Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- dječak sa šibicama
#11851 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ma i gradjani su dileje, ne vrijedi govoriti, evo sad gledam dole u parku 7 mladica stoje u grupi, skinuli maske, nema pola metra izmedju njih
nedaleko njih dvije babe sjede na klupi, jedna do druge, naravno maski nemaju
svaki drugi prolaznik ne nosi masku, policijska vozila redovno prolaze ni ne obaziru se na to
a kao uveli bi 24 satni karantin...
nedaleko njih dvije babe sjede na klupi, jedna do druge, naravno maski nemaju
svaki drugi prolaznik ne nosi masku, policijska vozila redovno prolaze ni ne obaziru se na to
a kao uveli bi 24 satni karantin...
-
zposao
#11852 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sad ce ti neko reci da siris paniku. Sreca nismo u srbiji, za pisanje istinitih informacija hapse gradjane i novinare.
Izgleda da ovakve krize izvuku najveci talog drustva na povrsinu.
- Hajlac
#11853 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ti se fakat pravis lud!sumirprimus wrote: ↑07/04/2020 14:57Nisam ja momak . a odlicno sam informiran. Uhljebljena i podmirena sad i jednom hanumom isprepadana sredina ne moze bit zdrava da ga jbes. Tu se otkaz sam od sebe dajeLSD wrote: ↑07/04/2020 14:53 Neko neko objasni Sumiru da Seka nabija nogom doktore ko prljave čarape, na desetine otpuštenih, i to one najviđenije najpoznatije...svaki koji joj je pokušao stati na crtu je bio pregažen i nogiran....momak je potpuno neinformisan.
Ovo cisto da ne postavlja više sumanuta pitanja i neko ublehaško čuđenje.
Neka mi neko objasni da nema jedan mudonja medju njima s moodima ko majevica da nju nabije? Jbo te poso.
Sta je reci ?
JEDNA? Jedna osoba???
Ti kao eto ne znas da se radi o ortacko-rodbinsko-interesno vezanoj mafiji, koja izmedju ostalog VLADA:
-Tuzilastvom
-Sudovima
-Federalnom policijom
-Federalnom i Kantonalnim inspekcijama
-kompletnim zdravstvenim sistemom, sto bi rekli 'po vertikali'
-silnim kantonalnim i federalnim javnim institucijama, komunalnim firmama, zavodima, komisijama...
-MEDIJIMA
-OSA-om
-lafo "Investicionom" bankom
-...
Kasno je sad druze moj za bune, proteste, gradjanski neposluh bla bla - prosao voz, korijene DUBOKO pustili, jos od 1991-e poceli narod navikavati da je bitnija podobnost i poznanstvo(lizanje guzice) od sposobnosti i referenci jer su prvo predizbornim prevarama i obmanama ZASJELI na pozicije moci smisljeno nacionalizmom tjerajuci sposobne a-nacionalisticke Markovicevce pa cetiri ratne godine pljackali i pljackali i privatizacijom sve proizvodno unistili i raskupusali...
Bas je eto u pitanju JEDNA osoba buhaha
Last edited by Hajlac on 07/04/2020 18:04, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#11854 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
eto, sve ovo sto pisemo, nas strah od Sebijine nesposobne kamarile, sve je to "skupljanje jeftinih politickih poena"
oni nikakvu odgovornost ne osjecaju, nego su su "gospoda u bijelom" uvrijedjeni
oni nikakvu odgovornost ne osjecaju, nego su su "gospoda u bijelom" uvrijedjeni
- JThomas
#11855 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
sama WHO govori da je dovoljna neka normalna i obična oprema koja bi inače morala biti tu i da nije ovo sranje. da ne treba ebola - variola vera oprema. ja nemam vlastitog znanja da sudim jel to stvarno tako, ali eto.
a što se napoleona tiče, ja prvenstveno i hoću reći da je on vrlo bitan nadležni faktor u ovom dijelu države, neprekinuto od '93 i puno duže nego ele...sebija. ne dao bog da je branim. on ne vedri i oblači danas u toj mjeri kao ona, ali sa minulim radom je puno jači.
a što se napoleona tiče, ja prvenstveno i hoću reći da je on vrlo bitan nadležni faktor u ovom dijelu države, neprekinuto od '93 i puno duže nego ele...sebija. ne dao bog da je branim. on ne vedri i oblači danas u toj mjeri kao ona, ali sa minulim radom je puno jači.
