Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
mosa rajvosa

#1551 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mosa rajvosa »

maha_xy wrote: 05/04/2020 13:41
mosa rajvosa wrote: 05/04/2020 10:26 Coco1
Moze i elektronski da pustis sebi na racun al prvo moras uzeti uvjerenja, podnesi zahtjeve odmah ujutro, cim dobijes uvjerenja pustis dobit.
Ne treba ti potvrda iz UINO BiH, treba ti potvrda iz Pufbih i Odluka o isplati dobiti. Može elektronski isplata, ali će ti banka tražiti da dostaviš ova dva dokumenta.
Dobro si, jutros pisao, tek ustao pa ono mahinalno uvjerenje i od jednih i drugih. :D
drndalo

#1552 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by drndalo »

Zeleni12 wrote: 05/04/2020 15:07
coco1 wrote: 05/04/2020 14:59 ovo me sve podsjeca na vrijeme pred recesiju 2008. u BiH. po svijetu haos, kod nas kasnilo, jer smo beznacajno trziste i posalju me ispred firme na neki ekonomski seminar, koji se odrzavao na vlasicu. izmedju ostalih predavaca, tu je bio i pokojni nikola grabovac, koji je izjavio kako smo mi mala drzava i ekonomija, te da ce recesija nas obici. sjecam se sala nakon nekog vremena, kad nas je recesija skrsila, kako se ta izjava pokazala kao tacna, samo sto nas je recesija, bukvalno, obisla od vrata do vrata.

i sada je slicno, brigu o ekonomiji i budzetu vode ljudi koji nisu nikada, ili su imali vrlo malo, direktnog kontakta sa realnim sektorom i vodjenjem firmi, stvaranjem novca, problemima koji su nad privrednicima... obicni teoreticari, koji ni tom teorijom ne vladaju dobro. na osnovu teorija i predavanja po fakultetima dogurali do titula profesora, doktora, magistara... a, sto te teorije u praksi ne piju vode, njima nije bitno. njihova je zadnja, jer oni sve znaju.

oni, koje oni uce, izadju polunauceni (nek se niko ne uvrijedi, ali govorim iz iskustva). u bivsoj firmi sam vodio jedan sektor i vrsio sam i prijem novih uposlenika. zalosno je da dobar broj diplomiranih ekonomista ne zna iscitati ni osnovne podatke sa zfi, ne zna im znacenje, ne zna na osnovu istih procjeniti koliko je predmetna firma stabilna...

nego, sta nam je sa zlatkom hurticem? ovo bi trebalo biti njegovo vrijeme.
Hurtic bi se, slicno kao i 2006.god. mogao javit sa prijedlogom da se poveca PDV, da nas uvjeri da je to za nasu dobrobit, da se novac usmjeri u pomoc socijalno ugrozenim :D
Garant je nasao negdje neki seminar/savjetovanje sa besplatnim krkanjem ili barem doruckom nakon cjelovecernjeg bancenja... Pa nejma vremena...
Last edited by drndalo on 05/04/2020 18:17, edited 1 time in total.
bunk

#1553 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

eno ga sinoc na Hayatovom dnevniku...
MaksprotivMarksa

#1554 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MaksprotivMarksa »

Ja sam za bilo kakvu inicijativu, svi pametujemo, hajmo zaokruziti prijesloge, napraviti FB grupu, organizirati udruzenje-stranku-grupu gradjana i poceti da obijamo stokove, horizontalno uredjenje, svi prijedlozi ae uzimaju u razmatranje, odluke se donose prostom vecinom, jedini uslov da niko nije clan stranke, ili barem da nije bio na listama, da se vidi neke koristi i od mrsomuda sa foruma, ako ste za mozemo napraviti temu, a nasi ciljeci treba da se ticu samo ekonomskog dijela price, ne bih ulazio u svjetonazorske price i price o uredjenju BiH, ako neko bilo sta bude organizovao ja sam tu za sve, od donacije, nosanja transparenata do razmjene ideja i stavova, ovo nam je jedna od zadnjih sansi, slazemo se da srljamo u propast, i to je dovoljno za jedno masovno okupljanje, kretale su i vece stvari za mnogo manje bitna pitanja.
Johnny_x

#1555 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Johnny_x »

Samo je dobra ova taktika SDA, SDA premijer odluci kako ce se raspodjelit novac, a onda se javljaju SDA nacelinici i drugi clanovi SDA kritikujuci tu raspodjelu, da bi se sutra mogli oprati i reci nisu svi u SDA isti. Isti ste vi svi, premazani ste sa hiljadu boja.
oaza85

