Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#14551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 18:52
malakh wrote: 28/03/2020 18:50
freelancerBIH wrote: 28/03/2020 18:46
"zanimljiva teorija. mislim da je predsjednik who i na bazi ove teorije izjavio "test test test"."

Upravo tako - jedina drzava u svijetu koja je uradila dovoljno testova - u najranijoj fazi epidemije je Juzna koreja sa preko 360 hiljada testova - pronasli su oko 9000 zarazenih - a kod njih je stopa smrtnosti oko 0.36%

Dakle - sa ovakvim ciframa umrlih u Italiji - brojke u milionima zarazenih nisu nimalo nerealne.

"netko će uzeti ogromne novce od ovoga. to je već sigurno. gledajući naše kompanije, samo danas, vrijednost dionica npr. u elektroprivredi bh je pao za 20%.

u svijetu je to puno gore.

plus koliko će tek zaraditi oni koji "otkriju" lijek (a već mislim da je spreman, samo što još situacija nije došla do usijanja), isti patentiraju i izlobiraju da se uvede redovito vakcinisanje protiv korona virusa.

ps da imam sto tisuća na raspolaganju, sarajevska burza bi mi bila odlična zanimacija u vrijeme izolacije."

Mali procenat hoce naravno, vjerovatno farmaceuti, a to da li je virus u labu napravljen ili ne - ne bih se upucivao u takve spekulacije jer necemo nikada saznati :bih:
edit. baš gledam veliku britaniju. zvanično se virus prvi put pojavio 30.01.2020. godine, a evidenciju novozaražanih zvanično vode od 04.03.2020. godine. dakle cijeli februar je bio vakumiran, ljudi korzirali, sve se odvijalo normalno i pretpostavke su da bi baš u februaru i martu moglo biti puno zaraženih, a koji nisu evidentirani.

glede onog u vezi velike britanije. mislim da su nam ovi podaci promakli. logično pitanje je, ako je već potkraj januara ZVANIČNO zabilježen prvi slučaj korone na teritoriji britanije, zašto se virusu tek u martu počelo pridavati nekog značaja? :?:
Mislim da je uzrok tome jer su tada imali drugačiji pristup prema virusu, smatrali su daje bolje ići na strategiju krda. Kasnije su uvidjeli greške u projekcijama i prognozama i onda promijenili krus. To je razlog.
ne znam, ali u velikoj većini država se događa vakum od skoro mjesec dana.

u italiji se prvi slučaj korone pojavio 29.01., a od 15.02. su počeli zvanično evidentirati zaražene. u španiji se prvi slučaj pojavio 30.01., a tek početkom marta počeli evidentiranje zaraženih, u njemačkoj 26.01., a i oni evidentiranje počeli početkom marta i da ne navodim dalje.

eh sada, budući da prema zvaničnim podacima, a koji su počeli da se evidentiraju u martu vidimo kako se virus brzo širi, zamisli koliko se proširio u februaru, dok ga uopće nisu ni primjećivali.
Reglan

#14552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Reglan »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-it ... /200328085

odakle ovim ove brojke, a ona stranica pokazuje vise zarazenih, skoro 6k
Milenkov buraz

#14553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

invincible1921 wrote: 28/03/2020 18:55
freelancerBIH wrote: 28/03/2020 18:52
invincible1921 wrote: 28/03/2020 18:45

Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?

Ako neko ima koronu i otruje se hranom, pa umre od toga jel i to posljedica korone?

Ako neko ima rak i dobije koronu i umre jel i to korona ?
Pa sigurno preko 60% ovih sto se vode kao umrli da su imali rak ,leukemiju i jos neke teske bolesti koje su jako tesko izljecive... Ali ajde - trpajmo sve pod koronu.

Meni je jasno postalo koliko se ovo sve pumpa i narod dovodi u stanje psihoze je kad sam cuo od kcerke one sto joj je majka umrla(sa Ilidze) - mediji prije saznaju nego porodica - i naravno naslovnice se pune....Debelo tu nesto smrdi!
Evo obrati paznju zadnju sedmicu na klixu. Ima 6 7 tekstova kad objave da je neko umro i tezak slucaj. NITI JEDNOG JEDINOG SLOVA O TOME U TEKSTU !

