Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dzipalo

#14176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

TheRealist wrote: 27/03/2020 21:16 Ovdje je trenutno naslabija karika epidemiološka služba. Svi, i KCUS i OB i DZ zovu njih za mišljenje i oni kažu da li će neko biti testiran, ili ne. Prednost bolnica je što kada ne mogu dobiti ove, a uglavnom ne mogu, imaju infektologe na raspologanju, da se vidi šta dalje. Poenta, ko će biti testiran odlučuje epidemiolog, kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita, a ne laboratorija u kojoj se testira. Ne znam kada će to ljudi shvatiti.
Meni se cini da je najveci problem sto su sad i Domovi zdravlja i epidemiolozi dobili naredbu (pretpostavljam od glavne i jedine Sebije) da pod svaku cijenu odbiju ljude da dolaze na pregled i da samo govore "ostani kuci nije ti nista". Jer Sebiji je glavni cilj da se ljekari ne zaraze, pa koji ce nam klinac nezarazeni ljekari ako nece nista raditi nego slati ljude kuci da umiru?
freelancerBIH

#14177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

dzipalo wrote: 27/03/2020 22:32
TheRealist wrote: 27/03/2020 21:16 Ovdje je trenutno naslabija karika epidemiološka služba. Svi, i KCUS i OB i DZ zovu njih za mišljenje i oni kažu da li će neko biti testiran, ili ne. Prednost bolnica je što kada ne mogu dobiti ove, a uglavnom ne mogu, imaju infektologe na raspologanju, da se vidi šta dalje. Poenta, ko će biti testiran odlučuje epidemiolog, kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita, a ne laboratorija u kojoj se testira. Ne znam kada će to ljudi shvatiti.
Meni se cini da je najveci problem sto su sad i Domovi zdravlja i epidemiolozi dobili naredbu (pretpostavljam od glavne i jedine Sebije) da pod svaku cijenu odbiju ljude da dolaze na pregled i da samo govore "ostani kuci nije ti nista". Jer Sebiji je glavni cilj da se ljekari ne zaraze, pa koji ce nam klinac nezarazeni ljekari ako nece nista raditi nego slati ljude kuci da umiru?
Prpa joj za njenu guzicu eto sta.. Mamicj li joj njenu
GAU8

#14178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Je li iko vidio Baketa ovih dana?
skafiskafsnjak

#14179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

GAU8 wrote: 27/03/2020 22:44 Je li iko vidio Baketa ovih dana?
Sakrio se u podrum... Bas kao u ratu.
dzipalo

#14180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

GAU8 wrote: 27/03/2020 22:44 Je li iko vidio Baketa ovih dana?
Da nije na KCUS-u pa zato Sebija ne da nikome gore?
TheRealist

#14181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

dzipalo wrote: 27/03/2020 22:32 Meni se cini da je najveci problem sto su sad i Domovi zdravlja i epidemiolozi dobili naredbu (pretpostavljam od glavne i jedine Sebije) da pod svaku cijenu odbiju ljude da dolaze na pregled i da samo govore "ostani kuci nije ti nista". Jer Sebiji je glavni cilj da se ljekari ne zaraze, pa koji ce nam klinac nezarazeni ljekari ako nece nista raditi nego slati ljude kuci da umiru?

Ja stvarno ne znam odakle vama ove ideje!? Pa godinama je sukob nivoa zdravstvene zaštite, jer se smatra da primarna šalje previše na više nivoe, niko to nije mogao riješiti i sada odjednom neko nešto naredio i to naredio da se ne pregledaju pacijenti.

Pa ima i Opšta Bolnica, što njih niko ne spominje, pa oni isto tako ne primaju pacijente? Jesu li oni kome šta naredili?

Viši nivoi imaji uticaj na niže nivoe, kao ja na Evropsku Svemirsku Agenciju.
p206

#14182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by p206 »

Danas je francuska vlada odobrila da se chloroquine koristi odnosno da se propisuje protiv corone. Do sada je se pokazalo kao veoma uspješan medikament, i korišten je samo za teške slučajeve. Trebali su čekati dva mjeseca da se sve to testira da bude kakvih kontra efekata, ali nema se vremena. Tretman traje 6 dana, i kao što sam već rekao, pokazao se kao dosta uspješan u više slučajeva. Lično ne znam na koliko slučajeva se do sada koristilo.

copy paste sa drugog foruma
Rob_Atl

#14183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rob_Atl »

