Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
King Theoden

#1526 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

laik1981 wrote: 05/04/2020 12:08 umjesto da mi se pridruzis ti me prepadas
Pojasnio sam da još uvijek nije vrijeme. Ne želim da pregoriš prije vremena :mrgreen:
Čekaj ljeto. Ako se nastavi u ovom smijeru, biće ono što želiš. Ali, onda ćemo biti pametniji. Transparent u lijevu, a novi ustav u desnu ruku :wink:
coco1 wrote: 05/04/2020 12:11 jesi li ti ono negdje van BiH?
Živim na tri adrese: bih, de i tr.
Al ne brini, ako krene, biću među prvima.
high_volume

#1527 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

coco1 wrote: 05/04/2020 12:11
King Theoden wrote: 05/04/2020 12:04
laik1981 wrote: 05/04/2020 11:50 Pa ti meni sinoc napisa da bi ja mogao u zatvor jer pominjem mogucnost neke revolucije..
Da, ali zato što si usamljen. Ubiše nas podjele i nedostatak kritične mase.
Kad dođe stotinjak ljudi, mogu ih rastjerati ili pohapsiti, pogotovo u ovom vremenu. Ali, kad dođe 50.000, onda pada vlada.
Bošnje su poznate po tome da reaguju samo kad ih se dobrano pritisne pa više nemaju kuda.
Ako se nastavi u ovom pravcu, kritičku masu ćemo dobiti sredinom ili krajem ljeta.
jesi li ti ono negdje van BiH?
Ne mora biti izvan BiH da bi pisao nerealne ideje. Ovo je stil teoretičara, odmaknutih od stvarnih problema, nije nikad dotakao vatru rukom, ali zna da je vrelina, kakvih je BiH krcata.
coco1

#1528 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 05/04/2020 12:12
Pojasnio sam da još uvijek nije vrijeme. Ne želim da pregoriš prije vremena :mrgreen:
Čekaj ljeto. Ako se nastavi u ovom smijeru, biće ono što želiš. Ali, onda ćemo biti pametniji. Transparent u lijevu, a novi ustav u desnu ruku :wink:
fino.

valjda se potrefi da budes u BiH, ako, to nesto, krene.
laik1981

#1529 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

Ne vjerujem ja u nas nimalo. Stoka smo postali. Jaran jarana u 90% slucajeva gleda da sputa umjesto da ga podrzava. Kad pomenes da zelis pokrenuti neki biznis 99% ti kaze "ma gdje ces to", "propasces" i sl. Rijetko ce ti ko reci "ma probaj brate, tu sam za tebe ako sta zapne". Najiskrenije se nadam da ce ova kriza okrenuti tu luzersku mentalnu sklopku u nama..
Škobo Habu

#1530 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

tandmand wrote: 05/04/2020 12:06
Škobo Habu wrote: 05/04/2020 11:32 Iskren da budem, ne znam niti jednog od domaćih privrednika koji na neki način nije zajebao ovu državu - ili kroz umanjenje prihoda, ili kroz rad na crno, ili kroz bespovratne kredite i subvencije po stranačkoj liniji.
Treba razdvojiti, (motornom pilom) privrednike tipa Smailbegović, Lijanović ... od malih biznisa sa 1-10 uposlenih.
To nikako ne može u isti koš.
Na njih nisam ni mislio.

Krupne zvjerke su pitanju.
Johnny_x

#1531 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Johnny_x »

Znate sta ce biti gore od ovih Fadilovoh mjera, a to je da ce nas uvjeravati pred izbore kako su spasili realni sektor, bacat ce neke price kako su svojim mjerama sacuvali poslove, kako su se borili za svako radno mjesto itd.
Zeleni12

#1532 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

Grcki scenario masovnih protesta iz krize 2011, u Federaciji uopste nije nerealan, za 4 do 5 mjeseci.
tandmand

#1533 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

Škobo Habu wrote: 05/04/2020 12:21
tandmand wrote: 05/04/2020 12:06
Škobo Habu wrote: 05/04/2020 11:32 Iskren da budem, ne znam niti jednog od domaćih privrednika koji na neki način nije zajebao ovu državu - ili kroz umanjenje prihoda, ili kroz rad na crno, ili kroz bespovratne kredite i subvencije po stranačkoj liniji.
Treba razdvojiti, (motornom pilom) privrednike tipa Smailbegović, Lijanović ... od malih biznisa sa 1-10 uposlenih.
To nikako ne može u isti koš.
Na njih nisam ni mislio.

