Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
geralt

#11801 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

ladacoko wrote: 07/04/2020 15:01
palermo wrote: 07/04/2020 10:15
ladacoko wrote: 07/04/2020 10:04
kakva zastitna odjela ? dovoljni su face shield,n95 maska,rukavice i gowns

bosnjo i dalje trazi izgovore za nase zdravstvo jbt.Ovo sad ocima nisu vidjeli onih heroja tokom rata a citavo nase drustvo je truhlo
fascinatna je kolicina licemjerstva naseg covjeka. Ovdje se od zdravstvenih radnika trazi da budu heroji i improviziraju sa zastitnim odijelima i istovremeno se potpisuju peticije za pustanje vani djece ispod 18 godina.
o cemu pricas ? improvizuju s odijelima lol.To sto su kinezi koristili hazmat odijela ne znaci da su zaista potrebna.

samo izgovori za bosnju, evo ja sam vec nekoliko puta boravio u sobama s pacijentima koji su pozitivni na covid pa me evo ziv i zdrav.Ljudi se najnormalnije primaju u bolnice u ER,s ovom standardnom zastitom.Itekako dobro poznajem nurses u ER i jos nijedna jos nije dobila covid s standardnom zastitom a prve su u doticaju s potencijalnim covid pacijentima
Evo tacno opreme koju WHO prepisuje za svaku mogucu situaciju sa pacijentima zarazenim koronom (str. 3 pa nadalje) https://apps.who.int/iris/bitstream/han ... .2-eng.pdf

Doktorima i sestrama koji nece raditi intubaciju koja rasprsuje aerosole je dovoljna obicna hirurska maska, rukavice, zastita za oci i mantil. Isto vazi za osoblje hitne koje prevozi pacijente. To je standardna oprema koju osoblje hitne pomoci svakako treba da nosi. Vozac recimo ne mora nositi nista ako nece prilaziti pacijentu na manje od metar.

Onaj ko radi intubaciju treba imati N95 masku umjesto obicne, i cistacice trebaju biti malo bolje zasticene. Nikakva svemirska odijela se ne traze.

Sve su ovo samo izgovori da se ne radi svoj posao.
Last edited by geralt on 07/04/2020 15:21, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11802 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Matzan wrote: 07/04/2020 15:19 Ne bih da vam kvarim ćeif istresanja na direktoricu KCUS-a, ali mnogi ovdje ne vide ili ne žele da vide da ima očeglednih i ogromnih propusta i na nižim nivoima zdravstvene zaštite - ambulante i domovi zdravlja.
Ne vidim problem u tome da se bilo čiji rad kojeg plaćaju građani ove države podvrgne preispitivanju i kritici, ali ne predstavlja jedna osoba kompletan zdravstveni sistem.
Slučajevi Avdije Kanlić iz Hrasnice i dr. Šefika Pašagića podosta govore o primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u KS.
Riba od glave smrdi.
Otjerala je n-dobrih doktora.
Nije onda ni čudo što je čitav sistem katastrofa.
sumirprimus

#11803 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote: 07/04/2020 15:19
sumirprimus wrote: 07/04/2020 15:18 Gluho i corisavo bilo al sta imamo od opreme onda?
:-)
I to je nebitno kad ide ovo što LSD kaže, obračun sa neistomišljenicima, a aparat na njenoj strani.
Zato sam se ja ibretio tebi ko da si iz Luxa a ne iz Tuzle.
Ili kod vas nema ovog?
U tolikoj mjeri nema osobe da je se svi boje kao vi sebije.
Nije niko uspio stvorittalvu sliku o sebi i da prolazi. Ee dzambo plakat u po korone a ljudi kod kuca umiru.kebte led.nevjerovatno.
mali_balon

#11804 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali_balon »

Aplaudira li se jos uvijek tim sarlatanima
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11805 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Da bi se uradila obdukcija preminule osobe koja je zaražena, medicinskim vještacima je potrebna posebna oprema, uslovi i prostorije. Toga u Kantonu Sarajevo nema, zbog čega nema ni obdukcija zaraženih osoba.
Vještak medicinske struke Hamza Žujo kazao je za Klix.ba da se u Kantonu Sarajevo trenutno ne mogu raditi obdukcije osoba koje su preminule, a bile su zaražene koronavirusom ili nekim drugim oblikom zaraze.

