Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
He1972

#13876 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

dobar osjecaj wrote: 27/03/2020 11:53
GAU8 wrote: 27/03/2020 11:41
Diwan wrote: 27/03/2020 11:17 Jel ovaj čovjek normalan? Nije ovo konc logor ili jeste?

Dodao je da niko ne može otići ni na kakvo izolovano mjesto jer uvijek postoji rizik od grupisanja koje je u ovim trenucima strogo zabranjeno.

Fašizam
E ovo je kap koja prelijeva čašu. Jel ovo tele svjesno da će njihov eksperiment da traje najmanje 3 do 4 mjeseca?
Ja se ne priblizavam nikome osim svojih ukucana, ali sam i jucer vidjela grupice ljudi na ulici za koje ne bih rekla da su iz istog domacinstva. Jucer ujutro sam se samo okrenula pri pokusaju da udjem u samoposlugu u Mercatoru. U redu u kojem su cekali da im se dozvoli da udju u samoposlugu je stajalo oko dvadesetak ljudi koji nisu imali gdje da se razmaknu a vecina ih je stajala s kolicima. U jednoj staklarskoj radnji sam vidjela tri pajdasa kako blizu sjede za stolom i cavrljaju, upratila sam i frizera koji krisom pusta musterije, vlasnika kafane koji za odabrane prijatelje otvori kafanu. Ne naplacuje kafu kao da je to dovoljno (samo po dvojica, samo po dvojica, samo po dvojica boga pitaj koliko u toku dana ili sedmice). Kad sam prije nekoliko dana isla u DM u sklopu Mercatora, svi smo postovali razmak od dva metra ali su dosla dva lika sredjih godina i bukvalno su nasrtali na nas jer se njima negdje zuri s kupljenim pelenama. Tako da, imam veoma raznoliko misljenje o svemu.
solaka nazovi odmah, nadam se da si se bar koji put usrala od straha
Jack Be Nimble

#13877 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Jack Be Nimble »

dobar osjecaj wrote: 27/03/2020 13:54
Jack Be Nimble wrote: 27/03/2020 13:49 Ne kontam zasto vam ne daju da hodate :? I ovdje je naredjeno da se sjedi kod kuce, ali mozes do prodavnice, setnja, biciklom, trcati. Samo da nisi u grupi, stalno 2m razmaka itd.
U cijeloj BiH je jos uvijek dozvoljeno takvo kretanje licima u dobi izmedju 18 i 65 godina (osim za vrijeme trajanja policijskog sata koji u FBiH pocinje u 18 a u RS u 20 sati). U RS jos uvijek nema zabrane za kretanja licima ispod 18 godina, u FBIH je zabranjeno. Prosle sedmice dok nije bila uvedena zabrana za kretanje djece u dobi do 18 godina u FBiH, nasa igralista su bila prepuna djece koja su se skupa igrala.
Eh igralista su problem. Zatvoriti skole a ostaviti igralista otvorena ne ide jedno sa drugim. Igralista su ovdje zatvorena vec 2 sedmice.
daddy-kool

#13878 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Nema kod nas labavo.
channel10

#13879 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

shalla wrote: 27/03/2020 13:40
avenija wrote: 27/03/2020 13:11 Ovo u Federaciji nisu mjere restrikcije pogotovo za djecu kao nigdje u svijetu, nego fasisticki zlocinacki poduhvat.
Polako, biće još veselije. Načuh neke nezvanične info da će se od ponedjeljka zatvoriti SVE. Dakle, samo firme od krucijalnog značaja nastavljaju raditi... Tek će to da bude erotika, baš me interesuje koliko će moći potrajati, ako do toga zaista i dođe
Zar nije bilo bolje da su odmah sve zatvorili? Pogotovo zbog ekonomije! Ovako su ljudima naredili da zatvore i nemaju prometa vec ko zna koliko dana. Sad ako sve zatvore, produzavaju im agoniju kao i drzavi jos ko zna koliko i stvaraju svima ogromne gubitke. Zar nije bilo bolje odmah sve zatvoriti na mjesec dana i onda vidjeti sta dalje? Samim tim bi ekonomiju zaustavio na samo mjesec dana, a sta sad kad je bolest mozda uzela maha i sad sve to potraje dosta duze?!
Last edited by channel10 on 27/03/2020 14:18, edited 1 time in total.
neko_sa_strane

