojke se ocigledno smanjuju ili stagniraju pa nikom nije to vise senzacionalna vijest!

Kakva je situacija u Italiji? Njemacka? Spanija? SAD?
Kinu vise niko i ne spominje!
Last edited by hurmasica on 11/04/2020 17:52, edited 1 time in total.
last mohicans

#19132 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Skontali i mediji da vise slabo pije vode. Dostigli peak u informisanju, to je to. Vidis da se raja i foruma ohanila, u prvim danima se destine stranica pisalo dnevno. Mislim da ljudi drugacije prihvacuju sve ovo, kao neku realnost, ne kataklizmu kako se u vecini medija predstavljalo prvim danima, pa i do unazad zadnjih 10 dana.
uglavnomja

#19133 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

19.500 u usa ukupno, samo juce preko 2.000
Lincoln-Burrows

#19134 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

hurmasica wrote: 11/04/2020 17:42 Jeste li vi primjetili da je sve manje vijesti o brojevima zarazenih i umrlih u svijetu? Brojke se ocigledno smanjuju ili stagniraju pa nikom nije to vise senzacionalna vijest!
Meni se čini da se o ničem drugome ne govori osim o zarazi.
animals

#19135 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

Lincoln-Burrows wrote: 11/04/2020 14:10
animals wrote: 10/04/2020 19:00
E jbg...ja sad u Becu setao i vidim starca sjedi na klupi, i uziva na suncu..
ima sigurno preko 80 godina..
ko ce njega ubiti..
normalno da ce zdravi setati..
pa nece bolesni..
Zdravi sam stavio u navodnike, nisu to zdravi već bolesni a nemaju simptome bolesti,
u tome je cijeli problem ove zaraze i izolacije i restriktivnih mjera koje nikog ne raduju.

Kad bi mogli detektirati te "zdrave" a ustvari bolesne sve bi bilo puno lakše i podnošljivije,
ovako mjere zahvaćaju svih i zdrave i "zdrave".
Ma razumijem ja to sve..
ali ajde zatvori zdrave ljude povis 65 godina u stan i da ne smiju izaci prosetati,
je za njih gora kazna od bilo cega..
amidzazeher

#19136 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by amidzazeher »

escobar__ wrote: 11/04/2020 11:49 Ovdje će bit neki kolektivni orgazam ako Šveđanima krene loše jer neki jedva čekaju da kažu kako su nam rekli ali nismo slušali.

Popustite Švedsku, kakve god mjere donese od nas su svjetlosnu godinu ispred.
Ne samo ovdje nego ima da se slavi po citavom svijetu!

Fakat ne kontam zasto se toliko uzdize ili srozava njihov prisrup pandemiji a pri tome ne gledajuci zasto je to tako i da li uopste mogu drugacije u ovom trenutku.
Koliko sam ja skontao kod njih je vanredno stanje opisano SAMO u slucaju rata!
Po ustavu im je svima zagarantovano slobodno kretanje i samim tim ne mogu tako lako uvesti totalni lock down.
Trece, zna se ko je za sta zaduzen, vlada brine za ekonomiju i zakone, experti (epidemiolozi i sl) brinu o pandemiji.
Sve su im odluke bazirane na preporukama, nikakvim zabranama.
Tek nedavno su vladi dali malo vise odrjesene ruke kako bi mogli zatvoriti restorane, kafice, luke itd.
Znaci sve i da su htjeli da zatvore drzavu, zabrane kretanje ljudima nisu mogli jer moraju zakone mijenjati.
I tu je ustvari poenta ”svedskog” pristupa epidemiji.
Vlada je obecala ogromnu pomoc firmama, radnicima ce platiti bolovanje od prvog dana do 3 sedmice bez obaveznog ljekarskog, srednje i fakultete su zatvorili ali je obavezna online nastava, nece da zatvore osnovne skole i vrtice jer bi time ostali bez radnika na bitnijim pozicijama, nema sastajanja vise od 50 osoba (znaci nema utakmica, velikih vjencanja, sahrana, koncerata....)

