Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
hadzinicasa

#9776 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

dječak sa šibicama wrote: 30/03/2020 23:57
hadzinicasa wrote: 30/03/2020 23:46 Odokativno:
Kod nas 33% testiranih pozitvno. U Njemackoj 8%.
Nije isti pristup, jer Njemacka testira masovno i u detektuje ranu fazu (time sprjecavajuvi sirenje zaraze, dok mi testiramo podobne i umrle kad su vec zarazili sve oko sebe)

ne daj Boze da primjenimo br njemackih testova kod nas. To bi znacilo da od ovih 200.000 testova nama sljeduje 65.000 zarazenih.
Ne mozes tako racunati, onda bi u obrnutom smjeru bilo "da Njemacka testira kao mi, imali bi 300.000 zarazenih".

Njemacka ima 83 miliona stanovnika, mi imamo manje od 3 miliona. Logicno je da testiraju veci broj ljudi, njihov glavni grad ima vise stanovnika od BiH.

Kod nas testiraju samo koga moraju, sto je zalosno jer na 3 miliona stanovnika reklo bi se da drzava moze testirati sve sumnjive pa i jos neke usputne. Ali drzava kurton.

Da opalis sistem masovnog testiranja, mada moram reci da ni kod njih ne testiraju bas ko hoce, moras imati simptome i to je opcenito pravilo kod ovakvih zaraza, imali bi i mi oko 10% pozitivnih.
Pa to i govorim. Uzela sam 200.000 testova. Njemacki procenat, pa svela na cca 10%. Pa onda jos i prepolovila. I brojka nije 350.

Ako gledas br testova na br stanovnika - Njemacka ke testirala 1% stanovnistva, a citava BiH (a procenat se odnosi i na Sa - 150 testova na 250.000 stanovnika) 0,05% (ovo sam jos zaokruzila da ljepse izgleda)
Last edited by hadzinicasa on 31/03/2020 00:10, edited 2 times in total.
biglebovski

#9777 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

zposao wrote: 30/03/2020 23:49
biglebovski wrote: 30/03/2020 23:46
p206 wrote: 30/03/2020 23:28 ma kod nas vec imamo vozača od 55 koji mora biti fizički spreman ako je prof. vozač
ovi taksisti po sarajevu, profesionalni vozači, sve spremno fizički ono baš. Pa ne vozi formulu 1.
Nije isto taxist i službeni vozač direktora ili političara. Ovi drugi su najčešće ko od brda odvaljeni jer pored toga što su vozači usput su im i tjelohranitelji. Jes da nije pilot, al ne može bit baš garib.
Ne znam druže. Imao sam vozaća u firmi bivšoj. Stentovi u Tuzli prije pedesete. I opet cigara na cigaru.
north

#9778 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by north »

palermo wrote: 30/03/2020 23:52
north wrote: 30/03/2020 23:36
ok, fokus mi je bio na glavne u stabu...veceras doktorica pulmolog prica o tome, kako je nekad davno kad je neka epidemija bila ovdje formirana je komisija od 13 razlicitih vrhunskih doktora iz svih oblasti koji su nudili rjesenja i rjesavali problem...nas treba da spasu Jerka ekonomista i Solak koji kaze nema potrebe za zabranom kretanja a sutra, bukvalno sutra to isto se desi :oops:

@felipe, dobar si..hvala sto si me podmladio, dugo mi to nije rekao, a s obzirom na tvoje recenicne sklopove ja bih rekao da imam posla s likom koji bas ne vlada elementarnom materijom o kojoj se raspravlja..tako da predlazem da raspravljamo o hokeju ili badmintonu npr. :oops:
ma ni Jelka ni Solak ne donose odluke, niti su neki bitan faktor. Oni su jednostavno tu što mora neko biti

