Mogy87 wrote: ↑28/03/2020 11:54
laik1981 wrote: ↑28/03/2020 11:34
Mogy87 wrote: ↑28/03/2020 11:27
Jest vala do juce.
Je li se ovdje govori o convid 19 virusu.. Ne pravi se pametan.. Znam dobro sta sam slusao i citao zadnjih dana, sto od nasih, sto od internacionalnih "strucnjaka".. Od istih onih strucnjaka koji kreiraju medicinsku doktrinu i odredjuju pravila ponasanja.. Pricamo o ovom tipu korone koji se pojavio prije cetiri mjeseca a ti stavis podatak iz 2007.
Sluzbeni naziv "aktuelnog" virusa je Coronavirus COVID-19 (SARS-CoV-2). Ovo je SARS 2. Rad koji sam postavila objavljen je nakon epidemije SARSA 1 (koji je takodjer corona virus i presao je sa sismisa).
Postavio si pitanje otkud sad da virusi prelaze sa sismisa na covjeka. Evo ti odgovor dr. Igora Rudana, a i forumas Splinter ima odlicne komentare na tu temu:
"Kada o virusima razmišljamo isključivo iz naše vlastite perspektive, tj. antropocentrički, mi ih se bojimo. Kako i ne bismo? Radi se o nevidljivom neprijatelju, koji nam može ući u stanice i hakirati naš genom. Naš vlastiti imunološki odgovor na njegovu podlu invaziju može ubiti nas same, iako smo inače relativno mladi i zdravi. Međutim, zadnje što virus želi jest učiniti nam neku veliku štetu. Dapače, čim nauči kako skočiti na neku novu vrstu i širiti se u njoj, on nastavlja mutirati, nadajući se da će time domaćinima činiti što manju štetu, ostati neprimijećen, te čitavu tu novu vrstu koristiti dugoročno kao svoj novi rezervoar – piše akademik Rudan. Jer virusi vole svoje rezervoare.
– Jako ih vole, jer u čitavom svemiru, rezervoari su jedina mjesta gdje se osjećaju sigurnima, barem do daljnjega. Baš kao što se i mi, ljudi, osjećamo sigurnima samo na dovoljno toplim kopnenim površinama Zemlje. Naime, nigdje drugdje u Svemiru ni ne možemo preživjeti, rasti i razmnožavati se. Virusi, dakle, ne samo da vole svoje rezervoare, nego stalno nastoje stvarati nove.
Naime, oni se prilagođavaju drugim vrstama kako bi preživljavali u njima. Ali te vrste stalno izumiru, ne zaboravimo ni to. Zato virusima rezervoara, zapravo, nikad dosta. Pritom, kada mi, ljudi, uništavamo okoliš i smanjujemo broj jedinki drugih vrsta, dok mi sami rastemo u broju, treba znati da postajemo sve zanimljiviji svim mogućim virusima kao rezervoar. Virusi biraju pobjedničke vrste na Zemlji, jer parazitiraju u njihovim stanicama i u njihovu genomu, pa onda i oni opstaju – stoji u tekstu."