Previse sam razvukao ali vidjet cemo na kraju ko ce izvuci veci kraj i koliko ce ih pandemija pogoditi u svakom aspektu, ali cinjenica je da ce ekonomsku krizu svakako lakse preboliti, ne zbog nacina borbe protiv pandemije nego jednostavno zato sto je to ipak Svedska!
Lincoln-Burrows

#19137 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

animals wrote: 11/04/2020 17:59

Ma razumijem ja to sve..
ali ajde zatvori zdrave ljude povis 65 godina u stan i da ne smiju izaci prosetati,
je za njih gora kazna od bilo cega..
Što duže traje sve će više biti posla i za psihijatre,

treba pustiti ljude da idu i obavezno drže sigurnosni razmak, ne može se kao u Kini.
ANamelessGhoul

#19138 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ANamelessGhoul »

Italija opet preko 4 i pol hiljade. Šta rade jebote :?
emmir1

#19139 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Dugo ovo traje.

Italija nikako da obori krivulju
freelancerBIH

#19140 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

ANamelessGhoul wrote: 11/04/2020 18:09 Italija opet preko 4 i pol hiljade. Šta rade jebote :?
Poceli vise da testiraju... Ali primjeti da je manji broj u odnosu na jucer u kriticnom stanju... Znaci da su danas uveliko pokupili ovih sa blazim simptomima :D
astala_vistala

#19141 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by astala_vistala »

emmir1 wrote: 11/04/2020 18:22 Dugo ovo traje.

Italija nikako da obori krivulju
Do neki dan su testirali u rasponu 25 do 35k a danas je to preko 50k.

Znaci na preko 50k testiranih imaju oko 4200 ovim tempom za par dana nece vise biti od hiljadu pozitivnih.
Nisrin

#19142 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

Koji glupani, vlast nesposobna... pustili Wuhanovce i stotine hiljada ljudi, slali avion u Italiju po djecu glavonja, pustili avion iz Svedske i sad ne daju onima iz Holadije da ss veate kuci, sto je jedno od osnovnih ljudskih prava!
Po kojem se osnovu moze nekome zabraniti nesto sto je Ustavom zagarantovano?! To jedino u BIH i Srbiji...

Neka su se zaduzili opet kod MMFa da narednih 10 generacija ima sta vracati, a oni sebi plate pokriti i nerad platiti!

Ne znam sta ne razumiju u tome da se virus ne moze zaustaviti nego usporiti, koliko narednih godina ne misle ljude pustiti da izadju iz kuca, rade, zive, da neko udje u drzavu i TROSI svoje pare, da drze zatvorene granice, dok svi ne pocrkaju ali od gladi?!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#19143 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

Francuska ima dug 98% ukupnog BDP-a
last mohicans

#19144 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Ja da sam na mjestu tih ljudi u dijaspori. Prvi avion do najblize tačke i kopnom uci na najmanje prometan prelaz, a koji nije zatvoren. Sam Dodik je rekao da se na Ivanici danima ulazilo bez izdatih mjera izolacije. Ivanica-Čilipi ni 30 km razdaljine,pod uslovom da aerodrom nije zatvoren totalno. Jeste da vise kosta, ali je nekako pouzdanije, nego čekati da te vlada vrati avionom u SA.
Lincoln-Burrows

#19145 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

last mohicans wrote: 11/04/2020 18:57 Ja da sam na mjestu tih ljudi u dijaspori. Prvi avion do najblize tačke i kopnom uci na najmanje prometan prelaz, a koji nije zatvoren. Sam Dodik je rekao da se na Ivanici danima ulazilo bez izdatih mjera izolacije. Ivanica-Čilipi ni 30 km razdaljine,pod uslovom da aerodrom nije zatvoren totalno. Jeste da vise kosta, ali je nekako pouzdanije, nego čekati da te vlada vrati avionom u SA.
To je kazneno djelo, ako si se vratio iz inozemstva moraš u samoizolaciju a ako si pozitivan liječenje.
Nisrin

#19146 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

hurmasica wrote: 11/04/2020 17:42 Jeste li vi primjetili da je sve manje vijesti o brojevima zarazenih i umrlih u svijetu? Brojke se ocigledno smanjuju ili stagniraju pa nikom nije to vise senzacionalna vijest!

Kakva je situacija u Italiji? Njemacka? Spanija? SAD?
Kinu vise niko i ne spominje!
U Dojclandu smijemo hodati SVI sa drzanjem distance 2m, svi voze bicikla, hodaju, trce, mladji i stariji... Supermarketi krcati, ne postuje se odstojanje osim pred kasom... brojka raste i pada ali ce se 19. znati daljne mjere... navodno vise od pola Njemaca anketiranih su za to da se produzi karantena... a odluke koje Kurz u Au donese, Njemacka kaska za tim 3 sedmice... BMW ce raditi proizvodnju maski, do kraja jula nece raditi restorani, kafici, vrtici u Bayernu, do kraja juna je svima koji su zapeli u De omogucen boravak... Neformalne su informacije da ce ovo trajati 4-8mjeseci, ali vidjet cemo...

