Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
ElkoM
Posts: 339
Joined: 18/01/2020 11:59

#1 Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by ElkoM »

maske... koliko pomažu ?!?
sredstva za dezinfekciju ruku...
sapun.. alkohol ili ...

Image
Profesor hemije objašnjava zašto je sapun učinkovitiji u borbi protiv koronavirusa od raznih dezinficijensa'Zašto je sapun tako učinkovit protiv SARS-CoV-2, koronvirusa i velike većine virusa? Zato što je virus samoizgrađena nanočestica u kojoj je najslabija karika lipidni (masni) sloj', kaže profesor kemije na australskom sveučilištu New South Wales Palli Thordarson i uvodi nas dublje u područje supramolekularne kemije kako bi činjenično pokazao zašto je sapun učinkovit i važan borac protiv virusa.

Sapun otapa masnu membranu zbog čega se virus raspada poput kuće od karata i 'umire', ili obzirom da virusi zapravo nisu živi ispravnije bi bilo reći da postaje neaktivan. Virusi izvan tijela mogu biti aktivni satima, čak i danima.

Dezinficijensi u obliku tekućina, maramica, gelova i krema koji sadrže alkohol (i sapun) imaju slične učinke, ali nisu toliko dobri kao običan sapun. Osim alkohola i sapuna, 'antibakterijska sredstva' iz tih proizvoda uopće ne utječu na strukturu virusa.

Prema tome, mnogi antibakterijski proizvodi, promatrano iz perspektive djelovanja na viruse, zapravo su samo skuplja verzija sapuna. Sapun je najdjelotvorniji, ali dobre su i alkoholne maramice kad vam sapun nije pri ruci ili u trenucima kad njegova upotreba ne bi bila praktična.

Ali zašto je sapun toliko dobar? Da bi to objasnio, profesor Thordarson kaže da je potrebno malo putovanje kroz supramolekularnu kemiju, nanoznanost i virologiju. Na ovom putovanju pokušat će objašnjavati što općenitije, izostavljajući pojedine kemijske izraze.

Thordarson naglašava i kako on nije virolog, nego stručnjak za supramolekularnu kemiju i sastavljanje nanočestica. Za bolje razumijevanje virologije prilaže sliku s vrlo dobrim informacijama o ovom području.Iako nije virolog, Thordarson kaže kako su ga virusi oduvijek fascinirali jer na njih gleda kao na jedan od najspektakularnijih primjera kako se supramolekularna kemija i nanoznanost mogu zbližiti. Za početak, objašnjava građu većine virusa, koji se sastoje od tri ključna građevinska bloka: RNA, proteina i lipida.

RNA je genetski materijal virusa, vrlo sličan DNK-u. Proteini imaju nekoliko uloga, uključujući probijanje u ciljanu stanicu, pomaganje u umnožavanju virusa i u osnovi su građevinski blok u cijeloj strukturi virusa, poput cigle u kući.

Lipidi formiraju omotač oko virusa, kako zbog zaštite tako i zbog pomaganja u njegovom širenju i staničnoj invaziji. RNA, proteini i lipidi se samostalno spajaju kako bi tvorili virus. Kritični moment je nepostojanje jakih 'kovalentnih' veza koje bi ove jedinice držale zajedno.

Umjesto toga, samostalno spajanje virusa temelji se na slabim 'nekovalentnim' intetrakcijama između proteina, RNA i lipida koji zajedno djeluju, slikovito rečeno, poput čičak trake. Tu samosklopljenu virusnu česticu vrlo je teško razbiti, ali to je ipak moguće učiniti, npr. sapunom.

Većina virusa, uključujući i koronaviruse, veličine je između 50 i 200 nanometara, što ih svrstava u kategoriju nanočestica. Nanočestice imaju složene interakcije s površinama na kojima se nalaze, a isto je i s virusima. Koža, čelik, drvo, tkanina, boja i porculan vrlo su različite površine.

Kad virus napadne stanicu, RNA poput računalnog virusa 'preotima' upravljanje staničnim mehanizmom i prisiljava ga da počne proizvoditi puno svježih kopija vlastite RNA i različitih proteina koji čine virus.