Evo ja zivim u americi i grad gdje zivim (atlanta) su tek danas zabranili da se izlazi na ulice i tako to. Al to nije ni nalik ko dole u evropi, niko te nece zaustaviti ako izadjes niti pitati sta. Juce gledam parkovi puni, niko ne jebe zivu silu, ovo u americi ce potrajati duze nego kod ostalih. :skoljka:
GAU8

#14184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TheRealist wrote: 27/03/2020 22:59
dzipalo wrote: 27/03/2020 22:32 Meni se cini da je najveci problem sto su sad i Domovi zdravlja i epidemiolozi dobili naredbu (pretpostavljam od glavne i jedine Sebije) da pod svaku cijenu odbiju ljude da dolaze na pregled i da samo govore "ostani kuci nije ti nista". Jer Sebiji je glavni cilj da se ljekari ne zaraze, pa koji ce nam klinac nezarazeni ljekari ako nece nista raditi nego slati ljude kuci da umiru?

Ja stvarno ne znam odakle vama ove ideje!? Pa godinama je sukob nivoa zdravstvene zaštite, jer se smatra da primarna šalje previše na više nivoe, niko to nije mogao riješiti i sada odjednom neko nešto naredio i to naredio da se ne pregledaju pacijenti.

Pa ima i Opšta Bolnica, što njih niko ne spominje, pa oni isto tako ne primaju pacijente? Jesu li oni kome šta naredili?

Viši nivoi imaji uticaj na niže nivoe, kao ja na Evropsku Svemirsku Agenciju.
Dobro gdje će se onda zbrinuti teški slučajevi? Mislim na obične građane. Šta kada se nekome zakomplikuje infekcija. Šta može očekivati?
Nadzorna_ploca

#14185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Laku noc naucna zajednico. :bih:
skafiskafsnjak

#14186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Nadzorna_ploca wrote: 27/03/2020 23:13 Laku noc naucna zajednico. :bih:
kad sve ovo prodje, a proci ce, nadlezni bi trebali prelistati temu ...
pa malo da vidimo sirenje dezinformacija i ostalo....

laku noc :thumbup:
GAU8

#14187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

skafiskafsnjak wrote: 27/03/2020 23:14

Kakva je to diktatura ...
skafiskafsnjak

#14188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

GAU8 wrote: 27/03/2020 23:16

Diktatura ?
Ne znam jel ti ovo sarkasticno ili sta ... ? :skoljka:
Cortado

#14189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Kako srece da pojedinci s ovog foruma mogu krivicno odgovarati za svoje postove, broj onih koji diskutuju bi se naprasno prepolovio.
Point.

#14190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

neko_sa_strane wrote: 27/03/2020 21:54 https://m.youtube.com/watch?v=sEJ3VOA76qQ
Uništavali Kinezi dokaze o postojanju virusa. Tražiti reparacije zbog ekonomske štete koju su izazvali na globalnom nivou.
Ako je ovo istina, mamu im jebem svima koliko ih ima.
TheRealist

#14191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

GAU8 wrote: 27/03/2020 23:10 Dobro gdje će se onda zbrinuti teški slučajevi? Mislim na obične građane. Šta kada se nekome zakomplikuje infekcija. Šta može očekivati?
Sve ostaje kako je bilo što se tiče ostaloga (teški slučajevi - infarkti, moždani, egzarcerbacije plućnih bolesti, akutna hirurška oboljenja.....)! Ali mora se shvatiti da se upala pluća uglavnom ne treba liječiti u bolnicama.....

Teški slučajevi corone idu na podhrastove i tu će biti liječeni. Za sada odu i ranije ako se sumnja, pa se dalje radi procjena, a nekada se smješta pacijent u određene prostorije dok se čeka rezultat i onda se odlučuje o transportu na podhrastove. Ovaj izolatorij novi će malo promijeniti stvari.

Opšta bolnica isto ima izolatorij za trudnice i djecu sa lakšom kliničkom slikom.

Govorim za Sarajevo.
GAU8

#14192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

skafiskafsnjak wrote: 27/03/2020 23:17

Diktatura ?
Prelistavanje tema od strane nadležnih i tako to. To se zove diktatura. Koliko god se ne slažu naša mišljenja, pravo na iznošenje mišljenja niko ne smije sankcionirati.
Ja prezirem na primjer SDA botove it dna duše, kao i ove putinofile. Ali ne pada mi na pamet da to zabranjujem
GAU8

#14193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TheRealist wrote: 27/03/2020 23:20
GAU8 wrote: 27/03/2020 23:10 Dobro gdje će se onda zbrinuti teški slučajevi? Mislim na obične građane. Šta kada se nekome zakomplikuje infekcija. Šta može očekivati?
Sve ostaje kako je bilo što se tiče ostaloga (teški slučajevi - infarkti, moždani, egzarcerbacije plućnih bolesti, akutna hirurška oboljenja.....)! Ali mora se shvatiti da se upala pluća uglavnom ne treba liječiti u bolnicama.....