Angela odmah rece zaustaviti nece, usporiti hocemo, ocito svjesno pustaju da se poveca broj zarazenih... U Minhenu klinika Helios zatvorena bila pa su otvorili... testira se preko 50000 sedmicno, namjeravaju do 300k sedmicno testirati... iz LMU idu po kucama i uzimaju krv ljudima da vide kolili je broj koji su imali coronu, da ne znaju... Policija se okolo vozi, seta... kontrolise da nije vise od 2 ljudi, osim porodica... piknik, djecija igralista su zabranjena... preporuke su da se suzdrze za Uskrs okupljanja sto sumnjam, jer su bas lezerni, a neki dan su neke likove prijavili i svi su dobili po 2500 EUR kazne :)

Do kraja maja cce znati da li da otkazu Oktoberfest, davno su rekli da su kljucne sedmice kraj marta/pocetak aprila, pa vidjet cemo sta ce dalje preuzeti... pustili su 40000 ljudi iz Istocne Evrope da udju da rwde sezonske poslove, jer Njemci nece, jos toliko ce ih uvoziti :)
Od petka svi koji dodju, osim vozaca, idi u karantenu 14 dana, kucnu :)
last mohicans

#19147 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Lincoln-Burrows wrote: 11/04/2020 19:01
last mohicans wrote: 11/04/2020 18:57 Ja da sam na mjestu tih ljudi u dijaspori. Prvi avion do najblize tačke i kopnom uci na najmanje prometan prelaz, a koji nije zatvoren. Sam Dodik je rekao da se na Ivanici danima ulazilo bez izdatih mjera izolacije. Ivanica-Čilipi ni 30 km razdaljine,pod uslovom da aerodrom nije zatvoren totalno. Jeste da vise kosta, ali je nekako pouzdanije, nego čekati da te vlada vrati avionom u SA.
To je kazneno djelo, ako si se vratio iz inozemstva moraš u samoizolaciju a ako si pozitivan liječenje.
Naravno da jeste, ne kazem da tako treba. Nego je lakse uci u zemlju, vratiti se kuci, a ustavno pravo je da se svako vrati kuci. Izolacija je obavezna, u svakom slučaju i svi kao drustveno odgovorne osobe bi je trebali ispoštovati, ali nismo svi isti, niti cemo biti.
skafiskafsnjak

#19148 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Odakle ti to da do kraja Jula nece rsditi kafici itd ?
Koliko.ja znam a gledao sam , Minister rekao do kraja Juna :D
Nisrin

#19149 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

Nedostaje mi Sarajevo, ali kad se sjetim s kakvom govnoma sam okruzena bila bude mi odmah lakse - problem dijaspora, gradjani nase drzave, a nisu problem stranci, migranti i klasteri “guzonja”... Samo nek komsiji crkne krava i nek su sve ovce na broju ccc
A sto prave toralitarni rezim i policijsku drzavu, nesposobnjakovici... sve i jedna drzava organizuje evakuaciju svojih gradjana, a BIH zabranjuje ulazak, nekome ko nema novca za kiriju, zdravstveno, zivot! Pa niko se ne vraca ko ne mora, a i dalje su debilni! Krse i Ustav i ljudska prava... a one nehumane karantene, nove klastere necu vise komentarisati...

I niko nije protiv samoizolacije, lako se provjeri da li se postuje ili ne, ko ne postuje drakonske kazne i vidjet cemo... a ovako kako postupaju, mogu jos min 3 godine, jer u projekciji moguce sars pandemije iz 2012. koja se moze downloadovati na njem jeziku, stoji da ce trajati 3 godine.. da ce doci do karantena, ogranicenog kretanja, pada ekonomije, privrede, nereda itd itd Nije nesto sto ce se rijesiti za nekoliko mjeseci, niti je moguce!
Nisrin

#19150 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

skafiskafsnjak wrote: 11/04/2020 19:12 Odakle ti to da do kraja Jula nece rsditi kafici itd ?
Koliko.ja znam a gledao sam , Minister rekao do kraja Juna :D
Pa neki dan Soder rece do kraja juLA, odmah pala u depresiju XD
Locked