Znaci nikakvog pojasanjenja, sto je u teskoj situacij, jel od raniej bolestan, sta mu se sad desava, dal je direktno korona kriva ili je nesto drugo...da li su pluca ili nez ..

Evo ovi sto umru, procitaj od danas calnak. Ni do cega je umro ni kako ni sto , jel bio vec kriticna grupa, sta se tacno iskmplikovalo...ma ni jednog jedniog slova...

Samo pise da je umro od korone...
Ja ne znam je li tebi jasno, a sudeći po ranijim postovima mislim danije, da virus ne ubija direktno. On napravi upalu i napravi komplikacije, pluća, bubzrezi i slično. Ko ima zdraviji organizam taj je u prednosti, onaj ko ima šećer, pritisak ili slično on umire od komplikacija virusa i naravno da se to prepisuje pod smrtnosti uzokovanom virusnom infekcijom. Šta bi ti, ti bi rekao umro od zastoja srca? A šta je uzrokovalo zastoj srca već virusna infekcija jer da je nije bilo čovjek bi vjerovatno živio još 5, 10, 15 godina pod terapijom. Zaista ne razumijem tvoju i sličnu logiku. :-?
Last edited by Milenkov buraz on 28/03/2020 19:00, edited 1 time in total.
insaneinthebrain

#14554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by insaneinthebrain »

oavj ko da je brat od vucica :lol: :lol:

biglebovski

#14555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

avijon wrote: 28/03/2020 18:57
biglebovski wrote: 28/03/2020 18:53
p206 wrote: 28/03/2020 18:43 Italija će dvije godine brojati mrtve, 10 godina ce im ovo uticati na ekonomiju
ne znam sta rade ali da ti dnevno umire 800+ ljudi je katastrofalno
Ne bih da relativiziram i umanjujem trenutnu krizu, evo jedan link koji možda baca dodatno svjetlo na to kolika je Italija i koliko ljudi umire u prosjeku. Ima svakakve statistike.

https://www.statista.com/statistics/569 ... by-region/
Pusti to bitno je panicarit :lol: ne širi razum .
Go with the flow...
Milenkov buraz

#14556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

insaneinthebrain wrote: 28/03/2020 19:00 oavj ko da je brat od vucica :lol: :lol:

Ahahah fakat ga imitara ahahhaa :lol:
invincible1921

#14557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 19:00
invincible1921 wrote: 28/03/2020 18:55

Pa sigurno preko 60% ovih sto se vode kao umrli da su imali rak ,leukemiju i jos neke teske bolesti koje su jako tesko izljecive... Ali ajde - trpajmo sve pod koronu.

Meni je jasno postalo koliko se ovo sve pumpa i narod dovodi u stanje psihoze je kad sam cuo od kcerke one sto joj je majka umrla(sa Ilidze) - mediji prije saznaju nego porodica - i naravno naslovnice se pune....Debelo tu nesto smrdi!
Evo obrati paznju zadnju sedmicu na klixu. Ima 6 7 tekstova kad objave da je neko umro i tezak slucaj. NITI JEDNOG JEDINOG SLOVA O TOME U TEKSTU !

Znaci nikakvog pojasanjenja, sto je u teskoj situacij, jel od raniej bolestan, sta mu se sad desava, dal je direktno korona kriva ili je nesto drugo...da li su pluca ili nez ..

Evo ovi sto umru, procitaj od danas calnak. Ni do cega je umro ni kako ni sto , jel bio vec kriticna grupa, sta se tacno iskmplikovalo...ma ni jednog jedniog slova...