Al ovo sam ti hotio reći. Kaže mi juče prijatelj iz SKB MOstar da je ova prva linija zdravstvenih radnika, dakle infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi i medicinske sestre i tehničari koji rade u COVID centru poslali zvaničan zahtjev menadžemntu da svaki zdravstveni radnik koji u ovom trenutku odbije iz bilokojih razloga doći na posao (nema gdje djecu ostaviti, leđa ga bole i slično) automatski dobije otkaz. I mislim da će se to morati i usvojiti i u poraksi sprovoditi. Jer ne možeš očekivati od nekoga da rizikuje sebe , svoju familiju dok će netko drugi hladiti muda. I nisu tu samo u pitanju zdravstveni radnici, gdje su tu radnice u marketima, vozači ovi , oni......i ako ti stvaraš atmosferu u kojoj sve ne valja i sve je upitno (a na ovom forumu se stvara) onda sve postaje besmisleno. I njihov trud i žrtva

Mislim, ovdje ljudi napisaše postove i postove što mu dijete ne može loptu šutati dok se neki drugi stvarno suočavaju sa Coronom, rizikujući i sebe i svoje familije. I koju tu poruku mi šaljemo.....
Krenucu od zadnjeg..kod nas se uvijek nema mjere i ide iz krajnosti u krajnost i kod zakljucaka i svega drugog..ja sam prvi da djeca mogu malo da izadju jer imam dvoje male djece, ali to ne znaci da zelim da se grupisu sa jos 20 djece i sutaju loptu dok isto toliko nana i deda pusu jedni u druge sve u krugu po klupama .....zelim da dnevno mogu izaci jebenih pola sata jer ce psihicki pipizditi i nije dobro za zdravlje generalno...isto vrijedi i za starije...nek sistem odluci koliko, kad i na koji nacin..ali ne mozes vec 10 dana onemiguciti djeci da 5 minuta ne pomole nos vani..to nema nigdje u svijetu ljudi moji..

za ovo sto si napisao za Mostar i da svi treba da predano rade svakbu svijoj oblasti se apsolutno slazem..kao i u svim ostalim sredinama..
dječak sa šibicama

#9779 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

high_volume wrote: 30/03/2020 23:59 Kojom terapijom je izliječeno 17 pacijenata od coronavirusa u nas, kojim tretmanom? Šta su jeli, pili.. kako?

Image

Mnoge informacije o ovom virusu govore da se zaraza "vraća", da izliječeni i nisu 100% očišćeni od coronavirusa. Jesu li sada ovi "bivši" pacijenti potencijalni izvor nove zaraze stanovništva, svojih bližih u kući, kolega na radnom mjestu, drugih ljudi u javnom prostoru...
To jos uvijek nije zombi virus, ljudi se vjerovao ili ne nekada izlijece i bez ikakve terapije.

Njih cak i preko 80%, rekose lijecnici.
zposao

#9780 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

north wrote: 31/03/2020 00:09
Krenucu od zadnjeg..kod nas se uvijek nema mjere i ide iz krajnosti u krajnost i kod zakljucaka i svega drugog..ja sam prvi da djeca mogu malo da izadju jer imam dvoje male djece, ali to ne znaci da zelim da se grupisu sa jos 20 djece i sutaju loptu dok isto toliko nana i deda pusu jedni u druge sve u krugu po klupama .....zelim da dnevno mogu izaci jebenih pola sata jer ce psihicki pipizditi i nije dobro za zdravlje generalno...isto vrijedi i za starije...nek sistem odluci koliko, kad i na koji nacin..ali ne mozes vec 10 dana onemiguciti djeci da 5 minuta ne pomole nos vani..to nema nigdje u svijetu ljudi moji..