Razlog je u činjenici da je pristup i proces obdukcije potpuno različit za osobe koje nisu zaražene i za one koje su zaražene.

"Ne radimo obdukcije zaraženih koronavirusom. Nemamo uslova, prostorija, opreme... Nema ništa", rekao je.

Kako saznajemo, po pitanju nabavke specijalne opreme i opremanja prostorija trenutno se ne radi ništa, iako se na ovaj problem upozoravalo i mnogo prije pandemije koronavirusa.

Upravo iz tog razloga i dalje nije urađena obdukcija žene s područja općine Ilidže koja je preminula 24. marta. Ova 52-godišnjakinja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža, a na koronavirus je testirana nakon smrti.

jaooo tito dragi otvori goli otok pod hitno... jaoo sta su uraili od zdravstva... ovo je sve za streljat
Tomahawk11
Globalni moderator

#11806 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 07/04/2020 15:22
sumirprimus wrote: 07/04/2020 15:18 Gluho i corisavo bilo al sta imamo od opreme onda?
I to je nebitno kad ide ovo što LSD kaže, obračun sa neistomišljenicima, a aparat na njenoj strani.
Ili kod vas nema ovog?
Nije niko uspio stvorittalvu sliku o sebi i da prolazi. Ee dzambo plakat u po korone a ljudi kod kuca umiru.kebte led.nevjerovatno.
Ama ja je se ne bojim.
Ne bih samo volio da neko moj ili ja dođem u situaciju da me njena aždaha treba liječiti.
I Tuzla je dio tog sistema. Ibreti se ti koliko hoćeš.
lacrima

#11807 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

Matzan wrote: 07/04/2020 15:19 Ne bih da vam kvarim ćeif istresanja na direktoricu KCUS-a, ali mnogi ovdje ne vide ili ne žele da vide da ima očeglednih i ogromnih propusta i na nižim nivoima zdravstvene zaštite - ambulante i domovi zdravlja.
Ne vidim problem u tome da se bilo čiji rad kojeg plaćaju građani ove države podvrgne preispitivanju i kritici, ali ne predstavlja jedna osoba kompletan zdravstveni sistem.
Slučajevi Avdije Kanlić iz Hrasnice i dr. Šefika Pašagića podosta govore o primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u KS.
Direktorica KCUS-a je personifikacija i de facto apsolutni vladar zdravstvenog sistema u KS od januara 2016. To sto je de jure "samo" direktorica najvece zdravstvene ustanove u drzavi koja nema centraliziranu internisticku intenzivnu njegu (ukinula) i nema opremu za obdukciju zarazenih (ovo su samo stvari koje su danas izasle na vidjelo), ne opravdava je nimalo, cak sta vise.
pici

#11808 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

mali_balon wrote: 07/04/2020 15:23 Aplaudira li se jos uvijek tim sarlatanima
sad mnogi udaraju kasikama od lonac... tugo moja nasta smo spali jebem ti NACI partije... sve su pozobali ko termiti i skakavci...
sumirprimus

#11809 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ili kod vas nema ovog?
Pa niej bas prava elena bem mu trunje.eto vam baketa sve lafo koza nostra folovi golovi zatvorio se frajko mjesec dana promijenio i sifru na trezoru da ko slucajno ne bahne. :lol:
Haris.ba

#11810 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

Da podsjetim. Sta je sistemska moc na sitnici.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/amerika ... /170825066
Kako je jedan od ljudi iz Izetbegovićeve pratnje ispričao policajcima, upravo je Izetbegović, nakon što su ga ostavili u zgradi Predsjedništva BiH, od njih tražio da pozovu policiju i zaustave automobil iz kojeg mu je djevojka pokazala srednji prst.
pici

#11811 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Tomahawk11 wrote: 07/04/2020 15:23
sumirprimus wrote: 07/04/2020 15:22

