Šprica za farbanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sve na kvadrat

#1 Šprica za farbanje

Post by sve na kvadrat »

Planiram farbati unutarnja vrata pa me interesuje koju spricu uzeti, tj promjer dizne 0.8, 1, 1.2, 1.3 itd..Nista profesionalno mi ne treba, uzet cu neku do 50ak maraka...
kica

#2 Re: Šprica za farbanje

Post by kica »

Kojeg materijala je povrsina vrata
sve na kvadrat

#3 Re: Šprica za farbanje

Post by sve na kvadrat »

kica wrote: 25/03/2020 17:24 Kojeg materijala je povrsina vrata
Puno drvo, bijeli bor. Ofarban u braon boju....
Maraschino

#4 Re: Šprica za farbanje

Post by Maraschino »

sve na kvadrat wrote: 25/03/2020 17:16 Planiram farbati unutarnja vrata pa me interesuje koju spricu uzeti, tj promjer dizne 0.8, 1, 1.2, 1.3 itd..Nista profesionalno mi ne treba, uzet cu neku do 50ak maraka...
Jesi to radio ranije?
Gdje planiras to raditi?
Znas li redoslijed radova?
sve na kvadrat

#5 Re: Šprica za farbanje

Post by sve na kvadrat »

Maraschino wrote: 25/03/2020 19:34
sve na kvadrat wrote: 25/03/2020 17:16 Planiram farbati unutarnja vrata pa me interesuje koju spricu uzeti, tj promjer dizne 0.8, 1, 1.2, 1.3 itd..Nista profesionalno mi ne treba, uzet cu neku do 50ak maraka...
Jesi to radio ranije?
Gdje planiras to raditi?

Jesam, i prezadovoljan sam bio...
Pitanje se odnosilo na spricu, diznu....
Stara sprica je bila od komsije i vise je nema..
sve na kvadrat

#6 Re: Šprica za farbanje

Post by sve na kvadrat »

Jesi to radio ranije?
Gdje planiras to raditi?
Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7 Re: Šprica za farbanje

Post by bitanga_sa_otesa »

mislim da ti je 1.2 najbolja opcija.
zposao

#8 Re: Šprica za farbanje

Post by zposao »

Jesi to radio ranije?
Gdje planiras to raditi?
Kakav je redoslijed radova? Ja sam proslo ljeto radio sam sebi lakiranje svih unutrašnjih vrata sa posuđenim kompresorom i špricom od susjeda. Bilo mi prvi put, pojma nisam imao. Samo prethodno dobro izbrusio vrata i udario po kompresoru :D dobro, prethodno sam se malo igrao sa podešavanjem šprice.
Al fakat odlično ispalo, svi hvale. A ja pojma nisam imao. Ni danas se ne bi usudio nekome savjete davati u vezi toga.

A baš imam na pameti par stvari lakirati, svidilo mi se :mrgreen:
Ako sam fulio, de reci neke najbitnije stvari koje treba znati.
Maraschino

#9 Re: Šprica za farbanje

Post by Maraschino »

zposao wrote: 28/03/2020 01:24
Jesi to radio ranije?
Gdje planiras to raditi?
Kakav je redoslijed radova? Ja sam proslo ljeto radio sam sebi lakiranje svih unutrašnjih vrata sa posuđenim kompresorom i špricom od susjeda. Bilo mi prvi put, pojma nisam imao. Samo prethodno dobro izbrusio vrata i udario po kompresoru :D dobro, prethodno sam se malo igrao sa podešavanjem šprice.
Al fakat odlično ispalo, svi hvale. A ja pojma nisam imao. Ni danas se ne bi usudio nekome savjete davati u vezi toga.

Ma nisi puno fulao. :D

Prvo se ostruze stari lak koji se odvojio. Pojavit ce se neravnine, rupe ili ostecenja od unosenja namjestaja ili neka druga mehanicka ostecenja od ranije. To se najbolje popuni dvokomponentnim kitom(kao za auta). Fino se obrusi sve sa grubim papirom a poslije finim(ne manjim od 120).
Dobro se opere i odmasti(deterdzentom) i gole dijelove se predje sa temeljnom bojom. Na golom dijelu(gdje nema farbe) tesko ce se lak uhvatiti bez temeljne. Hoce ali nece digo. Nanesenu i osusenu temeljnu treba malo obrusiti i oprati. Poslije svakog brusenja najbolje je usisavati pa prati jer usisivac izvuce iz svake pore i najmanju prasinu.
Ako vrata nisu puno ostecena onda ih samo povrsinski smirglamo, operemo i spricamo.

Ako su vrata iz vise segmenata(3, 4 ili vise plata), vjerovatno da su se na rubovima pojavile pukotine koje se prije farbanja popune acrilat kitom i fino zagladi.