Samo pise da je umro od korone...
Ja ne znam je li tebi jasno, a sudeći po ranijim postovima mislim danije, da virus ne ubija direktno. On napravi upalu i napravi komplikacije, pluća, bubzrezi i slično. Ko ima zdraviji organizam taj je u prednosti, onaj ko ima šećer, pritisak ili slično on umire od komplikacija virusa i naravno da se to prepisuje pod smrtnosti uzokovanom virusnom infekcijom. Šta bi ti, ti bi rekao umro od zastoja srca? A šta je uzrokovalo zastoj srca već virusna infekcija jer da je nije bilo čovjek bi vjerovatno živio još 5, 10, 15 godina pod terapijom. Zaista ne razumijem tvoju i sličnu logiku. :-?
Pa dobro onda umiru ljudi isto tako i od gripe i od sto drugih sranj,a koja im mogo uzrokvati komplkacije pa ne znam nesto da se na dugo i nasiroko pise...cak se uospte ne pise.
mO k3

#14558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Reglan wrote: 28/03/2020 19:00 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-it ... /200328085

odakle ovim ove brojke, a ona stranica pokazuje vise zarazenih, skoro 6k

Juce
Image

Danas
Image
Mogy87

#14559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

p206 wrote: 28/03/2020 18:43 Italija će dvije godine brojati mrtve, 10 godina ce im ovo uticati na ekonomiju
Ja i dalje tvrdim da oni sve zivo stavljaju pod koronu ...ne kazem da ne umire raja, ali sto je puno puno je. Ako neko im coronu i umre od infarkta koji je dobio jer se sekiro sta ce bit sa njim , jel i to korona ?

Ako neko ima koronu i otruje se hranom, pa umre od toga jel i to posljedica korone?

Nisu imali ni rak ni leukemiju. Postoje podaci i o tome.
Komorbiditet:
- Visoki pritisak 76,1%
- Dijabetes 35,5%
- Ishemicna kardiopatija 33%
- Atrijalna fibrilacija 24,5%
- BPCO 13,2%
- aktivni karcinom u posljednjih 5 godina 20,3%
Uporedi to s ljudima u svom okruzenju.
Tacno je da jako veliki broj ljudi prodje bez simptoma. Zato je i virus jako opasan. Ali neke stvari koje si naveo nisu tacne.
Hajlac

#14560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Lessons learned from Dr. Djaballah about the COVID-19, caused by the SAR-CoV2 virus, can be summed up in several notes. Check out the video interview with Dr. Djaballah for more in depth.

- How much do we know about this virus?
- Where far are we from developing a vaccine?
- Who holds the key to understanding the nature of COVID-19?
- The debate: Mask or no mask?
- Why don't we have a vaccine for SARS-CoV1 yet?
- Can we stop the spread? How?
- Lessons to learn from the COVID-19 outbreak.

Milenkov buraz

#14561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

invincible1921 wrote: 28/03/2020 19:02
Pa dobro onda umiru ljudi isto tako i od gripe i od sto drugih sranj,a koja im mogo uzrokvati komplkacije pa ne znam nesto da se na dugo i nasiroko pise...cak se uospte ne pise.
A možeš li malo rzmisliti ili ti se sve mora objašnajvati? Koliko ti imaš godina? OK, nebitno, evo da ti pojasnim.

Ne piše se jer to drugo nije zarazno, šećerna bolest. bolesti krvožinog sistema, tumori, saobraćajne nesreće, nasljedna genetika...itd. To sve nije zarazno i to ne možeš dobiti niti prenijeti na druge. OK? I naravno da ljudi i dalje umiru od drugih stvari kao i prije. Ne razumijem tvoju poentu?
invincible1921

#14562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Mogy87 wrote: 28/03/2020 19:04

Komorbiditet:
- Visoki pritisak 76,1%
- Dijabetes 35,5%
- BPCO 13,2%
Tacno je da jako veliki broj ljudi prodje bez simptoma. Zato je i virus jako opasan. Ali neke stvari koje si naveo nisu tacne.
Tacno je jedino da se panicari i meidji fataju samo broja umrlih, nista drugo ih ne zanima :bih:
invincible1921

#14563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 19:05
A možeš li malo rzmisliti ili ti se sve mora objašnajvati? Koliko ti imaš godina? OK, nebitno, evo da ti pojasnim.

