Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
edin_the
#17776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dionice Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići (20 kilometara) 30.3.2020.

- Porodice Foht
#17777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Malo sam bio odsutan pa da pitam je li uistinu tacno da se radovi na mostu Pocitelj odvijaju bez problema? Ima li fotki?
-
Q_Line
#17778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Radi se sve regularno, nema zastojaPorodice Foht wrote: ↑02/04/2020 14:12 Malo sam bio odsutan pa da pitam je li uistinu tacno da se radovi na mostu Pocitelj odvijaju bez problema? Ima li fotki?
-
detroit-mercy
#17779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako nikad sad je prilika da se izgradnja autoputa shvati malo ozbiljnije i kao razvojni projekat, nakon ovog sranaj sa koronom i ekonomijom na koljenima drzava ce morat da pokrene javne radove da bi ubrzala ekonomiju. Kud sta bolje od autoputa.
- Porodice Foht
#17780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Q_Line wrote: ↑02/04/2020 16:31Radi se sve regularno, nema zastojaPorodice Foht wrote: ↑02/04/2020 14:12 Malo sam bio odsutan pa da pitam je li uistinu tacno da se radovi na mostu Pocitelj odvijaju bez problema? Ima li fotki?
-
skoronikako
#17781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Pogled sa druge strane.
-
NecuVise
#17782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li ovo iz Gradišća slikano
-
skoronikako
#17783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da. Dobio pa da proslijedim.
Zanimljivo kuda tunel ide. I pokazuje da je ovo jedna blentava dionica.
Nikad mi nece biti jasno sto je nisu ostavili za kraj i radili pristupacnije dijelove.
Zanimljivo kuda tunel ide. I pokazuje da je ovo jedna blentava dionica.
Nikad mi nece biti jasno sto je nisu ostavili za kraj i radili pristupacnije dijelove.
-
RJ57
#17784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Most Svilaj pred tehničkim pregledom i upotrebnom dozvolom!
bolje ikad nego nikad, samo se kod nas jedan most pravi pet godina
-
tec
#17785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A koji se to tačno most kod nas gradi 5 godina? ili mi je koncept (koje) nas nešto ne jasan?RJ57 wrote: ↑07/04/2020 15:04 Most Svilaj pred tehničkim pregledom i upotrebnom dozvolom!
-
testni_akaunt
#17786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Osjetio bi se izlaz kod Almy pumpe fino. Preskocio bi Radakovo, prolaz kroz Zenicu nekih 10tak minuta voznje je tim dijelom
- studiorum_tuzlaensis
#17787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Perin Han - Hece: prosjek 7 minuta, minut gore dole. Radakovo pičiš pa sve do Almija prosjek 80 na sattestni_akaunt wrote: ↑07/04/2020 15:41 Osjetio bi se izlaz kod Almy pumpe fino. Preskocio bi Radakovo, prolaz kroz Zenicu nekih 10tak minuta voznje je tim dijelom
Sa autoputem ćeš to preći za 3-4 min. Dakle 300 miliona za 3 minuta, ali zato 8 godina.
Ne kažem da ovo ne treba praviti, ali TOTALNA FULA TAJMING, umjesto da srede Tarčin-Konjic ili Lašva - Nević polje, efekti po privredu bi bili neprocjenjivo veći.
I onda mi najsmješnije bude kad se neko kao uvrijedi na stereotip glupog Bosanca. Pa mi smo šampioni u tucanju bukve, i to iz godine u godinu dokazujemo. Zenička obilaznica će imati svoje mjesto u tome, a o tome će se pričati kad se nekad pusti autoput do Golubinje 2030 a.d..
-
NecuVise
#17788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Brojke ti nisu tačne ni blizu. Do ove blokade svaki radni dan sam koristio magistralu više puta i ni blizu tog tvog prolaznog vremena, niti u normalnim uslovima a pogotovo ne u uslovima kiše, snijega, vožnje iza kamiona i slično.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑07/04/2020 20:17Perin Han - Hece: prosjek 7 minuta, minut gore dole. Radakovo pičiš pa sve do Almija prosjek 80 na sattestni_akaunt wrote: ↑07/04/2020 15:41 Osjetio bi se izlaz kod Almy pumpe fino. Preskocio bi Radakovo, prolaz kroz Zenicu nekih 10tak minuta voznje je tim dijelom
Sa autoputem ćeš to preći za 3-4 min. Dakle 300 miliona za 3 minuta, ali zato 8 godina.
Ne kažem da ovo ne treba praviti, ali TOTALNA FULA TAJMING, umjesto da srede Tarčin-Konjic ili Lašva - Nević polje, efekti po privredu bi bili neprocjenjivo veći.
I onda mi najsmješnije bude kad se neko kao uvrijedi na stereotip glupog Bosanca. Pa mi smo šampioni u tucanju bukve, i to iz godine u godinu dokazujemo. Zenička obilaznica će imati svoje mjesto u tome, a o tome će se pričati kad se nekad pusti autoput do Golubinje 2030 a.d..
