Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
statixx

#1701 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by statixx »

maha_xy wrote: 08/04/2020 23:20 Ono što se može ustanoviti, da smo definitivno najgori u Regionu, uključujući i RS, jer oni po vertikali zbog nepostojanja kantona i prilično jasnoj vladajućoj strukturi puno lakše donose odluke, a čini mi se da imaju i nekolicinu koja se razumije u posao. Samo se pitam otkud im lova, da više daju privredi, a naši vazda govore da je PC pred bankrotom.
Lova je od zaduzivanja, za 5 dana je najavljena emisija obveznica u iznosu od 300 mil km. Ranije su vec emitovali oko 70 mil km. Vlada FBiH dosta troma, cekaju MMF i EU.

Za FBiH se slazem, sad se pokazuje sva nefunkcionalnost sistema. Raspodjela javnih prihoda je jako komplikovana sto otezava i odredjivanje odgovornosti za pokrivanje gubitaka.
Veigar

#1702 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Veigar »

King Theoden wrote: 08/04/2020 15:13
Veigar wrote: 08/04/2020 14:07 Pa imat ćeš vlastitu proizvodnju kad ne bude više uvoza?
Druže, nije dobro da postavljaš pitanja ako će te odgovor na ista baciti u crnjak :(
Ukratko, živiš u bosni. Dovoljno pojašnjeno, ili treba detalja?
Imaš sda. Imaš hdz. Imaš snsd.
Znaš li šta to znači? Vjerujem da znaš. Sve i jedna od tih skraćenica znači mafija.
Mafija ima svoje pipke i podguzne muhe, čitaj: generalne zastupnike za sto i jedan kurac.
Hercegovina pozdravlja :)
Zašto bi tom generalnom zastupniku bilo u cilju da neko drugi zaradi?
Zašto misliti da mu je u interesu državno dobro?
Naravno da nije. Ja i samo ja.

Drugi problem...
Radnica iz binga je patriota. Veliki patriota. Ona želi i podržava domaće proizvode.
Patriotizam prestaje onog momenta kada ga ne možeš platiti.
Ona radi za 500 km. Njen budžet za neki određeni proizvod je 3 km. Ako domaći proizvod košta 5 km, ona ga ne može kupiti. Jbg, uvozni košta 3 km.
Drugi killer patriotizma je kvalitet.
Mnogi su probali nešto domaće, recimo neku paštetu ili salamu.
Probali i zaključili da je strani proizvod daleko kvalitetniji. Jbg, ljudi ne mogu gurati patriotizam preko svojih leđa :zoka:

Treće, broj proizvođača. Pazi, svaki igrač loto igre može postati milioner. Da, svaki, ali ne svi.
Razlika je između riječi "svaki" i "svi" :zoka:
Dakle, nemoguće je da poljoprivrednik koji obrađuje par duluma(dunum) bude konkurentan.

Primjer. Uzmeš i odlučiš da praviš i na tržište izbaciš neko piće. Nazovimo ga kenijada :oops:
Imaš troškove nabavke mašina, prostora, radnika, struje, itd.
Recimo da su troškovi 100.000 km.
I onda uzmeš i napraviš jednu flašu soka. Ako želiš da zaradiš, onda tu flašu moraš prodati za najmanje 100.001 km.
Ko će flašu soka platiti toliko para? Niko.
Ali, ako za toliko uloga napraviš 100k flaša, logično je da možeš pustiti cijene.
Naravoučenije: ako želiš da budeš konkurentan u prodaji recimo pšenice ili jagoda, moraš imati ogromnu zemlju na kojoj ćeš toliko posijati da te izvlači količina.
Dakle, ako na toni pšenice imaš 100 maraka zarade, logično je da te nema nigdje ako prodaš 10 tona.
Ali, ako prodaš 1000 tona, onda si dobar 100k maraka. Onda ćeš zaposliti par radnika i svima će biti lijepo.
Da bi dobio 1000 tona pšenice, potrebno ti je 30-ak hektara zemljišta.
Naši proizvođači imaju parcele između 5 i 10 hektara.
Potrošnja pšenice u bih je između 200 i 250.000 tona godišnje.
Uvozi se preko 70%
Cijena uvozne pšenice je oko 35 feninga po kg.
Trenutna cijena u njemačkoj je 20 euro centi po kg.
Naš seljak kuka kako nema poticaja. Samo zna za poticaj. Tako je u evropi, kažu :roll:
Jaro, ne treba ti poticaj. Treba ti bespovratni kredit za mašineriju.
Treba ti besplatno zemljište koje će ti država prepustiti na korištenje.
Desetine hiljada hektara stoje neobrađene. Sve fino državno zemljište.
Al et, fadil zna. Fadil i njegovi ministri :zoka:

Hajmo dalje. Naš vrijedni seljak koji obrađuje 30 hektara je izvukao nešto iznad 1000 tona pšenice.
Sjetva je završena sredinom juna.
Zaradio je fine pare (sami izračunajte koliko)
Ali, naš seljak je pametan. On ostatak godine neće sjediti skrštenih ruku niti će zarađene pare trošiti u kafanama.
Budući da je sjetva pšenice završena sredinom juna, on će na tom zemljištu posijati recimo kasni kupus koji se koristi za salate i sl. a prispjeva početkom ili sredinom oktobra.
Možda će raditi nešto drugo, sijati neku drugu kulturu ili ostacima pšenice hraniti tovnu stoku ili perad.
Naš seljak će izvući gotovo pa duple pare.
200 takvih ljudi mogu pokriti bosanske potrebe za pšenicom i nekim drugim kulturama i zaposliti par hiljada radnika.
Onda ide lančana reakcija tj stvara se novi lanac u kojem profitiraju mnogi.
Prodavači sjemena, nakupci, skladišnici, itd.

Eto, tako ti je to, moj ti prijatelju. Mislim, tako bi bilo da nije sda, hdz, sds, snsd, sdp, i dr. :zoka:
Neko je već spomenuo, naša najveća boljka u normalnim uvijetime (čitaj: nepovezanost sa svijetom) će možda biti naša najveća mogućnost za lokalni razvoj. Nije možda nego sigurno, samo da se iskoristi na pravi način. Ja se sjećam rata i ratnih dešavanja i znam da nismo ostali gladni ni žedni unatoč želji agresora da tako bude. Tako da ja se trudim gledati ppozitivno na sve što se dešava u svijetu. Svjestan sam da niđšta više neće biti kao prije, bar u narednih 10 godina, ali će mo prebroditi i ovu nedaću kao što smo i onu 92-95.
Škobo Habu

#1703 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

maha_xy wrote: 08/04/2020 23:20 Ko razmišlja da će se ekonomija vratiti, čim ovo završi, nema blage veze o ekonomiji i biznisu općenito. Recimo da se 15.04. ponovo sve otvori i svi vrate na svoja radna mjesta, većina stanovništva neće imati iste potrošačke navike. Ljudi će i dalje kupovati hranu, ići frizeru, ali druge stvari će biti odgođena bar za nekoliko mjeseci dok se stvari ne stabilizuju. Imat ćemo jak pad potrošnje na svim nivoima, znači umjesto 5 radnika u radnji trebat će ti 3, budzetlije će vjerovatno doživjeti smanjenje plata, i sad neko tvrdi da će se potrošači ponašati isto, vi se zezate. Kriza 2008. godine izazvana je na finsnasijskim tržištima kapitala u SAD, stvoreni su baloni koji su popucali, niko iz BiH nije imao veze s derivatima koji su kupovani na tržištima kapitala, izuzev Hypo Banke preko tadašnjeg vlasnika indirektno (Bayerische Landesbank), pa je svaki dedo došao da uzme svoju ušteđevini, banke nisu mogle obezbijediti toliko gotovine kolika je potražnja bila. Ono što se može ustanoviti, da smo definitivno najgori u Regionu, uključujući i RS, jer oni po vertikali zbog nepostojanja kantona i prilično jasnoj vladajućoj strukturi puno lakše donose odluke, a čini mi se da imaju i nekolicinu koja se razumije u posao. Samo se pitam otkud im lova, da više daju privredi, a naši vazda govore da je PC pred bankrotom. Sad nam na naplatu dolazi sva ta stranačka nesposobnost koja se godinama, trenutno ni sami ne znaju kuda idu niti imaju projekcije za bilo šta, niti ih ko od njih zna uraditi ubijeđen sam 100%. Kako će se kriza odraziti nakon mjesec, dva ili tri oni će nam prezentirati kad budemo u tom periodu, do tada naše je da čekamo (da Fadil nešto razumno kaže, Solak donese neku smisleni mjeru, zdravstvo počne raditi a ne da ljudima prilaze kao da su ušli u Černobil...).
Prema procjenama eksperata ova kriza će, u globalnim okvirima, biti daleko teža od one 2008. godine kada je u cijelom svijetu ostalo oko dvadeset pet miliona ljudi bez posla. Recimo, Goldman Sachs predviđa da će se ta brojka kretati oko pedeset miliona, po nekim i više.
Očekuje nas pad proizvodnje, kao i pad potrošnje. Jedna od najpogođeniji grana će biti auto-industrija.