za ovo sto si napisao za Mostar i da svi treba da predano rade svakbu svijoj oblasti se apsolutno slazem..kao i u svim ostalim sredinama..
Najsmiješnije mi je to da imaš pravo kučnog ljubimca izvest jednom dnevno pola sata a dijete malodobno i čovjek os 65 ne smiju poviriti vani ko da su na izdržavanju kazne.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9781 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

north wrote: 31/03/2020 00:09
palermo wrote: 30/03/2020 23:52
north wrote: 30/03/2020 23:36
ok, fokus mi je bio na glavne u stabu...veceras doktorica pulmolog prica o tome, kako je nekad davno kad je neka epidemija bila ovdje formirana je komisija od 13 razlicitih vrhunskih doktora iz svih oblasti koji su nudili rjesenja i rjesavali problem...nas treba da spasu Jerka ekonomista i Solak koji kaze nema potrebe za zabranom kretanja a sutra, bukvalno sutra to isto se desi :oops:

@felipe, dobar si..hvala sto si me podmladio, dugo mi to nije rekao, a s obzirom na tvoje recenicne sklopove ja bih rekao da imam posla s likom koji bas ne vlada elementarnom materijom o kojoj se raspravlja..tako da predlazem da raspravljamo o hokeju ili badmintonu npr. :oops:
ma ni Jelka ni Solak ne donose odluke, niti su neki bitan faktor. Oni su jednostavno tu što mora neko biti

Al ovo sam ti hotio reći. Kaže mi juče prijatelj iz SKB MOstar da je ova prva linija zdravstvenih radnika, dakle infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi i medicinske sestre i tehničari koji rade u COVID centru poslali zvaničan zahtjev menadžemntu da svaki zdravstveni radnik koji u ovom trenutku odbije iz bilokojih razloga doći na posao (nema gdje djecu ostaviti, leđa ga bole i slično) automatski dobije otkaz. I mislim da će se to morati i usvojiti i u poraksi sprovoditi. Jer ne možeš očekivati od nekoga da rizikuje sebe , svoju familiju dok će netko drugi hladiti muda. I nisu tu samo u pitanju zdravstveni radnici, gdje su tu radnice u marketima, vozači ovi , oni......i ako ti stvaraš atmosferu u kojoj sve ne valja i sve je upitno (a na ovom forumu se stvara) onda sve postaje besmisleno. I njihov trud i žrtva

Mislim, ovdje ljudi napisaše postove i postove što mu dijete ne može loptu šutati dok se neki drugi stvarno suočavaju sa Coronom, rizikujući i sebe i svoje familije. I koju tu poruku mi šaljemo.....

ne kontaju ljudi da će biti života i poslije jebene korone...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#9782 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

ovi naši se za navečer angažiraju. uvijek me pred spavanje dočeka vijest da ima novozarazenih i tako već četvrtu noć za redom.

sve obrnuto i nakaradno.

ako čitav svijet kaže da je mlijeko bijelo, naši će reći da je crno. baš takav osjećaj imam kada gledam ove naše hahare, a gledam ih preko 25 godina.
dječak sa šibicama

#9783 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ako je istina da se u RS moze izvesti dijete uz pratnju roditelja... bar sarajlije imaju pristup Trebevicu, Brusu, Lukavici, ko je geografski u prilici samo se prosvercovati do Sunnylanda ili muzeja na Vracama i uzivajte sa djecom na cistom zraku.

Jedino sto i tamo ne rade lokali, nije pozeljno setanje po parkovima, pa ostaje jedino Trebevic.
high_volume

#9784 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

palermo wrote: 30/03/2020 23:52 Kaže mi juče prijatelj iz SKB MOstar da je ova prva linija zdravstvenih radnika, dakle infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi i medicinske sestre i tehničari koji rade u COVID centru poslali zvaničan zahtjev menadžemntu da svaki zdravstveni radnik koji u ovom trenutku odbije iz bilokojih razloga doći na posao (nema gdje djecu ostaviti, leđa ga bole i slično) automatski dobije otkaz. I mislim da će se to morati i usvojiti i u poraksi sprovoditi. Jer ne možeš očekivati od nekoga da rizikuje sebe , svoju familiju dok će netko drugi hladiti muda. I nisu tu samo u pitanju zdravstveni radnici, gdje su tu radnice u marketima, vozači ovi , oni......i ako ti stvaraš atmosferu u kojoj sve ne valja i sve je upitno (a na ovom forumu se stvara) onda sve postaje besmisleno. I njihov trud i žrtva

