Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Bluemore
#14201 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo ih naucnici i to kakvi
I plus nisu teoreticari zavjere
https://off-guardian.org/2020/03/24/12- ... rus-panic/
- skafiskafsnjak
#14202 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
gledao sam na face djecu sta pricaju . Ako u ovoj situaciji lazu, onda jbg.TheRealist wrote: ↑27/03/2020 23:38Pa treba vidjeti sa onima koji su ju pregledali, u kakvom je stanju bila tokom pregleda. Koliko znam, ona nije stigla niti do OB, niti do KCUS-a, pa da je vraćena odatle. Da bi se osoba tretirala u bolnici, neko ju mora uputiti tu.skafiskafsnjak wrote: ↑27/03/2020 23:29 I kako to da ova zena sto je umrla, nije otisla u Podrhrastove? Nije bila tezak pacijent ?
Ok, nije corona....ali nebitno jel korona, zena je za bolnicu bila
Ovo nije pitanje za uposlenike bolnica, već uposlenike DZ, ali i onima koji sve organizuju i kolegama u DZ nisu obezbijedili adekvatnu opremu.
AKo je zena umrla par dana nakon pregleda, koliko je moguce da je opravdano bilo vracanje kuci uz antibiotike ?
Ne znam.... ali vidjevsi ovo, strah covjeka obuzme. Svi mi imamo starije koji mogu doci , ne daj Boze, u slicnu situaciju .
- Hajlac
#14203 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
coco1 wrote: ↑27/03/2020 15:36ni za sto u zivotu, ne treba biti iskljuciv. ja se, po pitanju corone i medicine opcenito, uopste ne mjesam u rasprave, jer ne poznajem materiju dovoljno, bolje reci, nikako. medjutim, to sto si ti medicinski potkovan, spreman stati iza svog znanja, ne znaci da mozes stati iza svake osobe u bijelom mantilu i tvrditi da je strucan, nacitan, ispraksiran...Cortado wrote: ↑27/03/2020 13:59Sto se ismijah majko mila![]()
![]()
![]()
![]()
Izvini, ne bih da razvijemo sad diskusiju o ovome, ali me samo zanima jedna stvar. Ako mislis da ljekari eksperimentisu na ljudima, zasto onda uopste ici ljekaru? Kako uopste mozes biti siguran da ne-eksperimentisu? Ova virusna infekcija nema lijeka, osim simptomatske terapije, kako onda ocekujes da ti neko pomogne ako imas polaznu tacku da ce neko eksperimentisati na tebi?neko_sa_strane wrote: ↑27/03/2020 13:52 Sada bi se svaka smrt pacijenata mogla pripisati koronavirusu. Doktorima korona virus došao kao kec na deset. Izgleda ni PCR testovi koji se većinom provide nisu skroz tačni. Tako da je najgora opcija ipak završiti u bolnici i dopustiti da eksperimentišu na ljudima. Ako primjene pogrešnu terapiju svakako niko neće odgovarati a jedini krivac je koronavirus pogotovo ako je pacijent pozitivan.
u novembru 2018., skrsio sam od ranije naceto koljeno i zakaci me da taj dan prima ukcs, te odem na kum. dezurni doktor me uputi na rentgen i tamo naletim na poznanika iz mladosti, uposlenika ukcs, koji mi je rekao da mi to na kosevu nema ko uraditi kako valja i da se hvatam vojne bolnice, te mi dade 3 imena koja bih trebao "zaganjati" da mi to urade kako valja. naknadno, doktor iz vojne, kojeg sam "izganjao" mi je trazio i snimak magneta, koji sam uradio u kosevu i na upit one zene, jel doktorica, sestra, sta li je, sto radi te snimke magneta, kazem ko ce mi raditi, na sto mi je odgovorila pametan i dobar izbor.
ja necu reci da eksperimentise bilo ko od doktora, ali da ih je masa priucena i sada se uce na pacijentima, hocu. i cvrsto cu stajati iza toga. samo je problem ko od tih, koji se uce, ima od koga uciti. kvalitetnog i ispraksiranog kadra je sve manje, nema ko prenijeti znanje i iskustvo.
pogotovo u ovoj situaciji, s kojom su se zadeverale svjetski priznate klinike, tvrditi kako su nasi doktori ekstra spremni odgovoriti na izazov je, u najmanju ruku, neozbiljno.
