Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
high_volume

#15076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Mogy87 wrote: 29/03/2020 19:32
"Stoga, ako želite razumjeti što se to događa u Italiji, razmislite samo o ovoj rečenici: u Italiji bi svakoga dana umrlo barem stotinu PUTA manje ljudi, da je karantena proglašena 2 tjedna ranije, kad je i trebala biti, te da se stanovništvo držalo preporuka i ozbiljno shvatilo te upute. No, oni su tijekom tih četrnaest dana nepotrebno puštali virus da se slobodno širi i zarazi ogroman broj ljudi, možda čak i milijun. To bi značilo desetke tisuća oboljelih s potrebom za intenzivnom skrbi, uz oko deset puta manje raspoloživih jedinica u cijeloj zemlji. Oko polovice teško oboljelih bez potpore neće preživjeti. U ovom trenutku, kada čujemo da je u Italiji umrlo 1,000 ljudi u jednom danu, treba znati da bi žrtava bilo samo 10 da je karantena temeljem brojki proglašena samo dva tjedna ranije. Zapravo, možda bi umirala samo jedna osoba dnevno, da se stanovništvo uz to odgovorno pridržavalo uputa o izolaciji. Znam da izgleda nevjerojatno da kašnjenje s nekom političkom odlukom poput uvođenja karantene za samo dva tjedna može u 21. stoljeću značiti razilku između 100 umrlih i 10,000 umrlih, ali bojim se da je, na žalost, tako."
Sta kazu na forumu, zlocin prema djeci?
:thumbup: :thumbup:
21. siječnja je broj novozaraženih skočio na više od 100, a 22. siječnja na više od 200. To je bio jasan signal kineskim epidemiolozima da se zbiva eksponencijalni rast broja zaraženih. Tada više nisu imali što razmišljati ni čekati. Ako virus probije prvu liniju obrane - a Kinezi nju nisu ni imali, s obzirom da ih je epidemija zatekla - onda se aktivira mjera karantene. Time se sprečava daljnje širenje virusa i stvaranje velikog broja oboljelih eksponencijalnim rastom.
U Italiji bi svakoga dana umrlo barem stotinu PUTA manje ljudi, da je karantena proglašena 2 tjedna ranije, kad je i trebala biti, te da se stanovništvo držalo preporuka i ozbiljno shvatilo te upute.
Zapravo, možda bi umirala samo jedna osoba dnevno, da se stanovništvo uz to odgovorno pridržavalo uputa o izolaciji.
r_faruk

#15077 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by r_faruk »

emmir1 wrote: 29/03/2020 18:12

Jutros sam baš čitao i kineskog i americkog doktora.

Kineski kaže da se maske moraju da nose, ljudi pričaju i kapljice koje izlaze iz usta šire virus.
Bilo kakva maska će umanjit širenje i cirkulaciju virusa

Ameerički doktor je to objasnio na praktičan način
Virus je primjer 120 NM nanometar.
Rupica maski 200 NM...on je naveo primjer ako 3 krupna čovjeka krenu na 1 vrata teško će da izadju.

Stoga sigurno da će u nedostatku drugih maski svaka maska pridonijeti bar manjoj količini virusa u cirkulaciji.

Naravno neće zaštiti, ali će umanjit cirkulaciju virusa.
I simpsoni su od 1:30 :)

https://youtu.be/DnBtoOAhba4
Cortado

#15078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Danas sam naisao na odlicnu sliku za sve ove koji koriste ekonomiju, matematiku, stolarstvo, metalurgiju i ine druge nauke kako bi objasnili medicinu i ucinkovitost terapije, zastitne opreme i procedura koje su neophodne sada i inace na svim nivoima zdravstvene zastite.

Image

Za one koji en znaju engleski:

Znate li sta je ovo?
Ostanite kuci i nikad necete morati saznati sta je ovo!
NediM17

#15079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Cortado wrote: 29/03/2020 20:24 Danas sam naisao na odlicnu sliku za sve ove koji koriste ekonomiju, matematiku, stolarstvo, metalurgiju i ine druge nauke kako bi objasnili medicinu i ucinkovitost terapije, zastitne opreme i procedura koje su neophodne sada i inace na svim nivoima zdravstvene zastite.