Krupne zvjerke su pitanju.
Krupne zvijerke ostave milionske dugove za porez i onda istu firmu sa istim sredstvima za rad registruju na npr. ženu i nastave raditi kao da ništa nije bilo.
Malom biznisu, za 10 KM viška ili manjka u kasi u odnosu na izvod iz fiskalne kase ili neku drugu glupost, odmah 3000 KM kazna.
SmokingMan

#1534 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by SmokingMan »

Ja bi rizikovao i restartovao stanje poslovanja na nivo prije pojave pandemije, i naravno uveo mjere kojih se sami radnici moraju strogo pridržavati. Mi sebi ne može mo priuštiti masovn otaze, posebno gdje je realan prosjek plata 500 KM. Ljudi uprkos ustupcima banaka moraju od nečega vraćati dugove.
Last edited by SmokingMan on 05/04/2020 12:33, edited 2 times in total.
bunk

#1535 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Škobo Habu wrote: 05/04/2020 11:32
bunk wrote: 05/04/2020 11:11 Nonsalantan pristup.
A mogli su ispast legende.
Boom,minimalna plata i obaveze na minimalne plate svima narednih 5 mjeseci.
Ako realni sektor nije toliko zasluzio onda yebi ga.
Nabij na q vise dokazivanje da je kriza stetna i to u procentima.
Da ne spominjem briljantni zahtjev da se ima manje posla u odnosu na yebeni januar i februar...
Vise puta sam pomislio da bi mozda i bilo dobro da sve ode u mp3 ali onda se sjetim vojske privatnika koji su ovu Drzavu izgradili svojim radom,svojim sikiranjem" kako i sta" svojom krvi koju im paraziti neumoljivo piju kroz budzet,inspekcije kroz nenormalne prohtjeve...
Spas ce doci kad se sve privatizuje.
Sve i EP i Telecom.
Onda ce privatni sektor moci da se takmici sa javnim bez da mu je vazda jedna ruka svezana iza ledja..
Iskren da budem, ne znam niti jednog od domaćih privrednika koji na neki način nije zajebao ovu državu - ili kroz umanjenje prihoda, ili kroz rad na crno, ili kroz bespovratne kredite i subvencije po stranačkoj liniji.
Oni pune budzete.
Bez njih bu se svi zajedno mogli uzet pod ruku i slikat.
emigrazione

#1536 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by emigrazione »

Sta sad kenja ovaj HDZ...opet im smeta sto ih je 6 puta manje, a ne mogu da dobiju 8 puta veci komad...
svi u napad

#1537 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svi u napad »