#1556 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by oaza85 »

orbita12 wrote: 05/04/2020 15:52 ja bih volio da se sve raspadne , da dodjemo u situaciju da ne bude para za penzije i ostala socijalna davanja.
Zasto ? Jer mi tek kad dotaknemo dno , mozemo krenuti ka gore ka boljem, jer nekim ljudima ce tek tada mozda biti jasno kakvu vlast imamo. Sve dok se vucemo ka dnu ali nikad past, neki ce pravdat ovu vlast, trazeci problem u svjetskim desavanjima, odnosno svemu drugom osim u svom dvoristu.
Evo kad citam Bunka ovdje , ja se pitam je to ta ista osoba koja je na drugim temama tako zestoko branila SDA, pa se nadam da mozda jos neki dodju tobe kad grohnemo konacno.
Samo nas dno, moze uzdici, ili sto bi Merlin rekao, na vrhu uvijek ima mjesta, ako se krene od dna.
Zanimljiva teorija.
A imas li kakav plan kad trehnes na dno kako ces se vratiti?
Ako moze bez tih merlinovih pjesmuljaka.
King Theoden

#1557 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

MaksprotivMarksa wrote: 05/04/2020 19:39 Ja sam za bilo kakvu inicijativu, svi pametujemo, hajmo zaokruziti prijesloge, napraviti FB grupu, organizirati udruzenje-stranku-grupu gradjana i poceti da obijamo stokove, horizontalno uredjenje, svi prijedlozi ae uzimaju u razmatranje, odluke se donose prostom vecinom, jedini uslov da niko nije clan stranke, ili barem da nije bio na listama, da se vidi neke koristi i od mrsomuda sa foruma, ako ste za mozemo napraviti temu, a nasi ciljeci treba da se ticu samo ekonomskog dijela price, ne bih ulazio u svjetonazorske price i price o uredjenju BiH, ako neko bilo sta bude organizovao ja sam tu za sve, od donacije, nosanja transparenata do razmjene ideja i stavova, ovo nam je jedna od zadnjih sansi, slazemo se da srljamo u propast, i to je dovoljno za jedno masovno okupljanje, kretale su i vece stvari za mnogo manje bitna pitanja.
Naravno da podržavam i računaj me za svaki vid pomoći.
Jedna stvar me bode u oko, a to je ograničenje na ekonomski dio.
Zašto?
Ako se već planira stranka tj preuzimanje vlasti, logično je da moraš prezentirati kompletan plan i program.
Zamisli da te neko, recimo novinar, upita o sistemu obrazovanja. Ili, recimo, o glomaznoj i kilavoj birokratiji ili političkom uređenju gdje se često nema pojma ko je zadužen za određenu stvar.
Što se tiče ekonomije, tu ćemo se najlakše dogovoriti.
coco1

#1558 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 05/04/2020 21:15
MaksprotivMarksa wrote: 05/04/2020 19:39 Ja sam za bilo kakvu inicijativu, svi pametujemo, hajmo zaokruziti prijesloge, napraviti FB grupu, organizirati udruzenje-stranku-grupu gradjana i poceti da obijamo stokove, horizontalno uredjenje, svi prijedlozi ae uzimaju u razmatranje, odluke se donose prostom vecinom, jedini uslov da niko nije clan stranke, ili barem da nije bio na listama, da se vidi neke koristi i od mrsomuda sa foruma, ako ste za mozemo napraviti temu, a nasi ciljeci treba da se ticu samo ekonomskog dijela price, ne bih ulazio u svjetonazorske price i price o uredjenju BiH, ako neko bilo sta bude organizovao ja sam tu za sve, od donacije, nosanja transparenata do razmjene ideja i stavova, ovo nam je jedna od zadnjih sansi, slazemo se da srljamo u propast, i to je dovoljno za jedno masovno okupljanje, kretale su i vece stvari za mnogo manje bitna pitanja.
Zašto?
Ako se već planira stranka tj preuzimanje vlasti, logično je da moraš prezentirati kompletan plan i program.
Zamisli da te neko, recimo novinar, upita o sistemu obrazovanja. Ili, recimo, o glomaznoj i kilavoj birokratiji ili političkom uređenju gdje se često nema pojma ko je zadužen za određenu stvar.
ni do sada, ni od sada i nikada, nemam namjeru biti u clanstvu bilo koje politicke stranke, plenuma i slicnih organizacija iz kojih, na kraju, na vrh isplivaju sitnosicarski interesi i licnosti, koji bace pod noge one pocetne ideje i pregaze preko mrtvih tijela da bi dosli do svog krajnjeg cilja, koji im je od starta bio namjera.

da ne bude da sam neskroman i da se pravim nesto natprosjecno pametan, reci cu da se ne smatram dovoljno potkovanim znanjem i iskustvom da bih se, i kada bih to htio i zelio, upustao u takve poduhvate i avanture. i sam sam ovdje iznio neke stvari za koje smatram da se trebaju mjenjati, kako bi nam bilo bolje, ali sam siguran da bi ih ja tesko, gotovo pa nemoguce da bih i uspio u tome, proveo u djelo. nije isto voditi radnjicu sa 4 uposlena i drzavu od 3 miliona stanovnika.

