Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
hadzinicasa

#11926 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

neko_sa_strane wrote: 07/04/2020 21:11
hadzinicasa wrote: 07/04/2020 21:01 Ja mislim da se pozivi hitnoj snimaju. Svi.
Može svako na svom telefonu uključiti diktafon. Ja znam da bih ja to sigurno uradio. Takođe ako bi me počeli vozati došao bih lično ili u dom zdravlja ili još bolje u Opću bolnicu jer imam utisak da je kvalitetnija ustanova u odnosu na KCUS. Meni je najviše krivo zbog visine doprinosa za zdravstveno osiguranje. Samo zbog toga bih im se sjetio "spiska".
Ne daj Boze da dodjes u tu situaciju.
animus

#11927 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Rothmans wrote: 07/04/2020 21:16 Ima li naznaka da bi se mogao pomjeriti policijski sat do 22h npr ?
Sasvim sigurno razmisljaju o tome nakon ovog rekorda od danas.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11928 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Jbte, ko sve ne daje izjave po nasim medijima! :-)

Izgleda da je osim korona virusa nase drustvo zarazeno i bolescu "istupa na medijima po svaku cijenu". :(

Nije im bitno vise koje gluposti ce pricati, bitno je da zadovolje svoj ego. :roll:

Isti slucaj i na forumu. :-)

Forumasi koji nemaju sata iskustva radeci u zdrav. sustavu, a koji su sticali "medicinsko znanje" guglajuci, postali su veci "strucnjaci' od svih vrhunskih strucnjaka. :-)

:run:
Hakiz

#11929 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 20:24
°u° wrote: 07/04/2020 09:04 I savjet o kojem treba ozbiljno razmisliti. Skinuti app za snimanje razgovora i sve pozive prema odgovornim službama snimati za eventualne tužbe. Da ne bude poslije algoritama, nismo mi majke mi... Makar da se javno čuje šta, ko, gdje, kako....
To sam u je\dnom od mojih postova pitao. Nitko mi nije odgovorio. :oops:

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 06:02
:(

PS Postoji li mogucnost angazovanja advokata kod poziva zdrav. ustanova i snimanja svih razgovora sa njima (ako to zakon dozvoljava)? :?:
Krivični zakon kaže da je zabranjeno audio snimanje razgovora koji nije namijenjen onome ko ga vodi.

Ali ne kaže ništa o korištenju tog snimka.

Bila je informacija da je prije jedno mjesec neko iz Zenice objavio snimani razgovor u kojem se čuje da neće da dođu da mu pomognu i ta osoba je kažnjena. Nisu rekli kako.

Ali, ako imate dobrog advokata, on može navesti sud da naredi da se snimak koristi u postupku.

Tako da nije toliki problem snimiti razgovor, nego je problem šta sa njim uraditi.
Hakiz

#11930 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

Rothmans wrote: 07/04/2020 21:16 Ima li naznaka da bi se mogao pomjeriti policijski sat do 22h npr ?
Prije bi ga mogli pomjeriti da traje 22 sata :D
neko_sa_strane

#11931 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

hadzinicasa wrote: 07/04/2020 21:16
Može svako na svom telefonu uključiti diktafon. Ja znam da bih ja to sigurno uradio. Takođe ako bi me počeli vozati došao bih lično ili u dom zdravlja ili još bolje u Opću bolnicu jer imam utisak da je kvalitetnija ustanova u odnosu na KCUS. Meni je najviše krivo zbog visine doprinosa za zdravstveno osiguranje. Samo zbog toga bih im se sjetio "spiska".
Ne bih volio da dođem ali sam mojima rekao da u tom slučaju se moraju razletiti po štelama jer u ovom vukojebistanu sistem tako funkcioniše i ne dozvoliti da dođem do respiratora jer mi se čini da nisu osposobljeni za rukovanje a uraditi sve da uopšte i ne dođem do doma zdravlja a još manje bolnice od koje se ježim. Nisam bio u domu zdravlja nešto više od 14 mjeseci i namjeravam da tako i ostane.
odmor