#13880 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Ja nemam mnogo povjerenja u naše doktore. Dosta njih kod kojih sam ja bio nemaju pojma. Kada god sam otvarao bolovanje dobijao sam pogrešnu terapiju i na svu sreću ne bih ih do kraja poslušao. Pitam se kada ti propišu neki lijek da li pročitaju mjere opreza koji su navedeni u uputstvu za upotrebu. Takođe ja ne znam kada će iko od doktora shvatiti da se virusne infekcije ne liječe antibioticima. Svakog puta dobio bih antibiotik na recept. Ja ga kupim ali ga ne upotrijebim jer znam da ne djeluje na viruse a imuni sistem će mi dodatno oslabiti i produžiti bolovanje. Hroptanje u plućima ne znači da imam astmu niti da mi je potreban Ventolin u pumpici. Bolovi u donjem dijelu leđa koji ne prestaju ne liječe se kremama već se dijagnoza utvrdi magnetnom rezonancom i onda se terapija propiše.
Ja garantujem da je u pitanju njima bliska osoba da bi se bolje udubili u posao i dali pravu terapiju.
U bolnici pacijentima sa karcinomom za doručak poslužuju paštetu. Da li su oni normalni? Zar ne bi trebalo da angažuju nutricionistu koji bi omogućio pacijentima sa karcinomom adekvatnu ishranu ili su bolnice samo stanica do groba.
invincible1921

#13881 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Opet naslov o teskim slucajevima u tekstu ni jedno slovo o tom.. :-)
dobar osjecaj

#13882 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobar osjecaj »

He1972 wrote: 27/03/2020 14:07 solaka nazovi odmah, nadam se da si se bar koji put usrala od straha
Ti slobodno zovi koga zelis.
MorningStar

#13883 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

MorningStar wrote: 27/03/2020 02:20

Treba listu dezurnih panicara objaviti - evo da pocnemo (ako zelite da se uvjerite samo pregledati im postove koje pisu):

@GAU 8
@zubi
@insaneinthebrain
@daddy-kool
@ElkoM
@Mister__No
@Mogy87
@corteze
@dobar osjecaj

PS: Dopunjavati cemo po potrebi.
ajmo dalje... :D
Hajlac

#13884 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Tomahawk11 wrote: 27/03/2020 13:54
avenija wrote: 27/03/2020 13:11 Ovo u Federaciji nisu mjere restrikcije pogotovo za djecu kao nigdje u svijetu, nego fasisticki zlocinacki poduhvat.
Polako, biće još veselije. Načuh neke nezvanične info da će se od ponedjeljka zatvoriti SVE. Dakle, samo firme od krucijalnog značaja nastavljaju raditi... Tek će to da bude erotika, baš me interesuje koliko će moći potrajati, ako do toga zaista i dođe
Kad misle donijeti odluke kojima će kompezirati to zatvaranje?
Kad pocrkaju i fizicka i pravna lica, eto kad - rek'o Fadil nije sad vrijeme!
neko_sa_strane

#13885 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Piše i u prethodnim postovima da doktori eksperimentišu nad pacijentima tokom pandemije. Ukoliko se pacijent oporavi, oporavak pripišu lijekovima a ako podlegne ubila ga korona a ni slučajno pogrešna terapija jer ne djeluju svi ljudi identično na istu terapiju. I naravno niko neće odgovarati zbog pogrešne terapije. Takođe ako su doktori toliko sigurni u svoje znanje zbog čega se od pacijenata traži saglasnost za tretman. Trebalo bi biti moguće tužiti medicinske radnike za nesavjestan rad ukoliko liječe pogrešnom terapijom.
He1972

