Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
U biti za nas obicne smrtnike koji necemo kupiti najjeftiniji ali ni najskuplju klasu svaki od modela ima nekakav nedostatak. Evo ja sam danima analizirao stvarno podosta TV-a i svakome fali ponesto sto konkretno ja koristim. Recimo ovaj QLED nema jebeni Chromecast i losa mu je audio podrska, Sony 9005 opet ima problem sa podrskom formata i recimo nema podrsku za HDR10+, onda vecina TV-a koji nissu 100Hz imaju mrlajvu sliku sa prenosima u zivo ali i u filmovima gdje su brze scene, TCL recimo 680 je odlican TV ali na svim recenzima pise da je vrlo los sa sportskim prenosima ali zato ima fantastican player, u nekoj srednjoj kvaliteti imaju bruku stvari koje fale, Evo ovaj Phillips 7354 ima dosta toga ali mu je IPS panel i na Amazonu ljudi govore da mu je losa slika ali da mu je fantastican Ambilight. I kako god saberes i oduzmes isapdne da je ovaj QE55Q60 ILI 65 najbolji izbor. Mozda u kakvom firmware ubace i Chromecast. Bas sam gledao i ima novi firmware
Može li link na Amazonu za ovaj Philips ja ga ne nađoh nigdje??? Hvala unaprijed!
Prvo, hvala Vam za linkove, ali ja ne vidim da se ljudi ovdje žale na kvalitet slike kako Hrasno govori, ili su to fizička oštećenja kod isporuke, ili tv ima fabričku grešku, ili zvukom nisu zadovoljni, daljinski zbog svijetlih slova na sivoj pozadini itd... Planiram da ga kupim 65cu preko BHTelecoma, pa zato me uznemiri kao loša je slika mada sve recenzije koje sam gledao hvale sliku za ovaj cjenovni rang, kao i android za tv.
Evo neke novosti koje bi drug Cook mogao bolje objasniti...!!!
Ova nova Q serija ima novo dvostruko LED pozadinsko osvjetljenje...
Da li vrijedi tih para,ne znam ali znam da su na pocetku cijene paprene i da ce kasnije postepeno padati.
Ne vrijedi tih para, pogotovo Q6 serija iz 2020-te koja je za razliku od Q6 serija iz prethodnih godina osakacena u nekim bitnim segmentima. Cijene ce znacajnije opasti za par mjeseci a s obzirom da je ovo najlosija Q6 serija do sada ocekujem da bude i najjeftinija.
Sto se tice dual leda on doprinosi boljem kontrastu a ako te interesuje detaljnije objasnjenje imas ga u ovom videu: https://youtu.be/nAD7iPJL3zU
MeanMachine wrote: ↑08/04/2020 16:15
Vidim da ovdje ima nekoliko ljudi koji s bolje razumiju u temu naslova pa bih zamolio za komentar na temu odabira jednog od sljedećih modela:
Sony KD-65XG9505
Samsung QE65Q70R
LG 65SM9800
Odmah da napomenem: Philips me ne zanima
Rado bih čuo i mišljenje za OLED na temu burn-in i koliko je uopšte realna pojava kod neke reguarne, svakodnevne upotrebe.
Hvala unaprijed
Najbolji TV od ta 3 televizora je 65XG9505 a ako ti treba extra sirok ugao gledanja onda idi na 65SM9800.
Burn in na OLED-u se kod svakodnevne upotrebe ne desava i vise je to napuhana prica nego realnost. Jedino ti se moze desiti ako stalno gledas samo 1 ili 2 ista kanala ili stalno igras samo jednu ili dvije iste igrice i to kroz duzi vremenski period.
@CooK Hvala na brzom i preciznom odgovoru. Moram priznati da me pomalo iznenađuje da je QLED zadnji na tvom spisku, mislio sam da je barem na nivou Sony-ja. Je li možeš napisati u 1-2 rečenice zašto baš Sony (trenutno imam Sony i svakako sam zadovoljan, ali sam ovdje gledao neke recenzije / reviewe i Q70 mi djeluje najbolje ocijenjen, odnosno kao dobar odnos uloženo - dobijeno).
