Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Cortado

#15101 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

coco1 wrote: 29/03/2020 21:17
Cortado wrote: 29/03/2020 20:24 Danas sam naisao na odlicnu sliku za sve ove koji koriste ekonomiju, matematiku, stolarstvo, metalurgiju i ine druge nauke kako bi objasnili medicinu i ucinkovitost terapije, zastitne opreme i procedura koje su neophodne sada i inace na svim nivoima zdravstvene zastite.

Image

Za one koji en znaju engleski:

Znate li sta je ovo?
Ostanite kuci i nikad necete morati saznati sta je ovo!
pika li se ako mi je radjena bronhoskopija?
Pika ako si intubiran bez sedacije :D
Bluemore

#15102 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

NYC cardiologist says it’s time for widespread mask use to slow COVID-19.
Općenito se slaže da su maske za lice (čak i hirurške maske i respirator koji nisu testirani) efikasna barijera protiv COVID-19, jer je njegov osnovni način prijenosa putem respiratornih kapljica. Suprotno uvriježenom mišljenju, respiratorne kapljice se oslobađaju ne samo kad kihanjem ili kašljem, već i prilikom razgovora. Ali pamucne maske prati peglati ,imati nekoliko za osobe koje nisu u mogucnosti vise puta dnevno mijenjati hiruske maske koje su klix .

od kolegice koja radi na trecoj internoj

https://www.medscape.com/viewarticle/92 ... LgKK34FQ88
GAU8

#15103 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

high_volume wrote: 29/03/2020 20:55
Cortado wrote: 29/03/2020 19:55
GAU8 wrote: 29/03/2020 18:54

nije nedovoljna funkcija, vec nedovoljna zastita. Ako prepisujes, prepisi ispravno :P

Da se vratimo na platnene maske. primarna funkcija je ih nose inficirani a ne zdravi, i tu obavljaju odlican zadatak.
Uostalom ne bi postojale.

Kod obrnute situacije govorimo o vjerovatnoci. Dakle, dok god je vjerovatnoca da se neko zdrav zarazi barem par procenata manja ako nosi obicnu hirursku ili platnenu masku, ne mozes reci da "nema ama bas nikakvu funkciju" Cisto sa matematickog aspekta.

Ali hajde necu dalje djepidlaciti, ne vodi nkuda. :run:
Kakvo god tvoje misljenje bilo o ovome, u ovu diskusiju necemo ulaziti. Ja sam ranije iznio svoje misljenje o maskama i ne pada mi na pamet razglabati o relativiziranju zastitne opreme. Ovdje svakako jako malo ljudi ima dovoljno znanja da bi se o ovome uopste i razgovaralo. Stoga, postujem tvoj stav, i sto se mene tice slobodno nosi sta god mislis da ti odgovara i zadovoljava tvoje potrebe, ali izvini, mislim da nema smisla druge ljudi ubjedjivati o ucinkovitosti platnenih maski kad se tvoje znanje o maskama svodi na matematicki aspekt.
Čini mi se da ste obojica "znalci" iz ove oblasti. Ako može hipotetičko pitanje za obojicu:

1. Ulazim u trgovinu, ne nosim masku na licu, prodavač s druge strane, inficiran je coronavirusom i nepropisno mi se približio na manje od 1 m i govori prema meni s te udaljenosti, čak i zakašlje. Jesam li se zarazio od njega?

1. Ulazim u trgovinu, nosim višekratnu platnenu masku na licu, prodavač s druge strane, inficiran je coronavirusom i nepropisno mi se približio na manje od 1 m i govori prema meni s te udaljenosti, čak i zakašlje. Jesam li se zarazio od njega?
Napisao si 2 puta "1." :P

mada svejedno je, ista stvar.... mozda jesi, mozda nisi...
fazon je u onome sto sam gore napisao. I prodavac mora iz discipline i postovanja prema drugima nositi masku, bio ili ne bio zarazen.
Balkanac nosi masku da zastiti sebe, Korejanac nosi masku da zastiti druge. Oni su ukapirali kako to fercera, mi jos trebamo vremena
Cortado

