Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#14351 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 28/03/2020 11:27
laik1981 wrote: 28/03/2020 11:25 Do juce je mainstream nauka tvrdila da je nemoguce da ovaj virus predje sa covjeka na zivotinju, a eto u Belgiji se desio i prvi slucaj gdje je covjek zarazio svoju macku. Izgleda da cemo morati i ulicnim mackama ograniciti kretanje..
Jest vala do juce.
Image
Je li se ovdje govori o convid 19 virusu.. Ne pravi se pametan.. Znam dobro sta sam slusao i citao zadnjih dana, sto od nasih, sto od internacionalnih "strucnjaka".. Od istih onih strucnjaka koji kreiraju medicinsku doktrinu i odredjuju pravila ponasanja.. Pricamo o ovom tipu korone koji se pojavio prije cetiri mjeseca a ti stavis podatak iz 2007.
Last edited by laik1981 on 28/03/2020 11:35, edited 1 time in total.
155_mm

#14352 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 155_mm »

ja71 wrote: 28/03/2020 11:09
155_mm wrote: 28/03/2020 10:38
Španija povukla kineske testove za koronavirus zbog slabe preciznosti
kineska roba.
:lol:
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/span ... /200328032

"Kineska vlada je saopćila da ih je proizvela kompanija koja se ne nalazi na listi autorizovanih proizvođača."

Španci sami sebe zaklali
ma ja u kini vlada takva sloboda da svak moze proizvoditi sta pozeli. cak i medicinsku opremu.

:-)

to ona ista kineska vlada sto mjesecima nije imala nikakvog virusa i onda preko noci stavili desetine miliona stanovnika u karantenu.
itekako

#14353 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

laik1981 wrote: 28/03/2020 11:25 Do juce je mainstream nauka tvrdila da je nemoguce da ovaj virus predje sa covjeka na zivotinju, a eto u Belgiji se desio i prvi slucaj gdje je covjek zarazio svoju macku. Izgleda da cemo morati i ulicnim mackama ograniciti kretanje..
korona virus u zivotinjskom svijetu nije nista novo.
to ce ti reci svaki veterinar.

vakcine se daju npr. kravama vec desetljecima.
GAU8

#14354 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ovdje je virus po sebi, vjerovatno najmanji problem.
On je samo iznio na vidjelo sve nedostatke i probleme "moderne civilizacije"
ja71

#14355 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

155_mm wrote: 28/03/2020 11:34
kineska roba.

"Kineska vlada je saopćila da ih je proizvela kompanija koja se ne nalazi na listi autorizovanih proizvođača."

Španci sami sebe zaklali
ma ja u kini vlada takva sloboda da svak moze proizvoditi sta pozeli. cak i medicinsku opremu.

to ona ista kineska vlada sto mjesecima nije imala nikakvog virusa i onda preko noci stavili desetine miliona stanovnika u karantenu.
Znači klix nam laže ?
ćiribiribela

#14356 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

raspravljati sa ljudima kojima je jedini izvor informacija o temi yt ili neki portal zeljan klikova je sizifov posao. :roll:
laik1981

#14357 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

itekako wrote: 28/03/2020 11:35
korona virus u zivotinjskom svijetu nije nista novo.
to ce ti reci svaki veterinar.

vakcine se daju npr. kravama vec desetljecima.
Korona virus postoji vjerovatno od kada postoje i zivotinje, ali pricamo o ovom obliku korone zbog koje je proglasena pandemija..
aerodinamika

#14358 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aerodinamika »

kineska roba.

Španci sami sebe zaklali

u kini imas desetine miliona malih poduyetnika, nije sve centraliyovano
Horcrux

#14359 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horcrux »

mainstream nauka, mainstream mediji, itd. :thumbup: Kad neko koristi ove izraze, odmah znas s kim imas posla.
Milenkov buraz

#14360 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Ja želim da izjavim da moram da počnem da dižem paniku i da šizim... :sretan: :sretan: :sretan:
Cortado

#14361 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Bluemore wrote: 28/03/2020 11:15 Za ostale evo

Bravo! Prim. dr. Dragan Stevanovic, kolega i moj ratni komandir. Covjek se pohvalno osvrce na krizno upravljanje u ZE-DO i TZ kantonu! Covjek govori o tome koja je strategija potrebna. Ali vjerovatno je i on kvazistrucnjak za forumski konzilij. Vjerovatno ce se javiti i onaj forumski mentol i optuziti i Dragana da infantilno napada Vladu KS i pljuje po stabu CZ.

