Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
elk
#1501 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa kao da nismo znali ko nas " vodi" i bez ovog sranja.
-
Zeleni12
#1502 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Citao Fadil tvoje postove, pa ce svima u realnom sektoru na minimalcu uplatiti doprinose. 
[/quote]
Lazes bas kao sto i Fadil laze.. Bice uplaceno 244KM subvencije za doprinose za one firme kojima je promet u prva tri mjeseca ove godine za 20% manji od prometa za isti period prosle godine i to samo za radnike koji su bili na minimalcu.. Tih 244KM ne moze pokriti ni doprinose na minimalac.. To sto vi mislite da mozete prosipati suplju i lagati ne znaci da smo svi ovce.. Ovim zakonom nikoga, ali apsolutno nikoga nisu zastititli.. Ljudima je zabranjeno da rade.. Znaci, ostvaruju nula prometa od 18.3. Ti ljudi bez prometa ne mogu pokriti niti jedan trosak.. Vlast moze ocekivati proteste u jeku pandemije.. Ljudi kojima je odlukom vlasti otet hljeb iz ruku postaju ocajni.. Korona je pusi smok za Fadila i kriminalnu svitu koja ga je postavila za premijera..
[/quote]
Stavio sam ja smajli na kraju ove recenice. Slazem se da Fadil prosipa suplju, da je licemjer, munafik, da u BiH ne postoji nijedan posten politicar.
Mislim da ce ova ekonomska kriza trajati najmanje dvije godine, dovoljno da se ukine kes i uvede digitalna valuta u svijetu, pa i u BiH, a to znaci da nema neplacanja poreza i rada na crno. Ocekujem veliki pad prihoda od poreza, u aprilu nesto manje u odnosu na april prosle godine, a od maja vec drasticno smanjenje poreza, jer nema prihoda od turista, izvozne industrije, manja kupovna moc stanovnistva koje kupuje samo nuzno.
A Fadil moze samo zvati MMF upomoc, da mu odobre kredite u zamjenu da proda BH Telekom i Elektroprivredu, za elektronski novac ce dati realnu vrijednost...ali MMFu se ne zuri, mogu oni cekati dovoljno, dok Fadil pokusava da popuni budzetske rupe, usljed pada poreznih prihoda, i morace smanjiti place budzetlijama.
I mnoge firme i kojima nije zabranjen rad mogu gurati do jeseni, a tad im slijedi gasenje jer nisu napravili dovoljno steka u sezoni za prezimiti.
U se i svoje kljuse, od Fadila i bilo kojeg politicara nema nema koristi, nego probati se okrenuti poljoprivredi i stocarstvu, hrana ce biti na cijeni.
[/quote]
Lazes bas kao sto i Fadil laze.. Bice uplaceno 244KM subvencije za doprinose za one firme kojima je promet u prva tri mjeseca ove godine za 20% manji od prometa za isti period prosle godine i to samo za radnike koji su bili na minimalcu.. Tih 244KM ne moze pokriti ni doprinose na minimalac.. To sto vi mislite da mozete prosipati suplju i lagati ne znaci da smo svi ovce.. Ovim zakonom nikoga, ali apsolutno nikoga nisu zastititli.. Ljudima je zabranjeno da rade.. Znaci, ostvaruju nula prometa od 18.3. Ti ljudi bez prometa ne mogu pokriti niti jedan trosak.. Vlast moze ocekivati proteste u jeku pandemije.. Ljudi kojima je odlukom vlasti otet hljeb iz ruku postaju ocajni.. Korona je pusi smok za Fadila i kriminalnu svitu koja ga je postavila za premijera..
[/quote]
Stavio sam ja smajli na kraju ove recenice. Slazem se da Fadil prosipa suplju, da je licemjer, munafik, da u BiH ne postoji nijedan posten politicar.
Mislim da ce ova ekonomska kriza trajati najmanje dvije godine, dovoljno da se ukine kes i uvede digitalna valuta u svijetu, pa i u BiH, a to znaci da nema neplacanja poreza i rada na crno. Ocekujem veliki pad prihoda od poreza, u aprilu nesto manje u odnosu na april prosle godine, a od maja vec drasticno smanjenje poreza, jer nema prihoda od turista, izvozne industrije, manja kupovna moc stanovnistva koje kupuje samo nuzno.