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa:

Te nove RNA i molekule proteina, samostalno se sklapaju s lipidima (obično lako dostupnim u stanici) i stvaraju nove kopije virusa. Odnosno, virus ne kopira sebe samog, nego pravi kopije građevnih blokova koji se zatim samostalno sklapaju u nove viruse.

Svi ti novi virusi prenapuče stanicu koja na kraju umire/eksplodira, oslobađajući viruse koji zatim inficiraju više stanica. Neki od ovih virusa koji su u plućima završe u dišnim putevima i sluznicama koje ih okružuju. Kad kašljete, a pogotovo kad kišete, sitne kapljice iz dišnih putova mogu letjeti i do 10 metara. Smatra se da su oni vodeći nosioci koronavirusa, koji mogu letjeti barem 2 metra. Dakle, izuzetno je važno prekriti usta kad kišete i kašljete.

Te sitne kapljice završavaju na raznim površinama i često se brzo osuše. Međutim, virusi i dalje ostaju aktivni! Daljnji slijed događaja na razini je supramolekularne kemije i govori o načinu na koji samosastavljene nanočestice (poput virusa) stupaju u interakciju s okolinom.

Suma sumarum

Virusi su gotovo poput malih nanočestica masti koji na površinama mogu ostati aktivni više sati pa ih lako možemo pokupiti dodirom. Većina nas se prilično često dodiruje po licu pa ih time prenesemo i omogućimo im da nas zaraze.

Voda sama po sebi nije dovoljno učinkovita u ispiranju virusa s naših ruku. Proizvodi na bazi alkohola djeluju bolje, ali ništa nije učinkovito kao sapun. Pod njegovim djelovanjem virus se odvaja od kože i vrlo brzo raspada u sapunici.

Moćan koncept supramolekularne kemije kaže kako slične molekule stupaju u snažnije međusobno djelovanje od različitih molekula. Drvo, tkanina i osobito koža prilično snažno interaktivno djeluju s virusima. Usporedite to sa čelikom, porculanom i barem malim dijelovima plastike poput teflona. Važna je i struktura površine, a što je ona glađa, manje će se virusa 'zalijepiti' za površinu. Grube površine mogu čak i razdvojiti virus.

Što površine čini različitim? Virus na okupu drži kombinacija vodikovih veza (poput onih u molekulama vode) i nečega što nazivamo hidrofilnim interakcijama nalik mastima. Na primjer, površina od vlakana ili drva može s virusom tvoriti puno vodikovih veza. Za razliku od čelika, porculan ili plastika telefona ne tvore puno vodikovih veza s virusom. Dakle, virus nije čvrsto vezan za ove površine, zbog čega je na njima prilično stabilan, dok na tkanini ili drvu ne ostaje dugo aktivan.

Koliko dugo virus ostaje aktivan? Ovisi o više čimbenika. Smatra se da koronavirus SARS-CoV-2 ostaje aktivan na povoljnim površinama satima, možda i danima. Vlaga (otapanje), sunčevo svjetlo (UV zrake) i toplina (molekularni pokreti) virus čine manje stabilnim.

Koža je idealna površina za viruse. Ona je 'organska', a proteini i masne kiseline u mrtvim stanicama na površini kože uzajamno djeluju s virusom kroz vodikove veze i hidrofilne interakcije nalik mastima.

Dakle, kada dodirnete recimo čeličnu površinu na kojoj su čestice virusa, ona će se lijepiti za vašu kožu i zbog toga prenijeti na vaše ruke. U tom trenutku niste još zaraženi, ali postat ćete ako dodirnete lice, jer se virus na njega može prenijeti s vaših ruku.

U tom ste trenutku virus opasno približili dišnim putovima i sluznim tipovima membrana u i oko vaših usta i očiju. Dakle, virus sad može ući pa ako vaš imunološki sustav ne deaktivira virus, zaraženi ste!

Virus koji se nalazi na vašim rukama možete prenijeti i tako da stisnete nekom ruku, a na isti način možete ga prenijeti i na svoju ruku. Očito, isto možete učiniti i poljupcem. Uspijevate li se suzdržavati od navedenog i možete izbjeći da vam netko kihne ravno u lice, donekle ste zaštićeni.