Gdje je sad onaj lik sto smatra da su mjere ogranicenja u ZE-DO kantonu zlocin nad djecom?
biglebovski

#14362 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 28/03/2020 11:24
biglebovski wrote: 28/03/2020 10:53
Mogy87 wrote: 28/03/2020 10:49

Vjeruj njemu i cuvaj se pite, gluho bilo SIDU mozes dobiti :lol:
Čovjek bar ima dovoljno integriteta da imenom i prezimenom izađe pred kamere. Ko si ti, šta si ti? Daj nam tvoj klip?
Ko sam i sta sam je nevazno. Za sve informacije koje sam postavila mogu dati studije naucnika koje su prosle peer review (tj. potvrdjene od strane drugih naucnika). To su oni dugi dosadni tekstovi puni teskih rijeci koje niko ne voli citati. Lakse je pogledati koji youtube klip. A barem 3 kljucne teze koje je iznio ovaj "strucnjak" su apsolutne lazi i manipulacija podacima.
Baš tako, nevažno. A da se vratimo na temu velika opasnost ili ne i na vaše konstantno podcjenjivanje gripe:

Ovako je to izgledalo prošle godine:
https://www.slobodnaevropa.org/a/epidem ... 63607.html

Pa kaže portparolka Milka "od posljedica virusa gripa preminulo je 35 pacijenata" a nadležni poručuju:
"Iako podaci pokazuju da se radi o daleko opasnijem virusu i većem broju oboljelih, kao i većem broju smrtnih slučajeva u odnosu na prethodne sezone, nadležni poručuju da nema potrebe za proglašenjem epidemije"
U Srbiji kažu: Od gripa u Srbiji je do sada umrlo 19 ljudi, a najugroženija su djeca do četiri godine.

Crnogorci, imenom i prezimenom konstatuju: "Pod najvećim rizikom su starije osobe i hronični bolesnici u svim uzrastima, zdravstveni radnici kao i svi koji po procjeni ljekara imaju simptome koji bi mogli ukazivati da se radi o virusu tipa A"

A Makedonci, javljajući da je kod njih registovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, dodajući da su registrovana dva smrtna slučaja od posljedica gripa. Jedna petogodisnja djevojčica i dvadesetpetogodišnja djevojka su umrle nakon komplikacija izazvanih takozvanim svinjskim gripom.

Ovaj jedan članak dokazuje koliko je gripa opasna bolest. Od covida je do sada umrlo jako malo mladih ljudi, gripa ne bira. Pazite Makedoniju, 5 g. i 25 g. jedine žrtve. U Nišu najugroženija kategorija djeca od četiri godine.
Tako da vaše konstatacije i podrugljivo gledanje na gripu su ili plod vašeg neznanja ili imate neke druge motive zbog kojih suptilno promovišete paniku i strah od corone.
ja71

#14363 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

aerodinamika wrote: 28/03/2020 11:39
u kini imas desetine miliona malih poduyetnika, nije sve centraliyovano
Džaba krečiš, ovome su Kinezi po defaultu dežurni krivci
Ironmen

#14364 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Zox wrote: 28/03/2020 10:23
freelancerBIH wrote: 28/03/2020 10:04
Zox wrote: 28/03/2020 09:47 Nakon onih dijagrama sto sam postavljao iz sela u sjevrrnoj Italiji, gdje se vidi da je smrtnost puno veca nego ona sto je sluzbeno objavljena, sve vise strucnjaka u Italiji je ubijedjeno da je u stvari zaraza puno sira. Pojedini infektolozi (sad sam na mobitelu, ali ako neko bas hoce naci cu link) smatraju da je u Italiji zarazeno preko 500 hiljada ljudi. Ta cifra bi smanjila smrtnost u Italiji koja je puno veca od ostatka svijeta, ali je opet ne bi svela na 1-3 posto zarazenih. Zato moja majka iz Lombardije mozda nije u krivu kad pomalo panicno kaze da su vjerovatno (skoro) svi zarazeni.
500 hiljada je premala brojka zarazenih. U Italiji je zaraznih 10-15 miliona druze moj, vrijeme ce pokazati to... A kada se krene masovnije testiranje - sa antigen i antibody testovima - to ce se i dokazati :bih:
Da, to kazu mnogi, a naveo sam cifru od 500 hiljada jer je to za sad jedina koju je izrekao neki infektolog.
Italija izgleda nema problema sa testovima sto vidimo iz dana u dan... Zasto nedorade random 2000 testova na zdravim mladjim ljudima koji nemaju nikakve simpotme i vide dali ko medju njima ima coronu i odma ce im sve biti jasno kako i na koji nacin se siri i zasto ima toliko oboljelih..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14365 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Ma Čajna je divlja, :mrgreen: oni su i dalje godinama iza zapadnog svijeta kad je tehnologija u pitanju. To sa testovima me uopšte ne iznenadjuje. 1% kineske robe ima standard kvalitete ravan zapadu.
Kupio tri pametna sata, sminka, ovo ono, malo para a isto suunto ili garmin, samo sto rade 7 dana i to je to . :mrgreen:
laik1981