- GAU8
#14204 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
WTF is off-guardian?Bluemore wrote: ↑27/03/2020 23:40 Evo ih naucnici i to kakvi
- bingov buraz
#14205 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Rekao je Vučić danas na presu da će Srbija imati po 30 i više mrtvih dnevno.saint_mirad wrote: ↑27/03/2020 23:33 Ovamo gradjani korak po korak svesno predaju slobodnu volju i pozivaju da im se uvede totalitarni rezim.
![]()
Igra na sigurno,ako se obistini može reći rekli smo vam a vi ne slušate,ako podbaci biće nadljudskim naporima smo zaustavili ono što niko u svijetu nije uspio,potukli smo sve crne prognoze.
Kako čovjek uživa u tome to je strašno,on je sad gospodar svemira.
-
invincible1921
#14206 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A u svijetu gdje rade silni strucnjaci, gdje im bolnice nisu ko u "africi" pade sve na koljena....dajte molim vas...znam da smo kar.ina, al nemojte jes vagno ima jos brasna po bingu nije nestalo
Samo panika, histerija, lupanje gluposti i hladne pive
Samo panika, histerija, lupanje gluposti i hladne pive
Last edited by invincible1921 on 27/03/2020 23:56, edited 1 time in total.
-
TheRealist
#14207 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Stvarno ne znam. Ne stavljam se na nečiju stranu, samo govorim da ta pacijentica nema nikakve veze niti sa jednom od bolnica u Sarajevu, jer nije do njih ni došla.skafiskafsnjak wrote: ↑27/03/2020 23:42 gledao sam na face djecu sta pricaju . Ako u ovoj situaciji lazu, onda jbg.
AKo je zena umrla par dana nakon pregleda, koliko je moguce da je opravdano bilo vracanje kuci uz antibiotike ?
Ne znam.... ali vidjevsi ovo, strah covjeka obuzme. Svi mi imamo starije koji mogu doci , ne daj Boze, u slicnu situaciju .
Da naš zdravstveni sistem ne štima, to odavno znamo. Nemamo obuke kvalitetne, nemamo ljudstvo, mnogi koji znaju čuvaju za sebe, nemamo sredstva, pacijenti imaju pogrešna očekivanja, zakonske regulative oko bolovanja i opravdanja su loše....
- Prpa.ba
-
invincible1921
#14209 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Za pocetak imas to ako ne radis, nemas nikakva primanja, apsolutno inkakav doprinos drzavi,,,imas zdravstveno koji ti pokriva apsolutno sve ko i onome sto ima 3000 maraka platu....ti mislis da to negdje moze ? Moze al u limburgu....Mozes vazda otic privatniku ako ti se ne svidja odes, al moras i platit.TheRealist wrote: ↑27/03/2020 23:55Stvarno ne znam. Ne stavljam se na nečiju stranu, samo govorim da ta pacijentica nema nikakve veze niti sa jednom od bolnica u Sarajevu, jer nije do njih ni došla.skafiskafsnjak wrote: ↑27/03/2020 23:42 gledao sam na face djecu sta pricaju . Ako u ovoj situaciji lazu, onda jbg.
Da naš zdravstveni sistem ne štima, to odavno znamo. Nemamo obuke kvalitetne, nemamo ljudstvo, mnogi koji znaju čuvaju za sebe, nemamo sredstva, pacijenti imaju pogrešna očekivanja, zakonske regulative oko bolovanja i opravdanja su loše....
