Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
kakavdanakneiskustvu
#9726 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
BiH 359 zarazenih 10 umrlih
hrvatska 790 zarazenih 6 umrlih
- O'zone
- Globalni moderator
#9727 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/treba-l ... /200330172

Samo laganoMeđutim, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić u izjavi za Klix.ba podsjetio je na jednu važnu odredbu Ustava FBiH koja, kaže, precizno reguliše postupanje u ovakvim kriznim vremenima u kojima se trenutno nalazimo.
Riječ je o članu IV B 3.9. Ustava Federacije BiH:
"Vlada Federacije je ovlaštena donositi uredbe sa zakonskom snagom u slučaju opasnosti po zemlju ukoliko Parlament Federacije nije u stanju djelovati. Ovakva će uredba imati snagu zakona, te ne smije umanjiti prava i slobode utvrđene Ustavom. Svaka uredba prestaje važiti najkasnije krajem tridesetog dana nakon njena proglašenja, osim ako odmah ne prestane važiti negativnom odlukom Parlamenta ili krajem desetog dana nakon njena proglašenja, ukoliko Parlament Federacije zasjeda u vrijeme kada se uredba proglašava. Uredba proglašena dok Federacija upotrebljava oružane snage u skladu s ovim ustavom ostaje na snazi do petog dana iduće sjednice Parlamenta Federacije i tada prestaje važiti, ukoliko nije odobrena, ali ni u kojem slučaju duže od šest mjeseci. Nakon prestanka važenja uredba se ne produžava i ne obnavlja niti djelomice mijenja mimo odluke Parlamenta Federacije i njegove suglasnosti".
-
biglebovski
#9728 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kojeg ba zdravstvenog sistema. Trenutni zdravstveni sistem štiti samo sebe a ne narod. Hajde ti posavjetuj nekoga, ko je već pročitao da ih je pola umrlo u kolima hitne pomoći, idi sjedi kući i ako šta zatreba zovi hitnu? Pa čovjek u post-operativnom stanju sa sve zarazom covida im danas iz bolnice u Zenici otišao kući, spominje traume koje je preživljavao. Al tako je kako je.
- O'zone
- Globalni moderator
#9729 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma niko nije više naivan da misli da je ovo broj zaraženih. Ovo je broj koji su morali testirati.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2020 22:40 BiH 359 zarazenih 10 umrlih
-
neko_sa_strane
#9730 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Krizni štab ponovo mijenja radno vrijeme trgovina. Hoću li dočekati da na spisak stave frizerske salone.
- felipe kajetano
#9731 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije, sve sto bude na tv-u ne znaci da jhe istina, tu se valjda slazemo.Garantujem ti da se takvi slucajevi prosledjuju na infektivne klinike.Drugi par opanaka je sto bi se kod nas testirao i kurta i murta, kihne jednom daj test, daj doktora daj pizdu materinu..pinkman wrote: ↑30/03/2020 22:35Pa dobro, nema Sebija veze, ali zar im nije lakse uputiti osobu na testiranje kod "Bakirovice" nego stalno trpiti pozive i pritisak? Jer evo, mene je na FACE TV-u ono uznemirilo, gdje tvrde da im niko nije dosao 12 danaTu je zena imala temperaturu, kako kazu.
-
palermo
#9732 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
šta taj podatak treba da kaže ?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2020 22:40 BiH 359 zarazenih 10 umrlih
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#9733 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da ima preko 1500 zaraženih.
-
Sociolog
#9734 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pozz ekipa..ima li se igdje uzeti kafa za ponijeti na benziskim pumpama od Cengic vile do Skenderije ..ovdje na Energopetrolovoj pumpi na Cengic vili vise nema kafe..bio bih zahvalan
I da svi predeveramo ovu napast koronu
I da svi predeveramo ovu napast koronu
-
kakavdanakneiskustvu
#9735 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ništa osim toga što konkretno pišepalermo wrote: ↑30/03/2020 22:47šta taj podatak treba da kaže ?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2020 22:40 BiH 359 zarazenih 10 umrlih
- L3D3NA
-
palermo
#9737 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
okkakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2020 22:50ništa osim toga što konkretno pišepalermo wrote: ↑30/03/2020 22:47šta taj podatak treba da kaže ?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2020 22:40 BiH 359 zarazenih 10 umrlih
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#9738 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako meni izgleda ovi krizni stabovi po BiH vode se po onoj, "Sve cinimo, ali znamo da ce neki od vas umrijeti, a neki ce od nas i prezivjeti". 