- Matzan
#11856 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako to onda da je direktor JU Domovi zdravlja KS dr. Mehmed Kulić iz NBL, da je u upravnom odboru Lejla Begović-Hadžibajrić, usput sestra Predsjednika NBL mr. Ibrahima Hadžibajrića; dok u NO sjede dvije članice SDP-a Selma Lučkin i Zineta Mulaosmanović, te izvjesna Emina Kiseljaković iz NBL-a?lacrima wrote: ↑07/04/2020 15:24Direktorica KCUS-a je personifikacija i de facto apsolutni vladar zdravstvenog sistema u KS od januara 2016. To sto je de jure "samo" direktorica najvece zdravstvene ustanove u drzavi koja nema centraliziranu internisticku intenzivnu njegu (ukinula) i nema opremu za obdukciju zarazenih (ovo su samo stvari koje su danas izasle na vidjelo), ne opravdava je nimalo, cak sta vise.Matzan wrote: ↑07/04/2020 15:19 Ne bih da vam kvarim ćeif istresanja na direktoricu KCUS-a, ali mnogi ovdje ne vide ili ne žele da vide da ima očeglednih i ogromnih propusta i na nižim nivoima zdravstvene zaštite - ambulante i domovi zdravlja.
Ne vidim problem u tome da se bilo čiji rad kojeg plaćaju građani ove države podvrgne preispitivanju i kritici, ali ne predstavlja jedna osoba kompletan zdravstveni sistem.
Slučajevi Avdije Kanlić iz Hrasnice i dr. Šefika Pašagića podosta govore o primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u KS.
-
Lalaa
#11857 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Danas u Peni plusu haos u Velesicima, guzva kao nikad...niko niti gleda na ulazu koliko ljudi ulazi...niti imaju li maske i rukavice...
Taski samir&emir vozi po troje, s maskama i bez...znaci, ima li ikakve inspekcije, ista igdje...ovo je HAOS

Taski samir&emir vozi po troje, s maskama i bez...znaci, ima li ikakve inspekcije, ista igdje...ovo je HAOS
- dječak sa šibicama
#11858 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
i to na 50 zarazenihK.Sarajevo 7,5%, najviše u regiji.
sta bi bilo sa 10.000 zarazenih, imali bi smrtnost valjda 20%
nadam se da nikada saznati necemo
- Banksy
#11859 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
TheRealist wrote: ↑07/04/2020 18:00
Ovdje bi stvari počele funkcionisati kada bi se prestala svaka situacija koristiti za skupljanje političkih poena.
Ako govorimo o cv-u, ovdje bi stvari počele funkcionirati kad bi svako počeo raditi posao za koji je plaćen i kad bi svakodnevno, javnosti koja ga plaća, podnosio račune za učinjeno.
Za početak, samo toliko. Pa ćemo dalje...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#11860 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Na klixu je bilo 80 zarazenih danas, tako je i na wordometer.info, a sad na klixu pise 73 
-
TheRealist
#11861 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tačno tako. Nas obične smrtnike suštinski ne zanimaju prepucavanja njihova, samo što nažalost utiču na naše živote.
- Banksy
#11862 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Baš me briga šta će ko reći. Umrli u Sarajevu nisu dobili liječničku pomoć, nijedan od njih. I ovo je dramatična stopa smrtnosti i neko za nju mora odgovarati.
- cvrčak_na_hedonizmu
#11863 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kakvi politicki poeni kada ovo traje skoro mjesec dana, u KS umrlo cetvoro ljudi ( dvoje izvan bolnice, a dvoje trazilo nacin da budu primljeni u bolnicu 10+ dana )TheRealist wrote: ↑07/04/2020 18:00Ovo što govori Radončić je glupost. Osoblje ima pravo na strah prilikom posjete pacijentu, i ne mora izaći na teren, ako nema adekvatnu zaštitnu opremu (i tu ne mislim na "hazard suits" i ko to traži, neka se sam povuče, ali osnovna oprema mora postojati).JThomas wrote: ↑07/04/2020 17:32 https://www.klix.ba/vijesti/bih/radonci ... /200407135
ko je eventualno pao s marsa, da pročita ovo bez ikakve pozadine - realno, sve stoji i dobro zvuči. a onda se sjetiš da je on i u federaciji i u kantonu sarajevo ključni faktor vlasti neprekidno od 2015. godine. u kantonu je jedini fiksan kroz tri različite koalicije.