Mislim da me s ne shvati pogresno, daleko je od idelanog al ne mroamo ni u krajnosti ici...
Ako neko pocne pricom da je narucen za 2 mjesca da slika nesto,,,necu odgovorata...da se odma ogradim
- piupiu
#14210 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sloboda govora, posebno u kriznim situacijama, podrazumijeva i odgovornost (čak i krivičnu) za govor i imunizaciju na Dunning-Krugerov efekat.
- muhafuca
#14211 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ti si gori ako na furumu bilo sta receno (tacno ili netocno) uzimas kao 100% tacnu informaciju po defaultu.skafiskafsnjak wrote: ↑27/03/2020 23:28GAU8 wrote: ↑27/03/2020 23:21Prelistavanje tema od strane nadležnih i tako to. To se zove diktatura. Koliko god se ne slažu naša mišljenja, pravo na iznošenje mišljenja niko ne smije sankcionirati.
Ja prezirem na primjer SDA botove it dna duše, kao i ove putinofile. Ali ne pada mi na pamet da to zabranjujem
Nisu problem razlicita misljenja nego x dezinformacija . Ev posebno za ovaj zadnji slucaj zene koja je umrla... Te kcerka.lagala da je u Italiji bila , te onda da se vucarala sa nekim Italijanskim vojnicima itd. Drugim rijecima, rekla kazala...
Na forumu se prica i diskutuje a ako ti je neka informacija zapala za oko i iz bilo kojeg razloga te interesuje
uzmes je i provjeris je na vise drugih mjesta. Oficijelnih ili neoficijelnih kako samom tebi pase.
Na forumu ima masa tacnih i dobrih informacija ali isto tako i masa losih informacija i dezinformacija.
Tako da po defaultu sve trebas dodatno provjeriti ili vjerovati na vlastitu odgovornost.
- Hajlac
#14212 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Covid-19 workers in Spain: 'You can feel the fear in the air'
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... in-the-airAlmost 15% of Spain’s 64,059 cases of coronavirus have been health workers. In Madrid and other regions, stocks of basic protective equipment such as face masks are running dangerously low.
“The material we have is being very strictly rationed so we don’t run out,” Gayoso said. “You’re careful not to get your gown dirty because you know you’ll have to reuse it, which ups the risk of contagion. We’re having to take very good care of the high-quality material.”
It was perhaps a perverse blessing that staff were so busy, Gayoso added. “There’s no time to get angry or to wonder why things have been organised the way they have.”
Her colleague Pablo Cereceda, a surgeon and representative for the Amyts medical association, is in precautionary quarantine and has had more time to reflect – and to seethe.
“The reality is that this is an epidemic that’s getting the better of us and we need to ask why,” he said.
“The only thing you can really compare this with is the situation we saw with the terrorist bombings in Madrid in March 2004. Yes, it was days of furious activity, especially for surgeons and those in ICUs, but it was nothing like this.”
Cereceda and many other doctors and nurses argue that the pandemic has shown what happens when you make unprecedented demands on a health service that in many areas is still struggling to recover from the 2008 economic crisis and its deep attendant cuts.
“We’ve been warning for years that we don’t have enough nurses to look after patients even in normal circumstances, let alone in a pandemic like the one we’re in,” said María José García, a spokeswoman for the Satse nursing union.
“Nurses are being sent in to treat infected patients wearing tattered robes and without masks, goggles and gloves. There’s a massive shortage of protective equipment which means that we’re picking up the virus, infecting our own families and becoming transmitters among the population.”
If the number of infected nurses continues to rise, “who’s going to look after all the patients?” wondered García.
- piupiu
#14213 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo lijepo objašnjena razlika izmedju ventilatora i respiratora, kako se koriste, koji aprati mogu poslužiti sličnoj svrsi ili biti pretvoreni u ventilatore, a pitanja i u bogatim zemljama ista - imamo li dovoljno?
https://www.abc.net.au/news/2020-03-27/ ... /12092432?
https://www.abc.net.au/news/2020-03-27/ ... /12092432?
