Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Moderator: O'zone

Locked
Nierika

#101 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Nierika »

high_volume wrote: 27/03/2020 23:06 Apoteke nemaju medicinski alkohol, nemaju rukavica, nemaju maske...
U Marsu kod Željinog stadiona ima rukavica.

ps. Meni je security ispred marketa rekao 'kako nemaš, nađi neke pa se vrati, one zimske barem' :D
Last edited by Nierika on 28/03/2020 15:39, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#102 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by dječak sa šibicama »

ima u konzumu onih elasticnih zutih za pranje kupatila, marka i nesto jedne, kupis tri okrenes na unutrasnju stranu nije tako zuto, bijele su vise... kad jedne koristis taj dan, navece ih potopis u rastvor domestosa, operes dobro kasnije sa nekim sapunom, osusis i taman spremne za upotrebu kad se osuse

mislim da moze tako
seoBIH

#103 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by seoBIH »

Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 15:30
seoBIH wrote: 28/03/2020 15:27 Ako nemas i zastitu za oci, isto ti je imao obicnu zelenu masku, ili od gaca, ili ovu.
Mislim da ne jer kod ove nema šanse da prođe pored maske i lica išta kao kod ovih nazovimo "običnih" maski. Naravno, nema 100% sigurnosti da nosiš kosmonautsko odijelo.
u usta mozda ne, ali ce uci u oci.
Milenkov buraz

#104 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Milenkov buraz »

seoBIH wrote: 28/03/2020 15:41
seoBIH wrote: 28/03/2020 15:27 Ako nemas i zastitu za oci, isto ti je imao obicnu zelenu masku, ili od gaca, ili ovu.
Mislim da ne jer kod ove nema šanse da prođe pored maske i lica išta kao kod ovih nazovimo "običnih" maski. Naravno, nema 100% sigurnosti da nosiš kosmonautsko odijelo.
Prije ili kasnije svi ćemo se morati zaraziti tako da...jbg.
dječak sa šibicama

#105 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Ako sjedis sa zarazenom osobom duze vrijeme u zatvorenom prostoru, svejedno je nosio masku, naocale, sta god.

Zato ne sjedi ni sa kim duze vrijeme :D

Definitivno ne vjerujem da virus leta okolo po zraku i samo ceka kome ce u oko upasti. Potreba je veca kolicina virusnih cestica da bi te zarazilo, cijenim laicki prateci misljenje mnogih strucnjaka, epidemiologa.
NediM17

#106 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by NediM17 »

Nierika wrote: 28/03/2020 15:33
high_volume wrote: 27/03/2020 23:06 Apoteke nemaju medicinski alkohol, nemaju rukavica, nemaju maske...
U Marsu kod Željinog stadiona ima rukavica.

ps. Meni je security ispred marketa rekao 'kako nemaš, nađi neke pa se vrati, one zimske barem' :D
Po meni su rukavice ubleha samo takva, pa nije kožna bolest jbm. Lakše i jeftinije oprati ruke nego se zajebavati s rukavicama.
U apoteci ona nosi rukavice, možda ok za nju, ali tim istim rukavicama naplaćuje, dakle radi s parama koje su pogan same po sebi, pa ti onda daje lijekove, pa ti tim istim rukavicama dira maske koje su potencijalno zaražene prije nego ih upotrijebiš. U onaj nedemokratski vakat bile blagajnice u apotekama, ali sad gazdama skupo, vole tri u jedan. :-)
Officer Crabtree

#107 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Officer Crabtree »

kd staviš rukavice manje diraš lice, to je sigurno tako
NediM17

#108 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by NediM17 »

A ne mogu se ni nokti grickati. :roll:
Ci-Nick

#109 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Ci-Nick »

Milenkov buraz wrote: 28/03/2020 15:53
seoBIH wrote: 28/03/2020 15:41

Prije ili kasnije svi ćemo se morati zaraziti tako da...jbg.
Da, kao što smo svi prebolovali gripu i ja tako mislim da mi je bolje da se zarazim ove godine sa 53 nego sljedeće sa 54 godine.
A vakcinisati se svakako neću,..
cyprus

#110 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by cyprus »

Jeboga više ove maske... Ja koliko sam skonto, one nisu sastavni dio preporuke WHO-a... Al eto, vidim pomama je i svi nosaju, pa hajd reko ako stvarno ima koristi, stavit ću i ja... Prvo sam nosao jednu te istu pet dana (jer nisam nigdje mogao nać drugu)... Čak mi je i žena koristila istu kada je jednom izašla vani...

