Stočne mekinje u ishrani ljudi?
-
Belkoo
#1 Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Kao što naslov sam kaže, da li mogu ljudi konzumirati stočnu hranu, specifinčno pšenicu? Pretpostavljam da je skladišteno u drugačijim uslovima, ali u suštini to dođe kao ostatak od ovog bijelog brašna. Volio bih čuti od nekoga ko zna više o ovome. Zagrabih danas kad sam krenuo davat životinjama, pa gledam i izgleda mi lijepo
- turbofolk
#2 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Mekinje su koliko znam, ostatak nakon prosijavanja brašna. Dakle ono što ne prođe kroz sito. U ratu je čak i to bila poželjna hrana. Mislim da nije dobra za probavni sistem, ali nikako. Znao sam jednog (umro je u međuvremenu, stariji čovjek) koji se hranio time bježeći u ratu iz Bratunca. Nekad 98. nam je pričao, kako ga je nakon nekoliko dana silno gonilo da se isprazni, a nikako ne može. A bolovi se ne mogu trpit. Rečenica koja nas je presjekla bila je: Onda sam tražio odgovarajući klip, drvo ili trijesku. Ne daj Bože nikom.
-
Naslovnica
#3 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Mogu, što ne bi mogli?!Belkoo wrote: ↑07/04/2020 19:01 Kao što naslov sam kaže, da li mogu ljudi konzumirati stočnu hranu, specifinčno pšenicu? Pretpostavljam da je skladišteno u drugačijim uslovima, ali u suštini to dođe kao ostatak od ovog bijelog brašna. Volio bih čuti od nekoga ko zna više o ovome. Zagrabih danas kad sam krenuo davat životinjama, pa gledam i izgleda mi lijepo![]()
Kažu i ona hrana za šćenad da je bakteriološki ispravnija od većine "ljudskih" konzervi.
Za nedo bog ja se ne bih dvoumio.
Doduše, Stoka is my middle name.
- problemnatravunu
#4 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Mekinje su jestiv mleven omotač semena ili spoljni zaštitni sloj pšenice, raži i drugih žitarica, razdvojen od jezgra. Pšenične mekinje, koje se najviše proizvode, sadrže 16% proteina, 11% prirodnih vlakana i 50% ugljenih hidrata. Imaju korisno dejstvo na digestivni trakt (varenje) čoveka. Tada se proizvode rafinisanije, za cerealije. Takođe se koriste i za hranu stoke, i tada se grubo melju.
Mekinje su jestiv mleven omotač semena ili spoljni zaštitni sloj pšenice, raži i drugih žitarica, razdvojen od jezgra. Pšenične mekinje, koje se najviše proizvode, sadrže 16% proteina, 11% prirodnih vlakana i 50% ugljenih hidrata. Imaju korisno dejstvo na digestivni trakt (varenje) čoveka. Tada se proizvode rafinisanije, za cerealije. Takođe se koriste i za hranu stoke, i tada se grubo melju.
-
detroit-mercy
#5 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Oatmealproblemnatravunu wrote: ↑07/04/2020 19:58 Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
- geralt
#6 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Ja i moja porodica smo ih jeli u ratu, zivi smo i relativno zdravi. Znaci mogu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Nema ti to baš logike.turbofolk wrote: ↑07/04/2020 19:23 Mekinje su koliko znam, ostatak nakon prosijavanja brašna. Dakle ono što ne prođe kroz sito. U ratu je čak i to bila poželjna hrana. Mislim da nije dobra za probavni sistem, ali nikako. Znao sam jednog (umro je u međuvremenu, stariji čovjek) koji se hranio time bježeći u ratu iz Bratunca. Nekad 98. nam je pričao, kako ga je nakon nekoliko dana silno gonilo da se isprazni, a nikako ne može. A bolovi se ne mogu trpit. Rečenica koja nas je presjekla bila je: Onda sam tražio odgovarajući klip, drvo ili trijesku. Ne daj Bože nikom.
Kako se životinjama ne dešava?
To se on od nečeg drugog začepio.