nama i jeste problem sto nas vode podobni, ne sposobni. ja se ne vidim u tome.

ovim postom, nemam namjeru prozvati bilo koga sa ove teme i reci da ima, bilo kakve, interese kroz ovu pricu. ali, poucen ranijim iskustvima, znam kako to zavrsi.
orbita12

#1559 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by orbita12 »

oaza85 wrote: 05/04/2020 20:08
orbita12 wrote: 05/04/2020 15:52 ja bih volio da se sve raspadne , da dodjemo u situaciju da ne bude para za penzije i ostala socijalna davanja.
Zasto ? Jer mi tek kad dotaknemo dno , mozemo krenuti ka gore ka boljem, jer nekim ljudima ce tek tada mozda biti jasno kakvu vlast imamo. Sve dok se vucemo ka dnu ali nikad past, neki ce pravdat ovu vlast, trazeci problem u svjetskim desavanjima, odnosno svemu drugom osim u svom dvoristu.
Evo kad citam Bunka ovdje , ja se pitam je to ta ista osoba koja je na drugim temama tako zestoko branila SDA, pa se nadam da mozda jos neki dodju tobe kad grohnemo konacno.
Samo nas dno, moze uzdici, ili sto bi Merlin rekao, na vrhu uvijek ima mjesta, ako se krene od dna.
Zanimljiva teorija.
A imas li kakav plan kad trehnes na dno kako ces se vratiti?
Ako moze bez tih merlinovih pjesmuljaka.
ako mislis da je ovaj status quo nesto iz cega se izroditi nesto dobro, to je tvoje misljenje, ovoj drzavi treba kompletan reset a on nije moguc ako sistem nije do kraja pao
MaksprotivMarksa

#1560 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Zašto?
Pa necemo se dogovoriti oko drugih stvari svi mi odavdje,a tako je i u drustvu, bolje i izganjati neku promjenu koji zelimo vidjeti nego se baviti stvarima oko kojih se ne moze dogovoriti, i ja sam tu, volio bih da vidim da se nesto kvalitetno izrodi i iz ovih pisanja na forumu, da svi pokazemo da zelimo nesto bolje, stranka je zadnja opcija, zato sam i napisao da to.bude inicijativa ili neka grupa gradjana, a ako bi se onda to pokasala ucinkovitim i ako bi se mi kao ljudi nasli i sporazumili oko nasih razlika onda bi i stranka bila moguca, imali bi i 2 godine do parlamentarnih izbora, a kada bi izgurali svoje prijedloge onda bi sigurno.mogli uci i u parlamente.
MaksprotivMarksa

#1561 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

coco1 wrote: 05/04/2020 21:50
Zašto?
ni do sada, ni od sada i nikada, nemam namjeru biti u clanstvu bilo koje politicke stranke, plenuma i slicnih organizacija iz kojih, na kraju, na vrh isplivaju sitnosicarski interesi i licnosti, koji bace pod noge one pocetne ideje i pregaze preko mrtvih tijela da bi dosli do svog krajnjeg cilja, koji im je od starta bio namjera.

da ne bude da sam neskroman i da se pravim nesto natprosjecno pametan, reci cu da se ne smatram dovoljno potkovanim znanjem i iskustvom da bih se, i kada bih to htio i zelio, upustao u takve poduhvate i avanture. i sam sam ovdje iznio neke stvari za koje smatram da se trebaju mjenjati, kako bi nam bilo bolje, ali sam siguran da bi ih ja tesko, gotovo pa nemoguce da bih i uspio u tome, proveo u djelo. nije isto voditi radnjicu sa 4 uposlena i drzavu od 3 miliona stanovnika.

ovim postom, nemam namjeru prozvati bilo koga sa ove teme i reci da ima, bilo kakve, interese kroz ovu pricu. ali, poucen ranijim iskustvima, znam kako to zavrsi.
Govorimo o realno imagonarnoj stvari, ali to se zna nakon 2 dana u kojem pravcu ide, ako je horizontalna organizacija koja ima jasno odredjene ciljeve, njih najvise 5 onda tu nema mnogo prostora za vrdanje, ali mi svi nemamo taj kapacitet da bilo sta znacajnije pokrenemo, a sa pricom o znanju i neznanju se ne slazem, mislim da se na ovom forumu moze napravito bolja vlada od ijedne u historiji ove nove BiH.
coco1

#1562 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

MaksprotivMarksa wrote: 05/04/2020 22:49
coco1 wrote: 05/04/2020 21:50

Zašto?