Pa koliko često diramo lice? Ispada da većina ljudi lice dodiruje svakih 2 do 5 minuta. Stoga je rizik zaraze nakon što virus dospije na vaše ruke vrlo visok, osim ako ga pranjem niste učinili neaktivnim.

Pokušaj pranja ruku običnom vodom mogao bi i uspjeti, da se voda ne mora suprotstaviti snažnim interakcijama kože i virusa putem vodikovih veza koje djeluju poput ljepila. Virusi su prilično ljepljivi i voda nije dovoljna da bi ih se pomaknulo.

Voda sa sapunicom je potpuno druga priča. Sapun sadrži tvari nalik mastima koje nazivamo amfifili i koje su istovremeno hidrofilne (privlače vodu i polarne su) i lipofilne (otapaju se u mastima i nepolarne su). Njihova je struktura vrlo slična lipidima iz virusne membrane pa se molekule sapuna njima uspješno suprotstavljaju.

Molekule sapuna također se suprotstavljaju mnogim drugim nekovalentnim vezama koje pomažu samo-sklapanju proteina, RNA i lipida u virus. Sapun učinkovito 'otapa' ljepilo koje virus drži na okupu. Tome sad dodajte vodu.

Sapun također nadjačava interakcije između virusa i površine kože. Kombiniranim djelovanjem sapuna i vode virusi se ubrzo odvajaju od kože i propadaju kao kuća od karata, pa ne samo da ste ih isprali sa svojih ruku, nego ste ih razgradili na građevinske blokove i učinili neaktivnim.

Koža je prilično hrapava i naborana, pa je potrebno dosta trljanja i natapanja kako bi sapun mogao prodrijeti u svaki kutak na površini kože u koji se mogao sakriti aktivni virus.

Pravilno pranje ruku

Proizvodi na bazi alkohola, u koja ubrajamo sva dezinfekcijska i antibakterijska sredstva, sadrže otopinu s visokim udjelom alkohola. Čini ih obično između 60 i 80 posto etanola, ponekad i malo izopropanola, voda i nešto malo sapuna.

Etanol i drugi alkoholi ne formiraju samo vodikove veze s građevnim materijalom virusa, što ga odvaja od kože, nego su i kao otapalo lipofilniji od vode. Dakle, alkohol je sposobniji od vode u otapanju masti pa zbog toga otapa i lipidnu membranu i ometa druge supramolekularne interakcije u virusu.

Međutim, da biste brzo otopili membranu virusa, potrebna vam je prilično visoka koncentracija alkohola (više od 60 posto) pa vam pijenje ili trljanje ruku vodkom ili viskijem koji obično sadrže oko 40 posto etanola neće pomoći. Osim toga, alkohol općenito nije toliko uspješan u obavljanju ovog zadatka kao sapun.

Gotovo svi antibakterijski proizvodi sadrže alkohol i nešto sapuna, a to pomaže u ubijanju virusa. Neki sadrže i 'aktivna' sredstva za ubijanje bakterija, poput triklosana. Međutim, ta sredstva nikako ne djeluju na viruse.

T portal
Last edited by ElkoM on 21/03/2020 08:41, edited 1 time in total.
Heller
Posts: 4291
Joined: 02/05/2012 22:32
Location: Tuzla

#2 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Heller »

Znači samo 61%+
sumirprimus
Posts: 47198
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#3 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by sumirprimus »

kontam dobra kruska do 45 bi mogla bar ublazit one slabije koroncice :D
User avatar
ElkoM
Posts: 339
Joined: 18/01/2020 11:59

#4 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by ElkoM »

made_in_sarajevo wrote: 13/03/2020 16:58
neko_sa_strane
Posts: 2687
Joined: 04/04/2013 12:06

#6 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by neko_sa_strane »

Kupiti etanol i razblažiti ga s vodom i eto sredstva za dezinfekciju. Meni najbliži DM na Čengić Vili je opustošen. Sve su razgrabili.
Heller
Posts: 4291
Joined: 02/05/2012 22:32
Location: Tuzla

#7 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Heller »

Za dezinfekciju nije loše ono sredstvo za bunare sa hlorom. Mi s varijacijom toga dezinfikujemo petkom pogone na poslu (prehrambena industrija).
User avatar
banjaluka078
Posts: 4602
Joined: 16/01/2007 23:38