Ili kod vas nema ovog?
Ama ja je se ne bojim.
Ne bih samo volio da neko moj ili ja dođem u situaciju da me njena aždaha treba liječiti.
I Tuzla je dio tog sistema. Ibreti se ti koliko hoćeš.
otjerala toliko doktora da bi ih iz tuzle dovlacila i zaposljavala... Elena Čausesku
Zox

#11813 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

pici wrote: 07/04/2020 15:25
mali_balon wrote: 07/04/2020 15:23 Aplaudira li se jos uvijek tim sarlatanima
sad mnogi udaraju kasikama od lonac... tugo moja nasta smo spali jebem ti NACI partije... sve su pozobali ko termiti i skakavci...
Jesul bar kasike zlatne?
Kamper

#11814 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kamper »

Tužilaštvo KS formiralo predmet o slučaju smrti dr. Šefika Pašagića
U Sarajevu nije moguće uraditi obdukciju preminulih osoba koje su imale koronavirus
Pojeo vuk magarca. Zastitili su se sa svih strana.
L u c i f e r

#11815 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

SARAJEVO – Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi smrti sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića, potvrđeno je iz Tužilaštva.
Nema veze sto nam je zdravstvo u kurcu, makar imamo sposobno pravosudje.

:cry:
skoronikako

#11816 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skoronikako »

Zar zdravstveni sistem ne bi trebali voditi "Titini doktori"?

A sistem nije propao samo zbog Sebije nego zbog i Hedije. A ako je neko ovdje davao Hedije onda pravo nema da prica protiv sistema jer je i sam dao doprinos istom.
Kamper

#11817 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kamper »

L u c i f e r wrote: 07/04/2020 15:39
SARAJEVO – Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi smrti sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića, potvrđeno je iz Tužilaštva.

Koje nista ne moze bez obdukcije. Bar su tako rekli onoj djevojci sto joj je majka umrla na rukama u haustoru.
L u c i f e r

#11818 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

Kamper wrote: 07/04/2020 15:43
L u c i f e r wrote: 07/04/2020 15:39

Koje nista ne moze bez obdukcije. Bar su tako rekli onoj djevojci sto joj je majka umrla na rukama u haustoru.
Ne moze ono nista ni s obdukcijom ni bez.
Mujo kuje konja na mjesecu...
Last edited by L u c i f e r on 07/04/2020 15:58, edited 1 time in total.
ladacoko

#11819 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ladacoko »

geralt wrote: 07/04/2020 15:20
ladacoko wrote: 07/04/2020 15:01
palermo wrote: 07/04/2020 10:15

fascinatna je kolicina licemjerstva naseg covjeka. Ovdje se od zdravstvenih radnika trazi da budu heroji i improviziraju sa zastitnim odijelima i istovremeno se potpisuju peticije za pustanje vani djece ispod 18 godina.
o cemu pricas ? improvizuju s odijelima lol.To sto su kinezi koristili hazmat odijela ne znaci da su zaista potrebna.

samo izgovori za bosnju, evo ja sam vec nekoliko puta boravio u sobama s pacijentima koji su pozitivni na covid pa me evo ziv i zdrav.Ljudi se najnormalnije primaju u bolnice u ER,s ovom standardnom zastitom.Itekako dobro poznajem nurses u ER i jos nijedna jos nije dobila covid s standardnom zastitom a prve su u doticaju s potencijalnim covid pacijentima
Evo tacno opreme koju WHO prepisuje za svaku mogucu situaciju sa pacijentima zarazenim koronom (str. 3 pa nadalje) https://apps.who.int/iris/bitstream/han ... .2-eng.pdf

Doktorima i sestrama koji nece raditi intubaciju koja rasprsuje aerosole je dovoljna obicna hirurska maska, rukavice, zastita za oci i mantil. Isto vazi za osoblje hitne koje prevozi pacijente. To je standardna oprema koju osoblje hitne pomoci svakako treba da nosi. Vozac recimo ne mora nositi nista ako nece prilaziti pacijentu na manje od metar.

Onaj ko radi intubaciju treba imati N95 masku umjesto obicne, i cistacice trebaju biti malo bolje zasticene. Nikakva svemirska odijela se ne traze.

Sve su ovo samo izgovori da se ne radi svoj posao.
Upravo tako.