#11932 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by odmor »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 21:20 Jbte, ko sve ne daje izjave po nasim medijima! :-)

Izgleda da je osim korona virusa nase drustvo zarazeno i bolescu "istupa na medijima po svaku cijenu". :(

Nije im bitno vise koje gluposti ce pricati, bitno je da zadovolje svoj ego. :roll:

Forumasi koji nemaju sata iskustva radeci u zdrav. sustavu, a koji su sticali "medicinsko znanje" guglajuci, postali su veci "strucnjaci' od svih vrhunskih strucnjaka. :-)

Je li ima u Bosni strucnjaka za medicinu? Ko je cemu valjo otiso je preko grane. Ovdje je sad u medicini tanjet. Od sposobni jedino su ostali ovi sto ce za koju godinu u penziju. Njima se ne ide vani jer svakako su uskoro za lopate.
Hakiz

#11933 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

Snima ih hitna. Koja ih sigurno neće korisiti ako joj ne odgovaraju. A ako snimke zatraži sud u postupku protiv hitne, uvijek postoji mogućnost da e pokvario uređaj za snimanje.

A o pravosuđu i korupciji nećemo sada.
hillbill

#11934 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hillbill »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 21:20 Jbte, ko sve ne daje izjave po nasim medijima! :-)

ne treba imati iskustva u zdravstvu da vidis da je truhlo/hitnu cekas 13 dana/...sto jos treba da se dogodi
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11935 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

odmor wrote: 07/04/2020 21:31

Je li ima u Bosni strucnjaka za medicinu? Ko je cemu valjo otiso je preko grane. Ovdje je sad u medicini tanjet. Od sposobni jedino su ostali ovi sto ce za koju godinu u penziju. Njima se ne ide vani jer svakako su uskoro za lopate.
Ima kako nema. :lol:

Ovi sto su znanje sticali guglajuci. :-)

Oni su ti sada "vrhunski strucnjaci" i vise 24/7 na forumu. :lol:
Ima Bosne_Bice Bosne

#11936 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

hillbill wrote: 07/04/2020 21:34

ne treba imati iskustva u zdravstvu da vidis da je truhlo/hitnu cekas 13 dana/...sto jos treba da se dogodi
Strucnost i organizacija sluzbe ili sistema su dva razlicita pojma. :wink:
zposao

#11937 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Šta kaže: "Jedino rješenje je ostanite kućama!" :lol: To je ta politika. Ako medicinsko osoblje nema neophodnu opremu za raditi posao, onda neko treba odgovarati na pitanja gdje su pare i zašto medicinsko osoblje nema najosnovniju opremu. Ako imaju opremu ali ih je strah ili ih boli međunožje, onda ne trebaju primati platu.
Nije ga stid indirektno priznati da se čuvaju. Za koga ili šta čuvaju sebe i opremu dok ljudi umiru po kućama?
coco1 wrote: 07/04/2020 19:34 dovoljno je vidjeti koga su danas poslali na pres u 17,15 sati. inspektor ajdinovic, direktor porezne i direktor ep.

aktuelna prica o par smrti pod "cudnim" okolnostima, nije prosao "corona" zakon za privrednike, prebacivanje odgovornosti medju medicinskim ustanovama za odgovornost sto se ne zna sta i kako treba ko raditi, jedni se zale da nemaju opreme, drugi tvrde da svega ima koliko treba...
Jesu li stvarno na press konferenciju o Covid-19 poslali direktore elektroprivrede i porezne? :-)

U nas u HNK redovito se rotiraju glavni epidemiolog i šef covid odjela, direktor zavoda za javno zdravstvo, direktor doma zdravlja, direktor SKB, ministar zdravstva, načelnik mupa, direktor štaba CZ i slični.... Uvijek barem dvojica direktno povezana sa problematikom epidemije.