Govorimo o realno imagonarnoj stvari, ali to se zna nakon 2 dana u kojem pravcu ide, ako je horizontalna organizacija koja ima jasno odredjene ciljeve, njih najvise 5 onda tu nema mnogo prostora za vrdanje, ali mi svi nemamo taj kapacitet da bilo sta znacajnije pokrenemo, a sa pricom o znanju i neznanju se ne slazem, mislim da se na ovom forumu moze napravito bolja vlada od ijedne u historiji ove nove BiH.
u tebi vidim iskrene, dobre namjere, koje su, na nacin kako ih donosis, malo, preagresivno izrecene.

ja bih najsretniji bio da politiku ne moram ni pomenuti, a kamoli se baviti istom. medjutim, politika mi kroji zivotni i poslovni ambijent i koliko god ja bjezao od nje, ona me proganja i sustize.

za mene je nerealno da mi ovdje, sada, u ovom trenutku i situaciji, gdje ne znamo sta ce biti 01.05.2020. godine, mastamo o luci neum, osposobljavanju zeljeznice da preuzme gotovo sav transport u BiH, a vozovi nam trenutno ne smiju preci brzinu od 40 km/h jer ce iskociti iz sina, o minimalnim platama u iznosu 1.000 KM... sve to i tome slicno treba biti dugorocni cilj (izbacio bih neum kao luku, tesko provodivo i upitno zbog onog mosta), koji se moze ostvariti pravilnim, sistematskim i dugorocnim upravljanjem drzavom. ali, za takve stvari su potrebne godine, pa i decenije i desetine milijardi eura.

krenusmo od price o malim i srednjim preduzecima, radnicima koji su vec ostali i koji ce "sutra" ostati bez posla... a, koju i ti potenciras najvise od samog pocetka i, ako dobro kontam, zagovaras i danas, da bi za par dana dosli do velike politike i upravljanja drzavom.

kuca se pravi od temelja, tako je i sa drzavom. BiH je na slabim temeljima i ako je, naglo, opteretis sa puno spratova, temelj nece izdrzati i sve ce se srusiti, prije nego dodjes do krova. potrebne su hitne i ozbiljne kratkorocne mjere, u vidu jaceg temelja, kojim ce se prebroditi ova godina, jer ako se to ne uradi, nikad necemo dobaciti ni do visokog prizemlja.

opet kazem, ja se ne bih usudio biti dio necega sto ce odlucivati, rukovoditi, rasporedjivati novac... u smislu ovoga o cemu pisem.
MaksprotivMarksa

#1563 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Slazem se ja sa tobom, steta je sto niko nece ni da pokusa, a sve sto si ti rekao stoji, ja sam za bilo kakvu promjenu, ne mora to uopste biti ono za sta se ja zalazem, rado cu nositi barjak i za madnerove ideje, ovakvo stanje nas unistava, a da su vremena osjetljiva, osjetljiva su, ali u ovakvim vremenima se i radjaju promjene, a ostaje nam uvijek i da cekamo da se sve samo urusi, a urusit ce se kad tad, nadam se da ce se barem udostojiti da ove smijurije od mjera sprovedu i da onima kojima je to najpotrebnije bude pomognuto.
King Theoden

#1564 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 05/04/2020 23:14 mastamo o luci neum, osposobljavanju zeljeznice da preuzme gotovo sav transport u BiH, a vozovi nam trenutno ne smiju preci brzinu od 40 km/h jer ce iskociti iz sina, o minimalnim platama u iznosu 1.000 KM... sve to i tome slicno treba biti dugorocni cilj (izbacio bih neum kao luku, tesko provodivo i upitno zbog onog mosta), koji se moze ostvariti pravilnim, sistematskim i dugorocnim upravljanjem drzavom. ali, za takve stvari su potrebne godine, pa i decenije i desetine milijardi eura.
To su moji prijedlozi.
Nisam rekao da se realizaciji istih pristupi odmah, ali sam zagovornik strateškog i dugoročnog planiranja.
Isto tako, učili su me da ništa nije nemoguće.
Ako želimo da sustignemo komšije i uhvatimo korak za evropom, potrebni su dzinovski koraci.
Mišljenja sam da moramo napraviti listu na kojoj ćemo pobrojati sve potrebne korake kako bismo sustigli razvijene zemlje.
Onda se fino postave prioriteti i krene se dio po dio.

Ali, naravno da je prioritet brza i efikasna sanacija štete prouzrokovane ovom pandemijom.
Ponudio sam prijedlog za rješenje iste.
Dakle, rebalans budžeta kako bi se dobila potrebna sredstva od nekih 300 miliona maraka.
Time bismo izbjegli uzimanje novca tj rezervi centralne banke i ne bismo ugrozili monetarnu stabilnost.

Onda bi se taj novac proslijedio razvojnoj banci fbih.
Odatle bi se u vidu dugoročnih kredita proslijedio na račune poslodavaca, između ostalih i tvoj.
Rekao si da tvoj radnik zarađuje 600 km neto. Koliko je to bruto? Možda 1000 km?
Ako je tako, ti bi na račun dobio 4000 km, plus tvoju zaradu koju si imao u januaru.
Sad, možemo se dogovoriti hoće li federacija vraćati te kredite, ili će se troškovi dijeliti između tebe i federacije i to na način da federacija vraća veći dio (neto) a ti ostalo i to također kao dugoročni kredit u kojem bi tvoja rata bila niža od 20 km.