- pizarro
#8 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
100% nije pio dovoljno 
- Salah ad-Din
#9 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Ja kupio u prodavnici sad kada sam išao u nabavku. Nalazi se među onim zobenim pahuljicama, dijetetskoj hrani i slično. Još kontam s čim da ih mješam jer sa zobenim pahuljicama imaju strašno gorak after taste, al da probava radi, radi

- dobar osjecaj
#10 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Ne mogu tvrditi 100% ali mislim da se ni zivotinjama ne preporucuje u vecoj kolicini. Mislim da nije samo pitanje cijene i isplativosti u troskovima ishrane nego da mekinje i hljeb nisu dobre u vecim kolicinama u ishrani zivotinja koje to jedu.Tomahawk11 wrote: ↑08/04/2020 11:49Nema ti to baš logike.turbofolk wrote: ↑07/04/2020 19:23 Mekinje su koliko znam, ostatak nakon prosijavanja brašna. Dakle ono što ne prođe kroz sito. U ratu je čak i to bila poželjna hrana. Mislim da nije dobra za probavni sistem, ali nikako. Znao sam jednog (umro je u međuvremenu, stariji čovjek) koji se hranio time bježeći u ratu iz Bratunca. Nekad 98. nam je pričao, kako ga je nakon nekoliko dana silno gonilo da se isprazni, a nikako ne može. A bolovi se ne mogu trpit. Rečenica koja nas je presjekla bila je: Onda sam tražio odgovarajući klip, drvo ili trijesku. Ne daj Bože nikom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Životinje jedu onako, ljudi ipak to pripreme, termički se obrađuje.dobar osjecaj wrote: ↑08/04/2020 12:17
Ne mogu tvrditi 100% ali mislim da se ni zivotinjama ne preporucuje u vecoj kolicini. Mislim da nije samo pitanje cijene i isplativosti u troskovima ishrane nego da mekinje i hljeb nisu dobre u vecim kolicinama u ishrani zivotinja koje to jedu.
Ako tako gledaš, nije ni hljeb kao hljeb dobar u većim količinama ni za nas.
Kao dodatak, umjereno, to je druga priča.
- dobar osjecaj
#12 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Ako mislis na psenicne pahulje, ne volim to jesti a kad ih jedem, potopim 5 supenih kasika u jogurt, dodam izgnjecenu bananu ili komadice nekog drugog voca, par kasika susenog voca tipa oraha i cimet. Od tog obroka dugo budem sita.Salah ad-Din wrote: ↑08/04/2020 11:59 Ja kupio u prodavnici sad kada sam išao u nabavku. Nalazi se među onim zobenim pahuljicama, dijetetskoj hrani i slično. Još kontam s čim da ih mješam jer sa zobenim pahuljicama imaju strašno gorak after taste, al da probava radi, radi![]()
![]()
![]()
- dobar osjecaj
#13 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Da, nista od toga nije dobro u vecim kolicinama ali ne vjerujem da su stocne mekinje koje stvarno izgledaju kao cokolino dobre za ljudsku ishranu.Tomahawk11 wrote: ↑08/04/2020 12:19Životinje jedu onako, ljudi ipak to pripreme, termički se obrađuje.dobar osjecaj wrote: ↑08/04/2020 12:17
Ne mogu tvrditi 100% ali mislim da se ni zivotinjama ne preporucuje u vecoj kolicini. Mislim da nije samo pitanje cijene i isplativosti u troskovima ishrane nego da mekinje i hljeb nisu dobre u vecim kolicinama u ishrani zivotinja koje to jedu.
Ako tako gledaš, nije ni hljeb kao hljeb dobar u većim količinama ni za nas.
Kao dodatak, umjereno, to je druga priča.
-
zigzag
#14 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Kae, integralno. To je danas kao moderno. I još ga naplati tri puta skuplje.
- Maraschino
#15 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Izuzetno su zdrave ali se ne mogu jesti tek tako.problemnatravunu wrote: ↑07/04/2020 19:58 Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
- pizarro
#16 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
mekinje su superfood!
- Salah ad-Din
#17 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Da mislim na pahuljice od integralnih žitarica koje mogu biti pšenične, zobene, ovsene, raževe itd. Mekinje sam mješao sa njima, ali im daje gorak ukus, a inače i ja tako jedem pahuljice bez mekinja i nisu loše, ali kada se stave mekinje ima gorak ukus.dobar osjecaj wrote: ↑08/04/2020 12:20Ako mislis na psenicne pahulje, ne volim to jesti a kad ih jedem, potopim 5 supenih kasika u jogurt, dodam izgnjecenu bananu ili komadice nekog drugog voca, par kasika susenog voca tipa oraha i cimet. Od tog obroka dugo budem sita.Salah ad-Din wrote: ↑08/04/2020 11:59 Ja kupio u prodavnici sad kada sam išao u nabavku. Nalazi se među onim zobenim pahuljicama, dijetetskoj hrani i slično. Još kontam s čim da ih mješam jer sa zobenim pahuljicama imaju strašno gorak after taste, al da probava radi, radi![]()
![]()
![]()
- turbofolk
#18 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Neprosijano brašno jest poželjno. Samo i isključivo ostatak od prosijanog brašna - nipošto. A taj ostatak jesu mekinje.Tomahawk11 wrote: ↑08/04/2020 11:49
Nema ti to baš logike.