Evo dragi moji forumasi napisasmo 62 strane u kojima smo izrazili svoje nezadovoljstvo radom Fadila & company. Osim Maxa koji je u vise navrata dosao sa vise konkretnih prijedloga sta treba raditi i nas par sa pojedinacnim prijedlozima za neka rjesenja sto znaci ukupno 6-7 stranica neceg sto mozda vrijedi ostalo supljiranje i ponavljanje vec vidjenog i znanog. Znam da ce sad doci do pljuvanja mog komentara ali takvi smo i ja to akceptiram bez neke posebne ljutnje.
Evo sad cu vam reci i jednu stvar o kojoj ovdje nije bilo ni rijeci a koja pokazuje svu bijedu i beznadje nase surove svakodnevnice. O cemu se radi? Radi se o nasoj vajnoj opoziciji koja ce na jesen traziti da glasamo zanjih i uz par romanticara na forumu obecavati neke promjene tj. kule i gradove. Dakle da li je iko od vas nesto procitao ili cuo od duduka koji se zovu politicari i koji su vodje nekakvih silnih partija sta treba raditi sada u vrijeme krize. Naravno da niste i nece te cuti jer su i oni nekompetentni uhljebi kao i SDA koji samo cekaju svoju sansu da pocnu dijeliti fotelje za svoje clanove i svoju raju. U svim normalnim zemljama opozicija iznese i svoj budzet kad vladajuci iznose svoju varijantu istog kako bi narod mogao da vidi i usporedi neke stvari. Da li ste ikada nesto konkretno culi od nekog politicara u BiH u vezi ekonomije i mjera na poboljsanju ekonomskog stanja koji je najvazniji za svaku zemlju pa i za BiH. Naravno da niste jer ni jedna partija nema ekonomsku grupu na celu sa nekim uglednim ekonomistom/privrednikom ili profesorom sa fakulteta. Od sviju ste culi i cucete floskule "radit cemo na poboljsanju ekonomskog standarda nasih gradjana" te ono klasicno "na uspostavljanju pravne drzave na cijeloj teritoriji BiH". Eto to je sva pamet koju oni imaju i jedino su svi extra pametni za pljacku naroda i uhljebljenje svojih.
Pogledajte i nase "vrsne" novinare koji jos nikako nisu zovnuli guzonje tj. vodje partija i postavili im pitanje "sta vi kao partija predlazete u ovom trenutku i da li imate plan i program za rjesenje krize u BiH poslije Corone?" To vam je dragi forumasi nasa tragedija. Pa vise ste culi preksinoc pametnih rijeci od gospodina penzionera (izvinjavam se zaboravio mu ime) nego od svih strcunjaka koji su gostovali u 3 sedmice (izuzimam ljekare). Pogledajte ko su vodje nasih partija i kakvo obrazovanje imaju i upitaj te se mogu li oni nesto pametno uraditi sada? Necu nikog od njih imenovati jer bi me simpatizeri tj. postovaoci nekih likova i njihovih djela rascerupali sa onim cuvenim "sta ti znas" ili "bolje on nego SDA". U Bosni se vrlo rijetko vrsi analiza sta je covjek uradio i sta zna, ispunjava li kriterije i slicno vec se kao sto direktor za bankarstvo opisa svog jarana predsjednika udruge poslodavaca "on je dobara decko" i sve se na tome zavrsava.
No da se vratim temi i jednom prijedlogu koji sam ranije spomenuo. Dakle ovdje ima par forumasa koji imaju odredjena znanja i iskustva. Tu mislim na Maxa, Mednera, Coco-a, Cvrleta, Tamburea i ima jos 3-4 imena koja cu kasnije pronaci (ne znam sta je i gdje je Vivaldi) koji bi se trebali sastati i napisati par prijedloga u vezi rjesenja krize koje bi mi forumasi podrzali svojim prijedlozima. Pored toga trebalo bi raditi i na stvaranju novog udruzenja poslodavaca koje bi bilo nezavisno od politike. Mislim da se pritiskom javnosti moze dosta uraditi i evo to se najbolje vidilo kad se raja digla pa i neki clanovi SDA da je kenjac Fadil promjenio svoju odluku.
Eto toliko za ovoaj put. Puno zdravlja vam svima zelim. Zivjeli.
Zeleni12

#1538 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

high_volume wrote: 05/04/2020 11:00
Zeleni12 wrote: 05/04/2020 09:17
U se i svoje kljuse, od Fadila i bilo kojeg politicara nema nema koristi, nego probati se okrenuti poljoprivredi i stocarstvu, hrana ce biti na cijeni.
Najjednostavnije je reći "u se i u svoje kljuse", "sageti glavu, podviti rep, i nastaviti vući".... A Fadil i Fadilova klika i dalje će trošiti naš novac bez kontrole, najčešće na svoje plaće, na skupe automobile i javne nabavke svojim interesima. Dokle....

Mislio sam da je ova situacija za coronavirusom za određene djelatnosti kojima je zabranjen rad, vrhunac! Da će poslodavci i radnici podići glavu, pobuniti se i zatražiti svoj novac nazad, zatražiti da im država iz zajedničkih fondova nadoknadi izgubljenu dobit zabranjenim prometom, da pomogne plaćanjem plaća radnicima u minimalnom iznsu i refundira doprinose. Ništa više, sasvim skromno i pristojno, jer neke firme gube ogromne novce zabranom rada, mnoge firme imaju materijalne štete, hrana npr. kojoj istie rok trajanja, itd. Da poslodavci ne otpuštaju svoje radnike, da se državi ne stvara ogroman pritisak nezaposlenih, troškovi naknada, i negativan skor. Ništa...