#8 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by banjaluka078 »

Prеpоrukе zа čišćеnjе i dеzinfеkciјu prоstоrа i prеdmеtа zа vriјеmе kućnе izоlаciје

Prеpоrukе zа čišćеnjе i dеzinfеkciјu prоstоrа i prеdmеtа zа vriјеmе kućnе izоlаciје

Оsоbu u kućnој izоlаciјi smјеstiti u pоsеbnu i dоbrо prоzrаčеnu sоbu.
Člаnоvi kојi živе u istоm dоmаćinstvu s оsоbоm u kućnој izоlаciјi, trеbајu оstаti u drugој sоbi ili оdržаvаti udаljеnоst оd nајmаnjе 1 m оd оsоbе u izоlаciјi, dоbrо prоvјеtrаvаti zајеdničkе prоstоriје (kuhinjа, kupаtilо) i izbјеgаvаti dа diјеlе prеdmеtе iz nеpоsrеdnоg оkružеnjа оsоbе (čеtkicе zа zubе, јеlо, pоsuđе, čаšе, pеškirе, krpе ili pоstеljinu).
Zbоg mоgućеg prеživljаvаnjа virusа COVID-19 u оkоlini nеkоlikо dаnа i nа rаzličitim pоvršinаmа i višе оd 48 sаti nа sоbnој tеmpеrаturi (20°C), prоstоrе i prеdmеtе pоtеnciјаlnо kоntаminirаnе COVID-19 trеbа оčistiti i dеzinfikоvаti priје pоnоvnе upоtrеbе.
Čišćеnjе tоplоm vоdоm i dеtеrdžеntimа u dоmаćinstvu i upоtrеbа uоbičајеnih dеzinfеkciоnih srеdstаvа trеbаlо bi dа budu dоvоljni zа оpštе čišćеnjе iz prеdоstrоžnоsti.
Kаdа оsоbа budе izоlоvаnа u drugоm оbјеktu, prоstоrе i prеdmеtе trеbа оčistiti i dеzinfikоvаti priје pоnоvnе upоtrеbе оd strаnе drugih оsоbа.
Izvršiti higiјеnu ruku nаkоn bilо kоје vrstе kоntаktа sа оsоbоm u izоlаciјi ili njеnim nеpоsrеdnim оkružеnjеm.
Оsоbе kоје su u kućnој izоlаciјi, trеbа dа sе pridržаvајu sljеdеćih prеpоrukа i sаnitаrnо higiјеnskih mјеrа čišćеnjа i dеzinfеkciје prоstоrа i prеdmеtа.Pоtrеbnа zаštitnа оprеmа i srеdstvа:

Ličnа zаštitnа оprеmа (rukаvicе, zаštitnа hirurškа mаskа), rаdnа оdјеćа;
Plаstičnе vrеćicе, kаntа s vоdоm, krpе, brisаč sа vоdоm;
Dеtеrdžеnti zа upоtrеbu u dоmаćinstvu;
Dеzinfеkciоnа srеdstvа kоја sе prеpоručuјu prеmа Еvrоpskоm cеntru zа prеvеnciјu i kоntrоlu bоlеsti (ЕCDC), su nа bаzi sliјеdеćih аktivnih mаtеriја:


Аktivnа mаtеriја/Kоncеntrаciја

Nаtriјum hipоhlоrit 0,05-0,5%

Еtаnоl 70%

Glutаrаldеhid 2%

Izоprоprаnоl 50%

Pоvidоn Јоd 10% (1% jodа)