Sretno. :thumbup:
zposao

#10 Re: Šprica za farbanje

Post by zposao »

Maraschino wrote: 28/03/2020 10:46 Prvo se ostruze stari lak koji se odvojio. Pojavit ce se neravnine, rupe ili ostecenja od unosenja namjestaja ili neka druga mehanicka ostecenja od ranije. To se najbolje popuni dvokomponentnim kitom(kao za auta). Fino se obrusi sve sa grubim papirom a poslije finim(ne manjim od 120).
Dobro se opere i odmasti(deterdzentom) i gole dijelove se predje sa temeljnom bojom. Na golom dijelu(gdje nema farbe) tesko ce se lak uhvatiti bez temeljne. Hoce ali nece digo. Nanesenu i osusenu temeljnu treba malo obrusiti i oprati. Poslije svakog brusenja najbolje je usisavati pa prati jer usisivac izvuce iz svake pore i najmanju prasinu.
Ako vrata nisu puno ostecena onda ih samo povrsinski smirglamo, operemo i spricamo.

Ako su vrata iz vise segmenata(3, 4 ili vise plata), vjerovatno da su se na rubovima pojavile pukotine koje se prije farbanja popune acrilat kitom i fino zagladi.

Svaka čast! :thumbup: ovo je reć znanje

Jedino što sam dobro fulao je što nisam nanosio temeljnu boju a bilo je dijelova koji su skroz išmirglani do drveta
sve na kvadrat

#11 Re: Šprica za farbanje

Post by sve na kvadrat »

bitanga_sa_otesa wrote: 28/03/2020 00:57 mislim da ti je 1.2 najbolja opcija.
Završena su jedna vrata, dugo se suši boja, 12h minimalno jer je uljana..Postavio sam fotografiju kako je sve na kraju ispalo...
Maraschino

#12 Re: Šprica za farbanje

Post by Maraschino »

Sada je trend da se sva unutrasnja farbanja rade na vodenoj bazi.
Kvalitet farbe isti kao i ovaj na uljnoj(koja je zabranjena vec dugo) i terpentin bazi koji je jos dozvoljen ali za vanjske dijelove.
Susenje farbe na vodenoj bazi je mozda i brze nego na bazi razredjivaca.

Vec par godina sve javne ustanove moraju se farbati farbama samo na vodenoj bazi.
sedma_7

#13 Re: Šprica za farbanje

Post by sedma_7 »

Maraschino wrote: 28/03/2020 13:57 Sada je trend da se sva unutrasnja farbanja rade na vodenoj bazi.
Kvalitet farbe isti kao i ovaj na uljnoj(koja je zabranjena vec dugo) i terpentin bazi koji je jos dozvoljen ali za vanjske dijelove.

Vec par godina sve javne ustanove moraju se farbati farbama samo na vodenoj bazi.
Koliko je akril na bazi vode otporan na udarce i ciscenje i ogrebotine?
sedma_7

#14 Re: Šprica za farbanje

Post by sedma_7 »

moze li se sa diznom 1.4 farbati okvir prozora (drveni)?
sedma_7

#15 Re: Šprica za farbanje

Post by sedma_7 »

koliko su ti kompresorici uopce dobri da ne uzmem neki fus za 50 km koji nece nicemu valjat, radije bih onda uzela malo skuplji ali da valja
sedma_7

#16 Re: Šprica za farbanje

Post by sedma_7 »

Maraschino wrote: 28/03/2020 13:57 Sada je trend da se sva unutrasnja farbanja rade na vodenoj bazi.

ja planiram farbati prozore ali samo sa unutrasnje strane. koju boju mi preporucujes u tom slucaju?
sedma_7

#17 Re: Šprica za farbanje

Post by sedma_7 »

Maraschino wrote: 28/03/2020 10:46
zposao wrote: 28/03/2020 01:24

Ma nisi puno fulao. :D

Prvo se ostruze stari lak koji se odvojio. Pojavit ce se neravnine, rupe ili ostecenja od unosenja namjestaja ili neka druga mehanicka ostecenja od ranije. To se najbolje popuni dvokomponentnim kitom(kao za auta). Fino se obrusi sve sa grubim papirom a poslije finim(ne manjim od 120).

koja je najbolja opcija za brusenje? papir, fen, hemijski skidanje boje. u pitanju je nitro ili uljana boja na drvenim prozorima. mislim da je uljana ali nisam 100 posto sigurna?

jedan dio sam osmirglala ali je to mukotrpan posao pa ko tam mozda uzet fen ili skid? hvala
Politicarko

#18 Re: Šprica za farbanje

Post by Politicarko »

sedma_7 wrote: 12/04/2023 18:50 moze li se sa diznom 1.4 farbati okvir prozora (drveni)?
Može
Post Reply