Ne piše se jer to drugo nije zarazno, šećerna bolest. bolesti krvožinog sistema, tumori, saobraćajne nesreće, nasljedna genetika...itd. To sve nije zarazno i to ne možeš dobiti niti prenijeti na druge. OK? I naravno da ljudi i dalje umiru od drugih stvari kao i prije. Ne razumijem tvoju poentu?
Vidi ja ne omalovazvam virus...kao prvo kako nije zarazno prehlada i ostale stvari? Ja uospte ne pricam o mjerama i ostlaom...ja od prvog dana tvrdim da je glavni problem zrazanost visoka...

Sa druge strane hocu da kazem da ovo sve pisem jer se 90% ovih panicara i bar dvije treicne raje uglavnom fataju samo ovog broja umrlih....napisu ti umrlo 10 milja u italiji oni u ekstazi, dobijaju secer od stresa, pisu 20 statusa dnevno, apokaltipcine izajve itd...
Milenkov buraz

#14564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

invincible1921 wrote: 28/03/2020 19:05

Komorbiditet:
- Visoki pritisak 76,1%
- Dijabetes 35,5%
- BPCO 13,2%
Tacno je jedino da se panicari i meidji fataju samo broja umrlih, nista drugo ih ne zanima :bih:
Ti si se jarane sasr'o, eto šta je tebi. Ti nisi u stanju da prihvatiš da ovo sranje ubija gotovo nekontrolisano.
Last edited by Milenkov buraz on 28/03/2020 19:09, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#14565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

invincible1921 wrote: 28/03/2020 19:07
Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 19:05

Vidi ja ne omalovazvam virus...kao prvo kako nije zarazno prehlada i ostale stvari? Ja uospte ne pricam o mjerama i ostlaom...ja od prvog dana tvrdim da je glavni problem zrazanost visoka...

Sa druge strane hocu da kazem da ovo sve pisem jer se 90% ovih panicara i bar dvije treicne raje uglavnom fataju samo ovog broja umrlih....napisu ti umrlo 10 milja u italiji oni u ekstazi, dobijaju secer od stresa, pisu 20 statusa dnevno, apokaltipcine izajve itd...
Zaobiđi takve, ja zaobilazim veliki broj komentara.
daddy-kool

#14566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Mogy87 wrote: 28/03/2020 19:04 Tacno je da jako veliki broj ljudi prodje bez simptoma. Zato je i virus jako opasan. Ali neke stvari koje si naveo nisu tacne.
Po Korejancima, oko 20% nema simptome.
Mogy87

#14567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

daddy-kool wrote: 28/03/2020 19:10
Mogy87 wrote: 28/03/2020 19:04 Tacno je da jako veliki broj ljudi prodje bez simptoma. Zato je i virus jako opasan. Ali neke stvari koje si naveo nisu tacne.
I to ih cini superprenosiocima sto je vrlo opasno.
MensurM

#14568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MensurM »

Ne stavljaju sve pod koronu, pogledaj ovo.

Prošle godine u jednom mjestu 30-ak mrtvih u prva tri mjeseca, sad 150 (a koroni pripisano samo 30-ak smrti). Tako neke brojke iz kojih se može vidjeti da je broj umrlih od korone vjerovatno i veći od službenog.
itekako

#14569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

daddy-kool wrote: 28/03/2020 19:10
s obzirom na masovno testiranje i pracenje oboljelih u Koreji to su mozda i najvjerodostojniji podaci koje danas imamo.
do sada su testirali 380.000 ljudi.
Mogy87

#14570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Njemacki avion koji prevozi pacijente iz Italije. Ima kapacitet od 44 kreveta, od kojih je 16 za pacijente u kriticnom stanju
invincible1921

#14571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 19:07
invincible1921 wrote: 28/03/2020 19:05
Komorbiditet:
- Visoki pritisak 76,1%
- Dijabetes 35,5%
- BPCO 13,2%
Ti si se jarane sasr'o, eto šta je tebi. Ti nisi u stanju da prihvatiš da ovo sranje ubija gotovo nekontrolisano.
Ma ni najmanje gospodara mi :D Nemam se cega bojat...jer poprilcino sam siguran da cemo prije ili kasnije svi dobit virus, a urmijet...pa valjda necu pisaj ga, zdrav sam prav, mlad nemam nikakvih bolesti, nisam u zivotu teze od upale grla imo, e pa ako je sudjeno sta cemu ja :D