Nekim čudom jučer nabasam u apoteku, kad imaju maske... Kupim pet komada... Al takve su da od njih samo mogu oklempaviti...

Pa bih volio da mi neko stručan kaže - ako odustanem od nošenja maske, može li se to smatrati neodgovornim ponašanjem? :roll: Svakako me nije strah za sebe, ali zaista ne bih želio pridonijeti širenju virusa... Koliko je zapravo uobičajeno da se virus prenese tek tako zrakom na ulici ili eventualno prodavnici?
SejoBH

#111 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by SejoBH »

ako se upotrebljena maska izloži suncu 2 do 3 sata, hoće li "ubiti" eventualno pokupljene viruse
i može li se onda opet normalno upotrijebiti

takođe sam razmisljao i o tome da se stavi u mikrovalnu par minuta
šta mislite ?
banjaluka078

#112 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by banjaluka078 »

uradi sam

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#113 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 28/03/2020 15:37 ima u konzumu onih elasticnih zutih za pranje kupatila, marka i nesto jedne, kupis tri okrenes na unutrasnju stranu nije tako zuto, bijele su vise... kad jedne koristis taj dan, navece ih potopis u rastvor domestosa, operes dobro kasnije sa nekim sapunom, osusis i taman spremne za upotrebu kad se osuse

mislim da moze tako
Koji omjer domestosa i vode
dječak sa šibicama

#114 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

_BataZiv_0809 wrote: 29/03/2020 13:11
dječak sa šibicama wrote: 28/03/2020 15:37 ima u konzumu onih elasticnih zutih za pranje kupatila, marka i nesto jedne, kupis tri okrenes na unutrasnju stranu nije tako zuto, bijele su vise... kad jedne koristis taj dan, navece ih potopis u rastvor domestosa, operes dobro kasnije sa nekim sapunom, osusis i taman spremne za upotrebu kad se osuse

mislim da moze tako
Koji omjer domestosa i vode
otprilike ja to
SejoBH

#115 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by SejoBH »

30 ml domestosa na 1 litar
SejoBH

#116 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by SejoBH »

Izdano uputstvo šta trebate napraviti kad ulazite u stan ili kuću

NA SLUŽBENIM vladinim stranicama koronavirus.hr i na društvenim mrežama objavljene su upute kako postupati prilikom povratka kući.

Podsjećaju da se prvo skine i makne obuća, a onda da se temeljito operu ruke.

Podsjetili su i na još neke upute za boravak u zatvorenom prostoru.

Valja ponoviti i ključne među detaljnim uputama za zatvoreni prostor koje je prije nekoliko dana objavila Civilna zaštita.

Opće mjere prevencije uključuju:

Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70% alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20-ak sekundi.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome.

Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku, a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu.

Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:

Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha.

Izbjegavajte druge bolesne osobe.

U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima).

Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije.

Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.

Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.

Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.

Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.

Preporučuje se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

Redovito prozračite prostor u kojem boravite.

Index

Image
zlo zlo

#117 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by zlo zlo »

dječak sa šibicama wrote: 28/03/2020 15:13
Edin H. wrote: 28/03/2020 15:10 Da li se maska mora baciti u smeće nakon svakog, pa i kratkog korištenja?
Zavisi koja maska

One obicne medicinske, recimo da bi trebalo ali ja je koristim vise puta jer ne boravim vani predugo... maska ionako nije 100% zastita

Koristim i onu FFP2 ona nije jednokratna

a koristim i homemade, od gaca napravio, one elasticne :D dvije nogavice, izmedju stavim pojacanje od kuhinjskih papirnih rucnika, odlicno... samo vruce :D
ja imam od netkanog tekstila homemade, perive, jest plastičan ali ne djeluje kao platika i tanak je pa se da disati. mislim da od njega rade i kiruške.
sinuhe