Nama u rizik posla spadaju neke stvari, ali rizik mora biti kontrolisan.
Ja znam da oni govore da su obezbijedili opremu, ali isto tako znam da je dosta mojih kolega samo pokupovalo nešto opreme. Zašto bi kupovali, ako imaju sve.
Davanje antibiotske terapije, bez pregleda pacijenta nema nikakvog opravdanja, ali izlazak na teren se može odbiti, ako nema odgovarajuće opreme.
Jasno je da je zakazala organizacija PZZ, ali na to trebaju dati odgovore nadležni, jer kod nas su apsolutno isti problemi od početka samog. S tim, da se mora reći da nije tačno da se pacijenti uopšte ne pregledaju, jer dolaze pacijenti svaki dan od strane PZZ-a sa sumnjom na COVID (samo naravno da se o tome ne piše, jer i ne treba).
Ovdje bi stvari počele funkcionisati kada bi se prestala svaka situacija koristiti za skupljanje političkih poena. Ja kako vidim, svako malo neko novi ispliva sa intervjuom, a nijedan od tih nikakve veze nema sa liječenjem ovih pacijenata.
I cemu pricas, ne kontam.
Zdravstvo 0, medicinski radnici 0
- Hajlac
#11864 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
O'zone wrote: ↑07/04/2020 15:14Dr. Marjanović o kupljenih 150.000 testova: Znate li šta ste nabavili?
Poznati gentičar i doktor, te zastupnik u Skupštini KS, Damir Marjanović komentirao je nabavku 150.000 testova za koronavirus koji su danas stigli.
Testove je, kako se pohvalio premijer Fadil Novalić, kupila Vlada FBiH, a stigli su iz Južne Koreje.
“Pitam se premijeru da li znate šta ste nabavili? Koliko je meni poznato najmanje 6, ako ne i 7 kantona, nemaju laboratorije na svojoj teritoriji u kojima bi mogli obaviti genetička testiranja (volio bih da griješim). Stoga mi nije jasno zašto planirate testove distribuirati po kantonalnim zavodima za javno zdravstvo? Dajte ljudi uozbiljite se više!!!”, napisao je Marjanović.
-
zposao
#11865 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudima je dopizdilo. Psihicki nije lako priviknuti se na ovako radikalan zaokret načina života. Meni koji sam po prirodi introvert i osjecam se najugodnije kad sam sam, vec pomalo pocinje smetati ova psihoza. Hajd prvi mjesec i nekako...ali sad kada se nastavlja psiha se buni. Nije lako.
A tu sad pored psihološkog zamora ovom situacijom i konstantnog bombardiranja informacijama dolazi i lijepo vrijeme kojeg su svi željni. Najljepši dio godine kada se priroda budi, sve cvjeta, zeleni, lijepo, toplo, suncano vrijeme, ljudi su željni sunca. I sada postoji velika opasnost da se svi opustimo.
Treba naći nekakav način, modus, da ljudi ne budu zatočeni 24/7 ko perad u kavezima. Mora se naći neko rješenje da ljudi malo izađu na zrak i na sunce, peotegnu noge, udahnu zraka, odmore oči od ekrana i uši od vijesti. Malo da se psiha odmori.
Primjetio sam na sebi kako sam se opustio zadnjih par dana uslijed lijepog vremena i zasićenja ovom situacijom... Nekako se sve čini kao ružan san kojemu je došao kraj sa prvim zrakama sunca.
Ali treba biti odgovoran. Treba maximalno iskoristiiti lijepo vrijeme ali opet maximalno paziti na fizički razmak.
Nadam se da se ljudi nece baš previše opustiti pa da ne bude nagli skok zaraženih.
Ljudi, upijte svaku zraku sunca. Ali nemojte popuštatj u oprezu. Pazite se, budite odgovorni. Držite fizicki razmak između sebe i drugih. Nađite neku razbibrigu koliko god glupa bila da se psihički odmorite.
Svemu dođe kraj, pa će i ovome. Ali treba izdržati
- hadzinicasa
#11866 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vezano za opremu, a i sve ostalo
Ko hoce, nadje nacin. Ko nece, nadje izgovor.