Vjerujem da bi bilo ljudi koji bi rado pristali na otkaz, nego da ulaze u rizik da se oni zaraze ili da im neko iz kuće pate sami kući. Nalazimo se u posebnim uslovima, u vanrednoj situaciji, nije vanredno stanje, što je velika i bitna razlika, i što bismo možda i trebali primjeniti u cijeloj državi (U RS je moguće da "padne" odluka o vanrednom stanju, bošnjačka strana uložila prigovor - "vitalni nacionalni interes", pa bi moguće odučivao Ustavni sud RS).

Radi se o tome da su zdravstveni radnici deficitarna roba, ne samo u nas, nego u cijeloj Evropi, i da im neće biti problem pronači drugo zaposlenje nakon otkaza ovdje. I da su svi svjesni da im otkaz neće nanijeti neku veću štetu. E zbog toga, obzirom na vanrednu situaciju, ili na vanredno stanje, treba uvesti radnu obavezu i zdravstvenim radnicima i propisati obaveze i odgovornosti, i približiti ih krivičnom zakonu za kršenje. "I nisu tu samo u pitanju zdravstveni radnici, gdje su tu radnice u marketima, vozači ovi , oni....."
Haris.ba

#9785 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

high_volume wrote: 31/03/2020 00:20
palermo wrote: 30/03/2020 23:52 Kaže mi juče prijatelj iz SKB MOstar da je ova prva linija zdravstvenih radnika, dakle infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi i medicinske sestre i tehničari koji rade u COVID centru poslali zvaničan zahtjev menadžemntu da svaki zdravstveni radnik koji u ovom trenutku odbije iz bilokojih razloga doći na posao (nema gdje djecu ostaviti, leđa ga bole i slično) automatski dobije otkaz. I mislim da će se to morati i usvojiti i u poraksi sprovoditi. Jer ne možeš očekivati od nekoga da rizikuje sebe , svoju familiju dok će netko drugi hladiti muda. I nisu tu samo u pitanju zdravstveni radnici, gdje su tu radnice u marketima, vozači ovi , oni......i ako ti stvaraš atmosferu u kojoj sve ne valja i sve je upitno (a na ovom forumu se stvara) onda sve postaje besmisleno. I njihov trud i žrtva

Vjerujem da bi bilo ljudi koji bi rado pristali na otkaz, nego da ulaze u rizik da se oni zaraze ili da im neko iz kuće pate sami kući. Nalazimo se u posebnim uslovima, u vanrednoj situaciji, nije vanredno stanje, što je velika i bitna razlika, i što bismo možda i trebali primjeniti u cijeloj državi (U RS je moguće da "padne" odluka o vanrednom stanju, bošnjačka strana uložila prigovor - "vitalni nacionalni interes", pa bi moguće odučivao Ustavni sud RS).

Radi se o tome da su zdravstveni radnici deficitarna roba, ne samo u nas, nego u cijeloj Evropi, i da im neće biti problem pronači drugo zaposlenje nakon otkaza ovdje. I da su svi svjesni da im otkaz neće nanijeti neku veću štetu. E zbog toga, obzirom na vanrednu situaciju, ili na vanredno stanje, treba uvesti radnu obavezu i zdravstvenim radnicima i propisati obaveze i odgovornosti, i približiti ih krivičnom zakonu za kršenje. "I nisu tu samo u pitanju zdravstveni radnici, gdje su tu radnice u marketima, vozači ovi , oni....."
Došli ljudi na svoje, i sada šta god traže mogu i dobiti. I mislim da će ovo biti trenutak da se zdravstveni radnici podjele na doktore, zdravstveno pomoćno osoblje i pomoćno osoblje. Ako to sada ne dobiju, neće za još dugo vremena.