A Fadil moze samo zvati MMF upomoc, da mu odobre kredite u zamjenu da proda BH Telekom i Elektroprivredu, za elektronski novac ce dati realnu vrijednost...ali MMFu se ne zuri, mogu oni cekati dovoljno, dok Fadil pokusava da popuni budzetske rupe, usljed pada poreznih prihoda, i morace smanjiti place budzetlijama.
I mnoge firme i kojima nije zabranjen rad mogu gurati do jeseni, a tad im slijedi gasenje jer nisu napravili dovoljno steka u sezoni za prezimiti.
U se i svoje kljuse, od Fadila i bilo kojeg politicara nema nema koristi, nego probati se okrenuti poljoprivredi i stocarstvu, hrana ce biti na cijeni.
-
mosa rajvosa
#1503 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Da podignes dobit potrebno ti je uvjerenje da nemas obaveza po osnovu direktnih i indirektnih poreza, nista vise.coco1 wrote: ↑04/04/2020 18:01 @MMM1977
ako se ne varam, ti si pisao kako ces iz dobiti isplacivati plate. eh, sad, imam i ja akumulirane dobiti, nisam je do sada nikada dirao. kontao povuci nesto, upravo da koristim u ovoj situaciji za placanje troskova, ali kad mi je knjigovodja rekao sta sve od papira moram prikupiti da bih mogao raspolagati tom lovom, odustao sam i ubacio licnu pozajmicu. ne sto nisam cist i ne mogu dobiti neki papir, nego sto mi se sada ne hoda po salterima pu. dodatno, knjigovodja mi rece da bih povlacenjem dobiti izgubio neke poreske olaksice.
kakva su tvoja iskustva po ovom pitanju?
-
Nivelacija
#1504 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Gdje pomoc i novci ugrozenom i nezaposlenom dijelu stanovništva ili onima koji rade na dnevnicu? 5 sedmica od prvog slucaja i dalje govore ostanite kuci bez da ljudima obezbjede uslove da prezive?
- Haris.ba
#1505 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
I treba odluka skupstine preduzeca. 
-
laik1981
#1506 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
U federaciji nisi donijeli apsolutno niti jednu konkretnu ekonomsku mjeru. Da zele da djeluju konkretno prvo sto bi morali uraditi je da ogranice primanja u kompletnom javnom sektoru na 1500KM, ha neka bude 2000KM. Kada bi to uradili ostale bi desetine miliona mjesecno, ako uzmemo o obzir smanjenje bruto plate.. Sinoc na CD-u postavìse izuzetno pametno pitanje. Koja je logika da se ne nekom pomaze sa 244KM subvencije, sto poslodavce nece motivisati da zadrze radnike jer nije dovoljno ni za minimalne doprinose. Ljudi koji dobiju otkaze ce dobijati naknade od 397KM tri mjeseca. Zasto se nije krenulo sa tim iznosom za subvenciju uz uslov da poslodavac zadrzi radnika? To je neka minimalna mjera koja ni na koji nacin ne bi udarila na javne budzete. Njima nije u interesu spasavanje radnih mjesta. Njima je u interesu sto vise otkaza i sto vise siromasnih pa da posle krize kupuju glasove nekim stimulacijama i jednokratnom pomoci.. Veliko manipulatorsko zlo sjedi u vlasti i kroji nam sudbine..
Last edited by laik1981 on 05/04/2020 10:13, edited 1 time in total.
-
coco1
#1507 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
sutra cu vidjeti sa knjigovodjom moze li se to elektronskim putem zavrsiti. ako sam dobro vidio, zadnjih dana ova ispostava na obali nije radila, jer nisam vidjao raju u redu. prije toga, otkako je pocelo ovo sa koronom, svako jutro je bilo po 3,4,5 ljudi ispred, u redu.mosa rajvosa wrote: ↑05/04/2020 09:22Da podignes dobit potrebno ti je uvjerenje da nemas obaveza po osnovu direktnih i indirektnih poreza, nista vise.coco1 wrote: ↑04/04/2020 18:01 @MMM1977
ako se ne varam, ti si pisao kako ces iz dobiti isplacivati plate. eh, sad, imam i ja akumulirane dobiti, nisam je do sada nikada dirao. kontao povuci nesto, upravo da koristim u ovoj situaciji za placanje troskova, ali kad mi je knjigovodja rekao sta sve od papira moram prikupiti da bih mogao raspolagati tom lovom, odustao sam i ubacio licnu pozajmicu. ne sto nisam cist i ne mogu dobiti neki papir, nego sto mi se sada ne hoda po salterima pu. dodatno, knjigovodja mi rece da bih povlacenjem dobiti izgubio neke poreske olaksice.
kakva su tvoja iskustva po ovom pitanju?