Životinjski probavni sistem, posebno kod krupne i sitne stoke, nije isti kao ljudski.
-
moonca
#19 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Mekinje imaju dosta fibera-- ko ima problemma s konstipacijom -je preoprucljivo -dodati par kasika- ne vishe.. inace nije, ko ima problem s varenjem..
..moze se dodati u bilo sta- i kolace...
..moze se dodati u bilo sta- i kolace...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#20 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Oatmeal su zobene pahuljice.detroit-mercy wrote: ↑08/04/2020 04:32Oatmealproblemnatravunu wrote: ↑07/04/2020 19:58 Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Mekinje su jestiv mleven omotač semena ili spoljni zaštitni sloj pšenice, raži i drugih žitarica, razdvojen od jezgra. Pšenične mekinje, koje se najviše proizvode, sadrže 16% proteina, 11% prirodnih vlakana i 50% ugljenih hidrata. Imaju korisno dejstvo na digestivni trakt (varenje) čoveka. Tada se proizvode rafinisanije, za cerealije. Takođe se koriste i za hranu stoke, i tada se grubo melju., dobar za probavu, zdrav, eto su ljudi prije 100-200 godina izbjeljivali brasno
. Jeli mekinje nego sta, zdravije nego ostra nula
![]()
Inace, kod nas su zobene mekinje bas na cijeni, oko 10 Km/kg. Psenicne mekinje su jeftinije, oko 3-4KM/,kg u prodavnicama zdrave hrane.
Mekinje se mogu dodati u brasno, a mogu se jesti i s mlijekom, jogurtom...
-
hurmasica
#21 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Jeli smo ih u ratu,.majka mijesala sa bijelim brasnom da ustedi...jos mi taj ukus u ustima....neponovilo se!
Ne sjecam se da je iko od nas imao probavne smetnje....cak sta vise nikad zdraviji nismo bili.
Ne sjecam se da je iko od nas imao probavne smetnje....cak sta vise nikad zdraviji nismo bili.
- pustopoljina
#22 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Moras piti jako puno vode. Takva su vlakna. Bez vode-zatvor.turbofolk wrote: ↑07/04/2020 19:23 Mekinje su koliko znam, ostatak nakon prosijavanja brašna. Dakle ono što ne prođe kroz sito. U ratu je čak i to bila poželjna hrana. Mislim da nije dobra za probavni sistem, ali nikako. Znao sam jednog (umro je u međuvremenu, stariji čovjek) koji se hranio time bježeći u ratu iz Bratunca. Nekad 98. nam je pričao, kako ga je nakon nekoliko dana silno gonilo da se isprazni, a nikako ne može. A bolovi se ne mogu trpit. Rečenica koja nas je presjekla bila je: Onda sam tražio odgovarajući klip, drvo ili trijesku. Ne daj Bože nikom.
-
Guadalajara
#23 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Znaci samo sa lukom jestipustopoljina wrote: ↑08/04/2020 18:38Moras piti jako puno vode. Takva su vlakna. Bez vode-zatvor.turbofolk wrote: ↑07/04/2020 19:23 Mekinje su koliko znam, ostatak nakon prosijavanja brašna. Dakle ono što ne prođe kroz sito. U ratu je čak i to bila poželjna hrana. Mislim da nije dobra za probavni sistem, ali nikako. Znao sam jednog (umro je u međuvremenu, stariji čovjek) koji se hranio time bježeći u ratu iz Bratunca. Nekad 98. nam je pričao, kako ga je nakon nekoliko dana silno gonilo da se isprazni, a nikako ne može. A bolovi se ne mogu trpit. Rečenica koja nas je presjekla bila je: Onda sam tražio odgovarajući klip, drvo ili trijesku. Ne daj Bože nikom.
- Bluemore
#24 Re: Stočne mekinje u ishrani ljudi?
Da problem nisu bile mekinje vec vodapustopoljina wrote: ↑08/04/2020 18:38Moras piti jako puno vode. Takva su vlakna. Bez vode-zatvor.turbofolk wrote: ↑07/04/2020 19:23 Mekinje su koliko znam, ostatak nakon prosijavanja brašna. Dakle ono što ne prođe kroz sito. U ratu je čak i to bila poželjna hrana. Mislim da nije dobra za probavni sistem, ali nikako. Znao sam jednog (umro je u međuvremenu, stariji čovjek) koji se hranio time bježeći u ratu iz Bratunca. Nekad 98. nam je pričao, kako ga je nakon nekoliko dana silno gonilo da se isprazni, a nikako ne može. A bolovi se ne mogu trpit. Rečenica koja nas je presjekla bila je: Onda sam tražio odgovarajući klip, drvo ili trijesku. Ne daj Bože nikom.