#15104 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

GAU8 wrote: 29/03/2020 21:20 Balkanac nosi masku da zastiti sebe, Korejanac nosi masku da zastiti druge. Oni su ukapirali kako to fercera, mi jos trebamo vremena
Pa ako se vratis nekih 200 stranica unazad, naci ces moje postove upravo o tome, da maske trebaju nositi bolesni, a ne zdravi, ali minimalno hirursku masku. Tu se slazmo u potpunosti. Ali zdravi ljudi i platnene maske, to nikako.
Mogy87

#15105 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Bluemore wrote: 29/03/2020 21:20 NYC cardiologist says it’s time for widespread mask use to slow COVID-19.
Općenito se slaže da su maske za lice (čak i hirurške maske i respirator koji nisu testirani) efikasna barijera protiv COVID-19, jer je njegov osnovni način prijenosa putem respiratornih kapljica. Suprotno uvriježenom mišljenju, respiratorne kapljice se oslobađaju ne samo kad kihanjem ili kašljem, već i prilikom razgovora. Ali pamucne maske prati peglati ,imati nekoliko za osobe koje nisu u mogucnosti vise puta dnevno mijenjati hiruske maske koje su klix .

Sta kaze kolegica za one avaxx gluposti ili to ne dijelis s njom? :lol:
Bluemore

#15106 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Mogy87 wrote: 29/03/2020 21:26
Bluemore wrote: 29/03/2020 21:20 NYC cardiologist says it’s time for widespread mask use to slow COVID-19.

sto smo pasivno agresivni :? bas mi je cudno, mora da ti je sve potaman u zivotu i forum ti dodje ko ventil da ne punknes
:-) :-)

ps. aa evo opisani ste na wikipediji https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man
Last edited by Bluemore on 30/03/2020 00:12, edited 1 time in total.
coco1

#15107 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

Cortado wrote: 29/03/2020 21:19
coco1 wrote: 29/03/2020 21:17
Cortado wrote: 29/03/2020 20:24 Danas sam naisao na odlicnu sliku za sve ove koji koriste ekonomiju, matematiku, stolarstvo, metalurgiju i ine druge nauke kako bi objasnili medicinu i ucinkovitost terapije, zastitne opreme i procedura koje su neophodne sada i inace na svim nivoima zdravstvene zastite.

Image

Za one koji en znaju engleski:

Znate li sta je ovo?
Ostanite kuci i nikad necete morati saznati sta je ovo!
pika li se ako mi je radjena bronhoskopija?
Pika ako si intubiran bez sedacije :D
ma, ako se dobro sjecam (podavno je bilo, prije nekih 15-tak godina), da su mi naprskali grlo nekim sredstvom (valjda na bazi one inekcije sto se daje kad se vadi zub). nije bas prijatno, ali mi je najgore bilo sto sam imao priliku gledati sve sto ona kamerica snima na ekranu. od pretjeranog pusenja sve krateri po bronhijama. zive rane. supruga, koja je stajala pored, u jednom trenutku rece, potiho, doktoru, "jel to, to"? nisam mogao progovoriti od one cjevcuge u grlu, niti pomaci ruke jer su bile vezane za krevet, a nisam siguran kakva bi mi reakcija bila prema njoj. u sebi kontam, sta se petljas, pusti doktora da prica.

tada sam imao zestoku upalu pluca, pumpica vise puta dnevno, nekakve konjske tablete (cini mi se sumamed. dodju samo 3 povelike, ovalne tablete u kutiji)... ali disat nikako i snimak pluca nikako da pokaze bolje stanje. posumnjalo se i na poganca, pa zato bronhoskopija.

na kraju, hronicni opstruktivni bronhitis, izazvan cestim izlaganjem velikim minusima u ratu i cigarama.
Mogy87

#15108 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Bluemore wrote: 29/03/2020 21:30
Mogy87 wrote: 29/03/2020 21:26

sto smo pasivno agresivni :? bas mi je cudno, mora da ti je sve potaman u zivotu i forum ti dodje ko ventil da ne punknes
:-) :-)
To nije odgovor na moje pitanje.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#15109 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

itekako wrote: 29/03/2020 18:39
Cortado wrote: 29/03/2020 17:59
channel10 wrote: 29/03/2020 17:51