Bеnzаlkоniјum hlоrid 0,05%

Nаtriјum hlоrid 0,23%

Fоrmаldеhid 0,7%

Uputstvо zа čišćеnjе i dеzinfеkciјu

Tоkоm i nаkоn čišćеnjа i primјеnе dеzinfеkciоnih srеdstаvа, držаti оtvоrеnе prоzоrе zbоg dоbrоg prоvјеtrаvаnjа prоstоriја;
Priје nеgо sе pristupi čišćеnju, stаviti ličnu zаštitnu оprеmu (mаsku i rukаvicе);
Prеpоručuје sе upоtrеbа јеdnоkrаtnе ličnе zаštitnе оprеmе јеr је pоtеnciјаlnо zаrаzni mаtеriјаl;
Prilikоm čišćеnjа izbјеgаvаti dоdir оčiјu i usаnа;
Kоristе sе srеdstvа zа čišćеnjе i dеzinfеkciоnа srеdstvа prеmа uputstvu prоizvоđаčа;
Оčistiti tоplоm vоdоm i dеtеrdžеntоm, а zаtim dеzinfikоvаti pоdоvе, pоplоčаnе pоvršinе zidоvа, prоzоrе, rukоhvаtе i svе prеdmеtе u svаkоdnеvnој upоtrеbi оsоbе u izоlаciјi pоput nоćnih оrmаrićа, krеvеtа i оstаlоg nаmјеštаја;
Rukаvicе i zаštitnu оdјеću (npr. plаstičnе kеcеljе) trеbа kоristiti zа čišćеnjе pоvršinа ili rukоvаnjе оdјеćоm ili pоstеljinоm zаprljаnоm tеčnоstimа. Nаkоn upоtrеbе, rukаvicе zа višеkrаtnu upоtrеbu trеbа оčistiti sаpunоm i vоdоm i dеkоntаminirаti 0,5% rаstvоrоm nаtriјum-hipоhlоritа;
Аkо sе mаskа nаvlаži ili zаprljа оd izlučеvinа, mоrа sе оdmаh zаmiјеniti nоvоm čistоm i suvоm mаskоm;
Čišćеnjе i dеzinfеkciјu prоstоrа i prеdmеtа, оbаvljаti оd јеdnоg kа drugоm krајu, dа sе nе kоntаminirа vеć оčišćеnа strаnа;
Sаv tеkstil (pоstеljinа, ručnici, zаvјеsе, dеkе itd.) trеbа оprаti mаšinski (90 °C) i dоdаtkоm dеtеrdžеntа zа prаnjе vеšа. Аkо sе zbоg kаrаktеristikа mаtеriјаlа, nе mоžе kоristiti tеmpеrаturа vоdе (90 °C), prilikоm prаnjа tеkstilа trеbа dоdаti pоsеbnе hеmikаliје (npr. izbјеljivаč ili prоizvоdi zа prаnjе vеšа kојi sаdržе nаtriјum-hipоhlоrit ili prоizvоdе zа dеkоntаminаciјu zа tеkstil);
Nе istrеsаti zаprljаnо rubljе i izbјеgаvаti dа kоntаminirаni mаtеriјаli dоđu u dоdir sа kоžоm i оdјеćоm;
Оčistiti tоplоm vоdоm i dеtеrdžеntоm, а zаtim dеzinfikоvаti pоvršinе u kupаtilu i tоаlеtu nајmаnjе јеdnоm dnеvnо;
Zа dеzinfеkciјu kоntаminirаnih pоvršinа i mаtеriјаlа, nе kоristiti pаkоvаnjе srеdstvа s rаspršivаčеm јеr prskаnjе mоžе dоvеsti dо dаljnjеg širеnjа virusа;
Sаv оtpаd nаstао tоkоm čišćеnjа, trеbа оdlоžiti u plаstičnu vrеću i kаntе zа оtpаd;
Nаkоn čišćеnjа, skinuti rukаvicе i оdlоžiti u plаstičnu vrеću, а zаtim оprаti rukе sаpunоm i tоplоm vоdоm;
Nаkоn čišćеnjа, skinuti mаskе оdgоvаrајućоm tеhnikоm - nе dоdirivаti prеdnju strаnu, vеć оtkоpčаti mаsku i оdlоžiti u plаstičnu vrеću, а zаtim оprаti rukе sаpunоm i tоplоm vоdоm;
Rаdnu оdјеću i upоtrеbljеnе krpе trеbа оprаti mаšinski (90 °C) i dоdаtkоm dеtеrdžеntа zа prаnjе vеšа;
Оprаti rukе sаpunоm i tоplоm vоdоm, prеsvući sе i istuširаti sе.


https://phi.rs.ba/index.php?view=clanak&id=725
User avatar
vjeshalica
Posts: 5297
Joined: 31/03/2019 14:56