Sa LG nemam previše iskustva ali sam dobio preporuku za ovu seriju SM9000 pa rekoh da čujem i malo stručniji komentar.
I još nešto: imaš li preporuku za neku alternativu prema ova 3 modela, nešto što bi u sličnom cjenovnom rangu bilo i bolje od ovih modela?
MeanMachine wrote: ↑08/04/2020 17:48
@CooK Hvala na brzom i preciznom odgovoru. Moram priznati da me pomalo iznenađuje da je QLED zadnji na tvom spisku, mislio sam da je barem na nivou Sony-ja. Je li možeš napisati u 1-2 rečenice zašto baš Sony (trenutno imam Sony i svakako sam zadovoljan, ali sam ovdje gledao neke recenzije / reviewe i Q70 mi djeluje najbolje ocijenjen, odnosno kao dobar odnos uloženo - dobijeno).
Sa LG nemam previše iskustva ali sam dobio preporuku za ovu seriju SM9000 pa rekoh da čujem i malo stručniji komentar.
I još nešto: imaš li preporuku za neku alternativu prema ova 3 modela, nešto što bi u sličnom cjenovnom rangu bilo i bolje od ovih modela?
Nisi me dobro shvatio, nije QLED zadnji na mom spisku nego sam podijelio ta 3 televizora po vrsti panela. Prva dva su sa VA panelom a treci je sa IPS panelom. Prva dva imaju dobar kontrast i crnu boju ali imaju nesto losiji ugao gledanja dok treci ima losiji kontrast i crnu boju ali ima odlican ugao gledanja. Tako da sam ti preprucio prvi kao najbolji TV a treci ako ti treba sirok ugao gledanja.
Dakle ako ne bih redao ta 3 televizora prema vrsti panela nego prema kvaliteti onda bi taj QLED definitivo bio drugi. Cak je taj QLED po kvaliteti slike veoma slican tom Sony-u i da su jedan do drugog tesko bi se mogao odluciti koji je bolji ali ja sam taj Sony stavio na prvo mjesto cisto zbog veceg maksimalnog osvjetljenja(bolji HDR i manje refleksija) ali i bolje uniformnosti sive boje(manje DSE-a i bandinga).
Sto se tice alternative ja bih uzeo bilo koji 4K OLED umjesto tih televizora jer svaki od ta 3 televizora kosta toliko da ne moras puno doplatiti za neki 4K OLED. Cak i najjeftiniji 4K OLED, po mom misljenju, ima superiorniju sliku od bilo kojeg od ta 3 televizora.
Nisi me dobro shvatio, nije QLED zadnji na mom spisku nego sam podijelio ta 3 televizora po vrsti panela. Prva dva su sa VA panelom a treci je sa IPS panelom. Prva dva imaju dobar kontrast i crnu boju ali imaju nesto losiji ugao gledanja dok treci ima losiji kontrast i crnu boju ali ima odlican ugao gledanja. Tako da sam ti preprucio prvi kao najbolji TV a treci ako ti treba sirok ugao gledanja.
Dakle ako ne bih redao ta 3 televizora prema vrsti panela nego prema kvaliteti onda bi taj QLED definitivo bio drugi. Cak je taj QLED po kvaliteti slike veoma slican tom Sony-u i da su jedan do drugog tesko bi se mogao odluciti koji je bolji ali ja sam taj Sony stavio na prvo mjesto cisto zbog veceg maksimalnog osvjetljenja(bolji HDR i manje refleksija) ali i bolje uniformnosti sive boje(manje DSE-a i bandinga).
Sto se tice alternative ja bih uzeo bilo koji 4K OLED umjesto tih televizora jer svaki od ta 3 televizora kosta toliko da ne moras puno doplatiti za neki 4K OLED. Cak i najjeftiniji 4K OLED, po mom misljenju, ima superiorniju sliku od bilo kojeg od ta 3 televizora.
