Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...
- spreca
#826 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Hrvatski grunt je u HR
- Kolinda
#827 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
spreca, navalio i gotovo.
-
Hafis
#828 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Najtvrđa jezgra trenutno him je na ovom pdf-u 
- Maraschino
- Maraschino
#830 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Sesto, Bevanda i Milicevicka se sada vade.Novak20 wrote: ↑10/04/2020 17:21
Bevanda bi bio budala da popusti. Nije u pitanju nikakav poklon nego kredit MMF. Jedan od onih po kojem vraćamo 800 milijuna KM godišnje. Pametnije bi bilo reprogramirati te dugove.
Drugo, meni te pare i nova zaduživanja moje djece ne trebaju. Takva zaduživanja omogućavaju preživljavanje ovom nakaradnom sistemu kupovinom socijalnog mira i bukvalno rečeno, ljudi...ukratko, produžavaju trulom sistemu život, a napretka nema.
Treće, Fadil se kao pravi frajer danas nije pojavio na sjednici Fiskalnog vijeća. Ako sam dobro razumio Bevandu, prvobitno pismo namjere se odnosilo na kredit u iznosu od 165 milijuna eura i ono je bilo potpisano. Ove izmjene za 330 milijuna eura traže izmjene pisma namjere i nove potpise. Čak su izgleda u opticaju različite verzije pisma namjere.
https://www.klix.ba/biznis/milicevic-ra ... /200410164
Četvrto, tko brani Fadilu da prihvati dogovor o raspoređivanju dijela kredita između entiteta i F BiH na ž/k i tako deblokira potpisivanje pisma namjere (koje očito ni on nije potpisao za ovaj iznos od 330 milijuna).
Peto, firme u F BiH zdravstvenom sistemu duguju min. jednu milijardu KM. Neka se Fadil malo angažira oko naplate.
Ja im savjetujem da kada je takva situacija da ne popustaju, spasice BiH od dugova.
- dalmatinka
#831 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Zadnji put sam se s guštom iskupala za vrijeme rata, slutim da ću konačno opet imati taj gušt
-
belfy
#832 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
zivis u ZDK koji dobije nulu, ali se zalis sto se propituje zasto u puno manja mjesta odlazi vise novca? i to povodom ljecenja pandemije u kojoj je ZDK bio prvi na udaru u Federaciji? kome ti time zelis dobro? sebi i tu gdje zivis ili neko drugom?Novak20 wrote: ↑10/04/2020 15:12Živim u ZDK i tu koristim medicinske usluge. Naravno da mi nije ok da Zenica dobije nulu u raspodjeli koja je organizirana kao dogovor par ljudi ili političkih stranaka i kao takva netransparentna, nemoralna.
No, što da je Zenica i dobila neku iznenadnu i sitnu kap u moru potreba ? Vjerojatno ne bi puno pomoglo jer da ti imaš 21 milijun, pitanje je kako bi ih pravedno rasporedio.
Ja na ovakve stvari gledam malo drukčije. Mislim da ovaj koeficijent za KS nije ok ili da nije u redu što radnik rudnika ili ED živi u Zenici, a porez plaća u Sarajevu gdje je firma registrirana.
Dok se ovaj i slični problemi ne riješe sistematski i sistemski, uvijek ćemo se klati za mrvice.
2. Pripadnost javnih prihoda kantona
Član 9.
Učešće kantona u raspodjeli prihoda sa jedinstvenog računa
Pojedinačno učešće kantona u raspodjeli prihoda iz člana 6. ovog Zakona vrši se na
osnovu formule koja se zasniva na sljedećim omjerima:
- 57% na osnovu broja stanovnika u kantonu;
- 6% na osnovu površine kantona;
- 24% na osnovu broja učenika u osnovnom obrazovanju;
- 13% na osnovu broja učenika u srednjem obrazovanju.
Formula sadrži koeficijent, koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo. Taj koeficijent iznosi 2.