#13886 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Čampara: Ministri HDZ-a se protive usvajanju uredbe o kažnjavanju zatvorom onih koji krše samoizolaciju

konačno da se nešto pozitivno doživi i od sljedbenika krivoustog, skretača radobolje, spasioca aluminija, nastavi niz..... :lol:

treba se i ovom čampari fašisti mame Haxe6at
Last edited by He1972 on 27/03/2020 14:50, edited 1 time in total.
Hajlac

#13887 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

pinkman wrote: 27/03/2020 13:56
dzipalo wrote: 27/03/2020 13:51
shalla wrote: 27/03/2020 13:40 Polako, biće još veselije. Načuh neke nezvanične info da će se od ponedjeljka zatvoriti SVE. Dakle, samo firme od krucijalnog značaja nastavljaju raditi... Tek će to da bude erotika, baš me interesuje koliko će moći potrajati, ako do toga zaista i dođe
E tu smo ga najebali, i mi i oni na vlasti. Sumnjam da ce narod moci to podnijeti jer i ovako je manjak posla i prihoda, ako se jos to desi nece ljudi imati od cega zivjeti. Ja sam sve blizi Svedskom scenariju, pusti nas da se borimo pa ko ziv ko mrtav, mislim da ce nas vise najebati od ekonomskih posljedica nego od virusa.

Meni se cini da ovi nasi koji odlucuju ustvari samo prate portale, pa vide Kina pobjedila virus totalnim lockdown-om, i onda na sastanku kazu hajmo i mi ovako.
I ja tako mislim. Vec primjecujem da su ljudi nervozniji, a evo u KS 362 osobe ostale bez posla. Ne znam kako ce namirnice kupovati ako svi u porodici budu nezaposleni, a ne moze se ni traziti posao.
Ja se bojim poteza OCAJNIKA, obicnih ljudi koji su naglo izgubili sve, pa i nadu!
Neko ce u afektu napraviti sranje na javnom mjestu, a wanna-be diktatori ce to iskoristiti za jos žešću represiju.
ćiribiribela

#13888 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Danas ovaj sto smo imali sa njim sastanak je isto potvrdio ono sto sam jucer pisala (da mogu osobe sjediti u istoj prostoriji na razmaku >1.5 metra i da ako je jedna zarazena, druga se nece zaraziti), ako naravno znaju kako se kaslje i kise. Prica je vise bila skoncentrisana na djecu, jer radim na djecijem odjelu. Djeca su najsigurnija, i s tim i radnici koji rade na djecijem odjelu. On kaze da je prije dvije godine sezona influenze u njemackoj bila opasnija od ovoga i da je tad umrlo oko 25 hiljada ljudi. Smatra da je smrtnost u njemackoj niska jer se ovdje mladi ljudi rano odvajaju od starijih, i da je dosta starih po domovima koji se kontrolisu (prosjek godina umrlih u njemackoj je trenutno 81), a ostali da jednostavno postuju pravila koju su nastala u novonastaloj situaciji.

Ja cu vjerovati njemu vise nego pojedinim forumskim strucnjacima.
freelancerBIH

#13889 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Sjajne vijesti sa islanda raja:

https://www.dailysabah.com/world/europe ... ms#gallery

Ispostavit ce se ova tvrdnja sa Oxforda tacnom

:bih:
armin071

#13890 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

ćiribiribela wrote: 27/03/2020 14:44 Danas ovaj sto smo imali sa njim sastanak je isto potvrdio ono sto sam jucer pisala (da mogu osobe sjediti u istoj prostoriji na razmaku >1.5 metra i da ako je jedna zarazena, druga se nece zaraziti), ako naravno znaju kako se kaslje i kise. Prica je vise bila skoncentrisana na djecu, jer radim na djecijem odjelu. Djeca su najsigurnija, i s tim i radnici koji rade na djecijem odjelu. On kaze da je prije dvije godine sezona influenze u njemackoj bila opasnija od ovoga i da je tad umrlo oko 25 hiljada ljudi. Smatra da je smrtnost u njemackoj niska jer se ovdje mladi ljudi rano odvajaju od starijih, i da je dosta starih po domovima koji se kontrolisu (prosjek godina umrlih u njemackoj je trenutno 81), a ostali da jednostavno postuju pravila koju su nastala u novonastaloj situaciji.