Naša ekonomija je predradnik globalnim gazdama tako da ćemo u svakom sektoru osjetiti tu krizu.

Ublažiti ili oporavati je sa ovakvim "ekspertima" na vlasti je sigurno nećemo, jer jedan Novalić se sjetio u potpuno kriznoj situaciji da razvija, recimo, poljoprivredu!?
Postavlja se pitanje šta je SDA kamarila čekala do sada? Zašto su dopustili da se ovdašnji poljoprivrednici tretiraju kao jetimi, da svoje proizvode bacaju ili prosipaju po putu, i zašto nisu tada stali uz njih kao što to rade sada?

Jednostavno, SDA hunti je to odgovaralo, jer su time štitili uvoznički lobi od kojeg su imali direktne koristi. Sada se žele osloniti na domaće snage, i to upravo u situaciji kada im oni koje su štitili godinama nisu ni od kakve koristi.
maha_xy

#1704 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 09:32
maha_xy wrote: 08/04/2020 23:20 Ko razmišlja da će se ekonomija vratiti, čim ovo završi, nema blage veze o ekonomiji i biznisu općenito. Recimo da se 15.04. ponovo sve otvori i svi vrate na svoja radna mjesta, većina stanovništva neće imati iste potrošačke navike. Ljudi će i dalje kupovati hranu, ići frizeru, ali druge stvari će biti odgođena bar za nekoliko mjeseci dok se stvari ne stabilizuju. Imat ćemo jak pad potrošnje na svim nivoima, znači umjesto 5 radnika u radnji trebat će ti 3, budzetlije će vjerovatno doživjeti smanjenje plata, i sad neko tvrdi da će se potrošači ponašati isto, vi se zezate. Kriza 2008. godine izazvana je na finsnasijskim tržištima kapitala u SAD, stvoreni su baloni koji su popucali, niko iz BiH nije imao veze s derivatima koji su kupovani na tržištima kapitala, izuzev Hypo Banke preko tadašnjeg vlasnika indirektno (Bayerische Landesbank), pa je svaki dedo došao da uzme svoju ušteđevini, banke nisu mogle obezbijediti toliko gotovine kolika je potražnja bila. Ono što se može ustanoviti, da smo definitivno najgori u Regionu, uključujući i RS, jer oni po vertikali zbog nepostojanja kantona i prilično jasnoj vladajućoj strukturi puno lakše donose odluke, a čini mi se da imaju i nekolicinu koja se razumije u posao. Samo se pitam otkud im lova, da više daju privredi, a naši vazda govore da je PC pred bankrotom. Sad nam na naplatu dolazi sva ta stranačka nesposobnost koja se godinama, trenutno ni sami ne znaju kuda idu niti imaju projekcije za bilo šta, niti ih ko od njih zna uraditi ubijeđen sam 100%. Kako će se kriza odraziti nakon mjesec, dva ili tri oni će nam prezentirati kad budemo u tom periodu, do tada naše je da čekamo (da Fadil nešto razumno kaže, Solak donese neku smisleni mjeru, zdravstvo počne raditi a ne da ljudima prilaze kao da su ušli u Černobil...).
Prema procjenama eksperata ova kriza će, u globalnim okvirima, biti daleko teža od one 2008. godine kada je u cijelom svijetu ostalo oko dvadeset pet miliona ljudi bez posla. Recimo, Goldman Sachs predviđa da će se ta brojka kretati oko pedeset miliona, po nekim i više.
Očekuje nas pad proizvodnje, kao i pad potrošnje. Jedna od najpogođeniji grana će biti auto-industrija.

Naša ekonomija je predradnik globalnim gazdama tako da ćemo u svakom sektoru osjetiti tu krizu.