Formula sadrži koeficijent koji odražava posebne rashodovne potrebe kantona sa najmanjim prihodima po stanovniku po osnovu poreza na promet, kako slijedi:
- Bosansko-podrinjski kanton Goražde, koeficijent 1,8,
- Kanton 10, koeficijent 1,1.
na stranu sto pricas gluposti oko poreza na plate. isti se uplacuje tamo gdje je radnik i prijavljen. po tom pitanju je problem uplate poreza na prihod i dobit, jer se oni vode na Sarajevskoj adresi. i to ide na ustrb Kaknja i Tuzle, te svih rudnika od kojih niti jedan nije u Sarajevu.
ne pricaj gluposti, nego se malo uputi u materiju o kojoj pricas. zaista ne treba mnogo vremena. sto ti je nejasno pitas ovdje na forumu i naci ces odgovor. ovako, pricajuci to sto pricas, ispadnes samo klaun koji ce, shodno tome, biti ismijan.
potrudi se doci do valjanih cinjenica, pa onda iste u ruke i glavu, pa da rasprava ima smisla. ovako samo ispada da branis davanje para "hrvatskom narodu" koje je politicki napravljeno i nicim opravdano. cak ga se i oni koji su ga odobrili odricu nakon sto je dospjelo do javnosti... zasto onda i u ciju odbranu ti stajes? ne zelis vise sredstava (opravdano zahtijevanih) od mjesta gdje zivis, nego zelis da ona samo dospiju na drugu adresu da bi direktor mogao biti seljacina na kvadrat, pa da mu za plate ne usfali? jel tako?
Last edited by belfy on 10/04/2020 19:16, edited 1 time in total.
- Maraschino
#833 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
dalmatinka wrote: ↑10/04/2020 19:14Zadnji put sam se s guštom iskupala za vrijeme rata, slutim da ću konačno opet imati taj gušt![]()
niko vam nece smetati. sve je vase
- Point.
#834 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Nije ni čudo što rodoljubi iz Hercegovine vole Hrvatsku više od svoje prepečene zemlje. Ha ja.Kolinda wrote: ↑10/04/2020 15:56Računam da si ozbiljniji lik, pa zar ne shvaćaš da glasovi Hrvata iz BiH apsolutno ništa ne mijenjaju u rasporedu snaga. Ako ne znašzbog čekag 11mil.KM evo ti pomoć, Vlada republike Hrvatske je obvezna skrbiti o Hrvatima u BiH po svom Ustavu i zakonima. Skrbe na način da financiraju sveučilište, bolnice, kultutno-sportske sadržaje i slično. Hrvati iz BiH i imaju jednaka prava pri upisu na sveučilišta u HR itd.itd.itd.
- 512MB
#835 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Oćel popustit ercegovački Elmer Fudd

- BHCluster
#836 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ti 11 mil KM nije pomoc nego saniranje dugovanja tj. pokrivanje HDZ-ove pljacke te ustanove, znaci to je nastavak finansiranja duga te "ustanove" ako se prisjetimo 2017. tada je ustanovljeno da SKB Mostar duguje 110 milijona konvertibilnih maraka. Nako cega Hrvatska Vlada uplacuje 2017 - 40 mil Kuna, 2018 - 39 mil Kuna, 2019 - 40 mil Kuna i ova najnovija 2020 - 43 mil kuna.Point. wrote: ↑10/04/2020 19:21Nije ni čudo što rodoljubi iz Hercegovine vole Hrvatsku više od svoje prepečene zemlje. Ha ja.Kolinda wrote: ↑10/04/2020 15:56Računam da si ozbiljniji lik, pa zar ne shvaćaš da glasovi Hrvata iz BiH apsolutno ništa ne mijenjaju u rasporedu snaga. Ako ne znašzbog čekag 11mil.KM evo ti pomoć, Vlada republike Hrvatske je obvezna skrbiti o Hrvatima u BiH po svom Ustavu i zakonima. Skrbe na način da financiraju sveučilište, bolnice, kultutno-sportske sadržaje i slično. Hrvati iz BiH i imaju jednaka prava pri upisu na sveučilišta u HR itd.itd.itd.