I onda se pojave još i "zeleni" komentari koji relativiziraju zahtjeve zabranjenih djelatnosti komentarom "u se i u svoje kljuse" :-) :(

Ja ću sljedeće sedmice otpustiti svih svojih 5 radnika iz zabranjene djelatnosti, iako iz druge djelatnosti mogu nadoknaditi njihove troškove. Ne želim! Neću. Kad je Fadil bezobrazan, bit ću i ja. Izvoli Fadile, brini se o njima...
I zaboravih napisati, nemoj im ni struju platiti, jer su obecali da nece biti iskljucenja dok traje kriza, pa nek nemaju prihoda od PDV-a, nek se koprcaju ovih par mjeseci, barem dok traje ova kriza, a pare za struju, naravno, ostaviti sa strane i platiti kad dodje vrijeme za to 🙂
Mada je pitanje kako ce reagovati kad im raja masovno prestane placati racune, bas zbog te njihove najave.
high_volume

#1539 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

Zeleni12 wrote: 05/04/2020 13:18
I zaboravih napisati, nemoj im ni struju platiti, jer su obecali da nece biti iskljucenja dok traje kriza, pa nek nemaju prihoda od PDV-a, nek se koprcaju ovih par mjeseci, barem dok traje ova kriza, a pare za struju, naravno, ostaviti sa strane i platiti kad dodje vrijeme za to 🙂
Sve dok ne dobijem zvanično pismo, ili dok se slična odluka ne formalizira kroz institucije vlasti, u obavezi sam za plaćanje. Bilo utroška struje, vode, iako niko nije ni kap vode potrošio, internet usluga, iako je modem isključen, itd. Ili drugih obaveza, plaća, doprinosa, i drugih fiskalnih i parafiskalnih obaveza.

Vrijeme prolazi, obaveze dolaze i neplaćanjem nastaju i kamate, itd. Nisam siguran da će iko od javnih preduzeća, od davaoca komunalnih ili sličih komercijalnih usluga, odustati od svojih potraživanja. I zašto bi... Iz solidarnosti spram coronavirusa :-) Od solidarnosti se ne živi, ali od pomoći države još manje :(
maha_xy

#1540 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

high_volume wrote: 05/04/2020 11:00
Zeleni12 wrote: 05/04/2020 09:17
U se i svoje kljuse, od Fadila i bilo kojeg politicara nema nema koristi, nego probati se okrenuti poljoprivredi i stocarstvu, hrana ce biti na cijeni.
Najjednostavnije je reći "u se i u svoje kljuse", "sageti glavu, podviti rep, i nastaviti vući".... A Fadil i Fadilova klika i dalje će trošiti naš novac bez kontrole, najčešće na svoje plaće, na skupe automobile i javne nabavke svojim interesima. Dokle....

Mislio sam da je ova situacija za coronavirusom za određene djelatnosti kojima je zabranjen rad, vrhunac! Da će poslodavci i radnici podići glavu, pobuniti se i zatražiti svoj novac nazad, zatražiti da im država iz zajedničkih fondova nadoknadi izgubljenu dobit zabranjenim prometom, da pomogne plaćanjem plaća radnicima u minimalnom iznsu i refundira doprinose. Ništa više, sasvim skromno i pristojno, jer neke firme gube ogromne novce zabranom rada, mnoge firme imaju materijalne štete, hrana npr. kojoj istie rok trajanja, itd. Da poslodavci ne otpuštaju svoje radnike, da se državi ne stvara ogroman pritisak nezaposlenih, troškovi naknada, i negativan skor. Ništa...