Amin.

I hvala ti na ovom prenesenom iskustvu. Da li možda ima naznaka da se pokušaju mladi prepustiti virusu a da se stari i ugroženi izoluju i zaštite? Ili misle da je to opasno?
statixx

#13891 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

channel10 wrote: 27/03/2020 14:17
Zar nije bilo bolje da su odmah sve zatvorili? Pogotovo zbog ekonomije! Ovako su ljudima naredili da zatvore i nemaju prometa vec ko zna koliko dana. Sad ako sve zatvore, produzavaju im agoniju kao i drzavi jos ko zna koliko i stvaraju svima ogromne gubitke. Zar nije bilo bolje odmah sve zatvoriti na mjesec dana i onda vidjeti sta dalje? Samim tim bi ekonomiju zaustavio na samo mjesec dana, a sta sad kad je bolest mozda uzela maha i sad sve to potraje dosta duze?!
Virus se moze zaustaviti ako bi se hipoteticki svi ukocili na 3 sedmice i cekali da izumre. Posto je to nemoguce, najozbiljnija varijanta je ovo sto predlazes, ali onda ti trebaju desetine hiljada testova da to vrijeme iskoristis da pronadjes sve kontakte u clusterima, testiras ih i izolujes od okoline. Mislis da su nasi sposobni uraditi nesto slicno ako se jedna Juzna Koreja muci.
Last edited by statixx on 27/03/2020 14:53, edited 1 time in total.
Hajlac

#13892 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Šef zdravstvenog instituta: Ovo još nije vrhunac zaraze koronavirusom u Italiji

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sef- ... /200327126
freelancerBIH

#13893 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

freelancerBIH wrote: 27/03/2020 14:47 Sjajne vijesti sa islanda raja:

Jos jedan quote da svi mogu procitati. SJAJNE VIJESTI RAJA!!!
Cortado

#13894 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

neko_sa_strane wrote: 27/03/2020 14:18 Ja nemam mnogo povjerenja u naše doktore. Dosta njih kod kojih sam ja bio nemaju pojma. Kada god sam otvarao bolovanje dobijao sam pogrešnu terapiju i na svu sreću ne bih ih do kraja poslušao. Pitam se kada ti propišu neki lijek da li pročitaju mjere opreza koji su navedeni u uputstvu za upotrebu. Takođe ja ne znam kada će iko od doktora shvatiti da se virusne infekcije ne liječe antibioticima. Svakog puta dobio bih antibiotik na recept. Ja ga kupim ali ga ne upotrijebim jer znam da ne djeluje na viruse a imuni sistem će mi dodatno oslabiti i produžiti bolovanje. Hroptanje u plućima ne znači da imam astmu niti da mi je potreban Ventolin u pumpici. Bolovi u donjem dijelu leđa koji ne prestaju ne liječe se kremama već se dijagnoza utvrdi magnetnom rezonancom i onda se terapija propiše.
Ja garantujem da je u pitanju njima bliska osoba da bi se bolje udubili u posao i dali pravu terapiju.
U bolnici pacijentima sa karcinomom za doručak poslužuju paštetu. Da li su oni normalni? Zar ne bi trebalo da angažuju nutricionistu koji bi omogućio pacijentima sa karcinomom adekvatnu ishranu ili su bolnice samo stanica do groba.
Nemozes ocekivati u moru preparata koji se danas propisuju na recept i zamjena za isti, da svaki ljekar zna svaku mogucu kombinaciju drugih lijekova ili mjere opreza da ti to moze reci. Zato i postoji uputstvo za koristenje uz svaki lijek koje bi svaki pacijent morao (imperativ) procitati prije koristenja. Upravo radi toga sto navodis.