- 512MB
#837 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
- BHCluster
#838 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
dalmatinka wrote: ↑10/04/2020 16:24Dobro, to je tvoje objašnjenje, eto ja stvarno ne znam ništa u vezi toga, nego mi je malo to objašnjenje nategnuto i nema mi nikakve logike. Imaš li kakav izvor da su Srbija i Hrvatska zabranjivale jednoj neovisnoj državi da kontrolira svoje nebo?

Davorin Primorac, Director of BHANSA - inače je zet Dragana Čovića; a festa "preuzimanja" kontrole neba je kostala gradjane 350.000KM.
Last edited by BHCluster on 10/04/2020 19:48, edited 2 times in total.
- BHCluster
- Point.
#840 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Nemaš šta objašnjavati tom HDZ robu. To ne misli svojom glavom, za njega i slične misle Čović, Bevanda i ostatak vrhovnog stožersvta uljudbe.belfy wrote: ↑10/04/2020 19:15zivis u ZDK koji dobije nulu, ali se zalis sto se propituje zasto u puno manja mjesta odlazi vise novca? i to povodom ljecenja pandemije u kojoj je ZDK bio prvi na udaru u Federaciji? kome ti time zelis dobro? sebi i tu gdje zivis ili neko drugom?Novak20 wrote: ↑10/04/2020 15:12Živim u ZDK i tu koristim medicinske usluge. Naravno da mi nije ok da Zenica dobije nulu u raspodjeli koja je organizirana kao dogovor par ljudi ili političkih stranaka i kao takva netransparentna, nemoralna.
No, što da je Zenica i dobila neku iznenadnu i sitnu kap u moru potreba ? Vjerojatno ne bi puno pomoglo jer da ti imaš 21 milijun, pitanje je kako bi ih pravedno rasporedio.
Ja na ovakve stvari gledam malo drukčije. Mislim da ovaj koeficijent za KS nije ok ili da nije u redu što radnik rudnika ili ED živi u Zenici, a porez plaća u Sarajevu gdje je firma registrirana.
Dok se ovaj i slični problemi ne riješe sistematski i sistemski, uvijek ćemo se klati za mrvice.
2. Pripadnost javnih prihoda kantona
Član 9.
Učešće kantona u raspodjeli prihoda sa jedinstvenog računa
Pojedinačno učešće kantona u raspodjeli prihoda iz člana 6. ovog Zakona vrši se na
osnovu formule koja se zasniva na sljedećim omjerima:
- 57% na osnovu broja stanovnika u kantonu;
- 6% na osnovu površine kantona;
- 24% na osnovu broja učenika u osnovnom obrazovanju;
- 13% na osnovu broja učenika u srednjem obrazovanju.
Formula sadrži koeficijent, koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo. Taj koeficijent iznosi 2.
Formula sadrži koeficijent koji odražava posebne rashodovne potrebe kantona sa najmanjim prihodima po stanovniku po osnovu poreza na promet, kako slijedi:
- Bosansko-podrinjski kanton Goražde, koeficijent 1,8,
- Kanton 10, koeficijent 1,1.
na stranu sto pricas gluposti oko poreza na plate. isti se uplacuje tamo gdje je radnik i prijavljen. po tom pitanju je problem uplate poreza na prihod i dobit, jer se oni vode na Sarajevskoj adresi. i to ide na ustrb Kaknja i Tuzle, te svih rudnika od kojih niti jedan nije u Sarajevu.
ne pricaj gluposti, nego se malo uputi u materiju o kojoj pricas. zaista ne treba mnogo vremena. sto ti je nejasno pitas ovdje na forumu i naci ces odgovor. ovako, pricajuci to sto pricas, ispadnes samo klaun koji ce, shodno tome, biti ismijan.