Ublažiti ili oporavati je sa ovakvim "ekspertima" na vlasti je sigurno nećemo, jer jedan Novalić se sjetio u potpuno kriznoj situaciji da razvija, recimo, poljoprivredu!?
Postavlja se pitanje šta je SDA kamarila čekala do sada? Zašto su dopustili da se ovdašnji poljoprivrednici tretiraju kao jetimi, da svoje proizvode bacaju ili prosipaju po putu, i zašto nisu tada stali uz njih kao što to rade sada?

Jednostavno, SDA hunti je to odgovaralo, jer su time štitili uvoznički lobi od kojeg su imali direktne koristi. Sada se žele osloniti na domaće snage, i to upravo u situaciji kada im oni koje su štitili godinama nisu ni od kakve koristi.
Poljoprivreda ja uništena najviše zahvaljujući odsustva bilo kakve subvencije od strane države. Poljoprivrednici su koji su ostali sveli to na zadovoljavanje svojih potreba, malo ko ih proizvodi u većim količinama. Eklatantan primjer su maline od prije par godina, kada su najveći proizvodjači imali problem s urodom, prije svih Poljska, pa su kod nas te dvije godine bile ekspanzivne, svi su krenuli proizvoditi. Međutim, kad se vratili ovi svjetski igrači na tržište, uz ogromne subvencije EU, naši si imali pune hladnjače malina i u maju, pred sezonu novih. Maline se svugdje beru ručno, znači nije poljski radnik jeftiniji, nego kroz subvencije smanjuju cijenu, a to se radi kod svih poljoprivrednih proizvodjača. Pored toga što ne možemo parirati subvencijama, nas ubija i uvozni lobi uz nikakakvu zaštitu domaće proizvodnje.
jefff

#1705 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by jefff »

oni ne zele pricati bajke a pricaju bajke vec mijesec dana :-)
emigrazione

#1706 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

Trenutno ne postoji djelatnost u kojoj se nisu usrali
madner

#1707 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Samo je pitanje ko im je ekonomski savjetnik za ove antimjere koje rade?
seoBIH

#1708 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by seoBIH »

Šta ovo znači, ko je "privredni subjekat" i ko je obuhvaćen ovom odlukom?

https://www.072info.com/sufinansiranje- ... anjen-rad/
Ci-Nick

#1709 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

seoBIH wrote: 09/04/2020 13:11 Šta ovo znači, ko je "privredni subjekat" i ko je obuhvaćen ovom odlukom?

https://www.072info.com/sufinansiranje- ... anjen-rad/
Privredni subjekt je svaki d.o.o., ali s obzirom da se često griješi u izrazima, možda se tu misli i na obrte.
studiorum_tuzlaensis

#1710 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ja ću opet ponoviti, čeka nas kriza i depresija kakve ne pamti ni većina naših roditelja, posebno zbog činjenice jer se tada oslanjalo na poljoprivredu i stočarstvo. Većina je sijala polja i imala stoku pa im bilo kakva bankarska kriza (bilo ih je i tada) i pad kojekakvih drugih tržišta nije igrala ulogu osim što je tehnika postajala skuplja. Drugi par cipela je bio sistem i zatvoreno tržište exYu.

Naravno, danas je tu i internet, ispiranje mozga, a svi smo vezani za kartice i sve je povezano manje više jedno sa drugim, tj. svijet je globalno selo, pa kad nastupi kriza u Tokiju, osjeti se i u Donjim Vukovijama, zato što se više ni u Donjim Vukovijama ne sije niti drži stoka, a internet i shadow limiti su tu. :)

Ako je 2008. Obama doznačio 700 milijardi da spasi Morgana i Stanleya, a Trump prije par dana 2 triliona pustio u opticaj, to govori da je situacija otprilike 3 puta gora za ekonomiju, nego 2008., kada je palo tržište nekretnina.

Kakogod, mi u ovoj prćiji smo najebali, ali u sebe se uzdati (srce, ruke, lopata) i biće OK.
Ci-Nick

#1711 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

Koliko me brine pad standarda u Europi, još me više brine glad u Africi.
Ako ove godine bude nedostajalo hrane na svjetskom tržištu, zna se ko će biti donji.
Koliko je korona ubila ljudi u svijetu u dva mjeseca toliko bi glad mogla dnevno ubijati.
shape of despair

#1712 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by shape of despair »

Dobio mail od raiffeisena za moratorij,koliko skontah odobreno mi je,ali svasta su nesta napisali. U pon idem u banku da mi bolje objasne
Sanjarko