To nije normalno da o stanju javnog zdravstva KS pričaju direktori EP, porezne i inspektor. :shock:
Gdje su se sakrili odgovorni? Hoće li neko odgovarati za takav nemar i bezobrazluk? Ima li odgovoriti na pitanja uznemirenom građanstvu?
Sarajevo kao glavni grad i kkao najbogatiji kanton bi trebao po organizacijii i uspjesnosti biti primejr svima ne samo u federaciji nego i u rs-u.
Strašno šta vam rade u KS.
banjaluka078 wrote: 07/04/2020 18:57
zposao wrote: 07/04/2020 17:57
To je bolesno. Ali stvarno bolesno.
Ja sam prvi za stroge mjere da se suzbije širenje virusa, ali to je bolesno.

Kera možeš izvesti jednim dnevno da prošeta oko zgrade, a dijete (ili više njih malodobnih) čovjek ne smije izvesti iz stana vec 3 hefte. To nije normalno nikako. Imaju li pameti ovi ljudi na vlasti.

Ista stvar sa penzionerima. Ko da su zamorci. Hajde mogu shvatiti preporuke da se manje krece, ali onda izdaju zabranu izlaska za starije od 65 i nakon par sedmica dadne im da do podne smiju izaći obaviti nabavku. To su tolike gužve penzionera pred bankama i prodavnicama da nije normalno. Isti im khurac , je li bolje pustiti ljude da normalno žive uz fizičku distancu nego ih držati zaključane ko stoku i onda ih natjerati sve da u par sati obave sve što trebaju za narednih par sedmica.

Zar je ker vrijedniji od čovjeka postao? Više imamo osjećaja za životinju nego za dijete?
Jašta nego bolesno. Pa barem da im jedan sat dozvole, da se malo iskaču. Ako treba, u tom satu postavi pojačanu inspekciju, pa rastjeraj pedesetoro s igrališta, ali pusti da se istrče i nadišu i osunčaju ako se ponašaju po uputama. Rodica kaže da je bila spremna platiti, kaže radije ću kaznu platiti nego psihologa djetetu. Hajde nekom djetetu od tri godine objasni zašto ne može vani, kaže plače naslonjena na balkonska vrata, pruža ruke...plače mater s njom. Nije to normalno i nije dobro. Kad su krenule ove mjere, rekla sam da će imati više ljudi s problemima zbog stresa nego virusa.
Plus što imaš čitavu "paletu" oboljenja koja zahtijevaju redovnu šetnju, šećeraše, tlakaše, srčane bolesnike.
Nikada, ali baš nikada ne bih prijavio policiji da su roditelji izveli dijete da se prošeta, osim ako to nije čopor roditelja i djece koji se ne drže nikakvih propisa i time ugrožavaju sebe i zajednicu.

Ne mogu shvatiti mentalni sklop čovjeka koji je prijavio ženu koja je izvela curicu iz kuće nakon 3 sedmice da dijete ne prolupa i pritom sa svom zaštitnom opremom i udaljena od drugih. Koji bolesnik trebaš biti za prijaviti majku sa djetetom koja šeta držeći se svih pravila? Sa kakvim monstrumima ili kretenima mi živimo?
Ne bih ni penzinere koji se pridržavaju svih higijenskih propisa i preporučene fizicke distance nikada prijavio.

Prijavio jesam i opet bi svakoga koji svojim nemarnim i neodgovornim ponašanjem ugrožava prvo sebe pa i čitavu zajednicu. I to dosad nijednom nije bilocni dijete ni penzioner nego idioti u punoj snazi koji ne nose maske ni rukavice , ne drže propisani razmak, ulaze na mimo reda u prostore gdje vec ima kupaca, izlaze iz kuce iako imaju nalog za samoizolaciju i slično.

Neki ljudi kao da su izgubili razum pa ne znaju razlučiti što je štetno i opasno ponašanje a što je očajnički potez majke i djeteta da ne polude u kučnom pritvoru.