Ko hoce, nadje nacin. Ko nece, nadje izgovor.
- Hajlac
#11867 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa nije plakao (to govore figurativno) ali jeste zato OSIJEDIO, sto ti valjda dovoljno govori o pritisku sa SVIH STRANA i problemima koje mu je SDA mafija na kosti navalila, a nabrojao sam ti cime sve VLADAJU i UPRAVLJAJUsumirprimus wrote: ↑07/04/2020 15:19Ako je plako onda nije moodonja. Zalim slucaj.LSD wrote: ↑07/04/2020 15:16Naravno.Tomahawk11 wrote: ↑07/04/2020 15:07
Upravo to.
Svi su oni poslužili za primjer ostalima.
Sad ko je spreman da rizikuje svoje, djecu...treba malo širu sliku gledati.
Kada crnogorka bez pardona nabije nogom jednog Ismeta Gavrankapetanovića nakon toliko godina službe (a on je imao status legende UKC Sarajevo) - to je svima redom jasna poruka šta ih slijeduje ako se kojim slucajem pobune i uskurche![]()
On je pokazao muda (ovo što Sumir ocekuje) i završio kod Senada plačući nad sudbinom
![]()
-
lacrima
#11868 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Fortina Vlada je imenovana u decembru 2018. Ako uzmemo u obzir da imenovanja kadrova nikako nisu mogla ic paralelno s Vladom, nego po par mjeseci kasnije (Kulic npr imenovan u maju 2019.), nikako se ne mogu uzeti za krivce ljudi koji su tu manje od godinu dana. Na kraju krajeva nabijem i Kulica i sve te koje si spomenuo. Ali zna se ko je i sta je u sarajevskom zdravstvu Sebija Izetbegovic.Matzan wrote: ↑07/04/2020 18:04Kako to onda da je direktor JU Domovi zdravlja KS dr. Mehmed Kulić iz NBL, da je u upravnom odboru Lejla Begović-Hadžibajrić, usput sestra Predsjednika NBL mr. Ibrahima Hadžibajrića; dok u NO sjede dvije članice SDP-a Selma Lučkin i Zineta Mulaosmanović, te izvjesna Emina Kiseljaković iz NBL-a?lacrima wrote: ↑07/04/2020 15:24Direktorica KCUS-a je personifikacija i de facto apsolutni vladar zdravstvenog sistema u KS od januara 2016. To sto je de jure "samo" direktorica najvece zdravstvene ustanove u drzavi koja nema centraliziranu internisticku intenzivnu njegu (ukinula) i nema opremu za obdukciju zarazenih (ovo su samo stvari koje su danas izasle na vidjelo), ne opravdava je nimalo, cak sta vise.Matzan wrote: ↑07/04/2020 15:19 Ne bih da vam kvarim ćeif istresanja na direktoricu KCUS-a, ali mnogi ovdje ne vide ili ne žele da vide da ima očeglednih i ogromnih propusta i na nižim nivoima zdravstvene zaštite - ambulante i domovi zdravlja.
Ne vidim problem u tome da se bilo čiji rad kojeg plaćaju građani ove države podvrgne preispitivanju i kritici, ali ne predstavlja jedna osoba kompletan zdravstveni sistem.
Slučajevi Avdije Kanlić iz Hrasnice i dr. Šefika Pašagića podosta govore o primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u KS.
Za tvoju informaciju Emina Kiseljakovic nije izvjesna, to je profesorica Medicinskog fakulteta UNSA, bivsa prodekanesa za medjunarodnu saradnju za vrijeme prof. Dzuvo, sjetit ces se sigurno- one koju je smijenila tvoja sefica Sebija.
- Hajlac
#11869 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zmija zna da bi DOPUSTANJEM da 'padne' Pilav ili Šanko krimos tj. trenutni Kantonalni Ministar zdravstva(kojeg je SDA dovela na vlast) bila i ona danas-sutra u OPASNOSTI.Matzan wrote: ↑07/04/2020 15:19 Ne bih da vam kvarim ćeif istresanja na direktoricu KCUS-a, ali mnogi ovdje ne vide ili ne žele da vide da ima očeglednih i ogromnih propusta i na nižim nivoima zdravstvene zaštite - ambulante i domovi zdravlja.
Bitno je NE DOZVOLITI PRESEDAN ODGOVORNOSTI tj. snosenja posljedica za lose upravljanje, kriminalni nemar itd.
