Istom mjerom kojom moze zabraniti rad firmama. Banke nas ubjedjuju da one ne mogu podnjeti taj teret a privreda moze.high_volume wrote: ↑11/04/2020 14:58 Kojim pravnim normama Novalić može primorati banke na moratorij za određene kredite, a da banke nemaju isto pravo da odbiju takvu normu?
Zašto bi banke pristajale na odluke vlasti u situacijama kad same nisu uzročile nemoć korisnika kredita, i kad im takav moratorij donosi štetu?
Ako Novalić odredi moratorij, zašto drugom odlukom ne obešteti banke, koliko god... Osim toga, sve banke imaju ugovore sa korisnicima kredita, i svaki takav ugovor mora biti promijenjen aneksima. I svaki takav ugovor pokriven je nekom vrstom osiguranja.
Jednostavnije od moratorija je odluka o potpunom refundiranju radnika kojima je zabranje rad, njihovim djelatnostima, najpoštenije primjenom minimalne plaće 100% i pripadajućih doprinosa na plaće, bez prevoza i toplih obroka. I da korisnici kredita pojedinačno dogovaraju sa bankama modalitete povrata obaveza po kreditima.
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
- madner
#1851 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- amidzazeher
#1852 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Upravo tako!madner wrote: ↑11/04/2020 15:08Imaju 5x vise mrtvih od Danske ili Norveske koja je bila prije mjesec ispred.Nivelacija wrote: ↑11/04/2020 14:55Ukidaju zabrane, postepeno od 15.04. Imas clanak na Oslobodjenju.
Svedski model se pokazao kao izuzetan.
Imaju 3x manje mrtvih od zemalja sa istim brojem stanovnika koje su u strogim restrikcijama.
Uz sve to sacuvali i ekonomiju i dubioza im nece biti velika.
Broj stanovnika je bitan zasto?
Danska je spasila zivote i ekonomiju.
Norveska, Finska pogotovo!
A plus sto ni sami svedjani kazu da jos ne mogu pricati o posljedicama virusa jer je tako reci tek u pocetnoj fazi i smrtnost i broj zarazenih. Virus je usao u staracke domove, tek su poceli testirati svo osoblje pa su vec na pocetku vidjeli da ima dosta osoblja po bolnicama koje je zarazeno
Da i ja pitam zasto je broj stanovnika bitan?
-
Nivelacija
#1853 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Da li odgovoriti nekome ko ne zna zasto je bitan broj stanovnika. Valjda zemlju od 10 miliona uporedjujes sa zemljama od 10 miliona a ne od 1.3 milijarde, doduše mozes i to ali onda se gledaju procenti na milion stanovnika.
Vidimo Svicarsku, Belgiju, Holandiju i slicne zemlje od 10- tak miliona i njihove mnogo strozije mjere nisu urodile plodom za razliku od Svedske koja ima 5x manju smrtnost bez ikakvih mjera osim distance.
Uostalom vidjet ce se na kraju svega ko je bio pametan.
Za sada pobjedu nose zemlje tipa Bjelorusija, Island,Svedska.
Vidimo Svicarsku, Belgiju, Holandiju i slicne zemlje od 10- tak miliona i njihove mnogo strozije mjere nisu urodile plodom za razliku od Svedske koja ima 5x manju smrtnost bez ikakvih mjera osim distance.
Uostalom vidjet ce se na kraju svega ko je bio pametan.
Za sada pobjedu nose zemlje tipa Bjelorusija, Island,Svedska.
- amidzazeher
#1854 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Da li odgovoriti nekome ko ne zna za pojam gustine naseljenosti?
Svedska 450k kvm naprema Svicarska 40k kvm povrsine
Svedska 450k kvm naprema Svicarska 40k kvm povrsine
-
Ci-Nick
#1855 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Inficirani i mrtvi se broje na 100.000 stanovnika.
- madner
#1856 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ako 12.03 zemlja A i B imaju 100 oboljelih, da li je bitno da li imaju 5 ili 500 miliona stanovnika? 
-
Ci-Nick
#1857 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nema,... i ima..
Mi smo imali prvi slučaj prije nego Turska ali nije bilo za očekivati da će Turska kad infekcija krene sa svojim višemilionskim gradovima ostati na dnevnim dvocifrenim brojevima novoinficiranih.