potrudi se doci do valjanih cinjenica, pa onda iste u ruke i glavu, pa da rasprava ima smisla. ovako samo ispada da branis davanje para "hrvatskom narodu" koje je politicki napravljeno i nicim opravdano. cak ga se i oni koji su ga odobrili odricu nakon sto je dospjelo do javnosti... zasto onda i u ciju odbranu ti stajes? ne zelis vise sredstava (opravdano zahtijevanih) od mjesta gdje zivis, nego zelis da ona samo dospiju na drugu adresu da bi direktor mogao biti seljacina na kvadrat, pa da mu za plate ne usfali? jel tako?
-
zrakomlat
#841 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Pa nije besplatno. Dođe, odradi, neko ispostavi račun za to i idemo dalje do novog požara.dalmatinka wrote: ↑10/04/2020 18:16Stiže ti jedan zločesti hrvatski kanader. Hajmo svi drvlje i kamenje, da me niste razočarali!![]()
Ili nek se trošak odbije od npr duga za korištenje Buškog jezera.
- spreca
#842 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Kao da to oni neznajuzrakomlat wrote: ↑10/04/2020 21:51Pa nije besplatno. Dođe, odradi, neko ispostavi račun za to i idemo dalje do novog požara.dalmatinka wrote: ↑10/04/2020 18:16Stiže ti jedan zločesti hrvatski kanader. Hajmo svi drvlje i kamenje, da me niste razočarali!![]()
Ili nek se trošak odbije od npr duga za korištenje Buškog jezera.
-
Hafis
#843 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Neznaju da nemože takoto.
- horkesh
#844 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
'Tih 40 milijuna kuna i nije neki novac, nama je baš potriba!'
Kako gledate na podijeljenost u društvu koja je nastala zbog donacije mostarskoj bolnici?
- Gledajte, ljudi reagiraju po nekakvom svom osjećaju. Mislim da ne treba analizirati i vraćati filmove o tome kako smo mi oduvijek bili dio hrvatskog korpusa pa i u najtežim danima. Osnovna i ustavna obveza Hrvatske je pomagati hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. A s druge strane, iskreno, mi već imamo dovoljno zapostavljanja od onih koji nas ne bi trebali zapostavljati. Još da nas zapostavi i Hrvatska, to bi tek bilo strašno. A onda - gdje s pacijentima? Gdje bi Hrvatska s njima? Tako da, razumijem ljude, imaju nekakav svoj film, misle; nemamo mi, a dajemo njima, ali i mi smo mi, ja ne dam da mi nismo vi.
Je li ova donacija dovoljna?
- Koliko god je teško stanje u Hrvatskoj, 40 ili 60 milijuna kuna koliko su odvojili za sve naše dva-tri ustanove i nije neki novac. Da ne bi krivo shvatili. nama to dobro dođe, nama je to fantastično, ali potreba je, jer bolnici treba velika pomoć, a i ovaj narod je hrvatski narod. Treba malo više empatije. Ovo je jedina bolnica za tercijarnu razinu za Hrvate i mi ćemo je čuvat. Dolaze nan iz svih regija Bosne i Hercegovine jer samo tu i mogu doći. Vrata su, dakako, otvorena. To su naša. Nema drugih vrata. Koristim priliku da se zahvalim Vladi koja je bez obzira na tešku situaciju pripoznala da i nas ima ovamo.
Bučne su tvrdnje da HDZ ovim potezom kupuje glasače u Hercegovini. Ima li u tome istine?