Sve je to sistem spojenih posuda i jedni drugima cuvaju 'ledja'!
Narod mora znati da nema NADE da iko odgovara za svoje postupke, bitno je odrzati kontrolisanu LETARGIJU.
Na tom fonu je i sramotno saopstenje iz KCUS-a povodom smrti Dr. Pasagica.
- Hajlac
#11870 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tacno tako!geralt wrote: ↑07/04/2020 15:20Evo tacno opreme koju WHO prepisuje za svaku mogucu situaciju sa pacijentima zarazenim koronom (str. 3 pa nadalje) https://apps.who.int/iris/bitstream/han ... .2-eng.pdfladacoko wrote: ↑07/04/2020 15:01o cemu pricas ? improvizuju s odijelima lol.To sto su kinezi koristili hazmat odijela ne znaci da su zaista potrebna.
samo izgovori za bosnju, evo ja sam vec nekoliko puta boravio u sobama s pacijentima koji su pozitivni na covid pa me evo ziv i zdrav.Ljudi se najnormalnije primaju u bolnice u ER,s ovom standardnom zastitom.Itekako dobro poznajem nurses u ER i jos nijedna jos nije dobila covid s standardnom zastitom a prve su u doticaju s potencijalnim covid pacijentima
Doktorima i sestrama koji nece raditi intubaciju koja rasprsuje aerosole je dovoljna obicna hirurska maska, rukavice, zastita za oci i mantil. Isto vazi za osoblje hitne koje prevozi pacijente. To je standardna oprema koju osoblje hitne pomoci svakako treba da nosi. Vozac recimo ne mora nositi nista ako nece prilaziti pacijentu na manje od metar.
Onaj ko radi intubaciju treba imati N95 masku umjesto obicne, i cistacice trebaju biti malo bolje zasticene. Nikakva svemirska odijela se ne traze.
Sve su ovo samo izgovori da se ne radi svoj posao.
- cvrčak_na_hedonizmu
#11871 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jedno 80% zdravstva, pricam o sestrama i tehnicarima, su kupili poslove. Nije da se ne primjeti. A doktori isto retardi, jer je odavno srozan medicinski fakuktet.Matzan wrote: ↑07/04/2020 18:04Kako to onda da je direktor JU Domovi zdravlja KS dr. Mehmed Kulić iz NBL, da je u upravnom odboru Lejla Begović-Hadžibajrić, usput sestra Predsjednika NBL mr. Ibrahima Hadžibajrića; dok u NO sjede dvije članice SDP-a Selma Lučkin i Zineta Mulaosmanović, te izvjesna Emina Kiseljaković iz NBL-a?lacrima wrote: ↑07/04/2020 15:24Direktorica KCUS-a je personifikacija i de facto apsolutni vladar zdravstvenog sistema u KS od januara 2016. To sto je de jure "samo" direktorica najvece zdravstvene ustanove u drzavi koja nema centraliziranu internisticku intenzivnu njegu (ukinula) i nema opremu za obdukciju zarazenih (ovo su samo stvari koje su danas izasle na vidjelo), ne opravdava je nimalo, cak sta vise.Matzan wrote: ↑07/04/2020 15:19 Ne bih da vam kvarim ćeif istresanja na direktoricu KCUS-a, ali mnogi ovdje ne vide ili ne žele da vide da ima očeglednih i ogromnih propusta i na nižim nivoima zdravstvene zaštite - ambulante i domovi zdravlja.
Zbog toga nije NLB kriv, to znas, nadam se......
Javni sektor je odavno postao sam sebi svrha, a za to su krivi oni sto vladaju 20+ godina
- JThomas
#11872 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ne treba zaboraviti ni da kokainsko-džehenemska koalicija nije dala usvajanje budžeta da se išta može kupiti dok oni nisu zasjeli. dakle, jebo to šta može biti, jebo i višu i nižu silu, jebo i potrebe pretežnog dijela kadra koji su oni instalirali - ako nismo mi u foteljama potop. neka sve izgori, neka svi pomremo ako nije sda nosilac vlasti. tad su to zvali legitimnom metodom političke borbe, a prigovore kmečanjem izbornih gubitnika.
Last edited by JThomas on 07/04/2020 18:35, edited 1 time in total.