Image

Znate li sta je ovo?
Meni liči na kosu "varcarku". Za one koji ne znaju...

https://bs.wikipedia.org/wiki/Varcarka_(kosa)
ćiribiribela

#15080 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

@Cortado je li ti se desilo da slomis ili okrznes zub? :mrgreen:

Ostali, laringoskop je u pitanju, guglajte.
tap3ah75

#15081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

ćiribiribela wrote: 29/03/2020 20:35 @Cortado je li ti se desilo da slomis ili okrznes zub? :mrgreen:

Tnx
Sad možemo opet izaći, ne moramo ostati kući.
:bih:
Cortado

#15082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

ćiribiribela wrote: 29/03/2020 20:35 @Cortado je li ti se desilo da slomis ili okrznes zub? :mrgreen:

Zub? Heh, kod hitnih intubacija kad ih uhvati spazam, nekoliko puta cijele zubne lukove i 2x vilicu. :D
GAU8

#15083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Cortado wrote: 29/03/2020 19:55
GAU8 wrote: 29/03/2020 18:54
Cortado wrote: 29/03/2020 18:09

A koja je to nedovoljna funkcija? Ili da pojedinostavimo, koje je bilo koja funkcija koju pruzaju platnene maske?
nije nedovoljna funkcija, vec nedovoljna zastita. Ako prepisujes, prepisi ispravno :P

Da se vratimo na platnene maske. primarna funkcija je ih nose inficirani a ne zdravi, i tu obavljaju odlican zadatak.
Uostalom ne bi postojale.

Kod obrnute situacije govorimo o vjerovatnoci. Dakle, dok god je vjerovatnoca da se neko zdrav zarazi barem par procenata manja ako nosi obicnu hirursku ili platnenu masku, ne mozes reci da "nema ama bas nikakvu funkciju" Cisto sa matematickog aspekta.

Ali hajde necu dalje djepidlaciti, ne vodi nkuda. :run:
Kakvo god tvoje misljenje bilo o ovome, u ovu diskusiju necemo ulaziti. Ja sam ranije iznio svoje misljenje o maskama i ne pada mi na pamet razglabati o relativiziranju zastitne opreme. Ovdje svakako jako malo ljudi ima dovoljno znanja da bi se o ovome uopste i razgovaralo. Stoga, postujem tvoj stav, i sto se mene tice slobodno nosi sta god mislis da ti odgovara i zadovoljava tvoje potrebe, ali izvini, mislim da nema smisla druge ljudi ubjedjivati o ucinkovitosti platnenih maski kad se tvoje znanje o maskama svodi na matematicki aspekt.
Kad necemo da ucimo na greskama drugih, ucit cemo na vlastitim :D
Koreja, Singapur, Kong Kong, Tajvan su isto tako ucili iz vlastitih greski.
Dok Balkanac nosi masku da zastiti sebe, Kojejanac nosi masku da zastiti druge, i ocekuje da ce drugi nositi masku da zastite njega.
Meni je jasno da je Balkancu taj mentalni sklop tesko usvojiti preko noci, jer i Korejancu je trebalo par epidemija da to postigne. NIsu oni nista bolji od nas, samo su u prednosti po pitanju vlastitog iskustva
Mogy87

#15084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

"Svijet je kompleksan, bolesti su kompleksne, mehanizmi širenja epidemije i način na koji virus djeluje na ljude zahtjevan je za razumijevanje i stručnjacima, a posebno nama laicima. Uz to, postoji nešto primamljivo u tome da mi imamo spoznaje koje drugi nemaju. Daje nam na važnosti. Drugačiji smo od drugih. Naizgled razumijemo ono što "ovce" ne razumiju. Ovakvi internetski ratnici u ovim trenucima spremno dijele, pa čak i stvaraju, lažne vijesti te biraju stvari koje odgovaraju njihovom stajalištu, a ignoriraju informacije koje ne razumiju ili se ne uklapaju u njihovu zavjerom obavijenu sliku svijeta."
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2170104
high_volume

#15085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Cortado wrote: 29/03/2020 18:09
A koja je to nedovoljna funkcija? Ili da pojedinostavimo, koje je bilo koja funkcija koju pruzaju platnene maske?
nije nedovoljna funkcija, vec nedovoljna zastita. Ako prepisujes, prepisi ispravno :P

Da se vratimo na platnene maske. primarna funkcija je ih nose inficirani a ne zdravi, i tu obavljaju odlican zadatak.

