i ja sam neki dan otisao. ČOVJEK NA ČOVJEKU Bukvalno.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- studiorum_tuzlaensis
#11876 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
lacrima
#11877 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nemoj je onda branit. Jer ja koji sam je nazalost sreo i morao cak i radit s njom znam da je moguce da je brane samo oni koji moraju. Neshvatljivo mi je da covjek bez interesa brani takvu osobu.Matzan wrote: ↑07/04/2020 18:35Znam da je to većini forumaša teško shvatiti jer se ovdje stvari postavljaju samo crno-bijelo, ali NE ZNAM nikoga od gore nabrojanih. Za Sebiju čuo, nikad na sreću ni u putu sreo. Ni ona, a ni bilo ko od njih me ni najmanje ne zanima.lacrima wrote: ↑07/04/2020 18:18Fortina Vlada je imenovana u decembru 2018. Ako uzmemo u obzir da imenovanja kadrova nikako nisu mogla ic paralelno s Vladom, nego po par mjeseci kasnije (Kulic npr imenovan u maju 2019.), nikako se ne mogu uzeti za krivce ljudi koji su tu manje od godinu dana. Na kraju krajeva nabijem i Kulica i sve te koje si spomenuo. Ali zna se ko je i sta je u sarajevskom zdravstvu Sebija Izetbegovic.Matzan wrote: ↑07/04/2020 18:04
Kako to onda da je direktor JU Domovi zdravlja KS dr. Mehmed Kulić iz NBL, da je u upravnom odboru Lejla Begović-Hadžibajrić, usput sestra Predsjednika NBL mr. Ibrahima Hadžibajrića; dok u NO sjede dvije članice SDP-a Selma Lučkin i Zineta Mulaosmanović, te izvjesna Emina Kiseljaković iz NBL-a?
Za tvoju informaciju Emina Kiseljakovic nije izvjesna, to je profesorica Medicinskog fakulteta UNSA, bivsa prodekanesa za medjunarodnu saradnju za vrijeme prof. Dzuvo, sjetit ces se sigurno- one koju je smijenila tvoja sefica Sebija.
To što sam napisao je bila samo ilustracija da nije samo jedna stranka u pitanju i da ne mogu da vjerujem da je Sebija moćnija i od Vučića. On je sveprisutan, ali to radi bar iz jedne stranke i sa članstvom jedne stranke. Sebija po svemu szdeći upravlja i SDP-om.
Sto se zdravstva tice, naravno da je komplet sistem unisten i to ne samo u Sarajevu vec svuda. Sve stranke su tu imale svoje prste, i to je definitivno tacno. Samo sto u Sarajevu se to definitivno moze svesti na jednu osobu i ono sto ona predstavlja. Lafo ne zna se ko je napravio dug od 100 miliona u KCUS-u, a ona i njena familija ga doveli i odrzavali na vlasti 15 godina. Pa joj onda Sanko za sve kriv, eno dovede ga za ministra. Cirkus.
- animus
#11878 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nista bez prijave inspekciji. Neka ih zatvore ako nisu u stanju osigurati normalne uslove
- Matzan
#11879 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U velikoj mjeri se slažem sa tvojim postom.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/04/2020 18:24
Jedno 80% zdravstva, pricam o sestrama i tehnicarima, su kupili poslove. Nije da se ne primjeti. A doktori isto retardi, jer je odavno srozan medicinski fakuktet.
Zbog toga nije NLB kriv, to znas, nadam se......
Javni sektor je odavno postao sam sebi svrha, a za to su krivi oni sto vladaju 20+ godina![]()
Nije NBL kriv za sve promašaje u zdravstvu, ali pokazuje da i oni i SDP i DF i SBB i milion drugih stranaka rade isto što i ovi koji jašu 20+ godina.
Za ove sve godine koliko sam, nažalost, prinuđen da slušam i gledam kojekakve likove iz političkoe bare u BiH jedino je NS pokušala da uradi nešto drugačije. Ali, daleko smo mi još uvijek od toga.
- Toffee karamela
#11880 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
[quote=zomri post_id=16410960 time=1586252892 user_id=108993]
Od cijele države samo u Kantonu Sarajevo imamo da ljudi umiru po ambulantnim kolima i čekaonicama.
[/quote]
To me jedino i tjesi,u slucaju ne daj boze simptoma bolesti kod mene ili nekog iz familije,mogu se povlacit prema Kalesiji ili Maglaju
Od cijele države samo u Kantonu Sarajevo imamo da ljudi umiru po ambulantnim kolima i čekaonicama.