I onda se pojave još i "zeleni" komentari koji relativiziraju zahtjeve zabranjenih djelatnosti komentarom "u se i u svoje kljuse" :-) :(

Ja ću sljedeće sedmice otpustiti svih svojih 5 radnika iz zabranjene djelatnosti, iako iz druge djelatnosti mogu nadoknaditi njihove troškove. Ne želim! Neću. Kad je Fadil bezobrazan, bit ću i ja. Izvoli Fadile, brini se o njima...
Rezime svega, pametan potez. Poslodavci moraju hitno smanjiti troškove, Fadil ih samo zavlači, ako ne budete otpuštali radnike, mi ćemo vam pomoći tako što ćemo 244,00 KM prebaciti iz budžetskog lijevog u desni džep. Oko 15 godina radim sa firmama, ono što morate skresati ne sad nego jucer, su svi troškovi, uključujući i ove prema radnicima. Drugo, pošto iskustveno znam da generalno razmišljamo kratkoročno, od banaka tražite moratorij s opcijom da vam daju pare za likvidnost, odmah ili po prestanku zabrane rada. Bojim se da će većina uz neiskustvo bankara koji ih vode, moratorijem samo prolongirati gašenje firme.
maha_xy

#1541 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

mosa rajvosa wrote: 05/04/2020 10:26 Coco1
Moze i elektronski da pustis sebi na racun al prvo moras uzeti uvjerenja, podnesi zahtjeve odmah ujutro, cim dobijes uvjerenja pustis dobit.
Ne treba ti potvrda iz UINO BiH, treba ti potvrda iz Pufbih i Odluka o isplati dobiti. Može elektronski isplata, ali će ti banka tražiti da dostaviš ova dva dokumenta.
King Theoden

#1542 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 05/04/2020 12:19 valjda se potrefi
Nema tu mjesta za slučajnosti. Da se nešto desi a ja ne dođem, slobodno mi obuci suknjicu i daj iglu i konce da pletem.
Ima nešto što se zove ponos i čast.
Ja sam i početkom rata bukvalno pobjegao iz njemačke da čitav rat provedem u bosni.
Dakle, ne brini. Ako dođe do nečega, idemo rame uz rame.
laik1981 wrote: 05/04/2020 12:19 Ne vjerujem ja u nas nimalo.
Ja još uvijek vjerujem. Malo smo zalutali i treba nam podsticaj koji bi nas vratio u pravi smjer.
Ako ovo nije prilika za restart, onda ne znam šta može ili treba da se desi za isti.
Jer, da zanemarimo kleptomanske aktivnosti naših političara (ono, nismo vidjeli da nekome zavlače ruku u džep :mrgreen:) i to da su sami sebi svrha, ostaje nam sistem. Demokratski sistem koji smo izabrali.
Taj sistem je vladavina naroda.
Svi zakoni, sve odredbe i odluke, sva vlast idu iz naroda.
Narod je taj koji odlučuje, a politički PREDSTAVNICI su ljudi čija je primarna zadaća da provode volju naroda.

Odlučili smo da tim predstavnicima dajemo vremenski ograničene mandate kako bismo bili sigurni ih možemo OTPUSTITI ako zbog nekog razloga nisu sproveli volju naroda.
Odlučili smo da to bude na izborima i samo na izborima osim u jednoj, jedinoj prilici, to je onda kad naši politički predstavnici direktno ugroze narod koji im je povjerio ulogu sprovodioca volje naroda.
Recimo u slučaju suradnje sa neprijateljima ako bi ista ugrozila biološki opstanak.
Ili u slučaju epidemije ako bi njihovo djelovanje dovelo do teškog ugrožavanja stanovništva.
Ili u slučaju velike krize ako bi njihovi potezi doveli do ugrožavanja ekonomske stabilnosti,itd.