#9 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by vjeshalica »

Dita Tuzla ima ono praskasto sredstvo Higijenik nisam sigurna da li odgovara na ove pozrebe ja sam ga uzimala davno kad sam prala kupatilo i haustor jer fusere odrzavatelji
Mijesa se sa vodom,u kantici je od pola kile kao velika pavlaka
Trevalo bi se angazovat nase fabrike Bosnalijek i Dita da pomognu da se plasira na trziste proizvod za dezinfekciju
Nekada je to radila Astra imala svega al znajuci nasu gamad lopovsku to nije zivo ostalo nazalost
zijancer
Posts: 3773
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#10 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by zijancer »

Aktivni sastojak: natrijev hipoklorit

Image


(oprala stubište jučer, zahvaljuju starija raja, misle da je upravitelj poslao čistačicu :mrgreen: - a zašto tako čudno miriše? dezinfekcija! ahaa :-D )
Last edited by zijancer on 15/03/2020 23:28, edited 1 time in total.
emirolini
Posts: 1454
Joined: 26/11/2007 15:35
Location: TUZLA

#11 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by emirolini »

vjeshalica wrote: 15/03/2020 19:45 Dita Tuzla ima ono praskasto sredstvo Higijenik nisam sigurna da li odgovara na ove pozrebe ja sam ga uzimala davno kad sam prala kupatilo i haustor jer fusere odrzavatelji
Mijesa se sa vodom,u kantici je od pola kile kao velika pavlaka
Trevalo bi se angazovat nase fabrike Bosnalijek i Dita da pomognu da se plasira na trziste proizvod za dezinfekciju
Nekada je to radila Astra imala svega al znajuci nasu gamad lopovsku to nije zivo ostalo nazalost
Dita radi aktivno na tome. Za dezinfekciju se moze i ono Bjelilo koristiti, a za tesku dezinfekciju solna kiselina, toga bar imamo.
neko_sa_strane
Posts: 2687
Joined: 04/04/2013 12:06

#12 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by neko_sa_strane »

Može se u apotekama naći 96% etanol.
Heller
Posts: 4291
Joined: 02/05/2012 22:32
Location: Tuzla

#13 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Heller »

neko_sa_strane wrote: 13/03/2020 23:35 Kupiti etanol i razblažiti ga s vodom i eto sredstva za dezinfekciju. Meni najbliži DM na Čengić Vili je opustošen. Sve su razgrabili.
Ma kakvo razblazit etanol, samo time smanjujes njegovu učinkovitost, do stepena kad je obicna brlja
sumirprimus
Posts: 47198
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#14 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by sumirprimus »

Etanol je naziv za primarni alkohol.
Formule c2h5oh.
Definisite na sta tacno mislite .
Heller
Posts: 4291
Joined: 02/05/2012 22:32
Location: Tuzla

#15 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Heller »

sumirprimus wrote: 15/03/2020 22:44 Etanol je naziv za primarni alkohol.
Formule c2h5oh.
Definisite na sta tacno mislite .
Misli na 96% etanol koji se koristi u industriji i medicini. Al.kad ga razblazis nije to vise za dezinfekciju, vise nako za ubijanje moždanih ćelija.
sumirprimus
Posts: 47198
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#16 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by sumirprimus »

Industrijski etil razblazujes ko jabuku :mrgreen:
User avatar
azurna_obala
Posts: 5140
Joined: 06/11/2010 03:22
Location: Tamo gdje nebo ljubi more

#17 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by azurna_obala »

Imam domaće rakije, ne znam koliko je bilo pametno/uspješno ovo sto sam uradila, nasula mozda pola čaše na 5 l vode i prebrisala kuću. Ne znam koliki bi trebao biti omjer vode niti koliko je "jaka" ova rakija. :zoka:
zdruzdjo
Posts: 4102
Joined: 16/08/2009 00:27

#18 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by zdruzdjo »

azurna_obala wrote: 15/03/2020 23:05 Imam domaće rakije, ne znam koliko je bilo pametno/uspješno ovo sto sam uradila, nasula mozda pola čaše na 5 l vode i prebrisala kuću. Ne znam koliki bi trebao biti omjer vode niti koliko je "jaka" ova rakija. :zoka:

Bolje da si uzela domestosa. ili cak varikine.
User avatar
azurna_obala
Posts: 5140
Joined: 06/11/2010 03:22
Location: Tamo gdje nebo ljubi more

#19 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by azurna_obala »

zdruzdjo wrote: 16/03/2020 08:15
azurna_obala wrote: 15/03/2020 23:05 Imam domaće rakije, ne znam koliko je bilo pametno/uspješno ovo sto sam uradila, nasula mozda pola čaše na 5 l vode i prebrisala kuću. Ne znam koliki bi trebao biti omjer vode niti koliko je "jaka" ova rakija. :zoka:

Bolje da si uzela domestosa. ili cak varikine.

Ma nemam domestos, ne kupujem to, jednom sam.se skoro otrovala. Ali varikina bi mogla, hvala na prijedlogu!
User avatar
Cherry-Cherry
Posts: 6505
Joined: 20/02/2013 14:14

#20 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Cherry-Cherry »

Gdje god sam otišla, nema ništa za dezinfekciju. Sve opustošeno.
Heller
Posts: 4291
Joined: 02/05/2012 22:32
Location: Tuzla

#21 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Heller »

azurna_obala wrote: 15/03/2020 23:05 Imam domaće rakije, ne znam koliko je bilo pametno/uspješno ovo sto sam uradila, nasula mozda pola čaše na 5 l vode i prebrisala kuću. Ne znam koliki bi trebao biti omjer vode niti koliko je "jaka" ova rakija. :zoka:
Ništa ne dobiješ time sto razblazis alkohol sa vodom, samo ga razvodnis i soba lijepo mirise i to je to.
User avatar
Veigar
Posts: 2346
Joined: 07/01/2020 12:17

#22 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by Veigar »

Heller wrote: 19/03/2020 08:34 i soba lijepo mirise i to je to.
:D
chombe trajla be
Posts: 243
Joined: 22/09/2015 19:53

#23 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by chombe trajla be »

Heller wrote: 19/03/2020 08:34
azurna_obala wrote: 15/03/2020 23:05 Imam domaće rakije, ne znam koliko je bilo pametno/uspješno ovo sto sam uradila, nasula mozda pola čaše na 5 l vode i prebrisala kuću. Ne znam koliki bi trebao biti omjer vode niti koliko je "jaka" ova rakija. :zoka:
Ništa ne dobiješ time sto razblazis alkohol sa vodom, samo ga razvodnis i soba lijepo mirise i to je to.
Isti efekat osjetim kad mi amidža dođe na "kafu" :D
User avatar
azurna_obala
Posts: 5140
Joined: 06/11/2010 03:22
Location: Tamo gdje nebo ljubi more

#24 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by azurna_obala »

chombe trajla be wrote: 19/03/2020 08:54
Heller wrote: 19/03/2020 08:34
azurna_obala wrote: 15/03/2020 23:05 Imam domaće rakije, ne znam koliko je bilo pametno/uspješno ovo sto sam uradila, nasula mozda pola čaše na 5 l vode i prebrisala kuću. Ne znam koliki bi trebao biti omjer vode niti koliko je "jaka" ova rakija. :zoka:
Ništa ne dobiješ time sto razblazis alkohol sa vodom, samo ga razvodnis i soba lijepo mirise i to je to.
Isti efekat osjetim kad mi amidža dođe na "kafu" :D
hahahahahhahaha

OK
User avatar
vjeshalica
Posts: 5297
Joined: 31/03/2019 14:56

#25 Re: Sredstva za prevenciju - maske, dezinfekcija...

Post by vjeshalica »

Cherry-Cherry wrote: 16/03/2020 14:23 Gdje god sam otišla, nema ništa za dezinfekciju. Sve opustošeno.
Neki su ljudi bili veoma pametni pa su nam ukinuli fabrike koje bi mogle se staviti na raspolaganje...sad nek pametolozi masu usima
Pokupovali mahom lovatori na tone a sirotinju jebi
Vazda bilo
Doduse ima solucija za deterdzente i sl.
Ne treba panicariti svakako
Post Reply