Znaci supica tach... Kupovati ove obicne i nakon svakog koristenja bacati (kao sto sam i dosad radio) i kraj price.
Ako pricamo o zastiti od korona virusa, jedino FFP2, FFP3 i P100 (respirator) imaju filtere koji zaustavljaju virus korone. Ali maska ti nista ne pomaze jer su ti oci nezasticene. Obicne maske nemaju nikakvu ulogu osim psiholoskog efeka.
noviclan wrote: 29/03/2020 17:55

Ma uzmes violeta softcaree pakovanje i opleti
Ovo je tolika glupost da nemam rijeci. Platnene sivene maske, kao i ovo sto je prikazao u videu, nemaju ama bas nikakvu funkciju.
maska se, osim da bi zastitio sebe, nosi i da bi druge stitio od sebe. svaka maska, povez preko lica, sal ce zadrzati na sebi neku kolicini virusnog materijala bez obzira na smijer kojim se on krece, prema unutra ili prema vani. neke ce u tome biti vise ili manje uspjesne ali ce svaka dati neki rezultat.
takodjer, svaka zastita koju imamo preko nosa i usta se nas zastititi od direktnog dodira vlastitim prstima koji mogu biti kontaminirani.
a zastitne naocale se nose da bi iskljucivo stitio sebe od drugih.

i kad tako postavimo stvari, kako mozes reci da "nista ne pomaze" i da "nemaju bas nikakvu funkciju"?
:thumbup:

To je to. ;-)
TheCitizen

#15110 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

dzipalo wrote: 28/03/2020 21:23 Jako puno je ljudi koji su prebolovali koronu a koji se ne slazu s tvojim misljenjem da se isto ponasa i da isto napada organizam kao i obicna gripa. Evo jedan https://twitter.com/ShirazMaher/status/ ... 6396246018
Takodjer, obicna gripa se ne prenosi ovako brzo, da jest imali bi svake godine iste ove slike iz Italije, Spanije, USA, itd. Ti govoris da bi se u Italiji desilo isto da je obicna gripa napala tamo gdje je ova, a sta je onda sa Spanijom, sa USA, nemoguce da se svima slucajno desilo da corona napadne tamo gdje su najtanji pa da uzrokuje havariju a s obicnom gripom im se ovo ne desava.
Nemoj pokusavati da dokazes da je isto kao obicna gripa jer nema smisla, dovoljno je samo da otvoris oci i vidis sta se desava u citavom svijetu. Pa ne mogu svima mediji napravit frku. Eto bilo je i ovih hrabrih (UK, Svedska) koji su mislili kao i ti pa se i oni povlace i uvode restrikcije jer su skontali da ipak nije obicna gripa.
Mislim da se ne razumijemo najbolje.
Ovo nije obicna gripa. Ali simptomi jesu kao kod obicne gripe. Uzrikuje iste smetnje i probleme i ishode kod iste populacje kao i obicna gripa.
Koliko ja vidim po statistikama za gripu, koje ukljucuju i broj umrlih svake godine od posljedica zaraze gripom, razlika je samo u marketngu. Gripa nikad nije imala ovakav marketing kakav ima ovaj sad virus. A ovaj virus je, da ponovim jos jednom i citiram onog Svabu, prisutan kod trecine umrlih od onoga sto su doktori nazivali gripom. Godinama unazad.
A trenutni broj zarazenih ovim virusom je trenutno na nivou broja umrlih svake godine od gripe. Ya tu gripu navodono posotji i vakcina i lijek. Kako onda umre 650 hiljada ljudi od toga svake godine?
Cortado

#15111 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

coco1 wrote: 29/03/2020 21:33 ma, ako se dobro sjecam (podavno je bilo, prije nekih 15-tak godina), da su mi naprskali grlo nekim sredstvom (valjda na bazi one inekcije sto se daje kad se vadi zub). nije bas prijatno, ali mi je najgore bilo sto sam imao priliku gledati sve sto ona kamerica snima na ekranu. od pretjeranog pusenja sve krateri po bronhijama. zive rane. supruga, koja je stajala pored, u jednom trenutku rece, potiho, doktoru, "jel to, to"? nisam mogao progovoriti od one cjevcuge u grlu, niti pomaci ruke jer su bile vezane za krevet, a nisam siguran kakva bi mi reakcija bila prema njoj. u sebi kontam, sta se petljas, pusti doktora da prica.

