coco1 wrote: ↑05/04/2020 12:19
valjda se potrefi
Nema tu mjesta za slučajnosti. Da se nešto desi a ja ne dođem, slobodno mi obuci suknjicu i daj iglu i konce da pletem.
Ima nešto što se zove ponos i čast.
Ja sam i početkom rata bukvalno pobjegao iz njemačke da čitav rat provedem u bosni.
Dakle, ne brini. Ako dođe do nečega, idemo rame uz rame.
laik1981 wrote: ↑05/04/2020 12:19
Ne vjerujem ja u nas nimalo.
Ja još uvijek vjerujem. Malo smo zalutali i treba nam podsticaj koji bi nas vratio u pravi smjer.
Ako ovo nije prilika za restart, onda ne znam šta može ili treba da se desi za isti.
Jer, da zanemarimo kleptomanske aktivnosti naših političara (ono, nismo vidjeli da nekome zavlače ruku u džep

) i to da su sami sebi svrha, ostaje nam sistem. Demokratski sistem koji smo izabrali.
Taj sistem je vladavina naroda.
Svi zakoni, sve odredbe i odluke, sva vlast idu iz naroda.
Narod je taj koji odlučuje, a politički PREDSTAVNICI su ljudi čija je primarna zadaća da provode volju naroda.
Odlučili smo da tim predstavnicima dajemo vremenski ograničene mandate kako bismo bili sigurni ih možemo OTPUSTITI ako zbog nekog razloga nisu sproveli volju naroda.
Odlučili smo da to bude na izborima i samo na izborima osim u jednoj, jedinoj prilici, to je onda kad naši politički predstavnici direktno ugroze narod koji im je povjerio ulogu sprovodioca volje naroda.
Recimo u slučaju suradnje sa neprijateljima ako bi ista ugrozila biološki opstanak.
Ili u slučaju epidemije ako bi njihovo djelovanje dovelo do teškog ugrožavanja stanovništva.
Ili u slučaju velike krize ako bi njihovi potezi doveli do ugrožavanja ekonomske stabilnosti,itd.
Naši predstavnici su pali na dva od tri nabrojana slučaja i teško su ugrozili narod koji predstavljaju.
Tim činom su izgubili legitimitet tako da narod nema potrebu da čeka sljedeće izbore kako bi korigovao potez koji je povukao.
Dodamo li tome činjenicu da su ti predstavnici izgubili svaki dodir sa stanovništvom te da su postali posebna kasta koja ne dijeli sudbinu naroda kojeg predstavljaju tj toliko su obezbijeđeni da ih kriza neće pogoditi, krajnje je vrijeme da narod reaguje i spasi što se spasiti da.