Šprica za farbanje
- sve na kvadrat
#1 Šprica za farbanje
Planiram farbati unutarnja vrata pa me interesuje koju spricu uzeti, tj promjer dizne 0.8, 1, 1.2, 1.3 itd..Nista profesionalno mi ne treba, uzet cu neku do 50ak maraka...
- kica
#2 Re: Šprica za farbanje
Kojeg materijala je povrsina vrata
- sve na kvadrat
- Maraschino
#4 Re: Šprica za farbanje
Jesi to radio ranije?sve na kvadrat wrote: ↑25/03/2020 17:16 Planiram farbati unutarnja vrata pa me interesuje koju spricu uzeti, tj promjer dizne 0.8, 1, 1.2, 1.3 itd..Nista profesionalno mi ne treba, uzet cu neku do 50ak maraka...
Gdje planiras to raditi?
Znas li redoslijed radova?
- sve na kvadrat
#5 Re: Šprica za farbanje
Maraschino wrote: ↑25/03/2020 19:34Jesi to radio ranije?sve na kvadrat wrote: ↑25/03/2020 17:16 Planiram farbati unutarnja vrata pa me interesuje koju spricu uzeti, tj promjer dizne 0.8, 1, 1.2, 1.3 itd..Nista profesionalno mi ne treba, uzet cu neku do 50ak maraka...
Gdje planiras to raditi?
Jesam, i prezadovoljan sam bio...
Pitanje se odnosilo na spricu, diznu....
Stara sprica je bila od komsije i vise je nema..
- sve na kvadrat
#6 Re: Šprica za farbanje
Maraschino wrote: ↑25/03/2020 19:34Jesi to radio ranije?sve na kvadrat wrote: ↑25/03/2020 17:16 Planiram farbati unutarnja vrata pa me interesuje koju spricu uzeti, tj promjer dizne 0.8, 1, 1.2, 1.3 itd..Nista profesionalno mi ne treba, uzet cu neku do 50ak maraka...
Gdje planiras to raditi?

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7 Re: Šprica za farbanje
mislim da ti je 1.2 najbolja opcija.
-
zposao
#8 Re: Šprica za farbanje
Kakav je redoslijed radova? Ja sam proslo ljeto radio sam sebi lakiranje svih unutrašnjih vrata sa posuđenim kompresorom i špricom od susjeda. Bilo mi prvi put, pojma nisam imao. Samo prethodno dobro izbrusio vrata i udario po kompresoruMaraschino wrote: ↑25/03/2020 19:34
Jesi to radio ranije?
Gdje planiras to raditi?
Al fakat odlično ispalo, svi hvale. A ja pojma nisam imao. Ni danas se ne bi usudio nekome savjete davati u vezi toga.
A baš imam na pameti par stvari lakirati, svidilo mi se
Ako sam fulio, de reci neke najbitnije stvari koje treba znati.
- Maraschino
#9 Re: Šprica za farbanje
Ma nisi puno fulao.zposao wrote: ↑28/03/2020 01:24Kakav je redoslijed radova? Ja sam proslo ljeto radio sam sebi lakiranje svih unutrašnjih vrata sa posuđenim kompresorom i špricom od susjeda. Bilo mi prvi put, pojma nisam imao. Samo prethodno dobro izbrusio vrata i udario po kompresoruMaraschino wrote: ↑25/03/2020 19:34
Jesi to radio ranije?
Gdje planiras to raditi?
Znas li redoslijed radova?dobro, prethodno sam se malo igrao sa podešavanjem šprice.
Al fakat odlično ispalo, svi hvale. A ja pojma nisam imao. Ni danas se ne bi usudio nekome savjete davati u vezi toga.
A baš imam na pameti par stvari lakirati, svidilo mi se![]()
Ako sam fulio, de reci neke najbitnije stvari koje treba znati.
Prvo se ostruze stari lak koji se odvojio. Pojavit ce se neravnine, rupe ili ostecenja od unosenja namjestaja ili neka druga mehanicka ostecenja od ranije. To se najbolje popuni dvokomponentnim kitom(kao za auta). Fino se obrusi sve sa grubim papirom a poslije finim(ne manjim od 120).
Dobro se opere i odmasti(deterdzentom) i gole dijelove se predje sa temeljnom bojom. Na golom dijelu(gdje nema farbe) tesko ce se lak uhvatiti bez temeljne. Hoce ali nece digo. Nanesenu i osusenu temeljnu treba malo obrusiti i oprati. Poslije svakog brusenja najbolje je usisavati pa prati jer usisivac izvuce iz svake pore i najmanju prasinu.
Ako vrata nisu puno ostecena onda ih samo povrsinski smirglamo, operemo i spricamo.
Ako su vrata iz vise segmenata(3, 4 ili vise plata), vjerovatno da su se na rubovima pojavile pukotine koje se prije farbanja popune acrilat kitom i fino zagladi.