#118 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by sinuhe »

Sto ce vam sve to kraj sapuna i onog univerzalnog najjeftinijeg sredstva za ciscenje povrsina.
vjeshalica

#119 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by vjeshalica »

SejoBH wrote: 29/03/2020 10:05 ako se upotrebljena maska izloži suncu 2 do 3 sata, hoće li "ubiti" eventualno pokupljene viruse

šta mislite ?
Nezz probaj peglom preci par puta na paru
SejoBH

#120 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by SejoBH »

vjeshalica wrote: 29/03/2020 18:06
SejoBH wrote: 29/03/2020 10:05 ako se upotrebljena maska izloži suncu 2 do 3 sata, hoće li "ubiti" eventualno pokupljene viruse

šta mislite ?
Nezz probaj peglom preci par puta na paru
nije hirurška
nego ppf2
3Mova P95

Image
mali jomu

#121 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by mali jomu »

STVARA SE GUBITAK: Privatne apoteke u Sarajevu: Zbog odluke vlade bit ćemo prinuđeni zaustaviti prodaju maski i rukavica

Privatne apoteke Kantona Sarajevo obratile su se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, putem Vlade Kantona Sarajevo, sa Zahtjevom za izmjene i dopune Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena od 16. marta 2020. godine, a po kojoj one moraju biti na nivou od 5. marta 2020. Razlog je porast veleprodajnih cijena...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/privatn ... /200329039
Nierika

#122 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Nierika »

cyprus wrote: 28/03/2020 21:28 Jeboga više ove maske... Ja koliko sam skonto, one nisu sastavni dio preporuke WHO-a... Al eto, vidim pomama je i svi nosaju, pa hajd reko ako stvarno ima koristi, stavit ću i ja... Prvo sam nosao jednu te istu pet dana (jer nisam nigdje mogao nać drugu)... Čak mi je i žena koristila istu kada je jednom izašla vani...

Nekim čudom jučer nabasam u apoteku, kad imaju maske... Kupim pet komada... Al takve su da od njih samo mogu oklempaviti...

Pa bih volio da mi neko stručan kaže - ako odustanem od nošenja maske, može li se to smatrati neodgovornim ponašanjem? :roll: Svakako me nije strah za sebe, ali zaista ne bih želio pridonijeti širenju virusa... Koliko je zapravo uobičajeno da se virus prenese tek tako zrakom na ulici ili eventualno prodavnici?
Nisam stručna, ali u neke prodavnice ne puštaju bez maski i rukavica. Čak i ako oficijelno nisi "neodgovoran", nećeš moći ući. :D Ne znam koliko stvarno može pomoći maska, ali je sigurnije nositi nego ne nositi. :) Ja nosim šal preko usta i nosa, i zasad služi svrsi.
vjeshalica

#123 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by vjeshalica »

mali jomu wrote: 29/03/2020 19:59 STVARA SE GUBITAK: Privatne apoteke u Sarajevu: Zbog odluke vlade bit ćemo prinuđeni zaustaviti prodaju maski i rukavica

Privatne apoteke Kantona Sarajevo obratile su se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, putem Vlade Kantona Sarajevo, sa Zahtjevom za izmjene i dopune Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena od 16. marta 2020. godine, a po kojoj one moraju biti na nivou od 5. marta 2020. Razlog je porast veleprodajnih cijena...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/privatn ... /200329039
Ionako uvijek govore da nemaju da prodaju
Imaju ali zele da nabiju cijenu
Samo gledaju kako danzarade
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#124 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by dr.gog »

šta mislite ?
Nepouzdano, i malo vjerovatno.
zijancer

#125 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by zijancer »

šta mislite ?
Ma slobodno je potopi na 10-15 minuta u toplu vodu u koju si dodao domestosa, malo izgnjavi, zatim isperi u nekoliko voda, osuši, nosi
(već godinama tako perem trulex i kuhinjske krpe)
Locked