Hvala ti na iscrpnom odgovoru, nisi štedio na detaljima. Ja se jedino malo bojim burn-ina kod OLED-a jer trenutno se zaista svega 2-3 kanala gledaju, a od toga jedan 80% vremena (djeca - crtani) pa mislim da je realna šansa da se u uglu ekrana trajno "ucrta" logo tog kanala. U dogledno vrijeme predviđam vraćanje TV-a u moju nadležnost pa u skladu s tim planiram i obnavljanje.
Još dva pitanjca ako ti nije mrsko pisati:
1. Samsung OneConnect Box - ako bi se uzeo neki Samsung TV je li vrijedi ići na model Q serije sa ovim hepekom ili je možda bolja klasika jer sam čitao da ima tu i tamo poneki problemčić sa kablom, kvalitetom slike isl.
2. HDR vs Dolby Vision - osnovna razlika i šta je bolje, odnosno koliko se treba na to osvrtati kod odabira TV-a?
Kad smo vec kod Oleda,Cook koji su to osnovni kriteriji koji stvaraju razliku izmedju Oled TV uredjaja...???
Gledam sad neku recenziju izmedju LG C9 i LG B9 i razlika u cijeni je nekih 250 evra a razlike u kvaliteti slike su gotovo nevidljive osim
za neke iskusne korisnike tj.razlika je minimalna i odnosi se na performanse u obradi slike i interpolaciji pokreta,
sto mnogi pocetnici jedva primjecuju...
1. Samsung OneConnect Box - ako bi se uzeo neki Samsung TV je li vrijedi ići na model Q serije sa ovim hepekom ili je možda bolja klasika jer sam čitao da ima tu i tamo poneki problemčić sa kablom, kvalitetom slike isl.
Samsung OneConnect Box 2018. modeli Q7, Q8 i Q9 a 2019. samo od Q85 a Q85 i Q90 cijenom odlaze u nebo a kvalitetom im nema ravnih u
porodici LED TV uredjaja.
U tvom slucaju bih uzeo Q85R (2019) 55 koji ima OneConnect Box ali koji i kosta oko 1500 evra.
Imao bi jedan od najboljih TV LCD uredjaja poslije Q90R i mogao bi da zaboravis na Burn-in...
Hvala ti na iscrpnom odgovoru, nisi štedio na detaljima. Ja se jedino malo bojim burn-ina kod OLED-a jer trenutno se zaista svega 2-3 kanala gledaju, a od toga jedan 80% vremena (djeca - crtani) pa mislim da je realna šansa da se u uglu ekrana trajno "ucrta" logo tog kanala. U dogledno vrijeme predviđam vraćanje TV-a u moju nadležnost pa u skladu s tim planiram i obnavljanje.
Još dva pitanjca ako ti nije mrsko pisati:
2. HDR vs Dolby Vision - osnovna razlika i šta je bolje, odnosno koliko se treba na to osvrtati kod odabira TV-a?
1. Bolja je Q serija pa i sa OneConnect Boxom od klasike jer Q serija koja ima OneConnect Box je serija boljih televizora sto znaci i bolju sliku. OneConnect Box nema nekih vecih problema a ako bi sad citao i trazio zamjerke onda bi i za najbolji TV nasao nekog ko je imao problema sa istim ali to su mali postotci.
2. U teoriji je bolji Dolby Vision jer on "barata" sa vecim rasponom boja(12bit) i ima dinamicko upravljanje bojama i osvjetljenjem po svakom frame-u dok HDR postavlja boje i osvjetljenje na pocetku svakog filma i tako radi tokom cijelog trajanja tog filma. Kada izuzmemo teoriju i okrenemo se praksi a to je da jos ne postoje 12-bitni televizori a i da je sam izbor Dolby Vision filmova trenutno prilicno mali onda Dolby Vision trenutno i nije neka velika prednost ali je to svakako buducnost i nesto sto nas tek ocekuje.
Nadzornik wrote: ↑08/04/2020 20:31
Kad smo vec kod Oleda,Cook koji su to osnovni kriteriji koji stvaraju razliku izmedju Oled TV uredjaja...???