- Matzan
#11873 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znam da je to većini forumaša teško shvatiti jer se ovdje stvari postavljaju samo crno-bijelo, ali NE ZNAM nikoga od gore nabrojanih. Za Sebiju čuo, nikad na sreću ni u putu sreo. Ni ona, a ni bilo ko od njih me ni najmanje ne zanima.lacrima wrote: ↑07/04/2020 18:18Fortina Vlada je imenovana u decembru 2018. Ako uzmemo u obzir da imenovanja kadrova nikako nisu mogla ic paralelno s Vladom, nego po par mjeseci kasnije (Kulic npr imenovan u maju 2019.), nikako se ne mogu uzeti za krivce ljudi koji su tu manje od godinu dana. Na kraju krajeva nabijem i Kulica i sve te koje si spomenuo. Ali zna se ko je i sta je u sarajevskom zdravstvu Sebija Izetbegovic.Matzan wrote: ↑07/04/2020 18:04
Kako to onda da je direktor JU Domovi zdravlja KS dr. Mehmed Kulić iz NBL, da je u upravnom odboru Lejla Begović-Hadžibajrić, usput sestra Predsjednika NBL mr. Ibrahima Hadžibajrića; dok u NO sjede dvije članice SDP-a Selma Lučkin i Zineta Mulaosmanović, te izvjesna Emina Kiseljaković iz NBL-a?
Za tvoju informaciju Emina Kiseljakovic nije izvjesna, to je profesorica Medicinskog fakulteta UNSA, bivsa prodekanesa za medjunarodnu saradnju za vrijeme prof. Dzuvo, sjetit ces se sigurno- one koju je smijenila tvoja sefica Sebija.
To što sam napisao je bila samo ilustracija da nije samo jedna stranka u pitanju i da ne mogu da vjerujem da je Sebija moćnija i od Vučića. On je sveprisutan, ali to radi bar iz jedne stranke i sa članstvom jedne stranke. Sebija po svemu szdeći upravlja i SDP-om.
-
TheRealist
#11874 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja koliko znam, žale se da nema mantila i do nedavno nije bilo naočala/vizira, a za pregled pacijenta koji otežano diše ipak treba imati malo bolju zaštitu, jer on više raspršuje.geralt wrote: ↑07/04/2020 15:20 Evo tacno opreme koju WHO prepisuje za svaku mogucu situaciju sa pacijentima zarazenim koronom (str. 3 pa nadalje) https://apps.who.int/iris/bitstream/han ... .2-eng.pdf
Doktorima i sestrama koji nece raditi intubaciju koja rasprsuje aerosole je dovoljna obicna hirurska maska, rukavice, zastita za oci i mantil. Isto vazi za osoblje hitne koje prevozi pacijente. To je standardna oprema koju osoblje hitne pomoci svakako treba da nosi. Vozac recimo ne mora nositi nista ako nece prilaziti pacijentu na manje od metar.
Onaj ko radi intubaciju treba imati N95 masku umjesto obicne, i cistacice trebaju biti malo bolje zasticene. Nikakva svemirska odijela se ne traze.
Sve su ovo samo izgovori da se ne radi svoj posao.
Od ovog definitivno više ne treba, ali ako uzmemo da su ljudi sami sebi kupovali kabanice, postavlja se pitanje da li je bilo dovoljno te opreme. Na drugoj strani sam viđao u punoj opremi osoblje, koje je samo trijažiralo pacijente, bez pregleda, tako da je moguće da se oprema bezveze potrošila i onda kada je stvarno trebalo, iste nije bilo. A onda imamo i one koji ne žele da izađu na teren.
I opaska za hitnu, vozač služi kao drugi tehničar, tako da mora prilaziti pacijentu, a kod nas je praksa da učestvuju aktivno u transportu pacijenta i osoblje koje radi "samo" kao vozač.
Last edited by TheRealist on 07/04/2020 18:38, edited 1 time in total.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#11875 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
sad gavrankapetanovic na N1 drito u kost... smjene komandanata(direktori klinika) i postavljanje novih koji ce se pokusati izboriti sa ovim, ovi su dosad pokazali nesposobnost...Banksy wrote: ↑07/04/2020 18:11
Baš me briga šta će ko reći. Umrli u Sarajevu nisu dobili liječničku pomoć, nijedan od njih. I ovo je dramatična stopa smrtnosti i neko za nju mora odgovarati.