[/quote]
To me jedino i tjesi,u slucaju ne daj boze simptoma bolesti kod mene ili nekog iz familije,mogu se povlacit prema Kalesiji ili Maglaju
-
brojjedan
- Banksy
#11882 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
hadzinicasa wrote: ↑07/04/2020 18:17 Vezano za opremu, a i sve ostalo
Ko hoce, nadje nacin. Ko nece, nadje izgovor.
Dr. Stevanović:
„U RATU 1992
-išli smo po ranjenika na liniju fronta
-operisali u nemogućim uslovima na terenu, op. lampa mojim hirurzima je bio far od FAP- prikopčan na akumulator
-improvizovali do besvijesti
-mnogi med. tehničari su preko noći postali instrumentari i anestetičari
-u intenzivnoj imali mehanički respirator (klapkalicu) i bili sretni što ga imamo
-sterilisali u partizanskom buretu
-vozili golfa na rabljeno ulje prespojeno iz boce od 2 litra
-od lične zaštitne opreme imali poderane tene i od ćebeta sklepane uniforme.
I IMALI SRCE, NIJEDNOG RANJENIKA NISMO OSTAVILI
- JThomas
#11883 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
što se tiče trajanja i minulog rada, za klinički centar je faris gavrankapetanović ono što je sda za društvo u cjelini. i seka nas spašava od njega, a on njima rod, član i intimus, puno više i od običnog instaliranog pijuna.
- Hajlac
- banjaluka078
- Moderator
#11885 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jašta nego bolesno. Pa barem da im jedan sat dozvole, da se malo iskaču. Ako treba, u tom satu postavi pojačanu inspekciju, pa rastjeraj pedesetoro s igrališta, ali pusti da se istrče i nadišu i osunčaju ako se ponašaju po uputama. Rodica kaže da je bila spremna platiti, kaže radije ću kaznu platiti nego psihologa djetetu. Hajde nekom djetetu od tri godine objasni zašto ne može vani, kaže plače naslonjena na balkonska vrata, pruža ruke...plače mater s njom. Nije to normalno i nije dobro. Kad su krenule ove mjere, rekla sam da će imati više ljudi s problemima zbog stresa nego virusa.zposao wrote: ↑07/04/2020 17:57
To je bolesno. Ali stvarno bolesno.
Ja aam prvi za stroge mjere da se suzbije širenje virusa, ali to je bolesno.
Kera možeš izvesti jednim dnevno da proseta oko zgrade, a dijete (ili više njih malodobnih) čovjek ne smije izvesti iz stana vec 3 hefte. To nije normalno nikako. Imaju li pameti ovi ljudi na vlasti.
Ista stvar sa penzionerima. Ko da su zamorci. Hajde mogu shvatiti preporuke da se manje krece, ali onda izdaju zabranu izlaska za starije od 65 i nakon par sedmica dadne im da do podne smiju izaci obaviti nabavku. To su tolike guzve penzionera pred bankama i prodavnicama da nije normalno. Isti im kjurac , je ki bolje pustiti ljude da normalno zive uz fizičku distancu nego ih drzati zaključane ko stoju i onda ih natjerati sve da u par sati obave sve što trebaju za narednih par sedmica.
Zar je ker vrijedniji od čovjeka postao? Više imamo osjecaja za životinju nego za dijete?
Plus što imaš čitavu "paletu" oboljenja koja zahtijevaju redovnu šetnju, šećeraše, tlakaše, srčane bolesnike.
- Haris.ba
#11886 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I molim da se ne povlaci vise suplja da neko nece da radi jer nema opreme.
Ako dobijes uputu naredjenog da nesta uradis, a nemas opreme za to, nebitno jesi li doktor bez maske, rudar bez osiguranog okna ili elekticar bez brifera , to odmah prijavis radnoj inspekciji.
Inace, koja je tvoja funkcija. Da govoris ljudima da ne mozes raditi preko telefona, ali mozed platu primati....
Ah, da. Sistem...
Ako dobijes uputu naredjenog da nesta uradis, a nemas opreme za to, nebitno jesi li doktor bez maske, rudar bez osiguranog okna ili elekticar bez brifera , to odmah prijavis radnoj inspekciji.
Inace, koja je tvoja funkcija. Da govoris ljudima da ne mozes raditi preko telefona, ali mozed platu primati....
Ah, da. Sistem...
-
kakavdanakneiskustvu
- insaneinthebrain
#11888 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
danas najgori dan po broju zarazenih, mozda i 100 naguramo

- Edin H.
#11889 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Takticko povlacenje?Toffee karamela wrote: ↑07/04/2020 18:51To me jedino i tjesi,u slucaju ne daj boze simptoma bolesti kod mene ili nekog iz familije,mogu se povlacit prema Kalesiji ili Maglaju![]()
- Hajlac
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#11891 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Inspekciji? Onoj što ne vidi da pojedine fabrike nesmetano rade u smjenama, dok djecu zatvaraju u kuće? Joooj... 