Moramo ih ninati, bez njih možemo, ali alternativa je Torabi. :D
Last edited by Haris.ba on 31/03/2020 00:30, edited 1 time in total.
palermo

#9786 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

a u međuvremenu ćemo ih mi pljuvati po forumima i društvenim mrežama.........vidiš paradoks
zposao

#9787 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Ma nemožeš to uradit. Ne možeš nekome zapovjedit da mora raditi iako ugrožava vlastiti život i život svoje porodice. Nema toga jbt.

Ali zato možeš dati otkaz onome ko zabušava. I adekvatno honorirati ljude koji se izlažu dok spašavaju druge.

Nemože imati jednaka primanja neko ko u ovakva vremena riskira svoje zdravlje i neko ko leži...
dzipalo

#9790 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

Haris.ba wrote: 31/03/2020 00:29 Došli ljudi na svoje, i sada šta god traže mogu i dobiti. I mislim da će ovo biti trenutak da se zdravstveni radnici podjele na doktore, zdravstveno pomoćno osoblje i pomoćno osoblje. Ako to sada ne dobiju, neće za još dugo vremena.

Moramo ih ninati, bez njih možemo, ali alternativa je Torabi. :D
Kamo srece da su nam zdravstveni radnici bili na cijeni u ocima drzave pa da su imali plate kao politicari ili cak i vece. Ne bi sve sto valja, a nije u poznim godinama, otislo vani. Sad bi imali sposobne ljude koji ne bi bjezali od odgovornosti i ne bi ljude vracali da umiru kuci zato sto se oni ne smiju suociti s onim sto im je u opisu posla.

Mozda se nakon ovoga uvidi znacaj zdravstvenog sistema pa se mozda ljudima i poprave plate i uslovi, ali cisto sumnjam.
felipe kajetano

#9791 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by felipe kajetano »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 30/03/2020 23:56
biglebovski wrote: 30/03/2020 23:46
p206 wrote: 30/03/2020 23:28 ma kod nas vec imamo vozača od 55 koji mora biti fizički spreman ako je prof. vozač
ovi taksisti po sarajevu, profesionalni vozači, sve spremno fizički ono baš. Pa ne vozi formulu 1.
Prof. vozaci spadaju u rizicnu grupu kardiovaskularnih bolesti.

Znam slucajeve kada ih hercika strefila u kabini. :(

Jos ako takve strefi i corona... :(
Jel ovo nekakav sarkazam ili sta?
Pa nije infarkt miokarda da ga strefi?
Presao u suprotnu stranu ceste, sumnja se na covid :-)

@north
Samo se ti opusti, rekao sam ti, brini o svojima, tulumba, kafa i sve ce brzo proci :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9792 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

NJEMAČKI 'TAGESZEITUNG' O NAMA
'Svima je jasno da će zdravstveni sistem u BiH kolabirati pod naletom korone': Pandemija razotkrila nesposobnost nacionalista

U BiH su pojedinci na početku korona-krize slavili svoje fešte ili su uz pomoć mita smještani u bolnicu. Sada je pandemija razotkrila nesposobnost i bankrot nacionalističkih elita

„'Ko kaže da dijaspora nije učinila ništa za BiH, taj laže. Donijela nam je koronu', zbijaju viceve Sarajlije, poznate po svom crnom humoru. Među prvim oboljelim u Banjaluci, registrovanim 3. marta, bili su Bosanci iz egzila i tako postali predmet šale. Ali prebacivati sve na druge, više ne ide, tim prije što je na površinu isplivalo nekoliko slučajeva, koji osvjetljavaju mentalitet domicilnog stanovništva", piše berlinski Tageszeitung i navodi sljedeće primjere:

" - Jedan muškarac, koji je boravio u inostranstvu, imao je simptome infekcije koronavirusom. Umjesto da ide u karantin, podmitio je jednog doktora da ga smjesti na Odjeljenje za plućne bolesti bolnice u Mostaru. Nije poznato koliko je pacijenata, doktora i bolničkog osoblja tamo zarazio.