- Osobno, ja se ne bavim politikom. Ali, kad se radi o tom segmentu, narod Hercegovine, Hrvati iz Bosne i Hercegovine, oni su za HDZ kako god se okrene. Znači, ne treba ništa dat, oni su opet za HDZ. Iz svih drugih razloga, ne samo političkih. Nego jednostavno, ode imamo HDZ i to je to. Ni nemamo druge opcije u BiH nego stalno - HDZ. Iskreno, imali smo nekakvih drugih opcija i to je bio kaos. Samo HDZ. To je to. Ne trebaju se bojati za glasove, he-he. A ovo, to je pomoć za bolesne, ne za politiku. Idemo dalje!
https://www.24sata.hr/news/tih-40-milij ... iba-686580
-
Novak20
#845 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
belfy wrote: ↑10/04/2020 19:15
zivis u ZDK koji dobije nulu, ali se zalis sto se propituje zasto u puno manja mjesta odlazi vise novca? i to povodom ljecenja pandemije u kojoj je ZDK bio prvi na udaru u Federaciji? kome ti time zelis dobro? sebi i tu gdje zivis ili neko drugom?
Ako napišem "Naravno da mi nije ok da Zenica dobije nulu u raspodjeli koja je organizirana kao dogovor par ljudi ili političkih stranaka i kao takva (je) netransparentna, nemoralna." onda to i mislim. Uopće se ne žalim na propitivanja o našem novcu, gdje ide i kako se troši. Da je sreće, propitivalo bi se vlast i političare za svaku marku od rata do danas.
Nema mi baš smisla odgovarati na pitanja u kojima ti nudiš odgovor(e) uvjeren da si u pravu ali da pokušam. Glede i unatoč svemu.
Stajem u obranu svog mišljenja da mi u svakodnevnom životu ne treba sadaka od 21 milijun KM koja se dijeli između 79 općina F BiH, nego mi treba uređen sistem koji ne dopušta talove političara i posljedično huškanje i zavađanje naroda oko mrvica.
Nemam ambiciju da budem expert za federalne financije, ne moram ništa učiti ali mi logika govori da tokovi novca nisu kako treba. Evo ti primjer iz pregleda dugovanja poreznih obveznika nastala kupovinom socijalnog mira samo u Zenici.
JP "EPBIH" DD - ZD RMU "ZENICA" - 139.716.779,74 KM
ŽELJEZARA "ZENICA" DOO (STEČAJ) - 54.154.031,14
"KALEN" - 15.585.203,96
JKP "ZENICATRANS PREVOZ PUTNIKA" - 5.380.081,41
"BIS CO" DOO 7265050050466 ZENICA - 3.835.804,04
"ČAGO KOMERC"- 3.551.263,39
NK "ČELIK" - 3.325.467,71
itd.
Možda je tebi ovo dobro jer su "naši" u pitanju ? Meni nije.
Pretpostavljam da je najmanje 1/3 dugovanja za zdravstveno osiguranje. Nemoguće je da neki od direktora ovih firmi nisu bili seljačine na kvadrat koji su se potrudili da im ne zafali za plaće. Ne trebam ništa zbrajati, pa čak ni dugovanja drugih firmi iz općina ZDK da bih znao tko mi je kriv za loše zdravstvo i da neka kratkoročna pomoć neće promijeniti ništa.
Sada se ti potrudi da zbrojiš dugovanja firmi u ZDK pa ćeš doći do podatka da je zdravstvo ZDK sistematski guljeno zadnjih 25 godina zarad gubitaša za cifre od 30 - 50 milijuna godišnje. Jbg, sada te cifre našim parama polako namiruje Vlada F BiH kada radnici idu u mirovinu.
Zenički dio od ovih 21 milijun KM pomoći Vlade F BiH nisu imali namjeru uskratili Hrvati i njihova politika nego SDA i Novalić zbog F.K.