Kod obrnute situacije govorimo o vjerovatnoci. Dakle, dok god je vjerovatnoca da se neko zdrav zarazi barem par procenata manja ako nosi obicnu hirursku ili platnenu masku, ne mozes reci da "nema ama bas nikakvu funkciju" Cisto sa matematickog aspekta.

Kakvo god tvoje misljenje bilo o ovome, u ovu diskusiju necemo ulaziti. Ja sam ranije iznio svoje misljenje o maskama i ne pada mi na pamet razglabati o relativiziranju zastitne opreme. Ovdje svakako jako malo ljudi ima dovoljno znanja da bi se o ovome uopste i razgovaralo. Stoga, postujem tvoj stav, i sto se mene tice slobodno nosi sta god mislis da ti odgovara i zadovoljava tvoje potrebe, ali izvini, mislim da nema smisla druge ljudi ubjedjivati o ucinkovitosti platnenih maski kad se tvoje znanje o maskama svodi na matematicki aspekt.
Čini mi se da ste obojica "znalci" iz ove oblasti. Ako može hipotetičko pitanje za obojicu:

1. Ulazim u trgovinu, ne nosim masku na licu, prodavač s druge strane, inficiran je coronavirusom i nepropisno mi se približio na manje od 1 m i govori prema meni s te udaljenosti, čak i zakašlje. Jesam li se zarazio od njega?

1. Ulazim u trgovinu, nosim višekratnu platnenu masku na licu, prodavač s druge strane, inficiran je coronavirusom i nepropisno mi se približio na manje od 1 m i govori prema meni s te udaljenosti, čak i zakašlje. Jesam li se zarazio od njega?
neko_sa_strane

#15086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Vrlo je bitno da se razvijene EU zemlje izvuku uz poneku od zemalja sa istoka EU poput Poljske, Češke, Slovačke, Estonije.
Cortado

#15087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

GAU8 wrote: 29/03/2020 20:46

Dok Balkanac nosi masku da zastiti sebe, Kojejanac nosi masku da zastiti druge, i ocekuje da ce drugi nositi masku da zastite njega.
Meni je jasno da je Balkancu taj mentalni sklop tesko usvojiti preko noci, jer i Korejancu je trebalo par epidemija da to postigne. NIsu oni nista bolji od nas, samo su u prednosti po pitanju vlastitog iskustva
Azijci ne nose maske radi prevntive oboljenja, nego radi oneciscenog zraka. Ali kako je krenulo, i ostatak svijeta ce vjerovatno raditi isto. Nosenje maski u prevenciji infekcija u svakodnevnom zivotu u normalnim uslovima je ravno utopiji.
512MB

#15088 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 512MB »

On je "ljekar", ne bavi se intubiranjem :)
512MB

#15089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 512MB »

Cortado wrote: 29/03/2020 20:41

Zub? Heh, kod hitnih intubacija kad ih uhvati spazam, nekoliko puta cijele zubne lukove i 2x vilicu. :D
A kakve su to intubacije koje nisu hitne? Just 4 fun? :-)
Last edited by 512MB on 29/03/2020 20:58, edited 1 time in total.
Cortado

#15090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

high_volume wrote: 29/03/2020 20:55

Čini mi se da ste obojica "znalci" iz ove oblasti. Ako može hipotetičko pitanje za obojicu:

1. Ulazim u trgovinu, ne nosim masku na licu, prodavač s druge strane, inficiran je coronavirusom i nepropisno mi se približio na manje od 1 m i govori prema meni s te udaljenosti, čak i zakašlje. Jesam li se zarazio od njega?