-
Sociolog
#1858 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Uzese Hdzovci preko kantona najmanje 80 miliona
Sjeme vam se zatrlo zelenasko termitsko..
Sjeme vam se zatrlo zelenasko termitsko..
- Maraschino
-
Sociolog
#1860 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa podijelom kantonima Novac po broju stanovnika Hercegovacki je veliki kanton..kao i Livanjski povrsinom..
Mislim da ce se na osnovu popisu stanovnistva odluciti detaljnije gdje ce sta..
Ali da nas je HdZ naguzio Jeste...jacaju kantonalne institucije,slabe federalne,sve u dosluhu s velikom Vozdom Dodikom koji zeli entitensku stranu da ojaca, i time pokazaju da drzava nije funkcionalna, vjestacke krize i krize i zamaranju zapadnih drzava i centara moci
Nisam optimista za budycnost.Nemamo prijatelja
Ali da nas je HdZ naguzio Jeste...jacaju kantonalne institucije,slabe federalne,sve u dosluhu s velikom Vozdom Dodikom koji zeli entitensku stranu da ojaca, i time pokazaju da drzava nije funkcionalna, vjestacke krize i krize i zamaranju zapadnih drzava i centara moci
- Maraschino
#1861 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ja opet ne vidim tih 80 mil koje si lupio.
-
high_volume
#1862 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa i tamo žive ljudi, rade firme, sve sa BiH predznakom. Kakva ti je to priča, neće novac uzeti HDZ za sebeSociolog wrote: ↑11/04/2020 16:11 Uzese Hdzovci preko kantona najmanje 80 miliona![]()
Sjeme vam se zatrlo zelenasko termitsko.
... podijelom kantonima Novac po broju stanovnika Hercegovacki je veliki kanton..kao i Livanjski povrsinom..
Ali da nas je HdZ naguzio Jeste...jacaju kantonalne institucije,slabe federalne,sve u dosluhu s velikom Vozdom Dodikom koji zeli entitensku stranu da ojaca, i time pokazaju da drzava nije funkcionalna, vjestacke krize i krize i zamaranju zapadnih drzava i centara moci![]()
-
high_volume
-
Benjo34
#1864 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Registruj stranku, bez zafrkancije i računaj da sam prvi članKing Theoden wrote: ↑11/04/2020 13:34Nažalost, samo na ulici. Dali smo im povjerenje i sad ga uzimamo. Vidimo da nas vode u propast i nemamo vremena čekati do narednih izbora.
Da. Smatram da imam nešto za ponuditi.
Mislim, na forumu ima lijep broj ljudi koji me znaju i u rl.
Znaju da sam ostvaren i imam takav posao i takvu zaradu da bi to za 90% ljudi bio raj na zemlji.
Ali, ima nešto zbog čega se noću okrećem u krevetu, nešto zbog čega imam besane noći, a to je moj narod.
Vidim u kakvom je stanju i šta im se radi. Vidim kako se uništavaju budućnosti naše djece.
Pomažem koliko mogu ali ta pomoć nije ništa do kap u moru.
Isto tako, budući da sam vjernik, razmišljam o tome da ću jednog dana polagati račun za ono što sam radio kao i to kako i gdje sam usmjerio potencijal koji mi je dat.
Ti kao musliman si vjerovatno čuo za priču o jusufu u kojoj je, između ostalog, opisana i ekonomska kriza.
Šta je rekao? Rekao je da ga postave na funkciju jer je znan tj. prepoznao je krizu, ima plan za rješenje, kao i načine da ga sprovede.
Ovo što nas pogađa nije nešto novo, nešto što se nije dešavalo, naprotiv!
Ovo su dešavanja koja redovno pogađaju ljudski rod.
Dovoljno je osvrnuti se i pogledati kako su to rješavali naši prethodnici.
Naravno, tu su minimalna odstupanja i to zbog mogućnosti i resursa koje su imali na raspolaganju.
I da, gospodine novaliću, rješenje nije u povlačenju sredstava namijenjenih za cestogradnju.