-
north
#9739 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jos preciznije FBiH 110 zarazenih, 9 umrlih..statisticki veliki procenat umrlih u odnosu na zarazene...to kaze da zdravstvo i Sultanija za qrac rade...u Sarajevu 7 zarazenih, daj boze da je tako..ali prije ce biti da je do premalog testiranja..sa masovnim testiranjem imas precizniju sliku i lakse je pratiti sve..ovako imas sliku koja ne djeluje realno .bar u FBiH..Sarajevu pogotovo...ako je u gradu samo 7 zarazenih inda smo mi jebeno sretan grad...sto ne vjerujem..palermo wrote: ↑30/03/2020 22:47šta taj podatak treba da kaže ?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2020 22:40 BiH 359 zarazenih 10 umrlih
Last edited by north on 30/03/2020 23:06, edited 1 time in total.
-
pinkman
#9740 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U svakom slucaju bice zanimljivo procitati izvjestaj Federalnog zavoda za javno zdravstvo o broju oboljelih od gripe u mjesecu martu 2020.felipe kajetano wrote: ↑30/03/2020 22:43Nije, sve sto bude na tv-u ne znaci da jhe istina, tu se valjda slazemo.Garantujem ti da se takvi slucajevi prosledjuju na infektivne klinike.Drugi par opanaka je sto bi se kod nas testirao i kurta i murta, kihne jednom daj test, daj doktora daj pizdu materinu..
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9741 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Lud i naivan je onaj, ko misli da su ove brojke kod nas realisticne...
- hadzinicasa
#9742 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja cekam obecanih 250.000 testova i masovno testiranje.
Mada mislim da bi Sebiju trebalo poslati u WHO da im objasni kako ce smanjiti broj zarazenih i oboriti krivulju, dobro joj ide.
I da - jedino sto se moze je sjediti kuci. Jer nikakav pritisak ne moze je natjerati da radi - ne kako mi mislimo da treba, sto se ovdje opetovano potencira, nego kako treba po svim preporukama.
Nadam se samo da virus zna (vidi pod: znas ti ko sam ja) ko su oni, pa se prepadne i ustukne.
Ima on stelu. Garant. I zna gdje ne smije. I gdje mu je mjesto.
I ko je nedodirljiv.
Mada mislim da bi Sebiju trebalo poslati u WHO da im objasni kako ce smanjiti broj zarazenih i oboriti krivulju, dobro joj ide.
I da - jedino sto se moze je sjediti kuci. Jer nikakav pritisak ne moze je natjerati da radi - ne kako mi mislimo da treba, sto se ovdje opetovano potencira, nego kako treba po svim preporukama.
Nadam se samo da virus zna (vidi pod: znas ti ko sam ja) ko su oni, pa se prepadne i ustukne.
Ima on stelu. Garant. I zna gdje ne smije. I gdje mu je mjesto.
I ko je nedodirljiv.
- felipe kajetano
#9743 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imam osjecaj da bi neko bio sretniji da je 10 000 zarazenih jbt.Ne moraju se svi testirati, mi niti imamo love niti resursa za takvo sto, nemaju ni jace ekonomije, vise nije ni do love.Ako neko fasuje znace da je fasovao, medicinska pomoc mu sigurno nece biti uskracena, a ove babske-ja pod temperaturom stalno, kasljem i niko da mi pomogne nabijem na kurac.
-
palermo
#9744 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
slažem se ja sa tobom. Ja sam samo protiv licitiranja brojem mrtvih i upotrebom toga u svrhu dokazivanja nečega.north wrote: ↑30/03/2020 22:57jos preciznije FBiH 110 zarazenih, 9 umrlih..statisticki veliki procenat umrlih u odnosu na testirane..to kaze da zdravstvo i Sultanija za qrac rade...u Sarajevu 7 zarazenih, daj boze da je tako..ali prije ce biti da je do premalog testiranja..sa masovnim testiranjem imas precizniju sliku i lakse je pratiti sve..ovako imas sliku koja ne djeluje realno .bar u FBiH..Sarajevu pogotovo...ako je u gradu samo 7 zarazenih inda smo mi jebeno sretan grad...sto ne vjerujem..palermo wrote: ↑30/03/2020 22:47šta taj podatak treba da kaže ?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑30/03/2020 22:40 BiH 359 zarazenih 10 umrlih
Zaista je teško vjerovati da nema u Sarajevu više od 7 zaraženih (zapravo sramotan je broj testiranih). Kao što je meni isto tako čudno da u istočnom dijelu RS-a nema nijedan zaražen. Valjda i tamo corona ne ide. Čovjek kz Vakufa se mogai i ne testirati na Coronu pa ne bi ušao u statistiku. A siguran sam da se i to radi.