Naši predstavnici su pali na dva od tri nabrojana slučaja i teško su ugrozili narod koji predstavljaju.
Tim činom su izgubili legitimitet tako da narod nema potrebu da čeka sljedeće izbore kako bi korigovao potez koji je povukao.
Dodamo li tome činjenicu da su ti predstavnici izgubili svaki dodir sa stanovništvom te da su postali posebna kasta koja ne dijeli sudbinu naroda kojeg predstavljaju tj toliko su obezbijeđeni da ih kriza neće pogoditi, krajnje je vrijeme da narod reaguje i spasi što se spasiti da.
maha_xy

#1543 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

svi u napad wrote: 05/04/2020 13:09 Evo dragi moji forumasi napisasmo 62 strane u kojima smo izrazili svoje nezadovoljstvo radom Fadila & company. Osim Maxa koji je u vise navrata dosao sa vise konkretnih prijedloga sta treba raditi i nas par sa pojedinacnim prijedlozima za neka rjesenja sto znaci ukupno 6-7 stranica neceg sto mozda vrijedi ostalo supljiranje i ponavljanje vec vidjenog i znanog. Znam da ce sad doci do pljuvanja mog komentara ali takvi smo i ja to akceptiram bez neke posebne ljutnje.
Evo sad cu vam reci i jednu stvar o kojoj ovdje nije bilo ni rijeci a koja pokazuje svu bijedu i beznadje nase surove svakodnevnice. O cemu se radi? Radi se o nasoj vajnoj opoziciji koja ce na jesen traziti da glasamo zanjih i uz par romanticara na forumu obecavati neke promjene tj. kule i gradove. Dakle da li je iko od vas nesto procitao ili cuo od duduka koji se zovu politicari i koji su vodje nekakvih silnih partija sta treba raditi sada u vrijeme krize. Naravno da niste i nece te cuti jer su i oni nekompetentni uhljebi kao i SDA koji samo cekaju svoju sansu da pocnu dijeliti fotelje za svoje clanove i svoju raju. U svim normalnim zemljama opozicija iznese i svoj budzet kad vladajuci iznose svoju varijantu istog kako bi narod mogao da vidi i usporedi neke stvari. Da li ste ikada nesto konkretno culi od nekog politicara u BiH u vezi ekonomije i mjera na poboljsanju ekonomskog stanja koji je najvazniji za svaku zemlju pa i za BiH. Naravno da niste jer ni jedna partija nema ekonomsku grupu na celu sa nekim uglednim ekonomistom/privrednikom ili profesorom sa fakulteta. Od sviju ste culi i cucete floskule "radit cemo na poboljsanju ekonomskog standarda nasih gradjana" te ono klasicno "na uspostavljanju pravne drzave na cijeloj teritoriji BiH". Eto to je sva pamet koju oni imaju i jedino su svi extra pametni za pljacku naroda i uhljebljenje svojih.
Pogledajte i nase "vrsne" novinare koji jos nikako nisu zovnuli guzonje tj. vodje partija i postavili im pitanje "sta vi kao partija predlazete u ovom trenutku i da li imate plan i program za rjesenje krize u BiH poslije Corone?" To vam je dragi forumasi nasa tragedija. Pa vise ste culi preksinoc pametnih rijeci od gospodina penzionera (izvinjavam se zaboravio mu ime) nego od svih strcunjaka koji su gostovali u 3 sedmice (izuzimam ljekare). Pogledajte ko su vodje nasih partija i kakvo obrazovanje imaju i upitaj te se mogu li oni nesto pametno uraditi sada? Necu nikog od njih imenovati jer bi me simpatizeri tj. postovaoci nekih likova i njihovih djela rascerupali sa onim cuvenim "sta ti znas" ili "bolje on nego SDA". U Bosni se vrlo rijetko vrsi analiza sta je covjek uradio i sta zna, ispunjava li kriterije i slicno vec se kao sto direktor za bankarstvo opisa svog jarana predsjednika udruge poslodavaca "on je dobara decko" i sve se na tome zavrsava.
No da se vratim temi i jednom prijedlogu koji sam ranije spomenuo. Dakle ovdje ima par forumasa koji imaju odredjena znanja i iskustva. Tu mislim na Maxa, Mednera, Coco-a, Cvrleta, Tamburea i ima jos 3-4 imena koja cu kasnije pronaci (ne znam sta je i gdje je Vivaldi) koji bi se trebali sastati i napisati par prijedloga u vezi rjesenja krize koje bi mi forumasi podrzali svojim prijedlozima. Pored toga trebalo bi raditi i na stvaranju novog udruzenja poslodavaca koje bi bilo nezavisno od politike. Mislim da se pritiskom javnosti moze dosta uraditi i evo to se najbolje vidilo kad se raja digla pa i neki clanovi SDA da je kenjac Fadil promjenio svoju odluku.
Eto toliko za ovoaj put. Puno zdravlja vam svima zelim. Zivjeli.
Kakvi profesori, pa oni se čitav život bave teorijom, konkretno na najboljem fakultetu u državi EFSA imaš par profesora koji su usko vezani za realnu ekonomiju ili jedan dio iste, ostalo živi još u vremenu Adama Smitha. Oni moraju oforrmiti stožer od strane ljudi koji imaju u kompletan poslovni ciklus firme u malom prstu, a da ih dopunjuju ljudi koji imaju uvid u stanje javnih prihoda, neko iz PUFBiH i neko iz finansijskog sektora, te da utvrde kakve će reperkusije biti na privredu i na koji način
nastaviti raditi i održati privredni sistem nakon prestanka zabrana.
kakotakonikako