- skafiskafsnjak
#14214 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne smijes da pises dezinformacije !!muhafuca wrote: ↑28/03/2020 00:07ti si gori ako na furumu bilo sta receno (tacno ili netocno) uzimas kao 100% tacnu informaciju po defaultu.skafiskafsnjak wrote: ↑27/03/2020 23:28GAU8 wrote: ↑27/03/2020 23:21
Prelistavanje tema od strane nadležnih i tako to. To se zove diktatura. Koliko god se ne slažu naša mišljenja, pravo na iznošenje mišljenja niko ne smije sankcionirati.
Ja prezirem na primjer SDA botove it dna duše, kao i ove putinofile. Ali ne pada mi na pamet da to zabranjujem
Nisu problem razlicita misljenja nego x dezinformacija . Ev posebno za ovaj zadnji slucaj zene koja je umrla... Te kcerka.lagala da je u Italiji bila , te onda da se vucarala sa nekim Italijanskim vojnicima itd. Drugim rijecima, rekla kazala...
Na forumu se prica i diskutuje a ako ti je neka informacija zapala za oko i iz bilo kojeg razloga te interesuje
uzmes je i provjeris je na vise drugih mjesta. Oficijelnih ili neoficijelnih kako samom tebi pase.
Na forumu ima masa tacnih i dobrih informacija ali isto tako i masa losih informacija i dezinformacija.
Tako da po defaultu sve trebas dodatno provjeriti ili vjerovati na vlastitu odgovornost.
Pogotovo u ovakvim situacijama. Vjerovao ja u njih ili ne...
-
Horcrux
#14215 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Rusima se mora odati pocast na kakav nacin vode informacijski rat protiv zapada... Nevjerovatno.GAU8 wrote: ↑27/03/2020 23:49WTF is off-guardian?Bluemore wrote: ↑27/03/2020 23:40 Evo ih naucnici i to kakvi
https://www.stopfake.org/en/russian-tro ... heir-hate/
Jedan clanak sa tog sitea:Among the various English-language promoters of Russian propaganda, a website called OffGuardian...
https://off-guardian.org/2015/07/21/hoa ... ath-camps/
In August 1992, millions of people were shocked to see photographs of a supposed Bosnian Serb death camps. The death camps were in fact refugee centers.
-
TheRealist
#14216 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno, nemamo dovoljno novca i to je glavni problem. Ljudi misle da zdravstvo raspolaže sa puno novca, ali to baš i nije istina.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 00:02
Za pocetak imas to ako ne radis, nemas nikakva primanja, apsolutno inkakav doprinos drzavi,,,imas zdravstveno koji ti pokriva apsolutno sve ko i onome sto ima 3000 maraka platu....ti mislis da to negdje moze ? Moze al u limburgu....Mozes vazda otic privatniku ako ti se ne svidja odes, al moras i platit.
Mislim da me s ne shvati pogresno, daleko je od idelanog al ne mroamo ni u krajnosti ici...
Ako neko pocne pricom da je narucen za 2 mjesca da slika nesto,,,necu odgovorata...da se odma ogradim![]()
Nama je normalno da se prijavimo na biro i radimo privatno na crno, a očekujemo sve od zdravstvenog sistema, jer na to imamo pravo.
Neke stvari su kod nas bolje, nego bilo gdje u svijetu.
Ali to ne mijenja činjenicu da imamo puno propusta.