#1713 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Ci-Nick wrote: 09/04/2020 16:33 Koliko me brine pad standarda u Europi, još me više brine glad u Africi.
Ako ove godine bude nedostajalo hrane na svjetskom tržištu, zna se ko će biti donji.
Koliko je korona ubila ljudi u svijetu u dva mjeseca toliko bi glad mogla dnevno ubijati.
Citam danima. Fabrike za proizvodnju mlijeka i mesa, mlijecnih i mesnih proizvoda gase se po Americi. Ako je tacno sto citam. Uglavnom svi smo njbali. Kazem bolje pustit da protutnji pa nek ubije koliko ubije i nek se razboli koliko se razboli jer drugi izbor nam je glad a od nje se gore njbe.

Steta sto su mi te teme banirali. Trebali su ih samo zakljucati i da stoje kao upozorenje.
Industrialyzer

#1714 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Industrialyzer »

Sanjarko wrote: 09/04/2020 16:45
Ci-Nick wrote: 09/04/2020 16:33 Koliko me brine pad standarda u Europi, još me više brine glad u Africi.
Citam danima. Fabrike za proizvodnju mlijeka i mesa, mlijecnih i mesnih proizvoda gase se po Americi. Ako je tacno sto citam. Uglavnom svi smo njbali. Kazem bolje pustit da protutnji pa nek ubije koliko ubije i nek se razboli koliko se razboli jer drugi izbor nam je glad a od nje se gore njbe.

Steta sto su mi te teme banirali. Trebali su ih samo zakljucati i da stoje kao upozorenje.
Smatram da ce na kraju tako i biti, jer od dva zla treba birati manje. Posljedica ovakve borbe je mnogo veci problem od samog virusa i bolesti.
Sanjarko

#1715 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Industrialyzer wrote: 09/04/2020 16:56
Sanjarko wrote: 09/04/2020 16:45

Smatram da ce na kraju tako i biti, jer od dva zla treba birati manje. Posljedica ovakve borbe je mnogo veci problem od samog virusa i bolesti.
Ja racunao kad bi svi na planeti od ove bolesti obolili da bi oko 200 miliona ljudi umrlo ako bi bila prosjecna stopa smrtnosti. Populacija u svijetu raste, istina na Zapadu opada dugo vremena a Zapad je siri malo pojam. NATO savez i kooperanti, tu ukljucujem i Rusiju.

Udarac bi bio velik za Zapadni svijet, ali za ostatak svijeta neznam. Ali ovaj ekonomski udarac ce po meni biti gori ako potraje. Hajde eto zakljucali smo se na par hefti, hajde da i mjesec se zakljucamo ali nece niko moci duze vremena da se zakljuca pogotovo mi u Bosni koji nemamo rezervi skoro nikakvih.

Njemacka i dobar dio EU ima rezerve mlijeka u prahu primjerice od hrane navodim.

Evo citam sad javlja potraznja za naftom pala oko 10%. Zakljucase aviosaobracaj Amerika i Kanada. Samo vojni i kargo avioni lete.

Ionako idemo prema Industriji 4. Neznam tesko je biti pametan po mnogo cemu pogotovo u ovakvim situacijama.
orbita12

#1716 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by orbita12 »

Razgovori o ekonomiji - Kriza kao šansa - Amel Kovačević, (06.04.2020)
https://www.youtube.com/watch?v=ivWaQQj ... E6LazqZDM4
Industrialyzer

#1717 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Industrialyzer »

Sanjarko wrote: 09/04/2020 17:07
Industrialyzer wrote: 09/04/2020 16:56

Ja racunao kad bi svi na planeti od ove bolesti obolili da bi oko 200 miliona ljudi umrlo ako bi bila prosjecna stopa smrtnosti. Populacija u svijetu raste, istina na Zapadu opada dugo vremena a Zapad je siri malo pojam. NATO savez i kooperanti, tu ukljucujem i Rusiju.

Udarac bi bio velik za Zapadni svijet, ali za ostatak svijeta neznam. Ali ovaj ekonomski udarac ce po meni biti gori ako potraje. Hajde eto zakljucali smo se na par hefti, hajde da i mjesec se zakljucamo ali nece niko moci duze vremena da se zakljuca pogotovo mi u Bosni koji nemamo rezervi skoro nikakvih.

Njemacka i dobar dio EU ima rezerve mlijeka u prahu primjerice od hrane navodim.