-
belfy
#846 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
da vidim da li sam dobro razumio... ti ne bi da budes neki ekspert i ne moras nista uciti, ali bi opet da nastavis pricati o raspodjeli novca od poreza na federalnom nivou odgovarajuci time meni na nepostenu raspodjelu sredstava povodom korone... osvrnut cu se onda i na tu raspodjelu, ali samo da prvo pokusam lijepo opisati na sta ja ukazujem.
ti kazes da ti nisu bitne mrvice, ali da vidimo koliko su te mrvice zaista mrvice:
"FBiH dodjeljuje 30 miliona KM samo kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zenica- ... /200318109
recimo da bi tu bilo pravedno da ZKB dobije barem par miliona.
o mrvicama nadalje:
"Tako na spisku finansijske pomoći prednjači Novi Travnik s 1,2 miliona KM, zatim Živinice i Kupres (bez zaraženih osoba) sa po 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM i drugi..."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-je ... /200404028
ovdje bi, pri iole realnoj raspodjeli, Zenica opet trebala da dobije najmanje milionski iznos mrvica...
podsjetimo da se ova sredstva dijele povodom korone i da u tom trenutku Zenica je prva na udaru u Federaciji. pricamo, dakle, o jednokratnoj pomoci u par dana razlike gdje Zenica dobije hebenu nulu u odnosu na nekih 9-11 miliona koje bi mogla, i trebala, dobiti. ta, i takva, infuzija u ZDK zdravstveni sistem je sve osim mrvica... (hebote, za te pare se moze napraviti jos jedno krilo bolnice!)
sada da se osvrnem i na ovaj dio oko poreza, da ne moras uciti ili barem razmisljati o istim...
naravno da je sistem koeficijenata dobrano nakaradan i totalno sranje, no to nema veze sa poreznim dugovanjima preduzeca registrovanim bilo gdje, jer sve i da se isti porezi uplate danas, sistem koeficijenata raspodjele je isti i od toga bi najmanje dobila Zenica i ZDK.
isto tako, ima jako malo uticaja na sam zdravstveni fond, jer ljudi kojima zdravsveno nije uplaceno ne mogu ni da se lijece besplatno (ne mogu da ovjere knjizicu), pa samim time ni da ostecuju fond u koji druge firme redovno uplacuju. puno vise zdravstveni fond bude ostecen od strane ljudi koji su prijavljeni na birou, a rade na crno. isto vazi i za poreze.
iz svega gore navedenog moze se lijepo vidjeti da je novac nepravilno rasporedjen prvo jer se najvise dijeli u "hrvatske" dijelove koji to nicim ne zasluzuju (govorimo o koroni i tadasnjem stanju kada se odlucivalo). isto je bilo i sa raspodjelom novca u kulturi prosle godine, samo sto tada prodje sa malo pozadinske buke.
i taj scenario se ponavlja vec godinama i dekadama... Zenica i ZDK je sve i jedan put bila zakinuta vise ili manje, a ovo sa nulama u doba gdje Zenica bude najvise na udaru je prelilo casu. ovu zadnju recenicu si u potpunosti u pravu. Fudo jeste njihova bolna tacka i ovako ga kaznjavaju. ja se nadam samo da ce se narod toga sjetiti kada bude vreme. no, opet ostaje nepravedna dodjela novca "hrvatskim opcinama" u ciframa koje su cak i vise od dodjeljenih sredstava Sarajevu, a onda nakon toga i ponderi... i nista od toga nije manje bitno, niti bilo kakve mrvice...
ti kazes da ti nisu bitne mrvice, ali da vidimo koliko su te mrvice zaista mrvice:
"FBiH dodjeljuje 30 miliona KM samo kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zenica- ... /200318109
recimo da bi tu bilo pravedno da ZKB dobije barem par miliona.
o mrvicama nadalje:
"Tako na spisku finansijske pomoći prednjači Novi Travnik s 1,2 miliona KM, zatim Živinice i Kupres (bez zaraženih osoba) sa po 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM i drugi..."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-je ... /200404028
ovdje bi, pri iole realnoj raspodjeli, Zenica opet trebala da dobije najmanje milionski iznos mrvica...