#1544 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kakotakonikako »

Johnny_x wrote: 05/04/2020 12:23 Znate sta ce biti gore od ovih Fadilovoh mjera, a to je da ce nas uvjeravati pred izbore kako su spasili realni sektor, bacat ce neke price kako su svojim mjerama sacuvali poslove, kako su se borili za svako radno mjesto itd.
Mogu oni uvjeravati koliko hoce, ali ako vecina pocne razmisljati svojom ( a ne njihovom ) glavom i ako se probudi kriticna masa, moze biti dobro po sve nas.
coco1

#1545 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

ovo me sve podsjeca na vrijeme pred recesiju 2008. u BiH. po svijetu haos, kod nas kasnilo, jer smo beznacajno trziste i posalju me ispred firme na neki ekonomski seminar, koji se odrzavao na vlasicu. izmedju ostalih predavaca, tu je bio i pokojni nikola grabovac, koji je izjavio kako smo mi mala drzava i ekonomija, te da ce recesija nas obici. sjecam se sala nakon nekog vremena, kad nas je recesija skrsila, kako se ta izjava pokazala kao tacna, samo sto nas je recesija, bukvalno, obisla od vrata do vrata.

i sada je slicno, brigu o ekonomiji i budzetu vode ljudi koji nisu nikada, ili su imali vrlo malo, direktnog kontakta sa realnim sektorom i vodjenjem firmi, stvaranjem novca, problemima koji su nad privrednicima... obicni teoreticari, koji ni tom teorijom ne vladaju dobro. na osnovu teorija i predavanja po fakultetima dogurali do titula profesora, doktora, magistara... a, sto te teorije u praksi ne piju vode, njima nije bitno. njihova je zadnja, jer oni sve znaju.

oni, koje oni uce, izadju polunauceni (nek se niko ne uvrijedi, ali govorim iz iskustva). u bivsoj firmi sam vodio jedan sektor i vrsio sam i prijem novih uposlenika. zalosno je da dobar broj diplomiranih ekonomista ne zna iscitati ni osnovne podatke sa zfi, ne zna im znacenje, ne zna na osnovu istih procjeniti koliko je predmetna firma stabilna...

nego, sta nam je sa zlatkom hurticem? ovo bi trebalo biti njegovo vrijeme.
Zeleni12

#1546 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

coco1 wrote: 05/04/2020 14:59 ovo me sve podsjeca na vrijeme pred recesiju 2008. u BiH. po svijetu haos, kod nas kasnilo, jer smo beznacajno trziste i posalju me ispred firme na neki ekonomski seminar, koji se odrzavao na vlasicu. izmedju ostalih predavaca, tu je bio i pokojni nikola grabovac, koji je izjavio kako smo mi mala drzava i ekonomija, te da ce recesija nas obici. sjecam se sala nakon nekog vremena, kad nas je recesija skrsila, kako se ta izjava pokazala kao tacna, samo sto nas je recesija, bukvalno, obisla od vrata do vrata.