#14366 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Horcrux wrote: 28/03/2020 11:40
mainstream nauka, mainstream mediji, itd. :thumbup: Kad neko koristi ove izraze, odmah znas s kim imas posla.
A vjeruj da i ja znam s kim imam posla kada odgovara na taj nacin.. To sto ti mislis da si dominantniji u bilo kom obliku zato sto slijedis te coporativne teze, to je tvoj problem..
Cortado

#14367 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

laik1981 wrote: 28/03/2020 11:34
Jest vala do juce.
Image
Je li se ovdje govori o convid 19 virusu.. Ne pravi se pametan.. Znam dobro sta sam slusao i citao zadnjih dana, sto od nasih, sto od internacionalnih "strucnjaka".. Od istih onih strucnjaka koji kreiraju medicinsku doktrinu i odredjuju pravila ponasanja.. Pricamo o ovom tipu korone koji se pojavio prije cetiri mjeseca a ti stavis podatak iz 2007.
TI si covjece ogranicen do bola. Fino ti pise "SARS-CoV-like viruses" ako ne znas engleski, da ti prevedem virus slicni SARS-CoV, korona je SARS-CoV-2. Jeli i dalje nejasno da ti neko nacrta?
ja71

#14368 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Dobra vijest:

Amerikanci napravili test koji za pet minuta otkriva da li je osoba zaražena koronavirusom

https://www.klix.ba/scitech/nauka/ameri ... /200328039
ja71

#14369 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Još jedna dobra vijest

Ambasador Kine u BiH: Počelo testiranje vakcine za koronavirus

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amba ... /200328035
Diwan

#14370 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Ode život u tri lepe, zbog flu like virusa, kontrolisane medijske agende i prije svega sinister plana ljudi ili čega već iz sjene. Ode ekonomija, ode standard, ode normalitet, ode egzistencija, ode mir, zdravlje, život...

Kad bih pisao šta zaista mislim i koji scenario predviđam, sam bi sebe uplašio od toga. Da, naučnici rade na pronalaženju lijeka ... :run:
Ironmen

#14371 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

GAU8 wrote: 28/03/2020 11:32 Je li tacno, ili je provala, da je u nastanku zakon, kojim se sirenje virusa kasljanjem smatra teroristickim napadom? :lol: :lol: :lol: :lol:

Jesu li normalni jbt.
Pa u prvu ruku jeste smijesno, ali u drugu kada bolje razmislis o virusu iz dana u dan se zna sve vise i vise, nakon nekog vremena bi se mogli i teroristicki napadi vrsiti na ovaj fazon samo razmisli eto..Ma svijet je otiso u tacku realno vec odavno..
Mogy87

#14372 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 28/03/2020 11:34
Jest vala do juce.
Image
Sluzbeni naziv "aktuelnog" virusa je Coronavirus COVID-19 (SARS-CoV-2). Ovo je SARS 2. Rad koji sam postavila objavljen je nakon epidemije SARSA 1 (koji je takodjer corona virus i presao je sa sismisa).
Postavio si pitanje otkud sad da virusi prelaze sa sismisa na covjeka. Evo ti odgovor dr. Igora Rudana, a i forumas Splinter ima odlicne komentare na tu temu:
"Kada o virusima razmišljamo isključivo iz naše vlastite perspektive, tj. antropocentrički, mi ih se bojimo. Kako i ne bismo? Radi se o nevidljivom neprijatelju, koji nam može ući u stanice i hakirati naš genom. Naš vlastiti imunološki odgovor na njegovu podlu invaziju može ubiti nas same, iako smo inače relativno mladi i zdravi. Međutim, zadnje što virus želi jest učiniti nam neku veliku štetu. Dapače, čim nauči kako skočiti na neku novu vrstu i širiti se u njoj, on nastavlja mutirati, nadajući se da će time domaćinima činiti što manju štetu, ostati neprimijećen, te čitavu tu novu vrstu koristiti dugoročno kao svoj novi rezervoar – piše akademik Rudan. Jer virusi vole svoje rezervoare.
– Jako ih vole, jer u čitavom svemiru, rezervoari su jedina mjesta gdje se osjećaju sigurnima, barem do daljnjega. Baš kao što se i mi, ljudi, osjećamo sigurnima samo na dovoljno toplim kopnenim površinama Zemlje. Naime, nigdje drugdje u Svemiru ni ne možemo preživjeti, rasti i razmnožavati se. Virusi, dakle, ne samo da vole svoje rezervoare, nego stalno nastoje stvarati nove. Naime, oni se prilagođavaju drugim vrstama kako bi preživljavali u njima. Ali te vrste stalno izumiru, ne zaboravimo ni to. Zato virusima rezervoara, zapravo, nikad dosta. Pritom, kada mi, ljudi, uništavamo okoliš i smanjujemo broj jedinki drugih vrsta, dok mi sami rastemo u broju, treba znati da postajemo sve zanimljiviji svim mogućim virusima kao rezervoar. Virusi biraju pobjedničke vrste na Zemlji, jer parazitiraju u njihovim stanicama i u njihovu genomu, pa onda i oni opstaju – stoji u tekstu."
biglebovski