Zalosno koliko je narod zatupio i koliko nemamo osjecaja za druge ljude iako im je to primarni posao(zdravstvo) a doduse tako u gotovo svakom sektoru u bih.
pici

#11820 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

TELEFONSKI RAZGOVOR
|
Cavusoglu poručio Turković: Turska će BiH pružati materijalnu, medicinsku i stručnu pomoć
Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11821 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

skoronikako wrote: 07/04/2020 15:40 Zar zdravstveni sistem ne bi trebali voditi "Titini doktori"?

A sistem nije propao samo zbog Sebije nego zbog i Hedije. A ako je neko ovdje davao Hedije onda pravo nema da prica protiv sistema jer je i sam dao doprinos istom.
Ali i platio za posao ili čekao u redu za plaćanje
Meni je smiješno kako su objavljeni javno članci, kome se plaćalo, ko je placao da se zaposli i koliko i u koju instituciju. A ti isti ljudi rade i dalje, i po DZ, i Apotekama, ViK, EP, BHTelecom i ostali... i onda se taj isti polusvijet cudi kako neko umre, a da ne govorimo koliko ovakvih slučajeva u zdravstvu ima samo su sad vidljivi zbog korone... da imam opciju NIKAD im ne bih platio zdravstveno...
dječak sa šibicama

#11822 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Za njih su umrli ljudi "nesretni slucajevi", sudbina mu takva, nijet, nije treb`o na propuh izlaziti

imamo zamrznute cijene ali cijene rastu, imamo najskuplje gorivo u Europi valjda ali pojeftinilo 5 feninga ako i toliko, imamo spreman sistem za virus ali nemamo nista spremno, imamo plan za ekonomsku krizu koji niko ne razumije i koji je presipanje iz supljeg u prazno, imamo premijera koji ne bi mogao ni seosku zadrugu voditi, ministre kojima prvi put vidimo lice nakon mjesec dana krize, i imamo narod koji na sve to samo klepne usima
geralt

#11823 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

ladacoko wrote: 07/04/2020 15:51 Upravo tako.

Zalosno koliko je narod zatupio i koliko nemamo osjecaja za druge ljude iako im je to primarni posao(zdravstvo) a doduse tako u gotovo svakom sektoru u bih.
"Poslijeratna" generacija zdravstvenih radnika je zaboravila da medicinska profesija nosi i odredjene rizike, i da su ti rizici razlog za visoka primanja i drustveni prestiz koju ta profesija nosi.

Zamisli da su u ratu vojnici rekli "necemo na front ako nam ne date oklop iz Robocop-a".
zomri

#11824 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

Možda mi je promaklo pa da priupitam: zna li se i za jedan od ova 4 smrtna slučaja kako su došli u kontakt sa virusom?
coco1

#11825 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

LSD wrote: 07/04/2020 15:16
Tomahawk11 wrote: 07/04/2020 15:07

Upravo to.
Svi su oni poslužili za primjer ostalima.
Sad ko je spreman da rizikuje svoje, djecu...treba malo širu sliku gledati.
Naravno.
Kada crnogorka bez pardona nabije nogom jednog Ismeta Gavrankapetanovića nakon toliko godina službe (a on je imao status legende UKC Sarajevo) - to je svima redom jasna poruka šta ih slijeduje ako se kojim slucajem pobune i uskurche :-)
On je pokazao muda (ovo što Sumir ocekuje :lol: ) i završio kod Senada plačući nad sudbinom :place1:
ismet je ljudina i, u svijetu, priznat ortoped. on i dalje radi svoj posao u opcoj bolnici.

kod senada nije plakao nad svojom sudbinom, nego pricao o onome o cemu se i ovdje pise i ukazuje. bas bih volio vidjeti ko bi sa ovog foruma sto pise, sakriven iza nika, ono sto je ismet javno i nedvosmisleno izgovorio, isto to ponovio pred kamerama sa licnim generalijama.

nek neko drugi potura ledja, ugled, ime, svoju perspektivu... ja cu ga podrzati, doduse, anonimno, a malo cu mu se i smijati sto je ispao budala.

znam ja nas, jebo nas.
Locked