Pa to i govorim. Uzela sam 200.000 testova. Njemacki procenat, pa svela na cca 10%. Pa onda jos i prepolovila. I brojka nije 350.dječak sa šibicama wrote: ↑30/03/2020 23:57Ne mozes tako racunati, onda bi u obrnutom smjeru bilo "da Njemacka testira kao mi, imali bi 300.000 zarazenih".hadzinicasa wrote: ↑30/03/2020 23:46 Odokativno:
Kod nas 33% testiranih pozitvno. U Njemackoj 8%.
Nije isti pristup, jer Njemacka testira masovno i u detektuje ranu fazu (time sprjecavajuvi sirenje zaraze, dok mi testiramo podobne i umrle kad su vec zarazili sve oko sebe)
ne daj Boze da primjenimo br njemackih testova kod nas. To bi znacilo da od ovih 200.000 testova nama sljeduje 65.000 zarazenih.
Njemacka ima 83 miliona stanovnika, mi imamo manje od 3 miliona. Logicno je da testiraju veci broj ljudi, njihov glavni grad ima vise stanovnika od BiH.
Kod nas testiraju samo koga moraju, sto je zalosno jer na 3 miliona stanovnika reklo bi se da drzava moze testirati sve sumnjive pa i jos neke usputne. Ali drzava kurton.
Da opalis sistem masovnog testiranja, mada moram reci da ni kod njih ne testiraju bas ko hoce, moras imati simptome i to je opcenito pravilo kod ovakvih zaraza, imali bi i mi oko 10% pozitivnih.
Ako gledas br testova na br stanovnika - Njemacka ke testirala 1% stanovnistva, a citava BiH (a procenat se odnosi i na Sa - 150 testova na 250.000 stanovnika) 0,05% (ovo sam jos zaokruzila da ljepse izgleda)