Sretno.
-
zposao
#10 Re: Šprica za farbanje
Svaka čast!Maraschino wrote: ↑28/03/2020 10:46 Prvo se ostruze stari lak koji se odvojio. Pojavit ce se neravnine, rupe ili ostecenja od unosenja namjestaja ili neka druga mehanicka ostecenja od ranije. To se najbolje popuni dvokomponentnim kitom(kao za auta). Fino se obrusi sve sa grubim papirom a poslije finim(ne manjim od 120).
Dobro se opere i odmasti(deterdzentom) i gole dijelove se predje sa temeljnom bojom. Na golom dijelu(gdje nema farbe) tesko ce se lak uhvatiti bez temeljne. Hoce ali nece digo. Nanesenu i osusenu temeljnu treba malo obrusiti i oprati. Poslije svakog brusenja najbolje je usisavati pa prati jer usisivac izvuce iz svake pore i najmanju prasinu.
Ako vrata nisu puno ostecena onda ih samo povrsinski smirglamo, operemo i spricamo.
Ako su vrata iz vise segmenata(3, 4 ili vise plata), vjerovatno da su se na rubovima pojavile pukotine koje se prije farbanja popune acrilat kitom i fino zagladi.
Sretno.![]()
Jedino što sam dobro fulao je što nisam nanosio temeljnu boju a bilo je dijelova koji su skroz išmirglani do drveta
- sve na kvadrat
#11 Re: Šprica za farbanje
Završena su jedna vrata, dugo se suši boja, 12h minimalno jer je uljana..Postavio sam fotografiju kako je sve na kraju ispalo...
- Maraschino
#12 Re: Šprica za farbanje
Sada je trend da se sva unutrasnja farbanja rade na vodenoj bazi.
Kvalitet farbe isti kao i ovaj na uljnoj(koja je zabranjena vec dugo) i terpentin bazi koji je jos dozvoljen ali za vanjske dijelove.
Susenje farbe na vodenoj bazi je mozda i brze nego na bazi razredjivaca.
Vec par godina sve javne ustanove moraju se farbati farbama samo na vodenoj bazi.
Kvalitet farbe isti kao i ovaj na uljnoj(koja je zabranjena vec dugo) i terpentin bazi koji je jos dozvoljen ali za vanjske dijelove.
Vec par godina sve javne ustanove moraju se farbati farbama samo na vodenoj bazi.
-
sedma_7
#13 Re: Šprica za farbanje
Koliko je akril na bazi vode otporan na udarce i ciscenje i ogrebotine?Maraschino wrote: ↑28/03/2020 13:57 Sada je trend da se sva unutrasnja farbanja rade na vodenoj bazi.
-
sedma_7
#14 Re: Šprica za farbanje
moze li se sa diznom 1.4 farbati okvir prozora (drveni)?
-
sedma_7
#15 Re: Šprica za farbanje
koliko su ti kompresorici uopce dobri da ne uzmem neki fus za 50 km koji nece nicemu valjat, radije bih onda uzela malo skuplji ali da valja
-
sedma_7
#16 Re: Šprica za farbanje
ja planiram farbati prozore ali samo sa unutrasnje strane. koju boju mi preporucujes u tom slucaju?Maraschino wrote: ↑28/03/2020 13:57 Sada je trend da se sva unutrasnja farbanja rade na vodenoj bazi.
-
sedma_7
#17 Re: Šprica za farbanje
koja je najbolja opcija za brusenje? papir, fen, hemijski skidanje boje. u pitanju je nitro ili uljana boja na drvenim prozorima. mislim da je uljana ali nisam 100 posto sigurna?Maraschino wrote: ↑28/03/2020 10:46Ma nisi puno fulao.zposao wrote: ↑28/03/2020 01:24
Kakav je redoslijed radova? Ja sam proslo ljeto radio sam sebi lakiranje svih unutrašnjih vrata sa posuđenim kompresorom i špricom od susjeda. Bilo mi prvi put, pojma nisam imao. Samo prethodno dobro izbrusio vrata i udario po kompresorudobro, prethodno sam se malo igrao sa podešavanjem šprice.
A baš imam na pameti par stvari lakirati, svidilo mi se![]()
Ako sam fulio, de reci neke najbitnije stvari koje treba znati.![]()
Prvo se ostruze stari lak koji se odvojio. Pojavit ce se neravnine, rupe ili ostecenja od unosenja namjestaja ili neka druga mehanicka ostecenja od ranije. To se najbolje popuni dvokomponentnim kitom(kao za auta). Fino se obrusi sve sa grubim papirom a poslije finim(ne manjim od 120).
Sretno.![]()
jedan dio sam osmirglala ali je to mukotrpan posao pa ko tam mozda uzet fen ili skid? hvala
- Politicarko