tada sam imao zestoku upalu pluca, pumpica vise puta dnevno, nekakve konjske tablete (cini mi se sumamed. dodju samo 3 povelike, ovalne tablete u kutiji)... ali disat nikako i snimak pluca nikako da pokaze bolje stanje. posumnjalo se i na poganca, pa zato bronhoskopija.

na kraju, hronicni opstruktivni bronhitis, izazvan cestim izlaganjem velikim minusima u ratu i cigarama.
Jedan od najodvratnijih pregleda. Hvala Bogu pa je sve bilo ok. Nikad mi nece biti jasno zasto i pulomolozi i gastroenerolozi misle da 2x Xylocain sprej rjesava problem enodskopa u ustima/plucima/zeludcu. Uvijek sam se grozio edoskopskih pregleda.
GAU8

#15112 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Cortado wrote: 29/03/2020 21:25
GAU8 wrote: 29/03/2020 21:20 Balkanac nosi masku da zastiti sebe, Korejanac nosi masku da zastiti druge. Oni su ukapirali kako to fercera, mi jos trebamo vremena
Pa ako se vratis nekih 200 stranica unazad, naci ces moje postove upravo o tome, da maske trebaju nositi bolesni, a ne zdravi, ali minimalno hirursku masku. Tu se slazmo u potpunosti. Ali zdravi ljudi i platnene maske, to nikako.
Mozes biti zarazan, a da (jos) nemas simptome.
Zapravo maske samo i imaju smisla ako svi krenu od sebe i pretpostave da mogu biti prenosnik i zato da u javnosti nose maske. Posebno kada moras u prodavnicu, apoteku, i slicno, gdje se susrece vise ljudi.

Treba presaltati okidac u glavi i umjesto razmisljanja kako da sebe zastitim ici sa razmisljanjem kako da druge zastitim.
Kada cijeli kolektiv razmislja tako, virus nema sanse.

Ali, slozimo se da se ne slazemo :D
neko_sa_strane

#15113 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Problem je što postoje i zaraženi bez ikakvih simptoma koji možda i ne znaju da su zaraženi.
TheCitizen

#15114 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

Cortado wrote: 28/03/2020 22:04
TheCitizen wrote: 28/03/2020 20:33 Posto se HIV pernosi spolnim putem onda izgleda da su ta 2 naucnika bubali nekog majmuna. Logika.
:zid:
Ti si izgleda vrlo mlad i ne sjecas se pojave side. Ja se sjecam, A sjecam se i svega sto je pratilo sidu. Svih objasnjenja i gluposti. Ovo sto si boldirao i cemu se smijes je tada bilo naucno obasnjenje tj. da sida pogadja samo homoseksualce.. Vjerovao ili ne.
TheCitizen wrote: 28/03/2020 20:38Tacnije i prenosi se samo putem krvi.
:zid:
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Mozes li nam svima pojasniti sta ti je toliko smijesno? Mozda mislis da se HIV prenosi zrakom i poljupcima?
Cortado

#15115 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

GAU8 wrote: 29/03/2020 21:42
Mozes biti zarazan, a da (jos) nemas simptome.
Zapravo maske samo i imaju smisla ako svi krenu od sebe i pretpostave da mogu biti prenosnik i zato da u javnosti nose maske. Posebno kada moras u prodavnicu, apoteku, i slicno, gdje se susrece vise ljudi.

Treba presaltati okidac u glavi i umjesto razmisljanja kako da sebe zastitim ici sa razmisljanjem kako da druge zastitim.
Kada cijeli kolektiv razmislja tako, virus nema sanse.

Ali, slozimo se da se ne slazemo :D
Pa ja ne znam s kakavim si ti ljudima u kontaktu, ali sad kada se preporucuje fizicko distanciranje, 2m je sasvim dovoljno, cak i za razgovor sa zarazenom osobom. Pa nije virus Spiderman. U svakom slucaju, imamo razlicita misljenja :)
Ironmen

#15116 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

neko_sa_strane wrote: 29/03/2020 21:43
Problem je što postoje i zaraženi bez ikakvih simptoma koji možda i ne znaju da su zaraženi.
Inkubacija kazu da moze da traje 24 dana znaci zarazis se danas i imas virus i mozes ga prenosit na sve oko sebe 23 dana dok 24 dana ne dobijes prve simptome zbog toga nose svi maske...
Diwan

#15117 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ima-li- ... /200329046

Bravo!