i sada je slicno, brigu o ekonomiji i budzetu vode ljudi koji nisu nikada, ili su imali vrlo malo, direktnog kontakta sa realnim sektorom i vodjenjem firmi, stvaranjem novca, problemima koji su nad privrednicima... obicni teoreticari, koji ni tom teorijom ne vladaju dobro. na osnovu teorija i predavanja po fakultetima dogurali do titula profesora, doktora, magistara... a, sto te teorije u praksi ne piju vode, njima nije bitno. njihova je zadnja, jer oni sve znaju.

oni, koje oni uce, izadju polunauceni (nek se niko ne uvrijedi, ali govorim iz iskustva). u bivsoj firmi sam vodio jedan sektor i vrsio sam i prijem novih uposlenika. zalosno je da dobar broj diplomiranih ekonomista ne zna iscitati ni osnovne podatke sa zfi, ne zna im znacenje, ne zna na osnovu istih procjeniti koliko je predmetna firma stabilna...

nego, sta nam je sa zlatkom hurticem? ovo bi trebalo biti njegovo vrijeme.
Hurtic bi se, slicno kao i 2006.god. mogao javit sa prijedlogom da se poveca PDV, da nas uvjeri da je to za nasu dobrobit, da se novac usmjeri u pomoc socijalno ugrozenim :D
orbita12

#1547 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by orbita12 »

ja bih volio da se sve raspadne , da dodjemo u situaciju da ne bude para za penzije i ostala socijalna davanja.
Zasto ? Jer mi tek kad dotaknemo dno , mozemo krenuti ka gore ka boljem, jer nekim ljudima ce tek tada mozda biti jasno kakvu vlast imamo. Sve dok se vucemo ka dnu ali nikad past, neki ce pravdat ovu vlast, trazeci problem u svjetskim desavanjima, odnosno svemu drugom osim u svom dvoristu.
Evo kad citam Bunka ovdje , ja se pitam je to ta ista osoba koja je na drugim temama tako zestoko branila SDA, pa se nadam da mozda jos neki dodju tobe kad grohnemo konacno.
Samo nas dno, moze uzdici, ili sto bi Merlin rekao, na vrhu uvijek ima mjesta, ako se krene od dna.
neko_sa_strane

#1548 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by neko_sa_strane »

Johnny_x wrote: 05/04/2020 12:23 Znate sta ce biti gore od ovih Fadilovoh mjera, a to je da ce nas uvjeravati pred izbore kako su spasili realni sektor, bacat ce neke price kako su svojim mjerama sacuvali poslove, kako su se borili za svako radno mjesto itd.
Znaš li šta je zaista loše i obeshrabrujuće? Loše je što doslovno nema razlike između pozicije i opozicije i što nema stranke kojoj možeš dati glas. Nesposobni su i jedni i drugi. Kod nas postoji samo privid vlasti a u suštini na vlasti su kriminalna interesna udruženja čiji predvodnici nemaju uopšte znanja o vođenju države niti im je to cilj. Povremeno reaguju zbog pritiska javnosti odnosno glasača i nerijetko ne talasaju previše jer su im bitni glasovi. Zato znam da nikad neće riješiti problem zagađenog zraka u Sarajevu. Sistem u državi ne postoji već se mijenja i prilagođava kriminalnim udruženjima koji glume vlast. Čim se završe izbori i podjele se mandati međusobnim verbalnim optužbama kreće nova predizborna kampanja u svrhu opstanka na vlasti i nakon isteka trenutnog mandata jer su to ljudi bez ikakvog kvaliteta a u zadnje vrijeme i bez kvalifikacija kojima je jedini izvor prihoda biti na vlasti i koji ništa drugo i ne znaju raditi.
mali jomu

#1549 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

Ja vidim i dobru stranu ekonomskog kraha na sve strane... jes da je jedini problem sto se mnogi nece moci stim suociti, ali mi je drago sto ce supljaci propasti i volio bih da za vazda jednostavno nestanu kao mjehuric od sapuna,

ovi drugi koji su regulare... pomoci ce im se da stanu opet na noge, vazda se pomagalo i opet ce...
nekome

#1550 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by nekome »

orbita12 wrote: 05/04/2020 15:52 Zasto ? Jer mi tek kad dotaknemo dno , mozemo krenuti ka gore ka boljem,
Ovdje je filozofija zivota: ne mozes me jebat koliko ja mogu trpiti.
Locked