-
mosa rajvosa
#1508 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Coco1
Moze i elektronski da pustis sebi na racun al prvo moras uzeti uvjerenja, podnesi zahtjeve odmah ujutro, cim dobijes uvjerenja pustis dobit.
Moze i elektronski da pustis sebi na racun al prvo moras uzeti uvjerenja, podnesi zahtjeve odmah ujutro, cim dobijes uvjerenja pustis dobit.
- bunk
#1509 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moze li neko javiti u vladu da nije vrijeme za subvencije.
Nego da se novac direktno uplati u budzet u ime poslodavaca.
Odakle ljudima novac da plate doprinose pa onda cekaju da im se subvencionira.
Zasto komplikuju sve do vraga.
Nego da se novac direktno uplati u budzet u ime poslodavaca.
Odakle ljudima novac da plate doprinose pa onda cekaju da im se subvencionira.
Zasto komplikuju sve do vraga.
-
coco1
#1510 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
mosa rajvosa wrote: ↑05/04/2020 10:26 Coco1
-
high_volume
#1511 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Najjednostavnije je reći "u se i u svoje kljuse", "sageti glavu, podviti rep, i nastaviti vući".... A Fadil i Fadilova klika i dalje će trošiti naš novac bez kontrole, najčešće na svoje plaće, na skupe automobile i javne nabavke svojim interesima. Dokle....
Mislio sam da je ova situacija za coronavirusom za određene djelatnosti kojima je zabranjen rad, vrhunac! Da će poslodavci i radnici podići glavu, pobuniti se i zatražiti svoj novac nazad, zatražiti da im država iz zajedničkih fondova nadoknadi izgubljenu dobit zabranjenim prometom, da pomogne plaćanjem plaća radnicima u minimalnom iznsu i refundira doprinose. Ništa više, sasvim skromno i pristojno, jer neke firme gube ogromne novce zabranom rada, mnoge firme imaju materijalne štete, hrana npr. kojoj istie rok trajanja, itd. Da poslodavci ne otpuštaju svoje radnike, da se državi ne stvara ogroman pritisak nezaposlenih, troškovi naknada, i negativan skor. Ništa...
I onda se pojave još i "zeleni" komentari koji relativiziraju zahtjeve zabranjenih djelatnosti komentarom "u se i u svoje kljuse"
Ja ću sljedeće sedmice otpustiti svih svojih 5 radnika iz zabranjene djelatnosti, iako iz druge djelatnosti mogu nadoknaditi njihove troškove. Ne želim! Neću. Kad je Fadil bezobrazan, bit ću i ja. Izvoli Fadile, brini se o njima...
-
Ci-Nick
#1512 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kako će se onda ugraditi?
Ova sramotna odluka o pomoći općinama pokazuje samo preko kojih malih općina SDA i HDZ mogu najlakše izvući novac u privatne džepove.
- bunk
#1513 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
-
Ci-Nick
#1514 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- bunk
#1515 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nonsalantan pristup.
A mogli su ispast legende.
Boom,minimalna plata i obaveze na minimalne plate svima narednih 5 mjeseci.
Ako realni sektor nije toliko zasluzio onda yebi ga.
Nabij na q vise dokazivanje da je kriza stetna i to u procentima.
Da ne spominjem briljantni zahtjev da se ima manje posla u odnosu na yebeni januar i februar...
Vise puta sam pomislio da bi mozda i bilo dobro da sve ode u mp3 ali onda se sjetim vojske privatnika koji su ovu Drzavu izgradili svojim radom,svojim sikiranjem" kako i sta" svojom krvi koju im paraziti neumoljivo piju kroz budzet,inspekcije kroz nenormalne prohtjeve...
Spas ce doci kad se sve privatizuje.
Sve i EP i Telecom.
Onda ce privatni sektor moci da se takmici sa javnim bez da mu je vazda jedna ruka svezana iza ledja..
