ne znam, ali u velikoj većini država se događa vakum od skoro mjesec dana.Milenkov buraz wrote: ↑28/03/2020 18:52Mislim da je uzrok tome jer su tada imali drugačiji pristup prema virusu, smatrali su daje bolje ići na strategiju krda. Kasnije su uvidjeli greške u projekcijama i prognozama i onda promijenili krus. To je razlog.malakh wrote: ↑28/03/2020 18:50edit. baš gledam veliku britaniju. zvanično se virus prvi put pojavio 30.01.2020. godine, a evidenciju novozaražanih zvanično vode od 04.03.2020. godine. dakle cijeli februar je bio vakumiran, ljudi korzirali, sve se odvijalo normalno i pretpostavke su da bi baš u februaru i martu moglo biti puno zaraženih, a koji nisu evidentirani.freelancerBIH wrote: ↑28/03/2020 18:46
"zanimljiva teorija. mislim da je predsjednik who i na bazi ove teorije izjavio "test test test"."
Upravo tako - jedina drzava u svijetu koja je uradila dovoljno testova - u najranijoj fazi epidemije je Juzna koreja sa preko 360 hiljada testova - pronasli su oko 9000 zarazenih - a kod njih je stopa smrtnosti oko 0.36%
Dakle - sa ovakvim ciframa umrlih u Italiji - brojke u milionima zarazenih nisu nimalo nerealne.
"netko će uzeti ogromne novce od ovoga. to je već sigurno. gledajući naše kompanije, samo danas, vrijednost dionica npr. u elektroprivredi bh je pao za 20%.
u svijetu je to puno gore.
plus koliko će tek zaraditi oni koji "otkriju" lijek (a već mislim da je spreman, samo što još situacija nije došla do usijanja), isti patentiraju i izlobiraju da se uvede redovito vakcinisanje protiv korona virusa.
ps da imam sto tisuća na raspolaganju, sarajevska burza bi mi bila odlična zanimacija u vrijeme izolacije."
Mali procenat hoce naravno, vjerovatno farmaceuti, a to da li je virus u labu napravljen ili ne - ne bih se upucivao u takve spekulacije jer necemo nikada saznati![]()
glede onog u vezi velike britanije. mislim da su nam ovi podaci promakli. logično pitanje je, ako je već potkraj januara ZVANIČNO zabilježen prvi slučaj korone na teritoriji britanije, zašto se virusu tek u martu počelo pridavati nekog značaja?![]()
u italiji se prvi slučaj korone pojavio 29.01., a od 15.02. su počeli zvanično evidentirati zaražene. u španiji se prvi slučaj pojavio 30.01., a tek početkom marta počeli evidentiranje zaraženih, u njemačkoj 26.01., a i oni evidentiranje počeli početkom marta i da ne navodim dalje.
eh sada, budući da prema zvaničnim podacima, a koji su počeli da se evidentiraju u martu vidimo kako se virus brzo širi, zamisli koliko se proširio u februaru, dok ga uopće nisu ni primjećivali.