Ponoviti ču opet: NIJE NORMALNO DA IMAŠ PRAVO IZVESTI KER SVAKI DAN DA PROŠETA OKO ZGRADE A DJECU DA JE ILEGALNO IZVEST IZ KUCE JEDNOM U 3 SEDMICE! NIJE NORMALNO! I ko god prijavljuje takve ljude koji se drze svih propisa, zasluzuje sve najgore.
hadzinicasa

#11938 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

neko_sa_strane wrote: 07/04/2020 21:29
hadzinicasa wrote: 07/04/2020 21:16

Ne bih volio da dođem ali sam mojima rekao da u tom slučaju se moraju razletiti po štelama jer u ovom vukojebistanu sistem tako funkcioniše i ne dozvoliti da dođem do respiratora jer mi se čini da nisu osposobljeni za rukovanje a uraditi sve da uopšte i ne dođem do doma zdravlja a još manje bolnice od koje se ježim. Nisam bio u domu zdravlja nešto više od 14 mjeseci i namjeravam da tako i ostane.
Nadam se da imate dobre stele.
hadzinicasa

#11939 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 21:38

Rekla bih ti nesto, ali su vremena razuma davno za nama. Ima nas pak jos koji smo stari dovoljno da se sjecamo dana onih nekih drugih „mrskih“ sistema u kojima je funkcionisalo. Ne savrseno ali postojala je briga za javni interes, drustvo, covjeka.
Izumrijecemo i mi. Pa se nece vise pisati ni govoriti ni po forumima, fejsbucima i twiterima. Glas razuma u svakodnevnici je svakako ugusen odavno, kako rekoh. Nema „opozicije“, postavljanja pitanja, nista.
Onda nastupa rahatluk nevidjeni. I sve ce se posloziti kako treba. Prema svecu i tropar.
Last edited by hadzinicasa on 07/04/2020 22:02, edited 1 time in total.
neko_sa_strane

#11940 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Za Sarajevo bih se namučio do štele i lakše bih mogao u Mostaru. Problem je doći do Mostara.
pinkman

#11941 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

°u° wrote: 07/04/2020 09:04 I savjet o kojem treba ozbiljno razmisliti. Skinuti app za snimanje razgovora i sve pozive prema odgovornim službama snimati za eventualne tužbe. Da ne bude poslije algoritama, nismo mi majke mi... Makar da se javno čuje šta, ko, gdje, kako....

PS Postoji li mogucnost angazovanja advokata kod poziva zdrav. ustanova i snimanja svih razgovora sa njima (ako to zakon dozvoljava)? :?:
Evo ovdje procitaj objasnjenje advokata:
https://avaz.ba/vijesti/bih/551690/advo ... ni-glasova
Ima Bosne_Bice Bosne

#11942 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

hadzinicasa wrote: 07/04/2020 21:59
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 21:38

Rekla bih ti nesto, ali su vremena razuma davno za nama. Ima nas pak jos koji smo stari dovoljno da se sjecamo dana onih nekih drugih „mrskih“ sistema u kojima je funkcionisalo. Ne savrseno ali postojala je briga za javni interes, drustvo, covjeka.
Izumrijecemo i mi. Pa se nece vise pisati ni govoriti ni po forumima, fejsbucima i twiterima. Glas razuma u svakodnevnici je svakako ugusen odavno, kako rekoh. Nema „opozicije“, postavljanja pitanja, nista.
Onda nastupa rahatluk nevidjeni. I sve ce se posloziti kako treba. Prema svecu i tropar.
Reci slobodno, jedan sam od tih. :oops: :D
Korisničkoime

#11943 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

TheRealist wrote: 07/04/2020 20:25
Korisničkoime wrote: 07/04/2020 19:15 Tesko je povjerovati da ovo sto je nabrojano nema u DZ u Sarajevu, ne govorimo o nekoj pripizdini da oprostis nego o DZ u najbogatijem Kantonu u drzavi.
Tacno je da u trijazi med.osoblje ima i zastitna odjela i zastine naocare i maske i rukavice znaci komplet optemu koja se preporucuje za pregeld Convid pacijenta ako ima za zaposlene na trijazi nema nikakve logike da nema za zaposlene koji izlaze na teren.
Kod odbijanja izlaza na teren a da pri tom navedena oprema postoji jedina mogucnost je otkaz ugovora o radu.
U suštini se slažem, ali mi imamo neke interne razgovore i znam da se kolege pojedine žale (ne mogu ja to provjeriti).