Da ne spominjem briljantni zahtjev da se ima manje posla u odnosu na yebeni januar i februar...
Vise puta sam pomislio da bi mozda i bilo dobro da sve ode u mp3 ali onda se sjetim vojske privatnika koji su ovu Drzavu izgradili svojim radom,svojim sikiranjem" kako i sta" svojom krvi koju im paraziti neumoljivo piju kroz budzet,inspekcije kroz nenormalne prohtjeve...
Sve i EP i Telecom.
Onda ce privatni sektor moci da se takmici sa javnim bez da mu je vazda jedna ruka svezana iza ledja..
-
Škobo Habu
#1516 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Iskren da budem, ne znam niti jednog od domaćih privrednika koji na neki način nije zajebao ovu državu - ili kroz umanjenje prihoda, ili kroz rad na crno, ili kroz bespovratne kredite i subvencije po stranačkoj liniji.bunk wrote: ↑05/04/2020 11:11 Nonsalantan pristup.
Sve i EP i Telecom.
-
laik1981
#1517 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A kako u se i u svoje kljuse ako ti je to zabranjeno? Izbjegavajte floskule. Jesi li ti kupio kravu, kokosi i posijao dvoljno da mozes zivjeti od toga? Kako da se 60% ljudipreko noci okrene poljoprivredi? Eto odgovori kako to mislis? Koliko god mislimo da je situacija opasna, ona je jos deset puta opasnija. Ljudi nisu svjesni da je opstanak drzave u pitanju. Ljudi kojima je posao da cuvaju ovu drzavu su totalno izgubili tlo pod nogama. Stranci su se o sebi zabavili tako da ni od njih ne treba ocekivati neke intervencije.
Last edited by laik1981 on 05/04/2020 11:45, edited 1 time in total.
-
Zeleni12
#1518 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Fadil i klika mogu jos koji mjesec da raspolazu novcem kao prije, no, od maja im vec krece pad prihoda od poreza, pa ce i oni morati da stezu kais, da zovu MMF u pomoc, koji ce, vjerujem zauzvrat traziti zlatne koke SDA, BH Telekom, a to znaci za 1500 radnika otkaz, i Elektroprivredu, tacnije hidrocentrale, te otkaze i smanjenje placa u drzavnom sektoru, kojih ima zaposlenih, mislim, oko 158 hiljada u Federaciji. Nece Fadil i SDA u ovoj situaciji moci dokle oni hoce....high_volume wrote: ↑05/04/2020 11:00Najjednostavnije je reći "u se i u svoje kljuse", "sageti glavu, podviti rep, i nastaviti vući".... A Fadil i Fadilova klika i dalje će trošiti naš novac bez kontrole, najčešće na svoje plaće, na skupe automobile i javne nabavke svojim interesima. Dokle....
Mislio sam da je ova situacija za coronavirusom za određene djelatnosti kojima je zabranjen rad, vrhunac! Da će poslodavci i radnici podići glavu, pobuniti se i zatražiti svoj novac nazad, zatražiti da im država iz zajedničkih fondova nadoknadi izgubljenu dobit zabranjenim prometom, da pomogne plaćanjem plaća radnicima u minimalnom iznsu i refundira doprinose. Ništa više, sasvim skromno i pristojno, jer neke firme gube ogromne novce zabranom rada, mnoge firme imaju materijalne štete, hrana npr. kojoj istie rok trajanja, itd. Da poslodavci ne otpuštaju svoje radnike, da se državi ne stvara ogroman pritisak nezaposlenih, troškovi naknada, i negativan skor. Ništa...
I onda se pojave još i "zeleni" komentari koji relativiziraju zahtjeve zabranjenih djelatnosti komentarom "u se i u svoje kljuse"![]()
Ja ću sljedeće sedmice otpustiti svih svojih 5 radnika iz zabranjene djelatnosti, iako iz druge djelatnosti mogu nadoknaditi njihove troškove. Ne želim! Neću. Kad je Fadil bezobrazan, bit ću i ja. Izvoli Fadile, brini se o njima...