To je prvi, hitni korak. U drugom koraku idemo na to da prebacimo sve one koji ne vide mogućnost zarade u svojoj branši i privremeno ih zaposlimo u proizvodnji neophodnih potrepština.
Sad, nebitno je hoće li to biti u proizvodnji hrane, ili u proizvodnji maski i sl.
Ovo je odlična prilika da uložimo u poljoprivrednu mašineriju jer ista trenutno nije "tražena roba" tako da se mogu dogovoriti povoljnije cijene.
Već u ovoj godini moramo smanjiti uvoz prehrambenih proizvoda i pića i to za barem 15 posto.
Plan bi bio da se u naredne dvije do tri godine smanji za 60%
Toliko za početak.
@MaksprotivMarksa
Ubilježi ovaj moj prijedlog. Ako je glupost, odbacite ga.
svi u napad

#1565 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svi u napad »

Vidis Coco da ja nisam pogrijesio kad sam tebe Maksa i par drugih predlozio u grupu. Evo i kad odustajes ti obrazlozis zasto i to na superioran ali jednostavan nacin. Sinoc je Kucuk govorio da 80% firmi u drzavi imaju manje od 10 zaposlenih. To je Bosna i ti spadas tu. Ti imas zivotno iskustvo sa tim mozes puno uraditi. Medjutim ti znas da bi se desilo ono sto sam ja vec pisao i tebe bukvalno tebe naveo u situaciji koju ti predpostavljas a to je dakad bi ti dosao na Carsiju i medju svojom rajom privatnicima poceo iznositi ideje i stavove udruge oni bi hladno poslije iza ledja rekli Coco hoce preko nasih ledja da se uhljebi. Na zalost to je razmisljanje 99% Bosanaca koji uporno mazohisticki uzivaju da ih vodje jebu do besvjesti. Drze se valjda one stare jebe moj isti vec godinama pa nema potrebe da mjenjam jebaca (izvinjavam se na rijecniku ali to je sto narod voli i razumije).
Slazem se da se ne moze preko noci promjeniti situacija i da senama novaca i mase za realizaciju maksovih ideja ali i dalje mislim da jedna grupica obrtnika treba napraviti grupu sa zahtjevima vladi kako bi se bar nesto pukusalo u ovim vremenima. Ostajte mi zdravo. Zivjeli.
MaksprotivMarksa

#1566 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

👍👍👍

@King Theoden

Pa nemam ja sta odbijati ili prihvatati, meni je sve prihvatljivo, cak i ideje za koje se ne zalazem, ja bih volio da vidim da neko zastupa bilo sta, da utice na ovi zabokrecinu, ako bude vremena otvoricu temu ovih dana, pa se mozemo organizovati i na FB, pozvati ljude, ja bih volio da se neko sa kakvom takvom strukturom ponudi da to omasovimo, a nakon sto na toj temi usaglasimo nekih 50ak predlozenih mjera, koje bi onda ponudili grupi na odlucivanje i biranje 3-4, strateske i svjetonazorske stvari bi mogli inkorporirati, ali nikako se fokusirati na njih, da se ne rasplinemo, zanima nas sanacija stete i konkretni koraci, a ostali prijedlozi mogu biti osnov za buduce djelovanje.

Ako ja ne stignem neka bilo ko otvori temu, a onda se to samo prenese u FB grupu gdje bi se pozvali privrednici, radnici, profesori, nastavnici, sve koje ponazjemo i one koji zele biti dio te grupe, sve ovo moze i neko drugi uraditi i na drugi nacin, ja i to podrzavam, ali bilo bi dobro ako se krene u nesto da do maja imamo jasne zahtjeve, moze se kontaktirati i Kucuk ako ga neko zna, omasoviti grupe do maksimuma, a onda izaci sa jasnim prijedlozima podrske privredi i njenom oporavku, cilj treba biti sto vise jasnih mjera iza kojih ce stati sto veci broj ljudi.

Tako bih ja ako bude vremena, zelje i kapaciteta, kako mnogi od nas imaju prijedloge, tako ce i drugi imati, a od svih tih treba odabrati najbolje, ali prije toga sve to omasoviti sa ljudima koji su spremni barem 2 sata provesti na ulici trazeci od vlastodrzaca i opozicionih partija da to po hitnoj proceduri donesu kao odluku, zakon, odredbu, u zacisnosti za sta se vecina odluci kao pravac u kojem treba da djelujemo i ispod kojeg ne bismo pristali da idemo, samo puna implementacija svake od predlozenih mjera, ili drugacije ukoliko vecina bude saglasna.
Škobo Habu

#1567 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Iskreno da budem nije mi jasno šta je cilj te FB grupe - da postane debatni prostor u kome bi se određeni mjere i predlozi, za razliku od foruma, iznosile pod punim imenom i prezimenom?