Evo citam sad javlja potraznja za naftom pala oko 10%. Zakljucase aviosaobracaj Amerika i Kanada. Samo vojni i kargo avioni lete.

Ionako idemo prema Industriji 4. Neznam tesko je biti pametan po mnogo cemu pogotovo u ovakvim situacijama.

Mislim da ovo zatvaranje ljudi nece i ne moze dugo potrajati. Nekako mi sad ovo sve cudno izgleda, jer sam strukom dosta blizak mikrobiologiji i ove mjere mi nikako ne idu uz ovaj virus... odnosno, dugotrajne mjere jer to zaista ostavlja ogromne posljedice.
Sanjarko

#1718 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Poceli glavasi citirati "sirotinjo...." Fadil prvi. Neki dan bilo na Fejsu. Ja i moji neznamo sta cemo ako potraje. Mi smo zesca sirotinja. Sreca sestra i sestricna su u malo boljoj situaciji trenutno. Ali neznam sta ako potraje sta ce i s njima biti. :(

Sreca pomogla nam neka raja koliko toliko, ali nece moci ni oni dugo. Kao sto kaze moja stara "nemoze niko tudzu kucu da preuzme na sebe". Brigu o tudzoj kuci. Nesto je imala stara love poslovno, ja imao sklonjeno da obnovim ITlosku aparaturu. Nista specijalno nemamo. Ali dalje neznamo sta cemo?
bunk

#1719 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Ne smije niko ostati bez brasna,ulja,secera ,kafe.
Ja sam niko i nista.
Ali ja cu pomoci koliko mogu,nemoj nikad pomisliti da nema izlaza iz neke situacije. Jer ima.
Tambure

#1720 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

Vlada kako sam upratio do dana ni jednu mjeru nije donijela za spas ekonomije. Na sva zvona su razglasili da ce martovske plate i doprinose subvencionirati do sada nista. Valjda cekaju da poslodavci isplate pa da onda donesu mjere jer retroaktivno nece biti primjenjive. Trezoras je od septembra najavio spas ekonomije ... doduse ostace valjda koja firma do tada. Evo fadil kaze da ce plate na federLnom nivou biti manje. Dakle abda retorika dok virus ne jenja a onda ce nam abda saostiti kako su nam spasili ekonomiju jedini u regionu. Sve okolo propada a mi se izvukli. Zivi bili pa vidjeli moje licno misljenje je da corona zakon nikad nece zazivjeti.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1721 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Image
Haris.ba

#1722 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Poznavajuci vladu i smisao za pomoc, kanap za vjesanje bi izdzao samo 20 kila.
nekome

#1723 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by nekome »

Donijeli su oni mjere za spas ekonomije, samo se ne vide.
Sanjarko

#1724 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

bunk wrote: 09/04/2020 19:21 Ne smije niko ostati bez brasna,ulja,secera ,kafe.
Ja sam niko i nista.
Ali ja cu pomoci koliko mogu,nemoj nikad pomisliti da nema izlaza iz neke situacije. Jer ima.
Ma samo da proradi sve skoro koliko toliko. Kafa je luksuz. Smanjio sam je totalno ako treba i ukinuti cu je i prestat je pit.

Sto se tice brasna. Imamo problem s sporetom. Staro, pokvareno, neko Grcko. Tako da hljeb kupujemo jer rerna neradi na tom sporetu.

Zasad imamo. Probat cemo se idalje snalaziti. Mozda pokusamo i na pijacu da prodajemo.

Da sam Bogdom zdrav i prav skroz pa da radim ali jbna bolest i fizicka i psihicka mi slabo da. U svom svijetu vecinom i spavam previse, pretjerano.

Probam i ja koliko toliko da radim. Barem nesto da pokusam ali moramo da pravo na mene neko ostvarimo. Neko primanje kakvo takvo.

Ali birokratija je ovdje oko toga samo takva a ja neznam to sam da izganjam. Probat ce sestra s mnom to da izganja. Stara nije nikad mogla jer je umori posao, jos ni ona nije dobro.

Pozitivno su nas neki ljudi iznenadili, ali su nas oni pomagali i prije.

A u vezi mene i sto stara nismo, radi stida. Bolje reci tracanja. Znas kako je ovdje u vezi toga.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1725 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Iz MMF-a tvrde da slijedi najgora kriza nakon "Velike depresije", SAD je već u recesiji
Locked