- muhafuca
#14217 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
kod kuce se deri, nemoj ovdje.skafiskafsnjak wrote: ↑28/03/2020 00:15
Ne smijes da pises dezinformacije !!muhafuca wrote: ↑28/03/2020 00:07ti si gori ako na furumu bilo sta receno (tacno ili netocno) uzimas kao 100% tacnu informaciju po defaultu.skafiskafsnjak wrote: ↑27/03/2020 23:28
popi apaurin ako te neko nasikirao i idi spavat
- Zox
#14218 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A sta je s nama koji radimo na ugovor o djelu, s kojeg se skida za zdravstveno ali nemamo zdravstveno?TheRealist wrote: ↑28/03/2020 00:16Naravno, nemamo dovoljno novca i to je glavni problem. Ljudi misle da zdravstvo raspolaže sa puno novca, ali to baš i nije istina.invincible1921 wrote: ↑28/03/2020 00:02
Za pocetak imas to ako ne radis, nemas nikakva primanja, apsolutno inkakav doprinos drzavi,,,imas zdravstveno koji ti pokriva apsolutno sve ko i onome sto ima 3000 maraka platu....ti mislis da to negdje moze ? Moze al u limburgu....Mozes vazda otic privatniku ako ti se ne svidja odes, al moras i platit.
Ako neko pocne pricom da je narucen za 2 mjesca da slika nesto,,,necu odgovorata...da se odma ogradim![]()
Nama je normalno da se prijavimo na biro i radimo privatno na crno, a očekujemo sve od zdravstvenog sistema, jer na to imamo pravo.
Neke stvari su kod nas bolje, nego bilo gdje u svijetu.
Ali to ne mijenja činjenicu da imamo puno propusta.
- 512MB
#14219 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
TheRealist
- skafiskafsnjak
#14221 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
muhafuca wrote: ↑28/03/2020 00:22kod kuce se deri, nemoj ovdje.skafiskafsnjak wrote: ↑28/03/2020 00:15
Ne smijes da pises dezinformacije !!muhafuca wrote: ↑28/03/2020 00:07
ti si gori ako na furumu bilo sta receno (tacno ili netocno) uzimas kao 100% tacnu informaciju po defaultu.
popi apaurin ako te neko nasikirao i idi spavat
Upravo tako i rade nasi doktori, idi kuci i popij nesto .
Nece da moze !!!!
- MorningStar
#14222 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam bio primoran da primim vakcinu protiv antraksa - procitas nuspojave nije ti dobro - al sto se mora nije tesko 
- Prpa.ba
#14223 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Arbitraza nad tim sta je istinito, a sta ne, u vecini situacija ne "podrazumijeva" nista i onaj ko misli da se ne radi o jako klizavom terenu je i sam "djelimicno imuniziran na Dunning-Krugerov efekat".
Vrlo jednostavan primjer: forumas X ce reci da ne testiramo dovoljno ljudi. Sebija ce reci da testiramo, svi koji zadovoljavaju 42 kriterija koje su ona i Solak dogovorili su testirani. I eto ga, dovoljno za prekrsajnu (cak i krivicnu) prijavu. Podrivas sistem, siris dezinformacije.
Neka hvala. Radije cu zivjeti u drustvu u kojem kolaju dezinformacije i koje vremenom nauci ne vjerovati svemu sto pise, nego vjerovati da ce Sebija i Solak biti tumaci istine.
- MorningStar
#14224 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dodusesherbett wrote: ↑28/03/2020 00:27Jesi siguran da ih nemas?MorningStar wrote: ↑28/03/2020 00:25 Ja sam bio primoran da primim vakcinu protiv antraksa - procitas nuspojave nije ti dobro - al sto se mora nije tesko![]()
![]()
-
emirolini
#14225 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad ovo prodje, a proci ce, nadlezni bi trebali za stosta odgovarati i da se nikada vise ne sjete da budu nadlezni. Ovdje se ljudi igraju sa rijecima, a nadlezni sa zivotima, sta je veće na vagi?skafiskafsnjak wrote: ↑27/03/2020 23:14kad sve ovo prodje, a proci ce, nadlezni bi trebali prelistati temu ...
pa malo da vidimo sirenje dezinformacija i ostalo....
laku noc![]()