Nisam ekonomski stručnjak, niti neko ko ima privatni biznis pa da mogu pisati sa punim pravom o toj problematici, ali pošto već dugo vremena radim u realnom sektoru, mogu iznjeti vlastite utiske i zapažanja što se tiče samog stanja na terenu. Pogotovo zbog činjenice da živimo u nekoj vrsti informativne blokade kada su u pitanju mainstream mediji koji se baziraju na pandemiju, što je i za očekivati, dok socijalno stanje zanemaruju, imam takav osjećaj, u dosluhu sa vladajućom političkom kastom. Po tom pitanju i treba aktivirati sve moguće medijske platforme za potrebe tzv.građanskog novinarstva ili istraživanja kako bi se stvorila određena slika o razmjerama svog ovoga kolapsa koji je neminovan, ako se, naravno, ne reaguje na vrijeme i adekvatno.

Naravno da je bitno biti u toku sa svim izazovima koje nosi trenutna pandemija, no mislim da je daleko bitni ono što nas čeka nakon što dođe svom vrhuncu. Ljudi svakodnevno ostaju bez posla, egistencijalni strah se uvukao u svaku poru života, osim, dakako, kod kaste koja će najmanje osjetiti posljedice same pandemije, pa se ponaša tako kako se ponaša, te je sa te strane potrebno animirati što veći broj ljudi da se osvjesti po pitanju vlastitog društvenog angažmana.

Ova pandemija je svima nama pokazala da imamo najgori mogući vid zdravstvene zaštite, da nam je socijalno i ekonomsko stanje srčani bolesnik priključen na aparate, bez obzira što nas SDA klika sa Novalićem na čelu uvjerava kako nam poslije Daytona ekonomija nikada nije bila stabilnija, da na sceni imao političare koji će svijesno žrtvovati najslabije socijalne kategorije radi opstanka armije stranački uhljeba koji kukaju o tome kako od prosječne plate, koja je 1300 km. moraju vratiti 500 km. kredita, dok u realnom sektoru znam slučajeve gdje čovjek i žena ne mogu ni zajedno da zarade mjesečno njihovu platu.
Pa ako je poruka iz javnog sektora realnom da mu radnici ne žive iznad vlastiti mogućnosti, odnosno da ne ulaze u kredite za koje nisu finasijski solventni, onda svaki taj sa prosjekom od 1300 km. mora znati da nije problem nekoga ni njegova rata od 500 km. koju mora vraćati, jer realni sektor na parazitira na njegovim leđima, već obratno.

Dovoljno je samo pratiti ono što radi Plenkovićeva vlada u Hrvatskoj po tom pitanju, tako da nema potrebe da se izmišlja topla voda. Ako ova zemlja misli izaći iz krize koja je prouzrokovana globalnom pandemijom, onda to ne može sa ekonomijom kojoj na hiljade besposleni birokratski šišmiša pije konstantno krv...
kormax

#1568 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kormax »

Što su se poletili da plaćaju.

Izgleda da samo ja nisam ništa platio, još će mi isključiti struju :shock:

https://faktor.ba/vijest/placanje-rezij ... vlje/77788
coco1

#1569 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 05/04/2020 23:49
coco1 wrote: 05/04/2020 23:14 mastamo o luci neum, osposobljavanju zeljeznice da preuzme gotovo sav transport u BiH, a vozovi nam trenutno ne smiju preci brzinu od 40 km/h jer ce iskociti iz sina, o minimalnim platama u iznosu 1.000 KM... sve to i tome slicno treba biti dugorocni cilj (izbacio bih neum kao luku, tesko provodivo i upitno zbog onog mosta), koji se moze ostvariti pravilnim, sistematskim i dugorocnim upravljanjem drzavom. ali, za takve stvari su potrebne godine, pa i decenije i desetine milijardi eura.
To su moji prijedlozi.
Nisam rekao da se realizaciji istih pristupi odmah, ali sam zagovornik strateškog i dugoročnog planiranja.
Isto tako, učili su me da ništa nije nemoguće.
Ako želimo da sustignemo komšije i uhvatimo korak za evropom, potrebni su dzinovski koraci.
Mišljenja sam da moramo napraviti listu na kojoj ćemo pobrojati sve potrebne korake kako bismo sustigli razvijene zemlje.
Onda se fino postave prioriteti i krene se dio po dio.

Ali, naravno da je prioritet brza i efikasna sanacija štete prouzrokovane ovom pandemijom.
Ponudio sam prijedlog za rješenje iste.
Dakle, rebalans budžeta kako bi se dobila potrebna sredstva od nekih 300 miliona maraka.
Time bismo izbjegli uzimanje novca tj rezervi centralne banke i ne bismo ugrozili monetarnu stabilnost.