podsjetimo da se ova sredstva dijele povodom korone i da u tom trenutku Zenica je prva na udaru u Federaciji. pricamo, dakle, o jednokratnoj pomoci u par dana razlike gdje Zenica dobije hebenu nulu u odnosu na nekih 9-11 miliona koje bi mogla, i trebala, dobiti. ta, i takva, infuzija u ZDK zdravstveni sistem je sve osim mrvica... (hebote, za te pare se moze napraviti jos jedno krilo bolnice!)
sada da se osvrnem i na ovaj dio oko poreza, da ne moras uciti ili barem razmisljati o istim...
naravno da je sistem koeficijenata dobrano nakaradan i totalno sranje, no to nema veze sa poreznim dugovanjima preduzeca registrovanim bilo gdje, jer sve i da se isti porezi uplate danas, sistem koeficijenata raspodjele je isti i od toga bi najmanje dobila Zenica i ZDK.
isto tako, ima jako malo uticaja na sam zdravstveni fond, jer ljudi kojima zdravsveno nije uplaceno ne mogu ni da se lijece besplatno (ne mogu da ovjere knjizicu), pa samim time ni da ostecuju fond u koji druge firme redovno uplacuju. puno vise zdravstveni fond bude ostecen od strane ljudi koji su prijavljeni na birou, a rade na crno. isto vazi i za poreze.
iz svega gore navedenog moze se lijepo vidjeti da je novac nepravilno rasporedjen prvo jer se najvise dijeli u "hrvatske" dijelove koji to nicim ne zasluzuju (govorimo o koroni i tadasnjem stanju kada se odlucivalo). isto je bilo i sa raspodjelom novca u kulturi prosle godine, samo sto tada prodje sa malo pozadinske buke.
i taj scenario se ponavlja vec godinama i dekadama... Zenica i ZDK je sve i jedan put bila zakinuta vise ili manje, a ovo sa nulama u doba gdje Zenica bude najvise na udaru je prelilo casu. ovu zadnju recenicu si u potpunosti u pravu. Fudo jeste njihova bolna tacka i ovako ga kaznjavaju. ja se nadam samo da ce se narod toga sjetiti kada bude vreme. no, opet ostaje nepravedna dodjela novca "hrvatskim opcinama" u ciframa koje su cak i vise od dodjeljenih sredstava Sarajevu, a onda nakon toga i ponderi... i nista od toga nije manje bitno, niti bilo kakve mrvice...
- BHCluster
-
Škobo Habu
#848 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ja bih da čestitam Uskrs doktoru - specijalisti za plovak na Buni i Bunci, kao i ostaloj kompaniji koja slavi.
- Kolinda
#849 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
https://faktor.ba/vijest/raspodjela-330 ... d-19/78758
Evo vam primjer kako poraz za stolom pretvoriš u pobjedu na tastaturi.
Znači D.Č. je osigurao svim Županijama/kantonima isti omjer pomoći po glavi stanovnika. Ja mislim da su svi presretni ali šute da ne naljute B.I.
Druga polovica ide za ono što je FBIH dala obećanje u Corona zakonu. I opet sve ok. Ali uvaženi pokušava reći da je Bakir pobjednik, da ali ako nemamo oči...
Konačno podjela kako Bog zapovijeda...
Evo vam primjer kako poraz za stolom pretvoriš u pobjedu na tastaturi.
Znači D.Č. je osigurao svim Županijama/kantonima isti omjer pomoći po glavi stanovnika. Ja mislim da su svi presretni ali šute da ne naljute B.I.
Druga polovica ide za ono što je FBIH dala obećanje u Corona zakonu. I opet sve ok. Ali uvaženi pokušava reći da je Bakir pobjednik, da ali ako nemamo oči...
Konačno podjela kako Bog zapovijeda...
- Kolinda
#850 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
HvalaŠkobo Habu wrote: ↑12/04/2020 11:35 Ja bih da čestitam Uskrs doktoru - specijalisti za plovak na Buni i Bunci, kao i ostaloj kompaniji koja slavi.