-
Korisničkoime
#11892 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tesko je povjerovati da ovo sto je nabrojano nema u DZ u Sarajevu, ne govorimo o nekoj pripizdini da oprostis nego o DZ u najbogatijem Kantonu u drzavi.TheRealist wrote: ↑07/04/2020 18:36Ja koliko znam, žale se da nema mantila i do nedavno nije bilo naočala/vizira, a za pregled pacijenta koji otežano diše ipak treba imati malo bolju zaštitu, jer on više raspršuje.geralt wrote: ↑07/04/2020 15:20 Evo tacno opreme koju WHO prepisuje za svaku mogucu situaciju sa pacijentima zarazenim koronom (str. 3 pa nadalje) https://apps.who.int/iris/bitstream/han ... .2-eng.pdf
Doktorima i sestrama koji nece raditi intubaciju koja rasprsuje aerosole je dovoljna obicna hirurska maska, rukavice, zastita za oci i mantil. Isto vazi za osoblje hitne koje prevozi pacijente. To je standardna oprema koju osoblje hitne pomoci svakako treba da nosi. Vozac recimo ne mora nositi nista ako nece prilaziti pacijentu na manje od metar.
Onaj ko radi intubaciju treba imati N95 masku umjesto obicne, i cistacice trebaju biti malo bolje zasticene. Nikakva svemirska odijela se ne traze.
Sve su ovo samo izgovori da se ne radi svoj posao.
Od ovog definitivno više ne treba, ali ako uzmemo da su ljudi sami sebi kupovali kabanice, postavlja se pitanje da li je bilo dovoljno te opreme. Na drugoj strani sam viđao u punoj opremi osoblje, koje je samo trijažiralo pacijente, bez pregleda, tako da je moguće da se oprema bezveze potrošila i onda kada je stvarno trebalo, iste nije bilo. A onda imamo i one koji ne žele da izađu na teren.
I opaska za hitnu, vozač služi kao drugi tehničar, tako da mora prilaziti pacijentu, a kod nas je praksa da učestvuju aktivno u transportu pacijenta i osoblje koje radi "samo" kao vozač.
Tacno je da u trijazi med.osoblje ima i zastitna odjela i zastine naocare i maske i rukavice znaci komplet optemu koja se preporucuje za pregeld Convid pacijenta ako ima za zaposlene na trijazi nema nikakve logike da nema za zaposlene koji izlaze na teren.
Kod odbijanja izlaza na teren a da pri tom navedena oprema postoji jedina mogucnost je otkaz ugovora o radu.
- cvrčak_na_hedonizmu
#11893 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Po tome ispada da su svi isti, a ako su svi isti onda SDA dobija imunitet za sve uradjeno, a oni su nas sjebali, a ne ostali. To su cinjenice i istinaMatzan wrote: ↑07/04/2020 18:50U velikoj mjeri se slažem sa tvojim postom.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑07/04/2020 18:24
Jedno 80% zdravstva, pricam o sestrama i tehnicarima, su kupili poslove. Nije da se ne primjeti. A doktori isto retardi, jer je odavno srozan medicinski fakuktet.
Zbog toga nije NLB kriv, to znas, nadam se......
Javni sektor je odavno postao sam sebi svrha, a za to su krivi oni sto vladaju 20+ godina![]()
Nije NBL kriv za sve promašaje u zdravstvu, ali pokazuje da i oni i SDP i DF i SBB i milion drugih stranaka rade isto što i ovi koji jašu 20+ godina.
Za ove sve godine koliko sam, nažalost, prinuđen da slušam i gledam kojekakve likove iz političkoe bare u BiH jedino je NS pokušala da uradi nešto drugačije. Ali, daleko smo mi još uvijek od toga.
- Banksy
#11894 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
"Jer mi se za ovo spremamo od januara..."
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#11895 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ljudi prijavljujte... doce nam glOve goveda... imate mobitele ukucajte policiju i inspekcije ako ne dodju u roku pola sata prijavite i dispecere... ovo su goveda sve
- zateznistub
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#11897 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

- zateznistub
- Banksy
#11899 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svi su to ponavljali, ovako ili onako, svakodnevno.
Prim. dr. Bosnako Horozović poručio je građanima da mogu biti mirni te da je KCUS još od januara spreman da odgovori na pandemiju koronavirusa
- insaneinthebrain
#11900 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
mi bi bRez Seke imali hiljade zarazenih i mrtvih. nista ne bi bilo da nam nije nase Sultanije