Onda bi se taj novac proslijedio razvojnoj banci fbih.
Odatle bi se u vidu dugoročnih kredita proslijedio na račune poslodavaca, između ostalih i tvoj.
Rekao si da tvoj radnik zarađuje 600 km neto. Koliko je to bruto? Možda 1000 km?
Ako je tako, ti bi na račun dobio 4000 km, plus tvoju zaradu koju si imao u januaru.
Sad, možemo se dogovoriti hoće li federacija vraćati te kredite, ili će se troškovi dijeliti između tebe i federacije i to na način da federacija vraća veći dio (neto) a ti ostalo i to također kao dugoročni kredit u kojem bi tvoja rata bila niža od 20 km.

To je prvi, hitni korak. U drugom koraku idemo na to da prebacimo sve one koji ne vide mogućnost zarade u svojoj branši i privremeno ih zaposlimo u proizvodnji neophodnih potrepština.
Sad, nebitno je hoće li to biti u proizvodnji hrane, ili u proizvodnji maski i sl.
Ovo je odlična prilika da uložimo u poljoprivrednu mašineriju jer ista trenutno nije "tražena roba" tako da se mogu dogovoriti povoljnije cijene.
Već u ovoj godini moramo smanjiti uvoz prehrambenih proizvoda i pića i to za barem 15 posto.
Plan bi bio da se u naredne dvije do tri godine smanji za 60%
Toliko za početak.
@MaksprotivMarksa
Ubilježi ovaj moj prijedlog. Ako je glupost, odbacite ga.
moguca je i drvena pec, ali za jednokratnu, vanjsku upotrebu.

imam i ja prijedloga i zamisli koliko hoces, ali ih treba provesti, za sto treba ispuniti osnovni preduslov, a to je novac. ako se malo zadubimo u problematiku i racunicu, skontat cemo da samo za penzije u FBiH do kraja ove godine u budzetu treba obezbjedit cca 1.500.000.000 KM. gdje su ostala davanja i isplate iz tog budzeta?

da ne duzim, cifre koje su potrebne za mene su nezamislive i nemam kapacitet petljati se previse u te stvari. ne kazem da ovdje, na forumu, nema ljudi koji su spremni i sposobni uhvatiti se tog posla i posloziti stvari kako treba, na svoje mjesto. samo sto se svako od nas treba pogledati u ogledalo i sam sa sobom raskrstiti je li to, to. moze li to stvarno nesto, konkretno uraditi po tom pitanju ili je samo teoretisanje u pitanju.

evo ti moj primjer, od prije 7 godina. klijent firme u kojoj sam tada radio, vlasnik proizvodno-trgovacke firme, mlad, tada je imao 37 godina, s kojim sam vodio poslovnu komunikaciju, ponudio mi je posao izvrsnog direktora u njegovoj firmi, sa platom 4.000 KM neto i pripadajuce bonuse. momak se "zamorio", hoce da ima slobodu, da ide na more, skijanje, soping... kad mu se cefne, a da na nekoga prebaci vodjenje firme. firma tada imala godisnji profit cca 2.500.000 KM, sve razradjeno, proizvodnja, maloprodajne i veleprodajne poslovnice... odbio sam k"o s nokta, jer ta plata, za sobom nosi i ogromnu odgovornost. 90% raje kojoj sam to ispricao, odgovor je bio: "joj, da je meni nesto tako", "gdje je taj, jel nasao nekog"? svi vide i cuju za one 4.000 KM neto i bonuse, jebo odgovornost i sta sve trebas uraditi i sprovesti kako treba da opravdas tu platu, da imas i moralnu i krivicnu odgovornost za svoj rad, da vodis brigu o cca 250 uposlenih...

da mi u vlastima i na odgovornim mjestima imamo ljude koji su se toga prihvatili jer su uistinu sposobni i spremni za poslove i odgovornosti koje te pozicije nose, da se ponasaju domacinski, da vole ovu zemlju, da vode brigu o svakom gradjaninu kao clanu svog domacinstva... ne bi mi sada trunili sta i kako treba, ne bi namisljali koliko i od koga se zaduziti da se vadimo iz ponora, imali bi dovoljnu vlastitu proizvodnju hrane, izgradjene autoputeve, daleko vece minimalne plate i penzije...

uostalom, sve ovo isto se pise godinama i decenijama, a nista se ne mjenja.
zippoo87

#1570 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

Aleksa Milojević: Korona je samo pogoršala našu krizu, poslije pandemije dolazi ogromna inflacija
http://www.klix.ba/clanak/200406033

Evo ovdje je covjek tako jednostavno objasnio svu sustinu i sta nas ceka poslije

I ja sam ovdje pisao da bi trebalo da se napravi presjek privrede i da se vidi sta se sve moze proizvoditi,prvo za nase trziste a kasnije i za izvoz
Od hrane,poljoprivreda i zitarice,hemijska industrija,metalska industrija,obuca,tekstil...tu imamo sansu

Neki su me napadali kao ne mogu svi proizvoditi...morati ce ako zele da opstanu,barem hranu...jer novac nece imati vrijednost uskoro
coco1