Ono što mislim da treba uraditi je napraviti timove koji idu u posjete, te da se sastoje od mladih i zdravih ljudi. Nema baš smisla poslati nekoga ko je pred penziju, ili hronični bolesnik.

A evo zašto mene nervira izjava Radončića i općenito svih naših političara, pogledaj ovo: https://www.klix.ba/vijesti/bih/radonci ... /200405099

On ide u posjetu u dio gdje nema nijednog bolesnika, zaobilazi sve bolesnike, ulazi na poseban ulaz, u obilasku prostora koji je sigurno u tom momentu čist od virusa, a pri tome nosi "duplo" bolju opremu, nego što imaju ljekari koji trebaju ići na teren i koji trebaju raditi sa pacijentom. Šta ovo treba reći nama?
Ne znam ali ako vec nisu napravili operativne timove koji ce izlazit na teren sta su do sada radili.
Gradjane u slucaju simptoma savjetuju da ne dolaze u DZ i u bolnice eh sada ako ja koji imam simptome ne mogu do DZ i bolnice a med.radnici ne mogu ili nece do mene kako se nebi zarazili onda je katastrofa programirana.
Iskreno covjek je ministar njegovo nije da bude sa bolesnicima niti sa pacijentima to je obaveza i posao med.radnika i imam osjecaj da je cuvanje DZ i bolnica postalo svrha sama sebi.
pinkman

#11944 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinkman »

Hakiz wrote: 07/04/2020 21:26

Krivični zakon kaže da je zabranjeno audio snimanje razgovora koji nije namijenjen onome ko ga vodi.

Bila je informacija da je prije jedno mjesec neko iz Zenice objavio snimani razgovor u kojem se čuje da neće da dođu da mu pomognu i ta osoba je kažnjena. Nisu rekli kako.

Ali, ako imate dobrog advokata, on može navesti sud da naredi da se snimak koristi u postupku.

Tako da nije toliki problem snimiti razgovor, nego je problem šta sa njim uraditi.
Ta osoba u Zenici je prekrsajno kaznjena zbog "uznemiravanja javnosti na narocito drzak nacin". Postavio je covjek sliku prekrsajnog naloga na FB.
kakavdanakneiskustvu

#11945 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Hakiz wrote: 07/04/2020 21:27
Prije bi ga mogli pomjeriti da traje 22 sata :D
:lol: :thumbup:
Hakiz

#11946 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

pinkman wrote: 07/04/2020 22:20
Hakiz wrote: 07/04/2020 21:26

Ta osoba u Zenici je prekrsajno kaznjena zbog "uznemiravanja javnosti na narocito drzak nacin". Postavio je covjek sliku prekrsajnog naloga na FB.
Demokratski.
cyprus

#11947 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cyprus »

dječak sa šibicama

#11948 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam za karantin, totalni, subota i nedelja, samo sto sad ne mozes zbog uskrsa, nema sanse. Onda pravoslavni, pa ramazan, dakle neizvedivo, demokracija.

Dosli testovi, prebacili smo normu, sutra idemo na 100+
Ima Bosne_Bice Bosne

#11949 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

pinkman wrote: 07/04/2020 22:15

Evo ovdje procitaj objasnjenje advokata:
https://avaz.ba/vijesti/bih/551690/advo ... ni-glasova
:thumbup:

Hvala. Koliko sam shvatio on prica o tajnom snimanju.

Ja sam mislio na nesto drugo.

Primjer, nazoves DZ ili neku drugu zdrav. ustanovu i upozoris ih da ces snimati razgovor ili ih upozori advokat kojeg si angazovao, da li to pije vode. :?:

Jbga, ovdje se radi o zivotu ili smrti, a ne nekoj mutnoj radnji.
zposao

#11950 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

dječak sa šibicama wrote: 07/04/2020 22:29 Ja sam za karantin, totalni, subota i nedelja, samo sto sad ne mozes zbog uskrsa, nema sanse. Onda pravoslavni, pa ramazan, dakle neizvedivo, demokracija.

Dosli testovi, prebacili smo normu, sutra idemo na 100+
Što ne bi moglo?
Locked