#14373 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Cortado wrote: 28/03/2020 11:52
biglebovski wrote: 28/03/2020 11:45
Mogy87 wrote: 28/03/2020 11:24
Ko sam i sta sam je nevazno. Za sve informacije koje sam postavila mogu dati studije naucnika koje su prosle peer review (tj. potvrdjene od strane drugih naucnika). To su oni dugi dosadni tekstovi puni teskih rijeci koje niko ne voli citati. Lakse je pogledati koji youtube klip. A barem 3 kljucne teze koje je iznio ovaj "strucnjak" su apsolutne lazi i manipulacija podacima.
Baš tako, nevažno. A da se vratimo na temu velika opasnost ili ne i na vaše konstantno podcjenjivanje gripe:

Ovako je to izgledalo prošle godine:
https://www.slobodnaevropa.org/a/epidem ... 63607.html

Pa kaže portparolka Milka "od posljedica virusa gripa preminulo je 35 pacijenata" a nadležni poručuju:
"Iako podaci pokazuju da se radi o daleko opasnijem virusu i većem broju oboljelih, kao i većem broju smrtnih slučajeva u odnosu na prethodne sezone, nadležni poručuju da nema potrebe za proglašenjem epidemije"
U Srbiji kažu: Od gripa u Srbiji je do sada umrlo 19 ljudi, a najugroženija su djeca do četiri godine.

Crnogorci, imenom i prezimenom konstatuju: "Pod najvećim rizikom su starije osobe i hronični bolesnici u svim uzrastima, zdravstveni radnici kao i svi koji po procjeni ljekara imaju simptome koji bi mogli ukazivati da se radi o virusu tipa A"

A Makedonci, javljajući da je kod njih registovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, dodajući da su registrovana dva smrtna slučaja od posljedica gripa. Jedna petogodisnja djevojčica i dvadesetpetogodišnja djevojka su umrle nakon komplikacija izazvanih takozvanim svinjskim gripom.

Ovaj jedan članak dokazuje koliko je gripa opasna bolest. Od covida je do sada umrlo jako malo mladih ljudi, gripa ne bira. Pazite Makedoniju, 5 g. i 25 g. jedine žrtve. U Nišu najugroženija kategorija djeca od četiri godine.
Tako da vaše konstatacije i podrugljivo gledanje na gripu su ili plod vašeg neznanja ili imate neke druge motive zbog kojih suptilno promovišete paniku i strah od corone.
Image
Mani se memova doktore, kako ti je kolega, jel uplašen, šta prića, de malo toga, pusti se memova.
Mogy87

#14374 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

ćiribiribela wrote: 28/03/2020 11:38 raspravljati sa ljudima kojima je jedini izvor informacija o temi yt ili neki portal zeljan klikova je sizifov posao. :roll:
Znam :sad: optuzise me da zelim djeci bolest. A jedini "blagoslov" ovog virusa je sto su djeca blaze pogodjena.
155_mm

#14375 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 155_mm »

ja71 wrote: 28/03/2020 11:38

Španci sami sebe zaklali

Znači klix nam laže ?
pa nije klix pisao ovaj izvjestaj kineske vlade.
je li ti stvarno vjerujes da kinezi imju sami 80 k zarazenih. a mjesecima sakrivali sirenje virusa. a mnoge europske zemlje ce svaka ta sebe preci kinu po broju zarazenih i pored ovih mjera.

ili mislis da su ovi u kini tolike budale da dozvole sebi ovakvu sramotu sa testovima. kao da vec nisu dovoljno zasrali sa ovim virusom.
Locked