belfy wrote: ↑10/04/2020 14:23
odluka je ponistena zbog nepravednosti raspodjele. ili je tebi ok da jedna Zenica dobije nulu iz dvije raspodjele?
Živim u ZDK i tu koristim medicinske usluge. Naravno da mi nije ok da Zenica dobije nulu u raspodjeli koja je organizirana kao dogovor par ljudi ili političkih stranaka i kao takva netransparentna, nemoralna.
No, što da je Zenica i dobila neku iznenadnu i sitnu kap u moru potreba ? Vjerojatno ne bi puno pomoglo jer da ti imaš 21 milijun, pitanje je kako bi ih pravedno rasporedio.
Ja na ovakve stvari gledam malo drukčije. Mislim da ovaj koeficijent za KS nije ok ili da nije u redu što radnik rudnika ili ED živi u Zenici, a porez plaća u Sarajevu gdje je firma registrirana.
Dok se ovaj i slični problemi ne riješe sistematski i sistemski, uvijek ćemo se klati za mrvice.
2. Pripadnost javnih prihoda kantona
Član 9.
Učešće kantona u raspodjeli prihoda sa jedinstvenog računa
Pojedinačno učešće kantona u raspodjeli prihoda iz člana 6. ovog Zakona vrši se na
osnovu formule koja se zasniva na sljedećim omjerima:
- 57% na osnovu broja stanovnika u kantonu;
- 6% na osnovu površine kantona;
- 24% na osnovu broja učenika u osnovnom obrazovanju;
- 13% na osnovu broja učenika u srednjem obrazovanju.
Formula sadrži koeficijent, koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo. Taj koeficijent iznosi 2.
Formula sadrži koeficijent koji odražava posebne rashodovne potrebe kantona sa najmanjim prihodima po stanovniku po osnovu poreza na promet, kako slijedi:
- Bosansko-podrinjski kanton Goražde, koeficijent 1,8,
- Kanton 10, koeficijent 1,1.