1. Ulazim u trgovinu, nosim višekratnu platnenu masku na licu, prodavač s druge strane, inficiran je coronavirusom i nepropisno mi se približio na manje od 1 m i govori prema meni s te udaljenosti, čak i zakašlje. Jesam li se zarazio od njega?
1. Da (Mozda)
2. Da (Mozda)

1. Ulazis u trgovinu, stojis na kasi, ulijece lik s pistoljem u ruci, puca prema tebi, nemas pancir. Da li si pogodjen?
2. Ulazis u trgovinu, stojis na kasi, ulijece lik s pistoljem u ruci, puca prema tebi, imas pancir. Da li si pogodjen?
high_volume

#15091 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

512MB wrote: 29/03/2020 20:57

A kakve su to intubacije koje nisu hitne? :-)
Tema je coronavirus, dajte malo popustite sa spamanjem teme
Cortado

#15092 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

(Re)Intubacije u JIT-u, za potrebe operacija i sve one druge koje su planirane
GAU8

#15093 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Cortado wrote: 29/03/2020 20:56

Azijci ne nose maske radi prevntive oboljenja, nego radi oneciscenog zraka. Ali kako je krenulo, i ostatak svijeta ce vjerovatno raditi isto. Nosenje maski u prevenciji infekcija u svakodnevnom zivotu u normalnim uslovima je ravno utopiji.

Ti kao zitelj Evrope tvrdis jedno, dok milioni Azijata it prve ruke tvrde drugo.
Nakon pticije gripe i SARS-a stanovnici dalekog istoka imaju formiranu naviku da nose maske u sezonama epidemije. Tako da im je ovo sada bilo Business As Usual...
stajeba
Grijem se na: sex
Vozim: svoj fazon
Horoskop: je za nevjernike

#15094 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stajeba »

Image

Polako počinju ljudi kontat da se ovdje radi o PSIHOZI. Čitam i hrvatske medije u komentarima ljudi već kontaju da nešto nije u redu sa ovolikom represijom. A u Srbiji nemaš slobodnog medija, tamo su mediji potplaćeni i komentare pišu novinari i napucaju pluseve da dođe u top koment, no comment.
Cortado

#15095 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

GAU8 wrote: 29/03/2020 21:03
Cortado wrote: 29/03/2020 20:56

Ti kao zitelj Evrope tvrdis jedno, dok milioni Azijata it prve ruke tvrde drugo.
Nakon pticije gripe i SARS-a stanovnici dalekog istoka imaju formiranu naviku da nose maske u sezonama epidemije. Tako da im je ovo sada bilo Business As Usual...
Ama covjece vec sam ti rekao, nema razloga da dalje diskutujemo, imas svoje misljenje o maskama, i postujem ga, ali se ne slazemo ni po jednom osnovu. Nosi sta god mislis da ti treba i zadovoljava tvoje kriterije.
avenija

#15096 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Sada mladi ostaju u kućama da bi starijim spasili živote!
Mole se stari kad dođu izbori da ostanu u kućama da mladima spase živote!
512MB

#15097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 512MB »

Cortado wrote: 29/03/2020 21:00

Mislio sam da se kod planiranih operacija koristi tubus? Al ok možda griješim :)
Cortado

#15098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

512MB wrote: 29/03/2020 21:11
Cortado wrote: 29/03/2020 21:00
Mislio sam da se kod planiranih operacija koristi tubus? Al ok možda griješim :)
Tubus se koristi kod svih klasicnih inTUBacija. Neke kolege preferiraju koristenje laringealne maske umjesto klasicne intubacije.
coco1

#15099 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

Cortado wrote: 29/03/2020 20:24 Danas sam naisao na odlicnu sliku za sve ove koji koriste ekonomiju, matematiku, stolarstvo, metalurgiju i ine druge nauke kako bi objasnili medicinu i ucinkovitost terapije, zastitne opreme i procedura koje su neophodne sada i inace na svim nivoima zdravstvene zastite.

Image

Znate li sta je ovo?
pika li se ako mi je radjena bronhoskopija?
animals

#15100 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

avenija wrote: 29/03/2020 21:09 Sada mladi ostaju u kućama da bi starijim spasili živote!
Mole se stari kad dođu izbori da ostanu u kućama da mladima spase živote!
E bas tako..ovako im i treba..
stari su najvise doprinjeli da nam ovo rade..
Locked