Uz to ne treba zaboraviti da se ovo trebalo dosta kraće praviti, a toga godine gradnje ne možeš tek tako uzimati u računicu. Zašto se toliko razvuklo to mogu ovi upućeniji odgovoriti.
- avenija
#17789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nece biti izlaza kod Almija privremenog kao sto su planirali nego im je cilj odmah 25.11 pustiti u funkciju petlju Zenica-sjever koja je 2-3 kilometra sjevernije u Hecama.testni_akaunt wrote: ↑07/04/2020 15:41 Osjetio bi se izlaz kod Almy pumpe fino. Preskocio bi Radakovo, prolaz kroz Zenicu nekih 10tak minuta voznje je tim dijelom
- studiorum_tuzlaensis
#17790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
7 minuta, Perin Han(izlaz sa AC) - Hece prošao milion puta i MJERIO vrijeme. Ja ne znam kakvo ti auto vozis i kako voziš. Od petlje u Radakovu do Donje Gračanice je uvijek čista cesta. Kamioni?? Pa kamioni nisu nikakvi sporaci, gore su žene i pocetnici.NecuVise wrote: ↑07/04/2020 20:39Brojke ti nisu tačne ni blizu. Do ove blokade svaki radni dan sam koristio magistralu više puta i ni blizu tog tvog prolaznog vremena, niti u normalnim uslovima a pogotovo ne u uslovima kiše, snijega, vožnje iza kamiona i slično.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑07/04/2020 20:17Perin Han - Hece: prosjek 7 minuta, minut gore dole. Radakovo pičiš pa sve do Almija prosjek 80 na sattestni_akaunt wrote: ↑07/04/2020 15:41 Osjetio bi se izlaz kod Almy pumpe fino. Preskocio bi Radakovo, prolaz kroz Zenicu nekih 10tak minuta voznje je tim dijelom
Uz to ne treba zaboraviti da se ovo trebalo dosta kraće praviti, a toga godine gradnje ne možeš tek tako uzimati u računicu. Zašto se toliko razvuklo to mogu ovi upućeniji odgovoriti.
-
NecuVise
#17791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Živim tu i ne slažem se s tobom, a dalje se možemo samo natezati.
- studiorum_tuzlaensis
-
NecuVise
#17793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja govorim realno stanje kako me iz dana u dan zatekne, gdje po dva puta u toku dana u oba smjera idem tom dionicom, a ne google maps mjerenja. Već su objasnili da petlja nije kod Almy pumpe nego još dva kilometra dalje.
-
Dr Arsla
#17794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zenička obilaznica se morala ostaviti kao posljednja dionica. Kad je urađena dionica do Tarčina logično je bilo da se kopa Ivan i ide prema Konjicu. O tome sam pisao prije dosta godina, da se ne vraćam na to. Također prioritet je morao biti AP prema sjeveru tj.prema Doboju. Manji entitet uradi u roku Doboj-Laktaši. Da su ovi iz AC imali imalo vizije u glavi sad bio od Sarajeva do EU vozili se AP sa izuzetkom Zenice ali meni nikad taj dio kroz Zenicu nije bio problematičan. Odlična magistralna cesta bez divljih priključaka i većim dijelom sa ograničenjem od 80 km/h.
Ali da se opet podsjetimo, tamo gdje počinje Bosna prestaje svaka logika. Samo kod nas je moguće praviti dionice koje nemaju ni početak ni kraj i neće biti u funkciji godinama, samo mi smo u stanju napraviti međudržavni most ali ne napraviti granični prijelaz ili obrnuto napraviti GP ali nema mosta, graditi dionice gdje je frekvencija saobraćaja po nekoliko puta manja od drugih dionica itd. itd. A zanemarivanje najmnogoljudnijeg kantona i privredno najrazvijenijeg je priča za sebe. Krajinu neću ni komentirati
Ali da se opet podsjetimo, tamo gdje počinje Bosna prestaje svaka logika. Samo kod nas je moguće praviti dionice koje nemaju ni početak ni kraj i neće biti u funkciji godinama, samo mi smo u stanju napraviti međudržavni most ali ne napraviti granični prijelaz ili obrnuto napraviti GP ali nema mosta, graditi dionice gdje je frekvencija saobraćaja po nekoliko puta manja od drugih dionica itd. itd. A zanemarivanje najmnogoljudnijeg kantona i privredno najrazvijenijeg je priča za sebe. Krajinu neću ni komentirati
- So What!