#1571 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

svi u napad wrote: 05/04/2020 23:50 Vidis Coco da ja nisam pogrijesio kad sam tebe Maksa i par drugih predlozio u grupu. Evo i kad odustajes ti obrazlozis zasto i to na superioran ali jednostavan nacin. Sinoc je Kucuk govorio da 80% firmi u drzavi imaju manje od 10 zaposlenih. To je Bosna i ti spadas tu. Ti imas zivotno iskustvo sa tim mozes puno uraditi. Medjutim ti znas da bi se desilo ono sto sam ja vec pisao i tebe bukvalno tebe naveo u situaciji koju ti predpostavljas a to je dakad bi ti dosao na Carsiju i medju svojom rajom privatnicima poceo iznositi ideje i stavove udruge oni bi hladno poslije iza ledja rekli Coco hoce preko nasih ledja da se uhljebi. Na zalost to je razmisljanje 99% Bosanaca koji uporno mazohisticki uzivaju da ih vodje jebu do besvjesti. Drze se valjda one stare jebe moj isti vec godinama pa nema potrebe da mjenjam jebaca (izvinjavam se na rijecniku ali to je sto narod voli i razumije).
Slazem se da se ne moze preko noci promjeniti situacija i da senama novaca i mase za realizaciju maksovih ideja ali i dalje mislim da jedna grupica obrtnika treba napraviti grupu sa zahtjevima vladi kako bi se bar nesto pukusalo u ovim vremenima. Ostajte mi zdravo. Zivjeli.
iskreno, ne obazirem se ja previse sta ko o meni misli i prica. iza svojih postupaka i djela stojim, a svjestan sam i svojih mogucnosti i prilagodjavam se istim. i ovdje se, kao i svuda i uvijek, par puta potegla prica sve "gazde" su iste. ja se ne palim na to. samo, ne vidim zasto ti, koji misle da svaki privatnik moze voziti q7, x6, cajene... imati penthause, vile na brdima oko sarajeva... ne pokrenu posao i sve to zarade. fino, kao i ja, stavis stan pod hipoteku, uzmes 60.000 KM kredita, od toga das 10.000 KM za ulazak u posao, jos 10-tak u opremanje i sredjivanje objekta po svojim zamislima, a ostatak love ostavis sa strane, za ne daj boze. e, evo ga ne daj boze. cujem da vec po gradu ima "gazdurina" koji nude prepustanje posla u bescjenje. eto prilike svima koji hoce da se obogate.
Haris.ba

#1572 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Gdje ima tih poslova u bescjenje da se prodaju?
coco1

#1573 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

Haris.ba wrote: 06/04/2020 12:08 Gdje ima tih poslova u bescjenje da se prodaju?
ja sam cuo za dvojicu, mada ne iz prve ruke, da prodaju posao u ugostiteljstvu. ima i poslovnih prostora koji se izdaju, za, u normalnim okolnostima, prihvatljive cijene. malo prohodas, raspitas se i ako si zagrijan, naci ces nesto sigurno.

ljudi su u problemima jer se ne zna do kada ce ovo trajati, a troskovi idu i rastu, izasli iz zime, bez para na racunu i steku, jer inace rade i zive mjesec za mjesec. svaki dan i mjesec idu u vecu dubiozu
King Theoden

#1574 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 06/04/2020 11:49 samo za penzije u FBiH do kraja ove godine u budzetu treba obezbjedit cca 1.500.000.000 KM.
Nisam znao da je prosječna penzija u federaciji gotovo 4000 maraka :mrgreen:
Druže, nešto si se zezno :wink:
zippoo87 wrote: 06/04/2020 11:57 ja sam ovdje pisao da bi trebalo da se napravi presjek privrede i da se vidi sta se sve moze proizvoditi,prvo za nase trziste a kasnije i za izvoz
Od hrane,poljoprivreda i zitarice,hemijska industrija,metalska industrija,obuca,tekstil...tu imamo sansu
:thumbup:
coco1

#1575 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 06/04/2020 12:58
coco1 wrote: 06/04/2020 11:49 samo za penzije u FBiH do kraja ove godine u budzetu treba obezbjedit cca 1.500.000.000 KM.
Nisam znao da je prosječna penzija u federaciji gotovo 4000 maraka :mrgreen:
Druže, nešto si se zezno :wink:
zippoo87 wrote: 06/04/2020 11:57 ja sam ovdje pisao da bi trebalo da se napravi presjek privrede i da se vidi sta se sve moze proizvoditi,prvo za nase trziste a kasnije i za izvoz
:thumbup:
https://www.fzmiopio.ba/index.php?optio ... 64&lang=ba

185.000.000 KM za martovske penzije. do kraja godine ostala isplata 9 penzija, pa pomnozi. prosjek mi ne pada na pamet racunati.

necu stavljati nikakve smajlije
Locked