Teški slučajevi corone idu na podhrastove i tu će biti liječeni. Za sada odu i ranije ako se sumnja, pa se dalje radi procjena, a nekada se smješta pacijent u određene prostorije dok se čeka rezultat i onda se odlučuje o transportu na podhrastove. Ovaj izolatorij novi će malo promijeniti stvari.

Opšta bolnica isto ima izolatorij za trudnice i djecu sa lakšom kliničkom slikom.

Govorim za Sarajevo.
Napokon prva korisna informacija. Zašto to tek čujem ovdje?
skafiskafsnjak

#14194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

GAU8 wrote: 27/03/2020 23:21
skafiskafsnjak wrote: 27/03/2020 23:17
Diktatura ?
Prelistavanje tema od strane nadležnih i tako to. To se zove diktatura. Koliko god se ne slažu naša mišljenja, pravo na iznošenje mišljenja niko ne smije sankcionirati.
Ja prezirem na primjer SDA botove it dna duše, kao i ove putinofile. Ali ne pada mi na pamet da to zabranjujem

Nisu problem razlicita misljenja nego x dezinformacija . Ev posebno za ovaj zadnji slucaj zene koja je umrla... Te kcerka.lagala da je u Italiji bila , te onda da se vucarala sa nekim Italijanskim vojnicima itd. Drugim rijecima, rekla kazala...
TheRealist

#14195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

GAU8 wrote: 27/03/2020 23:23 Napokon prva korisna informacija. Zašto to tek čujem ovdje?
Pa bilo je ovo u medijima (hitno se sve prima, sve se radi, podhrastovi za teške pacijente, čak se i danas o tome govorilo u medijima, ja mislim), ali nekako ne prate ljudi, ili to bude prebrzo, pa se ne shvati.

Bolničke procedure ovise od ustanove do ustanove, ali suštinski nije bitno da ih pacijent zna, pošto se upozna sa istim, ako bude potrebno.
skafiskafsnjak

#14196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

TheRealist wrote: 27/03/2020 23:20

Govorim za Sarajevo.
I kako to da ova zena sto je umrla, nije otisla u Podrhrastove? Nije bila tezak pacijent ?
Ok, nije corona....ali nebitno jel korona, zena je za bolnicu bila
saint_mirad

#14197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by saint_mirad »

Ovamo gradjani korak po korak svesno predaju slobodnu volju i pozivaju da im se uvede totalitarni rezim.
Image
MorningStar

#14198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

saint_mirad wrote: 27/03/2020 23:33 Ovamo gradjani korak po korak svesno predaju slobodnu volju i pozivaju da im se uvede totalitarni rezim.
Image
Disciplina i stega drzave je dobra kada istom upravljaju pametni ljudi pa makar bili i autokrate- kad imas pohlepne idiote lopovske ... recept srednjeg vijeka i feudalizma.
saint_mirad

#14199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by saint_mirad »

MorningStar wrote: 27/03/2020 23:36
saint_mirad wrote: 27/03/2020 23:33 Ovamo gradjani korak po korak svesno predaju slobodnu volju i pozivaju da im se uvede totalitarni rezim.
Image
Disciplina i stega drzave je dobra kada istom upravljaju pametni ljudi pa makar bili i autokrate- kad imas pohlepne idiote lopovske ... recept srednjeg vijeka i feudalizma.
Slazem se, ali je nasa nasreca da su nas zapali ovi iz druge kategorije.
TheRealist

#14200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

skafiskafsnjak wrote: 27/03/2020 23:29 I kako to da ova zena sto je umrla, nije otisla u Podrhrastove? Nije bila tezak pacijent ?
Ok, nije corona....ali nebitno jel korona, zena je za bolnicu bila
Pa treba vidjeti sa onima koji su ju pregledali, u kakvom je stanju bila tokom pregleda. Koliko znam, ona nije stigla niti do OB, niti do KCUS-a, pa da je vraćena odatle. Da bi se osoba tretirala u bolnici, neko ju mora uputiti tu.

Ovo nije pitanje za uposlenike bolnica, već uposlenike DZ, ali i onima koji sve organizuju i kolegama u DZ nisu obezbijedili adekvatnu opremu.
Locked