- Jedan policajac u Brčkom je za novac pustio troje ljudi da uđu u BiH bez provjere zdravstvenog stanja. 11. marta je u Konjicu jedna firma proslavljala jubilej na kojem je pozvano 400 ljudi. Jelo se i pilo uz muziku i ples. Alkohol je tekao u potocima, ljudi se grlili...ali jedan gost iz Čačka u Srbiji bio je inficiran koronom. Nakon slavlja, ljudi su se vratili kućama a virus se proširio i došao do Sarajeva. Firma je postupila neodgovorno i održala slavlje, iako su još 11. marta zatvorene granice a virus i tada bio glavna tema", piše list iz Berlina.

"Ali i na primjerima Mostara i Brčkog dolazi do izražaja još jedan problem u mentalitetu. Tri decenije su nacionalističke elite u Bosni stvarale duboko korumpirani sistem, na koji su se ljudi navikavali i sada ga smatraju normalnim."

Zdravstveni sistem u BiH u velikoj opasnosti

"Nasuprot tome, ljudi u Sarajevu i drugim mjestima tokom rata 90-ih nisu imali ni struje, ni vode, ni dovoljno hrane i još su gađani artiljerijom. Oni su preživjeli puno gore stvari nego što je aktualna korona-kriza. Njih ne iznenađuje to što su nacionalističke elite zemalja nastalih raspadom Jugoslavije dovele do sloma socijalne ustanove i zdravsteni sistem, koji je još funkcionisao u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Svima je jasno da će taj sistem kolabirati pod naletom korone. Većina ljudi ne vjeruje službenim brojkama i traži više kontrole", piše Tageszeitung.

"U Sarajevu je uveden policijski sat od 18:00 do 5:30 ujutro. Ljudi se ne smiju sastajati u grupama a škole, univerziteti, restorani i kafići su zatvoreni. Koga uhvate da se toga ne pridržava, mora platiti kaznu.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je zbog ovih strogih mjera dobio poene i aplauz. U vlasništvu ovog 63-godišnjaka i bivšeg portparola Armije BiH, koji je nakon rata postao medijski mogul, je najtiražniji list - Dnevni avaz. On je ujedno i lider Stranke za bolju budućnost SBB i odavno ga svrstavaju u korumpiranu nomenklaturu. Ali Radončić se u krizi pokazao kao političar sa razumom i inicijativom.

Uspjelo mu je da pokrene državni aparat. Policajac iz Brčkog i pomenuti Mostarac moraju odgovarati pred sudom. Lijevo orijentisane i građanske partije poput Naše stranke podržavaju ove mjere. To sada na svojoj koži osjećaju i moćnici", prenosi Dw.com.

Bojkot države BiH a time i pomoći - uprkos pandemije

Uprkos korona-krizi Milorad Dodik, skupa sa vođom HDZ-a Draganom Čovićem, bojkotuje institucije zajedničke države. To ograničava mogućnosti njegovog djelovanja. Donacije za opremanje bolnica, nabavku zaštitnih maski iz Kine i Turske kao i sedam miliona eura pomoći iz Evropske unije Bosni i Hercegovini ne može biti dostavljeno zbog bojkota nacionalista.

Kada su hrvatski nacionalisti pokušali zatvoriti Livanjski kanton broj 10, Radončić se pobrinuo da predsjednik ovog kantona povuče ove mjere. Virus, i to moraju prihvatiti svi stanovnici BiH, ne zaustavlja se na etničkim granicama, niti napada samo jednu naciju ili etničku grupu. Dodik i Čović bi iz korona-krize mogli izaći kao gubitnici – za razliku od Fahrudina Radončića koji zadobija simpatije, zaključuje Tagescajtung.
faHra korona killer :mrgreen: ocel skociti su tornja il da ga korona mlatne po labrnji...
O'zone
Globalni moderator

#9793 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Podsjećanje na nešto što sam i ja zaboravio...i tad je bila panika

Image
Sociolog

#9794 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

JanuaryJones wrote: 31/03/2020 00:42 Image

Trg Heroja 2
Hvala..nadam se da im je makar pristojna kafa,tnx ponovo za preporuku
high_volume

#9795 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

zposao wrote: 31/03/2020 00:35

Ma nemožeš to uradit. Ne možeš nekome zapovjedit da mora raditi iako ugrožava vlastiti život i život svoje porodice. Nema toga jbt.