Ovi koji misle drugačije preporučujem da svoje najmilije drže u pritvoru barem jednu godinu, po mogućnosti u podrumu.
coco1

#15118 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

neko_sa_strane wrote: 29/03/2020 21:43
bas je veceras na hayatu u vijestima u 7 izjavu dao potpredsjednik fk Željezničar. nikakve aman simptome nije imao, ali kad je cuo da je bio taj iz srbije sa coronom, sam otisao u izolaciju. prvi nalaz pozitivan, jutros negativan. da nije radio test, nikad ne bi ni pomislio da ima coronu
Cortado

#15119 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

TheCitizen wrote: 29/03/2020 21:45 Ti si izgleda vrlo mlad i ne sjecas se pojave side. Ja se sjecam, A sjecam se i svega sto je pratilo sidu. Svih objasnjenja i gluposti. Ovo sto si boldirao i cemu se smijes je tada bilo naucno obasnjenje tj. da sida pogadja samo homoseksualce.. Vjerovao ili ne.
Iznenadio bi se..

TheCitizen wrote: 29/03/2020 21:45 Mozes li nam svima pojasniti sta ti je toliko smijesno? Mozda mislis da se HIV prenosi zrakom i poljupcima?
Ok, evo malo edukacije:

HIV se prenosi putem slijedecih tjelesnih tekucina:
- Krv
- Sperma
- Sjemena tecnost
- Preejakulat
- Analni sekret
- Vaginalni sekret
- Majcino mlijeko.
coco1

#15121 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

Diwan wrote: 29/03/2020 21:50 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ima-li- ... /200329046

Bravo!

Ovi koji misle drugačije preporučujem da svoje najmilije drže u pritvoru barem jednu godinu, po mogućnosti u podrumu.
imam potpuno razumjevanje i za roditelje i za djecu i za penzionere. shvatam da im nije lako.

medjutim, kako su tvrdoglavi ovi nasi u kriznom stabu, ne bi me iznenadilo da donesu mjeru totalne zabrane svima, prije nego popuste nabrojanim kategorijama.

kako ono kaze nas narod "dobro pazi sta zelis"
GAU8

#15122 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Cortado wrote: 29/03/2020 21:46 Pa ja ne znam s kakavim si ti ljudima u kontaktu, ali sad kada se preporucuje fizicko distanciranje, 2m je sasvim dovoljno, cak i za razgovor sa zarazenom osobom. Pa nije virus Spiderman. U svakom slucaju, imamo razlicita misljenja :)
Ne znam sta si mislio sa ovom recenicom. Virus nije poput pojedinih ljudi, njemu je svejedno "kakav je ko".
Diwan

#15123 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

coco1 wrote: 29/03/2020 21:54
Diwan wrote: 29/03/2020 21:50 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ima-li- ... /200329046

Bravo!

imam potpuno razumjevanje i za roditelje i za djecu i za penzionere. shvatam da im nije lako.

medjutim, kako su tvrdoglavi ovi nasi u kriznom stabu, ne bi me iznenadilo da donesu mjeru totalne zabrane svima, prije nego popuste nabrojanim kategorijama.

kako ono kaze nas narod "dobro pazi sta zelis"
Stoka jedna, ajd da je to mainstream, ali ne znam da li je pored nas iko uveo ove mjere.
TheCitizen

#15124 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

Cortado wrote: 29/03/2020 21:51 Ok, evo malo edukacije:

HIV se prenosi putem slijedecih tjelesnih tekucina:
- Krv
- Sperma
- Sjemena tecnost
- Preejakulat
- Analni sekret
- Vaginalni sekret
- Majcino mlijeko.
Hvala. Dakle, putem krvi.
Ili mislis da u bilo sta od ovoga sto si nabrojao moze doci direktno na neki nacin, a ne putem krvi?
Rothmans

#15125 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

animus wrote: 22/03/2020 23:02 Koliko god pratim porijeklo ovih virusa uvijek se javlja šišmiš kao nosilac svih vrsta virusa. Mozda je vrijeme da ljudi konacno krenu u ofanzivu i sjebu viruse tj. šišmiše prije nego se i pojave.
Ne sumnjam da oni imaju neku svoju funkciju u prirodi ali su jednostavno prevelika prijetnja opstanku ljudske rase.
Image
Locked