Mislim, jasno je da se na ovim (srećom još uvijek malim brojevima) manipulira, ali ne moramo mi biti dio te manipulacije
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9745 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako Who kaze testirajte testirajte testirajte, sta se mi imamo kofrciti i forsirati neku nasu strucnost i znanje, kojeg realno nemamo..
Ima dovoljno testova sad, i bice ih još više, jer kako moze neko objasniti ovoliku smrtnost na tako mali broj zarazenih???
Ima dovoljno testova sad, i bice ih još više, jer kako moze neko objasniti ovoliku smrtnost na tako mali broj zarazenih???
-
north
#9746 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
nece biti uskracena medicinska pomoc? mozda ne svima, ali nekima nazalost hoce..primjer umrle zene u Hrasnici..a vise vjerujem djeci koja su izgubila majku nego domu zdravlja i Sebiji koja je u ratu sa svima i kojoj ne valjaju svi osim njene klinike i muza i njegove stranke uhljeba i poltrona..felipe kajetano wrote: ↑30/03/2020 23:05 Imam osjecaj da bi neko bio sretniji da je 10 000 zarazenih jbt.Ne moraju se svi testirati, mi niti imamo love niti resursa za takvo sto, nemaju ni jace ekonomije, vise nije ni do love.Ako neko fasuje znace da je fasovao, medicinska pomoc mu sigurno nece biti uskracena, a ove babske-ja pod temperaturom stalno, kasljem i niko da mi pomogne nabijem na kurac.
- hadzinicasa
#9747 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Treba pogledati br stanovnika u odnosu na br testova u odnosu na broj zarazenih u odnosu na broj umrlih. I uporediti, onda mozemo pricati. Samo statisticki ove brojke zarazenih cine se nevjerovatnima.konektovan wrote: ↑30/03/2020 23:11 Ako Who kaze testirajte testirajte testirajte, sta se mi imamo kofrciti i forsirati neku nasu strucnost i znanje, kojeg realno nemamo..
Moracu se malo zaroviti
- p206
#9748 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
na žalost 4 u jednom danu, disciplina nas moze jedino spasiti, jer nam je zdravstvo dno dna
-
north
#9749 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@palermo, znam da ima i onih koji se napinju ko zabe tim licitacijama i manipulacijama..ima debila koji kao da im je zao sto nije strasnije pa da kazu e jesam rekao..ja toj skupini indijanaca ne pripadam..ja samo hocu da se iz ovoog sranja izvucemo svi kako treba sa sto manje posljedica..a za to kompletan sistem sa zdravstvom i kriznim stabom treba da rade ko singerice...a ne da taj isti krizni stab djeci zabranjuje na 5 minuta izaci po cemo smo jedinstveni u svijetu....i btw u kriznom stabu nema meducinske struke, na celu zena koja je ekonomista
.ma divno radimo, samo bezveze pljujemo jer nam je dosadno..how yes no 
-
palermo
#9750 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Djeci majku niko ne može nadoknaditi. I šta god kažeš je malo,north wrote: ↑30/03/2020 23:14nece biti uskracena medicinska pomoc? mozda ne svima, ali nekima nazalost hoce..primjer umrle zene u Hrasnici..a vise vjerujem djeci koja su izgubila majku nego domu zdravlja i Sebiji koja je u ratu sa svima i kojoj ne valjaju svi osim njene klinike i muza i njegove stranke uhljeba i poltrona..felipe kajetano wrote: ↑30/03/2020 23:05 Imam osjecaj da bi neko bio sretniji da je 10 000 zarazenih jbt.Ne moraju se svi testirati, mi niti imamo love niti resursa za takvo sto, nemaju ni jace ekonomije, vise nije ni do love.Ako neko fasuje znace da je fasovao, medicinska pomoc mu sigurno nece biti uskracena, a ove babske-ja pod temperaturom stalno, kasljem i niko da mi pomogne nabijem na kurac.
Ali ukoliko se sa takvom sumnjom posmatra i odnosi prema našem zdravsztvenom sistemu i ljudima koji rade u njemu (bez obzira kako se zovu)onda smo tek najebali. Čak i kada znamo za greške koje se javljaju.