#17795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima tu istine što pišeš, ali ima i nekih stvari koje si pogrešno postavio. Rok za autoput Banja Luka - Doboj nije ni postojao, jer sam put i trasa su izmišljeni, ni dan danas nemaju nacionalni ni međuanrodni broj, pa ga zovemo 9. januar ili jednostavno Banja Luka - Doboj. Dakle uvezana su tri grada, gdje je savladano nekoliko brežuljaka od svega zahtijevnog i to je to. Trasu i projekat izmislila RS, rokove postavila, maltene jedna firma sve radila i bez opstrukcija kao što postoje u režiji politčkog dualizma u FBiH, izgrađen je put kroz livade Sjeverne Bosne.Dr Arsla wrote: ↑08/04/2020 13:25 Zenička obilaznica se morala ostaviti kao posljednja dionica. Kad je urađena dionica do Tarčina logično je bilo da se kopa Ivan i ide prema Konjicu. O tome sam pisao prije dosta godina, da se ne vraćam na to. Također prioritet je morao biti AP prema sjeveru tj.prema Doboju. Manji entitet uradi u roku Doboj-Laktaši. Da su ovi iz AC imali imalo vizije u glavi sad bio od Sarajeva do EU vozili se AP sa izuzetkom Zenice ali meni nikad taj dio kroz Zenicu nije bio problematičan. Odlična magistralna cesta bez divljih priključaka i većim dijelom sa ograničenjem od 80 km/h.
S druge strane koridor Vc/E73/A1 je međunarodni projekat, koji debelo kasni, više je smiješno govoriti da kasni uopšte, ali koji predviđen da gmiže kroz uske bosanske kotline i provlači se kroz brda i planine, našu naciju koštat će kao išta u njenoj historiji. Logika da se pravi Zenička obilaznica je sljedeća, prioritet je autoput na dijelu između sjeverne granice i Sarajeva, a zatim od južne granice prema Mostaru.
- studiorum_tuzlaensis
#17796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Takva logika je glupa prijatelju, da ne kažem pogrdniju riječ. Bosanci = Glupani.
-
RJ57
#17797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
dobar summary @sowhat!
je li neko zna koliko će biti visok most počitelj i je li to najviši most u bih, a ako nije koji je najviši (na autoputu i uopšte)
je li neko zna koliko će biti visok most počitelj i je li to najviši most u bih, a ako nije koji je najviši (na autoputu i uopšte)
-
Dr Arsla
#17798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Možda je tebi logično da se gradi prvo zenička obilaznica pa tek onda dionice prema Doboju ili Buna-Počitelj a ne Ivan al eto to je tvoje mišljenje na koje naravno imaš pravo i poštujem toSo What! wrote: ↑08/04/2020 14:15Ima tu istine što pišeš, ali ima i nekih stvari koje si pogrešno postavio. Rok za autoput Banja Luka - Doboj nije ni postojao, jer sam put i trasa su izmišljeni, ni dan danas nemaju nacionalni ni međuanrodni broj, pa ga zovemo 9. januar ili jednostavno Banja Luka - Doboj. Dakle uvezana su tri grada, gdje je savladano nekoliko brežuljaka od svega zahtijevnog i to je to. Trasu i projekat izmislila RS, rokove postavila, maltene jedna firma sve radila i bez opstrukcija kao što postoje u režiji politčkog dualizma u FBiH, izgrađen je put kroz livade Sjeverne Bosne.Dr Arsla wrote: ↑08/04/2020 13:25 Zenička obilaznica se morala ostaviti kao posljednja dionica. Kad je urađena dionica do Tarčina logično je bilo da se kopa Ivan i ide prema Konjicu. O tome sam pisao prije dosta godina, da se ne vraćam na to. Također prioritet je morao biti AP prema sjeveru tj.prema Doboju. Manji entitet uradi u roku Doboj-Laktaši. Da su ovi iz AC imali imalo vizije u glavi sad bio od Sarajeva do EU vozili se AP sa izuzetkom Zenice ali meni nikad taj dio kroz Zenicu nije bio problematičan. Odlična magistralna cesta bez divljih priključaka i većim dijelom sa ograničenjem od 80 km/h.
S druge strane koridor Vc/E73/A1 je međunarodni projekat, koji debelo kasni, više je smiješno govoriti da kasni uopšte, ali koji predviđen da gmiže kroz uske bosanske kotline i provlači se kroz brda i planine, našu naciju koštat će kao išta u njenoj historiji. Logika da se pravi Zenička obilaznica je sljedeća, prioritet je autoput na dijelu između sjeverne granice i Sarajeva, a zatim od južne granice prema Mostaru.
- Porodice Foht
#17799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta znaci upotrebna dozvola kad nas ministar slaga da ce most biti otvoren i prije zavrsetka GP!? Kome je to bitno kad valja cekati jos godinu?RJ57 wrote: ↑07/04/2020 15:04 Most Svilaj pred tehničkim pregledom i upotrebnom dozvolom!
-
Dr Arsla
#17800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vidiš da je kod nas to logično i sasvim normalno da se otvori most ali bez GP ili završi GP ali nema mostaPorodice Foht wrote: ↑08/04/2020 16:34Sta znaci upotrebna dozvola kad nas ministar slaga da ce most biti otvoren i prije zavrsetka GP!? Kome je to bitno kad valja cekati jos godinu?RJ57 wrote: ↑07/04/2020 15:04 Most Svilaj pred tehničkim pregledom i upotrebnom dozvolom!