-
Sociolog
#1865 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Vidjeces, trazice i na osnovu privrednih giganata i tu se onaj Izmet opet npopustitit
Pod punom odgovorscu,hercegovacki kanton, livanjski i zapadnohercegovacki ce dobiti vise od 80 miliona
- Maraschino
#1866 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
al' u kunama 
-
saabsa
#1867 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A znam da jesu, jos ovaj sadašnji moj bankar je i dobar na kakve sam ranije znao naletiti, pa se nadam da ce uskoro i ovo biti riješeno, jednostavno sam prestao da se nerviram kao što sam ludio prvih dana kad je ova glupost počela da nas udara.maha_xy wrote: ↑11/04/2020 14:46Znao sam, čim si rekao za kolateral, znao sam da su oni. Samo ću konstatirati da su oni tromi u normalnim uslovima. Neću da nikog minimiziram, jer su i nama dostavljena uputstva samo još Solaka trebam pitati. Ako ti sta mogu pomoci pošalji mi p.p.saabsa wrote: ↑11/04/2020 14:42BBImaha_xy wrote: ↑11/04/2020 14:41
Može li se znati koja je banka? Trebate shvatiti da se trenutno većina klijeneta obratila s nekim zahtjevom prema bankama, moratorij je bio ispravan ali da je bio u primjeni od 01.04.. Kasnije bi mogao individualno s klijentom dogovarati modalitet otplate, ovako potpuni haos je nastao.
Shvatio sam da se moram pouzdati samo u sebe i svoje zaposlene da nekako ovu godinu privedemo kraju sa koliko toliko manje gubitka, a sledece godine krenuti polako u oporavak. Hvala tebi na ponuđenoj pomoći ali valjda neće ništa trebati
-
neko_sa_strane
#1868 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
U livanjskom kantonu nema ljudi. Tačnije sve ih je manje. Kanton Sarajevo ima više stanovnika nego HNK, ZHK i livanjski kanton zajedno. Bakira očito Čović iz nekog razloga ili drži u šaci ili su se dogovorili u vezi drugih talova.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1869 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
nekom rat nekom brat... male i srednje firme ce progutati korporacije... ko ima pare sad je vrijeme da kupuje jeftino... kasnije para na paru, us na fukaruNafta jeftinija od vode. Korona jača i od OPEK-a
Trenutni disbalans ponude i tražnje na naftnom tržištu, sporazum o smanjenju proizvodnje nafte zemalja članica OPEK+ ne može da izmeni, ali može da spreči najgori scenario — da cena nafte bude niža od cene vode i da se u jednom trenutku približi nultoj vrednosti, ističu eksperti.
„Ključni zadatak OPEK+ i Rusije je da se smanji brzina punjenja skladišta nafte u svetu, jer postoji rizik da ako se ona budu punila ovim tempom, za 20 miliona barela dnevno, onda će do kraja juna-jula, skladišta u potpunosti biti ispunjena, a tada cena nafte može da spadne na nulu. To se dešava jer je tržište nafte tako organizovano, da dobar deo ovog energenta kupuju spekulanti i trgovci po niskoj ceni kako bi je kasnije prodavali po visokoj“, rekao je Aleksej Belogorjev sa Instituta za energetsku strategiju.
- King Theoden
#1870 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nažalost, stranka je nemoguća misija. Koliko je ljudi napustilo bosnu, šta ja znam, u neke dvije godine?
E, ti koji su otišli, definitivno nisu sda/hdz/sdp/snsd uhljebljenici.
Oni ne odlaze.
Drugo, podijeljeni su i ljudi koji su protiv vladajućih partija. Neki su za robotiziranog bećirovića iako u politici njegove stranke ne vidim razliku u odnosu na sda.
Drugi su opet stali iza kojovića koji je, vjerujem, pošten i sa najboljim namjerama, ali nema ni plan ni program.
Sve je to tanko, nedorečeno i bezidejno.
Što se tiče konakovića i radončića, vjeruj da bi me bilo sramota podržati te ljude.
Onda opet vidimo jednog hadžikadića.
Ne sumnjam da je došao sa najiskrenijim željama za poboljšanje kvaliteta života bh građana.
Sad, neću ulaziti u kadar platforme za progres jer ne poznajem članove tako da ću sud prepustiti drugima.
Uglavnom, pomagao sam gospodina hadžikadića, pisao mu mailove, davao prijedloge.
Neke je usvojio, druge nije.
Smatrao sam to svojom dužnošću. Inače, za razliku od kojovića, hadžikadić je karizmatična ličnost iako sam ubijeđen da je njegova karizma uvježbana tj ne radi se o urođenoj osobini.
Samo, ni sam gospodin hadžikadić nema neki plan.
Isto tako imam osjećaj da nema pojma gdje je došao i u šta se upustio.