Ali zato možeš dati otkaz onome ko zabušava. I adekvatno honorirati ljude koji se izlažu dok spašavaju druge.

Nemože imati jednaka primanja neko ko u ovakva vremena riskira svoje zdravlje i neko ko leži...
Jedna od mjera kojom bi se zdravstveni radnici stimulirali i ažurirali za svojje poslove jeste i adekvatna finansijska nagrada, slažem se, ali naša država to ne odobrava. Takođe, i represivne mjere treba uključiti, svakako.
GandalfSivi

#9796 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

high_volume wrote: 31/03/2020 02:52
zposao wrote: 31/03/2020 00:35

Jedna od mjera kojom bi se zdravstveni radnici stimulirali i ažurirali za svojje poslove jeste i adekvatna finansijska nagrada, slažem se, ali naša država to ne odobrava. Takođe, i represivne mjere treba uključiti, svakako.
Treba im certifikate podijeliti...
bunk

#9797 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Satnica medicinske sestre u New Yorku je 105 dolara dok traje ovo vanredno stanje.
U prilogu na CNN su prikazali zene koje su sa Floride autom vozile 24h da bi dosle raditi.
daddy-kool

#9798 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

L3D3NA wrote: 30/03/2020 22:09
Sve zabrane su bez efekta ako nisu popraćene masovnim testiranjem, što se ovdje nikada neće desiti, u suprotnom bi trajale mjesecima,
gledajući naše zdravstvo, sa brojem testova, kreveta i opreme, svakako si osuđen da se liječiš kući.
Forumski paničari imaju pravo samo s te strane da sam sebe osvijesiš i ne izlaziš vani bez prijeke potrebe, i pridržavaš se mjera koje smanjuju širenje virusa.
Tako nešto.

Što se tiče dizanja panike, to je bilo korisno prvu sedmicu-dvije, dok još nije postojala svijest o čemu se radi. Sada je već skoro svima jasno koliko je opasna situacija, a kome nije neće nikada ni biti.
daddy-kool

#9799 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 30/03/2020 23:22
north wrote: 30/03/2020 23:20 @palermo, znam da ima i onih koji se napinju ko zabe tim licitacijama i manipulacijama..ima debila koji kao da im je zao sto nije strasnije pa da kazu e jesam rekao..ja toj skupini indijanaca ne pripadam..ja samo hocu da se iz ovoog sranja izvucemo svi kako treba sa sto manje posljedica..a za to kompletan sistem sa zdravstvom i kriznim stabom treba da rade ko singerice...a ne da taj isti krizni stab djeci zabranjuje na 5 minuta izaci po cemo smo jedinstveni u svijetu....i btw u kriznom stabu nema meducinske struke, na celu zena koja je ekonomista :mrgreen: .ma divno radimo, samo bezveze pljujemo jer nam je dosadno..how yes no :oops:
kako nemaš, pa imaš epidemiologa....
I to dobrog koliko sam upratio.
sumirprimus

#9800 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

O'zone wrote: 31/03/2020 01:17 Podsjećanje na nešto što sam i ja zaboravio...i tad je bila panika

Image
Izvini drug al ni blizu.zbog ove gripe ja se nisam ni poceso. Sad mi djeca 2 hefte ne izlaze napolje spricam rukee svako 15 minuta nosim masku rukavice. Nisam se pozdravio pa ima i 20 dana. Ma ni blizu
Locked