Meni jedino sto me plasi su ove mjere,,,dokle da budem u kuci :D

Nego opra izolacija pa se raspravljam po forumu inace bi davno digo ruke :D
Last edited by invincible1921 on 28/03/2020 19:20, edited 1 time in total.
amerosm

#14572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by amerosm »

Zanimljiv članak njemačkog BILD-a vezano za veliki broj smrtnih slučajeva u Italiji...

Razlozi velikog broja umrlih su sljdeći:

1. Spora reakcija vlasti - Iako je u Bergamu bio veliki broj zaraženih, vlasti tu regiju nisu tretirali kao opasnu zonu, već su nastavili živjeti normalan život. Kao primjer grada koji je na virus adekvatno reagovao navode Veneciju.

2. Dosta starija populacija u odnosu na ostatak EU.

3. Uzrok smrti - u većini slučajeva nije razjašnjeno jesu li ljudi umrli direktno od virusa, ili od neke bolesti koja im je prethodno konstatovana. Tu se pozivaju na izjavu šefa civilne zaštite Italije.

4. Zdrastveni sistem - prema izvještaju profesora Wendta broj doktora u Italiji je identičan onome u Njemačkoj, no međutim broj medicinskog osoblja je u Italiji duplo manji nego u Njemačkoj. Također Italija je prema EU izvještajima, kada su higijena i tzv. bolničke klice u pitanju na samom začelju EU.

Tu je i link članka:

https://www.bild.de/news/ausland/news-a ... .bild.html
Last edited by amerosm on 28/03/2020 19:22, edited 1 time in total.
NediM17

#14573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 19:01
insaneinthebrain wrote: 28/03/2020 19:00 oavj ko da je brat od vucica :lol: :lol:

Ahahah fakat ga imitara ahahhaa :lol:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#14574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Riddle wrote: 28/03/2020 07:30
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 28/03/2020 04:52
Rob_Atl wrote: 27/03/2020 23:08 Evo ja zivim u americi i grad gdje zivim (atlanta) su tek danas zabranili da se izlazi na ulice i tako to. Al to nije ni nalik ko dole u evropi, niko te nece zaustaviti ako izadjes niti pitati sta. Juce gledam parkovi puni, niko ne jebe zivu silu, ovo u americi ce potrajati duze nego kod ostalih. :skoljka:
Ja zivim u WA state. Ovdje smo naj....i. :(
Cujem morate biti fini prema prezidentu. Nema nikakve pomoci dok od vas ne cuje kako je divan i krasan. :mrgreen:

Sretno i sve najbolje.
Hvala puno. :-D

To nikada nece cuti iz bastiona demokrata. ;-)

Proci ce i ova kriza, a ovdje se nadaju i on sa njom. :-D
daddy-kool

#14575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

freelancerBIH wrote: 28/03/2020 18:24

https://reason.com/2020/03/25/half-of-u ... ord-model/

Jel slusamo tebe - nekog forumasa - ili nekoga sa Oxforda i Stanforda?
Pa jesi li čitao ovaj tekst što si postavio.
This is basically a circular argument: If the disease is not particularly severe then that means a larger percentage of the population must have already have been infected to yield the observed number of deaths. On the other hand, if the disease risk is severe then the observed deaths suggest that very few people must currently be infected.

Of course, all models, including those projecting epidemiological doom, are only as good as their assumptions and data that drive them.
Što će ga reći da je vrlo vjrovatno ovdje forumaš upravu, kojeg je mišljenja i britanski esablišment jer su krenuli u lockdown. U njihove pretpostavke se nemogu uklopiti i najoptimističniji podaci sa Islanda.

Inače, ovaj nazor optimizam me podsjeća na rusku dezinformativnu propagandu. :run:
Locked