Ja govorim u svoje ime da ne ocekujem nista od Fadila, osim suplje, osim mjera od kojih ce Fadil imati koristi, subvencioniranje dijela doprinosa, a sa druge strane poslodavci imaju troskove zakupa, racunovodstva, struje, vode...i mnogima je placa manji dio troska, a pritom im je prihod u martu pao, za firme koje nisu dobile zabranu, 4 do 5 puta u odnosu na mart prosle godine i slicno mogu ocekivati i u narednim mjesecima. Neka svako stavi na papir pomoc koju nudi Fadil i ukupne troskove, pa neka vidi gdje je. I kad Fadil misli da refundira troskove doprinosa? I sto je uzeo za mjeru januar i februar, kad korona nije utjecala na trziste u tim mjesecima, osim ako ne misli da nas pravi budalama.
Opravdani su zahtjevi privrednika da im se pomogne, postoji nacin za to, ali SDA je to, Fadil je to, i sta da ja ocekujem od te sorte? Da mi pomognu ili odmognu?
- King Theoden
#1519 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mene najviše zanima čime su nas začarali da vidimo problem a ne reagujemo.
Uništavaju našu budućnost i budućnost bosanske djece, raseljavaju ih po svijetu a mi šutimo.
Preci nam se okreću u grobovima.
Oni su bili buntovnici koji su ustajali zbog mnogo manjih problema.
Recimo cazinska buna. Prije nje je bila husinska. Onda imamo bune protiv austrougara, pa turaka, pa protiv moćne katoličke crkve, itd.
A mi nismo u stanju da skinemo fadila
Uništavaju našu budućnost i budućnost bosanske djece, raseljavaju ih po svijetu a mi šutimo.
Recimo cazinska buna. Prije nje je bila husinska. Onda imamo bune protiv austrougara, pa turaka, pa protiv moćne katoličke crkve, itd.
A mi nismo u stanju da skinemo fadila
-
laik1981
#1520 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa ti meni sinoc napisa da bi ja mogao u zatvor jer pominjem mogucnost neke revolucije.. Eto zasto ne reagujemo. Mi smo isprepadane pichke koje nisu u stanju da se bore za svoju buducnost. Svi mi razmisljamo "ma samo neka je u mojoj kuci dobro". E pa nece ni u jednoj kuci biti dobro pa cemo strahovati i biti pichke gladni i u poderanim patikama..King Theoden wrote: ↑05/04/2020 11:43 Mene najviše zanima čime su nas začarali da vidimo problem a ne reagujemo.
A mi nismo u stanju da skinemo fadila![]()
- SmokingMan
#1521 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Molimo se da ne zapadnemo u kolektivnu bijedu za 3 mjeseca, sigurno da gore može biti nego u ratu.
- King Theoden
#1522 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Da, ali zato što si usamljen. Ubiše nas podjele i nedostatak kritične mase.
Kad dođe stotinjak ljudi, mogu ih rastjerati ili pohapsiti, pogotovo u ovom vremenu. Ali, kad dođe 50.000, onda pada vlada.
Bošnje su poznate po tome da reaguju samo kad ih se dobrano pritisne pa više nemaju kuda.
Ako se nastavi u ovom pravcu, kritičku masu ćemo dobiti sredinom ili krajem ljeta.
- tandmand
#1523 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Treba razdvojiti, (motornom pilom) privrednike tipa Smailbegović, Lijanović ... od malih biznisa sa 1-10 uposlenih.Škobo Habu wrote: ↑05/04/2020 11:32 Iskren da budem, ne znam niti jednog od domaćih privrednika koji na neki način nije zajebao ovu državu - ili kroz umanjenje prihoda, ili kroz rad na crno, ili kroz bespovratne kredite i subvencije po stranačkoj liniji.
To nikako ne može u isti koš.
-
laik1981
#1524 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa usamljen samKing Theoden wrote: ↑05/04/2020 12:04Da, ali zato što si usamljen. Ubiše nas podjele i nedostatak kritične mase.
Kad dođe stotinjak ljudi, mogu ih rastjerati ili pohapsiti, pogotovo u ovom vremenu. Ali, kad dođe 50.000, onda pada vlada.
Bošnje su poznate po tome da reaguju samo kad ih se dobrano pritisne pa više nemaju kuda.
Ako se nastavi u ovom pravcu, kritičku masu ćemo dobiti sredinom ili krajem ljeta.
-
coco1
#1525 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
jesi li ti ono negdje van BiH?King Theoden wrote: ↑05/04/2020 12:04Da, ali zato što si usamljen. Ubiše nas podjele i nedostatak kritične mase.