Antibiotik kod virusnih infekcija naravno da ne pomaze, ali upravo na osnovu iskustva ljekara porodicne medicine ili medicine rada s virusnom infekcijom koja je aktivna u tom trenutku, da bi se sprijecile sekundarne bakterijske infekcije koje nastaju kao posljedica destruktivnog djelovanja virusa, daje se antibiotik. Ne da bi lijecio, nego da bi sprijecio.

A pumpicu ti NIJE dao jer imas astmu, nego da bi ti prosirio bronije i alveole kako bi lakse disao.

Ja da imam ovoliko skepse u vezi ljekara, nikad ne bih otisao ni kod jednog, nego bi se lijecio sam.
MorningStar

#13895 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

freelancerBIH wrote: 27/03/2020 14:50

Sto znaci da mjere samoizolacije su idioticne jer pola ljudi moze biti zarazeno a da uopste ne pokazuje nikakve simpotome.
freelancerBIH

#13896 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

MorningStar wrote: 27/03/2020 14:52
freelancerBIH wrote: 27/03/2020 14:50

Sto znaci da mjere samoizolacije su idioticne jer pola ljudi moze biti zarazeno a da uopste ne pokazuje niakakve simpotome.
Nisu idiotske - bolje je da se ne zaraze svi odmah 100% - uredu je ovo skroz - nego ovo postam samo da pokazem da ce se mjere izolacije - siguran sam - do 15. aprila podici :bih: :bih: :bih: :bih:
Cortado

#13897 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

ćiribiribela wrote: 27/03/2020 14:44 Danas ovaj sto smo imali sa njim sastanak je isto potvrdio ono sto sam jucer pisala (da mogu osobe sjediti u istoj prostoriji na razmaku >1.5 metra i da ako je jedna zarazena, druga se nece zaraziti), ako naravno znaju kako se kaslje i kise. Prica je vise bila skoncentrisana na djecu, jer radim na djecijem odjelu. Djeca su najsigurnija, i s tim i radnici koji rade na djecijem odjelu. On kaze da je prije dvije godine sezona influenze u njemackoj bila opasnija od ovoga i da je tad umrlo oko 25 hiljada ljudi. Smatra da je smrtnost u njemackoj niska jer se ovdje mladi ljudi rano odvajaju od starijih, i da je dosta starih po domovima koji se kontrolisu (prosjek godina umrlih u njemackoj je trenutno 81), a ostali da jednostavno postuju pravila koju su nastala u novonastaloj situaciji.

I tebe molim kao sto sam molio i @Mogy87, bez obzira na tvoje znanje i znanje ljekara s kojima radis, da postujes misljenje forumskog konzilija koji ce se okupiti vjerujem u poslijepodnevnim satima. :D
He1972

#13898 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Image

klupa za koronaše
uglavnomja

#13899 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

par info iz skadinavije

u svedskoj 92 mrtva, vlada uvodi "strozije" mjere, snizavaju granicu broja ljudi na jednom mjestu sa 500 na 50 :roll:

podaci iz norvesek (vrlo su su skrti sa konkretnim podacima, godine, spol i slicno. uglavnom kazu straiji acijent, sticenik doma, umro u bolnici ... to je vecina

danas su izbacili malo statistike
najmladji pacijent 14 godina, najstariji 93, prosjek 59 godina
8% izpod 40 godina
50% vec ima neku drugu rizicnu bolest

ukuono zarazeno 3700, 304 u bolnici, 16 mrtvih
Mogy87

#13900 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Cortado wrote: 27/03/2020 14:54

I tebe molim kao sto sam molio i @Mogy87, bez obzira na tvoje znanje i znanje ljekara s kojima radis, da postujes misljenje forumskog konzilija koji ce se okupiti vjerujem u poslijepodnevnim satima. :D
Pa forumski konzilij likuje. Misli da ovo sto je ona rekla potvrdjuje njihovo "revolucionarno" misljenje. :lol:
Locked