Gledam sad neku recenziju izmedju LG C9 i LG B9 i razlika u cijeni je nekih 250 evra a razlike u kvaliteti slike su gotovo nevidljive osim
za neke iskusne korisnike tj.razlika je minimalna i odnosi se na performanse u obradi slike i interpolaciji pokreta,
sto mnogi pocetnici jedva primjecuju...
Dva Oleda od 55 cola i Sony je skuplji za 800 evra...
Da li on zaista vrijedi 800 evra vise od LG B9 i koje su to tolike razlike koje opravdavaju ovako veliku razliku u cijeni...???
Do sad sam kontao ono,OLED je OLED,vrhunac tehnologije i razlika u cijeni zavisi samo od velicine dijagonale TV-ea i renomea proizvodjaca...
Vise - manje si sam sebi odgovorio. Nema neke drasticne razlike izmedju kvalitete slike OLED televizora jer je u vecini njih slican OLED panel jer sve OLED panele na svijetu proizvodi samo jedna kompanija a to je LG Displays a ostale razlike se odnose na nesto jace osvjetljenje, nesto bolje procesuiranje slike kod skupljih modela kao i ostalih stvari koje ne donose neke drasticne razlike ali su ipak te razlike primjetne.
Sto se tice razlike u cijenama trebas uzeti u obzir da svaki proizvodjac kupuje OLED panele od LG Displays kompanije ali sve ostalo ubacuju ti proizvodjaci pa na samu cijenu televizora utice i renome proizvodjaca kao i "karafeke" koje je neki proizvodjac ubacio u odredjeni model poput npr zvuka koji ne dolazi od standardnih zvucnika nego izlazi iz samog panela, vlastite elektronike i procesora slike, zavrsene obrade televizora, da li je TV trenutno na nekom popustu, itd, itd.
HardCore wrote: ↑08/04/2020 20:54
Oled je vrh, al zbog burn in nebih ga nikad uzeo, djaba mu dobra slika prvi par mjeseci kad poslje bude njesra s flekama...
Ne bude sranje sa flekama ako normalno gledas TV a ne samo jedan kanal. Ovo sto ovaj lik na videu pokazuje je image retention koji imaju i neki IPS televizori i te deformacije na panelu ce nestati.
Ovdje imas najtemeljitije testiranje OLED burn in-a do sada pa citaj ako hoces: https://www.rtings.com/tv/learn/real-li ... rn-in-test
ovajonaj wrote: ↑27/03/2020 18:41
Ma ne, nisam mislio uzeti polovan nego nov.Trenutno je na ekupi 7504 sa visa karticom 1151KM, a 7354 na drtechno je 1097KM oba 55"
Philips modeli veličine 50˝,58˝ 70˝ ,75˝imaju svi VApanele. Dok modeli veličine 43˝,55˝,i 65˝ imaju IPS panele. A poslije su razlike između modela 7304 i 7354, da ima model 7354 kromirano postolje. Poslije sta tu još modela 734 i 7394 koja imata tipkovnicu pozadi na daljinskom. I poslije je tu još model 7504 koji ima fixno postolje i Soundbar.
Da li ima neka skrivena mudrost, zašto na različite veličine stavljaju različite panele.
To i mene zanima, šta im znaci taj izbor panela za bas te neke veličine....?Na osnovu čega je "pao" izbor?
I konkretno za Philips, jel ovi sa VA baš imaju bitno bolju sliku nego sa IPS?? I da li Philips VA modeli bas pokvare sliku kad se gledaju malo sa strane?
Jel philipsov IPS model baš bljedunjav, u odnosu na neki Philips VA?
Koliko će te stvari primijetiti jedan prosječni gledatelj,a koliko natprosječni , govorim o SUBJEKTIVNOM dojmu?
Cook i ostali sta mislite kao najbolja opcija za neki low budget do 400-450 km 40 inc tv za vikendice
Vidim ima naa ekupi tcl 40es560 il ima sta bolje u tom cjenovnom...
Mislim da je ipak bolji malo tcl od grundiga vivaxa voxa i sl.
Lp