Helem nejse, što se mene tiče, postoji samo jedan način da se ovi neprijatelji naroda skinu sa vlasti, a to je izlazak na ulice.
Ako bi to uspjelo, onda se spremiti na ogromne i sveobuhvatne reforme počevši od reforme obrazovnog sistema pa dalje.
Budući da su ovi toliko pokvarili, moramo znati da bi te reforme bile dzinovski posao i morali bismo paralelno raditi mnoge korake. Jer, ako bismo išli korak po korak, izgubili bismo 10-ak godina.
-
maha_xy
#1871 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ništa, kao i svima želim da svi ovo prebrodimo sa što manje gubitaka i posljedica, iako je generalno situacija teška. Ovdje je situacija da je u plusu ko ostavari manje gubitaka.saabsa wrote: ↑11/04/2020 18:57A znam da jesu, jos ovaj sadašnji moj bankar je i dobar na kakve sam ranije znao naletiti, pa se nadam da ce uskoro i ovo biti riješeno, jednostavno sam prestao da se nerviram kao što sam ludio prvih dana kad je ova glupost počela da nas udara.
Shvatio sam da se moram pouzdati samo u sebe i svoje zaposlene da nekako ovu godinu privedemo kraju sa koliko toliko manje gubitka, a sledece godine krenuti polako u oporavak. Hvala tebi na ponuđenoj pomoći ali valjda neće ništa trebati![]()
![]()
-
maha_xy
#1872 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Dobro, evo izadjemo na ulice i srušimo ove poltrone. Šta dalje, da bi to uradio moraš imati minimalno 10 ljudi za sve poluge vlasti inače ulaziš u anarhiju. Moraš animirati vrhunske ljude, koji nakon preuzimanja znaju šta će raditi. Zadnji put u nekoj novijoj historiji uredjeno u Srbiji uz svestranu podršku MZ.King Theoden wrote: ↑11/04/2020 21:03Nažalost, stranka je nemoguća misija. Koliko je ljudi napustilo bosnu, šta ja znam, u neke dvije godine?
E, ti koji su otišli, definitivno nisu sda/hdz/sdp/snsd uhljebljenici.
Oni ne odlaze.
Drugo, podijeljeni su i ljudi koji su protiv vladajućih partija. Neki su za robotiziranog bećirovića iako u politici njegove stranke ne vidim razliku u odnosu na sda.
Drugi su opet stali iza kojovića koji je, vjerujem, pošten i sa najboljim namjerama, ali nema ni plan ni program.
Sve je to tanko, nedorečeno i bezidejno.
Što se tiče konakovića i radončića, vjeruj da bi me bilo sramota podržati te ljude.
Onda opet vidimo jednog hadžikadića.
Ne sumnjam da je došao sa najiskrenijim željama za poboljšanje kvaliteta života bh građana.
Sad, neću ulaziti u kadar platforme za progres jer ne poznajem članove tako da ću sud prepustiti drugima.
Uglavnom, pomagao sam gospodina hadžikadića, pisao mu mailove, davao prijedloge.
Neke je usvojio, druge nije.
Smatrao sam to svojom dužnošću. Inače, za razliku od kojovića, hadžikadić je karizmatična ličnost iako sam ubijeđen da je njegova karizma uvježbana tj ne radi se o urođenoj osobini.
Samo, ni sam gospodin hadžikadić nema neki plan.
Isto tako imam osjećaj da nema pojma gdje je došao i u šta se upustio.
Helem nejse, što se mene tiče, postoji samo jedan način da se ovi neprijatelji naroda skinu sa vlasti, a to je izlazak na ulice.
Ako bi to uspjelo, onda se spremiti na ogromne i sveobuhvatne reforme počevši od reforme obrazovnog sistema pa dalje.
Budući da su ovi toliko pokvarili, moramo znati da bi te reforme bile dzinovski posao i morali bismo paralelno raditi mnoge korake. Jer, ako bismo išli korak po korak, izgubili bismo 10-ak godina.
-
aldinjo
#1873 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- Janjicar
-
babanovac
#1875 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
https://www.fxstreet.com/news/sweden-gr ... 2001030527
Recesiju u Svedskoj su najavljivali jos prije Covida.
Sada je neizbjezna, sa ili bez punih kafica.
Recesiju u Svedskoj su najavljivali jos prije Covida.
Sada je neizbjezna, sa ili bez punih kafica.